Megkérünk mindenkit, hogy a topikokkal kapcsolatos kéréseiteket, mint hirdetés újbóli megnyitása, cím javítás, stb... NE privát üzenet formájában jelezzétek, hanem a jelentés gomb használatával!
Köszi!

(A jelenetéseket minden moderátor és adminisztrátor látja, így a kéréseitek hamarabb teljesítésre kerülnek)

Általános tudnivalók kávégépekről, darálókról, karbantartásról

Münchhausen
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2019.12.02., hétf. 23:33
Értékelés: 0

Re: Általános tudnivalók kávégépekről, darálókról, karbantartásról

Hozzászólás Szerző: Münchhausen » 2019.12.02., hétf. 23:46

Hello!
Volt szerencsém, hogy Dél-Olasz utazásom alatt beleszerettem a tulaj kávégépébe.. Ez egy Didiesse Frog. Valami csodálatos espresso-t csinál. Kint az összes műszaki boltba szinte csak ez volt. Mostmár vennék egyet.
Viszont: kapható 650, 1200 és 1900W-os is. Mindegyik ugyanúgy néz ki, többet nem tudok róluk.
Mivel ez egy sima kompresszoros otthoni kávéfőző, mit tud a nagyobb teljesítményű, amit a kisebb nem?
Kösz, ha valaki segíteni tud!

Avatar
Stevo
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Hozzászólások: 38
Csatlakozott: 2016.12.01., csüt. 20:56
Értékelés: 1

Általános tudnivalók kávégépekről, darálókról, karbantartásról

Hozzászólás Szerző: Stevo » 2017.02.05., vas. 18:15


Gondolatok az alu kazánokról:


 


Az alábbiak Nagy Miklós írása:


én, személy szerint nem parázok
újonnan vásárolt Gaggia Classic (2007es gyártmány, ha minden igaz, tehát alubojleres!) végig lágy vízzel volt használva!
szóval éppen ezért kicsit árnyalnám a képet, h én miért jutottam erre a végkövetkeztetésre:


Igen, sokan félnek az Al-bojlertől és termoblokktól, van “alumínium-para”:-)))


Korábban említettem, hogy egy kollegám részletes vizsgálatokat készített arról, hogy mennyire veszélyesek (?) az aluminium-edények ill. a háztartásban használt aluminiumból készült konyhai/vendéglátóipari gépek, eszközök.


A dolgok érdekessége, hogy ugyanazon intézet svájci bázisán (Institute of Toxicology, Swiss Federal Institute of Technology, University of Zürich) korábban is végeztek nagyon alapos kísérleteket, többek közt a TurMix presszógép aluminium-thermoblokkját is vizsgálták 1991-ben. Most, legutóbb is a módszer GFAAS volt (Grafitrohr-Atomabsortionsspektroskopie), egyik legpontosabb eredményeket adja.
Alaposan körüljártam, az Alzheimer-kórt senki eddig nem tudta igazolni Al-összefüggésben, de aki fél, azoknak is jöjjenek a laboratoriumi tények, arányok.


Nem akarlak fárasztani titeket, 30 sűrűn “gépelt” oldal van a laboreredményekből, a “konklúziót” írnám le csak:


– mindenki teljesen nyugodt lehet, akinek alubojleres vagy aluminium thermoblokkos gépe van.
– tény: az aluminium bizonyos élelmiszerek készítése közben “kioldódik”, de a mennyiség nem mindegy. Furcsa, hogy pl.
ha paradicsomot (savas!) főzünk aluminiumedényben, 65 perc után 10-17 mg/kg Al kerül az élelmiszerbe,
ha kevés citromléval ízesített tea áll “camping” aluminiumpohárban (kiránduláshoz használják) 5 nap után 7 mg/liter lesz a tea Al tartalma;
ha vizet főzünk Al edényben, 30 perc főzés után a víz Al tartalma 2,6 mg/liter lesz;
…és lehetne még sorolni.


AMI A LÉNYEG (esetünkben):
a presszógéppel készített kávé Al-tartalma KEVESEBB (szinte alig, vagy nem is mérhető), mint az azzal készített csapvíz alapjában meglévő aluminium-tartalma.
Ennek oka az, hogy a kávépogácsa szűrőként működik. Többen vizsgálták ezt (1991-ben, majd 1995-ben is), később szándékosan emelt nehézfém-tartalmú vízzel készítették a kávét, és az eredmény szintén ezt igazolta: a KÁVÉPOGÁCSA EGYFAJTA BIOLÓGIAI SZŰRŐKÉNT MŰKÖDIK.
TEHÁT: ha van, lenne is Al-kioldódás a thermoblokkban vagy boilerban, az nem lépi át az eü.-i határértéket, de a csészében gyakorlatilag már nincs alumínium!!!


Szite végső konklúzió: Tehát a csapvíz, amellyel főzzük a kávét, minden esetben több alumíniumot tartalmaz, mint a kész kávé a csészében!


Jó kérdés, hogy “önmagában” mégis mekkora az Al-kioldódás egy bojlerből vagy thermoblokkból. Nos, ha áll benne a víz, akkor egy fűtési ciklus után rendszeresen 1,1-1,7 mg/l az Al-tartalom, DE ha nem áll benne a víz, hanem csak átfut rajta (gyakorlatilag a csészemelegítés és karmelegítés miatt ez a valós helyzet), a víz Al-tartalma nem emelkedik, ugyanannyi marad, mint a használt csapvíz Al-tartlma.


Még egy érdekes dolog: a tea (fekete tea) önmagában is rengeteg Al-ot tatalmaz, maga a (termesztett, “természetes”) tea növény, tealevél ugyanis felhalmozza a levelekben a földből kioldott Al-ot: tehát ha fekete teával/teát “főzünk”, akkor már forrázás esetén is nagydózisú Al-ot veszünk magunkhoz akkor is, ha porcelán vagy “jénai”-edényben készítjük a teát. De érdekes módon azt senki nem állítja, hogy fekete-tea ivás miatt kapott volna valaha is valaki Alzheimer kórt, pedig…!


Akit érdekel, olvassa el a “referencia”-vizsgálatot, tkp. ezeket a laborkísérleteket ismételte meg a kolléga is: Contribution of aluminium from packaging materials and cooking utensils to the daily aluminium intake http://www.springerlink.com/content/x7711324350576m0/


Aki figyelmesen elolvasse akár ezt a summázást is, az is belátja, hogy semmi alapja nincs a presszófőzők esetében az aluminium-frásznak!!! Egyébk. a legtöbb alumíniumot a tea, a csokoládé, a só (!), a gabonadesszertek tartalmazzák…


Ha valakinek van konkrét kérdése, válaszolok, nem akarlak itt fárasztani titeket ezzel:-)), de szerintem érdekes a téma, mert nagyon-nagyon sok (sőt, a legtöbb) háztartási presszógépnek van aluminium bojlerja ill. thermoblokkja, a Gaggiáktól kezdve a Saecokon át, ill. nekem is TurMix-om van:-)) A háztartási Gaggiák közül is csak a legújabbak, a Gaggia Espresso Pure-ok vannak acélbojlerrel ellátva, sok működik becsületesen, korrózió nélkül Al bojlerrel is. Tény, hogy volt egy széria, amiben az ismert fémek közötti korrózió (réz-alu) szétmarta a kazánt…



Online
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60571
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3249

Általános tudnivalók kávégépekről, darálókról, karbantartásról

Hozzászólás Szerző: AVX » 2016.09.19., hétf. 21:32



Sok kezdőt érdekelne:


     2.Hogyan tisztítsuk és milyen rendszerességgel az ALU és réz kazános gépeket?


     3. Mivel tisztítsuk?(citromsav,borkősav) 



Valaki remélhetőleg ír egy kis összefoglalót erről a témáról is.


Meghagyom másoknak a lehetőséget.



Online
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60571
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3249

Általános tudnivalók kávégépekről, darálókról, karbantartásról

Hozzászólás Szerző: AVX » 2016.09.19., hétf. 21:30


Ezeket átteszem a csevegőbe, mert nem igazán idevalók.


http://www.avx.hu/forum/index.php?/topic/53429-k%C3%A1v%C3%A9h%C3%A1zi-cseveg%C5%91/



Avatar
cselek
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 22
Csatlakozott: 2010.06.01., kedd 17:27
Értékelés: 5

Általános tudnivalók kávégépekről, darálókról, karbantartásról

Hozzászólás Szerző: cselek » 2016.09.18., vas. 11:32



Ez így tökéletes.


Kellene még írni a rendszeres karbantartásr



Sok kezdőt érdekelne:


     2.Hogyan tisztítsuk és milyen rendszerességgel az ALU és réz kazános gépeket?


     3. Mivel tisztítsuk?(citromsav,borkősav) 



Online
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60571
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3249

Általános tudnivalók kávégépekről, darálókról, karbantartásról

Hozzászólás Szerző: AVX » 2016.06.15., szer. 12:57



1. Ha teljesen kezdőként próbál valaki belekóstolni az otthoni eszpresszó világába egy dolgot kell a legelején eldönteni (ha megvan az a 100-200.000 Ft, ami a belépő).


 



Ez így tökéletes.


Kellene még írni a rendszeres karbantartásról is.



Avatar
Katoci
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1105
Csatlakozott: 2015.09.04., pén. 21:04
Értékelés: 60

Általános tudnivalók kávégépekről, darálókról, karbantartásról

Hozzászólás Szerző: Katoci » 2016.06.14., kedd 21:40


1. Ha teljesen kezdőként próbál valaki belekóstolni az otthoni eszpresszó világába egy dolgot kell a legelején eldönteni (ha megvan az a 100-200.000 Ft, ami a belépő). Használt, vagy új gép. Ebben az árkategóriában az opv és háromjáratú szelep már alap, és szvsz pid nélkül sem érdemes gépet venni.


-  A használt gépek javítása ha szükség is van rá, viszonylag olcsón megoldható, ha kicsit ütött kopott is, kb 10k-ból újrafesthető, gyönyörű végeredménnyel, félni tőle nem érdemes. Az alubojler nem előny, de rendesen karbantartottal nincs gond, csak ezért lemondani egy vételről nem érdemes. Másik előnye, hogy ha fél - 1 év után meggondolja magát a vevő, veszteség nélkül ki tud szállni, hiszen ezek a kis gépek piaca eléggé pörög, áruk nem esik ha jó állapotban vannak tartva.


 


- Új gép: pukimentes, számlával, fél -1 év alatt mérhető árvesztéssel


 


Az elkészült kávé minősége nagyságrendileg megegyezik, de az 57mm-es szűrőméret hátrány lehet, ha az ember utólag szeretne ezen fejleszteni. Nem ritka, hogy főleg spéci szimpla szűrőket keresnek ilyen géppel rendelkező tulajok, hiszen a kisgépek gyári szimpla szűrője általában gyengén, vagy egyáltalán nem használható. Ha ezen szempontok nem fontosak, akkor vihető az 57 mm-es szűrővel szerelt gépek is.



Online
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60571
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3249

Általános tudnivalók kávégépekről, darálókról, karbantartásról

Hozzászólás Szerző: AVX » 2016.06.14., kedd 20:27


Rakok be pár dolgot, amire írjátok meg a választ:


 


Először fogalmazzuk meg a kérdéseket.


 


1,Milyen szempontokat vegyünk figyelembe gép vásárlás esetén?


2,Hogyan tisztítsuk és milyen rendszerességgel az ALU és réz kazános gépeket?


3,


4,



Online
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60571
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3249

Általános tudnivalók kávégépekről, darálókról, karbantartásról

Hozzászólás Szerző: AVX » 2016.06.14., kedd 18:25


Aki ráér, ide írja be amiket érdemes tudni kezdő kávégép vásárlóknak.


Tisztításról, mindenről.


Utána lezárom a topikot.



Válasz küldése

Vissza: “Kávéfőző gépek, darálók, pörkölő gépek, kiegészítők”