A Fórum 2020-09-18-án pénteken frissítésre került.
Ha problémát láttok vagy hiányzik valami, kérjük jelezzétek!
Figyelem: a szabályzat 6.8.3.1 - es pontja alapján az adás vételi részen a "pü ment" és "válasz ment" jellegű hozzászólásokat törölni fogjuk, csakúgy mint a hely / posta adatok és ár nélkül feladott hirdetéseket.

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Vendég

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Nem hat, ezzel kereskedelmi mennyiseget porkolni megőrülés kategoria, teljesen alkalmatlan rá. 250 grammonkent/fel ora, esetleg idomilliomosoknak lehet. De a gep sem birja. Otthon vagy par ember, barati kor igenye viszont kielegitheto vele. Illetve tanulasnak, kiserletezesnek sem rossz.

Avatar
dualcs5000
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 795
Csatlakozott: 2007.01.03., szer. 17:38
Értékelés: 378

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: dualcs5000 »


Igen
 
érdekes.
ezek szerint alkalmas ez a kis gép is kereskedelmi mennyiségben pörkölni?
vajon készít-e vmiféle profilokat paljoc kollegusz a különféle zöldekhez,
vagy csak time and temperature, oszt hadd menjen?
ilyenkor tud hiányozni a (setup) mentés lehetőség.
persze csak a haladós változatra gondoltam. (előmelegít, menetközben leállít, hőmérsékletet változtat stb.)
 
Összegezve:
egyéni véleményem (használva a GENE-t)
házi esetleg mintapörkölésre alkalmas,
üzletszerű, kereskedelmi célú tevékenységre nem.

Avatar
dualcs5000
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 795
Csatlakozott: 2007.01.03., szer. 17:38
Értékelés: 378

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: dualcs5000 »


csak egy kérdés Paljoc kartárstól:
 
tényleg a kis GENE pörkölővel készíti a kávéit?

Avatar
silverskin
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 360
Csatlakozott: 2013.07.17., szer. 21:55
Értékelés: 23

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: silverskin »


Nálad (valszeg) szerintem többnyire el kell menni a második reccsig. A Gene-t tetszőlegesen előmelegítheted. Én nemcsak 95 fokig mennék, hiszen a "nagydobos" gépek klasszikus profiljához magasabb kiindulóhőmérséklet tartozik. A hűtést soha nem bízom Gene-re, hanem az űrtartalmat egy nagy tepsire borítom, ami lénygesen hatékonyabb hűtést eredményez, pláne ha az első hőátadás után, még egy tepsit használok. A Gene-t így melegen újrastartolom a következtő töltettel, ha szükséges vagy üresen helyezem vissza dobot és hűtőfunkcióra kapcsolok. Külső hűtéssel gyakorlatilag a gépet is kíméled, hiszen egy üres dobot feltétlen kevésbé megterhelő lehűteni, mint egyet 220g forró kávéval töltve. Óvatosnak kell lenni persze, mert ha rosszul fogod meg, akkor könnyen előfordulhat, hogy eldobod/elejted a dobot (HOT SURFACE!!!).
 
Nem lehet sablonosan kijelenteni, mikor érsz Gene-nel az első crack-ig, hiszen van jónéhány paraméter, ami nem feltétlen konstans (célhőmérséklet, töltet súlya, a környező hőmérsékletre rendkívül érzékeny egy ilyen kis tömegű pörkölő, előmelegített vagy hideg géppel indítod, milyen magot raksz be csak úgy hevenyészve felsorolva). Paljoc feltehetően teljes (250g) töltetre, max hőmérsékletre és hideg indításra gondolt. Én nem blendelnék zölden. 
 
De ne vessz el már most a részletekben! Elsőre azt javasolnám, hogy hidegen indítsd, Gene-nel hűts és figyeld a mag színének változását, a füst intenzitását, és örülj ha elsőre elcsíped az első reccseket (a pernyesöprő lapátka és a magok zaja ugyanis kissé bezavar)! Ezt - szerintem - meg kell tanulni hallani.
 
Nem ördöngősség az előmelegítés és külső hűtés/permanens pörkölés sem, de először barátkozz meg a géppel, mielőtt a "versenypályára" viszed, hogy kihozd belőle a max-ot.
 
Üdv!
 
G.

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59499
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3277

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »


A többi kávénál is a második reccsenésre kell figyelni?
Most olvasgatom alaposabban a pörkölésről a beírásokat:
 
Paljoc ezt írta egy másik helyen:
"A Genén jelenlegi körülmények között, kint a garázsban kb. a 12-13 perc környékén jön az első és tart a 14-15 percig blendtől függően, ahogy kipattog a 3-4 féle fajta. A második reccs 16-17 között jön, éles apró pattogás formájában.
Lehet hagyni pattogni akár 30-40 mp-et is nyugodtan, nem lesz olajban tucsogás, nem ég szénné."
 
"Én jelenleg 235-245 fok közötti KIJELZŐ SZERINTI értékekkel pörkölök. Hogy a bab ilyenkor mennyire hevül, arról gőzöm sincs...de pattog, ha nem is túl hangosan."
Blend pörkölés:
"Én így otthoni viszonylatban minden esetben blend formájában, az arabica komponensekkel együtt pörkölöm a robusta kávét. Mivel a 25 dkg pörkölő kapacitás pörkölésenként 3-4 dkg robit kér, nem pörkölöm le külön. Általában a sötétebbre húzott blendbe teszem ezt a kis mennyiségű indiai cherry-t egy topictársnak, akinek viszont határozott igénye eme kávé jelenléte az alkotó elemek között.+
amadea:
"Mostanában kezdtem el a Gene-vel pörkölni és nagyon jó tapasztalataim vannak. Szép, egyenletesen pörköl és hamar vissza is hűti a szemeket. Ha már 100C alá megy a hűtés akkor már öntöm ki egy fém tálcára. Közepesre pörkölök, általában az első reccs után nem sokkal kezdem a hűtést. Jól hallhatóak a crack-ek még plusz ventillátor mellett is. Ugyanis a füst volt nagy gondom, ezért a pörkölő mellé állítottam egy szobai ventillátort, ami az ablak felé nyomja a füstöt. Az viszont meglepett, hogy viszonylag lassan megy föl a hőmérséklet. Mire eléri a 230-240C-ot, addigra már csak kb. 7 perc van a pörkölés végéig, de ez menetközben is állítható. Azt nem tudom hányszor ajánlatos egymás után pörkölni vele, én kettőt próbáltam, fél óra hűtés után (ez ilyenkor fűtetlen helyiségben nem nehéz), viszont azzal számolni kell, hogy a második töltetnél kissé magasabb hőmérsékletnél indul. Vajon számítana valamit, hogyha már eleve meleg pörkölőben indulna a folyamat? Mint sütésnél, amikor azt javasolják, hogy "előmelegített sütőben"? Ez viszont a Gene-nél aligha kivitelezhető."
 
Paljoc:
"Ezt is elo lehet melegiteni, par percig uzemeltesd 95 fokon, aztan kikapcs es mehet
bele a bab."
 
Amadea:
"Mindig közepesre pörkölök, az első crack után kezdem a hűtést. Nem kifejezetten olajos, de nem is csontszáraz az üveghenger."
 
Sok érdekes infót megtudtam a kis Gene pörkölőről.
Remélem nem bánják, hogy itt  olvashatják ezeket mások is.

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59499
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3277

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »


A pörkölést a 2. reccs kezdetekor, de legkésőbb utána 15mp-cel fejezd be. Azt mondanám erre, hogy igyekezzetek meghallani a második reccset, de Gene-nél ez nem kis kihívás. Nem is ez a lényeg. Ezafajta szofisztikált pörkölés ráér később is. Ha Gene-nel pörköltök és nem vagytok totál fakezűek, nem lesz nehéz klasszisokkal ízletesebb kávékat produkálnotok, mint a boltokban kaphatók. Jótanács: ne az aranyárban mért zöldekkel kezdjetek :-)!
A többi kávénál is a második reccsenésre kell figyelni?

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59499
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3277

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »



10,11:40-12:20 
11,12:20-13:00  világos francia
12,13:00-14:00
13,14:00-tól 
 
Ahogy nézem a képeket és a hozzátartozó időt, könnyen el lehet szúrni a végén.

Szóval kb 13 percig kell pörkölnöm, ha francia pörkölést szeretnék?



Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59499
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3277

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »


A pörkölést a 2. reccs kezdetekor, de legkésőbb utána 15mp-cel fejezd be. Azt mondanám erre, hogy igyekezzetek meghallani a második reccset, de Gene-nél ez nem kis kihívás. Nem is ez a lényeg. Ezafajta szofisztikált pörkölés ráér később is. Ha Gene-nel pörköltök és nem vagytok totál fakezűek, nem lesz nehéz klasszisokkal ízletesebb kávékat produkálnotok, mint a boltokban kaphatók. Jótanács: ne az aranyárban mért zöldekkel kezdjetek :-)!
Köszi.
természetesen vettem olcsóbbakat is.

Avatar
silverskin
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 360
Csatlakozott: 2013.07.17., szer. 21:55
Értékelés: 23

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: silverskin »



Die Röstung sollte mindesten bis zum Anfang, maximal bis so um 15 Sekunden in das 2.Knacken hinein erfolgt.
 
Azt a 15 mp-et viszont nem értem.Nem lehet, hogy 15 perc akar lenni?

 
A pörkölést a 2. reccs kezdetekor, de legkésőbb utána 15mp-cel fejezd be. Azt mondanám erre, hogy igyekezzetek meghallani a második reccset, de Gene-nél ez nem kis kihívás. Nem is ez a lényeg. Ezafajta szofisztikált pörkölés ráér később is. Ha Gene-nel pörköltök és nem vagytok totál fakezűek, nem lesz nehéz klasszisokkal ízletesebb kávékat produkálnotok, mint a boltokban kaphatók. Jótanács: ne az aranyárban mért zöldekkel kezdjetek :-)!

Avatar
Asgard
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1928
Csatlakozott: 2012.11.05., hétf. 13:00
Értékelés: 193

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: Asgard »



Az árát 2 év alatt visszahozza és akkor ez nagyon pesszimista számítás volt.
Ha összefogunk páran, akkor a nyerskávé is olcsóbb lenne.
Én kifejezetten a különleges drága kávék miatt vettem.
Ezekkel akarok játszadozni.
 
Szerintem a pörkölésbe is nagyon gyorsan bele lehet jönni.
Sok variáció nincs.A forgalmazó oldalán is elég sok gyakorlati tanács megtalálható.
A kávéknál még arra is kitér, hogyan pörköljék némely típust.
Pl:
http://www.rohkaffeebohnen.de/index.php ... 2f656c4b89
"
Röstempfehlung:
Auch hier ganz besonders darauf achten, dass die Röstung der Bohnen bei nicht so übermäßig hohen Temperaturen, also keine 250°C, sondern überwiegend bei 235°C bis 240°C stattfindet. Die Röstung sollte mindesten bis zum Anfang, maximal bis so um 15 Sekunden in das 2.Knacken hinein erfolgt. Bewährt hat sich auch, mit 210°C zu starten, und nach ca. 5 bis 6 min die Röstung mit 235 bis 240°C fortzusetzen. Und auch hier den Röstverlauf mit den eingestellten Röstparametern der Röstmaschine protokollieren."
 
Ha jól értelmezem, akkor azt írja, pörköljünk 235-240 fokon, de 5-6 percig állítsuk 210 fokra és csak utána 235-re.
Azt a 15 mp-et viszont nem értem.Nem lehet, hogy 15 perc akar lenni?

A 2. tól 15perc biztos nem. Van video, ahogy mutatják ahogy pörkölődik, ahogy láttam a 2. után nem sokat kell már pörkölni. Ahogy nézem a linket amit hivatkoztam a 2. 30mp-1perc intervallum alatt zárul, utána lényegében nem pörkölnek tovább hanem lehűtik a rendszert. Megkérdem nagymamát sima fémhengerben vezették elő ezt régebben .

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59499
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3277

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »



Ez a pörkölő téma megfogott. Szóval azért a fúrógépes megoldásnál szofisztikáltabb kérdés ez:
 
http://coffeesnobs.com.au/reviews/GeneCafeCBR101.pdf
 
Végén még én is veszek egyet .

Az árát 2 év alatt visszahozza és akkor ez nagyon pesszimista számítás volt.
Ha összefogunk páran, akkor a nyerskávé is olcsóbb lenne.
Én kifejezetten a különleges drága kávék miatt vettem.
Ezekkel akarok játszadozni.
 
Szerintem a pörkölésbe is nagyon gyorsan bele lehet jönni.
Sok variáció nincs.A forgalmazó oldalán is elég sok gyakorlati tanács megtalálható.
A kávéknál még arra is kitér, hogyan pörköljék némely típust.
Pl:
http://www.rohkaffeebohnen.de/index.php ... 2f656c4b89
"
Röstempfehlung:
Auch hier ganz besonders darauf achten, dass die Röstung der Bohnen bei nicht so übermäßig hohen Temperaturen, also keine 250°C, sondern überwiegend bei 235°C bis 240°C stattfindet. Die Röstung sollte mindesten bis zum Anfang, maximal bis so um 15 Sekunden in das 2.Knacken hinein erfolgt. Bewährt hat sich auch, mit 210°C zu starten, und nach ca. 5 bis 6 min die Röstung mit 235 bis 240°C fortzusetzen. Und auch hier den Röstverlauf mit den eingestellten Röstparametern der Röstmaschine protokollieren."
 
Ha jól értelmezem, akkor azt írja, pörköljünk 235-240 fokon, de 5-6 percig állítsuk 210 fokra és csak utána 235-re.
Azt a 15 mp-et viszont nem értem.Nem lehet, hogy 15 perc akar lenni?

Avatar
Asgard
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1928
Csatlakozott: 2012.11.05., hétf. 13:00
Értékelés: 193

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: Asgard »


Ez a pörkölő téma megfogott. Szóval azért a fúrógépes megoldásnál szofisztikáltabb kérdés ez:
 
http://coffeesnobs.com.au/reviews/GeneCafeCBR101.pdf
 
Végén még én is veszek egyet .

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59499
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3277

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »



hááát
azért még is csak úgy tűnik
(nem kell hozzá, hogy egy Pataki legyen az ember,)
de a számok alapján megéri az otthoni pöri...
 

Nem ennyire egyszerű a dolog.
Nem mindegy, hogy mekkora tételben veszed a nyerskávét.
1 Kg és 100 Kg-os ár között lehet akár 100-150 % is az árkülönbség.
Hawai Cona nyerskávéra sokkal jobb árat kaptam Mo-ról, mint a németektől.
http://www.docklands-coffee.de/rohkaffe ... cy-100.php
Ráadásul friss a kávé.
Mint már sokszor írtam, érdemes összefogni sok dologban.

Avatar
dualcs5000
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 795
Csatlakozott: 2007.01.03., szer. 17:38
Értékelés: 378

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: dualcs5000 »


hááát
azért még is csak úgy tűnik
(nem kell hozzá, hogy egy Pataki legyen az ember,)
de a számok alapján megéri az otthoni pöri...
 
most beszéltem egy magyar kv forgalmazóval
és bizony ölég durva a különbség a nyers és a pörkölt szemek 
árai között...
 
úgy hogy vagy ettől a Frické-től v. mástól de azt hiszem muszáj lesz 
beszerezni előbb v. utóbb vmi kis faszenesítőt!
 


Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59499
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3277

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »


Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59499
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3277

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »


Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59499
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3277

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »


Már vettem nyers kávét is.
Lassan akkora mennyiség lesz, mint egy pörkölő üzemnek.
Elsősorban  a különlegességekre hajtok.
Mai rendelésem:
http://www.rohkaffeebohnen.de/index.php ... x&cPath=21

INDIA - Monsoon Malabar Premium Robusta, AA
Stradivari-Blend

 INDONESIEN - Sumatra Blue Batak

KENYA - AA Super Plus, Gourmet Café

 BOLIVIEN - Cantón Illimani Organic certified

JAMAIKA-Blue Mountain: Clifton Mount Estate Coffee 
ETHIOPIA - SIDAMO Woltuna Grade 2- "Cherry Red"
COLOMBIA - Finca Santa Barbara; Supremo-Lot N° 244
Ezen kívül rendeltem még ezekből a Kapuczinertől:
Ausztrália Skyburry
Hawai Cona.
Kb 2 évi mennyiséget megvettem.
 
A JAMAIKA-Blue Mountain-ből fogok még rendelni, így egy darabig el leszek látva abból is.
 
 


Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59499
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3277

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »


10,11:40-12:20 
11,12:20-13:00  világos francia
12,13:00-14:00
13,14:00-tól 
 
Ahogy nézem a képeket és a hozzátartozó időt, könnyen el lehet szúrni a végén.
 









Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59499
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3277

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »


6,10:00-10:30
7,10:30-11:00   első repedések
8,11:00-11:30
9,11:30-11:40









Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59499
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3277

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »


Mivel még sosem pörköltem kávét, így biztosan minden infó nekem is jól jön.
 
Kávépörkölés:
http://www.rohkaffeebohnen.de/index.php ... section=32
Itt egész jól le van írva a folyamat.
1,00:00-06:30  180 ° C
2,06:30-08:00
3,08:00-09:00
4,09:00-09:20
5,09:20-10:00
 
 











Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 59499
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3277

Kávépörkölés, pörkölési szokások

Hozzászólás Szerző: AVX »


Szerintem ez is megérdemel egy külön topikot.
Ma vettem egy Gene házi pörkölőt.
Biztosan megéri erről a témáról is bővebben beszélni.

Válasz küldése

Vissza: “Kávékultúra, Kávézók, Kávépörkölés”