Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Avatar
kissg
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 8
Csatlakozott: 2015.05.11., hétf. 13:38
Értékelés: 0

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: kissg »


Én úgy tapasztaltam, hogy a szűrőtől is nagyon függ a beállítandó hőfok.

A gyári LELIT szűrővel több celsiusfokkal feljebb kell állítanom a PID-et a hasonló "kinézetű" (színű) cremahoz.

A renekával akár 4-6 fokkal lejjebb veszem a PID-et, hogy ne legyen égett-sötétbarna a kávépogácsa széle.
 

Vagy ezért, vagy sem, de a joker nekem inkább 86 fok körül van.
 

AVX-es kávéknál jellemzően lejjebb kell vennem a hőfokot, pl:

- Brasil natural tristar, sao francisco: 85 °C;

- Kopi Tongkogan 83-84 °C;

- Colombian Women's Coffee project: 85°C)
 

Az Illy-nél meg pl. 92-93 °C-nál találom legjobbnak az eredményt.

Ezek a renekára vonatkoznak.
 

Csak a jegyzőkönyv kedvéért teszem hozzá, hogy ezek csak az én ízlésemet tükrözik.

Aztán meg pl. két ugyanolyan, de máskor pörkölt kávénál is találtam nagy különbségeket (pl. a colombian women's 125g-os, friss pörkölés teljesen máshogy viselkedett, mint a frissen bontott, de régebbi pörkölésű nagy csomagos colombian women's kávé).
 

Összegezve, nálam a "joker" renekával 86 °C, kevés az a kávé, ami esetén e fölötti hőnél készítve a kávépogácsa széle nem "ég meg".
 

Üdv,

Gergő

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29303
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX »


Egyébként elég nagy lépcsőt éreztem, amikor lecseréltem az Ibit egy síktárcsás iparira. Bocs, ez már tényleg OFF itt.
Végül is minden infó fontos lehet a Lelit gépek használóinak.
 
Kíváncsian várom, hogy 93 fokos beállítással a mi kávénkból milyen eredményre jutott.

Avatar
bluesfan
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 512
Csatlakozott: 2013.03.18., hétf. 11:30
Értékelés: 61

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: bluesfan »


Ja az OK. Nekem is ilyen volt a GC-hoz annó.
 
Egyébként elég nagy lépcsőt éreztem, amikor lecseréltem az Ibit egy síktárcsás iparira. Bocs, ez már tényleg OFF itt.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29303
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX »


Ha jól olvastam másik fórumon, Ibi őrlő szolgálja ki a gépet, azzal elvileg nem lehet gond, nekem is az volt először.
Ja az OK. Nekem is ilyen volt a GC-hoz annó.

Avatar
bluesfan
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 512
Csatlakozott: 2013.03.18., hétf. 11:30
Értékelés: 61

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: bluesfan »


A jó őrlő elkerülhetetlen beruházás(ez lehet akár használt is). Hiába, ha az ember kap is jó tanácsokat, sajnos hosszú és rögös az út, ami a saját gépünk megfelelő használatának elsajátításához vezet. Ámen.
 
Ha jól olvastam másik fórumon, Ibi őrlő szolgálja ki a gépet, azzal elvileg nem lehet gond, nekem is az volt először.
Ráadásul GC-ről nyergelt át, tehát nem abszolút kezdőről van szó.

Avatar
bluesfan
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 512
Csatlakozott: 2013.03.18., hétf. 11:30
Értékelés: 61

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: bluesfan »



Tampert vett  hozzá.
A kávéval nem lenne gond, ha friss.
A mérleg használata kb 5mp + idő. Ennyi bele kell, hogy férjen.

A jó őrlő elkerülhetetlen beruházás(ez lehet akár használt is). Hiába, ha az ember kap is jó tanácsokat, sajnos hosszú és rögös az út, ami a saját gépünk megfelelő használatának elsajátításához vezet. Ámen.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29303
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX »



A darálóról nem beszélt a kolléga, pedig lehet, hogy ott van az eb elhantolva.
Az első beállításokhoz jó lehet a kávé, amit használ, de, ha elfogyott, el kell felejteni.
Jó mérleg és jó tamper szintén nagyon fontos.

Tampert vett  hozzá.
A kávéval nem lenne gond, ha friss.
A mérleg használata kb 5mp + idő. Ennyi bele kell, hogy férjen.

Avatar
bluesfan
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 512
Csatlakozott: 2013.03.18., hétf. 11:30
Értékelés: 61

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: bluesfan »



Én is mindig felrakom a nagyobb gépeknél is.
Te is úgy látod, hogy a kollégánál valami nagy gebasz lehet és nem a szűrő cserével kellene foglalkoznia?
A daráló nem tudom milyen. Az a robusztás kávé és lehet döglött már.
Jó lenne ha mérné a kávé mennyiségét is most.
A tamperelés sem lényegtelen.
Szerintem ezek hasznosabb tanácsok, mint amit máshol kapna.

Nekem semmi bajom a gyári szűrővel. Megnéztem már nagyítóval is, korrektül megmunkált darab.
A darálóról nem beszélt a kolléga, pedig lehet, hogy ott van az eb elhantolva.
Az első beállításokhoz jó lehet a kávé, amit használ, de, ha elfogyott, el kell felejteni.
Jó mérleg és jó tamper szintén nagyon fontos.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29303
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX »



Pedig nem is.
Viszont nagyon fontos, hogy a kar is fent legyen az előmelegítéskor, mert nagy tömege van és nagyon leviszi hőmérsékletet, ha hideg. Persze ez nem csak Lelit sajátosság.

Én is mindig felrakom a nagyobb gépeknél is.
Te is úgy látod, hogy a kollégánál valami nagy gebasz lehet és nem a szűrő cserével kellene foglalkoznia?
A daráló nem tudom milyen. Az a robusztás kávé és lehet döglött már.
Jó lenne ha mérné a kávé mennyiségét is most.
A tamperelés sem lényegtelen.
Szerintem ezek hasznosabb tanácsok, mint amit máshol kapna.

Avatar
bluesfan
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 512
Csatlakozott: 2013.03.18., hétf. 11:30
Értékelés: 61

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: bluesfan »


Mintha összebeszéltünk volna.
Pedig nem is.
Viszont nagyon fontos, hogy a kar is fent legyen az előmelegítéskor, mert nagy tömege van és nagyon leviszi hőmérsékletet, ha hideg. Persze ez nem csak Lelit sajátosság.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29303
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX »



 
A 93-as joker érték kb. milyen A/R arányú kávénál érvényes? És mekkora szórással érdemes ezt állítani? Pl. 30/70-es robusztás cucc és egy 100% arabica között mekkora a differencia?

Én sem iszok robusztás kávékat, de ezeknél én még lejebb vinném a hőfokot. Max 90-re.
Brazil Natural São Francisco Pörkölt Kávé 125 
Ha megkóstolsz egy ilyen Brazilt, utána nem akarsz robusztás kávékat inni.
 
Visszatérve itt is a szűrő felvetésedre, nálad én jóval nagyobb gondokat látok ebben a pillanatban, mint a szűrő csere.
Nem tudom milyen darálód van, de félek azzal is lehet valami gond.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29303
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX »



Én kb.15 percig melegítem a gépet. 
 

Mintha összebeszéltünk volna.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29303
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX »



OK, akkor lehet, hogy valamit rosszul csinálok. Tehát:
- Bekapcsolom a gépet, elkezd melegedni a masina.
- Ahogy néztem, kb. 8-10 fokkal a beállított érték fölé melegszik (pár perc alatt), majd szépen visszaáll a referencia-értékre.
Ezután még érdemes várni valamennyit a hőstabilitásért, mielőtt csapolok? (Ha igen, mennyit?)
 
A 93-as joker érték kb. milyen A/R arányú kávénál érvényes? És mekkora szórással érdemes ezt állítani? Pl. 30/70-es robusztás cucc és egy 100% arabica között mekkora a differencia?

15 percet várj a csapolás előtt.

Avatar
bluesfan
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 512
Csatlakozott: 2013.03.18., hétf. 11:30
Értékelés: 61

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: bluesfan »



OK, akkor lehet, hogy valamit rosszul csinálok. Tehát:
- Bekapcsolom a gépet, elkezd melegedni a masina.
- Ahogy néztem, kb. 8-10 fokkal a beállított érték fölé melegszik (pár perc alatt), majd szépen visszaáll a referencia-értékre.
Ezután még érdemes várni valamennyit a hőstabilitásért, mielőtt csapolok? (Ha igen, mennyit?)
 
A 93-as joker érték kb. milyen A/R arányú kávénál érvényes? És mekkora szórással érdemes ezt állítani? Pl. 30/70-es robusztás cucc és egy 100% arabica között mekkora a differencia?

Én kb.15 percig melegítem a gépet. Csapolás előtt egy kicsi vízet kiengedek kosár nélkül, hogy teljesen átmelegedjen a fej, ezután pakolom meg a szűrőt. A gép eddigre már teljesen stabil.
Én eddig kizárólag arabica fajtákat készítettem, így A/R arányról nem tudok nyilatkozni.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29303
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX »



Szerintem a 93 fok joker ON.
Néhány típus, aminek emlékszem a beállítására:
 
Stradivari : 94
Guatemala Maragogype : 95
Indonesian Mandheling , nepáli, EBW : 93
San Domingo Barahona : nem tudjuk eldönteni, hogy 92, vagy 94 fokon finomabb, mindkét hőfokon más arcát mutatja .
 
Hirtelen ennyi jut eszembe, majd ahogy sorra kerülnek más fajták, beírom. Persze nem biztos, hogy másnak is ezeken a beállításokon ízlik, de támpontnak jó lehet.
Bár nekem lett volna ilyen, mikor kezdtem!



Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29303
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX »



Én 92-t tippeltem volna.
 
Szerintem ez így nem OK:
"(A San Giusto Bar pl. 80/20-as és kb. 110 fokon készítve tűnt jónak.)

Közben megtaláltam ezt a kávét.
Szokásos bla bla.
A kávéról semmit sem lehet tudni.
 

80% arabica 20% robusta szemes kávé keverék. Igazán lágy és krémes kávé, csodás aromával. Eredeti olasz pörkölésű kézműves kávé! 
3900 Ft

 
    San Giusto Caffé BAR Kiszerelés: 1 kg Fogyasztói ár:3900 Ft
 

Avatar
bluesfan
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 512
Csatlakozott: 2013.03.18., hétf. 11:30
Értékelés: 61

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: bluesfan »



Ennyivel már majdnem gőzölni lehet.
 
Megtennéd, hogy pár általad vásárolt kávénál beírnád a PID értéket, hogy legyen ON is a topikban.
Az én masináim másképp mérnek.

Szerintem a 93 fok joker ON.
Néhány típus, aminek emlékszem a beállítására:
 
Stradivari : 94
Guatemala Maragogype : 95
Indonesian Mandheling , nepáli, EBW : 93
San Domingo Barahona : nem tudjuk eldönteni, hogy 92, vagy 94 fokon finomabb, mindkét hőfokon más arcát mutatja .
 
Hirtelen ennyi jut eszembe, majd ahogy sorra kerülnek más fajták, beírom. Persze nem biztos, hogy másnak is ezeken a beállításokon ízlik, de támpontnak jó lehet.
Bár nekem lett volna ilyen, mikor kezdtem!

Avatar
Cartman (ex Cartman)
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: 2015.12.30., szer. 11:29
Értékelés: 0

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Cartman (ex Cartman) »


A 110 fok elég brutálisnak tűnik így elsőre, elég nagy az őrlemény megégésének a veszélye.
OK, akkor lehet, hogy valamit rosszul csinálok. Tehát:
- Bekapcsolom a gépet, elkezd melegedni a masina.
- Ahogy néztem, kb. 8-10 fokkal a beállított érték fölé melegszik (pár perc alatt), majd szépen visszaáll a referencia-értékre.
Ezután még érdemes várni valamennyit a hőstabilitásért, mielőtt csapolok? (Ha igen, mennyit?)
 
A 93-as joker érték kb. milyen A/R arányú kávénál érvényes? És mekkora szórással érdemes ezt állítani? Pl. 30/70-es robusztás cucc és egy 100% arabica között mekkora a differencia?

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29303
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX »


A 110 fok elég brutálisnak tűnik így elsőre, elég nagy az őrlemény megégésének a veszélye.
Ennyivel már majdnem gőzölni lehet.
 
Megtennéd, hogy pár általad vásárolt kávénál beírnád a PID értéket, hogy legyen ON is a topikban.
Az én masináim másképp mérnek.

Avatar
bluesfan
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 512
Csatlakozott: 2013.03.18., hétf. 11:30
Értékelés: 61

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: bluesfan »



Én 92-t tippeltem volna.
 
Szerintem ez így nem OK:
"(A San Giusto Bar pl. 80/20-as és kb. 110 fokon készítve tűnt jónak.)

 
A 110 fok elég brutálisnak tűnik így elsőre, elég nagy az őrlemény megégésének a veszélye.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29303
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX »


Nekem 93 fok körül van a joker érték, ettől nem nagyon sokat szoktam fel-le mozogni.
Én 92-t tippeltem volna.
 
Szerintem ez így nem OK:
"(A San Giusto Bar pl. 80/20-as és kb. 110 fokon készítve tűnt jónak.)

Avatar
bluesfan
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 512
Csatlakozott: 2013.03.18., hétf. 11:30
Értékelés: 61

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: bluesfan »

Nekem 93 fok körül van a joker érték, ettől nem nagyon sokat szoktam fel-le mozogni.

Avatar
bluesfan
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 512
Csatlakozott: 2013.03.18., hétf. 11:30
Értékelés: 61

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: bluesfan »



Sziasztok!
 
Ma vettem egy Lelit PL41TEM gépet és ezzel kapcsolatban szeretném kérni a segítségeteket!
 
GC-ről váltottam (elsősorban a PID miatt) és ez a része a dolognak be is vált. Persze még bőven a betanulási fázisban vagyok , de az már így is bizonyos, hogy stabilabban készül a kávé. Ami viszont lehetne jobb a Lelitben: a gyári szűrőkosárba kevesebb őrlemény fér, mint a Gaggiáéba. Ilyenből nem lehet nagyobbat beszerezni? Illetve tud valaki egycsészés LM szűrőről ebben a méretben (57mm)? Én nem találtam... Ritkán iszom egyedül, tehát ez marginális kérdés, de ha meg lehet oldani, jó lenne.

Szia!
 
Én ugyan ilyen gépet használok és fajtától függően 16-17 g-ot simán bele tudok tenni a szűrőbe. Most épp San Domingo Barahona kávé van terítéken és azt figyeltem meg, hogy finomabb lesz a végeredmény 16 g-ból, mint 16,5 g-ból készítve. Tehát a több őrlemény nem feltétlenül eredményez jobb kávét. Már sokszor leírták előttem, de igaz: az őrlő döntő fontosságú.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29303
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX »


Ide írjátok be, hogy mely kávéknál milyen PID-es értékeket állítottatok be.
Idáig már több, mint 50 PID-es Lelit gépet adtunk el, tehát biztosan sok tapasztalatot lehet majd itt olvasni.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29303
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX »



Tudom-tudom, mérni kéne, de elég kényelmes típus vagyok... Az egyébként már a GC-nél is problémát jelentett olykor, ha valamiért (pl. kávécsere, ürülő babtartály) nem volt megfelelő az őrlemény mennyisége, de ennyivel elnézőbb volt a hibákkal szemben.
 
Más kérdés: készült valamiféle referencia arra vonatkozóan, hogy kb. milyen kávé esetében mennyire érdemes belőni a PID-et? Mert – gondolom – az A/R arány első körben ad egy jó közelítést, nem? (A San Giusto Bar pl. 80/20-as és kb. 110 fokon készítve tűnt jónak.)

 
Érdemes mindig mérni, mert 1g nagy ízbeli eltérést okozhat.
Mivel egyre több PID-es Lelit gépet adunk el, így mindjárt nyitok egy topikot pont emiatt a kávés teszteknél. Lelit PID beállitás, különböző kávéknál. 

Válasz küldése

Vissza: “Szemes kávék, Kávé tesztek, PID beállítás.”