A Fórum 2020-09-18-án pénteken frissítésre került.
Ha problémát láttok vagy hiányzik valami, kérjük jelezzétek!
Figyelem: a szabályzat 6.8.3.1 - es pontja alapján az adás vételi részen a "pü ment" és "válasz ment" jellegű hozzászólásokat törölni fogjuk, csakúgy mint a hely / posta adatok és ár nélkül feladott hirdetéseket.

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59499
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3277

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »



Nézzél rá erre a honlapra:
http://my-tonino.com/

Én is veszek egy ilyet.
Van Jánosnak is a legújabb.

Avatar
Sidamo
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Hozzászólások: 30
Csatlakozott: 2013.08.05., hétf. 17:38
Értékelés: 2

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: Sidamo »


Milyen eszközökkel lehet mérni a pörkölési szintet? Asgard is mért valamivel a teszthez. Van erre valami olyan eszköz, ami esetleg otthoni használatra is elérhető árban van? Tök jó lenne a saját pörköléseimet lemérni.
Nézzél rá erre a honlapra:
http://my-tonino.com/

Avatar
Wolfy999
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 251
Csatlakozott: 2015.03.01., vas. 11:08
Értékelés: 8

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: Wolfy999 »

Milyen eszközökkel lehet mérni a pörkölési szintet? Asgard is mért valamivel a teszthez. Van erre valami olyan eszköz, ami esetleg otthoni használatra is elérhető árban van? Tök jó lenne a saját pörköléseimet lemérni.

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59499
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3277

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »


Ha ez a 78 oldal tartalmas, és hasznos, akkor megéri az árát. De ahogy itt olvasom, otthoni kis pörkölőhöz nem az igazi. Van ajánlott, vagy az alapokat lefektetni azért már ez is jó?
Vedd meg és majd rájössz mennyire tartalmas.
Van benne pár érdekes infó, de nem igazán az otthoni pörkölők számára.
Lehet Klaus német nyelvű könyve érdekesebb lenne az otthoni pörkölőknek.

Vendég

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: Vendég »



Megjött a pörkölős könyv.
78 oldalért elég húzós ár 12000 Ft. 

 
Ha ez a 78 oldal tartalmas, és hasznos, akkor megéri az árát. De ahogy itt olvasom, otthoni kis pörkölőhöz nem az igazi. Van ajánlott, vagy az alapokat lefektetni azért már ez is jó?

Avatar
spencer-hill
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 862
Csatlakozott: 2015.03.03., kedd 16:57
Értékelés: 37

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: spencer-hill »



Szerintem ilyen kis gépen ez egyáltalan nem használható, annyira instabil. Pörköléskor nagyon fontos a környezeti paraméterek fixálása, pont ma írt erről talán Perger? Ma a babig jutott, ami fontos szerintem a léghő és pára sokkal fontosabb, szívtunk eleget mire rájöttünk. Nagyon hihetetlen és banális, de pl ez is számít.
Sajnos jó könyvet nem tudok, de zárt fb csoportban néha jönnek fel jó ötletek. Mikor én próbáltam Rao módszerét 3 napig tényleg jó volt a kávé, utána 3 nappal halálra döglött. Vevők nem annyira tolerálják. Van egy srác aki nagyon mikro pörkölő 25kgs géppel nyomja, van olyan nap mikor nem pörköl mert nem olyan az idő. Tök röhelyesen hangzik, de a gyakorlat azt mutatja nem teljes hülyeség, tény hogy tudtommal mért adat nem támasztja alá.
Az a baj ezzel a kávéval hogy olyan bitang egyszerűnek hangzik elmondva, és akár ma is szinte semmit nem tudunk róla, többnyire a ködöt szurkáljuk. Ha néha eltalálunk valamit elsőre az se biztos hogy barát vagy ellenség.

Köszi az infókat. Akkor ezek szerint rossz irányba rohamoztam. Csak beszerzek csövet és megpróbálok bent pörizni. 
Nem akarom túldimenzionálni a Gene-t, csak gondoltam az alapokat ha lehet megpróbálom javítani körülötte. De akkor ennél vannak célravezetőbb intézkedések is. 
Abszolút el tudok fogadni bármilyen banálisnak tűnő dolgot ebben a témában is, hiszen ez a téma még érzékenyebb mindenre. 

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59499
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3277

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »


Persze pont a lényeget hagytam le. Szerintem valahogy bent kellene pörkölni, és a füstőt kivezetni. Hideg párás levegőben ez a kis gép nem lesz jó. Szagelszívó? A kimenő levegőt nem biztos hogy érdemes lefogni, nehogy leégjen a patron. A gene alulról egy ventilátoron szívja a levegőt, ha fontosnak érzed, oda lehet szabályozhatót berakni. Szerintem nem érdemes.
Jánossal is sokat beszélgettem erről.
Ő azt tapasztalta, hogy télen a harmadik pörkölés az igazi.
 
Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy ahol elsősorban drága kávékat pörkölnek, ott mi történik ez első kettővel.
Nálunk ez nem gond, mert az első kettő mindig egy nagy tételű olcsó blend. 100 kilóba az belefér, hogy az első kettő csak 90%-os.

Avatar
Asgard
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1928
Csatlakozott: 2012.11.05., hétf. 13:00
Értékelés: 193

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: Asgard »

Persze pont a lényeget hagytam le. Szerintem valahogy bent kellene pörkölni, és a füstőt kivezetni. Hideg párás levegőben ez a kis gép nem lesz jó. Szagelszívó? A kimenő levegőt nem biztos hogy érdemes lefogni, nehogy leégjen a patron. A gene alulról egy ventilátoron szívja a levegőt, ha fontosnak érzed, oda lehet szabályozhatót berakni. Szerintem nem érdemes.

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59499
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3277

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »


Az a baj ezzel a kávéval hogy olyan bitang egyszerűnek hangzik elmondva, és akár ma is szinte semmit nem tudunk róla, többnyire a ködöt szurkáljuk. Ha néha eltalálunk valamit elsőre az se biztos hogy barát vagy ellenség.
Jánost egyszer meghívom hozzánk egy találkozóra.
Még úgysem volt nálunk.
Majd akkor a pörkölésre helyezzünk a hangsúlyt, meg a kóstolásra.

Avatar
Asgard
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1928
Csatlakozott: 2012.11.05., hétf. 13:00
Értékelés: 193

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: Asgard »



Igen, ez nekem is szemet szúrt. Ennek alapján a Ti például Kenya AA Bécsi pörkölésetek (emlékeim szerint) inkább húz a Full city felé. 
 
A könyv taglalja a légáramlat fontosságát is. Azt írja, hogy "A kávépörkölés a pörkölési ciklus elején kevés, majd később több légáramlatot igényel. Amikor a babok elkezdik a füstöt kibocsátani és ledobni a pernyét, több légáramlásra van szükség" .
Ennek kapcsán csináltam egy kis "tuningot" a Gene pernye gyűjtőjére. Ez látható a képen (nem röhög... ) . Dizájn versenyt nem nyernék vele, viszont legalább stílszerű maradtam. A pernyegyűjtő oldalán van egy sapka amire csövet lehet kötni a füst elvezetésre. Ide applikáltam rá egy Illy-s kávés dobozt, aminek letekerhető a teteje. Két ok miatt nem hosszú spiko csövet tettem rá, az egyik, hogy amúgy is a teraszon pörkölök, így nem lenne funkciója a hosszú csőnek, a másik, hogy ezzel a kis dobozzal könnyebb szabályozni a légáramlást és nem fogja vissza a hosszú cső a levegő kiáramlását. Az első ciklusban le van zárva a teteje, a füstös ciklusban pedig akár teljesen le tudom venni, vagy csak félig. A lényeg hogy szabályozható. A pernye meg gyakorlatilag leül a doboz aljára. Az a néhány ami meg kiröpül, annak meg jó utat. Majd a gyakorlat megmutatja, hogy mit javít ez.
 
Szerintem ilyen kis gépen ez egyáltalan nem használható, annyira instabil. Pörköléskor nagyon fontos a környezeti paraméterek fixálása, pont ma írt erről talán Perger? Ma a babig jutott, ami fontos szerintem a léghő és pára sokkal fontosabb, szívtunk eleget mire rájöttünk. Nagyon hihetetlen és banális, de pl ez is számít.Sajnos jó könyvet nem tudok, de zárt fb csoportban néha jönnek fel jó ötletek. Mikor én próbáltam Rao módszerét 3 napig tényleg jó volt a kávé, utána 3 nappal halálra döglött. Vevők nem annyira tolerálják. Van egy srác aki nagyon mikro pörkölő 25kgs géppel nyomja, van olyan nap mikor nem pörköl mert nem olyan az idő. Tök röhelyesen hangzik, de a gyakorlat azt mutatja nem teljes hülyeség, tény hogy tudtommal mért adat nem támasztja alá.
Az a baj ezzel a kávéval hogy olyan bitang egyszerűnek hangzik elmondva, és akár ma is szinte semmit nem tudunk róla, többnyire a ködöt szurkáljuk. Ha néha eltalálunk valamit elsőre az se biztos hogy barát vagy ellenség.

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59499
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3277

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »


Van magyarul? Nekem angol van. Nekem ez a könyv kevésbé tetszett, sok témában felületes, néha meg caak részinfók vannak benne. Mondjuk persze ha leirná a tutit, ki akarna konzultációért fizetni?
Most jelent meg.
Fél óra alatt átfutottam rajta.
Van benne pár érdekes dolog, de nem túl sok.

Avatar
spencer-hill
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 862
Csatlakozott: 2015.03.03., kedd 16:57
Értékelés: 37

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: spencer-hill »


Van magyarul? Nekem angol van. Nekem ez a könyv kevésbé tetszett, sok témában felületes, néha meg caak részinfók vannak benne. Mondjuk persze ha leirná a tutit, ki akarna konzultációért fizetni?
Jogos. 
 
Pörkölés tekintetében olvastál esetleg olyat ami neked jobban bejött?

Avatar
spencer-hill
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 862
Csatlakozott: 2015.03.03., kedd 16:57
Értékelés: 37

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: spencer-hill »



 
Ami még picit fura volt számomra, az a pörkölési idő.
Mi picit tovább pörköljük.
Az elnevezésekben is nagy kavar van.

Igen, ez nekem is szemet szúrt. Ennek alapján a Ti például Kenya AA Bécsi pörkölésetek (emlékeim szerint) inkább húz a Full city felé. 
 
A könyv taglalja a légáramlat fontosságát is. Azt írja, hogy "A kávépörkölés a pörkölési ciklus elején kevés, majd később több légáramlatot igényel. Amikor a babok elkezdik a füstöt kibocsátani és ledobni a pernyét, több légáramlásra van szükség" .
Ennek kapcsán csináltam egy kis "tuningot" a Gene pernye gyűjtőjére. Ez látható a képen (nem röhög... ) . Dizájn versenyt nem nyernék vele, viszont legalább stílszerű maradtam. A pernyegyűjtő oldalán van egy sapka amire csövet lehet kötni a füst elvezetésre. Ide applikáltam rá egy Illy-s kávés dobozt, aminek letekerhető a teteje. Két ok miatt nem hosszú spiko csövet tettem rá, az egyik, hogy amúgy is a teraszon pörkölök, így nem lenne funkciója a hosszú csőnek, a másik, hogy ezzel a kis dobozzal könnyebb szabályozni a légáramlást és nem fogja vissza a hosszú cső a levegő kiáramlását. Az első ciklusban le van zárva a teteje, a füstös ciklusban pedig akár teljesen le tudom venni, vagy csak félig. A lényeg hogy szabályozható. A pernye meg gyakorlatilag leül a doboz aljára. Az a néhány ami meg kiröpül, annak meg jó utat. Majd a gyakorlat megmutatja, hogy mit javít ez.    


Avatar
Asgard
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1928
Csatlakozott: 2012.11.05., hétf. 13:00
Értékelés: 193

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: Asgard »



Megjött a pörkölős könyv.
78 oldalért elég húzós ár 12000 Ft. 
Van magyarul? Nekem angol van. Nekem ez a könyv kevésbé tetszett, sok témában felületes, néha meg caak részinfók vannak benne. Mondjuk persze ha leirná a tutit, ki akarna konzultációért fizetni?

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59499
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3277

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »



Az tény, hogy én is meglepődtem amikor kibontottam a csomagot, és egy vékonyka könyv volt benne. Azt nem tudom megítélni, hogy lehetett e volna még ezeken kívül bármit is írni a témáról, de összességében sok érdekes infót meg lehetett tudni belőle. A könyv főként a nagyüzemi pörkölésről szól, illetve a nagyobb pörkölő gépek felépítéséről, de néhány dolgot át lehet vetíteni a házi pörkölésre is szerintem. 
 
Habár nem kételkedve Németh János (Kapuczíner) szavaiban, de a könyv is ráerősített arra, hogy a sötétebb pörkölés gyorsabban veszít a frissességéből (öregszik), mint a világos pörkölésű. Illetve számomra az is egy érdekes infó volt, hogy a pörkölés során a kávéban lévő koffein mennyisége nem változik. Viszont ha készítünk egy világos pörkölésű kávéból és egy sötétebből 1-1 csésze kávét, amikhez súlyban ugyan akkora mennyiségű őrleményt használunk akkor a sötétebből készültben lesz nagyobb mennyiségű a koffein, mivel a sötétebből többet kellett ledarálni ugyan ahhoz a súlyhoz. Ez bennem egy tévhit volt (és szerintem még vagyunk így egy páran), hogy minél sötétebbre van pörkölve egy kávé annál kevesebb benne a koffein.

Nekem is tetszett, de én ezeket az infókat ingyen és megtudhattam volna Jánostól.
80%-a számomra nem volt érdekes, de volt benne számomra is új infó.
A dupla falú pörkölőkről eddig még nem olvastam. Ez lehet a titka miért nem stabilak a kínai vas lemezes pörkölők.
János azt mondta, hogy 10 kiló alatt nem az igaziak a pörkölő gépek.
 
Ami még picit fura volt számomra, az a pörkölési idő.
Mi picit tovább pörköljük.
Az elnevezésekben is nagy kavar van.

Avatar
spencer-hill
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 862
Csatlakozott: 2015.03.03., kedd 16:57
Értékelés: 37

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: spencer-hill »


Valóban.
Az tény, hogy én is meglepődtem amikor kibontottam a csomagot, és egy vékonyka könyv volt benne. Azt nem tudom megítélni, hogy lehetett e volna még ezeken kívül bármit is írni a témáról, de összességében sok érdekes infót meg lehetett tudni belőle. A könyv főként a nagyüzemi pörkölésről szól, illetve a nagyobb pörkölő gépek felépítéséről, de néhány dolgot át lehet vetíteni a házi pörkölésre is szerintem. 
 
Habár nem kételkedve Németh János (Kapuczíner) szavaiban, de a könyv is ráerősített arra, hogy a sötétebb pörkölés gyorsabban veszít a frissességéből (öregszik), mint a világos pörkölésű. Illetve számomra az is egy érdekes infó volt, hogy a pörkölés során a kávéban lévő koffein mennyisége nem változik. Viszont ha készítünk egy világos pörkölésű kávéból és egy sötétebből 1-1 csésze kávét, amikhez súlyban ugyan akkora mennyiségű őrleményt használunk akkor a sötétebből készültben lesz nagyobb mennyiségű a koffein, mivel a sötétebből többet kellett ledarálni ugyan ahhoz a súlyhoz. Ez bennem egy tévhit volt (és szerintem még vagyunk így egy páran), hogy minél sötétebbre van pörkölve egy kávé annál kevesebb benne a koffein.

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59499
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3277

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »



Nekem is megjött múlt pénteken. 
Vannak még elvetemült árak. Itt az angol verzió sem olcsóbb, sőt... http://cookbooks.hu/konyv/the-coffee-roasters-companion

Valóban.

Avatar
spencer-hill
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 862
Csatlakozott: 2015.03.03., kedd 16:57
Értékelés: 37

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: spencer-hill »



Megjött a pörkölős könyv.
78 oldalért elég húzós ár 12000 Ft. 

Nekem is megjött múlt pénteken. 
Vannak még elvetemült árak. Itt az angol verzió sem olcsóbb, sőt... http://cookbooks.hu/konyv/the-coffee-roasters-companion

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59499
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3277

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »


Megjött a pörkölős könyv.
78 oldalért elég húzós ár 12000 Ft. 


Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59499
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3277

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »


http://www.mediaklikk.hu/video/gasztroa ... oly-mente/
 
Gasztroangyal Ipoly mente
52 perc
A Gasztroangyal az Ipolyhoz utazik, bejárva a folyó határon túli környékét is. Marcsi erdészekkel indul túrázni, majd pedig ostyát készít, felfedez egy kávépörkölő manufaktúrát
 
sajnos a kávés rész később kezdődik.

Avatar
horvath73
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 87
Csatlakozott: 2016.09.13., kedd 19:12
Értékelés: 2

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: horvath73 »

Megérkeztek a kávék, minden ok, köszönöm. A brazil gusto ant. egy részét le is pörköltem,Nagyon szépen reccsent.A nicaraguai SAn Juan del Rio Coco már érdekesebb volt, finom citrus aroma szabadult fel, jóval aromásabb.Ez is szépen pörkölõdött.Üdv.

Avatar
fülelek
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 6180
Csatlakozott: 2005.08.08., hétf. 20:44
Értékelés: 2991
Tartózkodási hely: Csobánka

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: fülelek »

A kézi pörkölés legnagyobb előnye, hogy nagyon jól lehet látni a kávészemek állapotát, és azonnal lehet változtatni a hőközlésen (a hőlégfúvó távolságának változtatásával), valamint ha úgy gondoljuk, hogy pont jó, akkor nagyon gyorsan le lehet hűteni -kiöntöm egy nagy felületű tepsibe, amit kőpadlóra helyezek. Ha lehűlt 30 fok alá, akkor beöntöm a tároló zacskójába. Az avxcaféban kapható műanyag 250gr zippzáras szelepes zacskó abszolút bevált a tárolást illetően, a felhasználás előtti várakozási idő lecsökkent 1-2napra, és utána a minőség konstans marad 8-10 napig, az alatt meg el is fogy az adag...

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59499
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3277

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »


Szuper! Akkor valóban jó irányba próbálkozok.
Érezni fogod, mert eléggé füstöl a végén.
Csinálj hozzá profilokat.
 
Itt a topikban ha visszalapozol a legelejére, rengeteg infót raktam be erről a típusról.
 
http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... ?p=1509779
Innentől előre rengeteg infó megtalálható.

Vendég

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: Vendég »



A nyerskávétól is függ, de kb 195-198 fok volt nálam is.
Régebben picit sötétebbre pörköltem mindegyiket, de már én is a világosabbat csípem.

Szuper! Akkor valóban jó irányba próbálkozok.

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59499
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3277

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »



Ki mennyire szokott felmenni a bab hőmérséletével, prökölés végére?
Én kb. 195 fokon tartottam a végén ameddig szemre megefelelőnek nem láttam és 16-17 percig pörköltem.

A nyerskávétól is függ, de kb 195-198 fok volt nálam is.
Régebben picit sötétebbre pörköltem mindegyiket, de már én is a világosabbat csípem.

Válasz küldése

Vissza: “Kávékultúra, Kávézók, Kávépörkölés”