Ezeknek a kávéknak ez a lényege! :)
Kérünk titeket, ha valami problémát találtok, jelezzétek a postmaster@avx.hu email címre
A legnagyobb változás, hogy a fájl csatolmány rendszernek most már rendesen kell működnie
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
- Voyager
- V.I.P.
- Értékelés: 1002
Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Mennyiség: 18g
PID: 96 °C
Őrlés: 2,5 (Lelit fred)
(aranyos apró szemű kávé)
Íz (így és most): Nekem valahogy nem a gyümölcs ugrik be elsőre... inkább fűszeres, édeskés, kicsit csokoládés... majd a második ízlelés már bonyolultabb, nehéz azonosítani, hogy mire hasonlít. Olyan fanyar gyümölcsös kezd lenni, de még mindig fűszeres utóízzel és van valami egyensúly az édes és a fanyar íz között... zseniális ízű kávé, sokáig tartó ízzel és nem elsavanyodó utóízzel a szájban... én ezt semmivel sem ízesíteném soha, nincs rá szükség...

Csak a duplát használd. Ha spórolni akarsz később, akkor majd rendelj egy ilyet:Voyager írta: ↑2018.12.04., kedd 22:18Köszönöm! A 18g, az melyik filterbe fog menni? Az egy adagosba, vagy a két adagosba?AVX írta: ↑2018.12.04., kedd 21:56Szerintem majd rá fogsz jönni, hogy nem érdemes senkitől sem ilyen tanácsokat kérni.
Én például már alig iszom olyan kávét, ami keserű. Más meg rosszul van a gyümölcsös vonaltól.
Jó tanács:
Állítsd kb 94 fokra a PID-et, rakj a kosárba kb 18g-ot. Daráló állásban nem fog tudni senki sem segíteni. Kipróbálod az első adagot, ebből már látni fogod hogyan tovább.
Ha gyors a lefolyás, akkor finomítsd az örleményt.
Ha lassú, akkor túl finom az örlemény.
Ha keserű lesz, de kb ideális a lefolyás, akkor vidd lejebb a hőfokot 2 fokkal.
Ha savanyú, akkor meg emeld meg szintén kettővel.
https://www.avxcafe.hu/avxcafe/eshop/8- ... Szurokosar
- Csatolmányok
-
- 7010R.jpg (76.39 KiB) Megtekintve 500 alkalommal
http://www.avxcafe.hu/
- Voyager
- V.I.P.
Köszönöm! A 18g, az melyik filterbe fog menni? Az egy adagosba, vagy a két adagosba?AVX írta: ↑2018.12.04., kedd 21:56Szerintem majd rá fogsz jönni, hogy nem érdemes senkitől sem ilyen tanácsokat kérni.
Én például már alig iszom olyan kávét, ami keserű. Más meg rosszul van a gyümölcsös vonaltól.
Jó tanács:
Állítsd kb 94 fokra a PID-et, rakj a kosárba kb 18g-ot. Daráló állásban nem fog tudni senki sem segíteni. Kipróbálod az első adagot, ebből már látni fogod hogyan tovább.
Szerintem majd rá fogsz jönni, hogy nem érdemes senkitől sem ilyen tanácsokat kérni.Voyager írta: ↑2018.12.04., kedd 21:29Honduras Pacamara Finca Montecristo https://www.avxcafe.hu/avxcafe/eshop/1- ... K-500-100g
Ehhez a kávéhoz van valakinek elkészítési javaslata?
- hőfok
- őrlés
- mennyiség
Köszönöm!
Jó tanács:
Ez olyan, mint a hifi. Játszadozni kell, mintha a hangsugárzó ideális helyét keresnéd. Jót nevetnének rajtad, ha megkérdeznék, hogy hová rakd a dobozokat a szobádban.
Nyugi bele fogsz jönni 2 nap alatt.
Kb 13-15 kilóval tamperelj.
- Voyager
- V.I.P.
Ehhez a kávéhoz van valakinek elkészítési javaslata?
- hőfok
- őrlés
- mennyiség
Köszönöm!

Az egyszemélyes kosarat nem használom
- bajnokpityu
- V.I.P.
- Értékelés: 161
nem lehet, h 2 személyes naked-be raknál 1 főnyi adagot? Az jóhogy nem lesz jó.
egyszemélyes kosarat meg inkább ne használj.
Etióp yirga megérkezett tegnap, nyitott portafilterrel próbálkozom szimpla kávét szeretnék készíteni 13 g 93-94pid ims a szűrő,az illat megvan de nagyon be habosodik a kávé és egy picit híg
Mitől habosodik be?
A lefolyási idő sem tökéletes,van elő áztatás is
Nyitott portafilterrel valamit másképp kell?
Szimpla kávéhoz hány grammot rakjak dupla szűrőbe
Köszi
6 hours ago, fülelek said:
Tegnap déltől én is beálltam a Lelit kávégép tulajok táborába, alig használt, darálós pides+full tuningos gép, a pid nagyon jó dolog, és valóban 17gramm a megfelelő mennyiség a dupla ims kosárba. a nyitott szűrővel picit finomabb. és eszelősen krémes a kávé, teljesen meg vagyok elégedve a masinával. Indonéz Koptan Gayo van terítéken, holnap már a zacskó címke szerint indiai pampadampara jön, ami jól szól, viszont ilyen tartomány nincs Indiában, csak Pampadumpara
Ennek örülök. A világosabbakból egyébként 18-20g is belemegy.
- fülelek
- Törzsgárda
- Értékelés: 2132
Tegnap déltől én is beálltam a Lelit kávégép tulajok táborába, alig használt, darálós pides+full tuningos gép, a pid nagyon jó dolog, és valóban 17gramm a megfelelő mennyiség a dupla ims kosárba. a nyitott szűrővel picit finomabb. és eszelősen krémes a kávé, teljesen meg vagyok elégedve a masinával. Indonéz Koptan Gayo van terítéken, holnap már a zacskó címke szerint indiai pampadampara jön, ami jól szól, viszont ilyen tartomány nincs Indiában, csak Pampadumpara
- vkz
- Nincs visszaút
- Értékelés: 22
És tényleg
Most készítettem egy Columbia Supremot.
Anna, PID 93 beállítással, 15g dupla IMS-ben. Jó lett. A reggeli 92-vel savanyú volt, de az gyorsan is lefolyt, ezért finomabbra is őröltem. Szerintem ez számított többet, de kezdek rátalálni a nekem tetsző beállítása.
Lefolyása olyan volt mint a tankönyvben. Íze tetszik.
Kevés a 15g. próbáld ki 17g-mal.
- vkz
- Nincs visszaút
Most készítettem egy Columbia Supremot.
Anna, PID 93 beállítással, 15g dupla IMS-ben. Jó lett. A reggeli 92-vel savanyú volt, de az gyorsan is lefolyt, ezért finomabbra is őröltem. Szerintem ez számított többet, de kezdek rátalálni a nekem tetsző beállítása.
Lefolyása olyan volt mint a tankönyvben. Íze tetszik.
Kezdek én is alakulni. Jó vizet használok (Nestle Vera), jobb kávét, mérlegeltem a mennyiségeket... stb.
A pogácsa nekem is maradt már fenn.
Az örlő állítása nehezen kitapasztalható.
Még egy érdekesség: a dupla kávé nem jelent dupla őrlési időt!
Szóval egyre jobb!
- vkz
- Nincs visszaút
Köszönöm a segítséget, és a tanácsokat. Egyre jobban néz ki a kávé
Sziasztok!
Pár napja próbálgatom az Pid-es Anna-t. Az normális hogy a kávépogácsa fennt marad a felső szűrőn? Egyébként a IMS-re van cserélve a gyári.
Volt már olyan a kávé amilyennek a tankönyvben kell lennie (25 mp, 60g dupla kosárra, szép volt a crema is), de akkor is a kar levétele után fennt maradt. Kicsit oldalra mozdítva lejön, csak furcsa hogy nem magától.
Ha esetleg valaki tudja a magyarázatot...
A másik kérdés, hogy Fred darálónál van ugye osztás a tartályon, ameddig nem veszem le, addig viszonyításnak jó. Mekkorát érdemes egyszerre állítani, amiben már különbségnek kell lennie. Vannak a számok között osztások, tehét ha mondjuk gyors a lefolyás akkor a következő esetben mennyit érdemes tekerni hogy ne essen át a ló túloldalára? Most épp talán véletlen sikerült egész jót állítani, de más kávénál hogy lehet minél gyorsabban megtalálni a jó beállítást?
Előre is köszi a segítséget!
vkz
A drálón való állítást ki kell tapasztalni. Ha átzubog, vagy befullad akkor érdemes akár 2 fokozatnyit is tekerni, de kisebb változások eléréséhez elég a fél fok vagy kevesebb is.
Sziasztok!
Pár napja próbálgatom az Pid-es Anna-t. Az normális hogy a kávépogácsa fennt marad a felső szűrőn? Egyébként a IMS-re van cserélve a gyári.
Volt már olyan a kávé amilyennek a tankönyvben kell lennie (25 mp, 60g dupla kosárra, szép volt a crema is), de akkor is a kar levétele után fennt maradt. Kicsit oldalra mozdítva lejön, csak furcsa hogy nem magától.
A másik kérdés, hogy Fred darálónál van ugye osztás a tartályon, ameddig nem veszem le, addig viszonyításnak jó. Mekkorát érdemes egyszerre állítani, amiben már különbségnek kell lennie. Vannak a számok között osztások, tehét ha mondjuk gyors a lefolyás akkor a következő esetben mennyit érdemes tekerni hogy ne essen át a ló túloldalára? Most épp talán véletlen sikerült egész jót állítani, de más kávénál hogy lehet minél gyorsabban megtalálni a jó beállítást?
vkz
Próbáld meg, hogy egy kicsivel kevesebbet teszel a kosárba, de egyébként semmi különösebb jelentősége nincs a dolognak. Amikor leáll a csapolás és kinyit a szolenoid, a kosárban lévő túlnyomás nyomja a pogit a felső szűrőhöz.
Az őrlőt kis lépésekben állítsd, erre általános szabály nincs, mindig a lefolyás determinálja az őrlő beállítást.
- vkz
- Nincs visszaút
Sziasztok!
vkz
Hogy az elején sűrűbb a kifolyt kávé, az teljesen normális. Ha tényleg kátrányszerűen sűrű, akkor állítsd az őrlőt kicsit durvábbra.
Ok. Egyelore azt probalom.
Koszonom.
Ha másképp nem megy, teszek fel.
Addig is: a kávézaccom tocsog a vízben és nem földszerűen nedves, mikor kiveszem csöpög belőle a kávé.
Sötét kátrány szerű folyadékkal indul meg a főzés.
Nincs előgözölés, sőt próbáltam úgy is hogy üresen sem engedek ki előtte egy kis vizet.
A gépet a szűrőkarral együtt melegítem be. 89 C-on készítem.
Mit próbáljak még ki?
Hogy az elején sűrűbb a kifolyt kávé, az teljesen normális. Ha tényleg kátrányszerűen sűrű, akkor állítsd az őrlőt kicsit durvábbra.
Ha másképp nem megy, teszek fel.
Addig is: a kávézaccom tocsog a vízben és nem földszerűen nedves, mikor kiveszem csöpög belőle a kávé.
Sötét kátrány szerű folyadékkal indul meg a főzés.
Nincs előgözölés, sőt próbáltam úgy is hogy üresen sem engedek ki előtte egy kis vizet.
A gépet a szűrőkarral együtt melegítem be. 89 C-on készítem.
Mit próbáljak még ki?
Tegyél fel videót.
Ja. De a legjobb lenne olyan felvétel, amin az előkészítési folyamat is látható, mivel valószínű, hogy ott van az eb elhantolva.