Figyelem: a szabályzat 6.8.3.1 - es pontja alapján az adás vételi részen a "pü ment" és "válasz ment" jellegű hozzászólásokat törölni fogjuk, csakúgy mint a hely / posta adatok és ár nélkül feladott hirdetéseket.

Kávé teszteredmények

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59444
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3274

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.12.15., pén. 22:39


bajnokpityu


1es kV 96fok, finom őrlés előáztatás, intenzív, kellemesen savanykás narancsos íz. később vérnarancsos íz. Nagyon finom. Ahogy durvitok az őrlőn, úgy édesedik.


10pont


 


2es KV: 95 fok körül savanykásabb, gyümisebb. 91fok: egyszerű ízű lesz, a csoda elmarad.


8pont


 


3as: 95fok: elég jól definiáltan kellemesen citromos, finom.


8pont


 


4es: korrekt, klasszikusabb KV, 98fokon, 92 fokon is hasonlóan jó. Van benne egy pici kesernyésebb íz, de ettől függetlenül finom. 1-3hoz képest kevéssé kontúros, fűszeres.  


7 pont. 


 


5ös alig gyümis, tök átlagos KVnak tűnik. 92 fok, közepes őrlés


93fok: finom, gyümis, kb narancsos. 95fokon cseresznyés, csokis, kakaós.


7pont


 


 


6os: némi gyümi 92 fokon, emelni kell hőfokot, jobb lesz. 95 fokon sokkal jobb, gyümisebb. Narancs ribizli, finom, édeskés íz. Finomítottam az őrlőn, 93 fok: egész jó. Ez is szereti a meleget.


8pont



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59444
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3274

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.12.15., pén. 22:37


Katoci


1.     Szép, egyenletesen világosra pörkölt szemek, és valami fantasztikus eperlekvár illat  fogadott a zacskó kibontásakor. Ami az illatát illeti messze a legjobb volt az eddigi tesztelt kávék közül. Sajnos ízében nem tudott megfelelni a magas elvárásoknak, ennek leginkább az volt az oka, hogy nem a saját gépemet használtam a tesztre, hanem a Hifis által módosított, 58mm-es szűrőméretre tuningolt Strietmant. Mire belőttem a darálót, és próbáltam megtalálni az optimális hőmérsékletet, lefolyási időt stb elfogyott a kapott minta. A végén azért egy elnyújtott csapolási idővel, villantott egyet, csökkent az addig markáns, mindent elfedő savasság, és megjelent az édesség is. Azt az ízorgiát nem tudtam hozni mint az illata alapján vártam volna, de az utolsó csapolás alapján bőven van potenciál ebben a kávéban.


Pontsazám: 9


2.     Folytattam a kísérletezést a tuning Strietmannal, ezúttal már több sikerrel. Már a zacskó bontásakor látszott, hogy ezúttal sötétebb pörkölésű kávéval van dolgom, és ezt a Béla által megosztott Tonino színkódok igazolták is. A sötétebbnek mondott pörkölés ne tévesszen meg senkit, nem volt ez olaszosan sötét, sőt abszolút értékben még mindig egy világos pörkölésű kávé volt, de a különbség az első mintához képest azért nyilvánvaló. A darálót finomabbra, a hőfokot alacsonyabbra véve már egy alapvetően még mindig savas (mit is várnánk egy kenyai kávétól) kávét kaptunk, de azért a háttérben már felsejlik némi kakaós íz is, és kicsit édesebb is, mint az előző. Kifejezetten kellemes italt kaptam, de ez a halvány kakaós íz valahogy nem talál a masszív savassággal.


Pontszám: 8


3.     Egy újabb világos pörkölésű jelölt, hozta is a kötelezőt. Kellemes illat, szép, nagyméretű szemek. Kicsit finomítani kellett a darálón az optimális lefolyáshoz, és hővel is meg kellett kínálni rendesen, de a végére elkezdett más ízjegyeket is adni, mint az ecet (vagy citrom). Végül azért megjelent a sok sav mellett némi gyümölcsösség, és egy jó értelemben vett keserű is, de messze az élénk, vibráló savasság uralta az ital ízét mindvégig. Coffee shotnak (hosszú előáztatás, hosszú csapolási idő viszonylag alacsony nyomásom) is kiváló volt, itt tovább veszített a savasságból, és erősödött az édessége, az egyébként sem erős test rovására. Összességében sikerült ebből is kifejezetten finom kávékat készíteni, de nem kezdőknek való, és valószínű, hogy pid nélkül is csak a citromlé marad. A savas kávé kedvelőinek ajánlott, de aki most kacérkodik az újhullámos kávéval, az kerülje a régiót messziről.


Pontszám 9


4.     A második jelölthöz hasonlóan kissé sötétebb pörkölés, az egyes és hármas versenyzőkhöz képest legalábbis. Kissé durvábbra állítottam a darálót és lejjebb mentem a hőfokkal így egy rendkívül balanszos kávét kaptam, közepes testel, ahol természetesen dominált a régióra jellemző citrusos savasság (grapefruit), de egy kakaós és édeskés íz is megjelenik, ezzel szépen kiegészítve savasságot.


Pontszám 10


5.     Röviden jellemezve ezt a kávét: nem kenyai. A kenyai kávék jellegzetességeit legalábbis nem hozza kicsit sem. Ki lehet belőle hozni egy elfogadható csokis túlsúlyú italt némi savval, de sajnos egy keserű utóíz marad. Egyértelműen sereghajtó.


Pontszám:7


6.     Egy újabb sötétebbre pörkölt kávé, szép egyenletes pörölés, a többi versenyzőnél kisebb kávészemek. Picit durvábbra vett darálóval már elérhető az 1:2 lefolyás, és az átlag fölötti hőmérséklettel szépen hozza a kötelezőt (savas alapon kis csoki, némi édesség, közepes test, semmi bántó keserűség) A 4. versenyzőnél kicsit kevésbé komplex,  így veszít pár pontot, de simán iható.


Pontszám:8



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59444
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3274

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.12.15., pén. 22:36


Asgard:


Kenyai kávék nálam mindig egyfajta kettősséget mutattak. Vagy nagyon izgalmas volt egy kávé, de tudnak igazán középszerűek is lenni. Szerencsére a mostani kör bővelkedett az izgalmas kávékban. A kenyai AA az egyik legkomolyabb zsákbamacska ami a boltok polcain található. Maga a kenyai osztályzási rendszer is örökli a régi koloniális hagyományokat, akár az aukciós rendszer. A boltban vásárolt csomag tartalmát vevő talán itt tudja a legkevésbé belőni, nagy valószínűséggel valamelyik sl-28, vagy 34. Szerencsére a tesztelésre küldött sor bővelkedett a finom tételekben. Most először érzem azt, hogy nem tudnék olyan sorrendet kialakítani ahol minden tétel eltérő pontot kap. Korábbi teszteknél erre törekedtem, hogy értelmes legyen a sorend fogalma. Itt most nagyon jó kávék voltak többségében, biztos vagyok benne, hogy a végé a személyes ízpreferenciák alapján lesz majd eltérés, de egy gyümölcsösebb kávé ugyanolyan finom, csak másképpen mint egy fűszeresebb.


1.-es


Az első zacskó lett nálam a kör győztese. Egészen különleges, és finom kávé. Olyannyira, hogy most nem nehéz akár a túlzásokba esni, visszafogott profilkezelés és precíz hőmérséklet kontroll kell, hogy ne legyen sok, hanem balanszos. Az őrölt kávé sziporkázó illatorgiával köszönt. Az elkészített ital igazi érett friss barackot mutat. Semmi mást, de ez több mintha 3-4 további jelzőt keresnék.


„Arany” profil magasabb hőmérséklet, 18gr kávé 30gr ital.


10 pont


 


2-es


A második kávé már egészen más jelleget mutatott. Az őrlemény elsősorban a fűszeresebb jegyeket mutatta. Fahéj, és mandulás jegyek alapozták meg a gyengébben mutatkozó édesebb gyümölcs illatokat. Az ital készítése során játszottam kicsit, különböző profilokat keresgélve, ennek a kávénak a karos profil nagyon jól állt, egy édes alapjegyeket mutató mégis gyümölcsös rafinált ital lett. Nem harsány, inkább egyfajta „desszertkávé”.


Karos profil normál hőmérséklet, 18gr kávé 36gr ital.


8 pont


 


3-as


A harmadik kávé nálam munkanéven a karácsonyi kávé nevet kapta. Az élmezőnyből ez a leginkább fűszeres illat, és ízjegyeket bemutató kávé. Érdekes kenyai, nem az, ami alapján egyből Kenya jutna eszembe, de finom kávé. Szerecsendió, enyhe szegfűszeg, mandula (édes!) illatokkal köszönt az őrlemény, és ízben nagyjából ugyanezt adja vissza.


„9 bar” magasabb normál hőmérséklet, 18gr kávé 30gr ital.


8 pont


 


4-es kávé


A kávé leőrölve nálam már erősen a száraz, fűszeres jegyek irányába billent. Nem volt egyszerű jól elkészíteni, alapesetben egy átlagos, nem túl rafinált édesebb ízt mutat. Kicsit játszva a géppel, előbújt egy egészen kellemes harmonikus íz, amelyben az édes és fűszeres ízjegyek pont kellemesen egészítették ki egymást, mindezt úgy, hogy a képzeletbeli egyensúlyt nem a gyümölcsös savak, hanem a szárazabb fűszeres savak biztosították. Így egy nagyon érdekes kávé lett, feleségem szerint tejes italban ez a kávé a kör tesztgyőztese, igazi kapucsino. Én presszót iszom így:


„9 bar” profil (de hossza előáztatással) normál hőmérséklet, 18gr kávé 36gr ital.


7 pont


 


5-ös kávé


A kör legkevésbé izgalmas tétele, amivel próbálgattam sokmindent, de végül nem sikerült igazán közös nevezőre jutnunk. Nehezen elrontható, de igazán nem is profilozható tétel, úgy látszik mintha minden körülmények között tudná, amit tud, szerintem ez ebben a körben csak a középmezőnyre elég. Vagy csak a kör többi kávéja kényeztetett?


„9 bar” profil normál hőmérséklet, 18gr kávé 36gr ital.


6 pont


 


6-os kávé


Zárásként megint egy finom darab. Az őrlemény kellemesen gyümölcsös, karamelles illattal köszönt. Sőt nagyon finom nem tolakodó méz jegyek is megjelennek. A kávé nagyon könnyen készíthető, kellemes édes ízű italt eredményez. Sárgabarackos sütemény ugrik be. Édes, kicsit karamellizált, fűszeres, de azért ott bujkál benne a gyümölcs, határozottan, de inkább befőtt formában nem friss gyümölcsként. Utóízében az egyik legfinomabb, hosszan tartó enyhén tejcsokis édességet ad.


„Arany” profil magasabb hőmérséklet, 18gr kávé 30gr ital.


8 pont


 


Köszönet a gondos válogatásért, és a részvétel lehetőségéért. Az ilyen tesztekből szerintem nagyon sokat lehet tanulni, és nem mellesleg kiváló kávékat kóstolhattam.



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59444
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3274

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.12.15., pén. 22:24


Kenyai kávéteszt:


1, Johan & Nyström-Kenya AB-T=119


2, AVX-Kenya AA Top Gikinda Ndaro-T=111


3, Java Coffee Kenya Kiamabara AA-T=121


4, kapuciner Kenya AA Baragwi-T=107


5, AVX-Ethiopia Bale Forest -T=100


6, Bonanza Coffee Kenya Chinga AB -T=116


 


A tesztelő csapat:


Asgard


Katoci
bajnokpityu


Begicafe


spencer hill
Vinkler
bluesfan


mikee70


Wolfy999


mdav88


GAgyiXyXy


horvath73


post-9296-0-97529100-1513373038_thumb.jpg


post-9296-0-75468500-1513373044_thumb.jpg


post-9296-0-04454600-1513373053_thumb.jpg


post-9296-0-43537700-1513373059_thumb.jpg


post-9296-0-72542600-1513373064_thumb.jpg


post-9296-0-95742100-1513373069_thumb.jpg



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59444
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3274

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.10.16., hétf. 18:09


Végeredmény:



1. Costa Rica - Pacificcafé (120) -7500 Ft/kg--102 pont



2. Nicaragua La Rua Maragogype - AVX (102)-8990 Ft--92 pont



2. El Salvador Finca El Majahual-Five Elephant (117)-8500Ft--92 pont



4. Guatemala Huehuetenango  - PallYotz(108)-9652 Ft--89 pont



5. Guatemala Huehuetenango - BURN28 (110)-6490 Ft--85 pont



6.  AVX Gold - AVX (109)-5290 Ft--79 pont



 



post-9296-0-99808500-1508170217_thumb.jpg



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59444
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3274

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.10.16., hétf. 17:31


GAgyiXyXy


  1. kávé minta


Alig vártam, hogy nekiessek, kibontva a zacsit kellemes illat. Egészséges, szép szemek, homogén pörkölés. Savas gyümis íze volt, feljebb is mentem a hőfokkal. Itt már enyhült a sav, előtérbe jött gyümölcs. Ez a kávé „sűrűbb” (fajsúly) mint a napi malabarom, darálva világosabb mint amilyennek mutatja magát a bab.


Végül 17g, ~93-94 fokon már a lefolyás is nekem tetsző, kaptam egy édes gyümis presszót. Jó kávé, átlag alatti cremával.


Visszakóstolás: fagyóból kivéve már egyértelműen világos a kávé, nagyon kellemes édes gyümölcsös íz, könnyű crema. Tetszik.


9 pont.


  1. kávé minta


Némileg sötétebb a bab, ez már vegyes is. Mind a pörkölés, mind a fajta tekintetében (fénykép). Ez a kávék cuvee-je. Extrém világos és sötét, apró és nagy szemek. De nem töredezett, férges. Féltem tőle, de kár volt. Nagyon enyhe keserű utóíz, valószínűleg az égett szemektől, de nem zavaró. Béla összekeverhette ami kimaradt a másik 5 mintából?  :) Jó állagú, kellemes italú kávé. ~91 fokon teljesen vállalható kávé, masszív, de nem sok cremaval.


Visszakóstolás: Elmarad az 1.-es mintától, egész jó, de az az enyhe keserű utóíz elrontja.


7 pont.


 


3-as minta


Ez is a világostól sötétebb, közepestől világosabb babokból áll, aránylag egyenletes pörkölés, egészséges babok. Méretüket tekintve már nem homogén, eltérő méretek akár fajták. Illata alig, de kellemes. Nekem 93 fokon volt a legjobb, lejjebb savanyodott. Egyébiránt enyhén édes gyümis, kellemesnek mondható a kávé, alig crema, de nagyon finom. Eddig nekem a legjobb.


Visszakóstolás: Nem is tudom, most annyira nem volt kiemelkedő mint elsőre.


9 pont.


4-es minta


Kiváló illat, szép szemek, a babok egészségesek, egyformák, nagyon tetszetős. Brutál crema (nekem fontos). 90 fokon nagyon finom. Nem ez a kakukktojás? Mert ez szerintem indiai kávé. Ha még nem volna halvány kesernyés utóíze, tutira mondanám.Utóbbi miatt


9 pont.


 


5-ös minta


Ilyet már ittam, ez Guatemalai Maragogype kávébab. Nekem a pörkölése is bejön, nagyon finom.


10 pont.


 


6-os minta


Gyönyörű babok, egyenletes pörkölés nagyon kellemes illat. Magasabb hőfokon kellemesen savas, gyümölcsösen édes, nagyon finom kávé. Ez szerintem jamaicai kávé.


10 pont.



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59444
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3274

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.10.16., hétf. 14:01


bajnokpityu


1. Kibontva virág illat.


91 fok, finom őrlés, erős tamper, 25ml ital. Nagyon finom. Narancs, ribizli, erős, jó íz, balansz.


90 fok: még mindig finom őrlés, de pici előáztatás, 25ml ital: narancs, vérnarancs, zamatos, finom.


9pont


 


2. Kibontva gyógynövényes illat, tök izgalmasnak tűnik.


92 fok, közepes őrlés, közepes tamper, 35ml, 20mp előáztatás. Savanykás, kesernyés alapíz, viszont finom nüanszok adnak neki egy kis csavart. Az ital illata az orgonára és a hóvirágra hasonlít. Próbálkoztam változtatásokkal, egyelőre nem sikerült jobbat kihozni belőle.


Finom-közepes őrlés, 94 fok, 35ml, előáztatás. pici kesernyés íz


6 pont


 


3. 94, 92, majd 89fokon próbáltam. első kettővel volt egy kesernyés vonal, de már ott is érezhető volt egy kellemes gyümis íz is. 89 fokon fanyar, szárazabb íz, mellette fantás, narancsos ízt is találtam.


90 fok, közepesen finom őrlés, nincs előáztatás. Száraz íz újra előjött, de mellette egy vérnarancsos intenzív itt is ott van. Illata rumos csoki.


91 fok 3-4baron finom savak, édes citrom, narancsos csoki.


8pont


 


4: Alacsony hőfokon kicsi gyümisség, inkább klasszikusabb íz. Finom, zamatos, mellékíz sincs, valamilyen mézédes gyümölcsösség van benne, vagy valami lekvár. 89-92fokig végig nagyon hasonló volt az íze. 90fokra leengedve finom őrléssel kvázi minden gyümisség eltünt. 94 fok körül újra gyümi, vérnarancs.


Visszakóstolásnál készültem a 95fokos próbára, úgy sejtettem, itt lesz jó, és ez be is vált. durvább őrlés+95fok: vérnarancs, cseresznye, sokkal jobb lett, mint az előző próbákon, 6pont helyett így 9et. Nagyon finom lett így. Crema alig.


9 pont


 


5. 93 fok, finom őrlés, mogyorós, sűrű, pici édes gyümisség, óriási szemek, étcsokis keserűség, nem túl extra babillat, az ital illata finomabb. 90fok, detto. Igazából nincs semmi baj vele, de a különlegessége nem izében, hanem a babok méretében rejlik.


6 pont.


 


6. 90fok. nyers bab illata csokis. 90fokon finom, izgalmas íz, egyelőre nem tudom meghatározni, mire emlékeztet, kicsit kesernyés, fantás utóíz. Van benne fűszer, finom KV.


8 pont.



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59444
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3274

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.10.16., hétf. 13:47


Wolfy999


1.


Világos, nagyjából egyenletes pörkölés. Nagyon kellemes illat.


Szőlős és bogyós gyümölcsös ízvilág. Száraz feldolgozásúnak tűnik. Legjobb recept: 30mp 18,1g/40g 92 fokos fejhő.


9 pont, erős kezdés, magasra tette a lécet.


2.


Közepesen világos, nem teljesen egyenletes pörkölés. Olyan mintha két külön árnyalatból lenne keverve.


Nem is keserű, nem is túl savas. Elég unalmas kávé, de nem mondanám rossznak. Talán az zöld alapanyag öreg lehetett. Legjobb recept: 30mp 18g/40g 90 fokos fejhő.


6 pont, nekem nagyon unalmas volt.


3.


Nem igazán egyenletes pörkölés, változatos méretű szemek.


Első pár próbából földes, kissé kesernyés volt a szokásos arányokkal. Végül sikerült olyan beállítást találni, amivel egészen sikerült egyensúlyba hozni az édes és savas ízeket. Legjobb recept: 34mp 17,8g/36g 88 fokos fejhő.


5 pont, az mentette meg a teljes lepontozástól, hogy sikerült végül egész ihatót varázsolni belőle.


4.


Világos szín, de vannak benne sötétebb már-már égett szemek és sok az üreges bab.


Magvas, gabonás ízvilág, de nem igazán sikerült belőle finomat csinálni. Legjobb recept: 30mp 17,8g/38g 90 fokos fejhő.


4 pont, nem szívesen repetáznék belőle.


5.


Hatalmas szemek, egyenletes közepesen világos pörkölés.


Tejcsokis, magvas ízek, édes és mellette egy picit savas. A beállításokkal játszva szinte mindig kellemes volt az eredmény, miközben mindig más arcát mutatta. Ha tippelnem kéne Guatemalai kávé. Legjobb recept: 32mp 17,9g/40g 91 fokos fejhő.


8 pont, ezt a kávét szívesen ajánlanám, ha jó az ára is.


6.


Egész világos, egyenletes pörkölés.


Nehezen tudok ízjegyeket kiemelni, semmi extrát nem tudok kiemelni, de nem volt rossz. Legjobb recept: 30mp 18g/37g 90 fokos fejhő.


7 pont, nem volt rossz, de semmi izgalmasat nem tudtam előcsalni belőle.


post-9296-0-21811500-1508154548_thumb.jpg


post-9296-0-66689800-1508154553_thumb.jpg


post-9296-0-33503300-1508154558_thumb.jpg


post-9296-0-80894800-1508154563_thumb.jpg


post-9296-0-22714400-1508154571_thumb.jpg


post-9296-0-94483600-1508154578_thumb.jpg



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59444
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3274

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.10.16., hétf. 13:35


Asgard


Nagyon vártam ezt a teszt kört, számomra a legizgalmasabb kávék ebből a régióból kerülnek ki. Azt gondolom hogy középtávon nagyjából még leginkább itt adottak a feltételek, - hogy egy jól átgondolt struktúrában, és hosszútávú biztos finanszírozás mellett - stabil minőségi kávét biztosítson a fogyasztóknak.


A kávéteszt 6+1 lett.


A +1 egy versenyen kívüli tétel, amit azért gondoltam, hogy beemelek a tesztbe, mert egy Casino Mocca Honduras La Flor volt, amit az Espresso Embassyban fogyasztottam, ismerve az igényességet, gondolom a lehető legtöbbet hozták ki a kávéból. Így talán a tesztben nem részt vevők számára is legyen egy pont hogy nagyjából hol helyezhetők el az itt kóstolt kávék.


A kávéval már csak kész presszóként találkoztam, párom ugyanebből kaput kért, hogy teljes legyen a kép.


A presszó nedves illata komoly illatokat nem mutatott, egyfajta karamelles illat maradt. A korty kellemes volt, a kávé nem igazán telt, azonban szépen tartja a balanszot a karamelles íz, és egyfajta bogyós jellegű savasság közt. Lehet kevesen vagyunk így de nekem egyre többet számít az utóíz. A kávét megiszom egy perc alatt, az ízét még egy óráig érzem. Sajnos itt újra előbújt valami kesernyés mandulás utóíz, ami nekiállt kísérteni. Összességében a presszó egy kellemes jól fogyasztható kávé, szép egyensúlyban, kár ezért az érettlen manduláért a végén.


Kapuban viszont feleségem szerint a kóstolt tételek közül a legjobb volt. Belegondolva indokolt is, gondolom java része ebben megy el, így jól sikerült a pörkölést belőni. Tehát tejbe kimondottan ajánlott.


7 pont


 


Vissza a rendes kerékvágásba:


1


Az első kávé csomagolás bontása is élményszámba ment, már őrlés előtt is illatorgia áramlott a zacsiból. Egyből nekiálltam őrölni, csodás diós, fűszeres aromákkal érkezett a kávé. Nagyon ígéretes, hogy ilyen világosra pörkölt a kávé és nem karamell, hanem csoki, nyilván várja a kávés a folytatást. A csapolás nem okoz szerencsére csalódást. Szilvalekváros illat, de nagyon finoman telt. A korty szerencsére az illatot ismétli, így teljesen összeáll a kép. Édes aszalt gyümölcs, finoman fűszerezett szilvalekvár, édes mandulával kísérve. Ez nem inni, kanalazni kell. Miután megittam kimentem és azonnal csapoltam még egyet. Ez a kávé függőséget okoz.


Tejes italban nugátos, csokis ízvilágot mutat.


10 pont


 


2


A következő kávé már lényegesen sötétebb, ez ízében is érződik. A szemek szépek, az őrlemény meggyes, csokis illatokkal köszönt. Az elkészült ital illata ugyancsak mutatja az édesebb jegyeket. Az első csapolásra valamiért nekem az egyik híres lekvárgyártó homoktövis-alma lekvárja ugrott be, ez a gondolattársítás aztán végig kísérte a kóstolást. A hőmérsékletet megemelve átfordul az ízvilág részben édesebb vonalra, de ekkor már a keserűség is előtör.


Talán kicsit kevesebb pörköléssel jobban viselné a kávé a csapoláskori hőmérséklet emelést.


Tejes italban jobban teljesített mint az 1-es minta.


8 pont


 


3


A 3. kávé szépen illeszkedett a megkezdett sorba, nagyon jól mutatja a régió csokis, gyümölcsös ízkarakterét. Most feketeribizli volt a zacskóban. A gyümölcsíz a legtisztábban, legjobban talán ebben a mintában volt érezhető. Mind az illata, mind az aromája erősen hordozza a jegyet. A hőmérsékletet emelve elkezd erősen csokisodni, sajnos keserű jegyek mellett.


Úgy gondoltam ennek a kávénak jól állhat a Cremina, így valóban befőttesedett az íz, kissé szedres lett, de emellett ugyancsak keseredett is.


Szerintem ez volt eddig a legjobban érthető kávé, én egy kicsit több variációt azért jobban szeretek, de bármikor örömmel innám újra.


Tejes italban nem jól teljesített.


7 pont.


 


4


Itt egy kis kitérőt tettünk minden szempontból. Az őrlemény illata most kakaós, fűszeres, hiányoznak az eddig megszokott gyümölcsök. Az elkészült italba a kakaóba friss péksütemény illat keveredik, kimondottan rá lehet hangolódni egy délutáni kávézásra vele.


Az elkészült ital korrektnek mondható, kellemesen fogyasztható, csokis jellegű, de különösebben nem érdekes kávé. Az elkészült italból hiányzik a test, az izgalmak, és az érdekesség. Konkrét gondom nincs vele, tejes italban korrekt ital készíthető vele.


Végül is délutánra egy süti mellé, mikor nem akarunk annyira a kávéra koncentrálni teljesen jó választás lehet.


6 pont


 


5


A kávé kihívások elé állított. Jelentősen finomabbra kellett őrölni mint a többit, már itt elkezdtem gyanakodni, de sokszor volt, hogy ez önmagában még semmit nem jelent.


A kávé száraz illata ugyancsak kakaós, fűszeres. Az elkészült italba mandula is keveredik.


Az őrlést követően az elkészítés volt a második kihívás, az alapbeállításokkal egy relatív üres, kesernyés italt kaptam. Kicsit elkezdtem játszani, a legjobban sikerült beállítás egy relatív lassú lefolyás, magas hőmérséklettel, itt már édesebb, csokis a kávé, sajnos picit keserű is, és elég üres még mindig.


5 pont


 


6


Utolsónak szerencsére jó emlékekkel sikerült a tesztet zárni ismét egy szép kávé került a csészébe. Az őrleménynek volt a legszebb illata a tesztsorban. Déli gyümölcsök, barackkal, mangóval, olyan gyümölcskosár amit csak igen ritkán lehet érezni.


A nedves illat ugyancsak visszaadja ezt édesen, de nem befőttel, hanem gyümölcscukorral, és micsoda minőségi különbség!


A kávé szerencsére alátámasztja az illatot, ugyanezek köszönnek vissza, igaz kis karamellel, de ezért a gyümölcsorgiáért ez még megbocsájtható. Nagyon szép kávé, ez olyan amit konkrétan várni lehet mikor iszunk újra!


9 pont


Ismét egy nagyon érdekes forduló, külön köszönet a válogatásért, és az igazán szép tételekért, köszönöm a lehetőséget!



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59444
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3274

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.10.16., hétf. 13:31


Katoci


Nagyon szoros mezőny, bármelyik kávét el tudom otthonra képzelni.


1. A zacskót kibontva szép egyenletesen világosra pörkölt kávébabokat találunk. Kicsit tartottam tőle, hogy nehezen lehet darálni majd őket a tekerőlantal, de szerencsére ez irányú gyanúm alaptalannak bizonyult, bár könnyűnek nem volt nevezhető a folyamat, pár dupla darálása sem volt fárasztó. Elég nehezen sikerült megtalálnom a megfelelő daráló és hőmérséklet beállítást, de miután sikerült egy kellemesen savas, gyümölcsös italt kaptam némileg csökkent testességgel. Bár a gyümölcsök (elsősorban piros bogyós) és savak uralták a képet az elkészült kávé kellően édes volt, hogy ez ne legyen zavaró. Csokis, mogyorós, nugátos ízek nyomokban sem voltak fellelhetők, így az ilyen kávék kedvelőinek egyáltalán nem ajánlom. Próbáltam coffee shotnak is, de ahhoz kevés volt a minta, hogy változó hosszúságú italokat is kipróbáljak, így egy 20s előáztatás + 45s 6 baros csapolást próbáltam, így édesség fokozódott a test rovására, de kifejezetten kellemes italt kaptam így is. Bántó hibáktól mentes, talán még számomra is túl világos pörkölésű kávé, ízvilága egy picit komplexebb lehetne. Pontszám 9


 


2. Viszonylag világosra pörkölt apró szemű kávé, már daráláskor kellemes gyümölcs illattal. A többinél sokkal durvább szemcseméretet kíván, és ez volt az egyetlen ami nem a szokásos 1:2 aránnyal volt számomra a legfinomabb, hanem egy picit rövidebb italként készítve és a szokásosnál magasabb hőmérsékleten. Az elkészült espresso egy barackos, gyümölcsös, édes ital, elég erős testel, mérsékelt savassággal. Ízvilága, komplexitása már-már az afrikai kávékra emlékeztet (mivel van egy kakukktojás is, gyanítom, hogy ez lesz az). Durva hibáktól mentes, tág hőmérséklet határok között is iható, akár PID nélkül is lehet belőle finom kávé. Nekem ez ízlett a legjobban


Pontszám: 10


 


3. A zacskót felbontva elég heterogén kép tárul elénk. Változó a szemek mérete, és a pörkölés sem túl egyenletes, de láthatóan sötétebb, mint az előző minta. Finomabb darálást is igényelt az előzőnél, és kevesebb is fért a kosárba. Az elkészített espresso viszont finom, testes ital, kellemesen egyensúlyban vannak a csokis, a gyümölcsös ízek és kellően édes is.  Meglepően alacsony hőfokon volt a legfinomabb, nagyon nehezen, de a végére sikerült a kellemetlenül keserű utóízt száműzni, így sereghajtóból dobogóssá ugrott elő. Bár más karakterű mint az első minta, de hasonlóan nagyon ízlett, ketten osztoznak a képzeletbeli második helyen


Pontszám 9.


 


4. Szép homogén, viszonylag sötétre pörkölt szemek, de olajkiválással még nem találkozunk. Az előző mintával közel azonos darálóálláson értem el a 2:1 lefolyást 10 másodperces előáztatást követően. Picivel az átlag alatti hőmérsékleten szép, szirupszerű lefolyást követően egy testes, csokoládés alapon édes piros gyümölcsös ízjegyekkel bíró italt kaptam. Az egyes ízjegyek egyensúlya kiemelkedő, emészthető a klasszikus kávék kedvelőinek is, de a magamfajta világosabb pörkölésű kávékat kedvelőknek sem egyhangú. A hőmérséklet emelésével keserű ízek kerülnek előtérbe, amik sajnos hosszasan megmaradnak, így PID nélkül nem hiszem, hogy jó ötlet lenne. Összességében talán az első mintával van nálam egy szinten, bár alapvetően más ízlésű célközönségnek készült.


Pontszám:8


 


5. Óriási, picit sötétebb pörkölésű szemek, olajkiválás nélkül. A darálón nem kellett állítanom, de a kosárba picit kevesebb fért. A hőmérséklet változásával változik ugyan az íz, de nem lesz kellemetlenül keserű. Közepes hőfokon ízlett a legjobban, egy picit elnyújtott lefolyással (35s) itt egy alapvetően csokis, testes italt kaptam, épp csak jelzés értékű savassággal. A lefolyás szirupszerű, öröm volt a feneketlen szűrőtartót használni. Mivel kifejezetten kellemetlen ízek sem jelentek meg még viszonylag magas hőmérsékleten sem, akár pid nélküli gépen is fogyasztható lehet.


Pontszám 7.


 


6. Egy váratlan vendég érkezése, vendégkávéra való átállás után teljesen eltévedtem a daráló beállításával, azért sikerült megtalálnom egy többé kevésbé optimális beállítást. Picit durvábbra állítva a darálót közepesnél picit alacsonyabb hőfokon egy csokis narancsos citrusos savassággal jellemzett italt kaptam, bántó hibák nélkül. Nagyon szoros a mezőny, így dobogóra nem állhat fel, de bántó hibája nem volt.


Pontszám 7.



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59444
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3274

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.10.16., hétf. 13:28


mikee70


Amerikai kávék tesztje 2017 (szeptember)


1)    Egészen világos pörkölés, apróbb és közepes szemek.


Nem túl vastag, de szép crema, közepesnél nagyobb test, ropogós sav, hosszú és tiszta utóíz. Citrusos ízjegyek, mandarin. Nekem még szokatlan az ennyire világos pörkölésű kávék fogyasztása, ismerkedni és szokni kell, de mindenképp izgalmas. Ristrettoként jobb. Az utolsó csapolás valamiért nem lett jó.


7 pont.


 


2)    Sötétebb pörkölés. Egyenletes, közepes kávészemek. Közepes test, kevés crema.


Tiszta íz, közepes sav, utóízben rövid.


8 pont.


 


3)     Kisebb és közepes méretű szemek, sok esetben rajta maradt a pernye egy része.


Közepes test, vékony crema. Hosszú utóíz.


8 pont.


 


4)    Nagy, egyenletes kávészemek. Közepes test és crema, finom savasság, jó egyensúly.


Csokis ízjegyek.


8 pont.


 


5)    Óriási méretű szemek. Jó test és crema, alacsonyabb sav, lágy textúra. Tejkaramellás ízjegy.


7 pont.


 


6)    Közepes a kávészemek mérete, világos pörkölés. Közepesnél nagyobb test, szép crema. Magas kakaótartalmú étcsokis jegyek szép savval, jó egyensúly. Utóízben hosszú.


8 pont.


 


 



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59444
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3274

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.10.16., hétf. 13:24


Begicafe


1.      Minta


Nagyon szép, egyenletes pörkölés, friss, üde illat, szabályos kávészemek. Meghatározó ízjegy a karamella, a citrusos, vérnarancsos ízek. Jól harmonizál a gőzölt tejjel, de magában, risztrettónak is nagyon kellemes. A feleségemmel egyhangúan imádjuk ezt a kávét. Karcosság nélküli friss, játékos, üde ízek. A pörkölés valódi mestermunka.


10 pont


 


2.      Minta


Nem volt könnyű ebből jó kávét húzni, de végül sikerült. Megérte a fáradozást, mert fantasztikus lett az eredmény. Eleinte keserű volt és tolakodó, unalmas és átlagos. De amikor sikerült az őrleményt eltalálni és a hőmérsékletet is lejjebb vittem, az eredmény rendkívüli lett. Nehéz lenne bármihez is hasonlítani, én ezt mondanám a kakukktojásnak.


pont


 


3.      Minta


Sajnos ebben a kávéban nem találtam semmi számomra érdekeset, átlagos arabica ízvilág, a közepes pörköléssel. Nem rossz, de nem fogott meg.


6 pont


 


4.      Minta


Ismét egy izgalmas, átlagon felüli tétel. Isteni marcipános-pörkölt diós ízjegyek jellemzik, akárhány féleképpen próbáltam, mindig szép arcát mutatta meg. Espresso machiato-nak ízlett a legjobban, nagyon szerettem


8pont


 


5.      Minta


Most kezdek már kicsit bajban lenni a pontozással. Már megint egy olyan kávé, amiért nem lehet nem lelkesedni. Flat white-nak és espresso-nak is eszméletlen. Nagy szemű babok, ez a Colombia Maragogype lehet. Nehéz szépen darálni, de ha elkapod, eszméletlen jó.


pont


 


 


6.      Minta


Az utolsó mintához érve megállapíthatom, hogy ebben a mezőnyben is nagyon jó kávék vannak, nincsenek gyenge tételek. Ezt a 6-os mintát azonban átlagon felülinek sem nevezném, számomra, az én gépparkommal ez egy átlagos kávé.  Nagyon érzékeny a megfelelő őrlési finomságra, könnyen megég, megkeseredik.


 8 pont



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59444
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3274

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.10.16., hétf. 13:21


kimber


A legutóbbi tesztsorozat óta annyiban változtak kávézási szokásink, hogy az eddig se túl sok cukrot mostanra teljesen elhagytuk, csak kis tejszínt adagolunk a kávé mellé a pohárba, de abból is a jobbik fajtából, mert 30 %-os habtejszínt teszünk bele, nem a szokásos 10 % körüli kávétejszínt.   

 

1./ Az első csomagban lévő kávé durvább őrleménnyel hozza ki jobban jellegzetességeit a Brikkával, ekkor már az őrlemény illata is gyümölcsösebb, a kávé íze pedig karakteresebb, de külön ízjegyeket még így sem tudok ennél a kávénál meghatározni. Eszpresszónak nekem kicsit szürke, kapucsínónak, frappénak, ízesített kávés italok alapjának viszont szerintem tökéletesen megfelelhet.    

Pont: 5

 

2./ A második csomag kibontásakor füstös, dohányos, számomra elég kellemetlen illat fogadott, ami idővel enyhült.A kávé lefőzve szintén földes jegyeket visel, nekem nem nagyon jött be kotyogóval, max durván tejes italként.   

Pont: 5

 

3./ A harmadik csomag szintén kicsit jellegtelen kotyogóval, de kellemesebb az első kettőnél. Nem tudom eszpresszónak milyen, de kapucsínónak jobban el tudom képzelni a kotyogós helyett. Úgy látszik ez a sorozat nem túlzottan kedvez eddig a kotyogósoknak. Ízjegyeket nem tudok meghatározni.

Pont: 6 

 

4./ A negyedik csomag rögtön kellemesebb élményeket hagy bennem, pedig elsőre sima kotyogóssal főztem belőle, gondolom brikkával még jobb lesz. Ami be is igazolódott, eddig ez a kedvencem a sorozatból, bár ittam már ettől jobb kávékat is. 

Pont: 8

 

5./ Az ötödik csomag számomra túl füstös ízvilágot mutat a különféle kotyogóssokkal, amit én már nem szeretek annyira, de másoknak, így a páromnak is pont ez tetszik. Kotyogósokkal nekem a lágyabb, gyümölcsösebb ízvilág jön be. 

Pont: 5

 

6./ A hatos csomagban is elég karakteres, erős kávé van, cukor nélkül viszont nálam eléggé hasonlóak az ízek, elég nehéz így különbségeket tenni, inkább csak arról tudok írni, hogy jól esik-e a kávé kotyogóssal, vagy nem, ez a kávé pedig egész jó.  

Pont: 7

 


Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59444
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3274

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.10.16., hétf. 13:17


bluesfan


Ahogy Béla már az elején is jelezte, elég hasonló volt a pörkölési szint, az őrlőt sem kellett túl tág határok között állítgatni.


 


 


1. minta


 


Kiváló felütés. Nagyon kellemes, tömény pörkölt kakaó íz, kellemes, hosszan tartó, kissé füstös utóízzel. Engem kubai fajtára emlékeztetett. Kifejezetten ízlett.


Reneka kosár: 18,5g, PID: 93 fok


Pontszám: 9


 


 


2. minta


 


Mogyorós, testes, fűszeres ízvilág, különösebb felhangok nélkül. Lehet persze, hogy csak nekem nem sikerült előcsalogatnom őket.


Reneka kosár: 18,5g, PID: 95 fok


Pontszám: 6


 


 


3. minta


 


Ez már egy gyümölcsös jegyeket is felmutató, fantáziadúsabb tétel volt, kellemes savakkal.


Reneka kosár: 17,5g, PID: 95 fok


Pontszám: 7


 


 


4. minta


 


Ez engem egy klasszikus, olasz kávéra emlékeztetett. Semmi különleges érzetem nem volt, egyszerűen csak olyan igazi kávé íze volt. Reggeli tejes italnak abszolút ideális lehet.


Reneka kosár: 17g, PID: 95 fok


Pontszám: 6


 


 


5. minta


 


Hatalmas szemek, ha tippelnem kellene, azt mondanám, talán guatemalai Maragogype. Kissé elfogult vagyok vele, mert ezt a típust mi nagyon szeretjük. Igazi csokis íz, a végén enyhén citrusos lefutással.


Reneka kosár: 17,5g, PID: 95 fok


Pontszám: 8


 


 


6. minta


 


Ez is kellemes, bár számomra nehezen besorolható kávé volt. Nem túl komplikált, mégis finom, hosszan tartó, kissé fűszeres utóízzel.


Reneka kosár: 17,5g, PID: 94 fok


Pontszám: 7


 


 


Összességében elmondható, hogy meglehetősen kiegyenlített volt a mezőny, kimondottan gyenge minőséget nem véltem felfedezni. Azt hiszem, bármelyiket szívesen fogyasztanám máskor is.


Újfent köszönöm a tesztelés lehetőségét.



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59444
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3274

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.10.16., hétf. 13:14


Vinkler


Kávé tesztelés 2017. okt.


 


1.     Érdekes volt rögtön az első is.  Első blikkre nem vártam tőle túl sokat. Kis, apró szemű babok, nem homogén. Ettől eltekintve nagyon kellemes illat csapta meg az orrom. Őrlést követően intenzívebb az illat. Rumos mazsola, ami nagyon tetszet. J Elkészítve azonban nem nyerte meg a tetszésem, savanykás íz dominál, ami tejjel sem lett igazi. Ettől függetlenül a rumos mazsola íz mindvégig elkíséri az italt, ami kifejezetten különlegessé teszi.


Pontszám: 7


 


2.     A második minta nekem olyan semmilyen volt. A babszemek is eltérő tulajdonságokat mutattak. egészen kicsi és nagy szemek is megtalálhatóak voltak. Szenvedtem az őrlőbeállítással is, de igazán semmi extrát nem tudtam kicsiholni belőle. Átlagosnak mondanám. Tejjel viszont egész kellemes elegyet képezett.


Pontszám: 6


 


3.     Ez a kávé olyan, mintha az előző kettő keveréke lenne. Elsőre dögunalom, aztán felsejlik valami izgalom, ebben is kiéreztem a rumos mazsolát. J Tejjel valamivel jobb volt, mint az első, de presszónak az első jobban ízlett.


Pontszám: 7.


Itt sajnos bekotlott a kávéfőzőm, a további 3 mintát más gépparkkal készítettem el.


 


4.      Itt is elég vegyes a kávébab összetétele. Ami furcsa volt, hogy viszonylag sok volt benne a sérült szem. Elkészítve erősen citrusos, gyümölcsös íz dominált, tejjel fogyasztva nekem kifejezetten nem jött be.


Pontszám: 6.


 


5.     Kibontva kellemes meglepetés fogadott. Egészséges, kifejezetten nagy szemek, kellemes, telt aroma. Őrlést követően is kifejezetten kellemes kiteljesedett illatorgia. Elkészítve mogyorós, csokoládé íz dominált, utóízében a gyümölcsös lecsengést pörkölt mandula tette teljessé. Tejjel fogyasztva is imádtam. Számomra ez a teszt győztese.


Pontszám: 10.


 


6.     Kibontást követően a meglepetés. Kifejezetten apró, pici szemek. Illatában, ízében semmi érdekes. Elkészítésével is bajlódtam. Sok mindent nem tudtam belőle kihozni. Számomra savanykás, hígabb ital lett a végeredmény. Az előzőhöz képest kifejezetten visszalépésnek éreztem. Tejjel fogyasztva sem lett a kedvencem.


Pontszám 6.



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59444
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3274

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.10.16., hétf. 13:05


spencer hill


Amerikai kör:


               Izgalmas sor volt ez is, bár itt nem született most nekem „kedvenc”, ettől függetlenül voltak emlékezetes pillanatok, amikor egyik-másikból sikerült egy nagyon jót csinálni. A készítési metódus ugyan az volt, mint az előzőnél. Feneketlen karral, 20 gramm őrleményből törekedtem a 40 gramm italra. Köszönöm a lehetőséget és a kávékat, tanulságos kóstolás volt ez is.


 


1.      minta:


Elsőre igen meglepő illatú kávét rejtett a tasak. Nem feltétlenül mondanám gyümölcs bombának, inkább egy visszafogottabb fűszeres kakaós, pörkölt magvas illatot éreztem, de igen csalóka volt, mert ez egészet átlengte a száraz feldolgozású kávékra jellemző illat, ami a kész ital ízében még markánsabban jelen volt.  A pörkölés világos, fahéj színére hajazó szép egységesre sikerült. Törött szem, illetve egyéb törmeléket nem tapasztaltam. Mivel most be voltam állva erre a nyújtott „filter pörkölésű kávék” készítési módjára, így ennél is ezzel próbálkoztam először. Tetszetős, finom kávét kaptam, visszafogott, de így a kész italban már érezhető gyümölcsösséggel. Kipróbáltam a „karos” profillal is, ami általában intenzívebbé teszi és kiemeli a gyümölcsös ízeket, de valahogy ennél a kávénál nem így működött. Nem lett rossz ital egyik készítési móddal sem, de a kíméletesebb készítési mód állt neki legjobban.  Összességében nagyon finom volt ez a kávé.


9 pont


 


2.      minta:


Enyhén sötétebb pörkölésűnek tűnik, mint az első minta volt, illatra is kissé füstösebb, bár alapból a gyümölcsös illat dominál. Küllemre egyébként szép egységes pörkölésű, kicsit redőzöttebb felületű, mint az első. Törmelék itt sem volt tapasztalható.Kóstolást a „ filter” készítési móddal kezdtem, de valahogy ennél nem volt a legjobb, így átváltottam a 10 bar-os golden profilra. Na ez már előhozta a benne rejlő tartalékokat. Alapvetően piros gyümölcsökre emlékeztető egyveleget éreztem, de utóízben valami kesernyés íz maradt a számban. Olyan érzésem volt, mintha picit túlszaladt volna ennek a kávénak a pörkölése. A végén kipróbáltam egy végig 6 bar-on kitartott profillal, amitől jelentősen csökkent a kesernyés íz, de sajnos a kellemes ízek intenzitása is lecsökkent.Több tartalékot éreztem ebben a kávéban, ha egy picit világosabbra hagyják.


8 pont


 


 3.      minta:


 


 Nagyon hasonló pörkölés, mint a kettes, illatában inkább a kakaós nápolyira emlékezetetett. Egy-két szemen olaj kiválás volt látható, de továbbra is szép egységes pörkölés, törmelék nélkül. 6 bar-on kitartott profillal egy kellemes kakaós ital lett belőle, bántó karcos utóíz nélkül. A 10 bar-os golden profillal már némileg dohányos irányba ment el az utóíze, de továbbra is maradt a csokis vonalon. Viszont mikor egy fokot csökkentettem a hőmérsékleten, akkor eltűnt a dohányos utóíz. Az elején nem voltam túlzottan oda ezért a kávéért, lehet, hogy azért mert ritkábban iszok ilyet mostanában, de a végére egész jó barátságba kerültünk. A megfelelő hőmérséklet beállításával és a 10 bar-os goldennel egy remek testes, sűrű ital készült belőle, amolyan „jófajta” csokis ízzel.  6bar-on viszont ki lehetett még jobban simítani az italt, és egy kellemes ebéd utáni levezetéshez tökéletes alany lehet.


7 pont


 


 4.      minta:


A negyedik minta alapvetően egy egységes világos barna színű, viszonylag nagy szemű kávé volt, egy nem elhanyagolható negatívummal, mégpedig egy kisebb sziklával. Ez persze, mivel nem ittam meg, nem számít bele az íz értékelésembe , de ha összességében vizsgáljuk, akkor a pontozást lefelé viszi. Érdekes volt, hogy a kávészemek jóval könnyebbek voltak érzetre is, mint a vetélytársaié. A tasak tartalmát szagolgatva nem rejtett túl sok extrát számomra, csokis-kekszes, füstös, hamus, földes illat. Ebből kiindulva egy kíméletes, 6 bar-os profillal kezdtem. A kész ital illatában is érezhető volt a dohányos, hamus jelleg, és ez ízben is mindvégig benne volt. Enyhe citrusos ízt véltem utóízében felfedezni. Tettem egy próbát a 10 bar-os goldennel is, aminek hatása annyi volt, hogy a végéről eltűnt a citrusosság. Annyira nem nyerte el a tetszésemet ez a kávé, kicsit kilógott a többi közül.


3 pont


 


5.      minta:


Nagy reményekkel bontottam az 5. jelöltet, mert már a zacskót nyomkodva is kellemes illat terjedt belőle. Kibontáskor jó mélyen bele szippantottam többször is, nagyon izgalmasnak ígérkezett ennek alapján a minta. Finom édes gyümölcsös illat, ami leőrölve csak fokozódott.Közepesen világos pörkölés, némely szemeken enyhe, de tényleg csak egy-két helyen látható olajkiválás volt látható. Nálam ez a kávé a „karos” profillal készítve hozta a legjobban tetsző ízeket. Finom édes trópusi gyümölcsös, leginkább ananászra emlékeztető ízek keveredtek a számban a kakaóval. Volt még a háttérben valami kellemes íz összetevő, de arra már nem volt elég mintám, hogy rájöjjek. Egy adagot még eltettem a végére ebből, amit egy visszakóstolás alkalmából nemrég fogyasztottam el. Jó emlékeket hagyott bennem, nagyon finom kávé volt.


9 pont  


 


6.      minta:


Tetszetős egységes pörkölésű, az előzőktől kisebb szemek vártak az utolsó zacsiban. Ez igazából megállta a helyét a nyújtott „filter” készítési móddal is, a karossal is, de legjobban a 10 bar-os goldennel sikerült elkapni. Alapból a citrusos vonalat erősítette, leghatározottabban számomra a narancs volt érezhető, de bujkált még benne valami amire nem jöttem rá, mert elfogyott. Kicsit kettősek az érzéseim ezzel a kávéval, mert rossznak nem mondhatnám, de nagyon nem is fogott meg benne túl sok minden. Volt benne valami olyan íz összetevő is amitől az összképe nem volt a legjobb nekem.


7 pont


 


post-9296-0-53564500-1508151955_thumb.jpg


post-9296-0-78796400-1508151960_thumb.jpg


post-9296-0-59542000-1508151981_thumb.jpg


post-9296-0-86420300-1508151985_thumb.jpg


post-9296-0-88817200-1508151990_thumb.jpg


post-9296-0-93611100-1508151996_thumb.jpg


post-9296-0-83841900-1508152001_thumb.jpg


post-9296-0-58595400-1508152006_thumb.jpg


post-9296-0-09022400-1508152011_thumb.jpg


post-9296-0-48024900-1508152015_thumb.jpg


post-9296-0-45628100-1508152020_thumb.jpg



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59444
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3274

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.10.16., hétf. 12:55


mdav88


1. minta
A tesztet szerinte sikerült az egyik legjobb kávéval indítani. Nagyon jó illata volt babként, őrölve, és lefőzve is. Ezt a jó tulajdonságát a főzés hatására sem veszti el, sőt, az illatok takarták a csészébe kerülő produktum ízét is: fűszeres savak, pikáns íz, majd egy jó étcsoki marad, viszonylag hosszan. Nálam ez a kávé a tesztgyőztes, kortyolgatnám továbbra is.
9pont

2. minta
A második kávé annyira nem fogott meg. Nem volt nagy hibája csak nem volt akkora bumm.
Lágy, nem túl markáns, viszont harmonikus. Magamnak nem venném, viszont aki ezt az egyszerűséget kedveli, annak igen.
6pont

3. minta
Sokat sejtető illata volt, tejes itallal kezdtem vele. A tej szépen lesimította a savait, és egy izgalmas tejes ital lett belőle. Ristrettoként is próbáltam, de talán picit jobb volt pressóra: hosszabbra engedni (1:2arány felé picivel), így kellemes meggyes-cseresznyés ízvilágot éreztem ki belőle.
8pont

4. minta
Ebből a mintából kapott mennyiség nagyon gyorsan és szinte nyomtalanul elfogyott. Érthetetlen módon kevés feljegyzés is készült belőle. Annak ellenére, hogy nem volt sötét, mégis kissé az olaszos ízvilág felé húzott számomra. Vagy én nem találtam meg a megfelelő beállításokat.
6pont

5. minta
Illatában éreztem egy zöld-herbális illatot, ami az első pár főzetben is megjelent. Annyira nem szeretem (kenya aa-nál éreztem legutóbb hasonlót), és emiatt le is akartam pontozni. Viszont az utolsó két főzet teljesen mást adott: eltűnt belőle a zöldség, és egy jóval komplexebb gyümölcsös ízvilágot hagyott maga után. Lehet hogy jót tett neki egy kis szellőztetés.
8pont

6. minta
Nem volt egyszerű kávé lefolyásban sem mindig szépet produkálnia, sőt a crema színe is inkább a sárgásabb irányba mutatott... nemhiába, ez világos volt. Egy-egy jobb főzetben, viszont számomra bogyós gyümölcs, azok közül is egres sejlett fel. A kávé tetszett, ízei és savai ropogósak.
8pont
(de két délután is gyenge hányingert okozott, másra nem tudok gyanakodni.)



A tesztet sajnos egy kis orrfújásos betegséggel végig küzdve folytatam, ezért jóval tompábban fogott mindenem...



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59444
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3274

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.10.16., hétf. 12:51


Amerikai kör:


A tesztelő csapat:


Asgard


kimber


Katoci
bajnokpityu
Begicafe
spencer hill

Vinkler
bluesfan


mikee70


Wolfy999


mdav88


GAgyiXyXy


 


Tesztkávék:


1. Costa Rica - Pacificcafé (120) -7500 Ft/kg
2. Guatemala Huehuetenango - BURN28 (110)-6490 Ft
3. Guatemala Huehuetenango Las Amapolas - PallYotz (108)-9652 Ft
4. AVX Gold - AVX (109)-5290 Ft
5. Nicaragua La Rua Maragogype - AVX (102)-8990 Ft
6. El Salvador Finca El Majahual - Five Elephant (117)-8500 Ft



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59444
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3274

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.06.16., pén. 20:04


1,Beanlight-Sofia Antioquia COLOMBIA-9390 Ft/kg T-110


2,AVX Café-Colombia Cundinamarca -8990 Ft/kg-T-88





3, Kapuciner-Kolumbia Supremo-8000 Ft- T-114


4,AVX Café-Colombia Maragogype -8990 Ft/kg-T-108


5,Doubleshot-Kolumbie Miguel Castro-12000 Ft/kg- T-110


6,AVX Café Honduras SHG S. José Maresol-4990 Ft/kg--T-112


 





1,Beanlight-Sofia Antioquia.:3-7-9-9-6-7-7-10-4-9-8-5-8-92 pont


2,AVX Café-Colombia Cund.:9-5-4-8-4-5-6-7-6-4-6-6-6-76 pont






3, Kapuciner-Kolumbia Sup,:2-8-2-7-7-8-9-6-7-7-10-8-7-88 pont



4,AVX Café-Colombia Mar....:8-9-8-7-7-10-10-9-5-6-5-8-9-101 pont



5,Doubleshot-Kolumbie Mig.:6-8-10-7-9-8-10-5-9-10-9-8-8-107 pont


6,AVX Café Honduras SHG ..:6-6-7-8-8-8-9-8-9-6-6-8-5-94 pont






 








Végeredmény:



1, Doubleshot-Kolumbie Mig.:6-8-10-7-9-8-10-5-9-10-9-8-8-107 pont-83%



2, AVX Café-Colombia Mar....:8-9-8-7-7-10-10-9-5-6-5-8-9-101 pont-78%



3, Beanlight-Sofia Antioquia.:3-7-9-9-6-7-7-10-4-9-8-5-8-92 pont-71%



4, Kapuciner-Kolumbia Sup,:2-8-2-7-7-8-9-6-7-7-10-8-7-88 pont-68%


5, AVX Café-Colombia Cund.:9-5-4-8-4-5-6-7-6-4-6-6-6-76 pont-59%


 






Kakukktojás:



 AVX Café Honduras SHG ..:6-6-7-8-8-8-9-8-9-6-6-8-5-94 pont-73%




Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59444
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3274

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.06.16., pén. 18:23


Asgard


Kávé tesztelés


 


Kezdetnek – már szokás szerint – a tesztelési környezetet mutatom be. A Columbiai kávék nálam eddig a laposkéses őrlőkkel voltak a legszebbek, így Mazzer Majorral őröltem. A kávékat LM Shot Brewerrel készítettem el.


Alapesetben naked duplák készültek, jellemzően 30mp lefolyással 17/32 arányban, 91 fokon . Ahol ettől eltérek külön jelzem.


A tesztelés menete:


A kávékat szemrevételeztem, vizsgáltam a szemek, és a pörkölés minőségét.


Őrlést követően a szárazillatot vizsgáltam. Lefolyást követően a kávé illatát vizsgáltam. Végül került sor az ízelésre.


Az érzékszervi vizsgálat esetében a szokásos cupping sztenderdet alkalmaztam, viszont az „új” „ízkeréktől” eltérek. Ennek az az oka, hogy vizsgálva az egyes ízek leírásait, rájöttem, hogy nekem teljesen mást jelentenek az ízek, mint ami több esetben a leírásoknál meg van adva.


Mindegyikről értékelő lap készült.


Az értékelés végén a teljes sort újra kóstoltam, hogy szükség szerint pontosítsam a különbségeket (szerencsére erre nem volt szükség). Valószínű ez utóbbit a továbbiakban elhagyom, mert a sorrend nem változik, de a fagyasztás miatt jellemzően „gyengébbek” a kávék mint frissen bontva.


Akkor nézzük sorba a kávékat:


1


A tesztelés nagyon kellemes felütéssel indult, mindjárt a sor egyik legjobb tételével.


Már az őrlemény száraz illata nagyon figyelemreméltó, érett cseresznye illat keveredik finom kávéval, és édes likőrrel. Nagyon könnyen kezelhető kávé, hamar szép lefolyást ad. A kávénak az illata folytatja a szárazillat ígéretét, marad a cseresznye, de most már enyhe lekváros felhangokat is érzek. Az íze olyan, amit a felvezetés ígér - cseresznye csokival. Nagyon jól lehet a kávét ízlés szerint tolni a csokis, vagy a gyümölcsös ízvilág irányába, jelentős tartalékokkal rendelkezik.


8pont


2


A következő kávé már kevésbé bizonyult kezesnek. Néhány csapolás kellett mire megtaláltam a „sweet spotot” ami azért nem is annyira édes.


Illatában malátás alapjegyekhez csatlakozik virág, és egy kis barack. Nálam olyan 25 mp körüli lefolyással mutatta legszebb arcát. Ilyenkor gyümölcsös alapjegyeket mutatott, azonban minden alkalommal ott volt valami furcsa kissé zavaró mellékíz. Fagyasztás után tovább esett össze a visszakóstolásra.


6 pont


 


3


A hármas szerintem a tesztsor tejes ital alapanyaga.


Az őrlemény finom csokis, fűszeres, törökmézes illatokkal köszön. Az elkészült italnak már konkrétan mézes sütis illata van, szinte kiált a tejért. A kávé nagyon kellemes nem keserű! mandula, méz, virág ízjegyeket hordoz. Feleségem szerint tejjel mogyorós karakterek jönnek elő. Én tejjel nem kóstoltam.


7 pont


4.


Megérkeztünk a teszt csúcspontjához.


A kávé illata virágos, mandulás, de nagyon sok minden bujkál még benne, csak a megkóstolás után jöttem rá utólag hogy tényleg! Az elkészített kávé illatában már kókuszt is éreztem, mintegy megelőlegezve a testes összetett ízvilágot. Az elkészült ital hihetetlen sokszínű, mangó, kókusz, kandírozott citrusfélék. Mindez kellemes bársonyos testben vegyítve.


Ez nagyon jó élmény volt!


9 pont


5.


Egy érdekes tételt rejtett az 5. csomag, olyan mintha álruhába bújt volna Juan Valdez. Már az száraz illat vékonyabb, de határozottan gyümölcsös jegyeket mutatott. Az elkészült italban tomboltak a gyümölcsök. Olyannyira hogy ezt a tételt kiváncsiságból Chemexben is kipróbáltam. Presszóban lefolyás, és hőfok függően nálam egy szép kerek gyümölcsös kávé lett. Kissé vékony, a test hiányzik, nincsennek benne a finom rafinált megoldások, de egy nagyon jó gyümölcsös cseresznyés, meggyes kávé.


8 pont


6.


A végére maradt a feketeleves. Ezzel a kávéval rendesen megdolgoztam. Durvára állított őrlővel, előáztatással, magas hőfokkal sikerült végül kávét készíteni, de igazán jellemző ízeket nem sikerült kipréselni belőle. Persze így is a végére lett egy étcsokis, likőrjegyes ital, így lett a legfinomabb. Feleségem szerint tejjel korrekt.


5 pont


A végén egy kis összegzés:


Nekem nagyon tetszett az a finom játék, ahogy a gyümölcsök játszanak a krémes édes mandulával, kókusszal, akár csokiig elmenve. Szerintem Kolumbiának ez a legszebb arca. Most szinte mindegyik terítékre került. Ugyancsak látszott, hogy a test ami néha hiányzik itt, most is előjött, de voltak a tételsorban nagyon kellemes darabok.


Köszönöm a lehetőséget a tanulságos tesztelésért, valamint a kellemes kávékért.



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59444
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3274

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.06.16., pén. 18:21


kimber


1./


 

Az egyes csomagban lévő kávét meglepően finomra kellett őrölni a Brikkához is, mert a szokásos őrleménnyel eléggé jellegtelen íze volt. Finomabbra darával sem jöttek ki túl karakteres ízek, gyümölcsössége rejtve maradt. Párommal ugyanazon a véleményen vagyunk, ez a kávé nem kotyogóshoz való. 

 

Pont: 5 

 

2./ 

 

A kettes csomagban lévő kávé harmonikus, selymes ízvilágú, nem húz el semerre sem. Kicsit ez is karakter nélküli kávé, így nem túl sokat tudok róla mondani. Brikkával továbbra sem éri el az etalonomat, az Indiai Malabart, de azért nem rossz kávé.  

 

Pont: 6

 

3./ A hármas csomag már jobb valamivel az előzőeknél, némi gyümölcsös jegyeket fel lehet benne fedezni. Párom szerint harmonikus, kiegyenlített íze van, nekem olyan közepestől kicsit jobb, de nem biztos, hogy ilyet vennék a mindennapokra. 

 

Pont: 7 (páromé 9)  Átlag=8pont

 

4. / A négyes csomag már hozza az elvárásaim, karakteres, gyümölcsös, jól esik lassan, kortyonként meginni, ugyanakkor páromnak ez pl. kevésbé tetszik.  

 

Pont: pont fordítva, mint az előbb, nekem 9, páromnak 7--Átlag=8 pont

 

5. / Az ötös csomag kávé is finom, de karakteres, hasonló az előző csomaghoz. Sajnos akkora különbségeket nem lehet a Brikkával érezni ezek között a kávék között, és különösebb ízjegyeket sem tudok felfedezni, csak annyit tudok megállapítani, hogy van ami tetszik, van ami nem. 

 

Pont: 8

 

6. / A hatos csomag szintén gyümölcsös karakterű, nekem ez is ízlik, vennék belőle itthonra is, Brikkához, kotyogóshoz ideális választás lehet.  

 

Pont: 8


Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59444
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3274

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.06.16., pén. 18:17


Katoci


1.     Kávé
Szép egyenletesen közepesen barna szemek, a zacskót kibontva kellemes kávéillat érezhető. Az első benyomások ennek megfelelően pozitívak, és a későbbiekben sem cáfol rá. Közepesnél kicsit magasabb hővel ízlett a legjobban, itt egy kellemes étcsokis alap ízre ül rá egy narancsos gyümölcsösség. Bármikor el tudnám képzelni, hogy rendelek 1-2 zacskóval belőle. Az optimumtól feljebb már gyorsan keseredik, a hőmérsékletet csökkentve a gyümölcsös ízek kerülnek előtérbe, de nekem egyértelműen picit magasabb hőmérsékleten volt a legjobb.  A kávé : ital arány tekintetében a standard 1:2 volt a befutó, szépen indul, nem hajlamos csatornásodásra, nem nagyon érzékeny az előkészítésre. Pontszám 8 (mert valahol el kell kezdeni, és ez a mezőny erős lesz)


 


2.     Kávé
Már az elején kakukktojásnak tűnt a színe alapján, és nem is cáfolt rá erre a későbbiekben. Elég sötét pörkölés, bár olajos kicsapódást nem tapasztaltam.  Bontáskor az illata is ennek megfelelő, semmi virágos huncutság. Mivel nagyon kevés ment a kosárba a darálót finomra kellett állítanom, és hőfokból sem tolerálta a magas tartományt, de még a közepest sem. Különösebben ez sem volt kényes az előkészítésre (a WDT nálam alap), és a mintaszerű lefolyás eredménye egy klasszikus csokibomba lett, semmi úri huncutság, gyümölcsösség. Akár az előző tesztben is szerepelhetett volna, bántó hibáktól a maga kategóriájában mentes, de a dobogóhoz ebben a mezőnyben ez kevés. Pontszám:6


 


 


3.     Kávé
A zacskót kibontva kellemesen virágos illat tölti be a környezetét, a kávészemek is szép egyenletes barnára vannak pörkölve, az előző tesztalanyoknál egyértelműen világosabbra. A beállításokkal elég sokat bíbelődtem (részben önhibámból), és ennek meg is lett a következménye a teszt végére. Végül a darálót  a szokásosnál kicsit finomabbra állítva, hőmérséklettel is épp csak kicsit az átlag fölé menve olyant szólt, hogy mind a 10 ujjamat megnyaltam utána. 1:2 aránnyal gyönyörűen sziruposan megindulva, a feneketlen karral gyorsan összeállt egy sugárrá, az íze pedig  narancsos csokira emlékeztetett, de az egyes komponensek egyensúlya volt az, ami megfogott. Kellően savas, de édes is, és a csoki is ott volt a háttérben. Sajnos megismételni nem sikerült, mivel elfogyott a küldött minta, de egyértelműen ajánlott kávé, bár nem kezdőknek, és a pid is kötelező, hogy kihozzuk belőle a lehető legtöbbet. Pontszám: 10
 


4.     Kávé


Zacskót kibontva a kellemes friss kávé illata mellett szép egyenletesen sötétbarnára pörkölt, de még olajkiválás nélküli óriási kávészemeket találunk. Viszonylag könnyen beállítható, bár a szokásos kosárba 2g-al fért kevesebb a többi kávénál. Így viszont a daráló átlag állása közelében meglett a jó lefolyás, hőfokból is közepeset kért, de nagyon szűk az optimális hőmérséklet tartomány. Picit is lejjebb menve már jellegtelen italt kapunk, a hőfokot emelve azonban rögtön megjelenik egy nagyon keserű utóíz, ami hosszú percekig fennmarad. Ha minden jól alakult, sajnos akkor sem jutalmaz igazán, de egy korrekt, kellően testes csoki bombát kapunk, némi savval a háttérben.  Pontszám:5
 


5.     Kávé
Ez is szép, egyenletes pörkölés, de már ránézésre látszik, hogy ez lényegesen világosabb, mint a többi. Erre nem cáfolt rá sem az íze, sem a HG1  -en való tekerhetősége, kapaszkodni kellett bele rendesen. A szokásos 15g szinte elveszett a szűrőben, így végül 16g-al készültek a kávék, 1:2 arányhoz a szokásosnál kicsit durvább őrleményt kívánt. Az elkészült ital az előzőnél egyértelműen szélesebb hőmérsékleti skálán volt jó, megégetni nem is sikerült (na, nem is volt cél), és elég magas hőmérsékleten mutatta a számomra legkedvezőbb arcát. Közepesnél gyengébb test, és édesség, markáns citrusos savasság jellemzi, ez a kávé számomra túl világos pörkölésű volt. A 3. sem volt sötét, de egyértelműen komplexebb ízeket hozott, amikor jól sikerült (igaz ez ritkábban fordult elő). Ettől függetlenül nagyon finom volt, egyértelműen dobogós. Pontszám 9
 


6.     Kávé
Szép egyenletesen világosbarnára pörkölt szemek, az illata is csodás, de a csészében nem akart összeállni. Mehettem a hőfokkal bármerre, a lefolyással is játszhattam, érdemi változást nem hozott a minta elfogyása előtt, maradt egy gyenge test mellet szinte nem létező édesség, és markáns citrusos savasság.  Nem volt ihatatlan, de nagyon nem az én világom. Pontszám: 6



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59444
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3274

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.06.16., pén. 18:16


szabiakos


1 minta:


Nagyon szép egyenletes világos pörkölés. A darálót meglehetősen finomra kellett állítani. Nagyon finom édes volt ez a kávé. Csonthéjas gyümölcsök, almás ízek és a háttérben pont annyi csokoládés íz amennyi kell. Nagyon komplex és közepesen élénk savak jellemzik. A kávé textúráját tekintve nem túl testes viszont az íz mindent kárpótol. Utóíze hosszan lecsengő lágy gyümölcsös - édes.


Pont: 10/9


 


2 minta:


Egy meglehetősen sötét kávéval volt dolgunk. A szemeken olajkicsapódások látszódtak, ami nem túl biztatónak tűnt.  Vagy az alapanyag volt gyenge és sötétre pörkölték, vagy a pörkölési profil nem volt megfelelően megválasztva. Nem igazán értem miért jó egy kolumbiai kávéból szenet csinálni.  Füstös kesernyés kakaóporos fanyarság jellemzi. Erősen testes szirupos textúra, de mindhiába. Az előző brazil körbe jobban beleillett volna, bár ott is a kör végén végzett volna. Nálam kizárólag 89fokos pid értéken volt iható, alatta felette számomra nem ütötte meg a szintet. Ízhiba bőven volt benne. Szépen jött a fa és az égett füstös íz, ami jó sokáig megmaradt utóízben.


Pont: 10/4


 


3 minta:


Hasonlóan szép pörkölés, mint az 1-es minta, viszont az ízét tekintve nekem ez valamivel gyengébbnek tűnt. Tejcsokis édesség, közepese savasság, közepesnél valamivel gyengébb test jellemezte. Mogyorós, csokis, bogyósgyümölcsös ízeket éreztem benne. Utóíze lágyabb karamellás csokoládés volt.


Pont: 10/7


 


4 minta:


Szép nagy már-már gigantikus méretű szemeket találtam ebben a mintában. Elég változó volt az italok minősége, amiket készítettem belőle. Mintha egy keverék lett volna. Meglehetősen testes volt az ital, viszont hiányzott a komplexitás a savai nekem nem ízlettek fanyar picit összehúzó hatású volt. Utóízét sem mondanám nagyon kellemesnek kesernyés kakaóporos ízt hagyott a számban.


Pont: 10/6


 


 


5 minta:


Nálam egyértelműen a kör győztese volt ez a kávé.  10+ pontot adnék rá. Tökéletesen az ízlésemnek megfelelő. Már az őrlés közben éreztem, hogy ez nagyon jó lett annyira finom illata volt. Nagyon komplex közepesen testes és picit élénkebb emellett kiváló savakkal rendelkezett. Az íze mindent vitt. Bogyós gyümölcsök, alma halvány citrusos ízek és meglehetősen finom édesség jellemezte.


Pont: 10/10


 


6 minta:


Az utolsó mintában is egységesen pörkölt szép világos pörkölésű babokat találtam.  Az előző után nekem elég gyenge volt. Nem volt rossz, de igazán jó sem. Savassága enyhébb testessége közepes ízében semmi kimagaslót nem éreztem. Komplexitást hiányoltam plussz volt valami fura mellékíze, amire nem tudtam rájönni, hogy mi, mintha picit öregebb lett volna, lehet, hogy azért.


Pont: 10/6



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59444
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3274

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.06.16., pén. 18:14


bajnokpityu


1. KV. nálam magasabb hőfokon működött jól, közepesen finom őrléssel. 96-98 fokos fejhőmérséklettel volt a legjobb. Van benne gyümi is, nem rossz, de nem éreztem különlegesnek. Előző körökben erre simán 5-6 pontot adtam volna, de a későbbieket kóstolva itt csak 4et adok rá. Finomabb őrléssel megég, alacsonyabb hőfokon nekem szimpla citrus lett.


4 pont


 


 


2. KV. közepesen finom őrléssel, 98fokkal nekem bejött. Áfonyás, intenzív ízű jó KVnak tartom. Itt is inkább közepes, v attól durvább őrléssel találtam jobbnak, kifejezetten magas hőfokkal.


6 pont


 


3. KV. elsőre is tök jót húztam belőle 91 fokon, közepes őrlés után. 91 fokon finomabb őrléssel, 35ml-t csapolva finom narancsos ízű, édes és savanyú, jó egyensúlyú ital lett. 86,88, 91, 95fokon mind minimum korrekt volt, 25-35ml között több hosszúsággal kipróbáltam, izlés dolga, hogy kinek melyik jönne be, nem tünt hárklis alapanyagnak.


7 pont


 


4. KV. próbáltam több hőfokon, van gyümisség is benne, de egyúttal mindig volt egy kis égettség is. Önmagában tök jó KV, de nekem 3-5-6 is jobban tetszett tőle, ezektől olcsóbb hatású. 25-35ml között nem volt minőségi difi, kb ugyanazt a szintet hozta.


5 pont


 


5. KV. Piszok erős aromájú bourbon meggy illat. Fanyar gyümölcsös lett 87 fokon 25ml-t húzva nagyon finom őrleményből. Magas hőfokon crema csökken, viszont 9 pontos íz.


9 pont


 


6. KV. Nagyon jó alapanyag, szereti a finom, de nem ultrafinom őrlést. Jött belőle fanyar áfonyás íz, vérnarancs, málna, ribizli is. Aránylag kevés crema, cserébe ízben meg ott van a szeren. 93 fokon 35ml-t húzva finom őrleménnyből volt a kedvencem.


9 pont.


 


Még sose adtam 10pontot, de most nagyon közel voltam hozzá.



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59444
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3274

Kávé teszteredmények

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.06.16., pén. 18:09


 



Begicafe




Colombiai kávék




 




1.      Minta




Eszméletlenül jó kávé, világos, egyenletes pörkölés. Karamellás-mézes ízjegyek. Az egészet megittam, nálam ő a tesztgyőztes.




10 pont




 




2.      Minta




Sötétebb pörkölés, tejes italokhoz nagyon jó. Mogyorós-kakaós ízvilág.




7 pont




 




3.      Minta




Hőhiányos pörkölés, kellemetlen utóíz




6 pont




 




4.      Minta




Hatalmas kávébabok, Maragogype  lehet. Eszméletlenül finom.




9 pont




 




5.      Minta




Sajnos ez a minta nem jött be nekem, nehéz lenne értékelést írnom, mivel nem igazán tudtam meginni.




5 pont




 




6.      Minta




Kellemes, citrusos ízvilág, risztrettónak nagyon jó. A pörkölés lehetne egyenletesebb.




8 pont




 

 



Lezárt

Vissza: “Szemes kávék, Kávé tesztek, PID beállítás.”