Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327
Etióp kávé tesztek
Etióp kávé tesztek
Utoljára a BWF sötétebb volt, mint amiket korábban vettem. Már ez a pörkölés lesz a továbbiakban?
Most lehet inkább letesztelem majd az újakat
Még annyit, hogy ebből a kávéból már nem lesz sokáig. Már csak egy darab zsákkal és vége.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Etióp kávé tesztek
Béla, tudsz mondani valamit a három vadkávé közötti különbségről? A Bale tartománybelit azt hiszem elég jól kiismertem, szerintem egy kezemen meg tudom számolni azok számát az országban, akik többet ittak nálam ebből a fajtából, de a másik kettő is érdekelne, viszont nem tudom, hogy megérik-e az árkülönbözetet.
Sajnos nem. Ezt kamikáze módon berendeltem. Baromi kevés volt raktáron.
Most jön az újakból, normál pörköléssel.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Etióp kávé tesztek
Utoljára a BWF sötétebb volt, mint amiket korábban vettem. Már ez a pörkölés lesz a továbbiakban?
Most lehet inkább letesztelem majd az újakat
Most ez a kettő biztosan nem lesz az:
Ethiopia Kafa Wild Forest Diri
Ethiopia Kafa Wild Forest Kuti
10 kilós a pörkölő.
Másként pörkölődik ha 3 Kg-ot, 5-öt, vagy 10-et rendelek. pár mp is sokat számít.
Újabban nem megyek 5kg alá, csak ezt el is kell ám adni.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Etióp kávé tesztek
Ethiopia Bale Wild Forest
Ethiopia Kafa Wild Forest Diri
Ethiopia Kafa Wild Forest Kuti
Ethiopia Sidamo
Ethiopia Yirga
Béla, tudsz mondani valamit a három vadkávé közötti különbségről? A Bale tartománybelit azt hiszem elég jól kiismertem, szerintem egy kezemen meg tudom számolni azok számát az országban, akik többet ittak nálam ebből a fajtából, de a másik kettő is érdekelne, viszont nem tudom, hogy megérik-e az árkülönbözetet.
Nuova Simonelli Mac Cup, Quamar M80E
Saját pörkölésű kávék: Ethiopia-BWF, India Monsooned Malabar
Saját pörkölésű kávék: Ethiopia-BWF, India Monsooned Malabar
Etióp kávé tesztek
Ethiopia Bale Wild Forest
Ethiopia Kafa Wild Forest Diri
Ethiopia Kafa Wild Forest Kuti
Ethiopia Sidamo
Ethiopia Yirga
Utoljára a BWF sötétebb volt, mint amiket korábban vettem. Már ez a pörkölés lesz a továbbiakban?
Most lehet inkább letesztelem majd az újakat
Etióp kávé tesztek
Ethiopia Bale Wild Forest
Ethiopia Kafa Wild Forest Diri
Ethiopia Kafa Wild Forest Kuti
Ethiopia Sidamo
Ethiopia Yirga
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Etióp kávé tesztek
Ma vendégeskedett nálam egy nagyon kedves borász ismerősöm. Profi borkóstoló, teljes mértékben tisztában van az íztérképpel, a kóstolással, stb. Mondta, hogy nem igazán kávézik, elég sok rossz tapasztalata van a kávék terén. Hosszas győzködés után rámbízta, hogy készítsek neki egy olyat, amit én szoktam inni. Erre én összeütöttem neki egy dupla ristretto-ból készült Flat White-ot, Ethiopia WBF-ből. Kivételesen jól sikerült csapolás volt, mintaszerű lefolyással szerdai pörkölésből. Csodálatosan szép mintázódású, egyenletes, vastag krema sikeredett és a tejhabosítás is jó lett, még a "latte art" is jól sikerült. Az első korty után hangosan felsóhajtott...azt mondta, hogy az ízek/ízérzékelés egy új dimenzióját nyitottam meg neki. Elég mélyen belemerültünk a témába, majd kért egy következő kört. Ittunk egy espresso-t, majd utána még egy risztretto-t is. Nem győzte dícsérni és többször is elmondta, hogy egy új dimenziót nyitottam meg neki. Annyira kedvet kapott a kávézáshoz, hogy rögtön meg is nézte a webshopot, mutattam neki a Gene pörkölőt, meg a Gaggia Classicot is. Sok kávéateistát sikerült már átfordítanom a kávézás felé, de ennyire szakavatott kóstolót ilyen mélységig elvarázsolni és ilyen mértékben meglepni egy új élménnyel még sosem sikerült. Mindezt az Ethiopia Bale Wild Forest-el, ami ma tényleg a legszebb arcát mutatta, pedig mindig hatalmas élmény kóstolnom.
Nuova Simonelli Mac Cup, Quamar M80E
Saját pörkölésű kávék: Ethiopia-BWF, India Monsooned Malabar
Saját pörkölésű kávék: Ethiopia-BWF, India Monsooned Malabar
Etióp kávé tesztek
Ethiopian Djimmah Jasmine - "Morning Caffee"
A kávé a leírások szerint Etiópia dél-keleti részéből származik. Jelentős mennyiségben termesztik Etiópia kávéexportjának 50%-át adja. Kávéfajta tekintetében a leírások szerint vegyes a kép, mivel óriási a termőterület, jelentős eltérések vannak fajták tekintetében. Fentiek alapján un. micro-lot-okban (kis területről szedett, azonos típusú kávék) magas minőségű kávék is forgalomba kerülnek. Akit a terület mélyebben érdekel itt egy nagyon jó link: http://www.roastmagazine.com/resources/ ... MayJun.pdf
Fórumokon utánaolvasva pörkölés tekintetében elég kirívó jelzőkkel találtam szembe magam, kedvencem a "wild & crazy". Így egy hosszabb lefutású, az esetleges korrekciónak helyet hagyó profilt választottam. (Egyébként a legtöbben ezt is javasolták). A pörkölés közben egyből visszajött a tétel blend jellege. Lényegében egymástól elég eltérően pörkölődtek a babok, kiváló multikolor hatást produkálva. Aztán a második harmad környékén beállt a rend, szépen elkezdett összeérni a tétel. A végén pörkölés tekintetében - optikailag - elégedett voltam az eredménnyel. Kicsit színes lett, de írták hogy ez várható, összhatás tekintetében azért jó lett. Biztonságos FC-t választottam.
Megfelelő pihentetés után a kóstolás egy sokszínű kávét mutatott. Valójában olyan sok ízt hozott, hogy keresgettem, melyik is a meghatározó. Mások által leírt savas semmiképpen sem. Alapvetően száraz gabonás elegáns, nem tolakodó alapíz amelyet finoman egészítenek ki gyümölcsös jegyek. A sokszínűséget a nem mézes virág illatok is fokozzák. Gyümölcsök közül pirosbogyós áfonya - meggy vonalra raknám a hangsúlyt. Szerintem kiváló kávé reggelre. Játszottam hőfokokkal, magasabb hőmérsékleten reggel kapucinóba kiváló. A teljesség kedvéért meg kell említeni hogy nekem volt egy nagyon halvány mellék íze az első kortynál, ami kissé bezavart a képbe. Mivel egy pörkölés volt, szerintem ez pörköléssel korrigálható lenne. Pontot most emiatt nem írok, nem lenne korrekt, viszonyításként szerintem ha sikerül belőni véglegesre a pörkölést a már korábban leírt Extrafino Blend felé kerülhetne-3-5 ponttal.
Szerintem reggeli kávénak kitűnő tejes italokba nagyon hálás.
Sajnos végére értem mindkét zacsinak, nagyon érdekes ízek, jó kis kirándulás volt. A főszereplők: