A Fórum 2020-09-18-án pénteken frissítésre került.
Ha problémát láttok vagy hiányzik valami, kérjük jelezzétek!
Figyelem: a szabályzat 6.8.3.1 - es pontja alapján az adás vételi részen a "pü ment" és "válasz ment" jellegű hozzászólásokat törölni fogjuk, csakúgy mint a hely / posta adatok és ár nélkül feladott hirdetéseket.

Számítógépek és ami velük kapcsolatos

Avatar
Aszpirin
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 3360
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 2142
Tartózkodási hely: Szár

Re: Számitógépek és ami velük kapcsolatos

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

ZolaBA írta:
2020.03.25., szer. 16:08

Amúgy szerintem te is tudod, hogy a felhasználói gép cpu sebességét nem tartós terhelésre kell tervezni, nem szerver load..., ha van kraft akkor 2 tizedet megy 100%-on, fürgén megoldja amit kell és lehet a teljesítmény monitor meg se ugrik. Ha nincs erő akkor ugyanazon tököl 1-2 másodpercet, persze persze megoldja, csak tetű lesz.
Ez így van, mindössze annyit akartam kifejezni, hogy a mai processzoroknak i3-tól felfelé a leírt felhasználási esetben nincs olyan, amin tököljön. Ugyanis itt a proci számára az lesz a kérdés leginkább az ilyen teljesítményigény-kiugrásoknál (a tipikus irodai, internetezési, stb feladatoknál), hogy pl. 2 század- vagy 2 tizedmásodperc alatt végez. A különbség hiába tízszeres, nem fogod érdemben érzékelni. Ha már másodperceket "tököl", akkor azt bizony nem a proci csinálja.

De ez persze az én véleményem, tévedés joga fenntartva.

Azért, ha megengeded, mutatok valamit. Én is informatikus vagyok, és megjegyzem nem slideware-eket készítek, viszont folyamatosan újrafordítok, milliós nagyságrendű kódbázissal dolgozok, stb. Most home office-ban vagyok, VPN-en lógok, és a mellékelt képet tegnap készítettem, ilyen lett a home office-om, ahol előreláthatóan pár hónapig kell dolgoznom.
A képen lévő eszközökben a legerősebb processzor egy (7. generációs) i5 7600K (az van a 27 colos retina iMac-ben, ami mellesleg 24GB RAM-ot is tartalmaz, és 850ezer forintba került, tehát MÁS téren azért van benne anyag...). Ha ez nekem tökéletesen megfelel professzionális felhasználásra (fejlesztői munkára), akkor szerinted egy iskolás gyereknek az internetezésre, facebookolásra és távoktatásban való részvételre mitől nem elég az i3? Mi lesz az a momentum, ahol tetű lesz és használhatatlan? Nekem pl. sokkal fontosabb a megbízhatóság (hogy minőségi cucc legyen), mert ugye ezek munkaeszközök (is), nap 10-12 órás intenzív használatban...

Persze, vannak olyan felhasználási területek, ahol az isten hardvere sem elég, de az avl2 által felvázolt (kiemelte, hogy játék nuku) ettől olyan messze van, mint Makó Jeruzsálemtől.

Egy rendszer sebességét nem feltétlenül a CPU határozza meg. Ezért a CPU benchmarkok csak a CPU-éhes feladatoknál relevánsak, egy teljes rendszer sebességét ezekből megítélni nagyon nagy tévedés. A tipikus irodai felhasználásnál pl. BIZTOSAN nem a CPU a szűk keresztmetszet (a memória annál ikább, mert pl. egy Excel, főleg ha 10 nagy tábla is meg van nyitva, pillanatok alatt felzabálja a 4GB-ot, és nekiáll swapelni). De az oprendszer is a háttérben töltögeti szépen a saját részeit befelé (pl. egy programindításbál), és ott bizony a tetűséget a tetűlassú HDD vagy eMMC fogja okozni. Ha a távoktatás akadozik egy gépen, ott bizony a hálózati kapcsolattal van gond (valahol, útközben, nem feltétlenül nálad), de az biztos, hogy azzal a legprosztóbb mai CPU is elbír. Stb.

De ez persze csak egy vélemény, felőlem tényleg költhettek akármennyit, nem az én pénzemet költitek. Én csak segíteni akarok, a fölösleges költekezés elkerülése érdekében.

Hosszútáv: ne vicceljetek, notebook hosszútávra egy gyerek/kiskamasz kezébe gondolkodik.gif ? Márcsak ezért sem érdemes nagyon drága cuccot venni.
Csatolmányok
IMG_3786.JPG
IMG_3786.JPG (2 MiB) Megtekintve 640 alkalommal
 • Thorens 206 + Goldring 2200 + Pointe Record TS | Linn Unidisk 1.1 | Mac + CoreAudio Karuna + Wadia 121 → PrimaLuna ProLogue Premium → AudioPhysic Classic 10
 • Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon 5.0 + Alteco C1 + BKE DoubleGem
 • BlueSound Powernode2 → Dynaudio Audience 50

Avatar
ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1254
Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
Értékelés: 832
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Re: Számitógépek és ami velük kapcsolatos

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Aszpirin írta:
2020.03.25., szer. 14:28
Szvsz: nagyor rossz beidegződés, hogy majdnem mindenki a CPU benchmarkokat nézi. Amire használni akarjátok, arra mindegyik itt felsorolt "overkill",
Volt szerencsém pár újonnan olcsóbb atom és egyéb szutyok cpu-s laptophoz. Sírás az összes. Azok passmarkja viszont 1000 alatti, némelyik 5-600 csak. Értem az overkill logikát, de te is értsd meg, hogy szart se ér csillivilli ssd meg sok ram ha behasal a gép 2 böngésző lapon :D
Amúgy szerintem te is tudod, hogy a felhasználói gép cpu sebességét nem tartós terhelésre kell tervezni, nem szerver load..., ha van kraft akkor 2 tizedet megy 100%-on, fürgén megoldja amit kell és lehet a teljesítmény monitor meg se ugrik. Ha nincs erő akkor ugyanazon tököl 1-2 másodpercet, persze persze megoldja, csak tetű lesz. Persze nem arról beszélek amit írtál i7 zenelejátszásra, csak arról, hogy ne a legszarabbat vegye valaki... desktop i3 bőven elég, laptop cpu-ból inkább az i5. És ennek elsődleges megítélésére bocs de tökéletes a cpu benchmark.

Avl: szerintem engedd el a 10 évre vásárlás logikát, mert nem lehet előre teljesítmény igényt tippelni. Ráadásul "ezek" szemetek, még ha lesz is elég ramod meg cpu erőd majd jön az, hogy de a cpu nem tudja a legújabb utasításkészletet és azért nem megy valami...
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Online
Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3969
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1092

Re: Számitógépek és ami velük kapcsolatos

Hozzászólás Szerző: avl2 »

Aszpirin írta:
2020.03.25., szer. 15:30
...Nem akarlak meggyőzni, csak egy példa a részemről: 10 évig használtam egy kétmagos Core2 Duo-s 2009-es Mac-et, tavaly tavasszal adtam el. Addig még Plex-szerverként is működött, és FullHD-filmekelt gond nélkül transzkódolt futtában. A Core2 Duo-nál tudtommal bármelyik i3 gyorsabb, és Ti nem akartok (elég számításigényes pl Plex-szerver futtatni rajta. Igaz, én Mac-ről beszélek, de egy Win10 sem rosszabb ma már (legalábbis nem annyival, hogy szignifikánsan lehessen érezni).
Persze, vásárolj be a legjobbat, amit abból a pénzből kapsz, de ennél a felhasználásnál biztosan nem a processzor a szűk keresztmetszet....
persze, nem is annak veszem. tanacsot, javaslatot kertem/kerek olyanban, amiben nincs ismeretem tudasom.
1 veszelye van csak: nagyobb hangu, kis tapasztalatu is ir ra. Teged nem oda sorollak
...jo, azert nem mindig rejted veka alá :-) (azert "engedtem meg magamnak", mert gondolom szabad viccelni)

ugye durvan egy 2x2-es matrix (persze lehetne tovabb bontani):
- nagy hangu, ám tapasztalatlan (ez a legrosszabb, ha velemenyt mond, marpedig ...
- nagy hangu és tapasztalt (ez lehet, hogy nem annyira szimpi egyeseknek, nekem a masodik resz többet szamit, mert ebben a kerdesben "müködünk együtt")
- szereny es tapasztalatlan (ez jo kombi)
- szereny, ám nagy tapasztalatu (erdemben tudna segiteni, de nem ervenyesül)

tudom, hogy informatikus vagy, sok hsz.-odbol latom a racionalitast, gondolkodast, szoval jo, ha megirod a velemenyed

megneztem, a kölcsöngepben I5-4260U van es vagy 4 vagy 8 GB RAM. ezek alapjan is tudok tajekozodni, hogy milyen proci lesz jo, RAM-ban magamtol a max-ra (ezekben 16GB) hajoltam kezdettöl (mert noha mondjuk +12e HUF, de ez megéri/lényeges)

Avatar
Aszpirin
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 3360
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 2142
Tartózkodási hely: Szár

Re: Számítógépek és ami velük kapcsolatos

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

albertka írta:
2020.03.25., szer. 15:15
A digitális oktatás miatt a procit nem értékelném alá annyira.
Nálam épp egy zoom meeting megy: 20-25% CPU és 8-10% kamera használat (kb. 400MB memória).
Ezt egy i7-8650-es CPU-n (4 mag - 8 szál).
Régebbi gépemen, amiben csak kétmagos proci volt gyakran kiborult zoom + kis multitaszkingtól. Főleg ha én prezetálok...
Nem tudom más app (Teams, Skype, stb) mennyire CPU éhes - illetve mekkora része megy zoom-on a digitális oktatás :)
Ezek miatt én biztos nem a proci downsizing irányába indulnék el.
Pont egy hete vett a jóbarátom felesége 2 darab egyforma 14 colos Asus laptopot emagtól bruttó 75ezerért per darab, pont a digitális oktatáshoz. Magának, és a lányának. Felhívott, hogy véleményt kérjen, de sajnos nem tudtam felvenni, és mire visszahívtam 1 órával később, már megrendelte. Pedig erről még én is lebeszéltem volna: Celeron proci, 4GB RAM, 64 GB alaplapra forrassztott eMMC, szinte nulla bővíthetőség (2 USB-port!!!) szóval nagyjából a leggagyibb kiépítés, amit ilyen méretben kapni lehet ma újan. Ja, az árban egy Win10 Home is benne van, előretelepítve, szóval sejted mibe kerülhet valójában az a hardver.

Egy hete használják mindeketten távoktatásra, (ő tanárnő, a lánya meg gimis tanuló), egyelőre még semmi panaszt nem hallottam, bár azt nem tudom, hogy Zoom-ot használnak-e vagy valami mást.

A Windowson a mindent felemésztő háttérprocesszek a legtöbb esetben az összevissza látogatott honlapokon összeszedett, malware-eket tartalmazó levelek megnyitásának, bennük lévő linkre kattintásnak, vagy ismeretlen forrásból letöltött "szoftvereknek" köszönhetőek. Meg a sok sz.rnak, ami nem kell, de valamikor feltelepítette a tulaj, mert kapta x.y.-tól a linket, hogy nézze meg, milyen jópofa...
Ezért kár méregdrága i7-eseket venni internetezéshez, távoktatáshoz meg facebookoláshoz, inkább figyeljen oda az ember, hogy mit telepítget "ingyen", és milyen leveleket nyitogat meg.
 • Thorens 206 + Goldring 2200 + Pointe Record TS | Linn Unidisk 1.1 | Mac + CoreAudio Karuna + Wadia 121 → PrimaLuna ProLogue Premium → AudioPhysic Classic 10
 • Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon 5.0 + Alteco C1 + BKE DoubleGem
 • BlueSound Powernode2 → Dynaudio Audience 50

Avatar
Aszpirin
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 3360
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 2142
Tartózkodási hely: Szár

Re: Számitógépek és ami velük kapcsolatos

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

avl2 írta:
2020.03.25., szer. 15:03
Aszpirin írta:
2020.03.25., szer. 14:28
Szvsz: nagyor rossz beidegződés, hogy majdnem mindenki a CPU benchmarkokat nézi. Amire használni akarjátok, arra mindegyik itt felsorolt "overkill", ideje nagy részében semmit sem fog csinálni az a proci (hacsak nem 4k-s filmeket akartok nézni vele), szóval nem a proci lesz a szük keresztmetszet.
Ilyen felhasználásnál nagyjából nem a proci számít, hanem a memória és a háttértár minősége és sebessége. Legyen benne kevés háttértár (mondjuk 120 GB bőven sok), de az legyen SSD (eMMC-t NE!). RAM-ból minél több, annál jobb. Emellett viszont mindegy a proci, régebbi i3-as is bőven jó, még sok is), mindegyik viszi azt a felhasználást, amelyiket leírtad. A billentyűzetet érdemes megnézni, hogy milyen, numerikus billentyűkkel könnyebb a dolog még egy sulinak is. Meg hogy mennyire összerakott a gép...
köszi. bocsánat.
nekem biztos nem beidegzödes, mert most csinalok ilyet elöször, eddig sosem volt sajat gep, nem foglalkoztam vele. egyszerü felhasznalo vagyok, semmi közöm az ámítógépekhez (sicc), fogalmam sincs roluk, mi miben mekkora szerepet jatszik, total laikusként kezelj(etek)

"valaki" hozott haza egy HP635-öt, abban van elvileg a lent emlitett AMD E-450 es 4GB RAM. ha nem csinal semmit, akkor is 99%-on megy a CPU (task manager szerint, meg tenyleg gyakran megy a venti is). ez normális ? vagy ez tenyleg az ilyen "tudasu" CPU következmenye ?

"viszont mindegy a proci, régebbi i3-as is bőven jó, még sok is" nekem ez ellentmondas (biztos van olyan regi processzor, ami ma "nem mindegy"), plane ha a fentire egyertelmüen kijelenthetö, hogy nem a proci miatt van - mert akkor azon a gepen probalnek turni, hogy hasznalhato legyen.

informatikuskentaz teljesen egyertelmü, hogy a lenti tablazat AMD-je kivetelevel mindegyik processzor* böven elegendö (az overkill szot magam is hasznaltam mashol erre a temara :-) ? inkabb legyen kicsit overkill, mint X év mulva Windows "27"-tel, office 2028-cal, ... ne lehessen hasznalni.

* Windows 10-re, 16 GB RAM-ot egyertelmüen javasolsz 8GB helyett ? eszrevehetö lesz ?
Ha 99%-on megy a proci aakkor is, ha semmit sem csinál, akkor ott valami processz nagyon zabálja a háttérben (én malware-t sejtenék elsőre, vagy valami vírust, vagy egyéb fölösleges processzet, de közelebbről meg kellene nézni). Ez 100%, hogy nem normális.

Nem akarlak meggyőzni, csak egy példa a részemről: 10 évig használtam egy kétmagos Core2 Duo-s 2009-es Mac-et, tavaly tavasszal adtam el. Addig még Plex-szerverként is működött, és FullHD-filmekelt gond nélkül transzkódolt futtában. A Core2 Duo-nál tudtommal bármelyik i3 gyorsabb, és Ti nem akartok (elég számításigényes pl Plex-szerver futtatni rajta. Igaz, én Mac-ről beszélek, de egy Win10 sem rosszabb ma már (legalábbis nem annyival, hogy szignifikánsan lehessen érezni).
Persze, vásárolj be a legjobbat, amit abból a pénzből kapsz, de ennél a felhasználásnál biztosan nem a processzor a szűk keresztmetszet.

(mellesleg azon röhögök a legjobban, amikor méregdrága újszériás i7-es PC-ket vesznek zenelejátszáshoz, és közben nincs DSD-képes dac-juk /egyedül a DSD-konverzió igényli a nagy számítási kapacitást, de egy DSD256-ra skálázásra is bőven elegendő egy 7. gen. i5-ös/. Sima Flac-lejátszáshoz - bármekkora felbontású legyen az a Flac - egy i7-en úgy 2-3% processzorigény van)
 • Thorens 206 + Goldring 2200 + Pointe Record TS | Linn Unidisk 1.1 | Mac + CoreAudio Karuna + Wadia 121 → PrimaLuna ProLogue Premium → AudioPhysic Classic 10
 • Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon 5.0 + Alteco C1 + BKE DoubleGem
 • BlueSound Powernode2 → Dynaudio Audience 50

Online
Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3969
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1092

Re: Számítógépek és ami velük kapcsolatos

Hozzászólás Szerző: avl2 »

albertka írta:
2020.03.25., szer. 15:15
A digitális oktatás miatt a procit nem értékelném alá annyira...
köszi.
eddig egy (5-6-7 eves) kölcsöngepen megy a "digit. oktatas", nem veszem eszre, hogy küzdene, majd meglesem a CPU es RAM-jat.
azert a mi esetünkben inkabb hajlok arra, hogy nem olyan jellegü, komolysagu a digit oktatas, hogy nagyon komoly proci kelljen

Avatar
albertka
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2004.05.08., szomb. 01:35
Értékelés: 20

Re: Számítógépek és ami velük kapcsolatos

Hozzászólás Szerző: albertka »

A digitális oktatás miatt a procit nem értékelném alá annyira.
Nálam épp egy zoom meeting megy: 20-25% CPU és 8-10% kamera használat (kb. 400MB memória).
Ezt egy i7-8650-es CPU-n (4 mag - 8 szál).
Régebbi gépemen, amiben csak kétmagos proci volt gyakran kiborult zoom + kis multitaszkingtól. Főleg ha én prezetálok...
Nem tudom más app (Teams, Skype, stb) mennyire CPU éhes - illetve mekkora része megy zoom-on a digitális oktatás :)
Ezek miatt én biztos nem a proci downsizing irányába indulnék el.

Online
Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3969
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1092

Re: Számitógépek és ami velük kapcsolatos

Hozzászólás Szerző: avl2 »

Aszpirin írta:
2020.03.25., szer. 14:28
...Ilyen felhasználásnál nagyjából nem a proci számít, hanem a memória és a háttértár minősége és sebessége. Legyen benne kevés háttértár (mondjuk 120 GB bőven sok), de az legyen SSD (eMMC-t NE!)...
az eMMC nekem nem mond semmit.

a lenti linken ugye ezt irja:
320GB HDD : 3.000.-
500GB HDD : 4.000.-
120-128GB SSD: 6.000.-
256GB SSD vegyes OEM: 11.000.-
500-512GGB SSD vegyes OEM: 16.000.-

mit lehet ezekre mondani ? nyilvan erzem, hogy ez elég pongyola, "vegyes OEM", ezek között is lehet/van különbseg, de vajon mekkora, honnan tudom, hogy mi "éri" meg a lenti felhasznalasra ? mennyire kell tipushoz, illetve "minőségéhez és sebességéhez" ragaszkodni ? mik a jobbak ? vagy mik a jobbak jellemzöi ?

mas hirdetesben latom, hogy "Samsung 850 Pro" dragabb, mint ugyanakkora nem ilyen tipus/fajta.

Online
Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3969
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1092

Re: Számítógépek és ami velük kapcsolatos

Hozzászólás Szerző: avl2 »

egyebkent pl. innen nezek, szemezgetek velük:
https://hardverapro.hu/apro/dell_latitu ... 1-200.html

szerinted korrektnek latszik (inkl. ár) ?

barmilyen érv, pro, kontra érdekel.

..vagy ha valaki epp fontol upgrade-et egy ilyesmi gepröl, vagy elfekvöben van neki, akkor boltolás is erdekel :-)

(ja: legalabb a 16GB RAM-mal nem löttem annyira mellé, mondtam szakembernek fájót :-)

Online
Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3969
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1092

Re: Számitógépek és ami velük kapcsolatos

Hozzászólás Szerző: avl2 »

Aszpirin írta:
2020.03.25., szer. 14:28
Szvsz: nagyor rossz beidegződés, hogy majdnem mindenki a CPU benchmarkokat nézi. Amire használni akarjátok, arra mindegyik itt felsorolt "overkill", ideje nagy részében semmit sem fog csinálni az a proci (hacsak nem 4k-s filmeket akartok nézni vele), szóval nem a proci lesz a szük keresztmetszet.
Ilyen felhasználásnál nagyjából nem a proci számít, hanem a memória és a háttértár minősége és sebessége. Legyen benne kevés háttértár (mondjuk 120 GB bőven sok), de az legyen SSD (eMMC-t NE!). RAM-ból minél több, annál jobb. Emellett viszont mindegy a proci, régebbi i3-as is bőven jó, még sok is), mindegyik viszi azt a felhasználást, amelyiket leírtad. A billentyűzetet érdemes megnézni, hogy milyen, numerikus billentyűkkel könnyebb a dolog még egy sulinak is. Meg hogy mennyire összerakott a gép...
köszi. bocsánat.
nekem biztos nem beidegzödes, mert most csinalok ilyet elöször, eddig sosem volt sajat gep, nem foglalkoztam vele. egyszerü felhasznalo vagyok, semmi közöm az ámítógépekhez (sicc), fogalmam sincs roluk, mi miben mekkora szerepet jatszik, total laikusként kezelj(etek)

"valaki" hozott haza egy HP635-öt, abban van elvileg a lent emlitett AMD E-450 es 4GB RAM. ha nem csinal semmit, akkor is 99%-on megy a CPU (task manager szerint, meg tenyleg gyakran megy a venti is). ez normális ? vagy ez tenyleg az ilyen "tudasu" CPU következmenye ?

"viszont mindegy a proci, régebbi i3-as is bőven jó, még sok is" nekem ez ellentmondas (biztos van olyan regi processzor, ami ma "nem mindegy"), plane ha a fentire egyertelmüen kijelenthetö, hogy nem a proci miatt van - mert akkor azon a gepen probalnek turni, hogy hasznalhato legyen.

informatikuskentaz teljesen egyertelmü, hogy a lenti tablazat AMD-je kivetelevel mindegyik processzor* böven elegendö (az overkill szot magam is hasznaltam mashol erre a temara :-) ? inkabb legyen kicsit overkill, mint X év mulva Windows "27"-tel, office 2028-cal, ... ne lehessen hasznalni.

* Windows 10-re, 16 GB RAM-ot egyertelmüen javasolsz 8GB helyett ? eszrevehetö lesz ?

Avatar
Aszpirin
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 3360
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 2142
Tartózkodási hely: Szár

Re: Számitógépek és ami velük kapcsolatos

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

avl2 írta:
2020.03.25., szer. 13:35
kiegeszitem egy tablazattal:


CPU_ranks.PNG


vajon hol huzodik a határ, amire ma azt lehet mondani, hogy jo par evig a lenti celokra nem türelemjatekka valik, hanem jol hasznalhato marad ?
Szvsz: nagyor rossz beidegződés, hogy majdnem mindenki a CPU benchmarkokat nézi. Amire használni akarjátok, arra mindegyik itt felsorolt "overkill", ideje nagy részében semmit sem fog csinálni az a proci (hacsak nem 4k-s filmeket akartok nézni vele), szóval nem a proci lesz a szük keresztmetszet.
Ilyen felhasználásnál nagyjából nem a proci számít, hanem a memória és a háttértár minősége és sebessége. Legyen benne kevés háttértár (mondjuk 120 GB bőven sok), de az legyen SSD (eMMC-t NE!). RAM-ból minél több, annál jobb. Emellett viszont mindegy a proci, régebbi i3-as is bőven jó, még sok is), mindegyik viszi azt a felhasználást, amelyiket leírtad. A billentyűzetet érdemes megnézni, hogy milyen, numerikus billentyűkkel könnyebb a dolog még egy sulinak is. Meg hogy mennyire összerakott a gép...
 • Thorens 206 + Goldring 2200 + Pointe Record TS | Linn Unidisk 1.1 | Mac + CoreAudio Karuna + Wadia 121 → PrimaLuna ProLogue Premium → AudioPhysic Classic 10
 • Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon 5.0 + Alteco C1 + BKE DoubleGem
 • BlueSound Powernode2 → Dynaudio Audience 50

Avatar
tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 8342
Csatlakozott: 2008.12.12., pén. 11:49
Értékelés: 3637
Tartózkodási hely: SO15 0SB

Re: Számitógépek és ami velük kapcsolatos

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

avl2 írta:
2020.03.25., szer. 13:35
kiegeszitem egy tablazattal:


CPU_ranks.PNG


vajon hol huzodik a határ, amire ma azt lehet mondani, hogy jo par evig a lenti celokra nem türelemjatekka valik, hanem jol hasznalhato marad ?
Én egy Lenovo T420S-t nyúzok, amit eleve használtan vettem (egyébként 2012-es gép).2017-ben kapott egy átpasztázást és egy Samsung 750 Evo SSD-t.i5 2540M van benne 8GB RAM-al, a kijelző 14"-es HD+ (1600X900).Tulajdonképp pont az általad említett dolgokra használom én is: net, filmnézés, néha kis Excel / Word, csak a távoktatás nincs benne a kalapban.A gép szériájára pár év után jellemző "zsanérgyengüléstől" eltekintve egy perc bajom sem volt vele-tavaly kapott egy vadiúj palmrest-billenytű-zsanér-fedél kombót (ebből csak a zsanér volt a létszükséglet-a többire csak az előző tulaj / ok hanyagabb mivolta miatt került sor) és hibátlanul teszi a dolgát, szerintem ez a szint bőven elég lehet a gyereknek egy normális sebességű nethozzáféréssel megtámogatva.Remélem segítettem valamennyit-talán majd jön egy profi és kiegészíti a dolgot...
Jó zenék --> Philips CD600 --> Kenwood KR4200 --> Braun L730
Jó zenék --> Marantz CD16 + Marantz ST72 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus
Jó zenék --> Panasonic SC-PMX70BEB,  Panasonic SA-PM25
Mindezek különféle madzagokkal összekötve állványokon

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Online
Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3969
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1092

Re: Számitógépek és ami velük kapcsolatos

Hozzászólás Szerző: avl2 »

kiegeszitem egy tablazattal:

CPU_ranks.PNG
CPU_ranks.PNG (24.1 KiB) Megtekintve 448 alkalommal

vajon hol huzodik a határ, amire ma azt lehet mondani, hogy jo par evig a lenti celokra nem türelemjatekka valik, hanem jol hasznalhato marad ?

Online
Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3969
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1092

Re: Számitógépek és ami velük kapcsolatos

Hozzászólás Szerző: avl2 »

gepvasarlas kapcsani gondolatokhoz keresek inputot.

- felhasznalas: most ötödik osztalyos gyereknek, igazabol huztam volna 1-2-3 evig meg, mert nem akarom, hogy sok idöt töltsön vele, most a "digit. oktatas" lehet elörehozza; iskolai feladatokhoz (office, most online orak Discord-ban,..), neten böngeszeshez, semmi jatek, esetleg alap filmnezes
- fenti miatt magyar billenytüzet (nekem ceges nem az, igy van küzdes, ha fontos a helyesiras egy magyar hazi feladatnal)
- elgondolt optimalis meret: 14.1" esetleg 13.3" (nekem 15.6 ill. 15.4"-es cegesek voltak, most par eve 14.1"-es, kölcsönben van egy 13.3"-as itthon), noha nem akarnank hordozni, de nem akarom, hogy asztalon nagyobb helyet foglaljon
- CPU, RAM: na itt vagyok a legnagyobb gondban, mert csak 2 szelsöt ismerek: ceges gepeim eleg jok (most 16GB RAM, CPU i5-8350U, Dell Latitude 5490), "elfogadhato" sebessegüek; regi itthoniak elfogadhatatlanok (13 eves Toshiba 1GB RAM-mal, talan centrion T-2050-nel, vagy egy HP635, amitöl elvartam volna, hogy jol menjen, de nagyon hasznalhatatlan, talan AMD E-450 APU a CPU-ja); inkabb föle szeretnek löni, ne csak most legyen jo, hanem minel tovabb (5-8-.. évre) ezert 16 GB RAM-ra gondolok, esetleg csak 8-ra, de honnan tudom a CPU-rol eldönteni, eleg-e (elég lesz-e majd) ?? itt szoktam nezni a kinalt gepekét egymashoz kepest: https://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php, de csak egymashoz kepest, azt nem tudom, hogy milyen szint, milyen ertek elegendöen jo (a fenti felhasznalashoz, de keves/nulla türelem kelljen, minimalis/semmi varakozasi idö a cel). pl. i5-2520M < i5-2540M < i5-3320M < i5-3360M < i5-4300m < I7-3720QM < I7-4800MQ
- hattertar: 256GB SSD-re gondolok, nem akarom, hogy "minden hülyeseget" taroljon/junk rajta, biztonsagi mentes illetv emeglevö külsö HDD-k az igazi tarolok

köszi a fentiek kritikajat, tovabbvivö, segitö linkeket, gondolatokat

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 660
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 210
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Számitógépek és ami velük kapcsolatos

Hozzászólás Szerző: Vasti »

tottyi írta:
2020.03.06., pén. 18:43
Koszi szepen, sokat segitettel, en is igy kepzeltem el. :)
Igazán nincs mit :-)

(Nem akartalak ám lebeszélni a csúcstechnika vásárlásáról, vannak, akiknek örömöt okoz ;-) De én eléggé a "szükséges minimum" vásárlására törekszem mindenből. Egyszerűen azért, mert felesleges pénzt adni olyan dolgokért, amire nincs szükségünk...)

Avatar
tottyi
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2293
Csatlakozott: 2013.06.19., szer. 16:37
Értékelés: 443
Tartózkodási hely: Šamorín

Re: Számitógépek és ami velük kapcsolatos

Hozzászólás Szerző: tottyi »

Vasti írta:
2020.03.06., pén. 18:34
tottyi írta:
2020.02.28., pén. 16:30
Minendkeppen NAS-t szeretnek
...elfelejtettem a NAS-os részt ;-)

Azt, hogy NAS-t szeretnél, megértem - én nem is értem, hogy lehet nélküle élni?! ;-)

Nem kell túlzásokba esni a vásárlásnál: szerintem te tévén szeretnéd nézni a filmeket, ott meg nem kell semmit kódolni! Így izmos hardver sem kell. A NAS / DLNA szerver páros ilyenkor tulajdonképpen egy fájl szerver, csak máshogy társalognak egymással a résztvevők, mint pl. egy CIFS, NFS stb. megosztásnál. Egyszerűbben: a NAS-nak annyi a dolga, hogy olvassa a fájlt a merevlemezről, és "kiküldi" a hálózatra. Nem egy nagy feladat ;-)

Nekem sok-sok évig egy QNAP TS-112P volt, tökéletesen tette a dolgát: DLNA szerver (Twonky) , CIFS és NFS megosztás az itthoni gépeknek, Torrent (Transmission) , nyomtatószerver, ja, és amíg ki nem vették a támogatott csomagok közül, LMS is futott rajta a Squeezebox-nak. Alig volt processzor terhelés (1 magos, 1,6Ghz-es régi vacak proci volt benne) , és a memória felét sem használta (512MB) működés közben!

Most egy Synology DS116 van, főleg az LMS miatt váltottam, kicsit izmosabb hardver, de igazából nem veszek észre belőle semmit, mert kb. azokat a dolgokat futtatom rajta, mint a QNAP-on, és annak sem okozott nehézséget a feladat ;-) A 4k-s filmek sem!

Szóval, ha semmi extra sem kell (videók valós időben konvertálása, virtualizáció, bővíthető memória, cserélhető processzor, stb ;-) , megvenném a helyedben a legolcsóbb 1 lemezes Synology-t, amiben azért van egy két magos proci, és legalább 512MB memória. Ez most a DS120j ha jól látom. Ha később mégis fejlesztenél, a Synology-nál nem nehéz: egyrészt jól tartja az árát ;-) , másrészt meg átteszed az új (Synology) NAS-ba a vinyót, újratelepíti a renszert, és működik tovább.

Üdv: Vasti
Koszi szepen, sokat segitettel, en is igy kepzeltem el. :)
Zozoweb Audio PC, DAC: Chord 2Qute, Crown PSA-2/DC300A MK-II, Hydrasound, Infinity IRS Sigma, Violectric HPA V200, Sennheiser HD800

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 660
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 210
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Számitógépek és ami velük kapcsolatos

Hozzászólás Szerző: Vasti »

tottyi írta:
2020.02.28., pén. 16:30
Minendkeppen NAS-t szeretnek
...elfelejtettem a NAS-os részt ;-)

Azt, hogy NAS-t szeretnél, megértem - én nem is értem, hogy lehet nélküle élni?! ;-)

Nem kell túlzásokba esni a vásárlásnál: szerintem te tévén szeretnéd nézni a filmeket, ott meg nem kell semmit kódolni! Így izmos hardver sem kell. A NAS / DLNA szerver páros ilyenkor tulajdonképpen egy fájl szerver, csak máshogy társalognak egymással a résztvevők, mint pl. egy CIFS, NFS stb. megosztásnál. Egyszerűbben: a NAS-nak annyi a dolga, hogy olvassa a fájlt a merevlemezről, és "kiküldi" a hálózatra. Nem egy nagy feladat ;-)

Nekem sok-sok évig egy QNAP TS-112P volt, tökéletesen tette a dolgát: DLNA szerver (Twonky) , CIFS és NFS megosztás az itthoni gépeknek, Torrent (Transmission) , nyomtatószerver, ja, és amíg ki nem vették a támogatott csomagok közül, LMS is futott rajta a Squeezebox-nak. Alig volt processzor terhelés (1 magos, 1,6Ghz-es régi vacak proci volt benne) , és a memória felét sem használta (512MB) működés közben!

Most egy Synology DS116 van, főleg az LMS miatt váltottam, kicsit izmosabb hardver, de igazából nem veszek észre belőle semmit, mert kb. azokat a dolgokat futtatom rajta, mint a QNAP-on, és annak sem okozott nehézséget a feladat ;-) A 4k-s filmek sem!

Szóval, ha semmi extra sem kell (videók valós időben konvertálása, virtualizáció, bővíthető memória, cserélhető processzor, stb ;-) , megvenném a helyedben a legolcsóbb 1 lemezes Synology-t, amiben azért van egy két magos proci, és legalább 512MB memória. Ez most a DS120j ha jól látom. Ha később mégis fejlesztenél, a Synology-nál nem nehéz: egyrészt jól tartja az árát ;-) , másrészt meg átteszed az új (Synology) NAS-ba a vinyót, újratelepíti a renszert, és működik tovább.

Üdv: Vasti

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 660
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 210
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: pendrive, esetleg SD kartya

Hozzászólás Szerző: Vasti »

avl2 írta:
2020.02.26., szer. 09:44
elsösorban SB Touch-hoz vennek 64 esetleg 128GB-os pendrive-ot zenek tarolasahoz.

hol lehet ilyet legjobb áron beszerezni ?
Helló!

Nem reklám, mert nem vagyok kínai, és nem ismerem ezt a céget ;-) Én is valami fórumon találtam, mint megbízható eladót.
Sokat vásároltam már tőle ismerősöknek, rokonoknak, és persze a családnak is ;-) , mindig eredeti cuccot kaptam (szerintem... ;-) , és még nem volt problémánk semmivel.

Ja, és általában 1,5 héten belül megjön a rendelés!

https://www.ebay.com/str/courtesytrading

Üdv: Vasti

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 660
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 210
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Számitógépek és ami velük kapcsolatos

Hozzászólás Szerző: Vasti »

tottyi írta:
2020.02.28., pén. 16:30
Minendkeppen NAS-t szeretnek mert azert van nehany fenykep amit biztonsagban szeretnek tudni ezert kellene ketto diskes NAS
Helló!

Egy apróság, mert szerintem a legtöbb felhasználónak tévesek az információi, ismeretei ezzel kapcsolatban ;-)

!!! A RAID célja nem az adatvédelem, hanem a rendelkezésre állás növelése !!!

Arra találták ki.
Tehát megy a NAS (vagy szerver, vagy munkaállomás, vagy profi asztali gép, mindegy, csak RAID legyen benne ;-) , tönkremegy egy merevlemez a RAID tömbben, de a gép megy tovább, nincs kiesés.
(kivétel ugye a raid0, ahol a cél a teljesítmény növelés, cserébe egy vinyó kiesésekor lőttek minden adatnak)
A hibás merevlemezt kicserélik (ha hot-swap a rendszer, akkor menet közben, ha nem, akkor azért ki kell kapcsolni pár percre a gépet) , és mehet a munka tovább.

Az, hogy van egy két lemezes NAS-od (vagy tökrözött merevlemezek a gépedben) , rossz dolog, mert hamis biztosnágérzetet ad... Ugyanis:
- Nem véd meg a véletlen törléstől, felülírástól, stb.
- Nem véd meg a gonosz vírusoktól, amik jól letitkosítják a fájljaidat, aztán kicsalnak belőled egy csomó pénzt, hogy vagy visszakapd a fájljaidat, vagy ne.

Ha biztonságban szeretnéd tudni az adataidat, akkor le kell menteni valamilyen csak erre használt adathordozóra (külső merevlemez) , ami csak a mentés ideje alatt működik, amúgy a fiókban / szekrényben pihen: így biztosan nem fogja senki és semmi letörölni, felülírni rossz verzióval, titkosítani, stb.

Ezt úgy hívják, hogy biztonsági mentés, nem véletlenül ;-)

Én otthonra mindenkinek egy lemezes NAS-t szoktam ajánlani, és a második merevlemez árából lehet BIZTONSÁGI mentéshez külső vinyókat venni...

Arról nem is beszélve, hogy egy egy lemezes NAS kisebb, hűvösebb, és ezért talán csendesebb is, mint egy két lemezes :-)

Üdv: Vasti

Avatar
tottyi
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2293
Csatlakozott: 2013.06.19., szer. 16:37
Értékelés: 443
Tartózkodási hely: Šamorín

Re: Számitógépek és ami velük kapcsolatos

Hozzászólás Szerző: tottyi »

adamthebrave írta:
2020.02.27., csüt. 11:30
Én otthon most egy közép felsőkategóriás routert használok (Asus Blue Cave) a gyári firmware-rel. Ennek az USB3-as portjára rátettem egy SSD-t. A router tud ftp szervert, DLNA szervert ls van rajta torrent kliens is. Nem szereti ha egyszerre 4 db 40GB-is filmet indítok el rajta, de ezen kívül szépen teszi a dolgát.

Ha csak annyira kell, mint amit leírtál, akkor egy ilyen eszköz is elég lehet.
Minendkeppen NAS-t szeretnek mert azert van nehany fenykep amit biztonsagban szeretnek tudni ezert kellene ketto diskes NAS de az a Synology szimpatikus szamomra de talan akkor nem is kene olyan bonyolult ha van HTPC-em. gondolkodik.gif

https://nas-meghajto.arukereso.hu/synol ... 384711805/
Zozoweb Audio PC, DAC: Chord 2Qute, Crown PSA-2/DC300A MK-II, Hydrasound, Infinity IRS Sigma, Violectric HPA V200, Sennheiser HD800

Avatar
tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 8342
Csatlakozott: 2008.12.12., pén. 11:49
Értékelés: 3637
Tartózkodási hely: SO15 0SB

Re: pendrive, esetleg SD kartya

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

avl2 írta:
2020.02.27., csüt. 12:36


voltak benne tovabbi reszletek, kerdesek, azok elenyésztek ?

Sorry, én nem szerkesztettem rajta semmit, csak kompletten áthelyezettem a rendszerrel ide.Ha valami eltűnt akkor azt a motor faragta le.Bocsánat.
Jó zenék --> Philips CD600 --> Kenwood KR4200 --> Braun L730
Jó zenék --> Marantz CD16 + Marantz ST72 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus
Jó zenék --> Panasonic SC-PMX70BEB,  Panasonic SA-PM25
Mindezek különféle madzagokkal összekötve állványokon

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Online
Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3969
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1092

Re: pendrive, esetleg SD kartya

Hozzászólás Szerző: avl2 »

tonee73 írta:
2020.02.27., csüt. 08:47
avl2 írta:
2020.02.26., szer. 09:44
elsösorban SB Touch-hoz vennek 64 esetleg 128GB-os pendrive-ot zenek tarolasahoz.
hol lehet ilyet legjobb áron beszerezni ?
Mivel a kérdésednek eleve volt helye, így átkerült.
voltak benne tovabbi reszletek, kerdesek, azok elenyésztek ?

pl.:
mennyire megbizhatoak a noname-ek ? mert ugye olcsobbak (nekem kb. 15 ev alatt kb. 15 pendrive-bol 2 megadta magat, de azota valtozott/hatott a technika)
iras-olvasas sebessege ezen felhasznalas mellett szerintem nem szempont
128 GB-osok artrendje ?

pl. ilyenek közül illetve ezeknel jobb ajanlat ismert ?

• 2195 Ft +1133 Ft szall., Platinet USB pendrive 64GB X-Depo (42117) [18R4W] (IT11252) http://www.itmedia.sk/showitem.php?item ... FE64x42117
• 2490 Ft +1103 Ft szall., Platinet USB pendrive 64GB G-Depo (44991) *METAL* Mountain K2 [18R10W] (IT14145) http://www.itmedia.sk/showitem.php?item ... depo0064GB
• 2890 Ft +1063 Ft szall., Maxell Pendrive 64GB *Speedboat* USB 3.1 (IT13819) http://www.itmedia.sk/showitem.php?item ... dBoatUSB31
• 3995 Ft + 952 Ft szall., Kingston USB 3.0 pendrive 64GB *DT50* (110/15 MBps) (IT12398) http://www.itmedia.sk/showitem.php?item ... 064GBxDT50
• 7470 Ft + 603 Ft szall., Kingston USB 3.0 pendrive 128GB *DTI G4* (IT9748) http://www.itmedia.sk/showitem.php?item ... 28GBxDTIG4

Avatar
tottyi
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2293
Csatlakozott: 2013.06.19., szer. 16:37
Értékelés: 443
Tartózkodási hely: Šamorín

Re: Számitógépek és ami velük kapcsolatos

Hozzászólás Szerző: tottyi »

Minendkeppen NAS-t szeretnek mert azert van nehany fenykep amit biztonsagban szeretnek tudni ezert kellene ketto diskes NAS de az a Synology szimpatikus szamomra de talan akkor nem is kene olyan bonyolult ha van HTPC-em. gondolkodik.gif

https://nas-meghajto.arukereso.hu/synol ... 384711805/
Zozoweb Audio PC, DAC: Chord 2Qute, Crown PSA-2/DC300A MK-II, Hydrasound, Infinity IRS Sigma, Violectric HPA V200, Sennheiser HD800

Avatar
adamthebrave
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1658
Csatlakozott: 2008.11.29., szomb. 20:37
Értékelés: 323

Re: Számitógépek és ami velük kapcsolatos

Hozzászólás Szerző: adamthebrave »

Én otthon most egy közép felsőkategóriás routert használok (Asus Blue Cave) a gyári firmware-rel. Ennek az USB3-as portjára rátettem egy SSD-t. A router tud ftp szervert, DLNA szervert ls van rajta torrent kliens is. Nem szereti ha egyszerre 4 db 40GB-is filmet indítok el rajta, de ezen kívül szépen teszi a dolgát.

Ha csak annyira kell, mint amit leírtál, akkor egy ilyen eszköz is elég lehet.
DualPC, AudioLinux, Roon, JRiver, HQPE, AQ1 AP1.1, Holo Audio Spring2 L3 WILDISM Mod, DIY ATC (Accuton C30-6-358, Accuton C90-6-724, ETON 12-680, mzpx elektronika) Isotek Evo3 Super Titan, USB, XLR: Hydrasound, Lan: AQ Diamond, Táp: Hydrasound NexT, Zu Audio

Avatar
tottyi
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2293
Csatlakozott: 2013.06.19., szer. 16:37
Értékelés: 443
Tartózkodási hely: Šamorín

Re: Számitógépek és ami velük kapcsolatos

Hozzászólás Szerző: tottyi »

Huhh, azert annyira nem akartam belemerulni, hogy ilyen osszegekert szerezzek be egyet. :) Egy sima NAS amirol tudok halozaton keresztul nezni filmet a HTPC-en csak, hogy birja a 4k-at huzni halozaton, erre voltam kivancsi.
Na meg ncore-rol tudjak lehuzni adatokat sajat software-evel, ja es csendes legyen. :)
Zozoweb Audio PC, DAC: Chord 2Qute, Crown PSA-2/DC300A MK-II, Hydrasound, Infinity IRS Sigma, Violectric HPA V200, Sennheiser HD800

Válasz küldése

Vissza: “Technikai eszközök”