Figyelem: a szabályzat 6.8.3.1 - es pontja alapján az adás vételi részen a "pü ment" és "válasz ment" jellegű hozzászólásokat törölni fogjuk, csakúgy mint a hely / posta adatok és ár nélkül feladott hirdetéseket.

Általános tudnivalók kávégépekről, darálókról, karbantartásról

Avatar
kisvonat
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 62
Csatlakozott: 2015.04.18., szomb. 13:14
Értékelés: 1

Re: Általános tudnivalók kávégépekről, darálókról, karbantartásról

Hozzászólás Szerző: kisvonat » 2020.01.07., kedd 16:25

Paragigyuri írta:
2020.01.04., szomb. 22:28
Ilyenkor elég a felsőszűrőt ill.a vízterítőt kiszerelni.Jobb esetben a felsőszűrőt egy sűllyesztett fejű rozsdamentes csavar fogja,többnyire csillag csavarhúzó fogja.A vízterítőt 2darab inbusz csavar fogja.Érdemes ezt is rozsdamentesre cserélni vagy rézre.Eltakarít aztán visszarak.Nagyobb bontás nélkül végrehajtható kb 5 perc.Az egész gépet kb 30 perc.kb egy faék.
Rendben,

Köszönöm a segítséget!

Paragigyuri
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Hozzászólások: 48
Csatlakozott: 2019.05.28., kedd 21:05
Értékelés: 0

Re: Általános tudnivalók kávégépekről, darálókról, karbantartásról

Hozzászólás Szerző: Paragigyuri » 2020.01.04., szomb. 22:28

Ilyenkor elég a felsőszűrőt ill.a vízterítőt kiszerelni.Jobb esetben a felsőszűrőt egy sűllyesztett fejű rozsdamentes csavar fogja,többnyire csillag csavarhúzó fogja.A vízterítőt 2darab inbusz csavar fogja.Érdemes ezt is rozsdamentesre cserélni vagy rézre.Eltakarít aztán visszarak.Nagyobb bontás nélkül végrehajtható kb 5 perc.Az egész gépet kb 30 perc.kb egy faék.

Avatar
kisvonat
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 62
Csatlakozott: 2015.04.18., szomb. 13:14
Értékelés: 1

Re: Általános tudnivalók kávégépekről, darálókról, karbantartásról

Hozzászólás Szerző: kisvonat » 2020.01.04., szomb. 13:26

Sziasztok,

A segítségeteket szeretném kérni egy Gaggia Classic 2015 karbantartásával kapcsolatban.

A mai napon, a reggeli kávém készítése közben észrevettem, hogy a portafilter és a gép találkozása közt egy-két csepp víz lecseppent. Kicserélném azt az egy tömítést, de ha már szétszedem, a többi elhasználódó alkatrészét is újra cserélném.

Tudnátok segíteni abban, hogy mit érdemes még kicserélni egy szétszedés alkalmával? (linket is szívesen fogadok)

Segítségeteket előre is köszönöm!

Szép napot!

Üdv,
Gergő

Münchhausen
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2019.12.02., hétf. 23:33
Értékelés: 0

Re: Általános tudnivalók kávégépekről, darálókról, karbantartásról

Hozzászólás Szerző: Münchhausen » 2019.12.02., hétf. 23:46

Hello!
Volt szerencsém, hogy Dél-Olasz utazásom alatt beleszerettem a tulaj kávégépébe.. Ez egy Didiesse Frog. Valami csodálatos espresso-t csinál. Kint az összes műszaki boltba szinte csak ez volt. Mostmár vennék egyet.
Viszont: kapható 650, 1200 és 1900W-os is. Mindegyik ugyanúgy néz ki, többet nem tudok róluk.
Mivel ez egy sima kompresszoros otthoni kávéfőző, mit tud a nagyobb teljesítményű, amit a kisebb nem?
Kösz, ha valaki segíteni tud!

Avatar
Stevo
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Hozzászólások: 38
Csatlakozott: 2016.12.01., csüt. 20:56
Értékelés: 1

Általános tudnivalók kávégépekről, darálókról, karbantartásról

Hozzászólás Szerző: Stevo » 2017.02.05., vas. 18:15


Gondolatok az alu kazánokról:


 


Az alábbiak Nagy Miklós írása:


én, személy szerint nem parázok
újonnan vásárolt Gaggia Classic (2007es gyártmány, ha minden igaz, tehát alubojleres!) végig lágy vízzel volt használva!
szóval éppen ezért kicsit árnyalnám a képet, h én miért jutottam erre a végkövetkeztetésre:


Igen, sokan félnek az Al-bojlertől és termoblokktól, van “alumínium-para”:-)))


Korábban említettem, hogy egy kollegám részletes vizsgálatokat készített arról, hogy mennyire veszélyesek (?) az aluminium-edények ill. a háztartásban használt aluminiumból készült konyhai/vendéglátóipari gépek, eszközök.


A dolgok érdekessége, hogy ugyanazon intézet svájci bázisán (Institute of Toxicology, Swiss Federal Institute of Technology, University of Zürich) korábban is végeztek nagyon alapos kísérleteket, többek közt a TurMix presszógép aluminium-thermoblokkját is vizsgálták 1991-ben. Most, legutóbb is a módszer GFAAS volt (Grafitrohr-Atomabsortionsspektroskopie), egyik legpontosabb eredményeket adja.
Alaposan körüljártam, az Alzheimer-kórt senki eddig nem tudta igazolni Al-összefüggésben, de aki fél, azoknak is jöjjenek a laboratoriumi tények, arányok.


Nem akarlak fárasztani titeket, 30 sűrűn “gépelt” oldal van a laboreredményekből, a “konklúziót” írnám le csak:


– mindenki teljesen nyugodt lehet, akinek alubojleres vagy aluminium thermoblokkos gépe van.
– tény: az aluminium bizonyos élelmiszerek készítése közben “kioldódik”, de a mennyiség nem mindegy. Furcsa, hogy pl.
ha paradicsomot (savas!) főzünk aluminiumedényben, 65 perc után 10-17 mg/kg Al kerül az élelmiszerbe,
ha kevés citromléval ízesített tea áll “camping” aluminiumpohárban (kiránduláshoz használják) 5 nap után 7 mg/liter lesz a tea Al tartalma;
ha vizet főzünk Al edényben, 30 perc főzés után a víz Al tartalma 2,6 mg/liter lesz;
…és lehetne még sorolni.


AMI A LÉNYEG (esetünkben):
a presszógéppel készített kávé Al-tartalma KEVESEBB (szinte alig, vagy nem is mérhető), mint az azzal készített csapvíz alapjában meglévő aluminium-tartalma.
Ennek oka az, hogy a kávépogácsa szűrőként működik. Többen vizsgálták ezt (1991-ben, majd 1995-ben is), később szándékosan emelt nehézfém-tartalmú vízzel készítették a kávét, és az eredmény szintén ezt igazolta: a KÁVÉPOGÁCSA EGYFAJTA BIOLÓGIAI SZŰRŐKÉNT MŰKÖDIK.
TEHÁT: ha van, lenne is Al-kioldódás a thermoblokkban vagy boilerban, az nem lépi át az eü.-i határértéket, de a csészében gyakorlatilag már nincs alumínium!!!


Szite végső konklúzió: Tehát a csapvíz, amellyel főzzük a kávét, minden esetben több alumíniumot tartalmaz, mint a kész kávé a csészében!


Jó kérdés, hogy “önmagában” mégis mekkora az Al-kioldódás egy bojlerből vagy thermoblokkból. Nos, ha áll benne a víz, akkor egy fűtési ciklus után rendszeresen 1,1-1,7 mg/l az Al-tartalom, DE ha nem áll benne a víz, hanem csak átfut rajta (gyakorlatilag a csészemelegítés és karmelegítés miatt ez a valós helyzet), a víz Al-tartalma nem emelkedik, ugyanannyi marad, mint a használt csapvíz Al-tartlma.


Még egy érdekes dolog: a tea (fekete tea) önmagában is rengeteg Al-ot tatalmaz, maga a (termesztett, “természetes”) tea növény, tealevél ugyanis felhalmozza a levelekben a földből kioldott Al-ot: tehát ha fekete teával/teát “főzünk”, akkor már forrázás esetén is nagydózisú Al-ot veszünk magunkhoz akkor is, ha porcelán vagy “jénai”-edényben készítjük a teát. De érdekes módon azt senki nem állítja, hogy fekete-tea ivás miatt kapott volna valaha is valaki Alzheimer kórt, pedig…!


Akit érdekel, olvassa el a “referencia”-vizsgálatot, tkp. ezeket a laborkísérleteket ismételte meg a kolléga is: Contribution of aluminium from packaging materials and cooking utensils to the daily aluminium intake http://www.springerlink.com/content/x7711324350576m0/


Aki figyelmesen elolvasse akár ezt a summázást is, az is belátja, hogy semmi alapja nincs a presszófőzők esetében az aluminium-frásznak!!! Egyébk. a legtöbb alumíniumot a tea, a csokoládé, a só (!), a gabonadesszertek tartalmazzák…


Ha valakinek van konkrét kérdése, válaszolok, nem akarlak itt fárasztani titeket ezzel:-)), de szerintem érdekes a téma, mert nagyon-nagyon sok (sőt, a legtöbb) háztartási presszógépnek van aluminium bojlerja ill. thermoblokkja, a Gaggiáktól kezdve a Saecokon át, ill. nekem is TurMix-om van:-)) A háztartási Gaggiák közül is csak a legújabbak, a Gaggia Espresso Pure-ok vannak acélbojlerrel ellátva, sok működik becsületesen, korrózió nélkül Al bojlerrel is. Tény, hogy volt egy széria, amiben az ismert fémek közötti korrózió (réz-alu) szétmarta a kazánt…



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59407
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3272

Általános tudnivalók kávégépekről, darálókról, karbantartásról

Hozzászólás Szerző: AVX » 2016.09.19., hétf. 21:32



Sok kezdőt érdekelne:


     2.Hogyan tisztítsuk és milyen rendszerességgel az ALU és réz kazános gépeket?


     3. Mivel tisztítsuk?(citromsav,borkősav) 



Valaki remélhetőleg ír egy kis összefoglalót erről a témáról is.


Meghagyom másoknak a lehetőséget.



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59407
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3272

Általános tudnivalók kávégépekről, darálókról, karbantartásról

Hozzászólás Szerző: AVX » 2016.09.19., hétf. 21:30


Ezeket átteszem a csevegőbe, mert nem igazán idevalók.


http://www.avx.hu/forum/index.php?/topic/53429-k%C3%A1v%C3%A9h%C3%A1zi-cseveg%C5%91/



Avatar
cselek
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 23
Csatlakozott: 2010.06.01., kedd 17:27
Értékelés: 5

Általános tudnivalók kávégépekről, darálókról, karbantartásról

Hozzászólás Szerző: cselek » 2016.09.18., vas. 11:32



Ez így tökéletes.


Kellene még írni a rendszeres karbantartásr



Sok kezdőt érdekelne:


     2.Hogyan tisztítsuk és milyen rendszerességgel az ALU és réz kazános gépeket?


     3. Mivel tisztítsuk?(citromsav,borkősav) 



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59407
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3272

Általános tudnivalók kávégépekről, darálókról, karbantartásról

Hozzászólás Szerző: AVX » 2016.06.15., szer. 12:57



1. Ha teljesen kezdőként próbál valaki belekóstolni az otthoni eszpresszó világába egy dolgot kell a legelején eldönteni (ha megvan az a 100-200.000 Ft, ami a belépő).


 



Ez így tökéletes.


Kellene még írni a rendszeres karbantartásról is.



Avatar
Katoci
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1105
Csatlakozott: 2015.09.04., pén. 21:04
Értékelés: 60

Általános tudnivalók kávégépekről, darálókról, karbantartásról

Hozzászólás Szerző: Katoci » 2016.06.14., kedd 21:40


1. Ha teljesen kezdőként próbál valaki belekóstolni az otthoni eszpresszó világába egy dolgot kell a legelején eldönteni (ha megvan az a 100-200.000 Ft, ami a belépő). Használt, vagy új gép. Ebben az árkategóriában az opv és háromjáratú szelep már alap, és szvsz pid nélkül sem érdemes gépet venni.


-  A használt gépek javítása ha szükség is van rá, viszonylag olcsón megoldható, ha kicsit ütött kopott is, kb 10k-ból újrafesthető, gyönyörű végeredménnyel, félni tőle nem érdemes. Az alubojler nem előny, de rendesen karbantartottal nincs gond, csak ezért lemondani egy vételről nem érdemes. Másik előnye, hogy ha fél - 1 év után meggondolja magát a vevő, veszteség nélkül ki tud szállni, hiszen ezek a kis gépek piaca eléggé pörög, áruk nem esik ha jó állapotban vannak tartva.


 


- Új gép: pukimentes, számlával, fél -1 év alatt mérhető árvesztéssel


 


Az elkészült kávé minősége nagyságrendileg megegyezik, de az 57mm-es szűrőméret hátrány lehet, ha az ember utólag szeretne ezen fejleszteni. Nem ritka, hogy főleg spéci szimpla szűrőket keresnek ilyen géppel rendelkező tulajok, hiszen a kisgépek gyári szimpla szűrője általában gyengén, vagy egyáltalán nem használható. Ha ezen szempontok nem fontosak, akkor vihető az 57 mm-es szűrővel szerelt gépek is.



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59407
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3272

Általános tudnivalók kávégépekről, darálókról, karbantartásról

Hozzászólás Szerző: AVX » 2016.06.14., kedd 20:27


Rakok be pár dolgot, amire írjátok meg a választ:


 


Először fogalmazzuk meg a kérdéseket.


 


1,Milyen szempontokat vegyünk figyelembe gép vásárlás esetén?


2,Hogyan tisztítsuk és milyen rendszerességgel az ALU és réz kazános gépeket?


3,


4,



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59407
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3272

Általános tudnivalók kávégépekről, darálókról, karbantartásról

Hozzászólás Szerző: AVX » 2016.06.14., kedd 18:25


Aki ráér, ide írja be amiket érdemes tudni kezdő kávégép vásárlóknak.


Tisztításról, mindenről.


Utána lezárom a topikot.



Válasz küldése

Vissza: “Kávéfőző gépek, darálók, pörkölő gépek, kiegészítők”