Az oldal belső email küldője ideiglenesen kikapcsolásra került.
A profilokban lévő email küldés mailto:cím -re lett átállítva, így remélhetőnek mindenkinek a saját levelezőprogramjából fog kimenni az email.
Ha gond van, kérlek jelezzétek az postmaster@avx.hu -n email-ben

Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Avatar
dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2493
Csatlakozott: 2012.01.22., vas. 11:07
Értékelés: 2043

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: dhcodoki » 2018.11.08., csüt. 11:16

szepi0808 írta:
2018.11.08., csüt. 11:04
Ennek meg ugyan mi értelme, főleg ilyen kis méretben nem sok vizet zavar?
A feltekerhetőség!!! Ezáltal mozgathatóbb. Sztem felesleges most belemenni a prototípus méretébe, mechanizmusába, stb.. Itt a lényeg, hogy megoldották a kijelzők kis méretre való dobozolását. Ez az út vezethet az igazán nagy méretek elterjedéséhez.
Megjelenítő: Sony VPL-HW55ES; Vászon: Screenint Modigliani Velvet 250x140; Lejátszó: HTPC/NAS+Kodi; Spotify; Erősítő: Emotiva XPA2 + Anthem MCA50; Proci: Anthem AVM60; Hangfalak: Martin Logan Motion 60XT; Martin Logan 50XT; Martin Logan FX2; SVS SB13  Kábelezés: Luxor Gold + Audioqest + VDH; Szobaakusztika: KR-Acoustic & Fapaci

Online
Avatar
szepi0808
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2054
Csatlakozott: 2013.10.22., kedd 20:15
Értékelés: 1131

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: szepi0808 » 2018.11.08., csüt. 11:04

dhcodoki írta:
2018.11.08., csüt. 10:56
Itt az első fecske:

https://prohardver.hu/hir/feltekerheto_ ... jelzo.html
Ennek meg ugyan mi értelme, főleg ilyen kis méretben nem sok vizet zavar?
Sony VPL-VW570ES
Screenline Fashion 136"1.4 Diamond 4K
Egreat A10
Yamaha AVENTAGE CX-A5200
2db. Arcam Diva P1000
M&K Sound 950 THX 
SVS SB16-Ultra
AQ, IsoTek, Supra, QED
viewforum.php?f=46AVmax Rendszertechnika

Avatar
dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2493
Csatlakozott: 2012.01.22., vas. 11:07
Értékelés: 2043

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: dhcodoki » 2018.11.08., csüt. 10:56

Megjelenítő: Sony VPL-HW55ES; Vászon: Screenint Modigliani Velvet 250x140; Lejátszó: HTPC/NAS+Kodi; Spotify; Erősítő: Emotiva XPA2 + Anthem MCA50; Proci: Anthem AVM60; Hangfalak: Martin Logan Motion 60XT; Martin Logan 50XT; Martin Logan FX2; SVS SB13  Kábelezés: Luxor Gold + Audioqest + VDH; Szobaakusztika: KR-Acoustic & Fapaci

Avatar
muzsikpeti
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 458
Csatlakozott: 2006.10.18., szer. 22:29
Értékelés: 174

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: muzsikpeti » 2018.11.07., szer. 21:33

Sajnos erről a sim2 domino 4 projiról alig találni infót a neten. Így nem tudhatjuk , hogy van e benne dinamikus irisz. Viszont az biztos, hogy semmivel se rosszabb a feketéje mint az epson 9300-asnak. Ez meg azt jelenti hogy a benq ugyanilyen chipes projinál meg láthatóan jobb. Valamit tudnak a sim2-nél. Az élessége meg messze túlmutat pl egy sony760 projin. A színek telítettsége meg annyira magával ragadó képélmény ezzel az élességgel, hogy nem keresed benne tovább a hibákat, hanem csak élvezed minden percét az általa vetített képnek!

<p>Front Speakers: Focal Electra 1027Be Center Speakers: Focal Electra cc1008Be Rear Speakers: Focal 806V Atmos Speakers: Focal Electra IC1002 Sub Speakers: Velodyne SPL1200 Ultra , Processor: Arcam av 860, Power amp: Arcam p777, Blu-ray mediaplayer: Oppo 205, Projektor: Epson 9300, Vászon: Moovia 110", Tv: Sony 65XE9005, Cable: Hidiamond 7 speaker cable, Hidiamond Xlr 0 Ic cable 5db , Hidiamond 3 power cable 2db, Hidiamond 2 power cable 1db, Audioquest Husky sub cable, Nordost Blue heaven HDMI. Nordost qrt qbase 4 elosztó.


Online
Avatar
gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1040
Csatlakozott: 2014.10.21., kedd 10:54
Értékelés: 437

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: gyulaipal » 2018.11.06., kedd 16:51

A futó projektek állapotjelentései:

Digital Projection Highlite (3 chip DLP) kontraszt tuning:

- elkészült a kúpos tüköralagút (és fényt fogadó kis üvegtest).
- a gép ismét képes vetíteni, de még csak "próbaüzemben" van. Nem vagyok biztos benne, hogy az új tüköralagút körüli szilikon képes lesz elvezetni a keletkező hőt. Ha nem, akkor plusz fém alkatrészeket kell betenni a tüköralagút/üvegtest köré, hogy azok lehűtsék az üveg alkatrészeket.

A gépbe most beépített "kúpos" tüköralagútnak egyébként három (várt) hatása van:
- csökkennek a kép inhomogenitásai (ezt a problémát tipikusan a kétlámpás gépek produkálják, amikor csak egyetlen lámpa van bekapcsolva)
- megnő a (lencse immár beszűkített íriszén át vetített) fényerő. Elméletileg itt kétszeres lenne a javulás, de a valóságban ennél valamivel kisebb nyereségre számíthatunk (plusz veszteségek, stb.)
- a plusz fényerővel arányosan tovább javul a kontraszt (mivel az eddig a lencse íriszén "fennakadó", "felesleges" fény immár átjut a lencse kicsi "lyukán", így a fehérszint megnő, a feketeszint viszont NEM változik, hiszen a DMD-ket most is ugyanannyi fény éri el).

Az elmélet működni látszik, mivel (a tulajdonos szerint) megint sokkal jobb lett a kontraszt (első körben a lencsébe tett írisz javította a kontrasztot, szemre akkor kb. "duplájára"). Persze nagyon nem vagyok meglepve, hiszen erre a gépre is az optika ugyanazon törvényei vonatkoznak, amelyek más gépekre is, köztük az enyémre is. Ha ott működik ez a dolog, akkor itt is működnie KELL neki.

A gép a végleges kontrasztját akkor fogja elérni, ha majd a lámpaházba is kerül árnyékolás (még kevesebb felesleges fény éri majd el a DMD-k felületét, ami a feketeszintet csökkenti majd le a fehérszint változtatása nélkül) de már most is igen messze "járunk" a gép eredeti, 2000:1-es on/off kontrasztjától.

Közben az jutott még eszembe, hogy lehetne gyártatni egy 3-4 példányból álló árnyékoló "sorozatot" (pl. lézervágással) a lámpaházba. Ezek az árnyékolók pontosan illenének a lámpaházba (gyors és könnyű beépítés vagy csere!) és a tagjaikon egyre nagyobb méretű "lyukak" lennének. Amikor majd a tulajdonos lámpát cserél a gépben, beteszi a lámpaházba a legkisebb nyílással rendelkező íriszt, ez sok fényt fog majd vissza, így a kép nem lesz túl fényes (és az új tüköralagút sem "sül meg" az új lámpa hatalmas fénymennyiségétől). Párszáz óra után, ahogy a lámpa fényereje gyengül, cserélhető az árnyékoló az egyel nagyobb kivágású darabra, így a fényerő ismét optimális lesz ... és így tovább. Eljön a pillanat, amikor már nem is kell majd árnyékoló a lámpaházba ... és amikor már így is túl gyenge a fényerő, lehet lámpát cserélni (és a folyamat indul elölről). Így mindig optimális-közeli fényerőt lehet élvezni ... és a kontraszt is mindig optimális lesz. Lényegében a lámpaház árnyékolásának a "cserélgetésével" szimuláljuk a Barco-k motorral mozgatott belső íriszét. MIÉRT NEM JUTOTT EZ SOKKAL ELŐBB AZ ESZEMBE??? :-)

Spéci "segédtükrös" lámpa projekt:

A Batyó által épített "spéci" (230W-os) lámpa várhatóan a kezemben lesz a hétvégén. Miután rájöttem, hogy a "gyári" (azaz NEM a mi céljaink szerint optimalizált) segédtükrös lámpák is drasztikusan növelték a kontrasztos fényerőt (csak nem volt annyi eszem, hogy műszerrel megmérjem a javulást) szóval jelentősen megnőttek a várakozásaim a dologgal kapcsolatban. Szerencsére már csak párat kell "aludni". :-)

Amint a kezemben lesz az új lámpa, megírom majd a gyakorlati tapasztalatokat... de nekem már nincsenek kétségeim. Ennek a dolognak működnie KELL, mivel:
- a gép minden alkatrészének a hűtése a dupla lámpával való használatra van méretezve (azaz semmi nem "sülhet" meg),
- és optikailag sem lehet gond, hiszen a lámpa által termelt fény FELE konkrétan SEMMILYEN változást nem "szenved" majd (ezek a sugarak most is a "régi" úton haladnak, azaz a közelébe sem "mennek" a segédtükörnek, a fő foncsor pedig NEM változott). A fény másik fele is a (GÖMB alakú segédtükörről visszaverődés és a plazmán való áthaladás után) pontosan ugyanazt az utat járja majd be, amit a fény első fele is bejár (hiszen a tér azonos pontján, azonos szögben való áthaladás után a fénysugarak között már nincs valódi különbség). Magyarul a fény "első fele" biztosan problémamentes lesz ... a "második félnek" pedig minden egyes fénysugara AZONOS úton halad az "első fél" egyik fénysugarával. Akkor pedig a "második féllel" sem lehet probléma!

Számomra az utolsó kérdés az, hogy mennyi fényt veszítünk majd el a segédtükör nagyobb fizikai mérete miatt ... de ez majd kiderül. Ez a lámpa NEM a fényerő, hanem a kontraszt tuningolására szolgál, de a segédtükör által hasznosított plusz fénymennyiség és a segédtükrös lámpa fényének "jobb" spektrális összetétele miatt (több vörös a fényben, CMS kevesebbet csökkent a végső fényerőn) szóval szerintem a fényerővel sem lesz gond. Akinek pedig a fényerő a lényeg, az még mindig építtethet 275W-os segédtükrös lámpából egy hasonló "hibrid"-et Batyóval.

Online
Avatar
gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1040
Csatlakozott: 2014.10.21., kedd 10:54
Értékelés: 437

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: gyulaipal » 2018.11.06., kedd 14:20

Hát ... úgy látom, hogy a Sim2 4K projektorral kapcsolatos "ájtatosság" hamar lecsengett. Akkor most én jövök, leírom a SAJÁT gondolataimat a dologgal kapcsolatban. Személyes vélemény következik, vitának helye nagyon is VAN.

> ... a leírhatatlan szépséges design tárul elénk. Tiszta üveg borítás, az utolsó milliméterig mérnöki precizitással összeszerelt kaszniba bújtatott, projektorok ferrarija!

Ez SZÁMOMRA azt jelzi, hogy ezt a terméket a mérnökök azoknak szánták, akik a nappaliba teszik a gépet, azaz FELTŰNŐ helyre, ahol szem előtt van (pl. a szomszéd nagyra kerekedő szeme előtt... :-). Ha a gyártó ugyanezt a pénzt egy rendes DMD-re költötte volna, NEKEM sokkal jobban tetszene a végeredmény... de hát ízlések és pofonok... :-)

> ... de nézzük a vetített képet, elsőre azt kell mondjam hiába 0,67” egy chipes tisztességes feketéje van,

Ez nekem olyan, mintha egy (kétütemű) Trabant motort tenne be az Audi a legújabb prémium modelljébe, persze rendesen "feltuningolva". Lehet, hogy elfogadhatóan menne vele a Q8-as ... de tényleg SENKI nem kérdezné meg, hogy mi a fenéért nem egy V12-es négyütemű erőforrás került a motorházba? Miért fogadjuk el automatikusan, hogy a Sim2 is a (párszáz dollárral olcsóbb) szarból próbál meg várat építeni, amikor ott van a "rendes", 4K-ra alkalmas chipset is a Texas Instruments kínálatában évek óta (a 0,9"-es, DLP9000 néven gyártott 2560 pixel natív felbontású chip, ami pl. a Barco 4K gépekben is van). Ha nem létezne ilyen "rendes" chip, akkor simán elfogadnám én is, hogy egyszerűen nincs más választás, ez van, ezt kell szeretni. De létezik ilyen chip, csak hát (valamivel) olcsóbb a 0,67"-es lapka ... ami rendben is van egy Benq vagy egy Optoma gépben, ahol az "olcsó 4K-t a népnek" szempont vezette a tervezők kezét. Vagy ma már a Sim2 nem a prémium kategóriában "játszik"?

> Rendes real 4k anyaggal ... egyszerűen nem lehet belekötni eszméletlen éles az üveg optika miatt, a színek brutálisan telítettek, és itt végre tényleg látható a 4k felbontás előnye is.

A kép még élesebb lenne, ha a nagyobb mikrotükrökkel szerelt (0,9"-es) DLP chip lenne a gépben. A történelem előző korszakában is pont a kép élessége (és persze a plusz kontraszt) volt a fő előnye a 0,95"-es 1080p chip-nek is a kisebb, olcsóbb gépekbe szánt 0,65"-es 1080p chip-pel szemben. Persze egy LCD-hez képest nyilván így is sokkal élesebb a kép, de ez még mindig NAGYON messze van a valódi 4K élességétől. A pixel-tologatás (amit régebben "Wobuláció"-nak hívott a Texas Instruments, de most átkeresztelték XPR-re) szóval ennek (az én meglátásom szerint) két előnye van:

1.) eltünteti a kép skálázása által okozott képhibákat (hiszen a skálázás ekkor nem kicsinyítést, hanem nagyítás-t jelent, mivel először 5,66K felbontásra skálázza az elektronika képet)

2.) eltünteti a pixelek (és a csirkeháló) látványát a vászonról.

2018-ban a kép kicsinyítését ingyen és (gyakorlatilag) tökéletesen megcsinálja a MadVR egy HTPC-n, tehát az első előny ma már NEM tekinthető "valódi" előnynek.

A második előny a gyakorlatban lényegtelen. Nálam a valamivel kisebb (natív 2,66K) felbontású projektoron sem látszanak a pixelek és a csirkeháló. A házimoziban szokásos "általános" nézési távolság mellett tehát ez az előny nem hoz valódi "hasznot" (kivéve ha valaki nagyon közel ül, vagy nagyon éles a szeme :-).

A pixel-tologatás viszont egy kicsit "szoftabbá" teszi a képet (hiszen a fekete-fehér határvonalak ekkor nem olyan élesek, fél pixel széles 50%-os szürke tartomány határolja MINDIG a fekete-fehér határvonalakat). A "rezgetés" nagyon jó dolog akkor, ha valóban szükség van rá (pl. 720p projektor használatakor) de amikor nincs rá valódi szükség (mert eleve megfelelő a gép felbontása) akkor a "rezgetés" kikapcsolásával élesebbé válik a kép. Pont ezért jó, hogy egyes gépekben van olyan üzemmód, amikor a "rezgetés" kikapcsolódik (ha jól emlékszem a Benq esetén ez a "silent" üzemmód). Ha a Sim2-n nem lehet kikapcsolni a "rezgetést" akkor ez szerintem egy hátrány (mivel 2,83K natív felbontás mellett erős a kétségem, hogy erre bárkinek is szüksége lenne a gyakorlatban).

A probléma csak az, hogy tuti NINCS meg a szükséges számítási teljesítménye egyetlen projektornak sem ahhoz, hogy a MadVR-hez hasonló minőségű "skálázást" megcsinálja a 4K képen, márpedig ha kikapcsoljuk a "rezgetést", akkor a 4K anyag vetítésének az első lépése a 4K -> 2,83K LEskálázás lesz. A MadVR használatával:
- SEMMILYEN KÉPHIBA NEM KELETKEZIK a 4K -> 2,83K (vagy esetbemben 4K -> 2,66K) skálázásnál ...
- viszont a skálázott kép MINDEN OLYAN KÉPI INFORMÁCIÓT TARTALMAZ, ami az adott felbontás mellett (torzÍtás nélkül) tárolható/megjeleníthető.
Ezt a két előnyt EGYSZERRE egyetlen mai projektor skálázója sem tudja "hozni". Ha hibamentes a skálázás, akkor homályos lesz tőle a kép, ha meg éles a kép, akkor képhibák jelennek meg. Ezeket a tényeket az "egyszerű" skálázási algoritmusok mögötti matematika garantálja, sajnos ezzel semmit sem tehetünk. Pontosabban igen: a "hagyományos" skálázás helyett a modern, matematikailag korrekt algoritmust használjuk ... de persze ehhez borzalmasan nagy számítási teljesítmény kell, ami (ma még, tudtommal) még a legizmosabb CPU-val sem lehetséges, ekkora számítási teljesítmény csak egy "rendesebb" videókártya sokszáz kis képfeldolgozó processzorában van (az "erejüket összeadva").

Összefoglalva: ha 4K forrásból akarunk vetíteni, akkor a következő (elméleti) lehetőségeink vannak manapság:
- natív 4K gép használata (sajnos DLP vonalon ez ma még reménytelen, az LCD ... azt meg inkább hagyjuk! :-)
- natív 2,83K felbontás rezgetéssel (pl. jelen Sim2). Ekkor a skálázás FELskálázást jelent, ezzel nincs gond, hibamentes képet kapunk, de a kép optikailag picit "homályossá" válik a rezgetés miatt
- natív 2,83K felbontás rezgetés NÉLKÜL (pl. Benq 4K projektor "Silent" módban). Ekkor a kép optikailag éles, de a skálázással biztosan gond lesz, ha azt a proji végzi (azaz ha pl. natív 4K jelet kap). Ha viszont natív 2,83K jelet fogadni képes egy ilyen gép, akkor a következő pontban leírt lehetőség itt is szépen használható lehet)
- natívan 2K-nál "valamivel" jobb felbontású projektor használata 4K forrásból, HTPC/MadVR skálázással. Nálam pl. ilyen rendszer "dolgozik", 2,66K (DLP) projektor alapon.

Ha valaki valóban közel ül a vászonhoz (mondjuk a képszélességnél sokkal közelebb) akkor szerintem "2,83K+rezgetés" a legjobb megoldás (persze ha lenne natív 4K DLP házimoziban, akkor az lenne a legjobb :-).

De ha viszonylag messzebb ülünk, akkor (szerintem) jobb a rezgetést kikapcsolni, tehát ekkor a két utolsó lehetőség egyike a legjobb megoldás. Márpedig a hazai házimozik 99%-a ebbe a kategóriába tartozik, szinte SENKI nem ül olyan közel a vászonhoz, hogy valódi szüksége legyen a "rezgetésre" egy natív 2,83K DMD-vel ... ne de akkor ezen mozik tulajdonosai minek fizetik ki a "rezgetés" felárát? :-)

> Teljesen más képi világ ez mint amit a sony 4k müanyag objektíves projikon láthatunk.

Pont ezt mondogatom évek óta én is ... :-)

> Hdr, a meglepő az, hogy van hozzá elegendő fényereje is, lefotóztam bár csak telefonnal de látható szerintem.

Ez szerintem csak akkor lehetséges, ha valami eszméletlenül fejlett, modern, jó hatásfokú UHP lámpa van a gépben. Simán lehetséges, hogy ma már léteznek olyan UHP lámpák, amelyek a 10-12 éves modelleket durván túlszárnyalják fényerőben, színtérben és élettartamban. Ezen az árszinten már el is várható, hogy (ha már a DMD egy gyenge modell, akkor legalább) a lámpa legyen "emberes" a gépben.

> ... Aztán nincs benne trapéz korrekció, így egy 20cm-el feljebb kellett vinni a vásznam alját mint amit megszoktam.

Az OK, hogy trapézkorrekció nincs (mivel az rontja a képet és "komoly" moziban senki nem használja) na de lens shift sincs? Mondjuk igazából (ha optikus szemmel nézzük a dolgot) akkor ez akárJÓ jel is lehet, hiszen ha nem TIR prizmás (telecentrikus) optikai rendszer van a gépben (hanem pl. a Samu-ban, meg a többi, olcsó gépben alkalmazott "primitív" optikai rendszer) akkor kevesebb üveg van a fény útjában. Magyarul kevesebb a fényszórás, jobb az ANSI kontraszt, jobb a fényerő, konkrétan minden jobb ... csak hát így nincs lens shift (hülyén hangzik, de én pont ezt tartom pl. a Baba-Barco fő előnyének is). Csak hát lens shift nélkül nem mindig lehet telepíteni egy gépet ...

> Ezen kívűl van még néhány szoftveres baki benne amit gondolom idővel javítani fognak.

Ezen szerintem nem kell fennakadni, különösen akkor nem, ha amúgy senki által sem használt szolgáltatásokat érintenek (ha mondjuk a képpel lenne gond, az egy teljesen más eset lenne).

> Egy szó mint száz, boldog lehet az aki egy ilyen projektort tud birtokolni, az általa vetített képbe nem lehet belekötni. A kérdés persze az, hogy a 8500euros árát megéri e, én részemről maximálisan!

Pár dolog azért engem még érdekelt volna:
- van a gépben dinamikus írisz?
- ha van, akkor a képet is elrontja (ahogy az olcsóbb gépekben) vagy csak a kontrasztot javítja? Állítható több fokozatban a működésének az "agresszivitása" illetve sebessége?

Engem eléggé meglepne ha ezzel a "gyenge" DMD-vel a gép képes lenne "értelmes" kontrasztú képet vetíteni dinamikus írisz nélkül ... szóval ennek a gépnek a használhatósága szerintem a dinamikus írisz megvalósításán múlhat. A Sim2-nél nem kezdők dolgoznak, lehet, hogy nagyon jól megcsinálták a dolgot és a gép pont azzal "veri agyon" az olcsóbb, távolkeleti gépeket, hogy ebben egy "rendes" dinamikus írisz dolgozik. Engem még így is meglepne, ha a kép dinamikája megközelítené a nagyobb DMD-vel szerelt (azaz jobb natív kontrasztú) gépek képét ... de egy jó dinamikus írisz egy tényszerű és valódi előnyt adhat ennek a gépnek az olcsóbb konkurrenciával szemben.

Avatar
irishcream
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1947
Csatlakozott: 2015.05.28., csüt. 22:11
Értékelés: 753

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: irishcream » 2018.11.02., pén. 19:15

irishcream írta:
2018.11.02., pén. 16:21
ierdelyi írta:
2018.11.02., pén. 09:30
TSanyi írta:
2018.11.01., csüt. 14:58
Ha a hullámosodás zavar, akkor lehet, hogy megoldást kellene választanod, nem a vászon lecserélését.
Természetesen : más megoldást akartam írni.

Online
Avatar
TSanyi
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 895
Csatlakozott: 2017.04.06., csüt. 21:59
Értékelés: 78

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: TSanyi » 2018.11.02., pén. 17:48

ierdelyi írta:
2018.11.02., pén. 09:30


A vászon is 16:9 egyébként, felül kifutóval. (lehet nem is irodai, majd jobban megnézem)
Újból...

Akkor valszeg mozis vászon. A motorosok vászonanyaga szerintem merevebb hogy legyen tartása a fix kereteshez képest. Biztos lehet ebben is cserélni vásznat. Idővel az új is hullámosodni fog...
A már említett forrásoknál nézz utána.

Avatar
irishcream
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1947
Csatlakozott: 2015.05.28., csüt. 22:11
Értékelés: 753

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: irishcream » 2018.11.02., pén. 16:21

ierdelyi írta:
2018.11.02., pén. 09:30
TSanyi írta:
2018.11.01., csüt. 14:58
ierdelyi írta:
2018.11.01., csüt. 14:47
Sziasztok,

Hamarosan én is (remélhetőleg) boldog projektor tulaj leszek és van pár felmerült kérdésem.

Van egy 2m szélességű irodai motoros vásznam ami minimálisan hullámos.

Olvasgatva a topikokat felmerült bennem a minőségi csere ötlete.

Az lenne a kérdésem, hogy ezen cserélhető-e a vászon szerintetek?
Ha igen, akkor merre lenne érdemes körülnéznem?

Köszönöm
István

(Ha a diy rovatba tartozik a kérdésem inkább, kérem az admint rakja át. Thx)
Mindenképpen ragaszkodsz ehhez a régihez?

Kérdés higy muszály-e a motoros vászon, a méret is megfelel-e?
Az irodai gondolom max 4:3 arányú, de lehet hogy 1:1.
Kifitó gondolom nincs rajta (valószínű akár festhetsz is rá).

Hangátwresztősben biztos lehet csak vászon anyagot venni, de hogy motorosban azt nem tudom (elképzelhető) Idővel a másik is meghullámosodik.
Az oldalfeszítettek ilyen szempontból tartósabbak.

Nézzél esetleg akár a fórum adás-vétel topikjában használtban. Más nem atért hogy tisztában légy az árakkal.

Egyébként kérdésedre hogy legyen válasz is, kérdezd meg Szepit a fórumról, vagy LSK Vetítéstrchnika.
Ha megoldható, akkor nem vennék másikat, mert egyébként tökéletes, karcsú. Mivel az új projektor fullHD ezért a 16:9 lenne az optimális.

Inkább az enyhe hullámosodás zavar pl. ha fentről mutatják a focipályát akkor hullámos a kör :)

A vászon is 16:9 egyébként, felül kifutóval. (lehet nem is irodai, majd jobban megnézem)
Ha a hullámosodás zavar, akkor lehet, hogy megoldást kellene választanod, nem a vászon lecserélését.

Avatar
ierdelyi
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Hozzászólások: 32
Csatlakozott: 2011.08.24., szer. 23:09
Értékelés: 0

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: ierdelyi » 2018.11.02., pén. 09:30

TSanyi írta:
2018.11.01., csüt. 14:58
ierdelyi írta:
2018.11.01., csüt. 14:47
Sziasztok,

Hamarosan én is (remélhetőleg) boldog projektor tulaj leszek és van pár felmerült kérdésem.

Van egy 2m szélességű irodai motoros vásznam ami minimálisan hullámos.

Olvasgatva a topikokat felmerült bennem a minőségi csere ötlete.

Az lenne a kérdésem, hogy ezen cserélhető-e a vászon szerintetek?
Ha igen, akkor merre lenne érdemes körülnéznem?

Köszönöm
István

(Ha a diy rovatba tartozik a kérdésem inkább, kérem az admint rakja át. Thx)
Mindenképpen ragaszkodsz ehhez a régihez?

Kérdés higy muszály-e a motoros vászon, a méret is megfelel-e?
Az irodai gondolom max 4:3 arányú, de lehet hogy 1:1.
Kifitó gondolom nincs rajta (valószínű akár festhetsz is rá).

Hangátwresztősben biztos lehet csak vászon anyagot venni, de hogy motorosban azt nem tudom (elképzelhető) Idővel a másik is meghullámosodik.
Az oldalfeszítettek ilyen szempontból tartósabbak.

Nézzél esetleg akár a fórum adás-vétel topikjában használtban. Más nem atért hogy tisztában légy az árakkal.

Egyébként kérdésedre hogy legyen válasz is, kérdezd meg Szepit a fórumról, vagy LSK Vetítéstrchnika.
Ha megoldható, akkor nem vennék másikat, mert egyébként tökéletes, karcsú. Mivel az új projektor fullHD ezért a 16:9 lenne az optimális.

Inkább az enyhe hullámosodás zavar pl. ha fentről mutatják a focipályát akkor hullámos a kör :)

A vászon is 16:9 egyébként, felül kifutóval. (lehet nem is irodai, majd jobban megnézem)

Avatar
irishcream
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1947
Csatlakozott: 2015.05.28., csüt. 22:11
Értékelés: 753

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: irishcream » 2018.11.01., csüt. 15:19

ierdelyi írta:
2018.11.01., csüt. 14:47
Sziasztok,

Hamarosan én is (remélhetőleg) boldog projektor tulaj leszek és van pár felmerült kérdésem.

Van egy 2m szélességű irodai motoros vásznam ami minimálisan hullámos.

Olvasgatva a topikokat felmerült bennem a minőségi csere ötlete.

Az lenne a kérdésem, hogy ezen cserélhető-e a vászon szerintetek?
Ha igen, akkor merre lenne érdemes körülnéznem?

Köszönöm
István

(Ha a diy rovatba tartozik a kérdésem inkább, kérem az admint rakja át. Thx)
Biztos, hogy a meglévő vászon helyett lehet másikat felszerelni, kérdés hogy méretben, ugyanezt akarod-e használni?

Online
Avatar
TSanyi
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 895
Csatlakozott: 2017.04.06., csüt. 21:59
Értékelés: 78

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: TSanyi » 2018.11.01., csüt. 14:58

ierdelyi írta:
2018.11.01., csüt. 14:47
Sziasztok,

Hamarosan én is (remélhetőleg) boldog projektor tulaj leszek és van pár felmerült kérdésem.

Van egy 2m szélességű irodai motoros vásznam ami minimálisan hullámos.

Olvasgatva a topikokat felmerült bennem a minőségi csere ötlete.

Az lenne a kérdésem, hogy ezen cserélhető-e a vászon szerintetek?
Ha igen, akkor merre lenne érdemes körülnéznem?

Köszönöm
István

(Ha a diy rovatba tartozik a kérdésem inkább, kérem az admint rakja át. Thx)
Mindenképpen ragaszkodsz ehhez a régihez?

Kérdés higy muszály-e a motoros vászon, a méret is megfelel-e?
Az irodai gondolom max 4:3 arányú, de lehet hogy 1:1.
Kifitó gondolom nincs rajta (valószínű akár festhetsz is rá).

Hangátwresztősben biztos lehet csak vászon anyagot venni, de hogy motorosban azt nem tudom (elképzelhető) Idővel a másik is meghullámosodik.
Az oldalfeszítettek ilyen szempontból tartósabbak.

Nézzél esetleg akár a fórum adás-vétel topikjában használtban. Más nem atért hogy tisztában légy az árakkal.

Egyébként kérdésedre hogy legyen válasz is, kérdezd meg Szepit a fórumról, vagy LSK Vetítéstrchnika.

Avatar
ierdelyi
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Hozzászólások: 32
Csatlakozott: 2011.08.24., szer. 23:09
Értékelés: 0

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: ierdelyi » 2018.11.01., csüt. 14:47

Sziasztok,

Hamarosan én is (remélhetőleg) boldog projektor tulaj leszek és van pár felmerült kérdésem.

Van egy 2m szélességű irodai motoros vásznam ami minimálisan hullámos.

Olvasgatva a topikokat felmerült bennem a minőségi csere ötlete.

Az lenne a kérdésem, hogy ezen cserélhető-e a vászon szerintetek?
Ha igen, akkor merre lenne érdemes körülnéznem?

Köszönöm
István

(Ha a diy rovatba tartozik a kérdésem inkább, kérem az admint rakja át. Thx)

Online
Avatar
gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1040
Csatlakozott: 2014.10.21., kedd 10:54
Értékelés: 437

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: gyulaipal » 2018.10.31., szer. 20:03

Kedveskéim,

mindenkitől elnézést kérek, hogy így "belecsúnyítok" a 4K-s Sim2 "áhitatába", de most vettem csak észre egy érdekességet a Barco-n. Hamarabb is észrevehettem volna ... de nem volt annyi eszem ...

A projektorban most egy "leharcolt", eredeti fényerejének csupán kb. felét produkáló segédtükrös lámpa van, amely maximális fényerőben csak kb. 70 százalékát hozza egy vadi új Barco lámpa fényerejének (a segédtükör plusz nyeresége miatt nem csak a felét). Az imént lett gyanús a fényerő és csak most mértem meg a KONTRASZTOS kép fényerejét.

Nos, ezzel a "gyárilag" segédtükrös lámpával a 3 "legkontrasztosabb" írisz-beállítás mellett a fényerő csak kb. 3 szézalékkal alacsonyabb, mint a Barco lámpa fényereje azonos beállítás mellett. De a Barco lámpa gyári új, csupán 8 vetített óra van benne!

Én voltam a hülye, mert csak a fényfolt méretét néztem a lencse felületén, de nem csináltam konkrét mérést a kontrasztos fényerőre. Pedig kellett volna ... most már én is tudom.

A lényeg: a segédtükrös lámpával SOKKAL KEVESEBBET CSÖKKEN a fényerő az íriszek beszűkítésével. Ha ez egy új (230W-os) segédtükrös lámpa lenne, a gép kb. DUPLA kontrasztos fényerőt hozna a gyári új Barco lámpához képest. EZ azért már valami! Dupla kontrasztos fényerő pusztán a lámpa cseréjétől ... jól hangzik, nem?

Na, MOST már tényleg várom a Batyó-féle tuning lámpát ... de sajnos csak jövő hétvégére reális, hogy elkészüljön. Az egy új lámpa lesz és még kisebb átlagos szögben fogja "beküldeni" a fényt a gépbe, tehát sokkal nagyobb fényerővel "indul" majd a gép és még kevesebb fényt veszít majd (a kisebb átlagos szög miatt) ... de nehéz a várakozás így már ... :-(

Online
Avatar
TSanyi
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 895
Csatlakozott: 2017.04.06., csüt. 21:59
Értékelés: 78

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: TSanyi » 2018.10.31., szer. 19:53

muzsikpeti írta:
2018.10.31., szer. 08:11

Aztán nincs benne trapéz korrekció, így egy 20cm-el feljebb kellett vinni a vásznam alját mint amit megszoktam. Ezen kívűl van még néhány szoftveres baki benne amit gondolom idővel javítani fognak.
Azért a trapézkorrekció hiányán csodálkozom. A bakikakt valószínű tudják orvosolni.

Avatar
muzsikpeti
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 458
Csatlakozott: 2006.10.18., szer. 22:29
Értékelés: 174

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: muzsikpeti » 2018.10.31., szer. 15:01

Sajnos még vissza kell szolgáltassam, egyszer talán maradni fog:)

<p>Front Speakers: Focal Electra 1027Be Center Speakers: Focal Electra cc1008Be Rear Speakers: Focal 806V Atmos Speakers: Focal Electra IC1002 Sub Speakers: Velodyne SPL1200 Ultra , Processor: Arcam av 860, Power amp: Arcam p777, Blu-ray mediaplayer: Oppo 205, Projektor: Epson 9300, Vászon: Moovia 110", Tv: Sony 65XE9005, Cable: Hidiamond 7 speaker cable, Hidiamond Xlr 0 Ic cable 5db , Hidiamond 3 power cable 2db, Hidiamond 2 power cable 1db, Audioquest Husky sub cable, Nordost Blue heaven HDMI. Nordost qrt qbase 4 elosztó.


Avatar
Fish
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3813
Csatlakozott: 2013.06.17., hétf. 16:30
Értékelés: 1711

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: Fish » 2018.10.31., szer. 08:41

Es meg is leped?jo kis szulinapi meglepi! :smile32: :D
proj: Epson EH-TW9300/Screenline ; lejátszó: HTPC proc.: Marantz AV7703 végfok: Arcam FMJ P7 hangfalak: Revel Performa3 F208,C208 ,Concerta M12 ,Velodyne DD12 kábelek:  AQ Rocket 88 & AQ X2,LuXor,AQ Mackenzie Rca,Nordost & AQ Mocha hdmi,AQ Sub3 rca

Avatar
muzsikpeti
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 458
Csatlakozott: 2006.10.18., szer. 22:29
Értékelés: 174

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: muzsikpeti » 2018.10.31., szer. 08:13

IMG_5413.JPG
IMG_5413.JPG (2.57 MiB) Megtekintve 703 alkalommal

<p>Front Speakers: Focal Electra 1027Be Center Speakers: Focal Electra cc1008Be Rear Speakers: Focal 806V Atmos Speakers: Focal Electra IC1002 Sub Speakers: Velodyne SPL1200 Ultra , Processor: Arcam av 860, Power amp: Arcam p777, Blu-ray mediaplayer: Oppo 205, Projektor: Epson 9300, Vászon: Moovia 110", Tv: Sony 65XE9005, Cable: Hidiamond 7 speaker cable, Hidiamond Xlr 0 Ic cable 5db , Hidiamond 3 power cable 2db, Hidiamond 2 power cable 1db, Audioquest Husky sub cable, Nordost Blue heaven HDMI. Nordost qrt qbase 4 elosztó.


Avatar
muzsikpeti
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 458
Csatlakozott: 2006.10.18., szer. 22:29
Értékelés: 174

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: muzsikpeti » 2018.10.31., szer. 08:12

IMG_5412.JPG
IMG_5412.JPG (2.91 MiB) Megtekintve 674 alkalommal

<p>Front Speakers: Focal Electra 1027Be Center Speakers: Focal Electra cc1008Be Rear Speakers: Focal 806V Atmos Speakers: Focal Electra IC1002 Sub Speakers: Velodyne SPL1200 Ultra , Processor: Arcam av 860, Power amp: Arcam p777, Blu-ray mediaplayer: Oppo 205, Projektor: Epson 9300, Vászon: Moovia 110", Tv: Sony 65XE9005, Cable: Hidiamond 7 speaker cable, Hidiamond Xlr 0 Ic cable 5db , Hidiamond 3 power cable 2db, Hidiamond 2 power cable 1db, Audioquest Husky sub cable, Nordost Blue heaven HDMI. Nordost qrt qbase 4 elosztó.


Avatar
muzsikpeti
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 458
Csatlakozott: 2006.10.18., szer. 22:29
Értékelés: 174

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: muzsikpeti » 2018.10.31., szer. 08:11

Mai nap a házimozi stúdió jóvoltából volt szerencsém itthon tesztelni egy legújabb sim2 Domino 4 uhd hdr projektort. A dobozból kicsomagolva a nem kis súlyán kívűl (15kg) a leírhatatlan szépséges design tárul elénk. Tiszta üveg borítás, az utolsó milliméterig mérnöki precizitással összeszerelt kaszniba bújtatott, projektorok ferrarija! Az installálás percek alatt ment mivel az is ingyen jár a termék mellé, a szakember (Attila) perfekt módon megoldotta. No de nézzük a vetített képet, elsőre azt kell mondjam hiába 0,67” egy chipes tisztességes feketéje van, nem az a kókadt alul felül szürke csík, mint amit egy ugyanilyen chipes benq produkál. Rendes real 4k anyaggal az oppo 205-ről megtáplálva ( logan lucky) egyszerűen nem lehet belekötni eszméletlen éles az üveg optika miatt, a színek brutálisan telítettek, és itt végre tényleg látható a 4k felbontás előnye is. Teljesen más képi világ ez mint amit a sony 4k müanyag objektíves projikon láthatunk. Hdr, a meglepő az, hogy van hozzá elegendő fényereje is, lefotóztam bár csak telefonnal de látható szerintem. Nos és akkor nézzük meg mit tud gyengébb forrásból full hd-val. A magyar Kincsem filmbe kukkantottunk bele, na erre se lehet panasz, simán mondhattuk volna erre is, hogy 4 k anyag, a ruházatok és arcbőrök textúrái eszméletlen szépek voltak, és itt is a színek telítettsége hihetetlen, átlagon felüli! Szóval a proji minden anyaggal kíválón brillírózik, a fényereje 110”- os vásznamhoz elegendő. A ventije leheletnyivel hangosabb mint az epson-é. Aztán nincs benne trapéz korrekció, így egy 20cm-el feljebb kellett vinni a vásznam alját mint amit megszoktam. Ezen kívűl van még néhány szoftveres baki benne amit gondolom idővel javítani fognak. Egy szó mint száz, boldog lehet az aki egy ilyen projektort tud birtokolni, az általa vetített képbe nem lehet belekötni. A kérdés persze az, hogy a 8500euros árát megéri e, én részemről maximálisan!
IMG_E5411.JPG
IMG_E5411.JPG (2.05 MiB) Megtekintve 644 alkalommal
A IMG_5412.JPG csatolmány már nem érhető el.
A IMG_E5411.JPG csatolmány már nem érhető el.

<p>Front Speakers: Focal Electra 1027Be Center Speakers: Focal Electra cc1008Be Rear Speakers: Focal 806V Atmos Speakers: Focal Electra IC1002 Sub Speakers: Velodyne SPL1200 Ultra , Processor: Arcam av 860, Power amp: Arcam p777, Blu-ray mediaplayer: Oppo 205, Projektor: Epson 9300, Vászon: Moovia 110", Tv: Sony 65XE9005, Cable: Hidiamond 7 speaker cable, Hidiamond Xlr 0 Ic cable 5db , Hidiamond 3 power cable 2db, Hidiamond 2 power cable 1db, Audioquest Husky sub cable, Nordost Blue heaven HDMI. Nordost qrt qbase 4 elosztó.


Avatar
Quetz
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 483
Csatlakozott: 2015.11.10., kedd 08:24
Értékelés: 97

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: Quetz » 2018.10.26., pén. 17:01

Cseneles írta:
2018.10.26., pén. 16:05
Nyilván internet a barátom de nincs kevem visszaküldözgetni a kábelt h nem tudja a gyári specifikációt, így ezert kérnék tanácsot.
Érdemes még ezt megnézned: AmazonBasics High-Speed HDMI Cable with RedMere- 10.6 m - non bi-directional cable. Viszont a legjobb gyártó kábele is lehet hibás, semmi sem garantálja, hogy megúszod visszaküldés nélkül.

Online
Avatar
szepi0808
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2054
Csatlakozott: 2013.10.22., kedd 20:15
Értékelés: 1131

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: szepi0808 » 2018.10.26., pén. 16:15

AQ, Supra HDMI 2.0
Sony VPL-VW570ES
Screenline Fashion 136"1.4 Diamond 4K
Egreat A10
Yamaha AVENTAGE CX-A5200
2db. Arcam Diva P1000
M&K Sound 950 THX 
SVS SB16-Ultra
AQ, IsoTek, Supra, QED
viewforum.php?f=46AVmax Rendszertechnika

Online
Avatar
Cseneles
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 89
Csatlakozott: 2013.12.18., szer. 14:38
Értékelés: 4

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: Cseneles » 2018.10.26., pén. 16:05

Sziasztok!

Érdeklődnék hogy 10 méteres kábelhosszban milyen HDMI kábel amit bátran használhatnék a közeljövőben AVR és projektor között? A problémám hogy fullHD vetités esetén ha bekapcsolom a deepcolor 10/12bit étvitelt néha nem a vászonra illő képi anomáliákat látok bár ritkán mint például mintha egy pixel felcsillanna pár helyen a képen stb. Ha visszarakom 8bitre jelenség megszűnik így betudtam a kábelem határának ezt a vonalat, gondolom kevés neki a sávszél vagy veszti a jelet gyári adathoz képest is 10m hosszban. Nyilván internet a barátom de nincs kevem visszaküldözgetni a kábelt h nem tudja a gyári specifikációt, így ezert kérnék tanácsot.
Névtelen.jpg
Névtelen.jpg (53.01 KiB) Megtekintve 743 alkalommal
A kép alapján olyan 18Gbps Hdmi 2.0 az ami tudnál elvileg gondolkodik.gif

Online
Avatar
gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1040
Csatlakozott: 2014.10.21., kedd 10:54
Értékelés: 437

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: gyulaipal » 2018.10.12., pén. 17:49

TSanyi írta:
2018.10.11., csüt. 22:16
Elképzelhetónek tartom hogy nem minden DLP projektor szedhető szét atomjaira, inkább több bennük a komplex, megbonthatatlan egység, így a tuning sem jöhet szóba.
Esetleg itt is a "békebeli" vetítők vannak előnyben, hogy jobb tuning alanyok.
Látatlanban biztosat nem lehet mondani, de tudtommal nem jellemző, hogy egy gépet ne lehetne szétszedni, hiszen valahogy összerakta a gyártó is. Ha persze összeragasztgatta az alkatrészeket, azzal megnehezíthető a dolog, de nem hinném, hogy ez általános lenne. Eddig én minden gépet szét tudtam szedni ... de persze ez csak pár gép, statisztikailag értékelhetetlenül kicsi minta ...

Mondjuk az igaz, hogy a nagyobb, ipari gépekben több hely van és szétszedni is könnyen, gyorsan logikusan lehet őket. Egy Barco-t darabokra bontani töredék idő egy kicsi LED-es prezis géphez képest, amiben olyan kicsik a csavarok, hogy az én koromban már nem is látom őket ... :-)

GyP

Online
Avatar
TSanyi
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 895
Csatlakozott: 2017.04.06., csüt. 21:59
Értékelés: 78

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: TSanyi » 2018.10.11., csüt. 22:35

Kívancsi leszek, mikor elkészül a tuning izzó, a tüköralagút, a tuning írisz, esetleg a színkerék, és ezek kiforrottan össze lesznek hangolva, mit tud egy gyári Barcohoz képest!
Kontrasztban, fényerőben, szerintem még színtérben is. Elküldeném Norvégiába hogy ilyet is tud a gépetek csak egy "kicsit" foglalkozni kell vele.
A durva az hogy ez kb. pár órás munka lesz. Igaz éveket kellett Palinak dolgozni rajta hogy rájöjjön mi működik és mi nem...
Edison mondta hogy: "Nekem nincs egyetlen sikertelen kísérletem sem. Nekem van kétezer sikeres kizárásom.”
Hajrá Pali!

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”