...elfelejtettem a NAS-os részt ;-)
Azt, hogy NAS-t szeretnél, megértem - én nem is értem, hogy lehet nélküle élni?! ;-)
Nem kell túlzásokba esni a vásárlásnál: szerintem te tévén szeretnéd nézni a filmeket, ott meg nem kell semmit kódolni! Így izmos hardver sem kell. A NAS / DLNA szerver páros ilyenkor tulajdonképpen egy fájl szerver, csak máshogy társalognak egymással a résztvevők, mint pl. egy CIFS, NFS stb. megosztásnál. Egyszerűbben: a NAS-nak annyi a dolga, hogy olvassa a fájlt a merevlemezről, és "kiküldi" a hálózatra. Nem egy nagy feladat ;-)
Nekem sok-sok évig egy QNAP TS-112P volt, tökéletesen tette a dolgát: DLNA szerver (Twonky) , CIFS és NFS megosztás az itthoni gépeknek, Torrent (Transmission) , nyomtatószerver, ja, és amíg ki nem vették a támogatott csomagok közül, LMS is futott rajta a Squeezebox-nak. Alig volt processzor terhelés (1 magos, 1,6Ghz-es régi vacak proci volt benne) , és a memória felét sem használta (512MB) működés közben!
Most egy Synology DS116 van, főleg az LMS miatt váltottam, kicsit izmosabb hardver, de igazából nem veszek észre belőle semmit, mert kb. azokat a dolgokat futtatom rajta, mint a QNAP-on, és annak sem okozott nehézséget a feladat ;-) A 4k-s filmek sem!
Szóval, ha semmi extra sem kell (videók valós időben konvertálása, virtualizáció, bővíthető memória, cserélhető processzor, stb ;-) , megvenném a helyedben a legolcsóbb 1 lemezes Synology-t, amiben azért van egy két magos proci, és legalább 512MB memória. Ez most a DS120j ha jól látom. Ha később mégis fejlesztenél, a Synology-nál nem nehéz: egyrészt jól tartja az árát ;-) , másrészt meg átteszed az új (Synology) NAS-ba a vinyót, újratelepíti a renszert, és működik tovább.
Üdv: Vasti