Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327
Nicaraguai kávé tesztek.
Nicaraguai kávé tesztek.
Ahhoz hogy a kávé jól működjön kívül kellett kerüljek a "komfortzónámon", nem a megszokott beállításokkal kellett nekiveselkedni.
Ma hazahoztam a kávét.
Az első nagyon nem ízlett. Szokásos daráló állás és hőfok. Írtó lapos volt.
A másodikat most nyomtam be, pedig már elég késő van. Most csak a darálón állítottam jóval finomabbra.
Iszonyat sokat változott. megjöttek a gyümölcsös ízek. Most 92,5 fokon áll a PID. Picit még emelek rajta és jó lesz. Fél fok is Nagyon sokat változtat. (aki nem hiszi, járjon utána)
Szóval a lényeg, hogy valóban sokkal macerásabb beállítani, de megérte, mert iszonyat jó kávé. Még ki akarom próbálni fél fokkal kevesebb hővel is.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Nicaraguai kávé tesztek.
Az utolsót nem véletlen hagytam a végére. A mennyiség legyen állandó. Amekkora a kosár kapacitása, annyi legyen az őrlemény (eltérni 10%-ot lehet felfelé vagy lefelé, tehát 20 grammos kosárban 18/22 gramm). Bár ezt én annyira nem tartom be, mert a legtöbbször 17 grammos VST-t használok 19,3 gramm őrleménnyel (mindenkinek meg van a mágikus saját preferenciája, 19,2 - 19,3 - 19,4, semmi jelentősége sincs, olyan kabala jellegű). Amennyiben állandó mennyiséggel dolgozunk, már kizártunk egy változót a képletből. Így könnyebben tudjuk beazonosítani, hogy mi okozza a változást. Mert ha 2 kávé között gépet, őrlőt, szűrőkosarat esetleg földrészt is váltunk, akkor nem igazán fogunk okulni a beállításokból.
Teszek egy próbát itthon én is a nagyobb IMS szűrővel.
Eddig ezt használtam:
IMS DC 12/18g 54mm-es Szűrőkosár
Most kipróbálom ezt:
IMS DC 18/20g 54mm-es Szűrőkosár
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Nicaraguai kávé tesztek.
Kipróbáltuk a kávét, tejjel is meg nélküle is. Szerintem nagyon kellemes, úgyhogy úgy gondoltam írok egy "használati útmutatót" hozzá.
Ez egy világosabb pörkölés, így az eddigi, esetlegesen dogmatikus hozzáállást el kell felejteni. Ebből sosem lesz ristretto, sem crema-tenger, ahogyan a többi világos pörkölésű kávéból sem. 89 fokon sem lesz sosem iható.
Amit ezekről kell tudni első sorban, hogy sokkal nehezebb a kioldható anyagokhoz hozzáférni, ezen lehet javítani a következő dolgokkal:
- Magasabb hőmérséklet.
- Finomabb őrlemény (nagyobb oldható felület).
- Nagyobb víz-kávé arány (nincs ristretto, hacsak nem vízkövet akarunk a savval oldani)
- Több őrlemény.
Az utolsót nem véletlen hagytam a végére. A mennyiség legyen állandó. Amekkora a kosár kapacitása, annyi legyen az őrlemény (eltérni 10%-ot lehet felfelé vagy lefelé, tehát 20 grammos kosárban 18/22 gramm). Bár ezt én annyira nem tartom be, mert a legtöbbször 17 grammos VST-t használok 19,3 gramm őrleménnyel (mindenkinek meg van a mágikus saját preferenciája, 19,2 - 19,3 - 19,4, semmi jelentősége sincs, olyan kabala jellegű). Amennyiben állandó mennyiséggel dolgozunk, már kizártunk egy változót a képletből. Így könnyebben tudjuk beazonosítani, hogy mi okozza a változást. Mert ha 2 kávé között gépet, őrlőt, szűrőkosarat esetleg földrészt is váltunk, akkor nem igazán fogunk okulni a beállításokból.
A Five Elephantnak bőven elég ez az őrleménymennyiség (a mieinknek is), de találkoztam már olyan világosabb pörköléssel (a pörkölő most lényegtelen), ami konkrétan vállalhatatlan volt, bármilyen tuning ellenére. A 17 grammos kosárba 23 grammot tettem, olyan finomra őrölve, hogy csikorogtak az Eureka kései, megkoronázva ezt 95 fokos hőmérséklettel és még úgy is távol állt a jótól. Innen lehet felismerni az alulpörkölt kávét (eleve kibontva a zacskót, olyan nyers, zöld illata van). Utóbbi kávékkal nem lehet semmit csinálni mindig savanyúak maradnak. Elég sok ilyen kenyaival találkoztam. Ezeket maximum el lehet filterezni, bár volt ami még úgyis csak az éretlen paradicsom élvezeti értékével tudott megörvendeztetni.
Mindig hosszabbra kell őket engedni, tapogatózni az 1:2, 1:3 arány környékén kell. Ami azt jelenti mondjuk, hogy 20 gramm őrleményből 40, vagy 60 gramm folyékony kávé lesz. A mi világosabb pörköléseinknek meg a Five Elephantnak bőven elég az 1:2 arány (azért ezekkel példálózom, mert ezekkel dolgoztam a legtöbbet). Az Etióp Yirgacheffe GR1. az, aminek egy hajszálnyival több kell, mint az 1:2, cserébe dimenziókkal jobb lesz.
De egy ennél világosabb pörkölésnek (Barn, Kaffa Roastery, Wendelboe, Drop, Turun Kahvipaahtimo most így hirtelen), lehet, hogy magasabb arány és/vagy hő kell.
Ezen felül magasabb hőmérséklet is szükséges. A Five 90 körül szépen el van kávétól függően. Ez a szóban forgó Nicaragua 92-n volt a legfinomabb. Itt teljesen balanszos volt (az arány pedig 19,3 gramm - 38,6 gramm volt), vérnarancsos beütéssel. De ez persze gépenként eltérő. Amit idáig tapasztaltam, hogy a Shot Brewer és a Linea Classic nagyjából megegyező ebből a szempontból. Előfordulhat azonban, hogy valamelyik gépen 95 fok kell, úgyhogy kísérletezni kell nincs mese.
Finomabb őrlemény. Ezeknek nem olyan porózus a szerkezete, mint a sötétebb pörkölésnek, így nehezebb hozzáférhetővé tenni az oldható anyagokat a víz számára (nem keletkezik annyi fine sem). Ezzel viszont segíthetünk az ügyön valamelyest.
Még valami, ez egy mosott kávé (Lavado). Ha veszünk két ugyanolyan kávét és az egyiket mosott eljárásnak a másikat naturál (száraz) eljárásnak vetjük alá, akkor a következő történik:
- Bármit is csinálunk, a mosott savasabb (gyümölcsösebb, aki nincs hozzászokva, annak savanyú) lesz.
- A naturál édesebb lesz, továbbá kevésbé savasabb.
Ezt sem árt figyelembe venni a recept kidolgozása során.
Igazából még egy tény:
- Amikor készül a kávé, az elején jönnek a savasabb komponensek (ezért lesz citromsav a 20 másodperces kávéból). A kivonatolás későbbi szakaszában pedig a keserű komponensek. Meg kell találni az egyensúlyi pontot, akkor lesz jó balanszos a kávé. Ez persze minden kávénál más és más. Van erre egy nagyon jó gyakorlat. Veszünk 6 darab csészét, amit mondjuk 5 másodpercenként cserélünk a kifolyó alatt. Így képet lehet erről kapni.
Crema:
- Életem egyik legjobb presszóját a DROP-ban úgy ittam, hogy szinte semmi crema sem volt rajta. Így a világos pörkölésnél nem feltétlen kell erre vadászni.
Idő:
- Teljesen kávétól függ. Nem kell ragaszkodni a 25-30 másodperchez. Lehet, hogy valaminek 40 másodperc kell. Nem kell megijedni, ezek nem fognak odaégni, mint a sötétebb pörkölés.
Nicaragua Red Catuai (mosott):
- 19,3 gramm
- 92 fok
- 5 másodperc előáztatás (szépen fel 3 barra)
- 8,5 bar kivonatolás
- Majd szépen ereszkedni a nyomással
- Ameddig el nem érjük a 38,6 grammot
Ha nincs előáztatás, akkor pedig elég figyelni a hőre és arra, hogy ennyi legyen az arány. Nem kell feltétlenül a gyors csapolásra törekedni. 30 másodperc körül kell nézelődni.
Nicaraguai kávé tesztek.
Gyanítom még ennél sokkal érdekesebb lenne ugyanaz a kávé hasonló pörkölési szinten különböző pörkölési profilokkal.
Ilyeneket fogunk majd kipróbálni.
Előfizetünk a Cropster programra. Kifejezetten Giesen pörkölőkhöz fejlesztik.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Nicaraguai kávé tesztek.
Ha beindul a pörkölés, több esetben fogok majd küldeni a tesztelőknek mintákat, hogy elmondjátok a véleményeteket. Lesz olyan, hogy egy féle kávéból küldünk 3 féle pörkölési szintűt is.Nagy szükség van az őszinte visszacsatolásra.
Gyanítom még ennél sokkal érdekesebb lenne ugyanaz a kávé hasonló pörkölési szinten különböző pörkölési profilokkal.
Nicaraguai kávé tesztek.
Remélem nem vetted támadásnak a témaindítást, egyszerű iránymutatást kértem.
Á dehogy.
Hétfőn hazahozom ezt a kávét, mert kíváncsi vagyok rá.
A jövőben is írjátok le, ha bármelyik kávéval esetleg gond van.
Nem dől össze a világ, ha nem mindig 100%-os a pörkölés minősége.
Ha beindul a pörkölés, több esetben fogok majd küldeni a tesztelőknek mintákat, hogy elmondjátok a véleményeteket. Lesz olyan, hogy egy féle kávéból küldünk 3 féle pörkölési szintűt is.
Nagy szükség van az őszinte visszacsatolásra.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Nicaraguai kávé tesztek.
Ebből is az derül ki, mennyire sok dologtól függ a jó eredmény.
Tegnap volt nálam János. Sokat beszélgettünk a pörkölésekről.
Ő érzékenyebben reagál dolgokra, mint én, de nekem sem esik jól, ha bizonyos csoportok ok nélkül támadnak.
Nagyon nehéz mindenkinek jól megfelelni, de mi ami tőlünk telhető azt eddig is, a jövőben még jobban megtesszük. Ha mi pörköljük a kávékat, sokkal rugalmasabban tudjuk kezelni a problémákat.
Remélem nem vetted támadásnak a témaindítást, egyszerű iránymutatást kértem.
Ahhoz hogy a kávé jól működjön kívül kellett kerüljek a "komfortzónámon", nem a megszokott beállításokkal kellett nekiveselkedni.
Nicaraguai kávé tesztek.
Az is lehet hogy kellett egy kicsit szellőznie a kávénak, az is jót tett neki, mert a végére megkaptam azt amire nagyjából számítottam.
Ebből is az derül ki, mennyire sok dologtól függ a jó eredmény.
Tegnap volt nálam János. Sokat beszélgettünk a pörkölésekről.
Ő érzékenyebben reagál dolgokra, mint én, de nekem sem esik jól, ha bizonyos csoportok ok nélkül támadnak.
Nagyon nehéz mindenkinek jól megfelelni, de mi ami tőlünk telhető azt eddig is, a jövőben még jobban megtesszük. Ha mi pörköljük a kávékat, sokkal rugalmasabban tudjuk kezelni a problémákat.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Nicaraguai kávé tesztek.
Mire sikerült jót faragnom belőle pont elfogyott...
Sok dolog közrejátszhatott: nem ismert kávé, nem ismert daráló, vadiúj kések.
Tibiék ma megkóstolják. Tegnap otthagytam a cégnél.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Nicaraguai kávé tesztek.
Na basszus, elfelejtettem a kávét.
Mire sikerült jót faragnom belőle pont elfogyott...
Sok dolog közrejátszhatott: nem ismert kávé, nem ismert daráló, vadiúj kések.
Az őrlőn leküldtem két bontott, kidobásra ítélt bellarom kávét, kb egy kilónyit, hogy a kések "járatódjanak".
Hőmérsékletet 96 fokig emeltem, a kosarat igyekeztem alultölteni 18,2-19 gr közt próbálkoztam(18grammnál már íves műanyag spatulával sem tudtam szépen elegyengetni a kávéőrleményt, mert már annyira a perem alatt volt), és inkább lassabb lefolyással 30-40mp közti idővel sikerült jót készíteni a végére.
Az is lehet hogy kellett egy kicsit szellőznie a kávénak, az is jót tett neki, mert a végére megkaptam azt amire nagyjából számítottam.
Nicaraguai kávé tesztek.
Ha a nyomással nem is tudsz játszani, az idővel lehet. Mivel többeknek bejött, megpróbáltam filterre pörkölt kávéból viszonylag alacsony nyomáson (6 bar) de elnyújtott csapolást csinálni. Szépen kivette az idő a savanyú ízeket.
Na basszus, elfelejtettem a kávét.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Nicaraguai kávé tesztek.
Kivancsi leszek mi a velemeny rola. 95 fokon meg mindig van benne boven savanya iz, probaltam lassabb kivonatolast tobb/kevesebb orlemenyt es tomoritest is. Atlagosan 88-90fok korul all a pid. Nekem meg nincs meg persze csak 4-5 duplan vagyok tul.
Ha a nyomással nem is tudsz játszani, az idővel lehet. Mivel többeknek bejött, megpróbáltam filterre pörkölt kávéból viszonylag alacsony nyomáson (6 bar) de elnyújtott csapolást csinálni. Szépen kivette az idő a savanyú ízeket.
Nicaraguai kávé tesztek.
Kivancsi leszek mi a velemeny rola. 95 fokon meg mindig van benne boven savanya iz, probaltam lassabb kivonatolast tobb/kevesebb orlemenyt es tomoritest is. Atlagosan 88-90fok korul all a pid. Nekem meg nincs meg persze csak 4-5 duplan vagyok tul.
Ez egy gyümölcsös kávé alapvetően.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Nicaraguai kávé tesztek.
Holnap a La Marzocco gépen játszunk vele.
János sok vevő kérése alapján, újabban kicsit világosabbra pörköli a kávékat, szóval picit nagyobb hő kell neki.
Kivancsi leszek mi a velemeny rola. 95 fokon meg mindig van benne boven savanya iz, probaltam lassabb kivonatolast tobb/kevesebb orlemenyt es tomoritest is. Atlagosan 88-90fok korul all a pid. Nekem meg nincs meg persze csak 4-5 duplan vagyok tul.
Nicaraguai kávé tesztek.
Sokminden lehet a dologban, uj kes van a majorban, eleve a major is uj, a kave is. Eleg vilagos, sok is kell a kosarba.
Saját pörköléssel próbálkoztam tavaly, nagyon jól sikerült, FC és FC + között valahol, csokis és egyben gyümölcsös.Ha világosabb szerintem nem adja.A kapható másik COE nicaraguai is finom.92-94 C között, az egyszerübb PID-és Lelittel készítve.
Nicaraguai kávé tesztek.
Pedig ez papirforma szerint kitűnő darab. Meg gyakorlatban is, mikor kóstoltam nagyon jó volt. A Major kiváló örlő ( ezért is tartottam meg) de ez a kávé még jobb . Majorral kicsitt összemosott lesz, csoki mousse friss gyümölcs amit keresünk, ha tejcsokis befőttes még gyorsabb lefolyás kell. Nem tudom milyen géppel készül, magasabb hőfokon intenzív előáztatás után elsőre a tempósabb lefolyást próbálnám ki.
Sokminden lehet a dologban, uj kes van a majorban, eleve a major is uj, a kave is. Eleg vilagos, sok is kell a kosarba.
Nicaraguai kávé tesztek.
Sziasztok!
https://www.avxcafe.hu/avxcafe/eshop/0/ ... avado-250g
Rendeltem egy ilyet de elsőre sikerült egy borzalmasat készíteni belőle, kicsit hosszabb is lett a szokottnál, viszont száraz illatában és a kész kávéban is nagyon nyers jegyek jöttek elő, pedig meg van pörkölve . Hőfokban 89 volt beállítva, most feljebb csavartam 91-re, és finomabbra vettem a majort. Esetleg van tapasztalat, hogy milyen irányba nyissak vele?
Pedig ez papirforma szerint kitűnő darab. Meg gyakorlatban is, mikor kóstoltam nagyon jó volt. A Major kiváló örlő ( ezért is tartottam meg) de ez a kávé még jobb . Majorral kicsitt összemosott lesz, csoki mousse friss gyümölcs amit keresünk, ha tejcsokis befőttes még gyorsabb lefolyás kell. Nem tudom milyen géppel készül, magasabb hőfokon intenzív előáztatás után elsőre a tempósabb lefolyást próbálnám ki.
Nicaraguai kávé tesztek.
94-95 fokon sikerült belőle jobbat csinálni, de ma nem nagyon volt időm vele foglalkozni.
Menet közben megjöttek nővéremék, kaptam tőlük a tokaji pörkölőből egy kis nicaraguai kávét
Közben látom, hogy benne vagy a tesztelő csapatban.
Pont amerikai kávék lesznek majd a következő teszten.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Nicaraguai kávé tesztek.
94-95 fokon sikerült belőle jobbat csinálni, de ma nem nagyon volt időm vele foglalkozni.
Menet közben megjöttek nővéremék, kaptam tőlük a tokaji pörkölőből egy kis nicaraguai kávét
Holnap a La Marzocco gépen játszunk vele.
János sok vevő kérése alapján, újabban kicsit világosabbra pörköli a kávékat, szóval picit nagyobb hő kell neki.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Nicaraguai kávé tesztek.
Leütöttem az utolsót.
Kíváncsi vagyok milyen.
Ha gáz van vele, legközelebb kompenzállak.
94-95 fokon sikerült belőle jobbat csinálni, de ma nem nagyon volt időm vele foglalkozni.
Menet közben megjöttek nővéremék, kaptam tőlük a tokaji pörkölőből egy kis nicaraguai kávét
Nicaraguai kávé tesztek.
Sziasztok!
https://www.avxcafe.hu/avxcafe/eshop/0/ ... avado-250g
Rendeltem egy ilyet de elsőre sikerült egy borzalmasat készíteni belőle, kicsit hosszabb is lett a szokottnál, viszont száraz illatában és a kész kávéban is nagyon nyers jegyek jöttek elő, pedig meg van pörkölve . Hőfokban 89 volt beállítva, most feljebb csavartam 91-re, és finomabbra vettem a majort. Esetleg van tapasztalat, hogy milyen irányba nyissak vele?
Leütöttem az utolsót.
Kíváncsi vagyok milyen.
Ha gáz van vele, legközelebb kompenzállak.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Nicaraguai kávé tesztek.
Sziasztok!
https://www.avxcafe.hu/avxcafe/eshop/0/ ... avado-250g
Rendeltem egy ilyet de elsőre sikerült egy borzalmasat készíteni belőle, kicsit hosszabb is lett a szokottnál, viszont száraz illatában és a kész kávéban is nagyon nyers jegyek jöttek elő, pedig meg van pörkölve . Hőfokban 89 volt beállítva, most feljebb csavartam 91-re, és finomabbra vettem a majort. Esetleg van tapasztalat, hogy milyen irányba nyissak vele?
Szerintem vidd még feljebb a hőt.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Nicaraguai kávé tesztek.
Sziasztok!
https://www.avxcafe.hu/avxcafe/eshop/0/ ... avado-250g
Rendeltem egy ilyet de elsőre sikerült egy borzalmasat készíteni belőle, kicsit hosszabb is lett a szokottnál, viszont száraz illatában és a kész kávéban is nagyon nyers jegyek jöttek elő, pedig meg van pörkölve . Hőfokban 89 volt beállítva, most feljebb csavartam 91-re, és finomabbra vettem a majort. Esetleg van tapasztalat, hogy milyen irányba nyissak vele?
Nicaraguai kávé tesztek.
Ez az a kávé amiből 3 éve zseniálisat ittam, azóta is várok újra egy olyan évjáratra. A mostani is nagyon kellemes.
Iszonyat lassan fogy el egy 70 kilós zsákkal.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Nicaraguai kávé tesztek.
Ez az a kávé amiből 3 éve zseniálisat ittam, azóta is várok újra egy olyan évjáratra. A mostani is nagyon kellemes.