Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327

Kávé teszteredmények

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Re: Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX »

Sorrend:
1,-Casino Mocca-Burundi Gitwe---------------------------82,5 pont
2,-Nomad-Rwanda Gitwe Nyamasheke-------------------81,5 pont
3,-Five Elephant-Burundi Buziraguhindwa Shade Dried-76 pont
4,-Kapuciner-Tanzania Joseph Kayenge-------------------74,5 pont
5,-Beyond Within-Rwanda Mahembe----------------------74 pont
6,-AVX Café-Kenya Kirimiri 88p----------------------------71,5 pont
7,-AVX Café-Honduras SHG EP Caeful Coop-82p---------66 pont--

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Re: Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX »

Összesítés:
1,-AVX Café-Honduras SHG EP Caeful Coop-82p----------8-5-7-8-4-8-7-7-8-4------66 pont---------7
2,-Five Elephant-Burundi Buziraguhindwa Shade Dried-9-8-5-7-5-9-10-6-7-10---76 pont----------3
3,-Kapuciner-Tanzania Joseph Kayenge--------------------7-7-8-9-6-10-7,5-6-6-8--74,5 pont-------4
4,-Beyond Within-Rwanda Mahembe-----------------------8-6-5-7-7-9-8-8-8-8------74 pont----------5
5,-AVX Café-Kenya Kirimiri 88p-----------------------------7-1-6-8-7-9-9,5-10-7-7---71,5 pont-------6
6,-Casino Mocca-Burundi Gitwe-----------------------------3-9-9-7-9-8-9,5-10-9-9---82,5 pont ------1
7,-Nomad-Rwanda Gitwe Nyamasheke---------------------7-4-7-6-10-9-9,5-9-10-10-81,5 pont------2

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Re: Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX »

Ezek a kávék voltak a mostani teszten:
1,-AVX Café-Honduras SHG EP Caeful Coop-82p
2,-Five Elephant-Burundi Buziraguhindwa Shade Dried
3,-Kapuciner-Tanzania Joseph Kayenge
4,-Beyond Within-Rwanda Mahembe
5,-AVX Café-Kenya Kirimiri 88p
6,-Casino Mocca-Burundi Gitwe
7,-Nomad-Rwanda Gitwe Nyamasheke
Csatolmányok
1.jpg
1.jpg (876.42 KiB) Megtekintve 4923 alkalommal
2.jpg
2.jpg (507.67 KiB) Megtekintve 4923 alkalommal
3.jpg
3.jpg (290.99 KiB) Megtekintve 4923 alkalommal
4.jpg
4.jpg (450.87 KiB) Megtekintve 4923 alkalommal
5.jpg
5.jpg (972.11 KiB) Megtekintve 4923 alkalommal
6.jpg
6.jpg (772.69 KiB) Megtekintve 4923 alkalommal
7.jpg
7.jpg (349.3 KiB) Megtekintve 4923 alkalommal

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Re: Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX »

Mikee 70

Kávék tesztje (2018 június)

Gaggia Classic PID, Naked kar Reneka szűrővel, Mahlkönig Vario

1) Világos pörkölés. Vegyes méretű kávészemek, aprótól a normál méretig. Sok kell belőle a szűrőkosárba, magasabb hőmérsékletet igényel (ca. 94 C). Közepes test, nem túl sok crema, gyümölcsös (cseresznye?), pörköléséhez képest nem túl magyas a sav, utóíze hosszan tart.
8 pont.

2) Apró, egyenletes kávészemek. Sötétebb az örlemény, mint az 1. mintánál. Elsőre nagyon szép ristretto sikerült, mandarinos-citrusos jegyekkel. Olajos, sűrű, narancsos étcsoki.
9 pont.

3) Sötétebb szemek, mint az 1., apró és közepes szemek.
Sok örlemény kell, vékonyabb test, kevés crema, tejkaramellás bevillanások.
7 pont.

4) Sötétebb árnyalat sok apró kávészemmel, sok pernye rajta maradt a szemeken, az örleményben is megjelenik. Közepesnél nagyobb test és crema, szép arányok, tetszett.
8 pont.

5) Apró, világos szemek, az örleményben pernye. Nagyon jó ristretto készült belőle elsőre, amikor még nem volt rá belőve a daráló, így kevés kávé folyt le. Itt is magas hőmérséklet kellett: 95-96 C-on tűnt a legjobbnak.
Beállítva az örlőt: közepes test, kevés crema, szép savak.
7 pont.

6) Nagyon apró a szemek mérete, sötétebb pörkölés.
Próbáltam több daráló beállítással és hőmérséklettel, de nem sikerült olyan kávét készíteni, amit jólesően meg tudok inni. Ebből maradt is ki szemes kávé, ilyen még nem volt. Szotyolás, pörkölt magvas ízjegyek. Ez nem az én kávém.
Hasonló, mint 2017 áprilisban a brazil kávéknál a 4. (talán India Robusta Monsooned).
3 pont

7) Apró és nagyobb szemek, az örleményben sok pernye. Közepes test, kevés crema. Szép savak, citrusos jegyek (mandarin?).
7 pont

1-2 ez borzalmas, egy kortyot se bírok meginni
3-4 nagyon gyenge, lenyelem, de nem kell több
5-6 határeset, már iható, de nem fog meg különösen
7-8 kifejezetten kellemes, bármikor vennénk belőle
9-10 prémium kategória, ajándéknak is választanám

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Re: Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX »

Wolfy999
1.
Világos szín, kicsit nyers-zöldes illat.
Zöldséges, zöldalmás, citrusos íz. Volt egy kicsi grapefruit héj íz, amit sehogy se tudtam eltüntetni. Legjobb recept: 93-94 fokos fejhő, 20,5g/40g
5 pont, nem az én ízvilágom.

2.
Apró szemek, picit sötétebb szín, édes illat.
Áfonya, bogyós gyümölcsök, néhány próbálkozás citromos ízeket is hozott. Lassabb lefolyás állt neki jól. Legjobb recept: 94 fokos fejhő, 21,2/41g
8 pont, eleinte nagyon jókat húztam belőle, de gyorsan hanyatlott bontás után.

3.
Változatos szemek, sok peaberry.
Cseresznye, kellemes, nem bántó savasság. Hosszabbra engedve kellemesebb. Legjobb recept: 93 fokos fejhő, 20,5/50g
7 pont, volt nála jobb is, de egy kellemes kávé.

4.
Pici szemek, sok pernye.
Barackos tea ízvilág. Az első egy-kettő ital egész jó volt, de gyorsan hanyatlott utána. Legjobb recept: 94 fokos fejhő, 20,7g/45g
6 pont, nagyon ellaposodot, nem győzött meg.

5.
Változatos méretű szemek.
Bármit csináltam híg, testetlen és savanyú ital lett az eredmény. Ha emeltem a hőt keserű is lett, de a savanyú nem tűnt el.
1 pont, nem sikerült értékelhetőt húzni belőle, mind a lefolyóban végezte.

6.
Apró szemű, kissé erjedt (száraz feldolgozásra jellemző) és édes illat.
Aszalt gyümölcsös, fermentált íz. Nagyon kellemes italok sikerültek belőle. Legjobb recept: 94 fokos fejhő, 21g/42g
9 pont, nekem nagyon bejött, de szerintem itt már bejön az egyéni ízlés is. Én szeretem a száraz feldolgozású kávékat.

7.
Sok apró, tömör szem, némelyiken még rajta a silverskin. Akad egy-egy nagyon világos szem.
Graprefruitos kellemetlen savak. Híg testetlen ital kevés cremával. Legjobb recept: 94 fokos fejhő, 21g/44g
4 pont, nem igazán sikerült belőle jó ital.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Re: Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX »

mdav88 :

A mostani teszt nálam pavoni-n zajlik főképp, de az ajánlottaknál a filtert is elővettem (bár nem vagyok egy filter-zsonglőr, sem az ízvilág nagy rajongója). Daráló ismét Mazzer Major. A pavoni új nálam, de azt gondolom hogy sok esetben egy valamivel töményebb filteres ízvilágot tudok kicsikarni belőle, ezért azoknál a kávéknál is domboríthat, amiknél a klasszikus presszó nem működik.

1. minta
Nálam ennél a mintánál a tejcsoki ízvilága dominált leginkább, halovány távoli savak jelenlétében. Nem volt eszetlen izgalmas, inkább elmélázós-borongós napokra való, stabilan kellemeset-krémeset hozó kávé.
7p


2. minta
Presszóban nagyon nem adta magát, tömény keserű-magvas fanyarság íze nem tűnt el sehogysem. Kis pihentetés jót tett neki, azért a vége felé sikerült egy egy értékelhetőbbet készíteni belőle, bár inkább eltolódott a savasság irányába.
Filterben sokat javult, de ott is jelen volt ez a fanyar íz, viszont a kezdeti étcsoki után kellemes gyümölcsös savassággal igyekezett ezt palástolni.
5p


3. minta
Nálam abszolút balanszos kellemes arcát mutatja ez a kávé, amely olyan gyorsan elfogyott a kettes versenyzővel ellentétben, hogy nem volt alkalmam mindent kipróbálni rajta.
8p


4. minta
Főképp filtereztem belőle, és mivel nekem nem ez a fő beállítottságom így nem is tudom jól értékelni ezt a kávét.
5p


5. minta
Kellemesebb, de nem túl markáns élmény kategóriájába sorolt kávé lett nálam. Nem volt rossz, nem lógott ki nagyon sehol. Savval itt is kellett kicsit küzdeni mire átkonvertálható lett gyümölcsösséggé, de közel sem annyit mint némely vetélytársnál.
6p


6. minta
Azt hittem, hogy egy palack bort bontok ki. Illatában, ízében midenhol boros, mármár kissé rumos ízek uralkodnak, amit a savak szépen alátámasztanak. Nálam ő lett a tesztgyőztes, mert bár ittam már hasonlót, ott nem volt mögötte ilyen "savgerinc". Flatwhite-ként is kifejezetten jól működik. Egyedi, szinte egzotikus.
9p


7. minta
Nem aratott akkora sikert, filterben is inkább kissé unalmasabb csokis ízek jöttek, de édes és letisztult, kerek kávé. Amikor írom, pont egy flatwhite-ot kortyolgatok belőle, ahol kb a filterben megismert vonal köszön vissza, túl sok izgalom nincs benne, gyömölcsösség, savasság elhanyagolható, tej totál lesimítja. Presszóban azért akad némi sav, de bőven vállalható szinten marad.
7p

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Re: Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX »

bluesfan :
Először is leszögezném, hogy az értékelésben szereplő pontszámok nem a kávé minőségére vonatkoznak, mert szerintem ez mindegyiknél kiváló, sokkal inkább az adott pörkölési szinten, a rendelkezésre álló gépparkkal előcsalogatható ízek sorrendjét a saját ízlésünk szubjektív mércéjével mérve.
Mindegyik kávét Reneka kosárral készítettem, eleinte Comandante-vel őrölve, de ezeknél a világosra pörkölt fajtáknál a presszóra őrlés komoly kihívás a kurblit hajtó delikvensnek, tehát közben váltottam villanyosra.


1. minta
Meglepően finom őrlést igényelt, pedig egyáltalán nem a legvilágosabb a minták közül. Elsőre inkább klasszik, mint gyümölcsös ízvilág, nekünk nagyon ízlett.
18,5g, PID: 102°
Pontszám: 8


2. minta
Kissé durvább őrlést kívánt, a PID maradt az első mintához használt értéken. Na ez már egy kifejezetten gyümölcsös, nekünk talán kissé túlságosan is. A kávén ettől függetlenül érződik, hogy jó minőség, valószínűleg csak a világos pörkölés kelti a túlontúl gyümis érzetet.
20,5g, PID: 102°
Pontszám: 7


3. minta
Ez a minta sok hasonlóságot mutatott az elsővel, ismét egy kissé csokisabb ízű, de tartalmazott egy kellemes, kissé gyümölcsös, fűszeres jelleget is, amit én személy szerint nagyon kedvelek.
18,5 g, PID: 100°
Pontszám: 9


4. minta
Ez egy kifejezetten gyümölcsös, leginkább piros bogyósokra emlékeztető ízvilágú, rendkívül apró szemű kávéféle. Finom volt, de nekem túl a sava(borsa).
20g, PID: 102°
Pontszám: 7


5. minta
Ha jól emlékszem, ez volt a mezőny legvilágosabb pörkölésű játékosa, ennek ellenére mégsem éreztem annyira savasnak, kimondottam kellemes elegye volt a klasszikus és az újhullámos vonalnak.
20,5g, PID: 108°
Pontszám: 8


6. minta
Ezt kibontva, határozottan eperlekvár illatot éreztem, ami csapolás után is egyértelműen kiérezhető volt. Talán erre volt a leginkább érvényes, ami egyébként szinte mindegyikre elmondható volna, hogy ha reggeli agydurrantónak nem is, de ebéd utánra, egy nagyon finom desszertkávénak abszolút fogyasztható.
20,5g, PID: 106°
Pontszám: 7

7. minta
Ezzel elég sokat küzdöttem, viszont egy markáns arculatot ennek ellenére sem sikerült kicsalogatnom belőle. Elég sok variánst megjátszottam, de mégis kissé jellegtelen maradt, határozott karaktert nem mutatott nálam.
21g, 102°
Pontszám : 6

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Re: Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX »

GAgyiXyXy :
Már vártam az újabb tesztet, nagy izgalom és kíváncsiság van bennem ilyenkor. Én jobbára csak presszózom, szimplát és duplát, ritkán ristretto, vagy lungo ha már végképp nem boldogulok a kávéval, de ez azért ritka. Én azt vallom, hogy filterre pörkölt kávéból ne készítsünk presszót ha nem vagyunk rászorulva (saját tapasztalat(lanság)), de azt is vallom, ha az ember nem próbál ki valamit ne is mondjon róla véleményt. Előre bocsájtva, nálam alig kellett állítani a darálón, valamint a hőfokok is 92-95 között voltak. 99 fokra nem is mentem, szerintem az már gőzölés lett volna, mert a pid-em szvsz kevesebbet mutat(hat). Jó volt a teszt, újra megbizonyosodtam, hogy (saját véleményem!!!) a legtöbb filter kávéból presszót készíteni:
- nagy macera, 40-50 mp lefolyások, akár 1:4 arány
- nagyobb töltősúly kell, hogy megteljen a kosár,
- a gépparkom nagyon korlátozottan alkalmas (főleg a daráló),
- az eredmény kétséges, a befektetett energiát nem éri meg,
- az ízlelőkém szintén korlátozottan alkalmas a „komplexitás” kiérzésére,
- az ital igazából a legtöbbnél nem is ízlett (1,2,3)
- a produktum kinézete számomra nem vállalható, talán határeset a 5-6-7.
A pontozásom tulajdonképpen a 7 kávé közötti sorrend (!!!), amely meglepő módon 1(leggyengébb),2,3,4,5,6,7(legjobb) mintát követi.

1.kávé minta
Kellemes illat, szép egyenletes babok, homogén de világosba hajló pörkölés így első ránézésre. Picit finomítottam a darálón, a hőfok 94. Második húzásnál valamit bekapott a daráló, kavics? Kiderült nem, mert átnézve a babokat egy megkövesedett nyers kávébab nézett velem farkasszemet. A kávé maga nem rossz, de nincs benne semmi érdekes. Enyhén savas, és talán meggyre emlékeztető íz érezhető. A crema elég szerény, de számomra éppen elfogadható 40mp 1:3. A „kavicsok” miatt azonban nálam ez a kávé nem játszik.
4 pont

2. kávé minta
Szép, apró babok, ránézésre közepes pörkölésűnek vélném, de tudom, hogy ez filterre van pörizve. Afrikai lehet, illata, később íze miatt kenyainak gondolom. A segítség ellenére nálam a hőfok emelése és a finomabbra örlés nem jött be, mert 93 fokon és durvább örleménnyel tudtam elfogadhatót húzni 50mp, 1:3 . Más beállításnál savanyodott és keseredett nálam, itt volt valamiféle egyensúly. A végeredmény engem nem nyűgözött le. Ihatónak iható volt, de ennyi „szenvedést” nem ért meg.
5 pont

3. minta
Nézem a babokat, méretre, pörkölésre aránylag homogén, de valami furcsa van. Ránézésre elég sötétnek tűnik, pedig a színkód alapján elég világos. Első húzásra idő és mennyiség jó, de eléggé citrom lett. A citromlé eltűnik, de igazából semmilyenre sikerül a kávé, de azért fogyasztható.
6 pont

4.minta
Illatra, kinézetre rendben, de eléggé sok pernye van benne, még babokon is. Mindezek ellenére eddig ez a legfinomabb kávé. De úgy is írhatnám, hogy eddig az egyetlen amelyik élvezetet nyújt. Nekem 93 fokon volt a legjobb, feljebb keseredett és vesztett az amúgy kellemes gyümölcsös édességéből.
7 pont

5. minta
Szép, jó illatú. De ebben is találtam pár nagyon alulpörkölt szemet. Viszont cserébe eddig ez a legfinomabb kávé. Ezt még talán venném is. Viszont nekem 95 fokon már keseredett, 93 volt a nyerő vékonyka, aránylag szép cremaval, kellemes édességgel. A gyümölcsösség egyre fokozódik, egyre jobbak a kávék.
7 pont

6. minta
Úgy néz ki, Béla sorba rakta a kávékat és a végére hagyta a legjobbakat. Vagy csak érzéki csalódásom van? Az utolsónál majd kiderül, minden esetre ízre és kinézetre is hajazza a 5-öst.
9 pont

7.minta
És úgy néz ki bejött, ebből a kávéból már lehet vennék én is. Nagyon intenzív, de nem bántó gyümölcsösség, remek kávé.
10 pont

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Re: Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX »

Begicafe
Ez egy eszméletlenül jó kör volt, igazán remek kávék voltak, élmény volt kóstolgatni.

1. Minta
Nagyon finom lágy kávé, diós, karamellás ízekkel. Hosszan kísérleteztem a hőmérsékletekkel, mire végre eltaláltam.
8 pont

2. Minta
Nem sok jót néztem ki ebből a kávéból az aprócska szemek alapján, ehhez képest igen nagy meglepetés ért. Rendkívül harmonikus, kellemesen vajas, karamellás, pörköltmagvas ízeket éreztem.
9 pont

3. Minta
Ennyire harmonikus ízvilágot talán még nem éreztem egyetlen kávéban sem. Nagyon hasonló a 2-es mintához, de jobb annál.
10 pont

4. Minta
Rendkívül apró szemű kávé, mintha a pörkölés nem lenne befejezve. Pedig be van, nem is akárhogyan. Igazi újhullámos ízek, erdei gyümölcsös, grapefruitos ízek jellemzik.
9 pont

5. Minta
Nagyon selymes, lágy kávé ez, olajos magvas ízekkel, enyhe savakkal. Vajas textúrája, tiszta, hosszan lecsengő utóíze kellemes ízt hagy a számban.
9 pont

6. Minta
Az előzőekhez képest számomra ez egy semmiben sem kiemelkedő, ugyanakkor semmiben sem alulteljesítő kávé.
8 pont

7. Minta
A korábbiakhoz képest ez egy élénkebb savakkal rendelkező, markánsabb ízvilágú kávé. Eltartott egy ideig, amíg sikerült a megfelelő daráló beállítást megtalálni, és a hőmérsékletre is elég érzékeny volt. Végül sikerült igen jó kávékat húzni belőle, és a kezdeti kesernyés ízvilágot felváltotta egy markáns, de igen szerethető és ízletes íz
9 pont

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Re: Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX »

bajnokpityu:
A hőfok nálam egy nem HXes, de E61 fejbe épített hőmérő értékét jelenti, őrlésnél pedig végig az M47et használtam, a Majort nem használtam.

1. Zacskót kibontva különlegesen finom illat várt. 93fokon, közepesen finom őrléssel, erős tamperálással félig gyümölsös, félig klasszikus ízt kaptam. Volt édessége is, de ize összességében nem annyira különleges, mint az illata.
7 pont

2. 96fokon közepes őrlési finomsággal lehengerlően intenzív vérnarancs, ribizli, piros grapefruit ízt kaptam. Elsőre is 10pont, élmény ez a kv. filterre nekem nem adott ennyire különleges ízt, de ez a teknikám hibája, nem számítom a pontba.
10 pont

3. Zacskóból kibontva az illata a nyers növényekére emlékeztet. 96fokon, közepes őrléssel 6pont lett volna, ettől jobban sikerült ha egy fokkal durvábbra állítottam az őrlőt, és 97fokra a gépet.
Így kb 7.5 pont.

4. 95fokon finomra őrölve enyhe savanyúság+csoki, 96fok+durvábbra őrölve szuperintenzív kissé édes gyümölcsösség.
8 pont

5. Filterként próbáltam először, nagyon finom lett. Géppel 95fokon finomra őrölve csöpögősen indulva cseresznye, majd csoki utóíz, testes, erős íz. 97fokon érdekes módon nekem savanyúbb lett, egyszerűbb. 22grammból 24ml: sűrű lekvárízű ital.
9.5 pont

6. A bab illata bonbonmeggy,
A 93fokon készült ital illata elképesztően finom gyümölcsillattú, nincs keserűség benne, és az az azonnal „innniakarokmégegyet” hatás. 92fokon savanyú, nem jó.
9.5 pont

7. 93 fokon 21gból főztem, közepesen őrölve. Fűszeres illat, kattogok milyen illatok jönnek. Pl paradicsom. Összetett, nagyon finom, édeskés íz. 5-6-7 között szerintem ízlés dolga, kinek melyik jön be, minőségre szerintem mind nagyon jó, de akármennyit próbálkoztam, nem tudnék dönteni melyik jobb.
9.5 pont

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Re: Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX »

Asgard:
Ebben a körben a szokásos szemeskávé bemutatást kihagyom, mivel speciality körről beszélünk alapvető, hogy hibátla-nok legyenek a szemek. Ugyancsak nem írtam be a Tonino kódokat, mivel Béla megtette.
Eléggé rendhagyó lett a teszt, mert lehetett volna úgy is csinálni, hogy mindegyik kávét egyforma beállítással készítek, de inkább azt választottam, hogy a legjobb beállítás adatait adtam meg. Akik ugyanebben a körben „hagyomá-nyos“ géppel teszteltek, úgyis így teszteltek, talán érdekes lehet hogy profilozással lehet-e eltérő eredményre jutni.

1.- es kávé 7 pont
Presszó recept: 18/42 10mp áztatás majd 25mp háromszög profil 91C
Aroma: gyümölcsös, virágos illatok az előtérben, de a virágot szépen kiegészíti egy édes illat, kb narancsvirág
Íz: Az italban az aromának megfelelő ízvilág, édeskés érett vérnarancs, törökmézzel.

Ezután a kávét filterben is elkészítettem, itt sokkal édesebb italt kaptam, selyemcukor, enyhe mandarinos melléklettel jelent meg.

Talán tanulságos itt leírni, hogy találtam rá az ízre:
1: Keserű ital -> kevesebb hőt kapott
2: törökméz, de nincs egyensúly -> növeltem a dózist 20 gr-ra
3: alakul, de nem balanszos -> készítek filtert milyennek kellene lennie
4: ennek alapján dózis vissza, profilváltás -> OK

2.- es kávé 6 pont
Presszó recept: 18/36 10mp áztatás majd 20mp 9bar 93C
Aroma: cseresznye, nyomokban málna
Íz: málnás étcsoki. Sajons a végén megmaradó kesernyés utóízzel.


3.-as kávé 6 pont
Presszó recept: 20/40 10mp áztatás majd 20mp 9bar 91C
Aroma: nekem először az áfonya jutott eszembe.
Ízében hozza az aromás jegyet, de nekem az ital komplexitása, egyensúlya egyszerűen nem alakul ki. Korrekt, finom kávé, ez a pont a mezőnyben elfoglalt helyét mutatja, amúgy nagyon finom darab.


4.-es kávé 8 pont
Presszó recept: 18/40 10mp áztatás majd 25mp háromszög profil 94C
Aroma: Kellemes gyümölcsös illat, citrusos felhangokkal.
Az italban kellő hőmérséklettel előcsalható a szőlőíz, ahol egyensúlyba kerülnek az ízek. Sajnos a kávé kicsit vékony, sokkal inkább filterbe való mint a többi.
Filterben kíváló szőlőízt ad.

5.-ös kávé 10 pont
Presszó recept: 20/40 6baros profil 50mp
Aroma: Kellemes édes, gyümölcsös illat, virágos felhangokkal.
Ez a kávé igazi nehéz feladat volt, nem volt könnyű megnyitni, de nagyon megérte a próbálkozásokat. 10 pontot kapott, - bár nem érdemelné meg mert nem könnyű azt a 10 pontos ízt előcsalni, - de ha sikerül, tökéletes.
Igazi ízcirkusz. Úgy pattannak szét az ízek az ember szájában mint egy cirkuszi előadás konfettiesője.
Ennél az italnál már elég jól kiismertem Kalmár által készített nyomásmérőt az Achillébe, nagyon jók a tapasztalataim, így elkezdtem a tesztelésbe is bevonni.
Ez a kávé Achillével készült, 10mp 2baros előáztatás után konstans 6bar profillal (bojler PID 118 C)

6.-os kávé 10 pont
Presszó recept: 20/40 6baros profil 50mp
Aroma: Kellemes édes, gyümölcsös illat, karamelles felhangokkal.
Itt ízekről nem írok, mert nagyon könnyen lehet úgy játszani vele ahogy az ízlés diktálja.
Ez a mezőny egyik kedvence lesz szerintem. Könnyen elkészíthető, és kíváló végeredményt ad. Nagyon jól lehet játsza-ni az ízekkel, tetszőlegesen tologatva a különböző irányokba hogy mindenki megtalálja a neki tetsző ízvilágot. Nálam ilyen egy tökéletes alapanyag tökéletesen pörkölve. Semmi erőlködés, állítgatás, szinte bárhogy lefőzve telitalálat.

7.-es kávé 9 pont
Presszó recept: 18/42 10mp áztatás majd 25mp háromszög profil 92C
Ez is kíváló kávé, lehet ha a 6-os előtt iszom 10 pontot kapott volna, így hogy érezhető legyen a különbség „csak“ 9. De bármikor szívesen megvenném, kíváló kávé. Talán kicsit vékonyabb, és nem annyira cukros mint a 6-os. Szerintem e kettő közül aki a kicsit édesebbet zereti a 6-ost preferálja, aki a kicsit savasabbat a 7-est. Mindkettő zseniális.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Re: Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX »

Spencer Hill:
1. minta
Az első minta száraz illata elsőre nem mutatott túl sok rafináltságot. Fűszeres, csokis, karamellás illat mögött megbújt némi gyümölcsösség. Küllemre közepesen nagy szemekkel lehetett találkozni, valamint egységes szép pörköléssel, amiről ebben a körben már talán kár is beszélni, hiszen akkor nem kerültek volna ebbe a kategóriába. Az első próba a nálam már többször bevált hosszú előáztatásos, 6 bar-os csúccsal rendelkező nyújtott idejű elkészítési móddal ment (későbbiekben: nyújtott profil). Az elkészült ital a száraz illat ellenére igen finom, édes gyümölcsös lett. Bár itt sem tűnt túl bonyolultnak az ízvilága, de ez a későbbiekben is beigazolódott. Egy határozott íz, ami nálam a meggyhez állt a legközelebb, és utána egy kellemes lecsengés. Ami nagy előny, mivel az utóíz marad ott a legtovább a szánkban. Kipróbáltam egy hagyományosabbnak mondható 9 bar-os profillal is, de ott egy kicsit laposabb lett az ital és háttérbe szorult a gyümölcsösség. A rugós karosokat idéző profillal izgalmasabb lett mint 9 bar-on, több lett a gyümölcsösség, viszont nem volt olyan édes, mint a nyújtott profilnál. A teszt végére megmaradt egy adag visszakóstolásra, ami az eddigiektől egy kicsit még jobb lett. Kellemes, bármikor szívesen fogyasztanám kategória.
8 pont

2. minta
Ez a minta jóval apróbb szemekből állt, és kissé sötétebb is volt a színe, mint az elsőé. Finom, kellemes gyümölcsös illat fogadott a zacskó bontása után. Leőrölve ez szinte elveszett a 20 grammos VST szűrőben. A nyújtott profillal kezdtem kísérletezni ennél a kávénál is, aztán rápróbáltam 9 bar-on is, amiből ezzel együtt rövidebb idejű csapolás is lett. Hamar rá kellett jöjjek, hogy ennél nem használ a 9 bar, így visszatértem a nyújtotthoz. Alapvetően a citrusoké volt a főszerep, némi ananászos édességgel, de 9 baron túlerőbe kerültek a citrusok. Aztán feljebb is mentem egy fokkal, és így mintha egyéb gyümölcsök is megjelentek volna, de ez már nem derült ki, mert elfogyott. Ez nekem a „jó, de nem választanám legközelebb” kategória. Egy adagot filterre is hagytam, de annyira itt sem nyújtott kimagaslót.
7 pont

3. minta
Izgalmas gyümölcsös illat, némi fűszerezettséggel fogadott ez a csomag. Talán a legközelebb az aszalt gyümölcsökhöz állt illatban. Változóbb méretű szemek, mint az eddigiek és szemre kicsit mintha sötétebb pörkölésű is lenne, bár a színkód szerint nem. Ledarálva már kicsit jobban érződik egy amolyan füstösebb illat, ami elnyomja a gyümölcsöket. Viszont ez már bőven kitöltötte a VST kosár nyújtotta lehetőségeket. Az ilyenekre mondjuk jó a 22 grammos VST. Át is tértem arra. 92 fokon indultam neki és úgy éreztem, hogy ennek a típusnak jót fog tenni a rugós karos profil. Az első két ital el is készült így, de a vége mindig keserűbb volt, mint ahogy azt én szerettem volna. Így visszább vettem egy fokkal, ami jót is tett neki, de ízben még mindig nem vált a kedvencemmé. Adtam neki esélyt 9 baron és a nyújtott profillal is, de egyiktől sem lett virgoncabb. Sőt, a nyújtottól egészen ellaposodott és jellegtelenné vált. Aztán az utolsó adagokra visszatértem a karoshoz, és azt finomítottam tovább. A végére el lehetett érni, hogy egy balanszos ital kerekedett belőle és mintha egy kis grapefruitos utóízt is ki tudtam volna csikarni belőle.
6 pont

4. minta
A ketteshez kísértetiesen hasonlító küllemű kávét rejtett a tasak. Apró szemű, sötétebb barnás színű, de természetesen nem az olasz vonal, csak a fajta jelleg miatt. Illatra egész kellemes, fűszeres, gyümölcsös illat fogadott, ami ledarálva csak fokozódott. A nyújtott profil itt sem érvényesült, így át tértem a 9 bar-ra, ami meghozta gyümölcsét, mert egy finom balanszos édes ital lett belőle, ráadásul kellemes utóízzel. De az igazi itt is a karos profil volt. Még izgalmasabb lett az ital, főbb ízjegyként nekem a szilva ugrott be elsőként. Itt nagyon egyben volt minden. Filterként ez a kávé nálam remekelt. Nagyon finom, friss, ropogós piros gyümölcsök jöttek elő belőle. A kör talán legjobb filtere volt szerintem.
8 pont

5. minta
A mezőny legvilágosabb kávéja ez volt. Illatra nem lehetett panasz. Édeskés, trópusi gyümölcsök keveredtek a citrusokkal. Ledarálva az első adagot majdhogy nem megcsípte az orromat az intenzív illata. Mindjárt neki is álltam a nyújtott profillal operálni, de a hatás elmaradt. Krémes testes, nem túl édes ital lett belőle, de összességében inkább semlegesnek mondanám. Aztán jöhetett a jól bevált karos profil. Elsőként közel egy percesre sikerült összehoznom a csapolást, de már így is sokat javult az ital balansza, édessége, de valahogy az utóíze nem tetszett. Aztán ahogy finomítottam a daráló beállításon, csökkent is némiképp a csapolás ideje is, ami jót is tett neki. Édesebb lett, jobban összeálltak benne az ízek, leginkább a cseresznyét mondanám határozott íznek. Filterben is rápróbáltam, nem volt rossz, de emlékezetes sem.
7 pont

6. minta
Hát kérem, illat szempontjából nálam ez teszt győztes. Már az elején mikor végig nyomkodtam a tasakokat, éreztem, hogy ez kitűnik a többitől. Kicsit száraz feldolgozásúra emlékeztet, de csalóka is lehet, már éreztem ilyet mézes (fekete mézes) feldolgozásúnál is. Mindegy is, fantasztikus az illata. A többihez képest extra finom őrleményt igényel. Itt is a nyújtott profillal kezdtem, és meg is hozta a várt eredményt. Jó kis krémes testes, lédús piros gyümölcsös italt kaptam a végén kis vaníliával megfűszerezve. Kíváncsiságból emeltem a hőfokon egy fokot, és jót tett neki. Még jobban kibontakozott a gyümölcsössége. Azért ennél sem hagyhattam ki a karos profilt, így az utolsó két adagot erre szántam. Nem bántam meg. Bele lehetett csempészni még egy kis plusz izgalmat, és egy új ízként a zöldalma jelent meg nekem benne. Hagytam egy adagot filterre, is de ott nem jött az az érzés, ami presszóban. Lehet, ha tudtam volna még finomítani rajta, akkor jobb lett volna.
9 pont

7. minta
Illat tekintetében ez lett a második helyezett. Nagyon kellemes gyümölcsös illat, izgalmas fűszerezettséggel. Karos profillal indítottam és jött is friss bogyós gyümölcsös íz, remek utóízzel. Ennél már azt mondtam, hogy ha ez elsőre ilyen jól produkált, akkor van értelme még gyúrni kicsit. Áttértem a nyújtott profilra is, minek következtében hosszabbak is lettek a csapolások egy kb. 10 mp-el, ami adott még egy adag édességet a végeredménynek. Továbbra is maradtak gyümölcsökben az a friss lédús érzés, a málna és az áfonya ízével, és zseniális utóízzel a számban. Jöhetett az utolsó adagból a filter is. Gyakorlatilag maga mögé utasította a 4. mintát. Fantasztikus filter kerekedett belőle. Ahogy hűlt, úgy édesedett és testesedett be az ital. Nagyon jó volt.
10 pont

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Re: Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX »

Vinkler:
Kávé teszt spec. kör. 2018. 07.
Első körben elkezdtem presszót húzni belőlük, de az őrlőm és a pid nélküli főzőm is úgy éreztem, hogy szűk keresztmetszet, ezért feladtam és úgy döntöttem, hogy előveszem a v60 filter szettemet és azzal futok neki a tesztnek. Jól tettem. Ezen kávék jelentős része nagyon kellemes jegyeket mutatott ezzel az elkészítési móddal.
A teszt során a 16 gramm őrlemény és 240g elkészített ital arányt tartottam, 30 mp-es előáztatással és kb. 2 perces lefolyással készítve.
A víz hőmérsékletével játszottam, de 92 fok körül vált be.
1.-es kávé.
Első bikkre az Illata a szénára emlékeztet. A szemek homogén színűek, viszont változatos méretű, sok benne a sérült szem. Elkészítést követően erősen kesernyés illat, majd kóstolást követően ez a kesernyés íz sajnos ízében is megmutatkozott. Nem az én kávém, utóízében is kellemetlen.
Nem ajánlanám másoknak. Pontszám: 4.


2.-es kávé.
Illatában a marcipán dominál. A szemek kiemelkedően aprók, változatos szín és méret jellemzi. Elkészítéskor kellemes, fűszeres illat szivárgott elő, már az előáztatáskor is. A marcipán illat kellemes fűszeres illattá alakul. Erősen emlékeztet, a fekete Earl Gray teára, mind illatában, mind ízében. Kellemes, hosszú lecsengésű
Másnak is kifejezetten ajánlanám. Pontszám: 10.

3.-as kávé.
Változatos szemek, méretre és színre is. Viszonylag sok benne a sérült szem. Gazdag illataromában érződik itt is egy kis marcipán.
Az előzőhöz képest „sűrűbb” és citrusosabb karakter, keményebb íz, de a lágyság miatt az előző valahogy összességében egy kerekebb íz világot varázsolt.
Másoknak is ajánlanám: Pontszám: 8.

4.-es kávé.
Nagyon pernyés a kávébab. Folyamatosan válik le a külső részéről. Kicsi, sérült szemek jellemzik, illatában a görögdinnye és a széna, ami számomra dominál. Elkészítéskor nem tudtam belekötni, de semmi extrát nem mutatott, az előzőekhez képest egyszerű karakter. Ettől eltekintve el tudnám kortyolgatni egész nap.
Másoknak is ajánlanám. Pontszám: 8.

5.-ös kávé.
Szép, viszonylag homogén szemek, színében is hasonlóak. Illata szép, kerek. Ízében a friss gyümölcsösség dominál, megjelenik benne egy pici cseresznye, piros gyümölcs.
Ajánlanám másnak is. Pontszám: 7.

6.- os kávé.
Apróbb szemek, illatában visszaköszön a bonbonmeggy, vagy rum. Elkészítést követően még jobban kijön az illatában, ízében is ez a rumos aroma. Kóstoláskor szinte harapni lehet a kávét, hosszú lecsengés jellemzi. Nekem nagyon ízlett.
Másnak is ajánlanám. Pontszám: 9.

7.-es kávé.
Apróbb és közepes szemeket is tartalmaz. Illatában szintén pici rumos beütés is megjelenik. Elkészítést követően íz világa nagyon hasonlít a 2-eshez. Az elsőre feketeteás íz lassan átmegy egy citrusos friss, de izgalmas karakterbe, ezáltal nekem picit szétesik utóízében a 2-eshez mérten, de ez is nagyon jó.
Másnak is kifejezetten ajánlanám. Pontszám: 10.
Köszönöm ezt a kört, nagyon izgalmasra sikeredett és az első minta kivételével öröm volt mindegyik fogyasztása.
A teszt nyertesei számomra a 2-es és a 7-es, de a 6-os is nagyon közel volt hotzzá.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Re: Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX »

Specialty tesztkör.

Ők teszteltek most:
Asgard--
bajnokpityu-
Begicafe-
spencer hill -
Vinkler
bluesfan
mikee70
Wolfy999
mdav88
GAgyiXyXy

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX »


Eddig tesztelés végeredmények:
1,Pacificaffé Pin Up-85% A-5000 Ft/kg--60/52 pont--87%
2,AVX KV Mix Silver-70% A-5290 Ft/kg--60/43 pont--72%
2,Pacificaffé La Piazza-85% A-5000 Ft/kg--60/43 pont--72%
2,Kapucziner Jubileum- 100% A-6000 Ft/kg--60/43 pont--72%
5,Kapucziner Palermo aranya-65% A-4800 Ft/kg--60/42 pont--70%
6,AVX KV Mix Gold- 70% A-5490 Ft/kg--60/41 pont--69%
7,Moxxa Tamarindo Espresso kék-60% A-9000Ft/kg--60/35 pont--59%
8,Moxxa Espresso barna-75% A-9000 Ft/kg--60/32 pont--54%
9,Caffé Brando piros-4600 Ft/kg--60/26 pont--44%
10,Hausbrandt Venezia-65% A-8000 Ft/kg--60/14 pont--24%
11,Pellini Espresso Bar No82-80% A-5290 Ft/kg--60/10 pont--17%
 
1,Kapucziner Specialitás  ----------130/114 Pont-88%
2,AVX KV Mix Diamond  Francia-130/101 Pont-78%
3,AVX KV Mix Diamond  Bécsi ------120/91 Pont-76%
4,Pascucci Golden Sack -----------130/85 Pont-66%
5, AVX KV Mix Gold  Bécsi---------130/82 Pont-63%
5,Carraro Don Cortez----------------130/82 Pont-63%
7, Molinari Bio -------------------------110/56 Pont-51%
8,Illy --------------------------------------130/54 Pont-42%
 


1,Hasbean Brazil Fazenda Cach. Da Gr.-102pont-78,5%

2,Five Elephant:Brazil Fazenda Fort.-101pont-77,7%
3,Kapuciner-Brazil Pereira:-96pont-73,9%
4,Semiramis Brazil Santos:-92pont-70,8%
5,AVX Café-Brazil Pico Mirante Pulp. N.-90pont-69,3%
6,AVX Café Brazil Santos:-82pont-63,1%
7,Marila Coffee Brazil:-72pont-55,4%
 
1, Doubleshot-Kolumbie Mig.:6-8-10-7-9-8-10-5-9-10-9-8-8-107 pont-83%

2, AVX Café-Colombia Mar....:8-9-8-7-7-10-10-9-5-6-5-8-9-101 pont-78%


3, Beanlight-Sofia Antioquia.:3-7-9-9-6-7-7-10-4-9-8-5-8-92 pont-71%


4, Kapuciner-Kolumbia Sup,:2-8-2-7-7-8-9-6-7-7-10-8-7-88 pont-68%

5, AVX Café-Colombia Cund.:9-5-4-8-4-5-6-7-6-4-6-6-6-76 pont-59%
 
1. Costa Rica - Pacificcafé (120) -7500 Ft/kg--102 pont
2. Nicaragua La Rua Maragogype - AVX (102)-8990 Ft--92 pont
2. El Salvador Finca El Majahual-Five Elephant (117)-8500Ft--92 pont
4. Guatemala Huehuetenango  - PallYotz(108)-9652 Ft--89 pont
5. Guatemala Huehuetenango - BURN28 (110)-6490 Ft--85 pont
 
1, Johan & Nyström-Kenya AB- 113 pont
2, Kapuciner Kenya AA Baragwi- 101,5 pont
3, AVX-Kenya AA Top Gikinda Ndaro-101 pont
4, Java Coffee Kenya Kiamabara AA- 95 pont
5, Bonanza Coffee Kenya Chinga AB -94 pont

 

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX »


Kenyai kávéteszt:

1, Johan & Nyström-Kenya AB- ....... 10-9-10-9-9-10-9-9-9-10-10-9=113

2, AVX-Kenya AA Top Gikinda Ndaro-  8-8-8-9-10-10-8-8-7-9-9-7..=101

3, Java Coffee Kenya Kiamabara AA-.. 8-9-8-8-10-10-8-8-3-7-10-6=95

4, Kapuciner Kenya AA Baragwi- .........7-10-7-10-10-8-9,5-7-8-8-9-8=101,5

5, AVX-Ethiopia Bale Forest -................6-7-7-9-7-5-3-7-5-8-7-7......=78

6, Bonanza Coffee Kenya Chinga AB -.8-8-8-8-10-9-5-8-6-7-7-10..=94

 

 

Sorrend:

1, Johan & Nyström-Kenya AB- 113 pont

2, Kapuciner Kenya AA Baragwi- 101,5 pont

3, AVX-Kenya AA Top Gikinda Ndaro-101 pont

4, Java Coffee Kenya Kiamabara AA- 95 pont

5, Bonanza Coffee Kenya Chinga AB -94 pont

6, AVX-Ethiopia Bale Forest -78 pont


Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX »


horvath73
1.
A zacskó nyitásakor intenzív, kellemes, édeskés gyümölcsillat érezhető. A tesztsor végén, újrakóstoláskor is intenzíven érezhető. Apró, összességében ép babok, homogén egységes világos pörkölés. Őrléskor nagyon finom édeskés, tömény gyümölcsös és virágos illat. A legjobb eredményeket 88-90 C fokon adta, 20 g-ból 25-30 ml, 25 másodperces lefolyással, finom daráló állás. A krém vékony, könnyed, egységesen világosbarna, szőkülés nem észlelhető. Illata virágos, édeskés. Élénken savas, fekete ribizliszerű íz véltem felfedni, de összességében bogyós gyümölcsösnek mondanám, édeskés mazsolás utóízzel. A szájban hosszan tartó kellemes utóíz. Magasabb hőmérsékleten a savassága intenzívebb, nem annyira tetszett. Ez egy jó kávé, mintha már találkoztam volna vele.
9 pont

2.
A zacskó nyitásakor édeskés gyümölcsös illat érezhető. Újrakóstoláskor mintha még jobban érezhető lenne. A babok nagyobbak, homogén világos pörkölés. Őrléskor édeskés inkább virágos illat érezhető. 88-94 C fok között próbáltam. A legjobb eredményt 89 C fokon adta, 20 g-ból 30 ml, 25 másodperces lefolyással. Finom daráló állás, enyhén tömörítve. Szőkülést nem észleltem. A krém vékony, könnyed, világosbarna. Meggyes savasságot, háttérben édességet éreztem. Utóíze kellemesebb a második körben, akkor jobban is ízlett.
7 pont.

3.
A zacskó nyitásakor édeskés, enyhén gyümölcsös illat érezhető mely elég hamar kifáradt. Csaknem homogén világos pörkölés, pár világos babbal. Őrléskor édeskés, gyümölcsös aroma érezhető. Leginkább 88 C fok körül, ristrettoként adta a jobb eredményeket. Savassága nem igazán jött be, boros jellegűnek imponált, háttérben egy kis édesség. Szintén finom daráló állás, enyhén tömörítve- adta a jobb eredményt. Annyira nem jött be.
6 pont.

4.
A zacskó nyitásakor édeskés, gyümölcsös illatot éreztem. Közel homogén, a korábbiakhoz képest sötétebb pörkölés. Őrléskor édeskés, gyümölcsös aroma. A legjobb eredményt 90 C fokon -21 g-ból 30 ml, 25 sec. - adta. Az első körben sokat megkínlódtam, nem igazán volt a favorit helyen, de újrakóstoláskor a fenti beállítással félve mondom, de ezzel a jó húzással majdnem megelőzte az eddig favorit 1-est. Nagyon együtt volt minden. Szép lefolyás, minta krém, savasság és édesség, gyümölcsösség együtt.
8 pont.

5.
A zacskó nyitásakor átütő illatot nem éreztem. Homogén, a korábbiakhoz viszonyítva sötétebb pörkölés. Őrléskor enyhén édeskés, kakaós aroma. A legjobb eredményeket 90 C fokon adta. Krémje vaskos, mogyoróbarna, időnként mintázódást mutat. Szőkülést nem észleltem, lefolyása egyenletes. Biztos nem kenyai kávé. 20 g-ból 30 ml, 25 sec. alatt egész elfogadható átlagos kávé. Savassága ezen a fokon nem bántó, kakaós-étcsokis ízekkel.
7 pont.

6.
A zacskó nyitásakor kellemes, hosszan tartó gyümölcsös illat érezhető. Homogén, világos pörkölés. Őrléskor gyümölcsös, virágos, enyhén citrusos aroma. 20g-ból 30 ml, 24 mp alatt, 88-92 C fokon nagyon egységes, stabil eredményt ad.92 C fok felett nem is próbáltam, nagyon együtt van. Könnyed, időnként enyhe csíkozottságot mutató krém, kellemes illat, összhangban lévő gyümölcsös savasság, édesség. Kellemes utóíz.
10 pont.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX »


GAgyiXyXy
Számomra eddig a legérdekesebb kör, nagyon tartottam a savaktól, hogy átmegy savanyúba. Hála az égnek kellemes csalódtam. A legtöbb kávé hozta a komplex, bogyós gyümölcsös, citrusos savas ízvilágot. A 6 minta közül az 1-es és a 3-as különösen kitűnt a mezőnyből nekem. Az egyes egy igazi ízbomba, a 3-as ugyanazokkal ízekkel, de lágyabban, balanszosabban. Nálam ez a kettő a befutó.
1,3 10 pont. Az ötös szerintem a kakkuk, már ha volt ilyen körben, a hatos érzésem szerint nem lett volna rossz, de nem volt friss. Ez a kettő nálam a két leggyengébb.
Hangsúlyozom még egyszer, hogy mindegyik kávé igen jó, rossz egy sem volt.
 
kávé minta
Alig vártam, hogy nekiessek, kibontva a zacsit kellemes, ámde érdekes (fűszeres?) illat. Egészséges, szép szemek, homogén, közepes- pörkölés. A szemek mérete elsőre egyenletesnek tűnik, de jobban megnézve vannak benne egészen aprók is és töredezett is, de az összkép nagyon rendben van. Ez egy mosott kávé.
Első kóstolás: örlő, hőfok joker állásban, elsőre is remekül működött ízre, de a crema számomra felejthető. Édes bogyós gyümölcs íz jellemzi, talán túlságosan is, túl intenzív? Nagyon-nagyon erős komplex így kezdésnek.
Alig vártam, hogy elfogyjon, túl tolakodónak éreztem ezt a nagyon intenzív gyümölcsös ízt. Nem rossz, sőt zseniális, de ez nem az én ízvilágom. A végére sok töredezett, törmelék jellemezte a babokat. Lehet, hogy a zsák aljáról kaptam? A kávépogácsa száradás után olyan fakó-sárga színű. Visszakóstolva is mellbevágó, remek kávé, szinte robban. Ez egy „villantós” kávé, hozzáértőknek.
10 pont.
kávé minta
Ez a minta már tényleg homogénebb mint az 1-es, pörkölése látszatra közepes-. Darálón szorítani kellett picit, hogy jó legyen a lefolyás. A gyümölcsös íz itt már nem bántó, nem tolakodó, mellette érezhető a klasszikus kávé ízvilág is, ami nekem bejön. Valószínű a nagyok szerint ez laposabb, nem annyira komplex, de én nem annyira bánom. Ennek a kávénak egy baja van, hogy az 1-es után jött.
A „szürke eminenciás”.
9 pont.
 
3-as minta
Nyitás után hasonló illat mint az 1-es esetén. Szép, egyenletes babok és pörkölés. Az ízvilág hasonló mint az 1-es esetén, hozza az ízjegyeket, de nem annyira intenzív. Emelni kellett a hőfokot picit, nagyon finom.
Nekem balanszosabb mint az első.
10 pont
 
4-es minta
Nagyon kellemes illatú kávé, babok pörkölés egyenletes, de találtam benne férges szemet, igaz egyet. Eddig ez a legsötétebb pörkölés, az előzőhöz képest feketének tűnhet, de persze nem az. Eddig a legmasszívabb és legtöbb crema, guszta. A végén enyhe kesernyés íz, amely tovaszáll, egész jó, enyhe savak, enyhe gyümi.
9 pont

 
5-ös minta
Na ez már tényleg fekete, pedig csak 100-as. Eltérő babméret első ránézésre, illata remek. Itt már csak dereng az a kenyai kávékra jellemző savasság, alig érezhető. Igazán nekem ez átlagosnak tűnik, ez lesz a kakukktojás az eddigiek közül az ízjegyek alapján.
7 pont
 
6-os minta
Gyönyörű babok, csak az 1-es volt ettől szebb. Világos pörkölés, néhány alul-pörkölt babbal. Nagyon kellemes illat. A savak mellett nekem nem muzsikál úgy mint az 1 és 3. Valami van, de korántsem olyan komplex mint társai. Pedig profi minőségnek néz ki. A pörköléshez képest is vékonyka crema. Nem rossz, sőt jó ez a kávé is, de mintha nem lenne karaktere. Kicsit lapos, a végét járhatja, döglődik.
7 pont

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX »


mdav88
1. minta
Nagyon erős kezdés. Illatában, ízében hihetetlen intenzív kenya sajátosságait magán hordozó kávé. Erős gyümölcsösség, háttérben meghúzódó kellemes kakakó (nincs semmi herbális íz, ami miatt a kenya nem főfogás nálam). Hőhiánynál büntet citrommal, de van mögöttes tartalom, mélység. Nagyon balanszos darab, nem karcol, csak simán lerúg a konyhapultról. 18grammból 88-89fok magasságában dupla ristrettóként nagyot ütött, látatlanban megadnám neki a tesztgyőztes címet, de lássuk mi van még a másik 5 csomagban...
10p


2. minta

Az erős kezdés folytatódik. Bár ez számomra egy kicsit szétesettebb kávé, azért bőven hozta az elvárásokat. Többet kellett vele szenvedni, hogy jó legyen, de nagyon szépeket húztam belőle. 18grammból 89-90 fok magasságában működött.
Ristrettóként próbáltam a legtöbbször, de igazán cortadoként és flat white-ként ízlett igazán.
9p


3. minta

Málna, málnás cukorka. Nálam ez ugrik be konkrétan az illatáról. Szép világos kávé, ennek megfelelően van benne bőven élénk sav, de nem mar szét, ízében is visszaköszön a málna, csak csokiba mártva. Kellemes édeskés utóízt hagy maga után. Ezek voltak az első benyomások, aztán elég körülményes volt készíteni. Több hő kellett volna neki, de már elfogyott mire odaértem. Sőt leginkább filterben kellett volna rápróbálni.
7p


4. minta

Kísértetiesen hasonló benyomások mint a 3. mintánál, nagyon hasonló illat, utóíze nem annyira édeskésés, inkább a pörkölési szintnek megfelelő. A szokott hőmérésklettel egyből kiadta, amit ki kellett. Lehet hogy azonos kávé két külön pörköléssel? Élvezhetőbb volt számomra mint a 3. minta, könnyebben kezelhető.
8p


5. minta

Gyanús darab ez is, ránézésre illatából ítélve nem tűnik kenyai kávénak, vagy nem szokásos. Igazán gyönyörű kávé főzhető belőle, iskolapélda a lefolyás. Hosszabban főzve(kissé túl finomra őrölve) édes végeredményt kaptam, nulla savval. Normál esetben van némi sav, de az édes, gyümölcsös karakter megmarad.
8p


6. minta

Bonyolult kávé volt, nehezen kezelhető, könnyen csatornásodó, kényes darab. Egy-egy jól elkészített ital viszont élvezetes volt, savai ropogósak. Tejjel nem igazán működött jól, nekem nem annyira ízlettek a belőle készült flat white arányú "koktélok".

A körülményessége miatt:
7p

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX »


Wolfy999
  1.Szép szemek, egyenletes pörkölés.
Citrusos, virágos ízek. Nagyon kellemes grapefruit gyümölcshús íz. Ez az első olyan kávé, aminél tetszik a grapefruit íz és nem bántó. Legjobb recept: 91 fokos fejhő, 35mp, 18,1g/37g
9 pont, rugalmasan variálható volt recepttel, más arcát mutatva, de majdnem mindig jó volt. 2.Egyenletes pörkölés, enyhén változó méretű szemek.
Cseresznyés és citrusos ízek. Legjobb recept: 92 fokos fejhő, 38mp, 18g/36g
7 pont, nem rossz kávé, de nem a legkülönlegesebb versenyző. 3.Nem teljesen egyenletes pörkölés.
Döglődő kávé jeleit mutatja, ugrál a lefolyás és hamar szőkül. Bárhogy variáltam nem sikerült jót kihozni belőle.
3 pont, de lehet, hogy a szelep sérült volt a csomagoláson és ettől döglött le. 4.Szép egyenletes pörkölés.
Bogyós gyümölcsös ízvilág, kellemes savasság. Nagyon jó egyensúlyban vannak az ízek. Kellemes utóíze hosszan tart. Legjobb recept: 92-93 fokos fejhő, 32mp, 18,1g/38g
8 pont, szívesen innám gyakran. 5.Kicsit sötétebb, mint a többi (persze nem sötét olaszos pörkölés). Nem olyan ráncosak a szemek, mint a többi kenyai kávénál.
Van egy erős keserű íze, ami nagyon alacsony hőmérsékleten se tűnik el teljesen. Egy nagyon kicsit talán világosabbra kellene pörkölni, mert amúgy az íze nem lenne rossz. Legjobb recept: 86 fokos fejhő, 18g/36g
5 pont, nehéz volt pontozni, mert nagyon nem illik a többi kávé közé. 6.Vannak közte nagyon világos szemek is.
Darálás közben kissé nyers illata van. Grapefruit héjra emlékeztető savanyú-keserű íz. Magas hőmérsékleten javul az íze. Szerintem lehetne még csiszolni a pörkölésén. Legjobb recept: 95-96 fokos fejhő, 18,2g/37g
6 pont, magas hőmérsékleten már nem volt rossz, de nem lett a kedvencem

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX »


mikee70
Kávék tesztje (2017 november)
1)    Világos pörkölés. Vegyes méretű kávészemek. Már az örlemény illatából is érzik, hogy nagyon finom kávé várható.
Közepesnél nagyobb olajos test, nem túl sok crema, kiváló arányok és egyensúly.
Tiszta íz, gyümölcsös (sárgabarack, cseresznye?), ropogós sav, utóíze hosszan tart.
9 pont.
 
2)    Egyenletes, nagyobb méretű szemek. Örlésnél csokis illat.
Közepes test, elegendő mennyiségű crema. Szép arányok, jó savak, citrusosság, pici étcsoki.
Hosszú utóíz.
8 pont.
 
3)    Nagyobb, egyenletes kávészemek, kicsit egyenetlenebb színnel: sötétebb és világosabb, kis foltossággal. Az örlemény illatában mézesség, az örleményben pernye is van.
Közepes test, kevés crema, finom savasság, jó egyensúly, bogyós gyümölcsös, citrusos ízek.
8 pont.
 
4)    Nagyobb méretű szemek. Közepes test és crema, kellő mennyiségű sav, lágy textúra.
Kevésbé összetett ízvilág, az előző 3 jobban tetszett.
7 pont.
 
5)    Eltérő a kávészemek mérete, van benne óriási méretű is, sötétebb pörkölés.
Közepesnél nagyobb test, kevés crema.
Alacsonyabb sav, kevésbé komplex.
Ez lehet a kakukktojás.
7 pont.
 
6)    Eltérő a szemek mérete, van benne óriási méretű is, sötétebb pörkölés.
 
Gazda textúra, szép egyensúly, citrusos ízjegyek, jó savak.
8 pont.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX »


bluesfan
 
Akárcsak korábban, mindegyik típust kipróbáltuk espresso és tejes ital formátumban is és volt, amelyiknek kifejezetten jót tett a hozzáadott macskabenzin.
 
 
1. minta
 
Ismét erősre sikerült a kezdés. Rendkívül finom, gyümölcsös, aromás ízvilágú, nagyon kellemes italt sikerült készíteni belőle.
Reneka kosár: 18g, PID: 93 fok
Pontszám: 9
 
 
2. minta
 
Ez egy klasszikusabb ízű, de szintén nagyon finom eredményt hozó tétel volt.
Reneka kosár: 18,5g, PID: 95 fok
Pontszám: 8
 
 
3. minta
 
A harmadik minta mintha az első kettő ötvözete lett volna, egy gyümis és klasszikus, fűszeres ízeket is felmutató kávé.
Reneka kosár: 18 g PID: 93 fok
Pontszám: 8
 
 
4. minta
 
Nekem személy szerint talán ez a típus ízlett a legjobban. Szintén a klasszikusabb vonal felé hajló, de a háttérben különleges aromákat is felmutató fajta.
Reneka kosár: 17,5g, PID: 95 fok
Pontszám: 9,5
 
 
5. minta
 
Na ez nálunk mindenképp kakukktojásnak bizonyult. Akárhogy kísérleteztem, igazán elfogadható eredményt nem sikerült kicsikarni belőle. Az első benyomásunk a „bolti kávé” volt róla. Meg a második is.
Reneka kosár: 18,5g, PID: 95 fok
Pontszám: 3
 
 
6. minta
 
Ez sem tudta sajnos visszatornászni a színvonalat az első 4 fajta szintjére. Meglehetősen egyszerű, azért tejes italnak abszolút fogyasztható kategória.
Reneka kosár: 17,5g, PID: 94 fok
Pontszám: 5

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX »


Vinkler
A kenyai kör….
 
Nagyon vártam ezt a kört. Eddig pozitív tapasztalataim voltak a kenyai kávékkal kapcsolatban. Annyiban rendhagyó volt a teszt, hogy az AVX új olcsó kis kávéfőzőjével végeztem a tesztet. Együtt érkeztek a kávék és a kávéfőző is. Új gép, új kosár, új kihívások, új élmények! J
Mielőtt bele vetettem volna magam a tesztbe, a jól ismert kávéimmal próbáltam „belőni” a rendszert. Sajnos a karácsonyi hajtás totál bekavart, volt, hogy napokig nem ittam otthon a reggeli 1 tejesnél többet, így baromi nyögvenyelősen ment a teszt, főleg az ismeretlen elektronikával felvértezve. Ettől függetlenül nagyon tetszett a „kör”. Szeretem ezt az íz világot. Az első 3 mintával rendesen megküzdöttem, szinte csak az utolsó alkalommal tudtam igazán értékelhető ízt előcsalogatni a kávéból. Érdekes, hogy az első 3 mintánál küszködtem a nagyon gyors lefolyás és a befulladás között. Lehet a darálón elkélne még pár fokozat…
Ettől eltekintve:
1. minta.
Az első minta alapból nagyon erős volt. Nagyon bejött a karakter és az íz világ:
Számomra 10 pont. Egyértelműen jó presszónak és tejjel is. Én emeltem volna a hőmérsékletet picit, de így is ízlett. Simán ajánlanám, simán venném.
Pont: 10
 
2. minta.
Ez is ízlett. Nagyon hasonlított az elsőhöz. szinte fej-fej mellett haladtak, lehet vicces, de erre is jár a nagyon ajánlott kategória és a simán venném én is.
Pont: 10
 
3. minta
Folytattuk az utazást. Karakterében teljesen hasonló az eső kettőhöz. Kicsit karakteresebbnek éreztem az előzőhöz képest, nekem az eső mintához hasonlított inkább. Presszónak és tejjel is kiváló elegy. Izgalmas utazás. Ajánlom és venném is.
Pont: 10.
Most bajban vagyok, mert azért volt különbség az első 3 közözz, de minimális, így nem adtam volna egyikre sem kevesebb pontot, de tizedekkel variáltam volna.
 
4. minta
Ez egy kicsit visszaesés volt az eső 3-hoz képest. Gyümölcsössége nagyon erős, citrusos jellege jött elő főként. Presszónak jó volt, de tejjel nem képzett kellemesen fogyasztható elegyet, savanyú maradt, így nem jár érte a 10 pont. ettől függetlenül én ajánlanám megkötésekkel és venném is.
Pont: 8
 
5. minta.
Először sokkot kaptam, 30 perccel az előző után kóstoltam meg. Totál más karakter, mint az eddigiek. Mélyen benne van a kenyai gyümölcsösség, de a pörkölt karakter teljesen rátelepszik. sajnos tejjel elegyítve is a keserű íz dominál. Feltételesen ajánlanám csak.
Szerintem ez a kakukk tojás. J
Pont: 5
 
6. minta.
Kellemes lezárása a körnek. Kellemesen gyümölcsös íz, ami később utóízében karakteresebbé válik. Ekkor némi mandulát véltem felfedezni benne. tejjel is finom elegy, presszónak és tejesnek is kiváló. Ajánlanám és venném is.
Pont: 9
 
Imádom a kenyai kávékban, hogy benne van a napfény íze! J Ezt most is bebizonyították. Érdekes, hogy a szemek viszonylag nagy eltérést mutattak, volt köztük sok törött, ettől eltekintve viszonylag rendezett a többi afrikai kávéhoz képest. és íz világban totál „odaver”!
Köszönöm a lehetőséget, kíváncsian várom a folytatást.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX »


spencer hill
Kenya-i kör:
 
Nagyon feladta a leckét pontozás tekintetében ez a kör. Nem is szívesen értékeltem, mert az egyik ezért volt számomra nyerő, a másik azért. A többi egyéni dolgok miatt lett annyi amennyi. Jó volt egymás után kóstolgatni az intenzív citrusos Kenyait és a lágyabb íz világú édes Kenyait. Mindegyik a maga nevében zseniális volt. Öröm volt részt venni benne.
 
1.      Minta
 
Az első kávé az szimplán „A Kenya”. Minden jóságával, savaival, illatával. Elképesztően intenzív citrusos. Az első próbálkozásom kicsit csöpögősen sikerült, de hagytam végig menni, kíváncsi voltam a határaira. így végül 95 mp-re sikeredett a csapolás (a nálam ilyen pörkölésű kávéknál használt hosszú előáztatásos, 6 bar-os csúccsal, majd szépen lassan leúsztatott profillal). Nem sínylette meg, fantasztikusan édes lett a végeredmény, kicsit nekem a narancsra emlékeztetett grapefruitos utóízzel, ugyanakkor az intenzitása már-már tényleg határokat feszegetett. Az volt az érzésem, mint amit korábban mdav88 megosztott videót arról a kis madárról, aki szétrobbant. Valahogy ugyan ez játszódott le minden kortynál. A pont csak azért 9-es, mert azért azt is szem előtt tartottam, hogy nap mint nap azért nem biztos, hogy élvezetes ez a sav bomba. De egyébként nagyon ízlett. Filterben is próbáltam, ott annyira nem
9 pont
http://kepkezelo.com...he75cxmy1d9.jpg
 
2.      Minta
 
Ennél a mintánál egy lágyabb, visszafogottabb illat fogadott, ami az ízében is tükrözte ezt. Ellenben egy brutálisan finom kávét sikerült elrejteni ebben a tasakban. Zseniálisan finom édes, őszibarackos, ananászos íz jegyekkel, majd a lecsengésében egy kis egresre emlékeztető fanyarsággal, mindez kellemes testtel és jó balansszal. Ez a kávé nálam betalált.
10 pont
http://kepkezelo.com...h7krc7kl642.jpg
http://kepkezelo.com...5gt9ptl5yj8.jpg
 
3.      Minta
 
A legintenzívebb illatú kávét ez a tasak rejtette. A csomag kissé méretesebb szemeket is rejtett, szép egységes volt a látvány. Leginkább az SL28-SL34 variánsokra emlékeztetett küllemre. Ízre ez már inkább a citrusos vonalat erősítette, mindezt egy krémes, vajas testtel, de megbújt benne némi bogyós beütés is, talán a ribizli volt a számomra meghatározóbb. Összességében ez is nagyon ízlett.
10 pont
http://kepkezelo.com...ddr33gjzpx3.jpg
 
4.      Minta
 
Szép egységes nagy szemek látszottak elsőre, aztán jobban megnézve megbújt egy-két kisebb világosabb is. Illatában jóval vissza fogottabb mint az eddigiek, már-már inkább a fűszeres felé hajlik. Ízben szerintem egy nagyon kellemes egyensúllyal rendelkező, gyümölcsös kávé. Ha napi szintű fogyasztásra kellene ilyen jellegű kávét ajánlanom valakinek, akkor az ez lenne. Nem tépi le a fejedet a sav és a citrusosság, de a végén finoman megmutatja magát az az oldala is.
10 pont
http://kepkezelo.com...xcqcc8iyn4p.jpg
 
5.      Minta
 
Egészen meglepődtem mikor kibontottam az 5-ös csomagot. Jóval apróbb szemeket találtam benne, és illatában is elmaradt az a jó értelembe vett intenzív gyümölcsös illat. Inkább már a földesebb, kakaósabb, szárazabb illat uralkodott rajta. Ízében sem hozott számomra túl sok izgalmat. Kakaós, mogyorós, ízvilág. Lehet, hogy már nagyobb elvárásokkal álltam neki az előtte lévők után és az elején ezért nem ragadott meg, de a végére helyre tettem magamban a dolgot és egész jókat ittam belőle. Az elején volt róla szó, hogy lesz egy kakukktojás. Szerintem ez bőven kilógott a sorból.
7 pont
http://kepkezelo.com...c2zc0g54kzi.jpg
http://kepkezelo.com...7ub5we2nfpb.jpg
 
6.      Minta
 
A végére azért úgy látszik helyre állt a rend és ismét egy remek kávét kóstolhattam. Illatában lágyabb, trópusi gyümölcsös egy kis fűszerrel megbolondítva. Nyújtott profillal egy baromi édes, bogyós gyümölcsökre hajazó íz világgal rendelkező italt kaptam. Olykor egy édes meggy kompótra emlékeztetett. Szép lezárása volt ennek a Kenyai körnek.
10 pont
http://kepkezelo.com...ihjmhhe2jpv.jpg
http://kepkezelo.com...e4b5zt5bma6.jpg

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29316
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX »


Begicafe
 
1.      Minta
 
Az első minta egy kicsi, göcsörtös szemű kávébab, mely világosra van pörkölve és különleges, gyümölcsös ízjegyeket hordoz. Szilva, erdeigyümölcs és némi marcipán íz fedezhető fel ízeiben. Risztrettónak fennséges, filterben nem próbáltam, de az is jó lehet. Úgy beakasztotta a darálót, hogy ki kellett pucolnom, ilyen még sohasem fordult elő, valószínűleg igen kemények a szemek, kopnak a kések rendesen.
9pont
 
2.      Minta
 
Markáns csonthéjas íz, talán dió, élénk savak, finom, vajas textúra.
9 pont
 
3.      Minta
 
Rumos, kardamonos ízvilág, melyeket komplex savak és elegáns textúra tesz frissítővé. Hosszasan lecsengő, tiszta ízek jellemzik.
8 pont
 
4.      Minta
 
A teszt legjobb kávéja számomra. Trópusi gyümölcsöket érzek, főleg mangót, melyet némileg vörösboros, hosszasan lecsengő utóíz követ. Ilyet szívesen vennék itthonra is.
10 pont
 
5.      Minta
 
Mennyeien lágy kávét kóstoltam az 5. mintában. Juharszirupos-tejkaramellás ízeket fedeztem fel benne, lágy savakkal és vajas textúrával. Az utóíze tiszta volt, de kissé jellegtelen.
9 pont
 
6.      Minta
 
Mogyorós, karamellás, melaszos íz, kiegyensúlyozott savak jellemzik ezt a kávét. A textúra sima, lágy utóíz, talán ez lenne a kakukktojás?
8 pont

Lezárt

Vissza: “Szemes kávék, Kávé tesztek, PID beállítás.”