Szemes kávé tesztek

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX » 2013.08.26., hétf. 20:28


Most ezt kóstolgatom:


Kapucziner:Cuba Turguino 


 


Az első nagyon híg lett.


Szokatlanul sokat kellett állítanom a darálón.Le kellett vinnem 3,5-re 5-ről úgy , hogy a PID-en nem állítottam.


 


Még holnap picit állítok rajta, de elsőre is érezhető, hogy inkább a hagyományos íz kedvelőinek való.


Nem éreztem annyira testesnek.Az utóíze nem túl kellemes.Nagyon keserű, mintha  Robusta lenne .


Mivel a szimpla szűrővel készítettem, így még megvárok 1-2 másik eredményt a duplaszűrővel.


Szerintem nem ez lesz az amit legközelebb is rendelni fogok, de megvárom a holnapi eredményeket.


 


A Sandalj Stradivari sokkal finomabb volt.


Majd kíváncsi leszek a Sandalj olcsóbb blendjeire is.


Azokból is rendeltem, de még nem érkeztek meg.



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX » 2013.08.26., hétf. 17:06


Nem szőkült nagyon a vége? Nekem úgy tűnik, talán még kicsivel több hőt is elbírna.


Volt még egy adag ebből:


COLOMBIA - Finca Santa Barbara; Supremo-Lot N° 244


Az eddigi 5-röl 4,5-re állítottam a darálót és 122-ről 123-ra a hőfokot.


A nyomás felment 1,5-re.


15 mp alatt lefolyt a kávé.Nagyon híg lett és savanyú.


Bocs, de ez nem jött be, viszont nagyon tanulságos volt.


A múltkori beállítással sokkal finomabb volt és sűrűbb.


Lehet csinálok egy sorozatot az egyik kávéval.


Állítani fogok a darálón és a nyomáson is.


Majd lefotózom mind.



Avatar
Toobee
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 240
Csatlakozott: 2011.12.12., hétf. 17:01
Értékelés: 12

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: Toobee » 2013.08.26., hétf. 14:38



Ne szerénykedj.


Ti sokat tudtok segíteni azoknak, akiknek tized ennyi tapasztalata sincs.


Rengeteget kísérletezek a kávékkal, ami nem kevés időbe és pénzbe kerül.


Szívesen olvasnék másoktól is tapasztalatokat, de amint látom az AVX-en kívül a többi fórumon már csak az üres fecsegés megy.


 


Majd visszatérünk a tesztelésekre.


Nekem nem tudálékos megmondó Jancsikra van szükségem, hanem lelkes amatőrökre.


Jelenleg magam is ebbe sorolom.


Ha oda kerül a sor, hogy konkrét gyártásról lesz szó, akkor természetesen a szakikkal fogok minden fontos dolgot átbeszélni.


A pörkölést sem mi végezzük.



Akkor egy kis infó, ha valakit érdekel a ...


 


Pacificaffe Rome Espresso (35/65 A/R): Szimpla, kb 11 grammból, normál lefolyás, nyitott szűrőtartóval. Ízében semmilyen bántót sem találtam, faék egyszerű: kakaó erős mogyorós ízzel, a szájban 10-15 perc elteltével is étcsokis íz marad. Szerintem ennyi pénzért remek kávé, valószínűleg reggelente sűrűn be fogom vetni. A képen is látszik, hogy elég sok fajtából tevődik össze a blend. Lehet, hogy játszani fogok a válogatással is, majd meglátom, hogy lesz-e hozzá kedvem.


283791_dscf3108.thumb.jpg


283791_dscf3109.thumb.jpg


283791_dscf3113.thumb.jpg



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX » 2013.08.26., hétf. 14:36



 


Ezt az indexes fórumról "loptam", csak hogy érteni lehessen az előző mondatomat.


attachicon.gifkávé kioldódás.jpg



Láttam ezt a diagrammot már.


Mint írtam, a hőmérsek emelése a Stradivari-nál nem jó ötlet.


A Hawai Kona-nál viszont érdemes volt.



Avatar
Toobee
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 240
Csatlakozott: 2011.12.12., hétf. 17:01
Értékelés: 12

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: Toobee » 2013.08.26., hétf. 14:18



Az utólsó adagnál visszavittem a nyomást, ahogy kértétek.


Valóban sokkal szebb lett a kávé.


Minden sokkal szebb volt, csak nem ízlett.Túl karcol lett megint.


Nekem ez picit jobban számít, mint a kinézete.


 


Megígérem, ha belevágunk, akkor küldünk szét ingyen mintákat pár szakinak.


Neked mindenképp.



Köszönöm szépen, de borzasztó messze állok a szakitól. Inkább erősen érdeklődőnek nevezném magam. Természetesen az íze a lényeg. A mostani Kenya is akkor ízlik, ha átzubog rajta a víz.


Ezt az indexes fórumról "loptam", csak hogy érteni lehessen az előző mondatomat.


post-28105-0-58196400-1377519499_thumb.jpg



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX » 2013.08.26., hétf. 12:44


Elkezdtem egy táblázatot.


Ezek a saját véleményemet tükrözik a saját beállításaimmal.


Ha mást nem is, de legalább a daráló állását figyeljétek.


Nem tudtam Excelt csatolni.


Majd átalakítom más formátumta is.



Avatar
Toobee
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 240
Csatlakozott: 2011.12.12., hétf. 17:01
Értékelés: 12

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: Toobee » 2013.08.25., vas. 17:09


Nem szőkült nagyon a vége? Nekem úgy tűnik, talán még kicsivel több hőt is elbírna.



Megvolt.


Ez a tökéletes beállítás.


20 grammból pont 40 gramm kávé folyt ki.


A crema mennyisége picit csökkent, de így sem volt kevés.


A csokis íz most lett ideális.A karcosság megszűnt.Kellemes utóíze van még 15 perc után is.


A vevők 80%-a ezt a hagyományos ízvilágot keresi.




Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX » 2013.08.25., vas. 12:52



 


Ami az egyes típusokat illeti, hozzátenni a jellemzéseidhez nem nagyon tudok, a Stradivari volt az egyetlen, amire azt mondhatom, hogy nem ízlett. De nyilván el lehet ezzel is játszogatni, a QM alkalmas erre, és lehet, hogy ez is sokat javulna.



Most készítettem pont egy újat az új beállítással.


Ez sem a te világod, de ez már lényegesen lágyabb lett, mint tegnap.


Ha visszaemlékszel, 20 grammból 30 gramm kávé folyt le.Ez valóban nagyon sűrű lett.


Tegnap meg én szúrtam el a BM kávét.Az meg túl híg lett.


Mint a hifinél, sajnos ez is többszereplős. :rolleyes:



Avatar
hifis
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2468
Csatlakozott: 2007.09.08., szomb. 20:27
Értékelés: 344
Tartózkodási hely: Budapest

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: hifis » 2013.08.25., vas. 12:48



1,Az első kóstolás a darálóban lévő általam pörkölt Blue Mountain volt.


Ennyire kellemes lágy krémes kávét még nem ittam.



Ugyanezt tapasztaltam én is. Bár nincs nagy rutinom, tehát nem nagy durranás, ha ezt mondom, de az eddigi legfinomabb presszó volt, amit ittam. Meglepő, mennyire más, mint az eddigiek. Ma reggel a Kapucziner verzióból készítettem egy adagot, és bár elszúrtam, mert több, mint egy perc alatt jött le 20ml, de még így is mentes volt minden kellemetlen íztől.


Úgy általánosságban mondhatom, hogy a karos Elektrámon eddig hígabb és savanykásabb kávékat ittam. Most a risztrettós verziók, mivel többnyire egyensúlyban volt a savanya meg a kesernye, nem tűntek töménynek, sőt. Még a legsavanyúbb típus, a Hawai Cona is valahogy máshogy (finomabban) volt gyümölcsös, mint nálam. Ezért megpróbálok én is ilyen irányba mozdulni, de ehhez valószínű a rugót erősíteni kell a fejben.


Ami az egyes típusokat illeti, hozzátenni a jellemzéseidhez nem nagyon tudok, a Stradivari volt az egyetlen, amire azt mondhatom, hogy nem ízlett. De nyilván el lehet ezzel is játszogatni, a QM alkalmas erre, és lehet, hogy ez is sokat javulna.



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX » 2013.08.25., vas. 12:47



Stradivari-Blend


A darálót átállítottam 6-os fokozatra.


Kíváncsi vagyok, hogy mennyire változik meg az íze.


Tegnap túl apróra daráltam, emiatt eléggé sűrő és csokis lett.


Ma újra ezt próbálgatom.Megpróbálom a legtöbbet kihozni ebből a kávéból.



Megvolt.


Ez a tökéletes beállítás.


20 grammból pont 40 gramm kávé folyt ki.


A crema mennyisége picit csökkent, de így sem volt kevés.


A csokis íz most lett ideális.A karcosság megszűnt.Kellemes utóíze van még 15 perc után is.


A vevők 80%-a ezt a hagyományos ízvilágot keresi.


post-9296-0-39129100-1377427661_thumb.jpg


post-9296-0-36008900-1377427667_thumb.jpg



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX » 2013.08.25., vas. 11:46



No ez is megvolt.


Visszavittem a hőmérsékletet 120 fokra a daráló maradt az 5-ös fokozatban.


 


 



Stradivari-Blend


A darálót átállítottam 6-os fokozatra.


Kíváncsi vagyok, hogy mennyire változik meg az íze.


Tegnap túl apróra daráltam, emiatt eléggé sűrő és csokis lett.


Ma újra ezt próbálgatom.Megpróbálom a legtöbbet kihozni ebből a kávéból.



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX » 2013.08.24., szomb. 21:04


Sajnos nem volt annyi idő, hogy mindet megkóstoljuk, de azért párat sikerült.


1,Az első kóstolás a darálóban lévő általam pörkölt Blue Mountain volt.


Szerintem ezzel inkább befelyezni kellett volna, mint kezdeni.


Nagyon drága ez a kávé, de nagyon különleges is.


Egyikhez sem hasonlítható, amiket idáig ittam, pedig már az sem volt kevés.


Ennyire kellemes lágy krémes kávét még nem ittam.


Savasságnak, de a jellegzetes csokis íznek nyoma sincs.


Diós ízeket is véltünk felfedezni az illatában.


Mindenkinek ajánlom, hogy egyszer rendeljen egy pici adagot.


A PID-et 122 fokra állítottam.Ez nekem így tűnt a legjobbnak az eddig 3 alkalom után.


Ezután ugyanezzel a daráló és kávéfőző beállítással készítettünk egy másikat a Kapucziner féle változatból.


Sajnos az nagyon híg lett.Nem akartunk utána ezzel kísérletezni, mert ez egy nagyon drága kávé.


Majd hifis otthon beszámol, hogy mit hoz ki ebből a kávéból, mert megvette tőlem.


2,Ezután a Hawai Kona következett


Ez már egy más ízvilág.


Én egyre jobban szeretem a picit pikáns, savanykás gyümölcsös ízű kávékat.Az első ízleléskor picit savanykás, utána viszont kissé csokis.Ezzel még fogok játszadozni.Pörköltönk ebből ma, de az picit sötétebbre sikeredett.


Lehet nem is baj.


Mindenesetre ez a kávé már nem tűnt annyira különlegesnek, mint a Blue Mountain.


3, Sandalj Stradivari.


Erős csokis ízvilág.Megpróbálok egy picit kevesebb időt beállítani a pörkölőn legközelebb és majd azt is megízlelem.


Aki a hagyományos vonalat kedveli, azoknak ez nagyon bejön.


4,Guatemala Microlat


Két adagot is készítettünk.


A másodiknál fél fokozatot állítottam a darálón apróbbra.


Nagyon érdekes kávé.Gyümölcsös, de mégsem savanyű íz.


Másodjára picit karcosabb lett, de ez egy kölönlegesség.


Érdemes kipróbálni.


Majd nyugis állapotban játszadozok még ezzel a kávéval, mert szerintem még többet ki lehet belőle hozni.


5,Jáva


Hasonló ízvilág, mint a Guatemala.


Még ezzel is kísérletezgetnem kell.Kellemes fűszeres illatú kávé.


A savassága sem zavaró.


 


Mai nap ennyire volt idő, meg befogadó képesség.


Este már nem volt kedvem még egy kávéhoz.


Egyedül jobb tesztelni.Nyugisabb és jobban tudok figyelni a részletekre, de így is nagyon tanulságos volt.


Annak örülök, hogy szinte egyformán értékeltük a kiszemelt kávékat.



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX » 2013.08.24., szomb. 19:10


11,Kapucziner: Kenya Nyeri


 


post-9296-0-77375500-1377364222_thumb.jpg



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX » 2013.08.24., szomb. 19:09


10,Kapucziner: Hawai Kona


 


post-9296-0-25062500-1377364171_thumb.jpg


post-9296-0-64124500-1377364179_thumb.jpg



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX » 2013.08.24., szomb. 19:08


9,Kapucziner: Jamaica Blue Mountain


 


post-9296-0-92092700-1377364104_thumb.jpg


post-9296-0-15754400-1377364115_thumb.jpg


post-9296-0-23416100-1377364120_thumb.jpg



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX » 2013.08.24., szomb. 19:07


8,Kapucziner: Guatemala Microlat


post-9296-0-40670600-1377364019_thumb.jpg


post-9296-0-42360300-1377364032_thumb.jpg



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX » 2013.08.24., szomb. 19:05


7,Kapucziner: Costa Rica


 


post-9296-0-32305000-1377363935_thumb.jpg


post-9296-0-80288200-1377363944_thumb.jpg



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX » 2013.08.24., szomb. 19:04


6,Kapucziner: Cubai  turguino 


 


post-9296-0-69278700-1377363816_thumb.jpg


post-9296-0-52985600-1377363833_thumb.jpg



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX » 2013.08.24., szomb. 13:25


5, Kapucziner Jáva


post-9296-0-38859600-1377343494_thumb.jpg


post-9296-0-84849800-1377343503_thumb.jpg



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX » 2013.08.24., szomb. 13:19


4, Kapucziner -Ausztrália Skybury


post-9296-0-05108000-1377343272_thumb.jpg


post-9296-0-55069700-1377343283_thumb.jpg



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX » 2013.08.24., szomb. 13:15


Sajna ritkán látogatok a forum eme pontjára... A Blue Mountaint honnan sikerült és mennyiért berendelni?


Kétféle van.


Saját pörkölés.Németektől vettem, a másodokat meg a Kapuczinertől.Kb 6000 Ft volt 125 gramm.


A német árakat meg itt megtalálod:


http://www.rohkaffeebohnen.de/



Avatar
Goblin
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 184
Csatlakozott: 2013.02.21., csüt. 21:32
Értékelés: 84

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: Goblin » 2013.08.24., szomb. 12:55

Sajna ritkán látogatok a forum eme pontjára... A Blue Mountaint honnan sikerült és mennyiért berendelni?


Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX » 2013.08.24., szomb. 12:53


Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX » 2013.08.24., szomb. 12:52


2,Sandalj Stradivari


Stradivari-Blend


Még ebből is raktam félre valamennyit.



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX » 2013.08.24., szomb. 12:50


Egyesével berakom a képeket és utána beírom, hogy kinek hogyan ízlett.


Így folyamatosan kapjátok az infót.


1,JAMAIKA-Blue Mountain


Az első a saját pörkölésű Blue Mountain lesz, mert az van jelenleg a darálóban.



Válasz küldése

Vissza: “Szemes kávék, Kávé tesztek, PID beállítás.”