Indiai kávé tesztek.

Avatar
GAgyiXyXy
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 166
Csatlakozott: 2016.12.02., pén. 17:36
Értékelés: 3

Indiai kávé tesztek.

Hozzászólás Szerző: GAgyiXyXy » 2018.04.07., szomb. 11:08




On 2018. 02. 19. at 12:19 PM, AVX said:




Ez eddig sem Sandalj volt, de még ugyanaz. 






"...Baromira nehéz ennek a kávénak a pörkölése. Ezt még a Sandaljtól vettem. Szerintem az IAC kávék minőségben is jobbak...." Ezért bátorkodtam kérdezni.




Ma kénytelen voltam felnyitni és szétporciózni a 4-i pörkölést. Nagyon meglepődtem mennyire világosra sikeredett. Azon is meglepődtem, hogy a friss pöri ellenére nem volt igazán gázképződés. Baloldalt a malabar, jobb oldalt bécsi pörkölésű szumátrai Wonosari:
https://photos.app.goo.gl/tTYzLzdYyp2ZZJgL2 látványosan világosabb a malabar. Gyorsan húztam is egyet, ami nem lett tökéletes, mert több kell a szűrőbe ebből. A hőfok is alacsony volt szerintem. De szembetűnő volt, mennyivel kevesebb a crema. Máskor az ilyen friss pöri az intenzív co2 képződés miatt crema cunamit eredményezett. Ízre meg nem is tudom, mintha jellegtelenebb lenne. Persze ez még nem jelent semmit, hiszen nem volt jó a csapolás, szerintem kissé alul kivonatolt is lett, de majd próbálkozom tovább. Gondoltam azért megosztom veletek.


Rancilo Silvia full tuning, Eureka mignon specialita

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Indiai kávé tesztek.

Hozzászólás Szerző: AVX » 2018.02.19., hétf. 12:19



Ha arra járok viszek, úgy is kell még vennem kávét ebből barátomnak :)


Érdekes, hogy a darálón ereszteni kellett rendesen, mert elsőre szinte befulladt. Az alapanyag is más esetleg? Ez már nem sandalj? Mert a babok is mintha nagyobbak lennének, de egyértelműen egyenletesebb méretűek. Azt hittem a malabart már kimaxoltam, de nem...ez pörkölési profil bársonyasabbá tette. És még nem is tökéletes a lefolyás.



Ez eddig sem Sandalj volt, de még ugyanaz. 



Avatar
GAgyiXyXy
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 166
Csatlakozott: 2016.12.02., pén. 17:36
Értékelés: 3

Indiai kávé tesztek.

Hozzászólás Szerző: GAgyiXyXy » 2018.02.18., vas. 19:13


Vigyél be pár grammnyi mintát és mérjétek meg a színét. Tibi azt mondja, hogy totál másképp pörköl a Giesen, mint amivel eddig pörkölve volt.


Ha arra járok viszek, úgy is kell még vennem kávét ebből barátomnak :)


Érdekes, hogy a darálón ereszteni kellett rendesen, mert elsőre szinte befulladt. Az alapanyag is más esetleg? Ez már nem sandalj? Mert a babok is mintha nagyobbak lennének, de egyértelműen egyenletesebb méretűek. Azt hittem a malabart már kimaxoltam, de nem...ez pörkölési profil bársonyasabbá tette. És még nem is tökéletes a lefolyás.


Rancilo Silvia full tuning, Eureka mignon specialita

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Indiai kávé tesztek.

Hozzászólás Szerző: AVX » 2018.02.18., vas. 17:49



Megnyílt ma az új pörkölésű malabar. A képen az alsó a hétfői pörkölés, a felső az decemberi és ha igaz győri. Teljesen más. A mostani lényegesen világosabb, nem fényes az  olajtól. Jelzem az utóbbi pörkölések eléggé hektikusra sikeredtek.


https://photos.app.goo.gl/9ruE5dJm21n8gbao1


Mint a képen is látszik, szép, egészséges, homogén szemek, pörkölés is egyenletes (csak így tovább Tibi!). Tetszik...illata fenséges, ízre is kiváló. Ez legyen a legrosszabb pörkölés :)


Érdekelne ez hányas. 105? Én megpróbálnám még 110-en hogyan muzsikál.


 


Ez a pörkölés erősen ajánlott, aki szereti a malabart.



Vigyél be pár grammnyi mintát és mérjétek meg a színét. Tibi azt mondja, hogy totál másképp pörköl a Giesen, mint amivel eddig pörkölve volt.



Avatar
GAgyiXyXy
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 166
Csatlakozott: 2016.12.02., pén. 17:36
Értékelés: 3

Indiai kávé tesztek.

Hozzászólás Szerző: GAgyiXyXy » 2018.02.18., vas. 16:08


Megnyílt ma az új pörkölésű malabar. A képen az alsó a hétfői pörkölés, a felső az decemberi és ha igaz győri. Teljesen más. A mostani lényegesen világosabb, nem fényes az  olajtól. Jelzem az utóbbi pörkölések eléggé hektikusra sikeredtek.


https://photos.app.goo.gl/9ruE5dJm21n8gbao1


Mint a képen is látszik, szép, egészséges, homogén szemek, pörkölés is egyenletes (csak így tovább Tibi!). Tetszik...illata fenséges, ízre is kiváló. Ez legyen a legrosszabb pörkölés :)


Érdekelne ez hányas. 105? Én megpróbálnám még 110-en hogyan muzsikál.


 


Ez a pörkölés erősen ajánlott, aki szereti a malabart.


Rancilo Silvia full tuning, Eureka mignon specialita

Avatar
GAgyiXyXy
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 166
Csatlakozott: 2016.12.02., pén. 17:36
Értékelés: 3

Indiai kávé tesztek.

Hozzászólás Szerző: GAgyiXyXy » 2017.12.14., csüt. 07:25



Ismerős 1,5 hónapja kóstolta nálam a Malabart - tetszett neki. A mostanival mi a helyzet, merjem neki ajánlani?


Ha a pörkölés nem sikerült egyenletesen, lehet inkább várnék vele. Februárig lesz valami köztes állapot?


Mi van helyette hasonló ízvilággal és árfekvésben, amivel nem lövök mellé?



Ne várj vele, ízre hibátlan, sőt! Szerintem ez nagyon jól áll neki. Ez a második legjobban (ízre) sikerült prökölés. Az első valamikor nyáron volt egy egyenletes 105-ös,m az ízre és kinézetre is hibátlan volt.


Szóval nem lősz mellé.


Ja és a malabar az sztenderd jó, csak vannak még jobbak néha :)


Rancilo Silvia full tuning, Eureka mignon specialita

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Indiai kávé tesztek.

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.12.12., kedd 14:19



Ismerős 1,5 hónapja kóstolta nálam a Malabart - tetszett neki. A mostanival mi a helyzet, merjem neki ajánlani?


Ha a pörkölés nem sikerült egyenletesen, lehet inkább várnék vele. Februárig lesz valami köztes állapot?


Mi van helyette hasonló ízvilággal és árfekvésben, amivel nem lövök mellé?



Én megkóstoltam a mostanit. Szerintem ez rendben van.


Nem a pörkölés rossz, hanem a szemek nem egyforma színüek, de ez így van a blendeknél is, amiket együtt pörkölnek.


Februárig biztosan nem lesz új beszerzés. Már 10 hónapja ez van, szóval nem hiszem, hogy gond lenne vele.



Avatar
Ram
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 65
Csatlakozott: 2017.03.13., hétf. 10:38
Értékelés: 5

Indiai kávé tesztek.

Hozzászólás Szerző: Ram » 2017.12.12., kedd 14:15


Ismerős 1,5 hónapja kóstolta nálam a Malabart - tetszett neki. A mostanival mi a helyzet, merjem neki ajánlani?


Ha a pörkölés nem sikerült egyenletesen, lehet inkább várnék vele. Februárig lesz valami köztes állapot?


Mi van helyette hasonló ízvilággal és árfekvésben, amivel nem lövök mellé?



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Indiai kávé tesztek.

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.12.11., hétf. 18:46


Milyen új forrásból lesz a malabar? Azt már Ti pörkölitek?


Az új kávék csak februártól lesznek, ha jól tudom. Akkor már mindent mi fogunk pörkölni.


IAC-től veszünk már majdnem mindent mostanában, kivéve a specialty kávékat.



Avatar
GAgyiXyXy
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 166
Csatlakozott: 2016.12.02., pén. 17:36
Értékelés: 3

Indiai kávé tesztek.

Hozzászólás Szerző: GAgyiXyXy » 2017.12.11., hétf. 18:45

Milyen új forrásból lesz a malabar? Azt már Ti pörkölitek?

Rancilo Silvia full tuning, Eureka mignon specialita

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Indiai kávé tesztek.

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.12.10., vas. 19:02



Nekem ilyenkor a legjobb, imádom a pezsgését :) És mondom, ízre semmi bajom vele, csak ránézésre érdekes és feltűnő az inhomogenitás.


Új forrásból lesz a malabar? Kiváncsian várom, pedig váltani készültem, mert úgy érzem ezt a kávét már kimaxoltam.



A most pörkölt baromi drága Specialty brazilban meg sok törött szem volt, de az íze isteni.



Avatar
GAgyiXyXy
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 166
Csatlakozott: 2016.12.02., pén. 17:36
Értékelés: 3

Indiai kávé tesztek.

Hozzászólás Szerző: GAgyiXyXy » 2017.12.10., vas. 18:54



Baromira nehéz ennek a kávénak a pörkölése. Ezt még a Sandaljtól vettem. Szerintem az IAC kávék minőségben is jobbak.


Ha elfogy a nyers, kíváncsi vagyok az újabb eresztésre, hogy az milyen lesz. 


Egyébként szerintem érdemes lenne még egy hetet várnod a kávéval.



Nekem ilyenkor a legjobb, imádom a pezsgését :) És mondom, ízre semmi bajom vele, csak ránézésre érdekes és feltűnő az inhomogenitás.


Új forrásból lesz a malabar? Kiváncsian várom, pedig váltani készültem, mert úgy érzem ezt a kávét már kimaxoltam.


Rancilo Silvia full tuning, Eureka mignon specialita

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Indiai kávé tesztek.

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.12.10., vas. 12:34



A dec. 5-i pörkölés eléggé vegyesre sikerült, nem homogén, vannak kirívóan világos és sötét szemek egyaránt szép számmal. Ennek ellenére nagyon tetszik így 5 naposan is, remekek csapolások, az ízzel sincs semmi bajom, sőt. Nekem jobb mint a homogénebb 95-100-as pörkölés. Ez nem tudom mennyi lehet. Meg nem értem azt sem, miért kell 95-ra pörkölni. Ennek a 100+ áll a legjobban.


A kávéra jellemző brutális crema nyitott karon már-már vulkán kitörésre hajaz. Brutális!


Ez a nyitott kar (múlt hét óta használom) meg nagy találmány és nekem talány is egyben. A 7,5 g-s IMS szűrőt eddig nem tudtam használni, mint ahogyan a gyári szimlplát sem, mert a dupla kifolyós karon pocsék volt mind ízre, mind kinézetre a lefolyás. A nyitott karral meg kinézetre és ízre is teljesen vállalható számomra. Persze nem dupla, de szívesen felteszem és használom. A lefolyás kinézetét még tudom magyarázni, de az ízt? Lehet azért más, mert a relatív kevés kávé lassan és relatív sokáig érintkezik a rézzel?


Minden esetre a nyitott kar egy plusz élvezeti faktor (nem is akármilyen) a kávé készítésekor, szinte új dimenzió. Ennél a kávénál mindenképpen, de gondolom a többinél is.



Baromira nehéz ennek a kávénak a pörkölése. Ezt még a Sandaljtól vettem. Szerintem az IAC kávék minőségben is jobbak.


Ha elfogy a nyers, kíváncsi vagyok az újabb eresztésre, hogy az milyen lesz. 


Egyébként szerintem érdemes lenne még egy hetet várnod a kávéval.



Avatar
GAgyiXyXy
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 166
Csatlakozott: 2016.12.02., pén. 17:36
Értékelés: 3

Indiai kávé tesztek.

Hozzászólás Szerző: GAgyiXyXy » 2017.12.10., vas. 12:31


A dec. 5-i pörkölés eléggé vegyesre sikerült, nem homogén, vannak kirívóan világos és sötét szemek egyaránt szép számmal. Ennek ellenére nagyon tetszik így 5 naposan is, remekek csapolások, az ízzel sincs semmi bajom, sőt. Nekem jobb mint a homogénebb 95-100-as pörkölés. Ez nem tudom mennyi lehet. Meg nem értem azt sem, miért kell 95-ra pörkölni. Ennek a 100+ áll a legjobban.


A kávéra jellemző brutális crema nyitott karon már-már vulkán kitörésre hajaz. Brutális!
Ez a nyitott kar (múlt hét óta használom) meg nagy találmány és nekem talány is egyben. A 7,5 g-s IMS szűrőt eddig nem tudtam használni, mint ahogyan a gyári szimlplát sem, mert a dupla kifolyós karon pocsék volt mind ízre, mind kinézetre a lefolyás. A nyitott karral meg kinézetre és ízre is teljesen vállalható számomra. Persze nem dupla, de szívesen felteszem és használom. A lefolyás kinézetét még tudom magyarázni, de az ízt? Lehet azért más, mert a relatív kevés kávé lassan és relatív sokáig érintkezik a rézzel?


Minden esetre a nyitott kar egy plusz élvezeti faktor (nem is akármilyen) a kávé készítésekor, szinte új dimenzió. Ennél a kávénál mindenképpen, de gondolom a többinél is.


Rancilo Silvia full tuning, Eureka mignon specialita

Avatar
Asgard
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1926
Csatlakozott: 2012.11.05., hétf. 13:00
Értékelés: 191

Indiai kávé tesztek.

Hozzászólás Szerző: Asgard » 2017.09.05., kedd 18:42


Mi mikor használjuk minden nap kalibráljuk! Azt én is észrevettem hogy 2 fajta finomságú őrleménynél előfordulhat 4-5 szám eltérés ! Érdemes 2 x mérni!


Sokan minden mérés előtt kalibrálják, én ritkábban szoktam. Ami fontos hogy ugyanazt a skálát érdemes használni ha a minőségi követelmény része, mert azok nem lineárisak. Nálunk volt ebből keveredés, végül átálltunk egyféle skálára.



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Indiai kávé tesztek.

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.09.05., kedd 12:27


Mi mikor használjuk minden nap kalibráljuk! Azt én is észrevettem hogy 2 fajta finomságú őrleménynél előfordulhat 4-5 szám eltérés ! Érdemes 2 x mérni!


Ezen túl vagyunk. Kalibráltuk és újra mértünk.



Avatar
AVX-Gergő
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 260
Csatlakozott: 2016.06.06., hétf. 09:48
Értékelés: 14

Indiai kávé tesztek.

Hozzászólás Szerző: AVX-Gergő » 2017.09.05., kedd 12:25

Mi mikor használjuk minden nap kalibráljuk! Azt én is észrevettem hogy 2 fajta finomságú őrleménynél előfordulhat 4-5 szám eltérés ! Érdemes 2 x mérni!


Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Indiai kávé tesztek.

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.09.05., kedd 07:06


Az nem kis eltérés egy ilyen célszerszám esetén.


Írt már János a gyártónak.



Avatar
Katoci
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1105
Csatlakozott: 2015.09.04., pén. 21:04
Értékelés: 60

Indiai kávé tesztek.

Hozzászólás Szerző: Katoci » 2017.09.05., kedd 06:26



Na pont emiatt kell a visszajelzés, hogy tudjuk melyiket hogyan pörköltessük.


Közben kiderült egy kis gond, amire most jöttünk rá, hogy János eljött hozzánk.


Az ő Tonino mérője 6-7-tel kevesebbet mutat, mint a mienk.


Mostantól az ővéhez igazodok én is.



Az nem kis eltérés egy ilyen célszerszám esetén.



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Indiai kávé tesztek.

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.09.04., hétf. 18:10



Ma gyorsan el is hoztam egy fél kilós csomagot, lényegesen világosabb mint amit Tibi pörkölt nekem (nem reklamálás!) legutóbb. Ha már itt van csapra is vertem. Ez a szín az igazi. 105-öt írtál Béla. Na ennek a kávénak ez áll jól az én ízlésem szerint. Igazi bársonyos, remek.


Remélem kitart addig, amíg elindul a teszt :)



Na pont emiatt kell a visszajelzés, hogy tudjuk melyiket hogyan pörköltessük.


Közben kiderült egy kis gond, amire most jöttünk rá, hogy János eljött hozzánk.


Az ő Tonino mérője 6-7-tel kevesebbet mutat, mint a mienk.


Mostantól az ővéhez igazodok én is.



Avatar
GAgyiXyXy
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 166
Csatlakozott: 2016.12.02., pén. 17:36
Értékelés: 3

Indiai kávé tesztek.

Hozzászólás Szerző: GAgyiXyXy » 2017.09.04., hétf. 17:50


Ma gyorsan el is hoztam egy fél kilós csomagot, lényegesen világosabb mint amit Tibi pörkölt nekem (nem reklamálás!) legutóbb. Ha már itt van csapra is vertem. Ez a szín az igazi. 105-öt írtál Béla. Na ennek a kávénak ez áll jól az én ízlésem szerint. Igazi bársonyos, remek.


Remélem kitart addig, amíg elindul a teszt :)


Rancilo Silvia full tuning, Eureka mignon specialita

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Indiai kávé tesztek.

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.06.22., csüt. 17:32



Gyorsan kiporcióztam és húztam is egyet a ma érkezett malabar pöriből. Már ránézésre szebb mint a májusi 9-i pörkölés. Olyan mézes csokis illata van, hogy az csuda. 3 kávészem maradt az előzőből, a mostani világosabb egyértelműen. Nagyon jól sikerült pörkölés.


Hiába porciózom,fagyasztom egyből, egy hónap alatt sokat veszített a zamatokból. Ez most nagyon kijött. Persze lehet azért mert a múltkori picit túl volt pörkölve.



Gyors voltál.


Később majd vihetsz kisebb kiszerelésben is, ha mi pörköljük. 



Avatar
GAgyiXyXy
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 166
Csatlakozott: 2016.12.02., pén. 17:36
Értékelés: 3

Indiai kávé tesztek.

Hozzászólás Szerző: GAgyiXyXy » 2017.06.22., csüt. 17:30


Gyorsan kiporcióztam és húztam is egyet a ma érkezett malabar pöriből. Már ránézésre szebb mint a májusi 9-i pörkölés. Olyan mézes csokis illata van, hogy az csuda. 3 kávészem maradt az előzőből, a mostani világosabb egyértelműen. Nagyon jól sikerült pörkölés.


Hiába porciózom,fagyasztom egyből, egy hónap alatt sokat veszített a zamatokból. Ez most nagyon kijött. Persze lehet azért mert a múltkori picit túl volt pörkölve.


Rancilo Silvia full tuning, Eureka mignon specialita

Avatar
GAgyiXyXy
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 166
Csatlakozott: 2016.12.02., pén. 17:36
Értékelés: 3

Indiai kávé tesztek.

Hozzászólás Szerző: GAgyiXyXy » 2017.05.14., vas. 11:34


Végeztem a nugget-el..PID híján szörfölgettem, játszottam mennyiséggel, finomsággal. Azt az alacsony savasságot, amit írnak róla korántsem hozta nálam annyira, mint a malabar. A malabarhoz képest nálam már a savas kategória. Valahol olvastam a malabarról, hogy bársonyos. Igen, nagyon jó megfogalmazás. Kezdem belátni, hogy az én ízlelőbimbóim túlérzékenyek a savakra. Ez van.


A Malabar...hát igen....olyan az érzésem vele, mint amikor az emberfia meglátt egy nőt, aki semmiben sem kiemelkedő, hanem csak jó, de az egész, az összhang olyan egyben van, hogy elsőre képes beleszeretni. Ha értitek mire gondolok....


Rancilo Silvia full tuning, Eureka mignon specialita

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59342
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3268

Indiai kávé tesztek.

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.05.07., vas. 15:06



Béla! Még mindig nincs monsooned malabar a webshopban. Vagy csak én nem látom? Jövő héten megint mennem kellene kávéért és a nugget nem jött be annyira.


 


@pi61: ez a nugget közepes pörkölés volt, rákérdeztem, csak a hőfok volt alacsonyabb.


 


OFF: Béla ami van nálad 2-es brikka az ajánlott? nem lötyög,nem zörög, nem csöpög (nem román)? :) kellene utazáshoz egy kis főző.



 


Mindent a megfelelő helyen.


Olvasni is:


http://www.avx.hu/forum/index.php?/topic/56335-avx-caf%C3%A9-nyers-%C3%A9s-p%C3%B6rk%C3%B6lt-k%C3%A1v%C3%A9k/


India Monsooned Malabar AA:normál pörkölés- T=95- 7*1kg, 6*500g



Válasz küldése

Vissza: “Szemes kávék, Kávé tesztek, PID beállítás.”