A Fórum működési költségeihez járulsz hozzá azzal, ha hirdetéseket jeleníthetünk meg. Kérjük, hogy fontold meg ezen az oldalon az „Adblock” rendszered kikapcsolását.
Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük! viewtopic.php?f=100&t=199327
Létezik, hogy ennyire más legyen az 1 személyes kosár használata? Mit ronthatok el? Tudom, sajnos sok tényezőtől függ a jó kávé. Nekem az a fura, hogy amikor leörlöm az 1 személyes kosárba a 8 grammot, nem nagyon tudom úgy elolszlatni, hogy a szűrő szélén valahol az alja ne látszódjon a szűrőnek, mintha kevés lenne a kávé. Többet kéne tennem az 1 személyes kosárba 8 grammnál?
Köszönöm előre is a tanácsokat!
Bálint
Ne használd az 1 személyes kosarat.
Nyugodtan idd meg a dupla adagot. Én is ezt teszem, pedig hidd el nem olcsó masinákat használok itthon.
Az 1-es kosár kialakítása miatt nem igazán használható jól.
Kezdő lelkes kávézó vagyok és a nem rég vásárolt Lelit Annámon próbálgatom eltalálni a beállításokat a tökéletes kávéhoz és ebben szeretném a segítségeteket kérni.
Tegnap naívan azt hittem, hogy megtaláltam a tökéletes kávé mennyiség / örlési finomság kombót és sikerült egy szinte tökéletes espresso-t főznöm 2 személyes kosárral kb 25 mp lefolyási idővel, 16 g kávéból. Legalábbis számomra nagyon finom volt.
Ma sajnos úgy adódott, hogy egyedül kellett élveznem a kávé örömeit, ezért 1 személyes kosárra váltottam, az örlési finomságon nem állítottam, a kávémennyiséget lefeleztem 8 g-ra. Sajnos az eredmény nem lett túl jó, túl hamar folyt le (20 mp) és vizes volt, nagyon világos kevés kremával. Sebaj gondoltam, rosszul tömörítettem, túl gyengén / egyenlelenül tamperrel. Próbálkoztam mégegyszer, próbáltam tökéletesíteni a tamperelést, de ugyan az lett az eredmény. Nem adtam fel, finomítottam kicsit az örlésen, még jobban odafigyeltem a tamperelésre, a lefolyás hosszabb lett, 30 mp, de megint víz izű, túl világos kremával, nem volt közel sem olyan finom, mint a 2 személyes kosárral.
Létezik, hogy ennyire más legyen az 1 személyes kosár használata? Mit ronthatok el? Tudom, sajnos sok tényezőtől függ a jó kávé. Nekem az a fura, hogy amikor leörlöm az 1 személyes kosárba a 8 grammot, nem nagyon tudom úgy elolszlatni, hogy a szűrő szélén valahol az alja ne látszódjon a szűrőnek, mintha kevés lenne a kávé. Többet kéne tennem az 1 személyes kosárba 8 grammnál?
Köszönöm előre is a tanácsokat!
Bálint
Harman/Kardon HK 3490, Harman/Kardon HD 980, Dali Concept 2, Neotech KS-1515 M
A gyári kosarat használom, ami dupla. Itt a fórumon kaptam a tippet, miután megvettem a gépet, hogy PID-et lefelé (88-92) és ezekbe az 57-es kosarakba 18 g,és az fölött pakolunk, most kicsit össze vagyok zavarodva.
A darálóm a Graef 702, őrlök a karba, kicsit kocogtatom, átkeverem, ahogy írod, majd újra őrlök bele, kocogtatom, hogy egyenletes legyen, majd tamperolom. Nyitott kar sajnos nincs. Előtte AVX blend (talán silver?) volt, az is savanyú lett, bár ott még szinte csak a gyári PID beállításon próbálkoztam.
A Silver csak akkor savanyú, ha túl keveset raksz a kosárba és kicsi a hőfok.
Nyugodtan felnyomhatod 98 fokra is, ha neked úgy ízlik.
Érdemes a kosarat lecserélni IMS-re. Abba a Silverből kb 17 g kell.
Még valami. Ha az örlőben lévő kés meg van kopva, az is okozhat gondot. Sajnos egy apró kavics totál kicseszheti az élét.
Igen, valóban, a hőfok emelésével nagyon kellemes kávét kaptam a Silver blendből, hamarosan rendelek újabb adagot. (És az ims kosarat)
A kosár mérettel kapcsolatban van akár gyártói ajánlás a Lelit részéről, hogy hány grammot tegyünk az Anna gyári dupla kosarába?
Az a helyzet, hogy ezt a kávét konkrétan nem ismerem, tehát csak általános érvényű tanácsokat tudok adni.
Nem tudom, milyen kosarat használsz az Annához, de ha gyárit, vagy IMS-t, azokba a 19 gramm kicsit soknak tűnik. Én az Anna kosarába csak 16-ot szoktam rakni általában, ez majdnem mindig működik. Ha túltöltöd, könnyen csatornásodhat és a leírtakhoz hasonló ízeket eredményez a rossz kioldódás.
Nem írtad, milyen őrlőt használsz, illetve milyen előkészítést alkalmazol. Még a jó őrlők után is érdemes az őrleményt alaposan átkeverni egy vékony tűvel, vagy fogpiszkával(wdt).
Ha van nyitott karod, abba tedd a kosarat, a lefolyás így sokat elárul az esetlegesen előforduló előkészítési hibákról.
A gyári kosarat használom, ami dupla. Itt a fórumon kaptam a tippet, miután megvettem a gépet, hogy PID-et lefelé (88-92) és ezekbe az 57-es kosarakba 18 g,és az fölött pakolunk, most kicsit össze vagyok zavarodva.
A darálóm a Graef 702, őrlök a karba, kicsit kocogtatom, átkeverem, ahogy írod, majd újra őrlök bele, kocogtatom, hogy egyenletes legyen, majd tamperolom. Nyitott kar sajnos nincs. Előtte AVX blend (talán silver?) volt, az is savanyú lett, bár ott még szinte csak a gyári PID beállításon próbálkoztam.
A Silver csak akkor savanyú, ha túl keveset raksz a kosárba és kicsi a hőfok.
Nyugodtan felnyomhatod 98 fokra is, ha neked úgy ízlik.
Érdemes a kosarat lecserélni IMS-re. Abba a Silverből kb 17 g kell.
Még valami. Ha az örlőben lévő kés meg van kopva, az is okozhat gondot. Sajnos egy apró kavics totál kicseszheti az élét.
Igen, valóban, a hőfok emelésével nagyon kellemes kávét kaptam a Silver blendből, hamarosan rendelek újabb adagot. (És az ims kosarat)
A kosár mérettel kapcsolatban van akár gyártói ajánlás a Lelit részéről, hogy hány grammot tegyünk az Anna gyári dupla kosarába?
Nagyon köszönöm a választ!
100-on nem éreztem változást, 102-nél az illatból kiérződött a cseresznye, de ugyanolyan borzalmas maradt az íze. Hagytam még néhány másodperc plusz lefolyást, hogy oldódjon ki anyag, de így sem lett jobb.
Az a helyzet, hogy ezt a kávét konkrétan nem ismerem, tehát csak általános érvényű tanácsokat tudok adni.
Nem tudom, milyen kosarat használsz az Annához, de ha gyárit, vagy IMS-t, azokba a 19 gramm kicsit soknak tűnik. Én az Anna kosarába csak 16-ot szoktam rakni általában, ez majdnem mindig működik. Ha túltöltöd, könnyen csatornásodhat és a leírtakhoz hasonló ízeket eredményez a rossz kioldódás.
Nem írtad, milyen őrlőt használsz, illetve milyen előkészítést alkalmazol. Még a jó őrlők után is érdemes az őrleményt alaposan átkeverni egy vékony tűvel, vagy fogpiszkával(wdt).
Ha van nyitott karod, abba tedd a kosarat, a lefolyás így sokat elárul az esetlegesen előforduló előkészítési hibákról.
A gyári kosarat használom, ami dupla. Itt a fórumon kaptam a tippet, miután megvettem a gépet, hogy PID-et lefelé (88-92) és ezekbe az 57-es kosarakba 18 g,és az fölött pakolunk, most kicsit össze vagyok zavarodva.
A darálóm a Graef 702, őrlök a karba, kicsit kocogtatom, átkeverem, ahogy írod, majd újra őrlök bele, kocogtatom, hogy egyenletes legyen, majd tamperolom. Nyitott kar sajnos nincs. Előtte AVX blend (talán silver?) volt, az is savanyú lett, bár ott még szinte csak a gyári PID beállításon próbálkoztam.
A Silver csak akkor savanyú, ha túl keveset raksz a kosárba és kicsi a hőfok.
Nyugodtan felnyomhatod 98 fokra is, ha neked úgy ízlik.
Érdemes a kosarat lecserélni IMS-re. Abba a Silverből kb 17 g kell.
Még valami. Ha az örlőben lévő kés meg van kopva, az is okozhat gondot. Sajnos egy apró kavics totál kicseszheti az élét.
Nagyon köszönöm a választ!
100-on nem éreztem változást, 102-nél az illatból kiérződött a cseresznye, de ugyanolyan borzalmas maradt az íze. Hagytam még néhány másodperc plusz lefolyást, hogy oldódjon ki anyag, de így sem lett jobb.
Az a helyzet, hogy ezt a kávét konkrétan nem ismerem, tehát csak általános érvényű tanácsokat tudok adni.
Nem tudom, milyen kosarat használsz az Annához, de ha gyárit, vagy IMS-t, azokba a 19 gramm kicsit soknak tűnik. Én az Anna kosarába csak 16-ot szoktam rakni általában, ez majdnem mindig működik. Ha túltöltöd, könnyen csatornásodhat és a leírtakhoz hasonló ízeket eredményez a rossz kioldódás.
Nem írtad, milyen őrlőt használsz, illetve milyen előkészítést alkalmazol. Még a jó őrlők után is érdemes az őrleményt alaposan átkeverni egy vékony tűvel, vagy fogpiszkával(wdt).
Ha van nyitott karod, abba tedd a kosarat, a lefolyás így sokat elárul az esetlegesen előforduló előkészítési hibákról.
A gyári kosarat használom, ami dupla. Itt a fórumon kaptam a tippet, miután megvettem a gépet, hogy PID-et lefelé (88-92) és ezekbe az 57-es kosarakba 18 g,és az fölött pakolunk, most kicsit össze vagyok zavarodva.
A darálóm a Graef 702, őrlök a karba, kicsit kocogtatom, átkeverem, ahogy írod, majd újra őrlök bele, kocogtatom, hogy egyenletes legyen, majd tamperolom. Nyitott kar sajnos nincs. Előtte AVX blend (talán silver?) volt, az is savanyú lett, bár ott még szinte csak a gyári PID beállításon próbálkoztam.
Nagyon köszönöm a választ!
100-on nem éreztem változást, 102-nél az illatból kiérződött a cseresznye, de ugyanolyan borzalmas maradt az íze. Hagytam még néhány másodperc plusz lefolyást, hogy oldódjon ki anyag, de így sem lett jobb.
Az a helyzet, hogy ezt a kávét konkrétan nem ismerem, tehát csak általános érvényű tanácsokat tudok adni.
Nem tudom, milyen kosarat használsz az Annához, de ha gyárit, vagy IMS-t, azokba a 19 gramm kicsit soknak tűnik. Én az Anna kosarába csak 16-ot szoktam rakni általában, ez majdnem mindig működik. Ha túltöltöd, könnyen csatornásodhat és a leírtakhoz hasonló ízeket eredményez a rossz kioldódás.
Nem írtad, milyen őrlőt használsz, illetve milyen előkészítést alkalmazol. Még a jó őrlők után is érdemes az őrleményt alaposan átkeverni egy vékony tűvel, vagy fogpiszkával(wdt).
Ha van nyitott karod, abba tedd a kosarat, a lefolyás így sokat elárul az esetlegesen előforduló előkészítési hibákról.
Sziasztok!
Egy "Guatemala El Morito, mosott Catuai, Bourbon, espresso roast" van most Lelit Anna-hoz, 25 mp alatt jön le a két csészébe összesen 40 g ital, 19g őrlemény megy befelé. A PID 92, majd 90, most 88, de savanyú az ital (vagy keserű? az a nyelv két oldalán érezhető kellemetlen íz). Mit csináljak másképp, hogy megtalálhassam az elvileg benne rejlő karamell, cseresznye ízeket és némi édeset? Köszönöm ha tud valaki némi iránymutatást adni.
Ne lefelé, hanem felfelé lépkedj a hővel. A bojler tetején van a hőelem, így a kijelzőn látható hőfok legalább 6-8 fokkal többet mutat a kilépő vízénél. Bátran próbálkozz 98 fok környékén, vagy akár feljebb. Nálam a világosabb pörik 102-104 fok körüli PID beállást kérnek az Annán, Victorián egyaránt.
Nagyon köszönöm a választ!
100-on nem éreztem változást, 102-nél az illatból kiérződött a cseresznye, de ugyanolyan borzalmas maradt az íze. Hagytam még néhány másodperc plusz lefolyást, hogy oldódjon ki anyag, de így sem lett jobb.
Sziasztok!
Egy "Guatemala El Morito, mosott Catuai, Bourbon, espresso roast" van most Lelit Anna-hoz, 25 mp alatt jön le a két csészébe összesen 40 g ital, 19g őrlemény megy befelé. A PID 92, majd 90, most 88, de savanyú az ital (vagy keserű? az a nyelv két oldalán érezhető kellemetlen íz). Mit csináljak másképp, hogy megtalálhassam az elvileg benne rejlő karamell, cseresznye ízeket és némi édeset? Köszönöm ha tud valaki némi iránymutatást adni.
Ne lefelé, hanem felfelé lépkedj a hővel. A bojler tetején van a hőelem, így a kijelzőn látható hőfok legalább 6-8 fokkal többet mutat a kilépő vízénél. Bátran próbálkozz 98 fok környékén, vagy akár feljebb. Nálam a világosabb pörik 102-104 fok körüli PID beállást kérnek az Annán, Victorián egyaránt.
Sziasztok!
Egy "Guatemala El Morito, mosott Catuai, Bourbon, espresso roast" van most Lelit Anna-hoz, 25 mp alatt jön le a két csészébe összesen 40 g ital, 19g őrlemény megy befelé. A PID 92, majd 90, most 88, de savanyú az ital (vagy keserű? az a nyelv két oldalán érezhető kellemetlen íz). Mit csináljak másképp, hogy megtalálhassam az elvileg benne rejlő karamell, cseresznye ízeket és némi édeset? Köszönöm ha tud valaki némi iránymutatást adni.
Csakhogy ne offoljam szét:
Kenya topAA Gikandat sokan szeretitek, ahogy láttam.
Ez egy más, frissebb vonal, ezért a kérdésem arra vonatkozna, hogy a Leliten hány fokon teljesít a legjobban?
Ezen a La Marzocco-n is a teljes csapolást tudod profilozni? Azért kérdezem, mert pl. a LM Linea Mini-n, ha jól tudom, a fejen lévő kallantyú 3 állása csak annyit tesz, hogy zárt állapotból előáztatást indít, majd teljes kivonatolást. Ezeket lehet vele változtatni, de nincs olyan korlátlan nyomás (pontosabban átfolyás) profilozási lehetőség, mint pl. a Biancán. Ezen a Srada EP-n gondolom, ez nem ilyen "korlátozott". Illetve mit lehet rajta beállítani? Nyomás vagy átfolyás profilt?
Nagy álmom egyszer egy LM GS3, vagy még inkább egy Slayer, de a Biancához képest 3-5-szörös árat most hirtelen ha tudnám sem biztos, hogy kifizetném érte.
A DC Mina-hoz képest hogy tetszik neked a Strada EP?
Vigyázz ez más gép.
Ez ugyanaz, mint a Strada EP, csak az 1 kazános kivitel.
Ezen 0-12B-ig lehet szabályozni lineárisan a nyomást. A GS3 más eset. Volt olyanom is 2 hétig, de eladtam.
A Mina-t örülök, hogy eladtam. Ezzel jobb kávékat húzok, mint azzal, meg ehhez sokkal több kiegészítő is kapható.
Ja tényleg, bocs!
Emlékszem, annak idején Hifis jól kivesezte ezt a modellt mikor megjelent és az elsők között rendelt is.
Igen, ez komolyabb pálya!
Tényleg, vajon Hifis meg ezt használja?
Én ugyanígy csinálok mindent itthon a La Marzocco-val. Ennek elektronikus a szábályzása, de az elv kb ugyanaz. Csináltam egy fotót a fejegységről, mert kicseréltem a tömítéseket. Imádom ezt a masinát. Mikor bent volt a nbemutatóban a Bianca mellett, sokszor összehasonlítottuk a kávékat. Nyugodt szívvel állíthatom, hogy a Bianca sosem vallott szégyent. Mostanában csak ezt használjuk a bemutatóban. Ma is jönnek vendégek pestről.
Ezen a La Marzocco-n is a teljes csapolást tudod profilozni? Azért kérdezem, mert pl. a LM Linea Mini-n, ha jól tudom, a fejen lévő kallantyú 3 állása csak annyit tesz, hogy zárt állapotból előáztatást indít, majd teljes kivonatolást. Ezeket lehet vele változtatni, de nincs olyan korlátlan nyomás (pontosabban átfolyás) profilozási lehetőség, mint pl. a Biancán. Ezen a Srada EP-n gondolom, ez nem ilyen "korlátozott". Illetve mit lehet rajta beállítani? Nyomás vagy átfolyás profilt?
Nagy álmom egyszer egy LM GS3, vagy még inkább egy Slayer, de a Biancához képest 3-5-szörös árat most hirtelen ha tudnám sem biztos, hogy kifizetném érte.
A DC Mina-hoz képest hogy tetszik neked a Strada EP?
Vigyázz ez más gép.
Ez ugyanaz, mint a Strada EP, csak az 1 kazános kivitel.
Ezen 0-12B-ig lehet szabályozni lineárisan a nyomást. A GS3 más eset. Volt olyanom is 2 hétig, de eladtam.
A Mina-t örülök, hogy eladtam. Ezzel jobb kávékat húzok, mint azzal, meg ehhez sokkal több kiegészítő is kapható.
Ja tényleg, bocs!
Emlékszem, annak idején Hifis jól kivesezte ezt a modellt mikor megjelent és az elsők között rendelt is.
Igen, ez komolyabb pálya!
Tényleg, vajon Hifis meg ezt használja?
Kétségkívül világbajnok, de az egy másik film. ( arkategoria )
AVX Site Admin Úr, mennyi idő után kellett cserélni a tömítéseket?
Ügyes vagy, hogy magad megoldottad!
Az egyik fejtömítést én csesztem szét. Ahogy szétszedtem, már szét is ment. Ideiglenesen szilikonnal tekertem be. A másik gumi tömítésnek nem volt baja, de kicseréltem azt is. Örülök, hogy meg tudtam csinálni.
Én ugyanígy csinálok mindent itthon a La Marzocco-val. Ennek elektronikus a szábályzása, de az elv kb ugyanaz. Csináltam egy fotót a fejegységről, mert kicseréltem a tömítéseket. Imádom ezt a masinát. Mikor bent volt a nbemutatóban a Bianca mellett, sokszor összehasonlítottuk a kávékat. Nyugodt szívvel állíthatom, hogy a Bianca sosem vallott szégyent. Mostanában csak ezt használjuk a bemutatóban. Ma is jönnek vendégek pestről.
Ezen a La Marzocco-n is a teljes csapolást tudod profilozni? Azért kérdezem, mert pl. a LM Linea Mini-n, ha jól tudom, a fejen lévő kallantyú 3 állása csak annyit tesz, hogy zárt állapotból előáztatást indít, majd teljes kivonatolást. Ezeket lehet vele változtatni, de nincs olyan korlátlan nyomás (pontosabban átfolyás) profilozási lehetőség, mint pl. a Biancán. Ezen a Srada EP-n gondolom, ez nem ilyen "korlátozott". Illetve mit lehet rajta beállítani? Nyomás vagy átfolyás profilt?
Nagy álmom egyszer egy LM GS3, vagy még inkább egy Slayer, de a Biancához képest 3-5-szörös árat most hirtelen ha tudnám sem biztos, hogy kifizetném érte.
A DC Mina-hoz képest hogy tetszik neked a Strada EP?
Vigyázz ez más gép.
Ez ugyanaz, mint a Strada EP, csak az 1 kazános kivitel.
Ezen 0-12B-ig lehet szabályozni lineárisan a nyomást. A GS3 más eset. Volt olyanom is 2 hétig, de eladtam.
A Mina-t örülök, hogy eladtam. Ezzel jobb kávékat húzok, mint azzal, meg ehhez sokkal több kiegészítő is kapható.
Igen, a GS3.
Ha az MP verziót vasarolod meg, akkor kb. úgy szabályozod, ahogy a Biancat, ha pedig az automatikus szabalyozasút választod, ott pendrive-rol történik a profilozas előre megtervezett és programozott értékek alapján .
Linea Minihez éppen hozza tudok szólni, nézegettem azt is, de az nem tud sem nyomásprofilt, sem átfolyásszabalyozast.
Kb. annyit tud a paddle/lapát rajta, mint az e61-en a csapolokar.
Félallasban megallitod picit, így növeled az eloaztatas idejét.
GS3/Strada már más tészta, mindkettő tud profilozni, de a GS3-nál választhatsz, hogy manuális legyen a profil ( ua. kb. mint a Biancan ) vagy automatikus.
Linea Minihez éppen hozza tudok szólni, nézegettem azt is, de az nem tud sem nyomásprofilt, sem átfolyásszabalyozast.
Kb. annyit tud a paddle/lapát rajta, mint az e61-en a csapolokar.
Félallasban megallitod picit, így növeled az eloaztatas idejét.
GS3/Strada már más tészta, mindkettő tud profilozni, de a GS3-nál választhatsz, hogy manuális legyen a profil ( ua. kb. mint a Biancan ) vagy automatikus.