Figyelem: a szabályzat 6.8.3.1 - es pontja alapján az adás vételi részen a "pü ment" és "válasz ment" jellegű hozzászólásokat törölni fogjuk, csakúgy mint a hely / posta adatok és ár nélkül feladott hirdetéseket.

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Avatar
fülelek
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 6153
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 2862
Tartózkodási hely: Csobánka

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: fülelek » 2020.05.15., pén. 21:55

Sajnos én is sokat próbálkoztam a Malabarral, elég kényes kávé. De megéri próbálkozni, mert nagyon finom, ha minden klappol. Francia ++ pörkölés kell neki, 95 fok -persze ez kávégép függő, hogy mennyire csökken csapoláskor...
Szóval tessék kísérletezni -megéri!
Nekem az AVX golddal 50%-os keveréssel vált be igazán, hozzáteszem, én otthon pörkölök :D
dunaudio.hu

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59409
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3273

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX » 2020.05.13., szer. 19:06

Krasnyanszki_Brúnó írta:
2020.05.12., kedd 12:58
Sziasztok!

Nemrég vásároltam egy India monsooned malabart(005L1).
Viszont nem nem sikerült eltalálnom az arányokat amivel igazán finom lenne.
Egy Lelit Elizabeth pl92t géppel rendelkezem ezért hőfokot is tudok rajta állítani.
Van valakinek jól bevált extraktációs receptje ehhez a kávéhoz?
A malabarral lehet érdemes még várni, ha nagyon friss.
Szerintem a hőfokot mindenki a saját ízlése szerint állítja be. Kb 92 fokra saccolnám, de ez is függ mindentől.
Őrlő, szűrőkosár méret és még sorolhatnék vagy 5 féle dolgot.
Szerintem pont az benne a szép, ha játszadozunk mindennel.

Krasnyanszki_Brúnó
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2020.05.12., kedd 12:52
Értékelés: 0

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Krasnyanszki_Brúnó » 2020.05.12., kedd 12:58

Sziasztok!

Nemrég vásároltam egy India monsooned malabart(005L1).
Viszont nem nem sikerült eltalálnom az arányokat amivel igazán finom lenne.
Egy Lelit Elizabeth pl92t géppel rendelkezem ezért hőfokot is tudok rajta állítani.
Van valakinek jól bevált extraktációs receptje ehhez a kávéhoz?

Avatar
balint01
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 59
Csatlakozott: 2012.11.27., kedd 14:34
Értékelés: 14

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: balint01 » 2020.04.23., csüt. 12:24

SuhesZ írta:
2020.04.23., csüt. 11:12
Szia,

nagyon körülményes a szimpla kosár helyes beállítása ( jócskán arrébb van az örlőn a duplához képest, PID, lefolyás más), és túl érzékeny a környezeti változásokra is ( pl. a változó páratartalom a helyiségben ahol készíted a kávét ( konyha!) nagyon szivat ám ).

Szerintem speciality/világos kávéhoz egyszerűen nem jó választás, ezeket egyszerűen több kávéból kell főzni mint ami a szimplába pakolható ahhoz hogy jó legyen -> ahogy már azz az előttem szólók is említették.

Ha egészségügyi okokból vagy naponta sok-sok kávézás miatt szükséged van rá akkor hajrá:

- pakold tele kávéval addig hogy a tamperelés után a kart a gépbe helyezve a felső szűrő enyhe lenyomata látszon a pogácsa felszínén

- az örlemény finomságával fullaszd be a kávéfőzőt ( a fórumban azt hiszem úgy írták hogy ha a gépedben van beépítve 3 állású szoleonid szelep akkor ez nem okoz problémát a gépnek -> "check it" )

- innen irány vissza a durvább örlés felé addig még a lefolyás nem lesz megfelelő ( a durvább irányba általában állíthatod az örlőt az örlő működtetése nélkül is, a finomab irányba NEM !)

- ezt feljegyezni -> a kávé jellemzői, örlemény gr, örlő beállítás és a hőfok (PID)

- ha szeretnéd innen csökkentheted a berakott kávé gr mennyiségét, de akkor az örlőt is finomabbra kell állítani

- PID-vel probálkozzál ha már ezen túl vagy

- istenigazából kellene hozzá egy kisebb belső tamper is, én még nem találtam ilyet, gondolom gyártatni kell

- másik hasonló kávéval más beállítás kell majd, de valahol a közelben lesz az is

- sötét világos kávék ellégé eltérő beállítást igényelnek

Esetleg más megoldás lenne a dupla koffeinmentes kávé, illetve a 100% arabika kávék eleve alacsonyabb koffein tartalmúak. A keverékekben a robusta tartalom meglöki a kréma volumenét de a koffein tartalmát is jelentősen.

Üdv,
SuhesZ
Köszönöm a részletes leírást! Miután kitapasztaltam a 2 személyes kosarat, próbálkozom az általad leírtakkal.

Még egy kérdésem lenne a darálóhoz, a Lelit Fred PL043MMI esetén van lehetőség automata, időzített daráláshoz? Az eredeti használati utasítás szerint azt mondanám, hogy nincsen. Viszont a magyarra fordított szerint van és ketté osztja a nagy bekapcsoló gombot az oldalán egy "be/ki kapcsoló gombra" és egy "kapcsoló a folyamatos daráláshoz" gombra. A nálam lévő típusnál egyértelműen csak egy darab gomb van, láttam a neten olyan típust is, ahol tényleg kettő fekete gomb található az oldalán.
A Lelit oldalán található specifikáció is félre vezető "Automatic grinder on demand", mondjuk ez jelentheti a folyamatos gombnyomásra történő darálást is.

Köszi,
Bálint

Harman/Kardon HK 3490, Harman/Kardon HD 980, Dali Concept 2, Neotech KS-1515 M


SuhesZ
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 21
Csatlakozott: 2020.02.16., vas. 09:14
Értékelés: 3

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: SuhesZ » 2020.04.23., csüt. 11:12

balint01 írta:
2020.04.22., szer. 15:37
AVX írta:
2020.04.22., szer. 15:31
balint01 írta:
2020.04.22., szer. 15:11
Sziasztok!


Létezik, hogy ennyire más legyen az 1 személyes kosár használata? Mit ronthatok el? Tudom, sajnos sok tényezőtől függ a jó kávé. Nekem az a fura, hogy amikor leörlöm az 1 személyes kosárba a 8 grammot, nem nagyon tudom úgy elolszlatni, hogy a szűrő szélén valahol az alja ne látszódjon a szűrőnek, mintha kevés lenne a kávé. Többet kéne tennem az 1 személyes kosárba 8 grammnál?

Köszönöm előre is a tanácsokat!
Bálint
Ne használd az 1 személyes kosarat.
Nyugodtan idd meg a dupla adagot. Én is ezt teszem, pedig hidd el nem olcsó masinákat használok itthon.
Az 1-es kosár kialakítása miatt nem igazán használható jól.
Áhh köszönöm, akkor marad a 2 személyes kosár és a dupla örömök. :D
Szia,

nagyon körülményes a szimpla kosár helyes beállítása ( jócskán arrébb van az örlőn a duplához képest, PID, lefolyás más), és túl érzékeny a környezeti változásokra is ( pl. a változó páratartalom a helyiségben ahol készíted a kávét ( konyha!) nagyon szivat ám ).

Szerintem speciality/világos kávéhoz egyszerűen nem jó választás, ezeket egyszerűen több kávéból kell főzni mint ami a szimplába pakolható ahhoz hogy jó legyen -> ahogy már azz az előttem szólók is említették.

Ha egészségügyi okokból vagy naponta sok-sok kávézás miatt szükséged van rá akkor hajrá:

- pakold tele kávéval addig hogy a tamperelés után a kart a gépbe helyezve a felső szűrő enyhe lenyomata látszon a pogácsa felszínén

- az örlemény finomságával fullaszd be a kávéfőzőt ( a fórumban azt hiszem úgy írták hogy ha a gépedben van beépítve 3 állású szoleonid szelep akkor ez nem okoz problémát a gépnek -> "check it" )

- innen irány vissza a durvább örlés felé addig még a lefolyás nem lesz megfelelő ( a durvább irányba általában állíthatod az örlőt az örlő működtetése nélkül is, a finomab irányba NEM !)

- ezt feljegyezni -> a kávé jellemzői, örlemény gr, örlő beállítás és a hőfok (PID)

- ha szeretnéd innen csökkentheted a berakott kávé gr mennyiségét, de akkor az örlőt is finomabbra kell állítani

- PID-vel probálkozzál ha már ezen túl vagy

- istenigazából kellene hozzá egy kisebb belső tamper is, én még nem találtam ilyet, gondolom gyártatni kell

- másik hasonló kávéval más beállítás kell majd, de valahol a közelben lesz az is

- sötét világos kávék ellégé eltérő beállítást igényelnek

Esetleg más megoldás lenne a dupla koffeinmentes kávé, illetve a 100% arabika kávék eleve alacsonyabb koffein tartalmúak. A keverékekben a robusta tartalom meglöki a kréma volumenét de a koffein tartalmát is jelentősen.

Üdv,
SuhesZ

Avatar
balint01
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 59
Csatlakozott: 2012.11.27., kedd 14:34
Értékelés: 14

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: balint01 » 2020.04.22., szer. 15:37

AVX írta:
2020.04.22., szer. 15:31
balint01 írta:
2020.04.22., szer. 15:11
Sziasztok!


Létezik, hogy ennyire más legyen az 1 személyes kosár használata? Mit ronthatok el? Tudom, sajnos sok tényezőtől függ a jó kávé. Nekem az a fura, hogy amikor leörlöm az 1 személyes kosárba a 8 grammot, nem nagyon tudom úgy elolszlatni, hogy a szűrő szélén valahol az alja ne látszódjon a szűrőnek, mintha kevés lenne a kávé. Többet kéne tennem az 1 személyes kosárba 8 grammnál?

Köszönöm előre is a tanácsokat!
Bálint
Ne használd az 1 személyes kosarat.
Nyugodtan idd meg a dupla adagot. Én is ezt teszem, pedig hidd el nem olcsó masinákat használok itthon.
Az 1-es kosár kialakítása miatt nem igazán használható jól.
Áhh köszönöm, akkor marad a 2 személyes kosár és a dupla örömök. :D

Harman/Kardon HK 3490, Harman/Kardon HD 980, Dali Concept 2, Neotech KS-1515 M


Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59409
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3273

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX » 2020.04.22., szer. 15:31

balint01 írta:
2020.04.22., szer. 15:11
Sziasztok!


Létezik, hogy ennyire más legyen az 1 személyes kosár használata? Mit ronthatok el? Tudom, sajnos sok tényezőtől függ a jó kávé. Nekem az a fura, hogy amikor leörlöm az 1 személyes kosárba a 8 grammot, nem nagyon tudom úgy elolszlatni, hogy a szűrő szélén valahol az alja ne látszódjon a szűrőnek, mintha kevés lenne a kávé. Többet kéne tennem az 1 személyes kosárba 8 grammnál?

Köszönöm előre is a tanácsokat!
Bálint
Ne használd az 1 személyes kosarat.
Nyugodtan idd meg a dupla adagot. Én is ezt teszem, pedig hidd el nem olcsó masinákat használok itthon.
Az 1-es kosár kialakítása miatt nem igazán használható jól.

Avatar
balint01
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 59
Csatlakozott: 2012.11.27., kedd 14:34
Értékelés: 14

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: balint01 » 2020.04.22., szer. 15:11

Sziasztok!

Kezdő lelkes kávézó vagyok és a nem rég vásárolt Lelit Annámon próbálgatom eltalálni a beállításokat a tökéletes kávéhoz és ebben szeretném a segítségeteket kérni.
Tegnap naívan azt hittem, hogy megtaláltam a tökéletes kávé mennyiség / örlési finomság kombót és sikerült egy szinte tökéletes espresso-t főznöm 2 személyes kosárral kb 25 mp lefolyási idővel, 16 g kávéból. Legalábbis számomra nagyon finom volt.
Ma sajnos úgy adódott, hogy egyedül kellett élveznem a kávé örömeit, ezért 1 személyes kosárra váltottam, az örlési finomságon nem állítottam, a kávémennyiséget lefeleztem 8 g-ra. Sajnos az eredmény nem lett túl jó, túl hamar folyt le (20 mp) és vizes volt, nagyon világos kevés kremával. Sebaj gondoltam, rosszul tömörítettem, túl gyengén / egyenlelenül tamperrel. Próbálkoztam mégegyszer, próbáltam tökéletesíteni a tamperelést, de ugyan az lett az eredmény. Nem adtam fel, finomítottam kicsit az örlésen, még jobban odafigyeltem a tamperelésre, a lefolyás hosszabb lett, 30 mp, de megint víz izű, túl világos kremával, nem volt közel sem olyan finom, mint a 2 személyes kosárral.
Létezik, hogy ennyire más legyen az 1 személyes kosár használata? Mit ronthatok el? Tudom, sajnos sok tényezőtől függ a jó kávé. Nekem az a fura, hogy amikor leörlöm az 1 személyes kosárba a 8 grammot, nem nagyon tudom úgy elolszlatni, hogy a szűrő szélén valahol az alja ne látszódjon a szűrőnek, mintha kevés lenne a kávé. Többet kéne tennem az 1 személyes kosárba 8 grammnál?

Köszönöm előre is a tanácsokat!
Bálint

Harman/Kardon HK 3490, Harman/Kardon HD 980, Dali Concept 2, Neotech KS-1515 M


Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59409
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3273

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX » 2020.04.19., vas. 23:06

onearmedwolf írta:
2020.04.19., vas. 22:54
AVX írta:
2020.04.19., vas. 17:41
onearmedwolf írta:
2020.04.19., vas. 17:36


A gyári kosarat használom, ami dupla. Itt a fórumon kaptam a tippet, miután megvettem a gépet, hogy PID-et lefelé (88-92) és ezekbe az 57-es kosarakba 18 g,és az fölött pakolunk, most kicsit össze vagyok zavarodva.
A darálóm a Graef 702, őrlök a karba, kicsit kocogtatom, átkeverem, ahogy írod, majd újra őrlök bele, kocogtatom, hogy egyenletes legyen, majd tamperolom. Nyitott kar sajnos nincs. Előtte AVX blend (talán silver?) volt, az is savanyú lett, bár ott még szinte csak a gyári PID beállításon próbálkoztam.
A Silver csak akkor savanyú, ha túl keveset raksz a kosárba és kicsi a hőfok.
Nyugodtan felnyomhatod 98 fokra is, ha neked úgy ízlik.
Érdemes a kosarat lecserélni IMS-re. Abba a Silverből kb 17 g kell.

Még valami. Ha az örlőben lévő kés meg van kopva, az is okozhat gondot. Sajnos egy apró kavics totál kicseszheti az élét.
Igen, valóban, a hőfok emelésével nagyon kellemes kávét kaptam a Silver blendből, hamarosan rendelek újabb adagot. (És az ims kosarat)
A kosár mérettel kapcsolatban van akár gyártói ajánlás a Lelit részéről, hogy hány grammot tegyünk az Anna gyári dupla kosarába?
Ez az 1 méret van.
https://www.avxcafe.hu/avxcafe/eshop/44 ... Szurokosar
Ez is csak azért, mert mi legyártattuk. Sehol a világon nem lehet ilyet beszerezni, csak nálunk.
Csatolmányok
1050_1616__vyr_87314IMS_grande.jpg
1050_1616__vyr_87314IMS_grande.jpg (26.58 KiB) Megtekintve 702 alkalommal

onearmedwolf
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2020.03.20., pén. 17:22
Értékelés: 1

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: onearmedwolf » 2020.04.19., vas. 22:54

AVX írta:
2020.04.19., vas. 17:41
onearmedwolf írta:
2020.04.19., vas. 17:36
bluesfan írta:
2020.04.18., szomb. 18:13


Az a helyzet, hogy ezt a kávét konkrétan nem ismerem, tehát csak általános érvényű tanácsokat tudok adni.
Nem tudom, milyen kosarat használsz az Annához, de ha gyárit, vagy IMS-t, azokba a 19 gramm kicsit soknak tűnik. Én az Anna kosarába csak 16-ot szoktam rakni általában, ez majdnem mindig működik. Ha túltöltöd, könnyen csatornásodhat és a leírtakhoz hasonló ízeket eredményez a rossz kioldódás.
Nem írtad, milyen őrlőt használsz, illetve milyen előkészítést alkalmazol. Még a jó őrlők után is érdemes az őrleményt alaposan átkeverni egy vékony tűvel, vagy fogpiszkával(wdt).
Ha van nyitott karod, abba tedd a kosarat, a lefolyás így sokat elárul az esetlegesen előforduló előkészítési hibákról.
A gyári kosarat használom, ami dupla. Itt a fórumon kaptam a tippet, miután megvettem a gépet, hogy PID-et lefelé (88-92) és ezekbe az 57-es kosarakba 18 g,és az fölött pakolunk, most kicsit össze vagyok zavarodva.
A darálóm a Graef 702, őrlök a karba, kicsit kocogtatom, átkeverem, ahogy írod, majd újra őrlök bele, kocogtatom, hogy egyenletes legyen, majd tamperolom. Nyitott kar sajnos nincs. Előtte AVX blend (talán silver?) volt, az is savanyú lett, bár ott még szinte csak a gyári PID beállításon próbálkoztam.
A Silver csak akkor savanyú, ha túl keveset raksz a kosárba és kicsi a hőfok.
Nyugodtan felnyomhatod 98 fokra is, ha neked úgy ízlik.
Érdemes a kosarat lecserélni IMS-re. Abba a Silverből kb 17 g kell.

Még valami. Ha az örlőben lévő kés meg van kopva, az is okozhat gondot. Sajnos egy apró kavics totál kicseszheti az élét.
Igen, valóban, a hőfok emelésével nagyon kellemes kávét kaptam a Silver blendből, hamarosan rendelek újabb adagot. (És az ims kosarat)
A kosár mérettel kapcsolatban van akár gyártói ajánlás a Lelit részéről, hogy hány grammot tegyünk az Anna gyári dupla kosarába?

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59409
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3273

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX » 2020.04.19., vas. 17:41

onearmedwolf írta:
2020.04.19., vas. 17:36
bluesfan írta:
2020.04.18., szomb. 18:13
onearmedwolf írta:
2020.04.18., szomb. 17:50

Nagyon köszönöm a választ!
100-on nem éreztem változást, 102-nél az illatból kiérződött a cseresznye, de ugyanolyan borzalmas maradt az íze. Hagytam még néhány másodperc plusz lefolyást, hogy oldódjon ki anyag, de így sem lett jobb.
Az a helyzet, hogy ezt a kávét konkrétan nem ismerem, tehát csak általános érvényű tanácsokat tudok adni.
Nem tudom, milyen kosarat használsz az Annához, de ha gyárit, vagy IMS-t, azokba a 19 gramm kicsit soknak tűnik. Én az Anna kosarába csak 16-ot szoktam rakni általában, ez majdnem mindig működik. Ha túltöltöd, könnyen csatornásodhat és a leírtakhoz hasonló ízeket eredményez a rossz kioldódás.
Nem írtad, milyen őrlőt használsz, illetve milyen előkészítést alkalmazol. Még a jó őrlők után is érdemes az őrleményt alaposan átkeverni egy vékony tűvel, vagy fogpiszkával(wdt).
Ha van nyitott karod, abba tedd a kosarat, a lefolyás így sokat elárul az esetlegesen előforduló előkészítési hibákról.
A gyári kosarat használom, ami dupla. Itt a fórumon kaptam a tippet, miután megvettem a gépet, hogy PID-et lefelé (88-92) és ezekbe az 57-es kosarakba 18 g,és az fölött pakolunk, most kicsit össze vagyok zavarodva.
A darálóm a Graef 702, őrlök a karba, kicsit kocogtatom, átkeverem, ahogy írod, majd újra őrlök bele, kocogtatom, hogy egyenletes legyen, majd tamperolom. Nyitott kar sajnos nincs. Előtte AVX blend (talán silver?) volt, az is savanyú lett, bár ott még szinte csak a gyári PID beállításon próbálkoztam.
A Silver csak akkor savanyú, ha túl keveset raksz a kosárba és kicsi a hőfok.
Nyugodtan felnyomhatod 98 fokra is, ha neked úgy ízlik.
Érdemes a kosarat lecserélni IMS-re. Abba a Silverből kb 17 g kell.

Még valami. Ha az örlőben lévő kés meg van kopva, az is okozhat gondot. Sajnos egy apró kavics totál kicseszheti az élét.

onearmedwolf
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2020.03.20., pén. 17:22
Értékelés: 1

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: onearmedwolf » 2020.04.19., vas. 17:36

bluesfan írta:
2020.04.18., szomb. 18:13
onearmedwolf írta:
2020.04.18., szomb. 17:50

Nagyon köszönöm a választ!
100-on nem éreztem változást, 102-nél az illatból kiérződött a cseresznye, de ugyanolyan borzalmas maradt az íze. Hagytam még néhány másodperc plusz lefolyást, hogy oldódjon ki anyag, de így sem lett jobb.
Az a helyzet, hogy ezt a kávét konkrétan nem ismerem, tehát csak általános érvényű tanácsokat tudok adni.
Nem tudom, milyen kosarat használsz az Annához, de ha gyárit, vagy IMS-t, azokba a 19 gramm kicsit soknak tűnik. Én az Anna kosarába csak 16-ot szoktam rakni általában, ez majdnem mindig működik. Ha túltöltöd, könnyen csatornásodhat és a leírtakhoz hasonló ízeket eredményez a rossz kioldódás.
Nem írtad, milyen őrlőt használsz, illetve milyen előkészítést alkalmazol. Még a jó őrlők után is érdemes az őrleményt alaposan átkeverni egy vékony tűvel, vagy fogpiszkával(wdt).
Ha van nyitott karod, abba tedd a kosarat, a lefolyás így sokat elárul az esetlegesen előforduló előkészítési hibákról.
A gyári kosarat használom, ami dupla. Itt a fórumon kaptam a tippet, miután megvettem a gépet, hogy PID-et lefelé (88-92) és ezekbe az 57-es kosarakba 18 g,és az fölött pakolunk, most kicsit össze vagyok zavarodva.
A darálóm a Graef 702, őrlök a karba, kicsit kocogtatom, átkeverem, ahogy írod, majd újra őrlök bele, kocogtatom, hogy egyenletes legyen, majd tamperolom. Nyitott kar sajnos nincs. Előtte AVX blend (talán silver?) volt, az is savanyú lett, bár ott még szinte csak a gyári PID beállításon próbálkoztam.

Avatar
bluesfan
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1009
Csatlakozott: 2013.03.18., hétf. 11:30
Értékelés: 60

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: bluesfan » 2020.04.18., szomb. 18:13

onearmedwolf írta:
2020.04.18., szomb. 17:50

Nagyon köszönöm a választ!
100-on nem éreztem változást, 102-nél az illatból kiérződött a cseresznye, de ugyanolyan borzalmas maradt az íze. Hagytam még néhány másodperc plusz lefolyást, hogy oldódjon ki anyag, de így sem lett jobb.
Az a helyzet, hogy ezt a kávét konkrétan nem ismerem, tehát csak általános érvényű tanácsokat tudok adni.
Nem tudom, milyen kosarat használsz az Annához, de ha gyárit, vagy IMS-t, azokba a 19 gramm kicsit soknak tűnik. Én az Anna kosarába csak 16-ot szoktam rakni általában, ez majdnem mindig működik. Ha túltöltöd, könnyen csatornásodhat és a leírtakhoz hasonló ízeket eredményez a rossz kioldódás.
Nem írtad, milyen őrlőt használsz, illetve milyen előkészítést alkalmazol. Még a jó őrlők után is érdemes az őrleményt alaposan átkeverni egy vékony tűvel, vagy fogpiszkával(wdt).
Ha van nyitott karod, abba tedd a kosarat, a lefolyás így sokat elárul az esetlegesen előforduló előkészítési hibákról.

onearmedwolf
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2020.03.20., pén. 17:22
Értékelés: 1

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: onearmedwolf » 2020.04.18., szomb. 17:50

bluesfan írta:
2020.04.18., szomb. 15:43
onearmedwolf írta:
2020.04.18., szomb. 14:53
Sziasztok!
Egy "Guatemala El Morito, mosott Catuai, Bourbon, espresso roast" van most Lelit Anna-hoz, 25 mp alatt jön le a két csészébe összesen 40 g ital, 19g őrlemény megy befelé. A PID 92, majd 90, most 88, de savanyú az ital (vagy keserű? az a nyelv két oldalán érezhető kellemetlen íz). Mit csináljak másképp, hogy megtalálhassam az elvileg benne rejlő karamell, cseresznye ízeket és némi édeset? Köszönöm ha tud valaki némi iránymutatást adni.
Ne lefelé, hanem felfelé lépkedj a hővel. A bojler tetején van a hőelem, így a kijelzőn látható hőfok legalább 6-8 fokkal többet mutat a kilépő vízénél. Bátran próbálkozz 98 fok környékén, vagy akár feljebb. Nálam a világosabb pörik 102-104 fok körüli PID beállást kérnek az Annán, Victorián egyaránt.
Nagyon köszönöm a választ!
100-on nem éreztem változást, 102-nél az illatból kiérződött a cseresznye, de ugyanolyan borzalmas maradt az íze. Hagytam még néhány másodperc plusz lefolyást, hogy oldódjon ki anyag, de így sem lett jobb.

Avatar
bluesfan
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1009
Csatlakozott: 2013.03.18., hétf. 11:30
Értékelés: 60

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: bluesfan » 2020.04.18., szomb. 15:43

onearmedwolf írta:
2020.04.18., szomb. 14:53
Sziasztok!
Egy "Guatemala El Morito, mosott Catuai, Bourbon, espresso roast" van most Lelit Anna-hoz, 25 mp alatt jön le a két csészébe összesen 40 g ital, 19g őrlemény megy befelé. A PID 92, majd 90, most 88, de savanyú az ital (vagy keserű? az a nyelv két oldalán érezhető kellemetlen íz). Mit csináljak másképp, hogy megtalálhassam az elvileg benne rejlő karamell, cseresznye ízeket és némi édeset? Köszönöm ha tud valaki némi iránymutatást adni.
Ne lefelé, hanem felfelé lépkedj a hővel. A bojler tetején van a hőelem, így a kijelzőn látható hőfok legalább 6-8 fokkal többet mutat a kilépő vízénél. Bátran próbálkozz 98 fok környékén, vagy akár feljebb. Nálam a világosabb pörik 102-104 fok körüli PID beállást kérnek az Annán, Victorián egyaránt.

onearmedwolf
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2020.03.20., pén. 17:22
Értékelés: 1

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: onearmedwolf » 2020.04.18., szomb. 14:53

Sziasztok!
Egy "Guatemala El Morito, mosott Catuai, Bourbon, espresso roast" van most Lelit Anna-hoz, 25 mp alatt jön le a két csészébe összesen 40 g ital, 19g őrlemény megy befelé. A PID 92, majd 90, most 88, de savanyú az ital (vagy keserű? az a nyelv két oldalán érezhető kellemetlen íz). Mit csináljak másképp, hogy megtalálhassam az elvileg benne rejlő karamell, cseresznye ízeket és némi édeset? Köszönöm ha tud valaki némi iránymutatást adni.

Avatar
bajnokpityu
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2006.10.17., kedd 21:20
Értékelés: 166

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: bajnokpityu » 2020.02.03., hétf. 19:13

Annak örülök, véget járjuk az utolsó adagnak.

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59409
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3273

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX » 2020.01.10., pén. 19:37

Paragigyuri írta:
2020.01.10., pén. 19:01
Saját pörkölés,ízre nekem tetszik a hondurasi. ;peace;
Ügyes vagy.
Jövő héten kerül be nagyon sokféle nyerskávé a shopba.

Paragigyuri
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 50
Csatlakozott: 2019.05.28., kedd 21:05
Értékelés: 0

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Paragigyuri » 2020.01.10., pén. 19:01

Saját pörkölés,ízre nekem tetszik a hondurasi. ;peace;
Csatolmányok
20200110_051353.jpg
20200110_051353.jpg (1.98 MiB) Megtekintve 1171 alkalommal
20200110_182629.jpg
20200110_182629.jpg (1.93 MiB) Megtekintve 1171 alkalommal
20200110_183302.jpg
20200110_183302.jpg (2.63 MiB) Megtekintve 1171 alkalommal
20200110_183429.jpg
20200110_183429.jpg (1.89 MiB) Megtekintve 1171 alkalommal
20200110_051311.jpg
20200110_051311.jpg (2.8 MiB) Megtekintve 1171 alkalommal
20200110_183507.jpg
20200110_183507.jpg (2.12 MiB) Megtekintve 1171 alkalommal
20200110_183010.jpg
20200110_183010.jpg (1.5 MiB) Megtekintve 1171 alkalommal

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59409
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3273

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX » 2020.01.04., szomb. 10:10

Paragigyuri írta:
2020.01.04., szomb. 08:35
17gr. Nicaragua Maragogype,pid88,előáztatás 3 sec ,9 sec pihen,30 sec csapolás.Presszóhoz83-as pid jött be 18gr. naked.
Nálam itthon La Marzocco van és pont ilyen kávé. Nálam 91 fokon a legjobb.

Paragigyuri
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 50
Csatlakozott: 2019.05.28., kedd 21:05
Értékelés: 0

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Paragigyuri » 2020.01.04., szomb. 08:35

17gr. Nicaragua Maragogype,pid88,előáztatás 3 sec ,9 sec pihen,30 sec csapolás.Presszóhoz83-as pid jött be 18gr. naked.
Csatolmányok
20200104_080742.jpg
20200104_080742.jpg (2.81 MiB) Megtekintve 1215 alkalommal
20200104_081211.jpg
20200104_081211.jpg (2.67 MiB) Megtekintve 1215 alkalommal
20200104_081713.jpg
20200104_081713.jpg (3.01 MiB) Megtekintve 1215 alkalommal
20200104_080742.jpg
20200104_080742.jpg (2.81 MiB) Megtekintve 1215 alkalommal

Avatar
Cult
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 134
Csatlakozott: 2013.06.24., hétf. 11:42
Értékelés: 7

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Cult » 2019.11.19., kedd 18:38

Csakhogy ne offoljam szét:
Kenya topAA Gikandat sokan szeretitek, ahogy láttam.
Ez egy más, frissebb vonal, ezért a kérdésem arra vonatkozna, hogy a Leliten hány fokon teljesít a legjobban?

Avatar
Cult
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 134
Csatlakozott: 2013.06.24., hétf. 11:42
Értékelés: 7

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Cult » 2019.11.19., kedd 18:23

Nahat, áttért az aeropressre? :fekverohog:

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59409
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3273

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX » 2019.11.19., kedd 17:41

Cult írta:
2019.11.19., kedd 17:40
AVX írta:
2019.11.19., kedd 16:30
jana86 írta:
2019.11.19., kedd 10:48


Ezen a La Marzocco-n is a teljes csapolást tudod profilozni? Azért kérdezem, mert pl. a LM Linea Mini-n, ha jól tudom, a fejen lévő kallantyú 3 állása csak annyit tesz, hogy zárt állapotból előáztatást indít, majd teljes kivonatolást. Ezeket lehet vele változtatni, de nincs olyan korlátlan nyomás (pontosabban átfolyás) profilozási lehetőség, mint pl. a Biancán. Ezen a Srada EP-n gondolom, ez nem ilyen "korlátozott". Illetve mit lehet rajta beállítani? Nyomás vagy átfolyás profilt?

Nagy álmom egyszer egy LM GS3, vagy még inkább egy Slayer, de a Biancához képest 3-5-szörös árat most hirtelen ha tudnám sem biztos, hogy kifizetném érte.

A DC Mina-hoz képest hogy tetszik neked a Strada EP?
Vigyázz ez más gép.
Ez ugyanaz, mint a Strada EP, csak az 1 kazános kivitel.
Ezen 0-12B-ig lehet szabályozni lineárisan a nyomást. A GS3 más eset. Volt olyanom is 2 hétig, de eladtam.
A Mina-t örülök, hogy eladtam. Ezzel jobb kávékat húzok, mint azzal, meg ehhez sokkal több kiegészítő is kapható.
Ja tényleg, bocs!
Emlékszem, annak idején Hifis jól kivesezte ezt a modellt mikor megjelent és az elsők között rendelt is.
Igen, ez komolyabb pálya!
Tényleg, vajon Hifis meg ezt használja?
Ez a Hifis volt gépe. Kb 3 éve van nálunk.

Avatar
Cult
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 134
Csatlakozott: 2013.06.24., hétf. 11:42
Értékelés: 7

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Cult » 2019.11.19., kedd 17:40

AVX írta:
2019.11.19., kedd 16:30
jana86 írta:
2019.11.19., kedd 10:48
AVX írta:
2019.11.19., kedd 09:49
Én ugyanígy csinálok mindent itthon a La Marzocco-val. Ennek elektronikus a szábályzása, de az elv kb ugyanaz. Csináltam egy fotót a fejegységről, mert kicseréltem a tömítéseket. Imádom ezt a masinát. Mikor bent volt a nbemutatóban a Bianca mellett, sokszor összehasonlítottuk a kávékat. Nyugodt szívvel állíthatom, hogy a Bianca sosem vallott szégyent. Mostanában csak ezt használjuk a bemutatóban. Ma is jönnek vendégek pestről.
Ezen a La Marzocco-n is a teljes csapolást tudod profilozni? Azért kérdezem, mert pl. a LM Linea Mini-n, ha jól tudom, a fejen lévő kallantyú 3 állása csak annyit tesz, hogy zárt állapotból előáztatást indít, majd teljes kivonatolást. Ezeket lehet vele változtatni, de nincs olyan korlátlan nyomás (pontosabban átfolyás) profilozási lehetőség, mint pl. a Biancán. Ezen a Srada EP-n gondolom, ez nem ilyen "korlátozott". Illetve mit lehet rajta beállítani? Nyomás vagy átfolyás profilt?

Nagy álmom egyszer egy LM GS3, vagy még inkább egy Slayer, de a Biancához képest 3-5-szörös árat most hirtelen ha tudnám sem biztos, hogy kifizetném érte.

A DC Mina-hoz képest hogy tetszik neked a Strada EP?
Vigyázz ez más gép.
Ez ugyanaz, mint a Strada EP, csak az 1 kazános kivitel.
Ezen 0-12B-ig lehet szabályozni lineárisan a nyomást. A GS3 más eset. Volt olyanom is 2 hétig, de eladtam.
A Mina-t örülök, hogy eladtam. Ezzel jobb kávékat húzok, mint azzal, meg ehhez sokkal több kiegészítő is kapható.
Ja tényleg, bocs!
Emlékszem, annak idején Hifis jól kivesezte ezt a modellt mikor megjelent és az elsők között rendelt is.
Igen, ez komolyabb pálya!
Tényleg, vajon Hifis meg ezt használja?

Válasz küldése

Vissza: “Szemes kávék, Kávé tesztek, PID beállítás.”