Megkérünk mindenkit, hogy a topikokkal kapcsolatos kéréseiteket, mint hirdetés újbóli megnyitása, cím javítás, stb... NE privát üzenet formájában jelezzétek, hanem a jelentés gomb használatával!
Köszi!

(A jelenetéseket minden moderátor és adminisztrátor látja, így a kéréseitek hamarabb teljesítésre kerülnek)

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Avatar
Cult
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 134
Csatlakozott: 2013.06.24., hétf. 11:42
Értékelés: 7

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Cult » 2019.11.19., kedd 18:38

Csakhogy ne offoljam szét:
Kenya topAA Gikandat sokan szeretitek, ahogy láttam.
Ez egy más, frissebb vonal, ezért a kérdésem arra vonatkozna, hogy a Leliten hány fokon teljesít a legjobban?

Avatar
Cult
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 134
Csatlakozott: 2013.06.24., hétf. 11:42
Értékelés: 7

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Cult » 2019.11.19., kedd 18:23

Nahat, áttért az aeropressre? :fekverohog:

Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60567
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3249

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX » 2019.11.19., kedd 17:41

Cult írta:
2019.11.19., kedd 17:40
AVX írta:
2019.11.19., kedd 16:30
jana86 írta:
2019.11.19., kedd 10:48


Ezen a La Marzocco-n is a teljes csapolást tudod profilozni? Azért kérdezem, mert pl. a LM Linea Mini-n, ha jól tudom, a fejen lévő kallantyú 3 állása csak annyit tesz, hogy zárt állapotból előáztatást indít, majd teljes kivonatolást. Ezeket lehet vele változtatni, de nincs olyan korlátlan nyomás (pontosabban átfolyás) profilozási lehetőség, mint pl. a Biancán. Ezen a Srada EP-n gondolom, ez nem ilyen "korlátozott". Illetve mit lehet rajta beállítani? Nyomás vagy átfolyás profilt?

Nagy álmom egyszer egy LM GS3, vagy még inkább egy Slayer, de a Biancához képest 3-5-szörös árat most hirtelen ha tudnám sem biztos, hogy kifizetném érte.

A DC Mina-hoz képest hogy tetszik neked a Strada EP?
Vigyázz ez más gép.
Ez ugyanaz, mint a Strada EP, csak az 1 kazános kivitel.
Ezen 0-12B-ig lehet szabályozni lineárisan a nyomást. A GS3 más eset. Volt olyanom is 2 hétig, de eladtam.
A Mina-t örülök, hogy eladtam. Ezzel jobb kávékat húzok, mint azzal, meg ehhez sokkal több kiegészítő is kapható.
Ja tényleg, bocs!
Emlékszem, annak idején Hifis jól kivesezte ezt a modellt mikor megjelent és az elsők között rendelt is.
Igen, ez komolyabb pálya!
Tényleg, vajon Hifis meg ezt használja?
Ez a Hifis volt gépe. Kb 3 éve van nálunk.

Avatar
Cult
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 134
Csatlakozott: 2013.06.24., hétf. 11:42
Értékelés: 7

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Cult » 2019.11.19., kedd 17:40

AVX írta:
2019.11.19., kedd 16:30
jana86 írta:
2019.11.19., kedd 10:48
AVX írta:
2019.11.19., kedd 09:49
Én ugyanígy csinálok mindent itthon a La Marzocco-val. Ennek elektronikus a szábályzása, de az elv kb ugyanaz. Csináltam egy fotót a fejegységről, mert kicseréltem a tömítéseket. Imádom ezt a masinát. Mikor bent volt a nbemutatóban a Bianca mellett, sokszor összehasonlítottuk a kávékat. Nyugodt szívvel állíthatom, hogy a Bianca sosem vallott szégyent. Mostanában csak ezt használjuk a bemutatóban. Ma is jönnek vendégek pestről.
Ezen a La Marzocco-n is a teljes csapolást tudod profilozni? Azért kérdezem, mert pl. a LM Linea Mini-n, ha jól tudom, a fejen lévő kallantyú 3 állása csak annyit tesz, hogy zárt állapotból előáztatást indít, majd teljes kivonatolást. Ezeket lehet vele változtatni, de nincs olyan korlátlan nyomás (pontosabban átfolyás) profilozási lehetőség, mint pl. a Biancán. Ezen a Srada EP-n gondolom, ez nem ilyen "korlátozott". Illetve mit lehet rajta beállítani? Nyomás vagy átfolyás profilt?

Nagy álmom egyszer egy LM GS3, vagy még inkább egy Slayer, de a Biancához képest 3-5-szörös árat most hirtelen ha tudnám sem biztos, hogy kifizetném érte.

A DC Mina-hoz képest hogy tetszik neked a Strada EP?
Vigyázz ez más gép.
Ez ugyanaz, mint a Strada EP, csak az 1 kazános kivitel.
Ezen 0-12B-ig lehet szabályozni lineárisan a nyomást. A GS3 más eset. Volt olyanom is 2 hétig, de eladtam.
A Mina-t örülök, hogy eladtam. Ezzel jobb kávékat húzok, mint azzal, meg ehhez sokkal több kiegészítő is kapható.
Ja tényleg, bocs!
Emlékszem, annak idején Hifis jól kivesezte ezt a modellt mikor megjelent és az elsők között rendelt is.
Igen, ez komolyabb pálya!
Tényleg, vajon Hifis meg ezt használja?

Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60567
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3249

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX » 2019.11.19., kedd 17:02

Cult írta:
2019.11.19., kedd 14:14
Kétségkívül világbajnok, de az egy másik film. ( arkategoria )

AVX Site Admin Úr, mennyi idő után kellett cserélni a tömítéseket?
Ügyes vagy, hogy magad megoldottad! bravo.gif
Az egyik fejtömítést én csesztem szét. Ahogy szétszedtem, már szét is ment. Ideiglenesen szilikonnal tekertem be. A másik gumi tömítésnek nem volt baja, de kicseréltem azt is. Örülök, hogy meg tudtam csinálni.

Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60567
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3249

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX » 2019.11.19., kedd 16:30

jana86 írta:
2019.11.19., kedd 10:48
AVX írta:
2019.11.19., kedd 09:49
Én ugyanígy csinálok mindent itthon a La Marzocco-val. Ennek elektronikus a szábályzása, de az elv kb ugyanaz. Csináltam egy fotót a fejegységről, mert kicseréltem a tömítéseket. Imádom ezt a masinát. Mikor bent volt a nbemutatóban a Bianca mellett, sokszor összehasonlítottuk a kávékat. Nyugodt szívvel állíthatom, hogy a Bianca sosem vallott szégyent. Mostanában csak ezt használjuk a bemutatóban. Ma is jönnek vendégek pestről.
Ezen a La Marzocco-n is a teljes csapolást tudod profilozni? Azért kérdezem, mert pl. a LM Linea Mini-n, ha jól tudom, a fejen lévő kallantyú 3 állása csak annyit tesz, hogy zárt állapotból előáztatást indít, majd teljes kivonatolást. Ezeket lehet vele változtatni, de nincs olyan korlátlan nyomás (pontosabban átfolyás) profilozási lehetőség, mint pl. a Biancán. Ezen a Srada EP-n gondolom, ez nem ilyen "korlátozott". Illetve mit lehet rajta beállítani? Nyomás vagy átfolyás profilt?

Nagy álmom egyszer egy LM GS3, vagy még inkább egy Slayer, de a Biancához képest 3-5-szörös árat most hirtelen ha tudnám sem biztos, hogy kifizetném érte.

A DC Mina-hoz képest hogy tetszik neked a Strada EP?
Vigyázz ez más gép.
Ez ugyanaz, mint a Strada EP, csak az 1 kazános kivitel.
Ezen 0-12B-ig lehet szabályozni lineárisan a nyomást. A GS3 más eset. Volt olyanom is 2 hétig, de eladtam.
A Mina-t örülök, hogy eladtam. Ezzel jobb kávékat húzok, mint azzal, meg ehhez sokkal több kiegészítő is kapható.

Avatar
Cult
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 134
Csatlakozott: 2013.06.24., hétf. 11:42
Értékelés: 7

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Cult » 2019.11.19., kedd 14:14

Kétségkívül világbajnok, de az egy másik film. ( arkategoria )

AVX Site Admin Úr, mennyi idő után kellett cserélni a tömítéseket?
Ügyes vagy, hogy magad megoldottad! bravo.gif

Avatar
Cult
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 134
Csatlakozott: 2013.06.24., hétf. 11:42
Értékelés: 7

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Cult » 2019.11.19., kedd 14:08

Igen, a GS3.
Ha az MP verziót vasarolod meg, akkor kb. úgy szabályozod, ahogy a Biancat, ha pedig az automatikus szabalyozasút választod, ott pendrive-rol történik a profilozas előre megtervezett és programozott értékek alapján .

jana86
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 121
Csatlakozott: 2018.08.09., csüt. 21:34
Értékelés: 5

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: jana86 » 2019.11.19., kedd 13:55

Cult írta:
2019.11.19., kedd 13:37
Linea Minihez éppen hozza tudok szólni, nézegettem azt is, de az nem tud sem nyomásprofilt, sem átfolyásszabalyozast.
Kb. annyit tud a paddle/lapát rajta, mint az e61-en a csapolokar.
Félallasban megallitod picit, így növeled az eloaztatas idejét.

GS3/Strada már más tészta, mindkettő tud profilozni, de a GS3-nál választhatsz, hogy manuális legyen a profil ( ua. kb. mint a Biancan ) vagy automatikus.

https://bakerenogkokken.no/kaffe/espres ... omaskin+MP

https://bakerenogkokken.no/kaffe/espres ... ssomaskin/
Akkor a GS3 ugyanúgy teljes kontrollt ad a nyomásprofilozásban, mint a Bianca? Akár manuálisan, akár elektronikusan.

Avatar
Cult
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 134
Csatlakozott: 2013.06.24., hétf. 11:42
Értékelés: 7

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Cult » 2019.11.19., kedd 13:37

Linea Minihez éppen hozza tudok szólni, nézegettem azt is, de az nem tud sem nyomásprofilt, sem átfolyásszabalyozast.
Kb. annyit tud a paddle/lapát rajta, mint az e61-en a csapolokar.
Félallasban megallitod picit, így növeled az eloaztatas idejét.

GS3/Strada már más tészta, mindkettő tud profilozni, de a GS3-nál választhatsz, hogy manuális legyen a profil ( ua. kb. mint a Biancan ) vagy automatikus.

https://bakerenogkokken.no/kaffe/espres ... omaskin+MP

https://bakerenogkokken.no/kaffe/espres ... ssomaskin/

jana86
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 121
Csatlakozott: 2018.08.09., csüt. 21:34
Értékelés: 5

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: jana86 » 2019.11.19., kedd 10:50

Cult írta:
2019.11.19., kedd 09:14
Egyharmad állásból indulva, manuálisan lassan adagolva - ahogy javasoltad - szebb lett a lefolyas színe és állaga is.
Nem gondoltam volna, hogy ekkora lesz a különbség...
Minden más a korábbi paraméterekkel zajlott.
:smile32:
Örülök, hogy nálad is hasonlóképp működik, mint nálam! :) Egyébként ezek nem saját ötleteim voltak, hanem külföldi fórumokról vett tippek, amiket kipróbáltam és beváltak. Érdemes lenne még többet kísérletezni, mert meglepően jó eredményeket tudnak produkálni a klasszikus receptektől jóval eltérő kivonatolások.

jana86
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 121
Csatlakozott: 2018.08.09., csüt. 21:34
Értékelés: 5

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: jana86 » 2019.11.19., kedd 10:48

AVX írta:
2019.11.19., kedd 09:49
Én ugyanígy csinálok mindent itthon a La Marzocco-val. Ennek elektronikus a szábályzása, de az elv kb ugyanaz. Csináltam egy fotót a fejegységről, mert kicseréltem a tömítéseket. Imádom ezt a masinát. Mikor bent volt a nbemutatóban a Bianca mellett, sokszor összehasonlítottuk a kávékat. Nyugodt szívvel állíthatom, hogy a Bianca sosem vallott szégyent. Mostanában csak ezt használjuk a bemutatóban. Ma is jönnek vendégek pestről.
Ezen a La Marzocco-n is a teljes csapolást tudod profilozni? Azért kérdezem, mert pl. a LM Linea Mini-n, ha jól tudom, a fejen lévő kallantyú 3 állása csak annyit tesz, hogy zárt állapotból előáztatást indít, majd teljes kivonatolást. Ezeket lehet vele változtatni, de nincs olyan korlátlan nyomás (pontosabban átfolyás) profilozási lehetőség, mint pl. a Biancán. Ezen a Srada EP-n gondolom, ez nem ilyen "korlátozott". Illetve mit lehet rajta beállítani? Nyomás vagy átfolyás profilt?

Nagy álmom egyszer egy LM GS3, vagy még inkább egy Slayer, de a Biancához képest 3-5-szörös árat most hirtelen ha tudnám sem biztos, hogy kifizetném érte.

A DC Mina-hoz képest hogy tetszik neked a Strada EP?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára jana86 2019.11.19., kedd 10:53-kor.

Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60567
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3249

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX » 2019.11.19., kedd 09:49

jana86 írta:
2019.11.18., hétf. 23:14
Cult írta:
2019.11.18., hétf. 21:35
Köszi szépen!! 36_1_11.gif

Lejjebb vettem 4 fokkal + nem engedtem rá a teljes nyomást ( 8,5 bár-nal megállítom - hagyom - majd nagyon lassan lehuzom 4,5 barig és itt befejeződik a csapolas )
1:1 arany, 5 mp gépi eloaztatassal próbáltam - tehát nagyon hasonló módon készítettem el, mint egy olasz blendet - és jobb lett!
Egészségedre! :) A gépi előáztatás helyett jobb, ha a tűszeleppel szabályozod az előáztatást. Kis gyakorlás után pontosabb leszel vele és szabadabban változtathatsz, ha kell. Egyébként a sötétebb kávék annyira nem igénylik az előáztatást. Csinálhatod azt is, hogy a szelepet kb. 1/3 állásba teszed, így a nyomás lassabban épül fel - ezáltal mégis előáztatsz, de csak röviden. Ez (is) a jó a Biancában, hogy ilyen dolgokkal is lehet kísérletezni, játszani. :)
Én ugyanígy csinálok mindent itthon a La Marzocco-val. Ennek elektronikus a szábályzása, de az elv kb ugyanaz. Csináltam egy fotót a fejegységről, mert kicseréltem a tömítéseket. Imádom ezt a masinát. Mikor bent volt a nbemutatóban a Bianca mellett, sokszor összehasonlítottuk a kávékat. Nyugodt szívvel állíthatom, hogy a Bianca sosem vallott szégyent. Mostanában csak ezt használjuk a bemutatóban. Ma is jönnek vendégek pestről.
Csatolmányok
IMG_20191113_174936.jpg
IMG_20191113_174936.jpg (1.49 MiB) Megtekintve 204 alkalommal
IMG_20191113_175839.jpg
IMG_20191113_175839.jpg (1012.36 KiB) Megtekintve 204 alkalommal

Avatar
Cult
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 134
Csatlakozott: 2013.06.24., hétf. 11:42
Értékelés: 7

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Cult » 2019.11.19., kedd 09:14

Egyharmad állásból indulva, manuálisan lassan adagolva - ahogy javasoltad - szebb lett a lefolyas színe és állaga is.
Nem gondoltam volna, hogy ekkora lesz a különbség...
Minden más a korábbi paraméterekkel zajlott.
:smile32:

jana86
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 121
Csatlakozott: 2018.08.09., csüt. 21:34
Értékelés: 5

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: jana86 » 2019.11.18., hétf. 23:14

Cult írta:
2019.11.18., hétf. 21:35
Köszi szépen!! 36_1_11.gif

Lejjebb vettem 4 fokkal + nem engedtem rá a teljes nyomást ( 8,5 bár-nal megállítom - hagyom - majd nagyon lassan lehuzom 4,5 barig és itt befejeződik a csapolas )
1:1 arany, 5 mp gépi eloaztatassal próbáltam - tehát nagyon hasonló módon készítettem el, mint egy olasz blendet - és jobb lett!
Egészségedre! :) A gépi előáztatás helyett jobb, ha a tűszeleppel szabályozod az előáztatást. Kis gyakorlás után pontosabb leszel vele és szabadabban változtathatsz, ha kell. Egyébként a sötétebb kávék annyira nem igénylik az előáztatást. Csinálhatod azt is, hogy a szelepet kb. 1/3 állásba teszed, így a nyomás lassabban épül fel - ezáltal mégis előáztatsz, de csak röviden. Ez (is) a jó a Biancában, hogy ilyen dolgokkal is lehet kísérletezni, játszani. :)

Avatar
Cult
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 134
Csatlakozott: 2013.06.24., hétf. 11:42
Értékelés: 7

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Cult » 2019.11.18., hétf. 21:35

Köszi szépen!! 36_1_11.gif

Lejjebb vettem 4 fokkal + nem engedtem rá a teljes nyomást ( 8,5 bár-nal megállítom - hagyom - majd nagyon lassan lehuzom 4,5 barig és itt befejeződik a csapolas )
1:1 arany, 5 mp gépi eloaztatassal próbáltam - tehát nagyon hasonló módon készítettem el, mint egy olasz blendet - és jobb lett!

jana86
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 121
Csatlakozott: 2018.08.09., csüt. 21:34
Értékelés: 5

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: jana86 » 2019.11.18., hétf. 11:08

A Bianca offset beállítása gyárilag 10 fok, ami valószínűleg kevés. Nekem 14 fokra kellett állítanom mért kifolyó víz hőmérséklet alapján. Ha nálad kb. ugyanez a helyzet, akkor a PID 98 fokja a valóságban csak 94 fok körül van.

A brazil kávékat valóban sötétebbre pörkölik általában, ekkor teljesen klasszikus jegyeket hordoznak, alacsonyabb hőfokon érdemes csapolni őket (akár 88-90), és 1:2 arány fölé semmiképp nem húzni, inkább 1:1,5, de akár 1:1-es ristrettonak is kiválóak. De ittam már nagyon jó brazilt (pl. Hasbean-től), ami világos pörkölés volt, és nem a számomra unalmas klasszikus ízvilágot képviselte, hanem izgalmas, gyümülcsös, savas aromák voltak benne. Azt, hogy milyen profillal pörkölték, természtesen nem tudom megmondani. :)

Avatar
Cult
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 134
Csatlakozott: 2013.06.24., hétf. 11:42
Értékelés: 7

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Cult » 2019.11.17., vas. 23:39

Meg annyit hozzafuznek, hogy mintha az ECM és a Bianca nem ugyanazt a hőfokot merne...
Persze most már tudom Jana86 fórumtárs jóvoltából, hogy ez miképp’ lehetséges.:-)

Ezért kerültem kissé zavarba a hofokkal, hiszen korábban már ittam ilyet a korábbi e61 gepeimbol.

De nemcsak ilyet porkolok, hanem sokfélét.
Csak pár a favoritok közül: Nepál M.E., Kenya AA Top, Yemen Mocha Matari, Australian Skyburry - ez utóbbi kettő csoda sajnos már egy ideje nincs nálatok.
Meg persze egyéb kávékat is, amiket a rendeleseimnel látsz.

Persze az ízlés is egy dolog, hogy éppen mi ízlik, mit kívánok meg, az nagyon nagy mértékben függ a hangulattól, napszaktol, környezettől, attól, hogy mit olvasok, de egyéb mástól is.
Meg a gyümölcsös/újhullámos világos is van amikor kívánatos és ízletes számomra, napinditonak meg valami Brazil, de meg inkább valami földes/fűszeres, pl. Cubai.
De ez sem törvény, csak úgy általában.

Avatar
Cult
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 134
Csatlakozott: 2013.06.24., hétf. 11:42
Értékelés: 7

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Cult » 2019.11.17., vas. 22:49

Hottop. Nalatok vettem anno.
Persze, hogy kell porkolnom.
Legalább 5-6 éve saját magam porkolom a kávéimat, amelyeket szinten Tőletek vásárolok.
Persze néha veszek pörköltet is, nem rossz, de jobb ha én csinálom, a saját szájam íze szerint , a daralot is egyszerűbb így belőni.
1-2 napnál várni sem szoktam többet a porkoles után, mert így a legkremesebb és legaromasabb számomra.
( persze mire a pörkölt adag végére erek, akkor már 4-5 napot állt )
Azt meg már biztosan te is régóta tudod, hogy ha egy lassu lefutású profillal pörkölsz, több aroma marad a babban.

Haat, hogy sötét-e a porkoles, szerintem igen.
A legjobb mutató az, hogy éppen a hulo tálcán reccsent el a második.
De holnap dobok róla képet is.

Mindenestre köszönöm szépen a tippeket, holnap megpróbálom alacsonyabb hőmérsékleten is, biztosan nem fog így szokulni!

Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60567
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3249

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX » 2019.11.17., vas. 20:49

Cult írta:
2019.11.17., vas. 17:23
Üdv Mindenkinek,
Brazil Fazenda Isidro Pereirat porkoltem, kozepes porkolessel, slow roasting. ( 20 perc )

Bianca 98 fokon van, lefolyas oké, ( talán picit hamarabb szökul ) íz kb jó, kérdésem, hogy lehet - e többet is kihozni ebből, van tapasztalatotok erről a babrol?
Ti milyen PID beállítást alkalmaztatok ennél a típusnál?
Én a Binca géphez tuti nem ilyen kávékat pörkölnék. Szerintem a 98 fok is sok, ha a pörkölés rendben van. A brazil kávékat érdemesebb picit sötétebbre pörkölni. A bemutatóban ilyen gép van. 93 fok-on használjuk általában.

Biztos kell neked kávékat pörkölni? A 20 perc önmagában semmit sem mond, de szerintem az is túl sok idő, persz fogalmam sincs milyen masinával pörkölted.

Avatar
Cult
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 134
Csatlakozott: 2013.06.24., hétf. 11:42
Értékelés: 7

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Cult » 2019.11.17., vas. 17:23

Üdv Mindenkinek,
Brazil Fazenda Isidro Pereirat porkoltem, kozepes porkolessel, slow roasting. ( 20 perc )

Bianca 98 fokon van, lefolyas oké, ( talán picit hamarabb szökul ) íz kb jó, kérdésem, hogy lehet - e többet is kihozni ebből, van tapasztalatotok erről a babrol?
Ti milyen PID beállítást alkalmaztatok ennél a típusnál?

hollr
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2019.06.25., kedd 13:14
Értékelés: 0

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: hollr » 2019.11.09., szomb. 07:22

Köszönöm! És tényleg. 103 fokon már kinyílt. :smile53:

Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60567
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3249

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX » 2019.11.07., csüt. 16:24

hollr írta:
2019.11.07., csüt. 16:00
Segítséget kérek, tanácstalan vagyok. Az alany: Tanzania Mwizembe Bécsi Pörk. Kávé, 2019. októberi pörkölés. Nem találom az ideális PID beállítást. 93-tól kezdtem, már 98-nál vagyok (feljebb már nem mertem menni), de még mindig savanyúnak érzem. A crema sem az igazi. Lefelé kellett volna indulnom? A daráló beállítást szerintem belőttem, mert a lefolyás szép, a mennyiség is oké. (Lelit Anna 41 TEM)
Ha a lefolyás OK, akkor nyugodtan nyomhatod feljebb még +5 fokkal a PID-et.

hollr
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2019.06.25., kedd 13:14
Értékelés: 0

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: hollr » 2019.11.07., csüt. 16:00

Segítséget kérek, tanácstalan vagyok. Az alany: Tanzania Mwizembe Bécsi Pörk. Kávé, 2019. októberi pörkölés. Nem találom az ideális PID beállítást. 93-tól kezdtem, már 98-nál vagyok (feljebb már nem mertem menni), de még mindig savanyúnak érzem. A crema sem az igazi. Lefelé kellett volna indulnom? A daráló beállítást szerintem belőttem, mert a lefolyás szép, a mennyiség is oké. (Lelit Anna 41 TEM)

Paragigyuri
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 20
Csatlakozott: 2019.05.28., kedd 21:05
Értékelés: 0

Re: Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Paragigyuri » 2019.07.26., pén. 13:25

Eddig konuszos egycsészés szürőkkel kisérleteztem,a gaggia gyári használhatatlan 13 gr alatt 58as tamperrel.Külön esztergáltattam a célra egy tampert hogy kb 10gr mal használni tudjam.Az ims nem vált be.A lelit bianka egycsészés szűrője viszont nálam jól teljesített 10gr mal 58as tamperrel.

Válasz küldése

Vissza: “Szemes kávék, Kávé tesztek, PID beállítás.”