A Fórum 2020-09-18-án pénteken frissítésre került.
Ha problémát láttok vagy hiányzik valami, kérjük jelezzétek!
Figyelem: a szabályzat 6.8.3.1 - es pontja alapján az adás vételi részen a "pü ment" és "válasz ment" jellegű hozzászólásokat törölni fogjuk, csakúgy mint a hely / posta adatok és ár nélkül feladott hirdetéseket.

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Vendég

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: Vendég »


Ki mennyire szokott felmenni a bab hőmérséletével, prökölés végére?
Én kb. 195 fokon tartottam a végén ameddig szemre megefelelőnek nem láttam és 16-17 percig pörköltem.

Vendég

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: Vendég »


Szép lett, gratula! Esetleg a csapolást meg lehetne nézni picit több hűtéssel.
 
Köszönöm, a képen azért sötétebbnek tűnik picit a crema a valóságnál.

Avatar
Asgard
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1928
Csatlakozott: 2012.11.05., hétf. 13:00
Értékelés: 193

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: Asgard »

Szép lett, gratula! Esetleg a csapolást meg lehetne nézni picit több hűtéssel.

Online
Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59471
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3276

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »



Nem rég kezdtem el ismerkedni a prökölés "művészetével" közelebbről, egy kölcsön kapott Hottop géppel.
Két kísérlet kellett a gép megismeréséhez. Harmadiknak, Mexico Altura Superior Chiapas kávéval próbálkoztam amit már szemre sikeresnek minősítettem. Ma eljött a nap, hogy egy hét, lezárt szelepes zacskóban történő pihentetés után megkóstoljam mit sikerült összehoznom. Mexikói kávét még nem próbáltam ezelőtt sosem. Nos, az eredmény teljesen meglepő volt: testes, közepesen savas, egyszerűbb virágos, gyümölcsös íz, enyhe csokis utóíz. A teszteléshez pedig egy HX-es Simonellit használtam, CM702 őrlővel.
14088561_10210556411846181_749804305886500140_n.jpg
14089006_10210556412126188_7433711109547144403_n.jpg
14102303_10210618555319729_8973580225025106217_n.jpg

Elsőnek nem is rossz, sőt.

Vendég

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: Vendég »


Nem rég kezdtem el ismerkedni a prökölés "művészetével" közelebbről, egy kölcsön kapott Hottop géppel.
Két kísérlet kellett a gép megismeréséhez. Harmadiknak, Mexico Altura Superior Chiapas kávéval próbálkoztam amit már szemre sikeresnek minősítettem. Ma eljött a nap, hogy egy hét, lezárt szelepes zacskóban történő pihentetés után megkóstoljam mit sikerült összehoznom. Mexikói kávét még nem próbáltam ezelőtt sosem. Nos, az eredmény teljesen meglepő volt: testes, közepesen savas, egyszerűbb virágos, gyümölcsös íz, enyhe csokis utóíz. A teszteléshez pedig egy HX-es Simonellit használtam, CM702 őrlővel.




Online
Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59471
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3276

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »



Ez nem olyan foltosodás ami megszűnik, hanem konkrétan megég, elszenesedik egy ponton a bab, ezen nem segít, ha hőt emelsz.
 
 

OK, akkor félreértettem.

Avatar
Deadzone
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2011.09.18., vas. 01:44
Értékelés: 1

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: Deadzone »



Én a nagy Gene-t használom időnként.
Akkor foltosodik nálam, ha kevés a hő. Ilyenkor megemelem kb 10 fokkal és 1-2 perc múlva megszűnik a foltosodás, ezután visszaveszem a hőt. 230 fok az optimális hőmérséklet. Ezt emelem meg 240-245 fokra.
Egyértelműen ez nem gép hiba, ha más kávékkal meg jó.
A gumi ütközők nincsenek elkopva?
 
Mikoriak a nyerskávék? Ha túl öreg, az is lehet gond.

Ez nem olyan foltosodás ami megszűnik, hanem konkrétan megég, elszenesedik egy ponton a bab, ezen nem segít, ha hőt emelsz.
 
Gumi ütközők alatt a dobban lévő pernye seprő ingán lévő gumira gondolsz? Azok épek.
 
Nincs infóm a nyerskávék koráról.

Én a nagy Gene-t használom időnként.
Akkor foltosodik nálam, ha kevés a hő. Ilyenkor megemelem kb 10 fokkal és 1-2 perc múlva megszűnik a foltosodás, ezután visszaveszem a hőt. 230 fok az optimális hőmérséklet. Ezt emelem meg 240-245 fokra.
Egyértelműen ez nem gép hiba, ha más kávékkal meg jó.
A gumi ütközők nincsenek elkopva?
 
Mikoriak a nyerskávék? Ha túl öreg, az is lehet gond.


Online
Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59471
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3276

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »



 
Az Etióp mosott sidamo mondjuk nem foltosodik benne, de a száraz feldolgozású kávék kivétel nélkül. 

Én a nagy Gene-t használom időnként.
Akkor foltosodik nálam, ha kevés a hő. Ilyenkor megemelem kb 10 fokkal és 1-2 perc múlva megszűnik a foltosodás, ezután visszaveszem a hőt. 230 fok az optimális hőmérséklet. Ezt emelem meg 240-245 fokra.
Egyértelműen ez nem gép hiba, ha más kávékkal meg jó.
A gumi ütközők nincsenek elkopva?
 
Mikoriak a nyerskávék? Ha túl öreg, az is lehet gond.

Avatar
Deadzone
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2011.09.18., vas. 01:44
Értékelés: 1

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: Deadzone »


Üdv! 
Van egy kis gondom a Gene-mmel. Egyszerűen bármit csinálok, foltosodnak a babok a sárga és barna fázis között. Kb így néz ki a dolog:
Amivel eddig próbálkoztam: Gép szétszed, kitakarít a ventillátor alatt is, betöltött mennyiség változtatása 125 és 250g között, különböző hőfokú előmelegítés, szárítás fázis beiktatása 160-180 fokon, max hőmérséklet variálása 205-240 fok között.Valakinek egyéb ötlete? Már pár kiló kávé átment rajt, és nem jutok előre. Az Etióp mosott sidamo mondjuk nem foltosodik benne, de a száraz feldolgozású kávék kivétel nélkül. 

Online
Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59471
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3276

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »


Avatar
Wolfy999
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 251
Csatlakozott: 2015.03.01., vas. 11:08
Értékelés: 8

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: Wolfy999 »



Érdekes, hogy azt írják, hogy első reccsenésig pörkölnek. Ezt úgy kell értelmezni , ahogy írják? Hallatszik a reccs és indul a hűtés?
Írják az előnyeit, de eddig mindig azt láttam profilokban, hogy 1. és 2. reccs között állítják le a pörkölést és kicsit várnak első reccs után...

A pörkölési szinteknél elég részletesen leírják, hogy milyen szintnél mikor állítják le a pörkölést. Ahogy írják is ezek nem feltétlenül egységesek a piacon, tehát ők így határozzák meg, de nagyjából hasonlóval találkozhatsz minden pörkölőnél. Kicsi különbségek persze lehetnek, hogy az egyik pörkölő mester már belekezd valamennyire a második reccsbe bécsinél, a másik meg kb akkor engedi ki amikor indul. Ilyen és ehhez hasonló differenciák lehetnek, de alapvetően ez jó irányzék.

Avatar
Sidamo
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Hozzászólások: 30
Csatlakozott: 2013.08.05., hétf. 17:38
Értékelés: 2

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: Sidamo »

Voltam már ott pörköléskor. Valamennyi kávénak készült pörkölési proflja. A pörkölés ennek alapján történik. Jól írtad az első és  második reccs után  ürítik ki a kávét a dobból. Ezt a mondatot úgy értelmezem és ez a valóság is, hogy nem mennek el a második reccsig.

Avatar
beo1329
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 103
Csatlakozott: 2016.03.26., szomb. 22:20
Értékelés: 4

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: beo1329 »


Érdekes, hogy azt írják, hogy első reccsenésig pörkölnek. Ezt úgy kell értelmezni , ahogy írják? Hallatszik a reccs és indul a hűtés?
Írják az előnyeit, de eddig mindig azt láttam profilokban, hogy 1. és 2. reccs között állítják le a pörkölést és kicsit várnak első reccs után...

Online
Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59471
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3276

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »


Itt egy összehasonlítás az ipari és kézműves kávépörkölésről:
https://www.kapucziner.hu/kaves-tudasta ... -folyamata
A kézműves kávépörkölés

 
A kávépörkölés a kávéipar legizgalmasabb része. Gondoljunk csak bele, hogy adott a zöld kávészem, aminek szinte semmi különös illata, csupán kellemetlen zöld íze van varázslatos módon egy hihetetlen aromás, komplex ízű pörkölt kávészemmé alakul. A frissen pörkölt kávé illata szinte mindenkit magával ragad és rabul ejt.
 


 

Online
Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59471
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3276

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »



Köszönöm. Remélem ízre is jó lesz.
 
A kisfiam legalabb annyira élvezte mint én. Így egy kicsit stresszes lett. Egyszerre 2 felé kellett figyelnem.

Mostantól próbálj ki sokféle kávét.
Jelenleg 91 féléből tudsz rendelni tőlünk.
Egy darabig nem fogod megunni.

Avatar
Balus
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Hozzászólások: 33
Csatlakozott: 2015.05.17., vas. 22:01
Értékelés: 0

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: Balus »


Nagyon szép lett.
Köszönöm. Remélem ízre is jó lesz.
 
A kisfiam legalabb annyira élvezte mint én. Így egy kicsit stresszes lett. Egyszerre 2 felé kellett figyelnem.

Online
Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59471
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3276

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »



Első pörkölés:
20160524_211835.jpg

Nagyon szép lett.

Avatar
Balus
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Hozzászólások: 33
Csatlakozott: 2015.05.17., vas. 22:01
Értékelés: 0

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: Balus »


Első pörkölés:


Online
Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59471
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3276

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »


Jókat szoktam mosolyogni azon, mikor egyesek elkezdik magyarázni, hogy egy kis Gene pörkölővel, meg a legolcsóbb etióp kávékkal is meg lehet váltani a világot.
 
Sajnálattal kell közölnöm, hogy ez nem teljesen így van.
Nem véletlenül pörköltetünk Németh Jánossal, akinek a kisújában van ez a mesterség.
Minimum lepörköltem már vagy 500 kiló kávét, de bizony az 5000 EUR-ba kerülő Gene 1200-assal pörkölt kávék közül kb a fele meg sem közelíti a János féle pörkölését.
Nem csak azért, mert ő sokkal jobban ért hozzá. Ezek a kisebb gépek nem annyira hőstabilak, mint egy
15Kg-os Probat.
 
Alapanyag:
Na ez a másik része, amin szintén jókat szoktam nevetni.
Ne akarja már nekem senki bebizonyítani, hogy egy alap Ethiop Sidamo, vagy a még hitványabb Djimma minősége megközelíti egy Wild Forest kávét.
Én még a Yirga-kat se nagyon favorizálom, de ebből már lehet jókat inni.
 
Nem véletlenül kerül némelyik kávé a többszörösébe.
Persze vannak itt is kivételek.

Online
Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59471
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3276

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »


Érdekes cikk:
http://www.caffeservice.hu/index.php?center=porkoles
A pörkölés A zöldkávéból a kávéital.
A pörkölés az a folyamat, aminek során létrejön a zöldkávéból a kávéital alapját képező pörkölt kávé. Ez által lesz a nyers ízből illat és aroma. A pörkölés magas hőmérsékleten történő száraz hő behatást jelent, ami közben a kávébab fizikai és kémiai átalakulásokon megy keresztül.
A kávé a pörköléssel válik élvezhetővé, úgy, hogy a fajta eredeti jellegzetes tulajdonságai a hő behatás során megmaradnak. Tehát a pörkölés nem égetés, nem arra szolgál, hogy a hibákat elfedje. A pörkölt kávészemek mindig a barna valamely árnyalatában játszanak, soha nem feketék.
A pörkölés felfedezése indította el a kávét világhódító útjára. A felfedezés valószínűsíthetően úgy történt, hogy a kiszáradt kávégyümölcsöket főzés közben szándékosan, vagy véletlenül lepirították. De az is lehet, hogy az elfogyasztott gyümölcsök magját vetették a tűzre. A megpörkölődött kávészemek illatát megérezve, feltehetően megpróbáltak tudatosan kávét pörkölni. A pörkölt kávét először talán elrágcsálták, majd látva hogy porózus, főzetet készítettek belőle.
Különböző szintű pörkölési szinteket különböztetünk meg, annak megfelelően, hogy milyen erős, és mennyi ideig tartó hő behatásnak tettük ki a kávét, és ezáltal milyen színárnyalatú pörkölt kávét nyertünk. így különböztethetünk meg hamburgi, bécsi, francia és olasz pörköltségi szinteket.
Az italkészítési technológiák függvényében nagyon erős összefüggés van az őrlési finomság, a választott pörköltségi szint és kialakított kávékeverék között.
Folyamata: A pörkölés során a legfontosabb fizikai változás, hogy a zöldkávébabok víztartalmának jó része elpárolog, és mindeközben a babok térfogata körülbelül 50%-kal nő. Ezáltal a pörkölt kávé szárazzá, porózussá, és őrölhetővé válik
A pörkölés során végbemenő legfontosabb kémiai változás, hogy az összetett szénhidrátok egyszerű cukrokká bomlanak, majd ezek karamellizálódnak. Ennek eredménye a kávé barnás színe. A fehérjék bomlásával íz és illatanyagok alakulnak ki. A pörkölésnek köszönhető az is, hogy a koffein felszabadul, ugyanis a nyerskávéban a koffein a csersavhoz van kötve.
A pörkölés fokról fokra
50 °C
Megindulnak a rostok primer, elsődleges elváltozásai, és a vízpárolgás.
60-70 °C
A fehérjeanyagok képlékennyé válnak.
100 °C
A nyerskávé víztartalma gyorsan párolog, megkezdődik a szemek gyors kiszáradása. Elkezdődik a szerves anyagok száraz desztillációja.
150 °C
A víztartalom eddigre elpárologott, a kávébab kiszáradt. A fehérjék denaturálódnak, elkezd rohamosan nőni a kávészemek térfogata.
150 °C-tól
A klorogénsavhoz kötött koffein szabaddá válik. A szénhidrátok egyszerű cukrokká bomlanak, majd karamellizálódnak. Gyorsul a szemek barnás elszíneződése. A fehérjék aminosavakká bomlanak. Sokféle vegyület száraz desztillációja folyamán kialakulnak az illatanyagok. Széndioxid keletkezik, ami a felületen abszorbeálódik.
180-200 °C
Ebben a szakaszban pattogások, recsegések hallhatók. Ekkor a sejtszerkezet fellazul, a szövetek a térfogat 50%-os növekedése közepette szétszakadnak. Ezeket hívják első és második reccsenésnek.
200-220 °C
Elindulhat a kávészemek szenesedése, ezért ekkor már nagyon óvatosnak és gyorsnak kell lenni a pörkölőmesternek.
A pörkölőnek tudnia kell, hogy milyen technológiával készülő kávéital alapanyagát állítja elő. Ez nem mellékes, ugyanis másfajta pörkölést igényel az eszpresszó technológia, a filteres kávé, a french press, vagy a török kávé.
A pörkölést, ugyanúgy, mint a kávékeverék összeállítását és az őrlést, alapvetően a kávékészítési technológia határozza meg.
A pörkölő üzemekben kétféleképpen pörkölhetnek. Vagy fajtánként pörkölnek, és utána állítják össze a kívánt keveréket, vagy először keverik össze a zöldkávé fajtákat a kívánt arányban és utána együtt pörkölik az elkészült keveréket.
Azonban mindkét esetben ügyelnek arra, hogy az egyes fajták azonos szintű pörköltségi fokot érjenek el, pl: olasz pörköltségi szint. Ennek az oka az, hogy az őrlés folyamán a különböző szinten pörkölt kávészemek máshogyan hasadnak, törnek az őrlőtárcsák között. Ahhoz, hogy jó kávéitalt tudjunk készíteni, egységes őrleményt kell kapnunk, aminek az alapja egységes pörköltségű babkávékeverék.
Az egyes kávéfajták íze eltérő, tehát azok keverésével az egyes íz komponensek erősíthetők, kiegészíthetők, kiegyensúlyozhatók. Így hozható létre keveréssel a fajtakávékból keverék. A fajtakávékkal ellentétben a keverékek íze a karakteresség megtartásával harmonikusabb, teltebb lehet. Az önmagukban is harmonikus ízt adó fajtakávék ritkák és értékesek.
A pörkölést, ugyanúgy, mint a kávékeverék összeállítását és az őrlést, alapvetően a kávékészítési technológia határozza meg.
A pörkölő üzemekben kétféleképpen pörkölhetnek. Vagy fajtánként pörkölnek, és utána állítják össze a kívánt keveréket, vagy először keverik össze a zöldkávé fajtákat a kívánt arányban és utána együtt pörkölik az elkészült keveréket.
Szintek:
A kávét nagyon sokféleképpen lehet pörkölni. Az utóbbi félezer év folyamán minden kávéfogyasztó kultúrkör kialakította a maga ízlése szerinti pörköltséget. Fontos kiemelni, hogy mindig a kávéízlés, a kávékészítés módja határozza meg a pörköltségi szintet.
A pörkölő mesterek nagyon sokféle pörköltségi szintet tudnak megkülönböztetni, de fogyasztói szempontból Európában négy alapvető szintet különböztethetünk meg. Ezeket pedig a színük alapján, vagy egyes kultúrkörökhöz kötve nevezték el.
A hamburgi pörkölés világosbarna színű. Alapanyaga kizárólag arabika kávé. A kávébabot durvára, érdesre őrlik, és úgynevezett karlsbadi porcelán kannában vagy filteres kávéfőzőben, forrázással készítik. A végeredmény a köznyelvben németes kávéként ismert savanykás ízű, világos, vörösesbarna színű, áttetsző, teaszerű ital. Ennek a kávénak olyannak kell lennie, hogy a porceláncsésze alján lévő virágmotívumokat a kávén keresztül látni lehessen (németül: Blümchen Kaffee).
A bécsi pörkölés középbarna. Az ehhez használt kávéfajta szintén arabika. Az ebből készített kávé a bécsi fekete, melynek létezik kisebb és nagyobb változata is. Ez a kávé már nem áttetsző, színéből eltűnik a vöröses árnyalat. Az ital ízében a savanykásság mellett megjelenik a pörkölésből fakadó enyhe kesernyés árnyalat. Ezt a kávét Bécsben szinte mindig magas zsírtartalmú tejjel, tejszínnel, tejszínhabbal fogyasztják. Az ízek így egészítik ki egymást harmonikusan.
A francia pörkölés sötétbarna, amit a kávébabok felszíne okoz. Ez a pörköltségi szint már megengedi, hogy a keverékhez robuszta fajtát adjunk. Ennél a pörköltségi szintnél jelennek meg először erőteljesen a pörkölés eredményezte ízek, már nem csupán a kávéfajták eredeti ízeit érezhetjük dominánsnak. Ez az íz élmény, amit mi magyar kávéfogyasztók kávé ízként ismerünk.
Az olasz pörkölés mélybarna, a kávébab felszínén olajkiválás látható. Ez a pörköltségi szint kiváló arabika és robuszta keverékek készítésére ad lehetőséget. A robuszta fajták adják a koffeintartalmat, ezek segítik a krémképződést, növelik az ital testességét. Az arabika fajták adják az aromákat, a lágy savasságot. Gondoljunk egy rövid, krémes espressóra, amely illatában, ízében dominánsak a pörköltségből fakadó komplex aromák: csokoládé, vanília, mogyoró.

Avatar
beo1329
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 103
Csatlakozott: 2016.03.26., szomb. 22:20
Értékelés: 4

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: beo1329 »



Hú bakker ezt jó drágán vetted:
Bachi 9 Bar-os kávéfőző

A mostani ára tényleg jobb. 2013-ban vettem és alaposan körülnéztem. Vagy nem volt elérhető, vagy csak ezen az áron. 
De azóta a Gene , a Hottop stb. árban csak felfelé mentek. A Bacchinál ez fordított.

Online
Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59471
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3276

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »



 
 
Cserébe kölcsön tudom adni a Bacchi espresso gépem. Az ára elég húzos volt, mivel Ausztráliából vettem. Kb 150000ért.
 
 

Hú bakker ezt jó drágán vetted:
Bachi 9 Bar-os kávéfőző

Avatar
beo1329
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 103
Csatlakozott: 2016.03.26., szomb. 22:20
Értékelés: 4

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: beo1329 »


Sziasztok,
 
Új vagyok a fórumon, eddig külföldön voltam aktív és tegnap találtam rá a fórumra.
Azon gondolkodok, hogy otthon szeretnék kávét pörkölni. 
Van olyan merész ember, akinek van kölcsön Gene Cafe pörkölője?
 
Cserébe kölcsön tudom adni a Bacchi espresso gépem. Az ára elég húzos volt, mivel Ausztráliából vettem. Kb 150000ért.
 
Tudom új vagyok itt és az embernek óvatosnak kell lennie a világban, így kérem javasoljatok valamit, ha van ötletetek, illetve ha egyáltalán van valakinek nélkülözni való pörkölő gépe.
 
Köszönöm!

Online
Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59471
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3276

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »


Ma pörköltem a Gene 1200-as masinával 3 adag kávét a bemutatóban.
Mind a 3 pacamara volt.
Az El Salvadorival annyi volt a gond, hogy nagyon sok volt a pernye és eltőmítette azt a rést, ahol kiszívja a ventillátor a babról leváló pernye darabokat. Mivel dupla mennyiségű volt a pernye, így feltorlódott a kis rácson és eltömődött. Próbáltam a dobot ütögetni, de sajnos nem volt elég.
Sajnos a szellőzés hiánya miatt ez a kávé picit megégett.

Online
Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59471
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3276

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »


Akkor gyorsan utalok, mert addig még nem jutottam el.
Amint láthatod, túl gyorsak vagyunk.
 
Legközelebb írd oda a megjegyzés rovatba.
Pedig direkt beírtam az eladó topikjába is ezt.
Olvass vissza.

Válasz küldése

Vissza: “Kávékultúra, Kávézók, Kávépörkölés”