Megkérünk mindenkit, hogy a topikokkal kapcsolatos kéréseiteket, mint hirdetés újbóli megnyitása, cím javítás, stb... NE privát üzenet formájában jelezzétek, hanem a jelentés gomb használatával!
Köszi!

(A jelenetéseket minden moderátor és adminisztrátor látja, így a kéréseitek hamarabb teljesítésre kerülnek)

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Avatar
ierdelyi
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Hozzászólások: 43
Csatlakozott: 2011.08.24., szer. 23:09
Értékelés: 0

Re: Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: ierdelyi » 2019.10.31., csüt. 08:13

Sziasztok!

Egy kis bakit követtem el és sikerült rendelnem 1kg nyers AVX kávét. Olyan gyorsan postázták, hogy esélyem sem volt javítani :)

Tudnátok segíteni, hogy pesten hol/hogyan tudnám pörköltetni ezt a kis mennyiséget?

Köszönöm,
István

Avatar
beo1329
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 103
Csatlakozott: 2016.03.26., szomb. 22:20
Értékelés: 4

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: beo1329 » 2018.03.13., kedd 05:58


A kis gene úgy működik, hogy beállítálasz egy cél hőmérsékletet és amikor azt eléri akkor lekapcsolja a melegítést, majd ha alá esik a hőmérséklet, akkor kikapcsol, majd újra bekapcsol. Szóval te a hőmérséklet állítassal nem a bemeneti hőmérsékletet állítod, mert azt nem lehet. Mindig ugyanolyan hőt fúj be. Két szenzor van a Gene - ben. Egyik túlmelegedés ellen van, másik a dobból kimenő levegő hőmérsékletét méri. Ez jelenik meg a ki jelző. A baboknak eleinte nagy hőre van szükségük.


 


Én így csinálom. First crackig 250 - re állítom. Szombaton first cracknél ért a display 230 - ra(tehát folyamatosan fújta be a forró levegőt) . Nekem van külön bab hőmérséklet szenzor is, az 210 körül volt. Ezután vettem le a Gene hőmérsékletet 230 - ra. Ha 250 - re állítod és csak first crack után veszed le, szép növekvő görbéd lesz, nem kell neked folyamatosan felfelé tekerni, attól nem lesz egyenletes a görbe (ki, bekapcsol a fűtő egység), ugyanakkor nem tudnak eleinte a babok emiatt elég hőt felvenni. 2 fajta Ethiopia - t pörköltem. Mindkettő 13 percig tartott 250 grammal.



Avatar
whoisff
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 7
Csatlakozott: 2018.01.24., szer. 13:50
Értékelés: 0

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: whoisff » 2018.03.12., hétf. 21:48


ez a baj


ha braziliat teszek bele vagy columbiat 100grammot gond nélkól gyönyörüen olyanra pörköli amilyenre akarom,ha ethiopian sidamot vagy kutit akkor amint irtam történik,most bele tettem a 250grammot mert meguntam a szorakozast masodik crackig pörköltem de nem egyenletesen pörköldtek a szemek fele vilagosabb fele sötétetebb...fokozatosan emeltem a hőmérsékletet a végén 1-2perc 230on és ez lett az eredmény...szoval ugyan ott vagyok mint amikor feltettem a kérdést,de az "ez a baj" nem oldotta meg a problémát 



Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60538
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3246

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX » 2018.03.12., hétf. 13:00



Ez nem csak akkor lehet ha a bemeneti (amit maga a Gene beszív) levegő hőmérséklete ingadozik (pl. egyszer kint a hidegben, egyszer bent) pörkölsz? Nálam azt vettem észre, hogy pörkölési idő csak ekkor változik nagyon, no meg akkor ha más babot használok. Ha a babmennyiség mindig ugyanannyi és ugyanaz a típus, akkor viszonylag kicsi az időbeli ingadozás. Ettől függetlenül én most már csak 250 gr.-ot pörkölök egyszerre, mert így tudom elosztani 4 felé az 1kg-ot. Próbáltam a 333-at, de nem lett egyenletes a pörkölés, az a mennyiség sok.


 


Szerintem a 200-250 gr. az optimális a kicsi Gene-ben.



Az az igazság, hogy nem sokáig volt Gene pörkölőm. Utána inkább a Hottop-ot használtam. Annál is az volt a legjobb, ha egyforma mennyiséget raktam bele. Ez már több éve volt. Azóta már nem pörköltem. A nagy masinával egész más a kávé, mint akár az 1, vagy 2 kilós pörkölőnkkel is.



Avatar
beo1329
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 103
Csatlakozott: 2016.03.26., szomb. 22:20
Értékelés: 4

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: beo1329 » 2018.03.12., hétf. 12:42



Picit vitatkoznék.


Ha nem raktam bele anno megfelelő mennyiséget, össze-vissza pörkölt



Ez nem csak akkor lehet ha a bemeneti (amit maga a Gene beszív) levegő hőmérséklete ingadozik (pl. egyszer kint a hidegben, egyszer bent) pörkölsz? Nálam azt vettem észre, hogy pörkölési idő csak ekkor változik nagyon, no meg akkor ha más babot használok. Ha a babmennyiség mindig ugyanannyi és ugyanaz a típus, akkor viszonylag kicsi az időbeli ingadozás. Ettől függetlenül én most már csak 250 gr.-ot pörkölök egyszerre, mert így tudom elosztani 4 felé az 1kg-ot. Próbáltam a 333-at, de nem lett egyenletes a pörkölés, az a mennyiség sok.


 


Szerintem a 200-250 gr. az optimális a kicsi Gene-ben.



Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60538
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3246

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX » 2018.03.12., hétf. 12:33


Önmagában nem baj, csak gyorsabb a pörkölés. Nem azért ég szét, mert 100 gram van benne hanem azért , mert nincs időben leállítva. Hang (first crack , second crack), szín(https://legacy.sweetmarias.com/library/content/using-sight-determine-degree-roast) és szag (ez majd tapasztalat alapján) el lehet dönteni azt, hogy mikor állítod le a pörkölést.


Picit vitatkoznék.


Ha nem raktam bele anno megfelelő mennyiséget, össze-vissza pörkölt.



Avatar
beo1329
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 103
Csatlakozott: 2016.03.26., szomb. 22:20
Értékelés: 4

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: beo1329 » 2018.03.12., hétf. 12:01


ez a baj


Önmagában nem baj, csak gyorsabb a pörkölés. Nem azért ég szét, mert 100 gram van benne hanem azért , mert nincs időben leállítva. Hang (first crack , second crack), szín(https://legacy.sweetmarias.com/library/content/using-sight-determine-degree-roast) és szag (ez majd tapasztalat alapján) el lehet dönteni azt, hogy mikor állítod le a pörkölést.



Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60538
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3246

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX » 2018.03.12., hétf. 11:55


először 100grammokkal probálkozok


ez a baj



Avatar
whoisff
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 7
Csatlakozott: 2018.01.24., szer. 13:50
Értékelés: 0

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: whoisff » 2018.03.12., hétf. 11:34


Szia, mennyi nyers kávét teszel bele? Én tegnap pörköltem. First crack - ig 250 Celsius fokra volt állítva a hőmérséklet és 13 percig tartott a hőmérséklet. 219 fok volt a bab hőmérséklet amikor leállítottam.


először 100grammokkal probálkozok



Avatar
beo1329
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 103
Csatlakozott: 2016.03.26., szomb. 22:20
Értékelés: 4

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: beo1329 » 2018.03.12., hétf. 11:25

Szia, mennyi nyers kávét teszel bele? Én tegnap pörköltem. First crack - ig 250 Celsius fokra volt állítva a hőmérséklet és 13 percig tartott a hőmérséklet. 219 fok volt a bab hőmérséklet amikor leállítottam.


Avatar
whoisff
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 7
Csatlakozott: 2018.01.24., szer. 13:50
Értékelés: 0

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: whoisff » 2018.03.12., hétf. 11:20

üdv!Van esetleg valakinek tapasztalata hogyan tudok ethiop wild forest kavet,vagy akár más ethiop kavét gene cafe 250g roasterel pörkölni anélkül, hogy szétégne 5 perc alatt 215-230 fokon, vagy pedig ha 190-200 fokon pörköltem 18 perceket akkor meg nyers maradt,nem szeretnék többet elpocsékolni inkább kérdezek,köszi előre is


Avatar
giotto14
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1494
Csatlakozott: 2015.08.27., csüt. 07:28
Értékelés: 213
Tartózkodási hely: Pest megye

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: giotto14 » 2017.10.01., vas. 18:25

Eladó: Harbeth M30.1 + Tontrager állvány 700eFt
Hydrasound NexT 2 m-es hálózati kábel 61,5eFt

Avatar
GML
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 125
Csatlakozott: 2014.03.10., hétf. 09:50
Értékelés: 1

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: GML » 2017.10.01., vas. 18:20


Avatar
giotto14
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1494
Csatlakozott: 2015.08.27., csüt. 07:28
Értékelés: 213
Tartózkodási hely: Pest megye

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: giotto14 » 2017.09.07., csüt. 08:23

Eladó: Harbeth M30.1 + Tontrager állvány 700eFt
Hydrasound NexT 2 m-es hálózati kábel 61,5eFt

Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60538
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3246

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.09.07., csüt. 07:57


Avatar
Wolfy999
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 251
Csatlakozott: 2015.03.01., vas. 11:08
Értékelés: 8

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: Wolfy999 » 2017.06.27., kedd 20:17


Cegnek kicsi, otthonra meg nem ez az arkategoria valo

Sample roasternek celozzak gondolom.

Avatar
szabiakos
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 377
Csatlakozott: 2016.10.24., hétf. 11:34
Értékelés: 9

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: szabiakos » 2017.06.27., kedd 00:31



Láttuk élőben is.


Kb 5000 EUR lesz az ára. Nem fognak érte sorbanállni.



Cegnek kicsi, otthonra meg nem ez az arkategoria valo



Avatar
Wolfy999
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 251
Csatlakozott: 2015.03.01., vas. 11:08
Értékelés: 8

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: Wolfy999 » 2017.06.26., hétf. 23:17



Láttuk élőben is.


Kb 5000 EUR lesz az ára. Nem fognak érte sorbanállni.


Annyiert tenyleg nem.

Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60538
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3246

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.06.26., hétf. 21:52



http://genecafecanada.bigcartel.com/product/vr-p500


Uj gene a lathataron. Eleg igeretes darab.



Láttuk élőben is.


Kb 5000 EUR lesz az ára. Nem fognak érte sorbanállni.


post-9296-0-84794500-1498506827_thumb.jpg



Avatar
Wolfy999
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 251
Csatlakozott: 2015.03.01., vas. 11:08
Értékelés: 8

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: Wolfy999 » 2017.06.26., hétf. 21:43


http://genecafecanada.bigcartel.com/product/vr-p500


Uj gene a lathataron. Eleg igeretes darab.



Avatar
fülelek
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5827
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 2472
Tartózkodási hely: Csobánka

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: fülelek » 2017.04.19., szer. 13:57

A kézi pörkölés a legjobban és leggyorsabban változtatható rendszer, a leggyorsabb ürítés és hűtés (alu tepsibe öntés után azonnal ráteszem a tepsit  a sima kőpadlóra). Nemsokára lesz beépített hőmérőm is, puszta kíváncsiságból. A pörkölés egyenletessége bármelyik pörkölő masináét eléri, a pernye elvezetés viszont nem társasházi lakás kompatibilis, nálam a helyi széljárás viszi a kertben, vagy egyszerűen összesöpröm... :D

dunaudio.hu

Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60538
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3246

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.04.14., pén. 21:18


Jó lenne majd szegeden egy pörkölős bulit is szervezni, ha elkészül a műhely.


Addig is megpróbáljuk összegyűjteni azokat az érdekes pörkölési profilokat, amikkel díjakat nyertek.


Ha találtok ilyenekről leírásokat, rakjátok be ide.


 


A Giesen pörkölőnk a lehető legkomolyabb, ami beszerezhető. 


A 2016-os világbajnokságon is az ő pörkölői voltak.


post-9296-0-73643100-1492197500_thumb.jpg



Avatar
AVX
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 60538
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3246

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX » 2017.04.06., csüt. 21:47


Avatar
Begicafe
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1372
Csatlakozott: 2013.11.15., pén. 21:48
Értékelés: 75

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: Begicafe » 2017.02.22., szer. 12:10


Nah mesélj, mi a trükköd! Én raktam bele hőmérséklet szenzorokat, hogy lássam mi történik.


Eredetileg nem akartam megosztani senkivel, mert ez nem arról szól, hogy meghekkeltem a vezérlőszoftvert, telepakoltam hőmérőkkel és microszekundumra pontosan emeltem/csökkentettem a hőmérsékletet, a dob fordulatszámát, a frekvenciamultiplikált oszcillátor rezonanciafrekvenciáját, a Föld forgási sebességét, az ár/apály ciklust. Nem egy profi átalakításról van szó, még csak nem is tuningról. Egy véletlen folytán 3. programon lefutott a pörkölés, kidobta a gép a magokat félkész állapotban. Csúnyák voltak, felhasználásra alkalmatlanok, félkészek. Ez után vártam pár percet és újra bekapcsoltam a gépet, ezúttal 4. programon. Betöltöttem a szemeket, majd a program kb felénél, amikor már szépek voltak, kézzel ürítettem a tálcára. Rendkívül elégedett vagyok az eredménnyel.


Nuova Simonelli Mac Cup, Quamar M80E
Saját pörkölésű kávék: Ethiopia-BWF, India Monsooned Malabar


Avatar
Wolfy999
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 251
Csatlakozott: 2015.03.01., vas. 11:08
Értékelés: 8

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: Wolfy999 » 2017.02.22., szer. 11:14


Rájöttem hogy kell a Hot Top-al az ilyen fineszes világos pörköléseket csinálni, baromi időigényes, de nagyon szép eredményt ad.


Nah mesélj, mi a trükköd! Én raktam bele hőmérséklet szenzorokat, hogy lássam mi történik.



Válasz küldése

Vissza: “Kávékultúra, Kávézók, Kávépörkölés”