pfi írta: ↑2020.12.16., szer. 19:48
Sziasztok!
Kérlek segítsetek!
1 éves Rancilio Silvia V5 gépem ma hirtelen, váratlanul a szűrőfejen nem nyomja ki a vizet.
A gőzkaron igen, mind a 3 állásban (kávé, forróvíz, gőzölés). A hangok teljesen a megszokottak. A víztartály feltöltve (mindig szűrt vizet használok).
Mi lehet a probléma?
Szia!
Én is hasonló cipőben járok, vacakszik a Gaggia Baby Dose-om.
Nézegettem videókat, a saját problémámra nem sikerült megoldást találni, de a tiédre szerintem igen.
Van benne egy szolenoid szelep. Ez egy elektromágneses szelep igazából, egy útválasztó, ami azt csinálja, hogy vált a fej és a gőzkar között. Ez a megfogalmazás így nem teljesen pontos, mert nem választ, hanem vagy ad vizet a gőzkarra is és a fejre is, vagy csak a gőzkarra, már ha jól értettem. A probléma abból adódik, hogy a vízkő egyrész le tud rakódni tömítetlenségi gondok esetén a szelep szerkezetén, gátolva annak működését, vagy vízkőmentesítés alkalmával a vízkő darabok eldugíthatják részlegesn, vagy teljesen a szolenoid kifolyó ágát. Neked elméletileg azt kell tisztítani.
A videób, amiben láttam úgy magyarázta ennek a hibának a tüneteit a feltöltő, hogy ha el van dugulva, akkor a fejen nem jön víz, viszont nyitott gőzcsapnál főzési hőmérsékleten normálisan folyik a gőzkarból a víz.
Tiszta szolenoid szelepnél viszont egyaránt a fejből és a gőzkarból is folynia kell.
Alany: Gaggia Baby Dose, PID, és full tuning. Lassan 1 éve van meg. Csak ioncserélt vízzel használtuk, és az előző tulaja is. Gyári felsőszűrővel, gyári kifolyóval és portafilterrel (kosárral). Fontos a történet szempontjából megjegyezni, hogy 2 havonta csináltunk rajta trisós visszamosást és felsőszűrőig visszamenő takarítást, de belső vízkőmentesítést egyszer sem. De nem vettünk érszre semmilyen minőségbeli változást (romlást) emiatt.
Recept: AVX Gold blendet használunk kizárólag lassan 3 hónapja. Beállítottuk a megfelelő finomságot (Catler örlőn majdnem a legfinomabb szemcseméret, a gép viszont viszi gond nélkül), 89 °C főzési hőmérséklet 15 g örlemény, 10 kg-al tamperolva. Ez a recept kerek 25 másodperces lefolyást eredményez dupla mennyiséget főzve. (itt megjegyezném, hogy kb. 1 mm vastag créma keletkezik, eddig bármilyen kávét, örleményt, vagy beállítást próbáltunk, ami egyébként engem nyugtalanít. Nyugtatott kávéőrült kollégám, hogy örüljek neki, a crémának kellemetlen íze van, de akkor is zavaró, mert szerintem nem csoda történt a gépemmel, hanem valami rossz).
Rá is térnék a konkrét hibára. Történt ugyanis, hogy egyik főzés után gyanúsan lassan folyt le a dupla adag a folyamatosan használt repetúrával. A 25 másodperces lefolyás felment 59 másodpercre!
Alattam említett probléma nálam nem jelentkezik, nyitott gőzcsapnál folyik onnan is és a fejből is a víz.
Jelenség hatására újabb trisós visszaöblítést, teljes takarítást, és citromsavas vízkőmentesítést eszközöltem a gépen, de nem javult a helyzet. Fontos megemlíteni, hogy kipróbáltam a dupla adag főzését őrölt Omnián, de ott nem jelentkezik a lassú lefolyás jelensége, kb 15 másodperc alatt átszaladt a víz rajta.
Szipmla főzetnél az AVX Goldból a korábban említett finomsággal 12g kávéval ugyan úgy tamperolva jelentősen kevesebb, kb 20 másodperces a lefolyás.
Holnap töltök fel videót róla.
Szerintetek ez a végstádiumú pumpa tünetei?