Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX »


Brasil SF, nyitott kar, 16gr őrlemény, 89es PID, 25 mp, PL41TEM. Eredmény:
Szerintem ez már túl híg, de ha te így szereted, akkor OK.
Próbálj ki egyszer egy ristrettot. 16g-ból készíts max 32g kávét.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX »


Nálam ma kb ugyanez, de egy grammal kevesebb őrleményből és ristrettonak főzve:
Ez nekem szimpatikusabbnak tűnik.
Hány g örleményből készült és hány g lett a kávé?

Avatar
mdav88
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2015.04.26., vas. 08:42
Értékelés: 29

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: mdav88 »


Brasil SF, nyitott kar, 16gr őrlemény, 89es PID, 25 mp, PL41TEM. Eredmény:
Nálam ma kb ugyanez, de egy grammal kevesebb őrleményből és ristrettonak főzve:
 


Avatar
Melanopus
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 20
Csatlakozott: 2011.11.11., pén. 11:12
Értékelés: 0

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Melanopus »


Brasil SF, nyitott kar, 16gr őrlemény, 89es PID, 25 mp, PL41TEM. Eredmény:
 



Avatar
Cartman (ex Cartman)
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: 2015.12.30., szer. 11:29
Értékelés: 0

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Cartman (ex Cartman) »

A San Giusto Caffe Bar 88 fokon adta nekem eddig a legjobb eredményt. 

Avatar
Melanopus
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 20
Csatlakozott: 2011.11.11., pén. 11:12
Értékelés: 0

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Melanopus »



Készítettem magamnak egy referenciatáblázatot, majd ebben vezetem a saját eredményeimet, De ez a topik nagyon jó ötlet volt!
Jelenleg Brazil Sao Francisco van, nekem nagyon bejön!
 
88-89Pid érték mellett 14-15gr örleményből 1:2höz arányú kávét készítek.
Mesés kakaó-kakaópor ízt ad.

Én is írom, hogy mikor milyen beállítás kell. A Brasil SF nálam így néz ki, 16 gr őrlemény, 25-30mp alatt 55-60ml, viszont nekem a PID 93as értéken van.
Gép: PL41TEM, Mazzer SJ.
 
Kíváncsi vagyok a többiek gépparkjára ugyanezzel a kávéval, hogy milyen beállításokat használnak.
 
Jó lesz ez a topik!

Avatar
mdav88
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2015.04.26., vas. 08:42
Értékelés: 29

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: mdav88 »


Készítettem magamnak egy referenciatáblázatot, majd ebben vezetem a saját eredményeimet, De ez a topik nagyon jó ötlet volt!
Jelenleg Brazil Sao Francisco van, nekem nagyon bejön!
 
88-89Pid érték mellett 14-15gr örleményből 1:2höz arányú kávét készítek.
Mesés kakaó-kakaópor ízt ad.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX »



Alakul! Nagyon sokat tekertem a darálón (finomabbra), mire ezt elmondhatom, de egyre jobb a lefolyás és a crema színe is szépen közelít az ideálishoz. 
 

A bemutatóban több géphez is ugyanazt a darálót hasznuljuk: HG One
Mikor volt a tesztelés, akkor sem kellett állítanunk a darálón, ha a Lelittel készítünk kávét. Most is a LM géphez is ugyanúgy kell darálnunk, mint a Lelithez. Lehet ez a mostani lett a helyes beállítás és eddig volt más.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX »


 Egyelőre még a San Giustoval próbálkozom, a 93 fokos joker beállítás itt megfelelőnek tűnik.
Most már itt lenne az ideje egy összehasonlításnak.
Kíváncsi vagyok, hogy milyen különbséget fogsz felfedezni a kávék között.
 
Jó kávézást az év utolsó napján is!

Avatar
Cartman (ex Cartman)
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: 2015.12.30., szer. 11:29
Értékelés: 0

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Cartman (ex Cartman) »



Mondtam én, hogy durvára volt darálva.
Szuper.
Még annyit, hogy a lelitben minden van, aminek kell lennie. Természetesen OPV is.
Nem véletlenül raktam be a fotót a gépről. Simi szedte szét darabjaira.

Na mondjuk a fotó nekem nem sokat mond. Nem tudnám megmondani, mi-micsoda rajta. Minden ilyesmihez analfabéta vagyok... Viszont nem baj, ha az ilyesmi előkerül témaként (minél több helyen...), mert így aki legközelebb szeretne utánaolvasni, annak lesz rá lehetősége.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX »


Alakul! Nagyon sokat tekertem a darálón (finomabbra), mire ezt elmondhatom, de egyre jobb a lefolyás és a crema színe is szépen közelít az ideálishoz. (Ki hitte volna, hogy ennyire eltérő a két gép karakterisztikája?) Egyelőre még a San Giustoval próbálkozom, a 93 fokos joker beállítás itt megfelelőnek tűnik.
Mondtam én, hogy durvára volt darálva.
Szuper.
Még annyit, hogy a lelitben minden van, aminek kell lennie. Természetesen OPV is.
Nem véletlenül raktam be a fotót a gépről. Simi szedte szét darabjaira.

Avatar
Cartman (ex Cartman)
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: 2015.12.30., szer. 11:29
Értékelés: 0

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Cartman (ex Cartman) »



Egyébként szerintem már menni fog.
15 percig várj a csapolással. Ha beáll a hőmérséklet 92-93 fokra, tehetnél egy próbát.
Előre felhívom a figyelmed, hogy a maragogype kávéval kicsit meg fog ízzadni az Iberke.
Ez a világ legnagyobb szemű kávéja. A második pedig a Pacamara.
Jó kis próba lesz a darálnak is.

 
 
Alakul! Nagyon sokat tekertem a darálón (finomabbra), mire ezt elmondhatom, de egyre jobb a lefolyás és a crema színe is szépen közelít az ideálishoz. (Ki hitte volna, hogy ennyire eltérő a két gép karakterisztikája?) Egyelőre még a San Giustoval próbálkozom, a 93 fokos joker beállítás itt megfelelőnek tűnik.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX »


Gondolom, ezért nem szeretném elbohóckodni az első próbákra...
Egyébként szerintem már menni fog.
15 percig várj a csapolással. Ha beáll a hőmérséklet 92-93 fokra, tehetnél egy próbát.
Előre felhívom a figyelmed, hogy a maragogype kávéval kicsit meg fog ízzadni az Iberke.
Ez a világ legnagyobb szemű kávéja. A második pedig a Pacamara.
Jó kis próba lesz a darálnak is.

Avatar
Cartman (ex Cartman)
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: 2015.12.30., szer. 11:29
Értékelés: 0

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Cartman (ex Cartman) »


Ezekkel nagyon finomakat kell húznod.
Gondolom, ezért nem szeretném elbohóckodni az első próbákra...

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX »


Guatemala Pacamara San Marcos, Guatemala Maragogype, Honduras SHG EP Pacamara - Finta Montecristo
Ezekkel nagyon finomakat kell húznod.

Avatar
Cartman (ex Cartman)
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: 2015.12.30., szer. 11:29
Értékelés: 0

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Cartman (ex Cartman) »



Milyen kávét küldtünk?
Hátha emlékszem a hőfokra.

Guatemala Pacamara San Marcos, Guatemala Maragogype, Honduras SHG EP Pacamara - Finta Montecristo

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX »


https://www.youtube.com/watch?v=Ew5Hcupf4ag
 
Itt jól látszik, hogyan változik a hőmérséklet.
Az is jól látszik, hogy a második csapolás volt az igazi és akkorra volt üzemmeleg a gép.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX »


Nem tudtam, hogy a hőfok elérése után még várni kell, valószínűleg ezért lett jobb az eredmény magasabb hőfokon. Természetesen ki fogom próbálni azokkal is, amiket küldtetek. De nem szeretném "elpancsolni" őket, tehát majd akkor kerülnek sorra, amikor sikerül egyet húzni a jól ismert fajtával. És persze a dupla szűrővel fogom belőni, az azért a Gaggiánál is úgy volt, hogy az adott biztosabb eredményt.
Milyen kávét küldtünk?
Hátha emlékszem a hőfokra.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX »



Jó lesz ez a topik! Én örülök neki és kíváncsi is vagyok a többiek beállításaira.
 
Most próbálom http://www.avxcafe.hu/avxcafe/eshop/0/0 ... Kave-125-g ezt.
Mindig mérek, ennél azt vettem észre, hogy sokkal többnek tűnik a 16 gramm mint más fajtáknál, a PID-et 92-re állítottam egyenlőre, de 88-90 fölé nem nagyon mentem eddig. Meglátjuk.
Ja 41TEM.

Nálam ez itthon Renakával 88 fokon volt finom, Theresia géppel.
Csak a viszonyítás miatt én is időnként beírom.

Avatar
Cartman (ex Cartman)
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: 2015.12.30., szer. 11:29
Értékelés: 0

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Cartman (ex Cartman) »



Ez jó hír.
Már csak a 110 fokot nem értem.
A szimpla szűrőre nem tudok mit mondani, de a VST/LM is hasonló, mint a Lelit 1 tagú.
 
Én első körben a dupla szűrővel játszadoznék.
Próbáld már ki a mi kávénkkal is.
Már nem tudtam mit adtunk a géphez.
Nem tudtam, hogy a hőfok elérése után még várni kell, valószínűleg ezért lett jobb az eredmény magasabb hőfokon. Természetesen ki fogom próbálni azokkal is, amiket küldtetek. De nem szeretném "elpancsolni" őket, tehát majd akkor kerülnek sorra, amikor sikerül egyet húzni a jól ismert fajtával. És persze a dupla szűrővel fogom belőni, az azért a Gaggiánál is úgy volt, hogy az adott biztosabb eredményt.

Avatar
Melanopus
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 20
Csatlakozott: 2011.11.11., pén. 11:12
Értékelés: 0

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Melanopus »


Jó lesz ez a topik! Én örülök neki és kíváncsi is vagyok a többiek beállításaira.
 
Most próbálom http://www.avxcafe.hu/avxcafe/eshop/0/0 ... Kave-125-g ezt.
Mindig mérek, ennél azt vettem észre, hogy sokkal többnek tűnik a 16 gramm mint más fajtáknál, a PID-et 92-re állítottam egyenlőre, de 88-90 fölé nem nagyon mentem eddig. Meglátjuk.
Ja 41TEM.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX »



Látom, itt is pörögtek közben az események... Iberital őrlőt használok a géphez és négy éve kávézom ezzel a szettel, tehát nem vagyok teljesen kezdő. 
 

Ez jó hír.
Már csak a 110 fokot nem értem.
A szimpla szűrőre nem tudok mit mondani, de a VST/LM is hasonló, mint a Lelit 1 tagú.
 
Én első körben a dupla szűrővel játszadoznék.
Próbáld már ki a mi kávénkkal is.
Már nem tudtam mit adtunk a géphez.

Avatar
Cartman (ex Cartman)
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: 2015.12.30., szer. 11:29
Értékelés: 0

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Cartman (ex Cartman) »


Ja az OK. Nekem is ilyen volt a GC-hoz annó.
Látom, itt is pörögtek közben az események... Iberital őrlőt használok a géphez és négy éve kávézom ezzel a szettel, tehát nem vagyok teljesen kezdő. Épp ezért viszont azt is tudom, hogy mindig van mit tanulni. A kávé, amit használok, biztos nem döglött. A forgalmazó pár hetes pörköléseket szokott küldeni és max. kéthavonta rendelek. Ez a mostani talán októberi pörkölés. És persze a karral együtt melegítem a gépet.
 
A "gebasz" szerintem csak annyi, hogy ez egy teljesen más gép, mint a GC, így egyelőre keresem a biztos pontokat.
 
A szűrő témához: kezdek beletörődni a méregetésbe, tehát most már igazából csak az egycsészés LM miatt érdekel a dolog, és ez egy kis kifejtést azért megérdemel: anno, amikor a GC-t vettem, mindenki írta, hogy az egycsészés kávékészítést felejtsem el (ez így ismerős? ). Aztán jött ez az LM szűrő (nem tudom, itt használ-e ilyet valaki, de keskenyebb tamper is kell hozzá) és bizony tökéletes szimpla kávét lehet készíteni vele! Viszont épp emiatt nem aggódom, mert szerintem valakinek biztos üzlet lesz ugyanezt megcsinálni 57mm-es méretben is. Csak reméltem, hogy már létezik a dolog, csak én nem találom.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX »



Én úgy tapasztaltam, hogy a szűrőtől is nagyon függ a beállítandó hőfok.
A gyári LELIT szűrővel több celsiusfokkal feljebb kell állítanom a PID-et a hasonló "kinézetű" (színű) cremahoz.
A renekával akár 4-6 fokkal lejjebb veszem a PID-et, hogy ne legyen égett-sötétbarna a kávépogácsa széle.
 

Na ezt kipróbál a bemutatóban.
A LM géppel készítek majd Reneka, VST és Lelit szűrővel kávét.
Utána meg hazahozom és Theresia-val is megejtem.

Avatar
bluesfan
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 512
Csatlakozott: 2013.03.18., hétf. 11:30
Értékelés: 61

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: bluesfan »



Én úgy tapasztaltam, hogy a szűrőtől is nagyon függ a beállítandó hőfok.
A gyári LELIT szűrővel több celsiusfokkal feljebb kell állítanom a PID-et a hasonló "kinézetű" (színű) cremahoz.
A renekával akár 4-6 fokkal lejjebb veszem a PID-et, hogy ne legyen égett-sötétbarna a kávépogácsa széle.
 
Vagy ezért, vagy sem, de a joker nekem inkább 86 fok körül van.
 
AVX-es kávéknál jellemzően lejjebb kell vennem a hőfokot, pl:
- Brasil natural tristar, sao francisco: 85 °C;
- Kopi Tongkogan 83-84 °C;
- Colombian Women's Coffee project: 85°C)
 
Az Illy-nél meg pl. 92-93 °C-nál találom legjobbnak az eredményt.
Ezek a renekára vonatkoznak.
 
Csak a jegyzőkönyv kedvéért teszem hozzá, hogy ezek csak az én ízlésemet tükrözik.
Aztán meg pl. két ugyanolyan, de máskor pörkölt kávénál is találtam nagy különbségeket (pl. a colombian women's 125g-os, friss pörkölés teljesen máshogy viselkedett, mint a frissen bontott, de régebbi pörkölésű nagy csomagos colombian women's kávé).
 
Összegezve, nálam a "joker" renekával 86 °C, kevés az a kávé, ami esetén e fölötti hőnél készítve a kávépogácsa széle nem "ég meg".
 
Üdv,
Gergő

Akkor ez valószínűleg erősen szűrőtől függő kérdés is. Plusz még bejátszhat, hogy a kettőnk gépe nem azonos típus (nekem PID-es Anna van). Nálam 90 fok alatt nincs élet, kvázi minden típus erőteljesen savanyú lesz és rettenet módon szőke a crema.
Persze lehet, hogy eddig még csupán nem találkoztam ilyen fajta kávéval. Amit már megtanultam, hogy semmi sincs kőbe vésve.

Válasz küldése

Vissza: “Szemes kávék, Kávé tesztek, PID beállítás.”