A fórum 2019. február 1-én frissítésre került
Kérünk titeket, ha valami problémát találtok, jelezzétek a postmaster@avx.hu email címre

A legnagyobb változás, hogy a fájl csatolmány rendszernek most már rendesen kell működnie

Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Avatar
gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1131
Csatlakozott: 2014.10.21., kedd 10:54
Értékelés: 466

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: gyulaipal » 2018.11.06., kedd 14:20

Hát ... úgy látom, hogy a Sim2 4K projektorral kapcsolatos "ájtatosság" hamar lecsengett. Akkor most én jövök, leírom a SAJÁT gondolataimat a dologgal kapcsolatban. Személyes vélemény következik, vitának helye nagyon is VAN.

> ... a leírhatatlan szépséges design tárul elénk. Tiszta üveg borítás, az utolsó milliméterig mérnöki precizitással összeszerelt kaszniba bújtatott, projektorok ferrarija!

Ez SZÁMOMRA azt jelzi, hogy ezt a terméket a mérnökök azoknak szánták, akik a nappaliba teszik a gépet, azaz FELTŰNŐ helyre, ahol szem előtt van (pl. a szomszéd nagyra kerekedő szeme előtt... :-). Ha a gyártó ugyanezt a pénzt egy rendes DMD-re költötte volna, NEKEM sokkal jobban tetszene a végeredmény... de hát ízlések és pofonok... :-)

> ... de nézzük a vetített képet, elsőre azt kell mondjam hiába 0,67” egy chipes tisztességes feketéje van,

Ez nekem olyan, mintha egy (kétütemű) Trabant motort tenne be az Audi a legújabb prémium modelljébe, persze rendesen "feltuningolva". Lehet, hogy elfogadhatóan menne vele a Q8-as ... de tényleg SENKI nem kérdezné meg, hogy mi a fenéért nem egy V12-es négyütemű erőforrás került a motorházba? Miért fogadjuk el automatikusan, hogy a Sim2 is a (párszáz dollárral olcsóbb) szarból próbál meg várat építeni, amikor ott van a "rendes", 4K-ra alkalmas chipset is a Texas Instruments kínálatában évek óta (a 0,9"-es, DLP9000 néven gyártott 2560 pixel natív felbontású chip, ami pl. a Barco 4K gépekben is van). Ha nem létezne ilyen "rendes" chip, akkor simán elfogadnám én is, hogy egyszerűen nincs más választás, ez van, ezt kell szeretni. De létezik ilyen chip, csak hát (valamivel) olcsóbb a 0,67"-es lapka ... ami rendben is van egy Benq vagy egy Optoma gépben, ahol az "olcsó 4K-t a népnek" szempont vezette a tervezők kezét. Vagy ma már a Sim2 nem a prémium kategóriában "játszik"?

> Rendes real 4k anyaggal ... egyszerűen nem lehet belekötni eszméletlen éles az üveg optika miatt, a színek brutálisan telítettek, és itt végre tényleg látható a 4k felbontás előnye is.

A kép még élesebb lenne, ha a nagyobb mikrotükrökkel szerelt (0,9"-es) DLP chip lenne a gépben. A történelem előző korszakában is pont a kép élessége (és persze a plusz kontraszt) volt a fő előnye a 0,95"-es 1080p chip-nek is a kisebb, olcsóbb gépekbe szánt 0,65"-es 1080p chip-pel szemben. Persze egy LCD-hez képest nyilván így is sokkal élesebb a kép, de ez még mindig NAGYON messze van a valódi 4K élességétől. A pixel-tologatás (amit régebben "Wobuláció"-nak hívott a Texas Instruments, de most átkeresztelték XPR-re) szóval ennek (az én meglátásom szerint) két előnye van:

1.) eltünteti a kép skálázása által okozott képhibákat (hiszen a skálázás ekkor nem kicsinyítést, hanem nagyítás-t jelent, mivel először 5,66K felbontásra skálázza az elektronika képet)

2.) eltünteti a pixelek (és a csirkeháló) látványát a vászonról.

2018-ban a kép kicsinyítését ingyen és (gyakorlatilag) tökéletesen megcsinálja a MadVR egy HTPC-n, tehát az első előny ma már NEM tekinthető "valódi" előnynek.

A második előny a gyakorlatban lényegtelen. Nálam a valamivel kisebb (natív 2,66K) felbontású projektoron sem látszanak a pixelek és a csirkeháló. A házimoziban szokásos "általános" nézési távolság mellett tehát ez az előny nem hoz valódi "hasznot" (kivéve ha valaki nagyon közel ül, vagy nagyon éles a szeme :-).

A pixel-tologatás viszont egy kicsit "szoftabbá" teszi a képet (hiszen a fekete-fehér határvonalak ekkor nem olyan élesek, fél pixel széles 50%-os szürke tartomány határolja MINDIG a fekete-fehér határvonalakat). A "rezgetés" nagyon jó dolog akkor, ha valóban szükség van rá (pl. 720p projektor használatakor) de amikor nincs rá valódi szükség (mert eleve megfelelő a gép felbontása) akkor a "rezgetés" kikapcsolásával élesebbé válik a kép. Pont ezért jó, hogy egyes gépekben van olyan üzemmód, amikor a "rezgetés" kikapcsolódik (ha jól emlékszem a Benq esetén ez a "silent" üzemmód). Ha a Sim2-n nem lehet kikapcsolni a "rezgetést" akkor ez szerintem egy hátrány (mivel 2,83K natív felbontás mellett erős a kétségem, hogy erre bárkinek is szüksége lenne a gyakorlatban).

A probléma csak az, hogy tuti NINCS meg a szükséges számítási teljesítménye egyetlen projektornak sem ahhoz, hogy a MadVR-hez hasonló minőségű "skálázást" megcsinálja a 4K képen, márpedig ha kikapcsoljuk a "rezgetést", akkor a 4K anyag vetítésének az első lépése a 4K -> 2,83K LEskálázás lesz. A MadVR használatával:
- SEMMILYEN KÉPHIBA NEM KELETKEZIK a 4K -> 2,83K (vagy esetbemben 4K -> 2,66K) skálázásnál ...
- viszont a skálázott kép MINDEN OLYAN KÉPI INFORMÁCIÓT TARTALMAZ, ami az adott felbontás mellett (torzÍtás nélkül) tárolható/megjeleníthető.
Ezt a két előnyt EGYSZERRE egyetlen mai projektor skálázója sem tudja "hozni". Ha hibamentes a skálázás, akkor homályos lesz tőle a kép, ha meg éles a kép, akkor képhibák jelennek meg. Ezeket a tényeket az "egyszerű" skálázási algoritmusok mögötti matematika garantálja, sajnos ezzel semmit sem tehetünk. Pontosabban igen: a "hagyományos" skálázás helyett a modern, matematikailag korrekt algoritmust használjuk ... de persze ehhez borzalmasan nagy számítási teljesítmény kell, ami (ma még, tudtommal) még a legizmosabb CPU-val sem lehetséges, ekkora számítási teljesítmény csak egy "rendesebb" videókártya sokszáz kis képfeldolgozó processzorában van (az "erejüket összeadva").

Összefoglalva: ha 4K forrásból akarunk vetíteni, akkor a következő (elméleti) lehetőségeink vannak manapság:
- natív 4K gép használata (sajnos DLP vonalon ez ma még reménytelen, az LCD ... azt meg inkább hagyjuk! :-)
- natív 2,83K felbontás rezgetéssel (pl. jelen Sim2). Ekkor a skálázás FELskálázást jelent, ezzel nincs gond, hibamentes képet kapunk, de a kép optikailag picit "homályossá" válik a rezgetés miatt
- natív 2,83K felbontás rezgetés NÉLKÜL (pl. Benq 4K projektor "Silent" módban). Ekkor a kép optikailag éles, de a skálázással biztosan gond lesz, ha azt a proji végzi (azaz ha pl. natív 4K jelet kap). Ha viszont natív 2,83K jelet fogadni képes egy ilyen gép, akkor a következő pontban leírt lehetőség itt is szépen használható lehet)
- natívan 2K-nál "valamivel" jobb felbontású projektor használata 4K forrásból, HTPC/MadVR skálázással. Nálam pl. ilyen rendszer "dolgozik", 2,66K (DLP) projektor alapon.

Ha valaki valóban közel ül a vászonhoz (mondjuk a képszélességnél sokkal közelebb) akkor szerintem "2,83K+rezgetés" a legjobb megoldás (persze ha lenne natív 4K DLP házimoziban, akkor az lenne a legjobb :-).

De ha viszonylag messzebb ülünk, akkor (szerintem) jobb a rezgetést kikapcsolni, tehát ekkor a két utolsó lehetőség egyike a legjobb megoldás. Márpedig a hazai házimozik 99%-a ebbe a kategóriába tartozik, szinte SENKI nem ül olyan közel a vászonhoz, hogy valódi szüksége legyen a "rezgetésre" egy natív 2,83K DMD-vel ... ne de akkor ezen mozik tulajdonosai minek fizetik ki a "rezgetés" felárát? :-)

> Teljesen más képi világ ez mint amit a sony 4k müanyag objektíves projikon láthatunk.

Pont ezt mondogatom évek óta én is ... :-)

> Hdr, a meglepő az, hogy van hozzá elegendő fényereje is, lefotóztam bár csak telefonnal de látható szerintem.

Ez szerintem csak akkor lehetséges, ha valami eszméletlenül fejlett, modern, jó hatásfokú UHP lámpa van a gépben. Simán lehetséges, hogy ma már léteznek olyan UHP lámpák, amelyek a 10-12 éves modelleket durván túlszárnyalják fényerőben, színtérben és élettartamban. Ezen az árszinten már el is várható, hogy (ha már a DMD egy gyenge modell, akkor legalább) a lámpa legyen "emberes" a gépben.

> ... Aztán nincs benne trapéz korrekció, így egy 20cm-el feljebb kellett vinni a vásznam alját mint amit megszoktam.

Az OK, hogy trapézkorrekció nincs (mivel az rontja a képet és "komoly" moziban senki nem használja) na de lens shift sincs? Mondjuk igazából (ha optikus szemmel nézzük a dolgot) akkor ez akárJÓ jel is lehet, hiszen ha nem TIR prizmás (telecentrikus) optikai rendszer van a gépben (hanem pl. a Samu-ban, meg a többi, olcsó gépben alkalmazott "primitív" optikai rendszer) akkor kevesebb üveg van a fény útjában. Magyarul kevesebb a fényszórás, jobb az ANSI kontraszt, jobb a fényerő, konkrétan minden jobb ... csak hát így nincs lens shift (hülyén hangzik, de én pont ezt tartom pl. a Baba-Barco fő előnyének is). Csak hát lens shift nélkül nem mindig lehet telepíteni egy gépet ...

> Ezen kívűl van még néhány szoftveres baki benne amit gondolom idővel javítani fognak.

Ezen szerintem nem kell fennakadni, különösen akkor nem, ha amúgy senki által sem használt szolgáltatásokat érintenek (ha mondjuk a képpel lenne gond, az egy teljesen más eset lenne).

> Egy szó mint száz, boldog lehet az aki egy ilyen projektort tud birtokolni, az általa vetített képbe nem lehet belekötni. A kérdés persze az, hogy a 8500euros árát megéri e, én részemről maximálisan!

Pár dolog azért engem még érdekelt volna:
- van a gépben dinamikus írisz?
- ha van, akkor a képet is elrontja (ahogy az olcsóbb gépekben) vagy csak a kontrasztot javítja? Állítható több fokozatban a működésének az "agresszivitása" illetve sebessége?

Engem eléggé meglepne ha ezzel a "gyenge" DMD-vel a gép képes lenne "értelmes" kontrasztú képet vetíteni dinamikus írisz nélkül ... szóval ennek a gépnek a használhatósága szerintem a dinamikus írisz megvalósításán múlhat. A Sim2-nél nem kezdők dolgoznak, lehet, hogy nagyon jól megcsinálták a dolgot és a gép pont azzal "veri agyon" az olcsóbb, távolkeleti gépeket, hogy ebben egy "rendes" dinamikus írisz dolgozik. Engem még így is meglepne, ha a kép dinamikája megközelítené a nagyobb DMD-vel szerelt (azaz jobb natív kontrasztú) gépek képét ... de egy jó dinamikus írisz egy tényszerű és valódi előnyt adhat ennek a gépnek az olcsóbb konkurrenciával szemben.

Avatar
irishcream
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3071
Csatlakozott: 2015.05.28., csüt. 22:11
Értékelés: 972

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: irishcream » 2018.11.02., pén. 19:15

irishcream írta:
2018.11.02., pén. 16:21
ierdelyi írta:
2018.11.02., pén. 09:30
TSanyi írta:
2018.11.01., csüt. 14:58
Ha a hullámosodás zavar, akkor lehet, hogy megoldást kellene választanod, nem a vászon lecserélését.
Természetesen : más megoldást akartam írni.

Avatar
TSanyi
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1379
Csatlakozott: 2017.04.06., csüt. 21:59
Értékelés: 115

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: TSanyi » 2018.11.02., pén. 17:48

ierdelyi írta:
2018.11.02., pén. 09:30


A vászon is 16:9 egyébként, felül kifutóval. (lehet nem is irodai, majd jobban megnézem)
Újból...

Akkor valszeg mozis vászon. A motorosok vászonanyaga szerintem merevebb hogy legyen tartása a fix kereteshez képest. Biztos lehet ebben is cserélni vásznat. Idővel az új is hullámosodni fog...
A már említett forrásoknál nézz utána.

Avatar
irishcream
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3071
Csatlakozott: 2015.05.28., csüt. 22:11
Értékelés: 972

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: irishcream » 2018.11.02., pén. 16:21

ierdelyi írta:
2018.11.02., pén. 09:30
TSanyi írta:
2018.11.01., csüt. 14:58
ierdelyi írta:
2018.11.01., csüt. 14:47
Sziasztok,

Hamarosan én is (remélhetőleg) boldog projektor tulaj leszek és van pár felmerült kérdésem.

Van egy 2m szélességű irodai motoros vásznam ami minimálisan hullámos.

Olvasgatva a topikokat felmerült bennem a minőségi csere ötlete.

Az lenne a kérdésem, hogy ezen cserélhető-e a vászon szerintetek?
Ha igen, akkor merre lenne érdemes körülnéznem?

Köszönöm
István

(Ha a diy rovatba tartozik a kérdésem inkább, kérem az admint rakja át. Thx)
Mindenképpen ragaszkodsz ehhez a régihez?

Kérdés higy muszály-e a motoros vászon, a méret is megfelel-e?
Az irodai gondolom max 4:3 arányú, de lehet hogy 1:1.
Kifitó gondolom nincs rajta (valószínű akár festhetsz is rá).

Hangátwresztősben biztos lehet csak vászon anyagot venni, de hogy motorosban azt nem tudom (elképzelhető) Idővel a másik is meghullámosodik.
Az oldalfeszítettek ilyen szempontból tartósabbak.

Nézzél esetleg akár a fórum adás-vétel topikjában használtban. Más nem atért hogy tisztában légy az árakkal.

Egyébként kérdésedre hogy legyen válasz is, kérdezd meg Szepit a fórumról, vagy LSK Vetítéstrchnika.
Ha megoldható, akkor nem vennék másikat, mert egyébként tökéletes, karcsú. Mivel az új projektor fullHD ezért a 16:9 lenne az optimális.

Inkább az enyhe hullámosodás zavar pl. ha fentről mutatják a focipályát akkor hullámos a kör :)

A vászon is 16:9 egyébként, felül kifutóval. (lehet nem is irodai, majd jobban megnézem)
Ha a hullámosodás zavar, akkor lehet, hogy megoldást kellene választanod, nem a vászon lecserélését.

Avatar
ierdelyi
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Hozzászólások: 39
Csatlakozott: 2011.08.24., szer. 23:09
Értékelés: 0

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: ierdelyi » 2018.11.02., pén. 09:30

TSanyi írta:
2018.11.01., csüt. 14:58
ierdelyi írta:
2018.11.01., csüt. 14:47
Sziasztok,

Hamarosan én is (remélhetőleg) boldog projektor tulaj leszek és van pár felmerült kérdésem.

Van egy 2m szélességű irodai motoros vásznam ami minimálisan hullámos.

Olvasgatva a topikokat felmerült bennem a minőségi csere ötlete.

Az lenne a kérdésem, hogy ezen cserélhető-e a vászon szerintetek?
Ha igen, akkor merre lenne érdemes körülnéznem?

Köszönöm
István

(Ha a diy rovatba tartozik a kérdésem inkább, kérem az admint rakja át. Thx)
Mindenképpen ragaszkodsz ehhez a régihez?

Kérdés higy muszály-e a motoros vászon, a méret is megfelel-e?
Az irodai gondolom max 4:3 arányú, de lehet hogy 1:1.
Kifitó gondolom nincs rajta (valószínű akár festhetsz is rá).

Hangátwresztősben biztos lehet csak vászon anyagot venni, de hogy motorosban azt nem tudom (elképzelhető) Idővel a másik is meghullámosodik.
Az oldalfeszítettek ilyen szempontból tartósabbak.

Nézzél esetleg akár a fórum adás-vétel topikjában használtban. Más nem atért hogy tisztában légy az árakkal.

Egyébként kérdésedre hogy legyen válasz is, kérdezd meg Szepit a fórumról, vagy LSK Vetítéstrchnika.
Ha megoldható, akkor nem vennék másikat, mert egyébként tökéletes, karcsú. Mivel az új projektor fullHD ezért a 16:9 lenne az optimális.

Inkább az enyhe hullámosodás zavar pl. ha fentről mutatják a focipályát akkor hullámos a kör :)

A vászon is 16:9 egyébként, felül kifutóval. (lehet nem is irodai, majd jobban megnézem)

Avatar
irishcream
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3071
Csatlakozott: 2015.05.28., csüt. 22:11
Értékelés: 972

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: irishcream » 2018.11.01., csüt. 15:19

ierdelyi írta:
2018.11.01., csüt. 14:47
Sziasztok,

Hamarosan én is (remélhetőleg) boldog projektor tulaj leszek és van pár felmerült kérdésem.

Van egy 2m szélességű irodai motoros vásznam ami minimálisan hullámos.

Olvasgatva a topikokat felmerült bennem a minőségi csere ötlete.

Az lenne a kérdésem, hogy ezen cserélhető-e a vászon szerintetek?
Ha igen, akkor merre lenne érdemes körülnéznem?

Köszönöm
István

(Ha a diy rovatba tartozik a kérdésem inkább, kérem az admint rakja át. Thx)
Biztos, hogy a meglévő vászon helyett lehet másikat felszerelni, kérdés hogy méretben, ugyanezt akarod-e használni?

Avatar
TSanyi
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1379
Csatlakozott: 2017.04.06., csüt. 21:59
Értékelés: 115

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: TSanyi » 2018.11.01., csüt. 14:58

ierdelyi írta:
2018.11.01., csüt. 14:47
Sziasztok,

Hamarosan én is (remélhetőleg) boldog projektor tulaj leszek és van pár felmerült kérdésem.

Van egy 2m szélességű irodai motoros vásznam ami minimálisan hullámos.

Olvasgatva a topikokat felmerült bennem a minőségi csere ötlete.

Az lenne a kérdésem, hogy ezen cserélhető-e a vászon szerintetek?
Ha igen, akkor merre lenne érdemes körülnéznem?

Köszönöm
István

(Ha a diy rovatba tartozik a kérdésem inkább, kérem az admint rakja át. Thx)
Mindenképpen ragaszkodsz ehhez a régihez?

Kérdés higy muszály-e a motoros vászon, a méret is megfelel-e?
Az irodai gondolom max 4:3 arányú, de lehet hogy 1:1.
Kifitó gondolom nincs rajta (valószínű akár festhetsz is rá).

Hangátwresztősben biztos lehet csak vászon anyagot venni, de hogy motorosban azt nem tudom (elképzelhető) Idővel a másik is meghullámosodik.
Az oldalfeszítettek ilyen szempontból tartósabbak.

Nézzél esetleg akár a fórum adás-vétel topikjában használtban. Más nem atért hogy tisztában légy az árakkal.

Egyébként kérdésedre hogy legyen válasz is, kérdezd meg Szepit a fórumról, vagy LSK Vetítéstrchnika.

Avatar
ierdelyi
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Hozzászólások: 39
Csatlakozott: 2011.08.24., szer. 23:09
Értékelés: 0

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: ierdelyi » 2018.11.01., csüt. 14:47

Sziasztok,

Hamarosan én is (remélhetőleg) boldog projektor tulaj leszek és van pár felmerült kérdésem.

Van egy 2m szélességű irodai motoros vásznam ami minimálisan hullámos.

Olvasgatva a topikokat felmerült bennem a minőségi csere ötlete.

Az lenne a kérdésem, hogy ezen cserélhető-e a vászon szerintetek?
Ha igen, akkor merre lenne érdemes körülnéznem?

Köszönöm
István

(Ha a diy rovatba tartozik a kérdésem inkább, kérem az admint rakja át. Thx)

Avatar
gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1131
Csatlakozott: 2014.10.21., kedd 10:54
Értékelés: 466

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: gyulaipal » 2018.10.31., szer. 20:03

Kedveskéim,

mindenkitől elnézést kérek, hogy így "belecsúnyítok" a 4K-s Sim2 "áhitatába", de most vettem csak észre egy érdekességet a Barco-n. Hamarabb is észrevehettem volna ... de nem volt annyi eszem ...

A projektorban most egy "leharcolt", eredeti fényerejének csupán kb. felét produkáló segédtükrös lámpa van, amely maximális fényerőben csak kb. 70 százalékát hozza egy vadi új Barco lámpa fényerejének (a segédtükör plusz nyeresége miatt nem csak a felét). Az imént lett gyanús a fényerő és csak most mértem meg a KONTRASZTOS kép fényerejét.

Nos, ezzel a "gyárilag" segédtükrös lámpával a 3 "legkontrasztosabb" írisz-beállítás mellett a fényerő csak kb. 3 szézalékkal alacsonyabb, mint a Barco lámpa fényereje azonos beállítás mellett. De a Barco lámpa gyári új, csupán 8 vetített óra van benne!

Én voltam a hülye, mert csak a fényfolt méretét néztem a lencse felületén, de nem csináltam konkrét mérést a kontrasztos fényerőre. Pedig kellett volna ... most már én is tudom.

A lényeg: a segédtükrös lámpával SOKKAL KEVESEBBET CSÖKKEN a fényerő az íriszek beszűkítésével. Ha ez egy új (230W-os) segédtükrös lámpa lenne, a gép kb. DUPLA kontrasztos fényerőt hozna a gyári új Barco lámpához képest. EZ azért már valami! Dupla kontrasztos fényerő pusztán a lámpa cseréjétől ... jól hangzik, nem?

Na, MOST már tényleg várom a Batyó-féle tuning lámpát ... de sajnos csak jövő hétvégére reális, hogy elkészüljön. Az egy új lámpa lesz és még kisebb átlagos szögben fogja "beküldeni" a fényt a gépbe, tehát sokkal nagyobb fényerővel "indul" majd a gép és még kevesebb fényt veszít majd (a kisebb átlagos szög miatt) ... de nehéz a várakozás így már ... :-(

Avatar
TSanyi
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1379
Csatlakozott: 2017.04.06., csüt. 21:59
Értékelés: 115

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: TSanyi » 2018.10.31., szer. 19:53

muzsikpeti írta:
2018.10.31., szer. 08:11

Aztán nincs benne trapéz korrekció, így egy 20cm-el feljebb kellett vinni a vásznam alját mint amit megszoktam. Ezen kívűl van még néhány szoftveres baki benne amit gondolom idővel javítani fognak.
Azért a trapézkorrekció hiányán csodálkozom. A bakikakt valószínű tudják orvosolni.

Avatar
muzsikpeti
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 468
Csatlakozott: 2006.10.18., szer. 22:29
Értékelés: 175

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: muzsikpeti » 2018.10.31., szer. 15:01

Sajnos még vissza kell szolgáltassam, egyszer talán maradni fog:)

<p>Front Speakers: Focal Electra 1027Be Center Speakers: Focal Electra cc1008Be Rear Speakers: Focal 806V Atmos Speakers: Focal Electra IC1002 Sub Speakers: Velodyne SPL1200 Ultra , Processor: Arcam av 860, Power amp: Arcam p777, Blu-ray mediaplayer: Oppo 205, Projektor: Epson 9300, Vászon: Moovia 110", Tv: Sony 65XE9005, Cable: Hidiamond 7 speaker cable, Hidiamond Xlr 0 Ic cable 5db , Hidiamond 3 power cable 2db, Hidiamond 2 power cable 1db, Audioquest Husky sub cable, Nordost Blue heaven HDMI. Nordost qrt qbase 4 elosztó.


Avatar
Fish
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4061
Csatlakozott: 2013.06.17., hétf. 16:30
Értékelés: 1767

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: Fish » 2018.10.31., szer. 08:41

Es meg is leped?jo kis szulinapi meglepi! :smile32: :D
proj: Epson TW9300/Screenline ; lejátszó: HTPC proc.: Marantz AV7703 végfok1:Anthem MCA 50 hangfalak: Revel Performa3 F208,C208 ,Concerta M12 ,Velodyne DD12 kábelek:  AQ Rocket 88 & AQ X2,LuXor,Isotek Elite,AQ Mackenzie Rca,Nordost & AQ Mocha hdmi,AQ Sub3 rca

Avatar
muzsikpeti
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 468
Csatlakozott: 2006.10.18., szer. 22:29
Értékelés: 175

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: muzsikpeti » 2018.10.31., szer. 08:13

IMG_5413.JPG
IMG_5413.JPG (2.57 MiB) Megtekintve 824 alkalommal

<p>Front Speakers: Focal Electra 1027Be Center Speakers: Focal Electra cc1008Be Rear Speakers: Focal 806V Atmos Speakers: Focal Electra IC1002 Sub Speakers: Velodyne SPL1200 Ultra , Processor: Arcam av 860, Power amp: Arcam p777, Blu-ray mediaplayer: Oppo 205, Projektor: Epson 9300, Vászon: Moovia 110", Tv: Sony 65XE9005, Cable: Hidiamond 7 speaker cable, Hidiamond Xlr 0 Ic cable 5db , Hidiamond 3 power cable 2db, Hidiamond 2 power cable 1db, Audioquest Husky sub cable, Nordost Blue heaven HDMI. Nordost qrt qbase 4 elosztó.


Avatar
muzsikpeti
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 468
Csatlakozott: 2006.10.18., szer. 22:29
Értékelés: 175

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: muzsikpeti » 2018.10.31., szer. 08:12

IMG_5412.JPG
IMG_5412.JPG (2.91 MiB) Megtekintve 792 alkalommal

<p>Front Speakers: Focal Electra 1027Be Center Speakers: Focal Electra cc1008Be Rear Speakers: Focal 806V Atmos Speakers: Focal Electra IC1002 Sub Speakers: Velodyne SPL1200 Ultra , Processor: Arcam av 860, Power amp: Arcam p777, Blu-ray mediaplayer: Oppo 205, Projektor: Epson 9300, Vászon: Moovia 110", Tv: Sony 65XE9005, Cable: Hidiamond 7 speaker cable, Hidiamond Xlr 0 Ic cable 5db , Hidiamond 3 power cable 2db, Hidiamond 2 power cable 1db, Audioquest Husky sub cable, Nordost Blue heaven HDMI. Nordost qrt qbase 4 elosztó.


Avatar
muzsikpeti
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 468
Csatlakozott: 2006.10.18., szer. 22:29
Értékelés: 175

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: muzsikpeti » 2018.10.31., szer. 08:11

Mai nap a házimozi stúdió jóvoltából volt szerencsém itthon tesztelni egy legújabb sim2 Domino 4 uhd hdr projektort. A dobozból kicsomagolva a nem kis súlyán kívűl (15kg) a leírhatatlan szépséges design tárul elénk. Tiszta üveg borítás, az utolsó milliméterig mérnöki precizitással összeszerelt kaszniba bújtatott, projektorok ferrarija! Az installálás percek alatt ment mivel az is ingyen jár a termék mellé, a szakember (Attila) perfekt módon megoldotta. No de nézzük a vetített képet, elsőre azt kell mondjam hiába 0,67” egy chipes tisztességes feketéje van, nem az a kókadt alul felül szürke csík, mint amit egy ugyanilyen chipes benq produkál. Rendes real 4k anyaggal az oppo 205-ről megtáplálva ( logan lucky) egyszerűen nem lehet belekötni eszméletlen éles az üveg optika miatt, a színek brutálisan telítettek, és itt végre tényleg látható a 4k felbontás előnye is. Teljesen más képi világ ez mint amit a sony 4k müanyag objektíves projikon láthatunk. Hdr, a meglepő az, hogy van hozzá elegendő fényereje is, lefotóztam bár csak telefonnal de látható szerintem. Nos és akkor nézzük meg mit tud gyengébb forrásból full hd-val. A magyar Kincsem filmbe kukkantottunk bele, na erre se lehet panasz, simán mondhattuk volna erre is, hogy 4 k anyag, a ruházatok és arcbőrök textúrái eszméletlen szépek voltak, és itt is a színek telítettsége hihetetlen, átlagon felüli! Szóval a proji minden anyaggal kíválón brillírózik, a fényereje 110”- os vásznamhoz elegendő. A ventije leheletnyivel hangosabb mint az epson-é. Aztán nincs benne trapéz korrekció, így egy 20cm-el feljebb kellett vinni a vásznam alját mint amit megszoktam. Ezen kívűl van még néhány szoftveres baki benne amit gondolom idővel javítani fognak. Egy szó mint száz, boldog lehet az aki egy ilyen projektort tud birtokolni, az általa vetített képbe nem lehet belekötni. A kérdés persze az, hogy a 8500euros árát megéri e, én részemről maximálisan!
IMG_E5411.JPG
IMG_E5411.JPG (2.05 MiB) Megtekintve 769 alkalommal
A IMG_5412.JPG csatolmány már nem érhető el.
A IMG_E5411.JPG csatolmány már nem érhető el.

<p>Front Speakers: Focal Electra 1027Be Center Speakers: Focal Electra cc1008Be Rear Speakers: Focal 806V Atmos Speakers: Focal Electra IC1002 Sub Speakers: Velodyne SPL1200 Ultra , Processor: Arcam av 860, Power amp: Arcam p777, Blu-ray mediaplayer: Oppo 205, Projektor: Epson 9300, Vászon: Moovia 110", Tv: Sony 65XE9005, Cable: Hidiamond 7 speaker cable, Hidiamond Xlr 0 Ic cable 5db , Hidiamond 3 power cable 2db, Hidiamond 2 power cable 1db, Audioquest Husky sub cable, Nordost Blue heaven HDMI. Nordost qrt qbase 4 elosztó.


Avatar
Quetz
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 660
Csatlakozott: 2015.11.10., kedd 08:24
Értékelés: 162

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: Quetz » 2018.10.26., pén. 17:01

Cseneles írta:
2018.10.26., pén. 16:05
Nyilván internet a barátom de nincs kevem visszaküldözgetni a kábelt h nem tudja a gyári specifikációt, így ezert kérnék tanácsot.
Érdemes még ezt megnézned: AmazonBasics High-Speed HDMI Cable with RedMere- 10.6 m - non bi-directional cable. Viszont a legjobb gyártó kábele is lehet hibás, semmi sem garantálja, hogy megúszod visszaküldés nélkül.

Avatar
szepi0808
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2278
Csatlakozott: 2013.10.22., kedd 20:15
Értékelés: 1201

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: szepi0808 » 2018.10.26., pén. 16:15

AQ, Supra HDMI 2.0
Sony VPL-VW570ES
Screenline Fashion 136"1.4 Diamond 4K
Egreat A10
Yamaha AVENTAGE CX-A5200
6db. CROWN XLS 1502
M&K Sound S150/MP150 
2db. SVS SB4000
AQ, IsoTek, Supra, QED
viewforum.php?f=46AVmax Rendszertechnika

Cseneles
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 103
Csatlakozott: 2013.12.18., szer. 14:38
Értékelés: 4

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: Cseneles » 2018.10.26., pén. 16:05

Sziasztok!

Érdeklődnék hogy 10 méteres kábelhosszban milyen HDMI kábel amit bátran használhatnék a közeljövőben AVR és projektor között? A problémám hogy fullHD vetités esetén ha bekapcsolom a deepcolor 10/12bit étvitelt néha nem a vászonra illő képi anomáliákat látok bár ritkán mint például mintha egy pixel felcsillanna pár helyen a képen stb. Ha visszarakom 8bitre jelenség megszűnik így betudtam a kábelem határának ezt a vonalat, gondolom kevés neki a sávszél vagy veszti a jelet gyári adathoz képest is 10m hosszban. Nyilván internet a barátom de nincs kevem visszaküldözgetni a kábelt h nem tudja a gyári specifikációt, így ezert kérnék tanácsot.
Névtelen.jpg
Névtelen.jpg (53.01 KiB) Megtekintve 860 alkalommal
A kép alapján olyan 18Gbps Hdmi 2.0 az ami tudnál elvileg gondolkodik.gif

Avatar
gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1131
Csatlakozott: 2014.10.21., kedd 10:54
Értékelés: 466

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: gyulaipal » 2018.10.12., pén. 17:49

TSanyi írta:
2018.10.11., csüt. 22:16
Elképzelhetónek tartom hogy nem minden DLP projektor szedhető szét atomjaira, inkább több bennük a komplex, megbonthatatlan egység, így a tuning sem jöhet szóba.
Esetleg itt is a "békebeli" vetítők vannak előnyben, hogy jobb tuning alanyok.
Látatlanban biztosat nem lehet mondani, de tudtommal nem jellemző, hogy egy gépet ne lehetne szétszedni, hiszen valahogy összerakta a gyártó is. Ha persze összeragasztgatta az alkatrészeket, azzal megnehezíthető a dolog, de nem hinném, hogy ez általános lenne. Eddig én minden gépet szét tudtam szedni ... de persze ez csak pár gép, statisztikailag értékelhetetlenül kicsi minta ...

Mondjuk az igaz, hogy a nagyobb, ipari gépekben több hely van és szétszedni is könnyen, gyorsan logikusan lehet őket. Egy Barco-t darabokra bontani töredék idő egy kicsi LED-es prezis géphez képest, amiben olyan kicsik a csavarok, hogy az én koromban már nem is látom őket ... :-)

GyP

Avatar
TSanyi
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1379
Csatlakozott: 2017.04.06., csüt. 21:59
Értékelés: 115

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: TSanyi » 2018.10.11., csüt. 22:35

Kívancsi leszek, mikor elkészül a tuning izzó, a tüköralagút, a tuning írisz, esetleg a színkerék, és ezek kiforrottan össze lesznek hangolva, mit tud egy gyári Barcohoz képest!
Kontrasztban, fényerőben, szerintem még színtérben is. Elküldeném Norvégiába hogy ilyet is tud a gépetek csak egy "kicsit" foglalkozni kell vele.
A durva az hogy ez kb. pár órás munka lesz. Igaz éveket kellett Palinak dolgozni rajta hogy rájöjjön mi működik és mi nem...
Edison mondta hogy: "Nekem nincs egyetlen sikertelen kísérletem sem. Nekem van kétezer sikeres kizárásom.”
Hajrá Pali!

Avatar
TSanyi
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1379
Csatlakozott: 2017.04.06., csüt. 21:59
Értékelés: 115

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: TSanyi » 2018.10.11., csüt. 22:16

Elképzelhetónek tartom hogy nem minden DLP projektor szedhető szét atomjaira, inkább több bennük a komplex, megbonthatatlan egység, így a tuning sem jöhet szóba.
Esetleg itt is a "békebeli" vetítők vannak előnyben, hogy jobb tuning alanyok.

Avatar
gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1131
Csatlakozott: 2014.10.21., kedd 10:54
Értékelés: 466

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: gyulaipal » 2018.10.11., csüt. 16:25

Még pár dolog, mielőtt elfelejtem...

A tegnap említett lámpán kívül azért még egy finomhangolási lehetőség maradt, de ez már tényleg csak finomhangolás.

Jelen pillanatban az a vicces helyzet, hogy az elérhető maximális kontrasztot NEM is maga a kontraszt korlátozza, hanem a nagyon pici átmérőjű íriszek használatakor keletkező másodlagos problémák:
- fényerő-inhomogenitás (a kép jobb- és bal oldalán),
- elszíneződés (a kép jobb- és bal oldalán).
- elfogadhatatlanul kicsi "kontrasztos fényerő".

Ha ezeket a problémákat megoldanánk, a kontraszt még (kb.) duplázódhatna (a jelenlegi felület kb. felére lehetne még lecsökkenteni a lencse íriszének a felületét és a kontraszt a felület reciprokával arányos).

A "kontrasztos fényerő" problémáját (remélem) meg fogja oldani a tegnap említett, spéci "segédtükrösített" lámpa.

Viszont a lámpa NEM fogja megoldani a másik két problémát. A gyakorlatban megnyerhető további kontraszt mértéke attól függ majd, hogy mennyire sikerül "elméletileg tökéletes" megoldást találni a két másik problémára. Tökéletes megoldás szerintem nincs, de ez nem feltétlenül baj, jelen esetben már egy "félmegoldás" is könnyen jelenthet mondjuk 50% plusz kontrasztot, tehát BÁRMILYEN "BÉNA" megoldás is elfogadható lehet ... ez már tényleg a "végjáték".

Három további tényt is figyelembe kell (?) még venni:
1. a kúpos tüköralagút miatt a DMD-t megvilágító fényfolt függőlegesen nyújtott ellipszis alakú
2. a kép 21:9-es képet vetít ... pontosabban a kép szélessége 2,4x nagyobb, mint a magassága
3. az UHP lámpából NEM jönnek olyan fénysugarak a fókuszpontba, amelyek tökéletesen párhuzamosak lennének az optikai tengellyel.

Az, hogy a csak kép jobb- és bal oldalán látszanak a képhibák, szerintem a 2. pont miatt van. A valóságban (a kör alakú íriszek miatt) az elszíneződések is kör alakjában vannak jelen a kép felületén ... csak éppen ezt nem látjuk (mivel olyan "lapos" képet vetít a gép, hogy a hibák felül- és alul a vetített képen kívül vannak).

A múltban sokszor említett "szimmetria feltétel" megfogalmazásakor nem emeltük ugyan ki, de a kontraszt akkor lesz optimális, ha MINDEN paraméter teljesen szimmetrikus a megvilágítás- és a lencse-oldal között.

A fenti 3. pont miatt viszont a lencsét elérő fénykúp közepén van egy sötétebb "folt", magyarul a megvilágítás NEM küld (számottevő mennyiségű) fényt a lencse közepére. Akkor viszont itt egy asszimmetria van! Ha a megvilágítás közepe "fekete", akkor a lencse közepének is annak kell(ene) lennie, azaz a lencse közepét ki kell(ene) takarni (ami logikus is, hiszen a lencse közepe most csak a "szürkeséget gyűjti" de hasznos fényt nem "továbbít" a vászonra). Ennek a sötét foltnak mérete szinte elhanyagolható akkor, amikor jó nagyra nyitott íriszekkel vetítünk (kertmozi). Viszont amikor kb. fele átmérőre szűkítjük be az íriszeket, akkor már NEM is lesz annyira elhanyagolható a sötét folt mérete. A probléma kezeléséhez kellene tenni egy kicsi, kör alakú "matricát" a motoros íriszhez legközelebbi lencsetag közepére ... de ehhez szét kellene szedni a lencsét. Ezt most nem fogom megtenni ... de eljöhet még a pillanat ... :-)

A "szimmetria feltétel" nem szól az íriszek alakjáról, ezek formája teljesen tetszőleges (és pont az előző bekezdésben említettük, hogy egy "gyűrű" alakú felület jobb is lenne a jelenlegi "körlap" alaknál :-). Ha lemondanánk a motorral állítható íriszekről, akkor használhatnánk olyan (fix) íriszeket, amelyek alakja sokkal jobban illeszkedik a gép 21:9-es képarányához ... magyarul lehetne mondjuk 21:9 oldalarányú téglalap formájú a "lyuk", amin keresztük a DMD-t megvilágítjuk, illetve egy ugyanilyen formájú íriszt tehetnénk a lencsébe is (amihez megint csak szét kellene azt szedni... de akkor már a "pötty'" is odaragasztható egy tag közepére :-). Ezáltal a képhibák szépen eltűnnének a kép jobb- és bal széléről, azonban felül- és alul nagyon is lennének képhibák ... de ezeket NEM látnánk, mivel kívül lennének a "lapos" (21:9) kép határain. Így tehát NEM KÖR ALAKÚ, de a jelenleginél kisebb felületű "lyukakon" át vetíthetnénk szép, a látható felületen hibamentes, homogén képet ... és mivel a kontraszt a lencse/megvilágítás felületétől függ, a kontraszt is jobban közelíthetné az elméleti maximumot.

A gond az, hogy JELENLEG (még) nem az íriszek alakja, hanem a fényerő az elérhető kontrasztot korlátozó legfőbb tényező. Sajnos még (?) NINCS meg a jobb kontraszthoz szükséges fényerő-tartaléka a gépnek (azaz az íriszek bezárásakor a fényerő előbb "fogy el", mint hogy az inhomogenitások megjelennének). De HA majd elkészül a "spéci" lámpa és HA jól is működik, akkor az általa megnyert plusz fényerő már elég lehet ahhoz, hogy az íriszeket még tovább szűkíthessük és bizony AKKOR majd megjelennek az inhomogenitások kétoldalt és AKKOR majd nagyon is lesz értelme a "képarányhoz hasonló alakú" íriszek használatának. De hát a spéci lámpa még el sem készült ...

A fentiek szőrszálhasogatásnak tűnhetnek, de egy dolgot nem szabad elfelejteni: a jelenleg "reszelt" Barco fő "csodája" a motoros dulpa-írisz. Ha ezt megszüntetjük, akkor azonnal egy "teljesen átlagos" géppé válik a Barco ... azaz amit ekkor meg lehet csinálni a géppel, azt BÁRMELYIK MÁSIK (DLP) géppel is meg lehet tenni. A fenti ötletek tehát TÍPUSFÜGGETLENEK, egy Samu ugyanúgy átalakítható ezen ötletek "mentén" ahogy pl. akár egy 3 chip-es DLP is.

Egy Samu pont van is otthon, ha a Barco-projekt véget ér, azt veszem majd "kezelésbe". Kiváncsi vagyok, hogy egy "egyszerűbb" gépből mit lehet kihozni ...

Avatar
thxfan
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2460
Csatlakozott: 2010.05.03., hétf. 18:58
Értékelés: 1004

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: thxfan » 2018.10.10., szer. 22:07

Fish írta:
2018.10.10., szer. 21:18
Beszéltünk már erről a vetítőről? Látott már valaki ,vélemény? gondolkodik.gif

Optoma UHZ65
https://www.optoma.co.uk/product-details/uhz65#features
Volt. Lapozz vissza 2018.04.06.-ra. Bocs 2x ment telefonról.
10.1 Auro3D
Erősítő:Denon AVR-X5200W+Behringer A500,BD+média lejátszó:Denon DBT-1713UD,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Runco RS-900,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Xindak PN-2,Xindak PC-02,Xindak SC-01/Bi,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000

Avatar
thxfan
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2460
Csatlakozott: 2010.05.03., hétf. 18:58
Értékelés: 1004

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: thxfan » 2018.10.10., szer. 22:06

Fish írta:
2018.10.10., szer. 21:18
Beszéltünk már erről a vetítőről? Látott már valaki ,vélemény? gondolkodik.gif

Optoma UHZ65
https://www.optoma.co.uk/product-details/uhz65#features
Volt. Lapozz vissza 2018.04.06.-ra.
10.1 Auro3D
Erősítő:Denon AVR-X5200W+Behringer A500,BD+média lejátszó:Denon DBT-1713UD,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Runco RS-900,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Xindak PN-2,Xindak PC-02,Xindak SC-01/Bi,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000

Avatar
Fish
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4061
Csatlakozott: 2013.06.17., hétf. 16:30
Értékelés: 1767

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: Fish » 2018.10.10., szer. 21:18

Beszéltünk már erről a vetítőről? Látott már valaki ,vélemény? gondolkodik.gif

Optoma UHZ65
https://www.optoma.co.uk/product-details/uhz65#features
proj: Epson TW9300/Screenline ; lejátszó: HTPC proc.: Marantz AV7703 végfok1:Anthem MCA 50 hangfalak: Revel Performa3 F208,C208 ,Concerta M12 ,Velodyne DD12 kábelek:  AQ Rocket 88 & AQ X2,LuXor,Isotek Elite,AQ Mackenzie Rca,Nordost & AQ Mocha hdmi,AQ Sub3 rca

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”