A fórum 2019. február 1-én frissítésre került
Kérünk titeket, ha valami problémát találtok, jelezzétek a postmaster@avx.hu email címre

A legnagyobb változás, hogy a fájl csatolmány rendszernek most már rendesen kell működnie

Kávé elkészítési módok. Ki hogyan szereti?

Avatar
AVX-Gergő
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 257
Csatlakozott: 2016.06.06., hétf. 09:48
Értékelés: 14

Re: Kávé elkészítési módok. Ki hogyan szereti?

Hozzászólás Szerző: AVX-Gergő » 2019.02.16., szomb. 19:27

kisvonat írta:
2019.02.16., szomb. 18:39
AVX-Gergő írta:
2019.02.16., szomb. 12:47
kisvonat írta:
2019.02.16., szomb. 11:47
Sziasztok, remélem jó helyre teszem fel a kérdést, ide találtam a legjobban témábaillőbek.

A segétségeteket szeretném kérni, mert nem tudom mi lehet a hiba.

A helyzet a következő: szerttem volna egy “belépő” kávéfőző szettet és vettem egy delonghi ec685 kávéfőzőt és egy delonghi kg520 kávédarálót. Utána olvasgattam amikor realizálódott bennem, hogy “ presurized” szűrőkosara van. Youtubeon található jó pár videó amikor “non presurized” szűrőkosárral használják a kávéfőzőt és nagyon szép ( már nem fake) crema-t produkál.
Mit volt mit tenni rendeltem en is ebayről ( Magyarországon nem találtam) non presurized szűrőkosarat és egy masszivabb tempert a gyárinál.
Meg is jött, ki is próbáltam de azt tapasztaltam, hogy akármennyire tömörítem, akármit csinálok, a kávé csak úgy átzúg az örleményen és olyan kávé lesz a végeredmény mint amit teafőzővel főznek le.

A kérdésem az volna, mi lehet a hiba?

Segítségeteket előre is köszönöm!
A válasz egyszerű finomabbra kell daralni a kávét ! Ha a darálóddal nem megy akkor kell egy jobb hozzá. A Lelit kis daraló biztos jó hozzá ! :rolleyes:
Esetleg tudnál ajánlani olyan előre darált kávét, ami elég finomra van darálva és ki tudom próbálni, mielőtt másik darálót vennék?

Köszönöm!
Nincs sajnos olyan! Úgy tudod esetleg kipróbálni ha olyan helyen vásárolsz kávét (kávézó )ahol le tudják neked daralni egy komolyabb daralóval és úgy ki tudod próbálni otthon !

Avatar
kisvonat
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Hozzászólások: 48
Csatlakozott: 2015.04.18., szomb. 13:14
Értékelés: 0

Re: Kávé elkészítési módok. Ki hogyan szereti?

Hozzászólás Szerző: kisvonat » 2019.02.16., szomb. 18:39

AVX-Gergő írta:
2019.02.16., szomb. 12:47
kisvonat írta:
2019.02.16., szomb. 11:47
Sziasztok, remélem jó helyre teszem fel a kérdést, ide találtam a legjobban témábaillőbek.

A segétségeteket szeretném kérni, mert nem tudom mi lehet a hiba.

A helyzet a következő: szerttem volna egy “belépő” kávéfőző szettet és vettem egy delonghi ec685 kávéfőzőt és egy delonghi kg520 kávédarálót. Utána olvasgattam amikor realizálódott bennem, hogy “ presurized” szűrőkosara van. Youtubeon található jó pár videó amikor “non presurized” szűrőkosárral használják a kávéfőzőt és nagyon szép ( már nem fake) crema-t produkál.
Mit volt mit tenni rendeltem en is ebayről ( Magyarországon nem találtam) non presurized szűrőkosarat és egy masszivabb tempert a gyárinál.
Meg is jött, ki is próbáltam de azt tapasztaltam, hogy akármennyire tömörítem, akármit csinálok, a kávé csak úgy átzúg az örleményen és olyan kávé lesz a végeredmény mint amit teafőzővel főznek le.

A kérdésem az volna, mi lehet a hiba?

Segítségeteket előre is köszönöm!
A válasz egyszerű finomabbra kell daralni a kávét ! Ha a darálóddal nem megy akkor kell egy jobb hozzá. A Lelit kis daraló biztos jó hozzá ! :rolleyes:
Esetleg tudnál ajánlani olyan előre darált kávét, ami elég finomra van darálva és ki tudom próbálni, mielőtt másik darálót vennék?

Köszönöm!

Avatar
kisvonat
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Hozzászólások: 48
Csatlakozott: 2015.04.18., szomb. 13:14
Értékelés: 0

Re: Kávé elkészítési módok. Ki hogyan szereti?

Hozzászólás Szerző: kisvonat » 2019.02.16., szomb. 13:02

Hát erre én is gondoltam, a darálót a legfinomabbra állítottam. Reméltem, hogy valami más lehet a probléma :/
De akkor ha ilyesmit szeretnék, nem úszom meg másik daráló nélkül...
AVX-Gergő írta:
2019.02.16., szomb. 12:47
kisvonat írta:
2019.02.16., szomb. 11:47
Sziasztok, remélem jó helyre teszem fel a kérdést, ide találtam a legjobban témábaillőbek.

A segétségeteket szeretném kérni, mert nem tudom mi lehet a hiba.

A helyzet a következő: szerttem volna egy “belépő” kávéfőző szettet és vettem egy delonghi ec685 kávéfőzőt és egy delonghi kg520 kávédarálót. Utána olvasgattam amikor realizálódott bennem, hogy “ presurized” szűrőkosara van. Youtubeon található jó pár videó amikor “non presurized” szűrőkosárral használják a kávéfőzőt és nagyon szép ( már nem fake) crema-t produkál.
Mit volt mit tenni rendeltem en is ebayről ( Magyarországon nem találtam) non presurized szűrőkosarat és egy masszivabb tempert a gyárinál.
Meg is jött, ki is próbáltam de azt tapasztaltam, hogy akármennyire tömörítem, akármit csinálok, a kávé csak úgy átzúg az örleményen és olyan kávé lesz a végeredmény mint amit teafőzővel főznek le.

A kérdésem az volna, mi lehet a hiba?

Segítségeteket előre is köszönöm!
A válasz egyszerű finomabbra kell daralni a kávét ! Ha a darálóddal nem megy akkor kell egy jobb hozzá. A Lelit kis daraló biztos jó hozzá ! :rolleyes:

Avatar
AVX-Gergő
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 257
Csatlakozott: 2016.06.06., hétf. 09:48
Értékelés: 14

Re: Kávé elkészítési módok. Ki hogyan szereti?

Hozzászólás Szerző: AVX-Gergő » 2019.02.16., szomb. 12:47

kisvonat írta:
2019.02.16., szomb. 11:47
Sziasztok, remélem jó helyre teszem fel a kérdést, ide találtam a legjobban témábaillőbek.

A segétségeteket szeretném kérni, mert nem tudom mi lehet a hiba.

A helyzet a következő: szerttem volna egy “belépő” kávéfőző szettet és vettem egy delonghi ec685 kávéfőzőt és egy delonghi kg520 kávédarálót. Utána olvasgattam amikor realizálódott bennem, hogy “ presurized” szűrőkosara van. Youtubeon található jó pár videó amikor “non presurized” szűrőkosárral használják a kávéfőzőt és nagyon szép ( már nem fake) crema-t produkál.
Mit volt mit tenni rendeltem en is ebayről ( Magyarországon nem találtam) non presurized szűrőkosarat és egy masszivabb tempert a gyárinál.
Meg is jött, ki is próbáltam de azt tapasztaltam, hogy akármennyire tömörítem, akármit csinálok, a kávé csak úgy átzúg az örleményen és olyan kávé lesz a végeredmény mint amit teafőzővel főznek le.

A kérdésem az volna, mi lehet a hiba?

Segítségeteket előre is köszönöm!
A válasz egyszerű finomabbra kell daralni a kávét ! Ha a darálóddal nem megy akkor kell egy jobb hozzá. A Lelit kis daraló biztos jó hozzá ! :rolleyes:

Avatar
kisvonat
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Hozzászólások: 48
Csatlakozott: 2015.04.18., szomb. 13:14
Értékelés: 0

Re: Kávé elkészítési módok. Ki hogyan szereti?

Hozzászólás Szerző: kisvonat » 2019.02.16., szomb. 11:47

Sziasztok, remélem jó helyre teszem fel a kérdést, ide találtam a legjobban témábaillőbek.

A segétségeteket szeretném kérni, mert nem tudom mi lehet a hiba.

A helyzet a következő: szerttem volna egy “belépő” kávéfőző szettet és vettem egy delonghi ec685 kávéfőzőt és egy delonghi kg520 kávédarálót. Utána olvasgattam amikor realizálódott bennem, hogy “ presurized” szűrőkosara van. Youtubeon található jó pár videó amikor “non presurized” szűrőkosárral használják a kávéfőzőt és nagyon szép ( már nem fake) crema-t produkál.
Mit volt mit tenni rendeltem en is ebayről ( Magyarországon nem találtam) non presurized szűrőkosarat és egy masszivabb tempert a gyárinál.
Meg is jött, ki is próbáltam de azt tapasztaltam, hogy akármennyire tömörítem, akármit csinálok, a kávé csak úgy átzúg az örleményen és olyan kávé lesz a végeredmény mint amit teafőzővel főznek le.

A kérdésem az volna, mi lehet a hiba?

Segítségeteket előre is köszönöm!

Online
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60299
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3231

Re: Kávé elkészítési módok. Ki hogyan szereti?

Hozzászólás Szerző: AVX » 2019.01.24., csüt. 15:48

ierdelyi írta:
2019.01.24., csüt. 14:04
AVX írta:
2019.01.22., kedd 09:41
ierdelyi írta:
2019.01.22., kedd 09:12
Sziasztok!

Sokat olvastam, hogy egyszemélyes gyári kosárral ne kísérletezzünk, mert nem ad jó eredményt.
Viszont szeretnék 1 presszót lefőzni egyszerre (hogy többször tudjak inni kv-t egy nap :-) pazarlás nélkül)
Jelenleg a lenti kosárral 16-17g körüli mennyiséget főzők le két csészébe. Ebből az egyik általában nem fogy el.

Van valami gyakorlati javaslatotok ehhez?
Gép: Lelit Anna PL41 + IMS Lelit 12/18g 57mm-es szűrőkosár, gyári kar

Köszönöm,
István
Ehhez senki sem gyárt 1-es precíziós kosarakat. Mi is csak duplát gyártattunk.
Van értelme a gyári 1-es kosárral kísérletezni?
Nincs

Avatar
ierdelyi
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Hozzászólások: 39
Csatlakozott: 2011.08.24., szer. 23:09
Értékelés: 0

Re: Kávé elkészítési módok. Ki hogyan szereti?

Hozzászólás Szerző: ierdelyi » 2019.01.24., csüt. 14:04

AVX írta:
2019.01.22., kedd 09:41
ierdelyi írta:
2019.01.22., kedd 09:12
Sziasztok!

Sokat olvastam, hogy egyszemélyes gyári kosárral ne kísérletezzünk, mert nem ad jó eredményt.
Viszont szeretnék 1 presszót lefőzni egyszerre (hogy többször tudjak inni kv-t egy nap :-) pazarlás nélkül)
Jelenleg a lenti kosárral 16-17g körüli mennyiséget főzők le két csészébe. Ebből az egyik általában nem fogy el.

Van valami gyakorlati javaslatotok ehhez?
Gép: Lelit Anna PL41 + IMS Lelit 12/18g 57mm-es szűrőkosár, gyári kar

Köszönöm,
István
Ehhez senki sem gyárt 1-es precíziós kosarakat. Mi is csak duplát gyártattunk.
Van értelme a gyári 1-es kosárral kísérletezni?

Online
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60299
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3231

Re: Kávé elkészítési módok. Ki hogyan szereti?

Hozzászólás Szerző: AVX » 2019.01.22., kedd 09:41

ierdelyi írta:
2019.01.22., kedd 09:12
Sziasztok!

Sokat olvastam, hogy egyszemélyes gyári kosárral ne kísérletezzünk, mert nem ad jó eredményt.
Viszont szeretnék 1 presszót lefőzni egyszerre (hogy többször tudjak inni kv-t egy nap :-) pazarlás nélkül)
Jelenleg a lenti kosárral 16-17g körüli mennyiséget főzők le két csészébe. Ebből az egyik általában nem fogy el.

Van valami gyakorlati javaslatotok ehhez?
Gép: Lelit Anna PL41 + IMS Lelit 12/18g 57mm-es szűrőkosár, gyári kar

Köszönöm,
István
Ehhez senki sem gyárt 1-es precíziós kosarakat. Mi is csak duplát gyártattunk.

Avatar
ierdelyi
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Hozzászólások: 39
Csatlakozott: 2011.08.24., szer. 23:09
Értékelés: 0

Re: Kávé elkészítési módok. Ki hogyan szereti?

Hozzászólás Szerző: ierdelyi » 2019.01.22., kedd 09:12

Sziasztok!

Sokat olvastam, hogy egyszemélyes gyári kosárral ne kísérletezzünk, mert nem ad jó eredményt.
Viszont szeretnék 1 presszót lefőzni egyszerre (hogy többször tudjak inni kv-t egy nap :-) pazarlás nélkül)
Jelenleg a lenti kosárral 16-17g körüli mennyiséget főzők le két csészébe. Ebből az egyik általában nem fogy el.

Van valami gyakorlati javaslatotok ehhez?
Gép: Lelit Anna PL41 + IMS Lelit 12/18g 57mm-es szűrőkosár, gyári kar

Köszönöm,
István

Avatar
Vinkler
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 9211
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 2760
Tartózkodási hely: Budakalász

Re: Kávé elkészítési módok. Ki hogyan szereti?

Hozzászólás Szerző: Vinkler » 2018.08.08., szer. 15:43

V60-ban jó teás. Én pont azt szeretem benne! :rolleyes:
Apple / Parasound / Audio-GD / Pro-Ject / Diy ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy folyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
Asgard
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1922
Csatlakozott: 2012.11.05., hétf. 13:00
Értékelés: 191

Re: Kávé elkészítési módok. Ki hogyan szereti?

Hozzászólás Szerző: Asgard » 2018.08.08., szer. 15:37

Ebben a melegben talán aktuális. Coldbrew-t nem kedvelem, helyette napi 2 japánjeges simán lecsúszik.
Itt van mindenre kiterjedő leírás:
https://handground.com/grind/complete-g ... ced-coffee

Én Chemexben szoktam készíteni, V60 ban is jó, ott már nagyon teás az íze, de etióp vonalon jó lehet. Fentiből mintha hiányozna az egyszemélyes, én így szoktam:
Víz 95fok, közben őrlés 10gr, serverbe 6-7 kövér jégkocka.
V60ban 3 perc alatt 150 gr víz - rácsepeg a jégre. A folyamat végére a jég félig olvad, ekkor kiönt, így 170-180 gr jéghideg friss japánjeges lesz.

Online
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60299
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3231

Kávé elkészítési módok. Ki hogyan szereti?

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.08.25., pén. 14:18


https://ripost.hu/cikk-szereted-a-kavet/?source=hirkereso


Sze­re­ted a kávét? Most fi­gyelj! Ez az új fe­kete fel­rob­ban­totta a netet


Me­g­in­nál egy kávét, de a kok­té­lok is csá­bí­ta­nak? Mos­tan­tól nem kell vá­lasz­ta­nod, ezek a ká­vé­kok­té­lok mind­két ital elő­nye­i­vel ren­del­kez­nek, rá­adá­sul el­ké­pesz­tően fi­no­mak is. Ott­hon is könnyen el­ké­szít­he­ted őket, a ven­dé­geid ga­ran­tál­tan a cso­dá­jukra jár­nak majd.


Nem ismer határt a kávérajongásod? Ezeket a különlegességeket mindenképp ki kell próbálnod. A fantasztikus kávékoktélok elképesztő harmóniában egyesítik a kávé és az alkohol aromáját. Készülj fel rá, hogy vendégeid a receptért fognak ostromolni.


Tiramisu martini


  • 4 cl Kahlua

  • 4 cl rum

  • 4 cl csokilikőr

  • 4 cl tejszín

  • A tetejére tejszínhab, csokoládéreszelék vagy kakaó

  • A tálaláshoz babapiskóta

Így készítsd el:


1. A hozzávalókat rázd össze egy shakerben sok jéggel.


2. Öntsd két martinis pohárba.


3. A tetejére tegyél frissen felvert tejszínhabot, szórd meg csokireszelékkel vagy kakaóporral, és tálald babapiskótával.


Bailey's kávéhab


 

Hozzávalók 2 személyre:


  • 2 csésze kávé

  • 1,7 dl Bailey's

  • 4 gombóc csokifagyi

  • A tetejére csokoládészirup, koktélcseresznye

Így készítsd el:


1. Főzz két csésze kávét.


2. Két csészében oszd el a Bailey's likőrt.


3. Tegyél mindkét csészébe 2-2 gombóc csokifagyit, majd öntsd rá a kávét.


4. Díszítsd ízlés szerint sziruppal, koktélcseresznyével, és azonnal tálald.


Kókuszos White Russian


Hozzávalók:


  • 5 cl Kahlua kávélikőr

  • 5 cl kókusztej

  • 4 cl vodka

Így készítsd el:


1. Tegyél egy pohárba néhány jégkockát, öntsd rá a hozzávalókat, majd kissé keverd össze tálalás előtt.


 



Avatar
earforce
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5439
Csatlakozott: 2009.01.21., szer. 00:18
Értékelés: 1673

Kávé elkészítési módok. Ki hogyan szereti?

Hozzászólás Szerző: earforce » 2017.08.10., csüt. 18:13


Minden reggeli starter kit:


post-17157-0-77409700-1502381631_thumb.jpg


SYNOLOGY|DUNE|METRUM|MUSICAL FIDELITY|MAGNEPAN|REL

Online
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60299
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3231

Kávé elkészítési módok. Ki hogyan szereti?

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.08.05., szomb. 15:52


Tegnap kipróbáltam, elsőre érdekes volt, de tényleg egész jópofa. Nekem kicsit édes. Majd arányokkal játszok még.


Nekem is csinált ilyet Tibi.


Nem tudnék rászokni, de úgy hírtelen nagyon jól esett, főleg ebben a nagy melegben.



Avatar
Asgard
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1922
Csatlakozott: 2012.11.05., hétf. 13:00
Értékelés: 191

Kávé elkészítési módok. Ki hogyan szereti?

Hozzászólás Szerző: Asgard » 2017.08.05., szomb. 15:50



Sorozatunk következő része.


 


Espresso - tonic (k)


 


A képlet meglehetősen egyszerű. Egy pohárba teszünk jeget és tonikot. Utóbbiból 1-2 dl-t, vérmérséklettől függően. A Gin ez alkalommal kimaradhat. 


Erre jön rá a presszó. A tonik alapvetően keserű, ezt szeretnénk kiegyensúlyozni.


Tegnap kipróbáltam, elsőre érdekes volt, de tényleg egész jópofa. Nekem kicsit édes. Majd arányokkal játszok még.

Avatar
Asgard
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1922
Csatlakozott: 2012.11.05., hétf. 13:00
Értékelés: 191

Kávé elkészítési módok. Ki hogyan szereti?

Hozzászólás Szerző: Asgard » 2017.08.05., szomb. 15:38


1l vízs/25g tea? Hidegen nem próbáltam, de melegen elkészítve fekete és zöld teából a legvadabb kávérajongó is fejre áll a koffeintől, ha megiszik egy 3dl-es bögrével.


Ezt nem osztom, igaz én gongfu teát készítek, de egy alkalommal 2-en simán megiszunk 1,1 - 1,3 l körüli mennyiséget. Mondjuk ezt kb 1 óra alatt, alkalmanként 140-210gr vizet töltve ugyanarra az 5-8 gr teára.



Avatar
Katoci
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1105
Csatlakozott: 2015.09.04., pén. 21:04
Értékelés: 60

Kávé elkészítési módok. Ki hogyan szereti?

Hozzászólás Szerző: Katoci » 2017.08.05., szomb. 08:03

1l vízs/25g tea? Hidegen nem próbáltam, de melegen elkészítve fekete és zöld teából a legvadabb kávérajongó is fejre áll a koffeintől, ha megiszik egy 3dl-es bögrével.


Avatar
BURN28
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 136
Csatlakozott: 2014.11.11., kedd 10:53
Értékelés: 50

Kávé elkészítési módok. Ki hogyan szereti?

Hozzászólás Szerző: BURN28 » 2017.08.02., szer. 22:08


Először egy pici jegelés, így a nagy forróságra való tekintettel. 


Fontos, hogy ne hagyjuk őrizetlenül a vizet, mert elfordulunk egy pillanatra és el is párolog ebben a nagy melegben.


 


Amiről ma gondoltam írni, az nem más, mint a jeges tea.


Ahogyan a kávénál csak a szemes kivitel játszik, úgy a teáknál pedig csak a szálas. 


Több fajtát, arányt és időtartamot kipróbáltunk. Most a leginkább beváltakat szeretném közzétenni.


 


- Oolong tea.


- Zöld tea.


- Fehér tea.


- Gyümölcstea.


 


Ezek voltak a legjobb ízűek ezzel a módszerrel elkészítve. A többinek mindegyiknek volt valamilyen kellemetlen mellékíze.


A módszer igazából rendkívül egyszerű. Itt nem a meleg teát hűtjük le, hanem eleve hideg vízzel készül. Teánál szeretem ezt a megközelítést a kávéval szemben. A tea édesebb lesz, köszönhetően a hidegvizes és hosszú idejű kivonatolásnak, azonban keserű mellékíz nem jelentkezik.


 


Nem kell semmi felhajtás hozzá.


- Üveg (vagy ha van Mizudashi akkor mehet abba rögtön, egyébként meg csak le kell szűrni).


- Szálas tea.


- Víz (mint mindig itt is a legjobb opció a tisztított víz). 


 


Az arányok a következőek: 


25 gramm tea


1 liter víz


Felöntjük a teát és mehet is be egyből a hűtőbe, némi elkeverés után. A legideálisabb, ha 8 órát ázik. De olyan 4 óra már elég neki akár (fekete, zöld). Ez alól teljes mértékben kivétel a gyümölcstea (ananászos és erdei gyümölcsös a legjobb), amely akár 2 napot is ázhat, csak egyre jobb lesz. 


Ezt aztán lehet még jéggel is tuningolni. Aki nem szereti azt a pici fanyarságot sem, ami benne van, tehet bele egy kicsi cukrot és akkor elveszi az élét. 


 


3-4-5 napnál többet semmiképpen nem érdemes még a hűtőben sem tárolni, mert meg tud könnyen romlani.


 


MAZZER ZM feat. KRUVE


 


Mostanában, mivel lusta vagyok és gombnyomásra tudok őrölni, ezért főképp a Mazzer ZM játszik.  :D


 


post-34710-0-61754600-1501702862_thumb.jpg


 


Ehhez most Bélától kaptunk is egy szuper kávét. Ez nem más, mint Gardelli Sumatra Gayo Megah nevezetű gyöngyszeme. Ha egy ízzel kellene jellemezni, akkor az nem más, mint a rebarbara. Ez nagyon kiérződik belőle, még az ízkereket sem kell pörgetni. 


Brutálisan édes kávéról van szó, amiben ott van a kellemes savasság is. Utóbbi cseresznyés jelleget ölt.


 


 


A recept vele a következő:


 


20 gramm kávé


300 gramm víz


94 fok


 


Egyszerűen finom.


 


post-34710-0-18887500-1501702645_thumb.jpg


 


A logisztikai képességeimet kihasználva végre bejutattam a KRUVE szitámat is az objektumba. Úgyhogy mostanában ezzel is vallatom az őrlőket. Egyenlőre csak a ZM Filter kapott belőle. 


20 gramm kávéra vetítve olyan 1,2 gramm finet tudok kiszűrni. Ami ebben a formában mondjuk eléggé pontatlan, mivel most a 400 mikronos szita van benne csak, ezzel kísérletezem mostanában. 


Ezt azonban kicsit soknak érzem, hiányzik belőle a kisebb szemcseméret egy picit. Így sokkal simább lesz a kávé, elveszti a komplexitást. 


 


Viszont nem árt meg neki a 3 perces lefolyás sem, nem keseredik be. Érződik, hogy konzisztensebb lesz a szemcseméret.


 


Ha már filter, akkor vízzel kapcsolatban egy kis intermezzo. Amennyiben lágy a vizünk érdemes picit finomítani az őrleményen és több őrleményt használni, mivel a lágyabb víz nem "oldja olyan könnyen a kávét". 


 


QuickMill feat. Motta:


 


Egy ideje nem latte artozok, úgyhogy örömömre szolgált a QuickMillt is csatasorba állítani. Itt már játszik a gőzölés. Úgyhogy 1-2 cappu készült már vele.


 


post-34710-0-86215700-1501702648_thumb.jpg


 


 Sokáig a 350 ml-es Mottával öntöttem a kávézóban is, de az nem az enyém volt. Nem olyan rég vettem magamnak is egyet a Cussiental mellé (amit szintén nagyon szeretek, mert a csőre átmenetet képez a Motta stílusa és a nagyon keskeny csőr között). Na erre itt meg lett több Motta is, mindenféle színben, méretben és funkcióban (speciel zöld kávét mérni is jó vele) :D . 


 


post-34710-0-90158200-1501704225_thumb.jpg


 


Ami miatt mindig is szerettem, mert a tulipánt szinte maga önti. Igyekszem visszaszokni, aztán lehet jönni "latte artul" is tanulni, ha már itt a termünk.  ;)


Amihez talán több gyakorlás kell, az a "rippled" minták öntése, ami a hullámosakat jelenti. Rosetta és barátai. De egy idő után még kiskanállal is megönt az ember bármit, gyakorlás kérdése az egész. 


 


Aki a szezonalitást kedveli, természetesen az sem marad hoppon:


 


post-34710-0-70446300-1501704776_thumb.jpg


 


Még a nyúl-szezonra is ideális lehet.


 


https://www.instagram.com/avx_cafe/


 


https://www.instagram.com/tibormondok/



Avatar
Wolfy999
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 251
Csatlakozott: 2015.03.01., vas. 11:08
Értékelés: 8

Kávé elkészítési módok. Ki hogyan szereti?

Hozzászólás Szerző: Wolfy999 » 2017.07.31., hétf. 22:58


Mondjuk két ekkora dög egy lakásban nem túl kis helyet foglalna el.

Jol neztek ki egymas mellett a minaval szemben. :D

Online
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60299
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3231

Kávé elkészítési módok. Ki hogyan szereti?

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.07.31., hétf. 22:23



Dewla nem az EK helyett, hanem melle gondolkozott rajta,


 



Mondjuk két ekkora dög egy lakásban nem túl kis helyet foglalna el.



Avatar
Wolfy999
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 251
Csatlakozott: 2015.03.01., vas. 11:08
Értékelés: 8

Kávé elkészítési módok. Ki hogyan szereti?

Hozzászólás Szerző: Wolfy999 » 2017.07.31., hétf. 21:54



Annyira nem rossz ez, csak használni kell.


Nem sok hiányzott ahhoz, hogy ott maradjon Dewlánál.


Ne feledkezzünk el arról, hogy még most lesz bejáratva rendesen.


Igazából semmi jelentősége, ha valaki lehúzza. 2 db van belőle összesen.


Az elektronikus változatra állítólag több hónapot kell várni a vevőknek.


Dewla nem az EK helyett, hanem melle gondolkozott rajta, presszora jobban bejott neki mint az EK. Abban a par napban amig nalam volt a majorral osszekostolva nekem is tetszett presszohoz. Hasznalni is nagyon konnyu, csak tul nagy es tul draga.

Online
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60299
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3231

Kávé elkészítési módok. Ki hogyan szereti?

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.07.31., hétf. 20:25



Az hogy ma a fél világ EK val filterez, sőt presszózik sokkal inkább marketing oka van mint bármely más objektív.


 



Pont emiatt is írtam, hogy használni kell.


Szegeden jelenleg egy kávézóban sincs EK, mert nem érné meg megvenni.



Avatar
Asgard
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1922
Csatlakozott: 2012.11.05., hétf. 13:00
Értékelés: 191

Kávé elkészítési módok. Ki hogyan szereti?

Hozzászólás Szerző: Asgard » 2017.07.31., hétf. 20:20


A ZM elég furán sikerült. Szerettek volna egy mindent verő filter őrlőt, és kaptak egy hasonló tulajdonságokkal megáldott presszó őrlőt. Az, hogy a legnagyobb, legpatinásabb őrlő gyár így mellé tud nyúlni azt bizonyítja, hogy sokat kell még tanulni, kísérletezni az ideális késprofilokkal és egyéb apróságokkal. Mondhatni még az út elején járunk.

Az hogy ma a fél világ EK val filterez, sőt presszózik sokkal inkább marketing oka van mint bármely más objektív. A WBC-n csak Mahlköniggel darálhatsz. A Mahlkönignek régen sem volt normális filter örlője, Matt Perger is akkor futott be mikor lálelt spontán a kizárólagos szponzor örlőjére. De hamár mellényúlás számomra az EK sokkal inkább az mint a ZM. Az EK-t megvéve egy halál pontatlan lényegében kávéörlésre kevéssé használható gépet veszel. Egy csomó tuning és variálás után lesz erre alkalmas. Ehez képest a ZM egy precíziós szerkezet, egyből jól használható. Ízben tény hogy az elmúlt években divatos vékony gyümölcsfilterekhez jól állt a zsákosörlő ízvilága. Következő lépés volt hogy sok pörkölő EK-ra pörkölt, tovább gerjesztve a hype-ot. Most talán árnyaltabb a helyzet. A kávézók többségében a presszó már nem EK-n készül. Ha már megvették filterbe még megy de gondolható hogy pl egy átlag magyar kávézóban mennyi idő alatt termeli ki az árát. Közben a jó zöldek ára elszállt Európában egyre több a száraz, pardon, natural olcsóbb speciality. Az meg EKval azért billegős, ugye nincs annyi savgerinc, könnyen üres édes lesz. Ezekre pl szerintem jobb a ZM.

A késprofil érdekes, de itt is érzek mellényúlást. A profi brewerek évek óta szitálnak. Most a Rafinoval otthon is lehet. Kvázi ha bármely örlő örleményét EK eloszlásra szitálom ízegyezőséget kellene kapjak. Kipróbáltam nem így van. Azaz pusztán az eloszlási görbékből nem lehet következtetni adott örlő minőségére. Marad a kóstolás ahogy Sasa Sestic ki merte mondani, kapott is eleget érte a fő megmondóktól :).



Avatar
silverskin
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 360
Csatlakozott: 2013.07.17., szer. 21:55
Értékelés: 23

Kávé elkészítési módok. Ki hogyan szereti?

Hozzászólás Szerző: silverskin » 2017.07.31., hétf. 19:09



A HG 1-es tuning engem is érdekel.


Mi napi szinten ezt használjuk a bemutatóban.


Ja és a ragacs tényleg nagyon hasznos hozzá.



lásd kéziőrlő topik.



Online
Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60299
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3231

Kávé elkészítési módok. Ki hogyan szereti?

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.07.31., hétf. 18:52


A ZM elég furán sikerült. Szerettek volna egy mindent verő filter őrlőt, és kaptak egy hasonló tulajdonságokkal megáldott presszó őrlőt. Az, hogy a legnagyobb, legpatinásabb őrlő gyár így mellé tud nyúlni azt bizonyítja, hogy sokat kell még tanulni, kísérletezni az ideális késprofilokkal és egyéb apróságokkal. Mondhatni még az út elején járunk.


Annyira nem rossz ez, csak használni kell.


Nem sok hiányzott ahhoz, hogy ott maradjon Dewlánál.


Ne feledkezzünk el arról, hogy még most lesz bejáratva rendesen.


Igazából semmi jelentősége, ha valaki lehúzza. 2 db van belőle összesen.


Az elektronikus változatra állítólag több hónapot kell várni a vevőknek.



Válasz küldése

Vissza: “Kávékultúra, Kávézók, Kávépörkölés”