A fórum 2019. február 1-én frissítésre került
Kérünk titeket, ha valami problémát találtok, jelezzétek a postmaster@avx.hu email címre

A legnagyobb változás, hogy a fájl csatolmány rendszernek most már rendesen kell működnie

Lemezek, zenék

Moderátor: cables

Online
Avatar
cables
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3458
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 839

Re: Lemezek, zenék

Hozzászólás Szerző: cables » 2018.12.12., szer. 17:30

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY szervezésében a Budapest Jazz Clubban 2018. 15-én, KIVÉTELESEN SZOMBATON
20.00 órai KEZDETTEL az OLÁH KRISZTIÁN TRIÓ játszik

A zongorista OLÁH KRISZTIÁN 17 éves korában elnyerte a Marosvásárhelyi Nemzetközi Jazz Verseny szólista díját, illetve nagy sikerrel szerepelt az elkövetkezendőévekben számos európai versenyen Angliában, Litvániában és Hollandiában. Már mindössze 20 évesen a 2015-ös Montreux Jazz Fesztivál szóló zongora versenyének harmadik helyezettje lett, majd ezt követően egy két hetes akadémiai program keretén belül olyan nevekkel koncertezett együtt, mint Al Jarreau, Kurt Rosenwinkel, Nils-Petter Molvaer vagy Joe Sanders. Ugyanebben az évben a Junior Prima Díj, Creative Art Díj és Gramofon Magyar Jazz Díj nyertese. 2016-ban az év fiatal jazz zenészének választotta a Magyar Jazz Szövetség. 2017-ben elnyerte egerben a Szepesi György-díjat, illetve az Orszáczky-díjat, amit a Magyar Zeneszerzők Egyesülete adományozott neki.

Triójában partnerei, ORBÁN GYÖRGY nagybőgőn és CSÍZI LÁSZLÓ dobon, az ország legkeresettebb jazz-muzsikusai közé tartoznak. Tökéletes partnerek a spontán kollektív improvizációhoz vagy Krisztián egyedi szerzeményeinek kreatív megformálásához.

Belépőjegy:1600 forint nyugdíjasoknak: 1200 forint
jazztanszakos hallgatóknak (diákigazolvány felmutatásával) ingyenes

A BJC CÍME: BP.XIII. HOLLÁN ERNŐU. 7.

Online
Avatar
cables
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3458
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 839

Re: Lemezek, zenék

Hozzászólás Szerző: cables » 2018.12.10., hétf. 22:52

Ma este kapcsolgattam a TVt és megálltam egy percre a Való Világ adásán. Arra gondoltam, hogy miért lehet büntetlenül hazug, erkölcstelen, mesterkélten primitív, a valóságos világnál sokkal rosszabb képet festő műsorokat sugározni.

Aztán katt és jött ez a klip. Egy fiú, egy lány, pillantások, vágyak és a háttérben a város, ahol élünk...

https://www.youtube.com/watch?v=v9TFAXD82Jw

Online
Avatar
cables
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3458
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 839

Re: Lemezek, zenék

Hozzászólás Szerző: cables » 2018.12.04., kedd 21:37

Egy koncert erejéig újra összeáll az eredeti Dinamit együttes

http://www.life.hu/kult/20181204-ujra-o ... ilyen.html

Online
Avatar
cables
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3458
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 839

Re: Lemezek, zenék

Hozzászólás Szerző: cables » 2018.11.30., pén. 08:27

Kicsit lemennék bulvárba. Felkelek reggel, gyanútlanul a gép elé ülök és mit látok Márton Csaba váltotta Sipos F. Tamást az Exotic zenekarban. A tagot akkor láttam utoljára egy videóban, amikor megérkezett egy vajda bulijára és vidáman hátulról szarvakat mutatott Cini fejére. Most meg énekel... nem egy elveszett ember!

https://youtu.be/aGWHS60j3gk

Online
Avatar
cables
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3458
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 839

Re: Lemezek, zenék

Hozzászólás Szerző: cables » 2018.11.28., szer. 06:59

Néhány szó egy érdekes dupla jazz lemezről, amely ráadásul szóló album

Egy dupla szóló lemez nem semmiség, de ha hozzáteszem, hogy az egyik lemezen eredeti hangszerén, egy különleges bőgőn, a másikon egy zongorán játszik szólóban a művész az már jelzi, hogy tényleg figyelemre méltó alkotás David Friesen My Faith, my life című lemeze.
A zene előtt pár szó a Friesen által megszólaltatott hangszerekről. Az első lemezen egy Hemage bőgőn játszik. A Hemage egy 1989-ben Tirolban alakult kisvállalkozás, mely mögött Hermann Erlacher áll és amely az extravaganciát és a modern csúcstechnológiát jeleníti meg minden termékében gitárokban bőgőkben, vigyázva, hogy mindig a minőség, azaz a hangzás legyen a fő szempont. Ha a Friesen által használt hangszert el szeretnénk képzelni, akkor vegyünk egy, a megszokottnál nagyobb, egyedi külsejű, minimalista basszusgitárt, egy dönthető állványon, hát valahogy úgy néz ki.
A második lemezen is különleges hangszer egy Ravenscroft Grand piano szól. Mindkét hangszer csodálatra méltó hangon szólal meg, de senki se higgye, hogy ezért jó ez a lemez. A zene az ami különlegessé teszi.
A felvételek mindegyike saját szerzemény, a stílus pedig modern, teljesen időtlennek ható, nagyon hallgatható jazz, esetenként improvizációs érzéssel.
Nemrég jelent meg a dupla album az amerikai modern jazz fellegvárának számító Origin Records kiadónál.

http://originarts.com/recordings/record ... leID=82768

Online
Avatar
cables
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3458
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 839

Re: Lemezek, zenék

Hozzászólás Szerző: cables » 2018.11.26., hétf. 07:08

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY szervezésében a Budapest Jazz Clubban

2018. NOVEMBER 30-án, PÉNTEKEN 20.00 órai KEZDETTEL

TISZA BEA énekesnő koncertje
A roppant sokoldalú és kirobbanóan tehetséges jazz énekesnő és komponista zenei tanulmányait már gyerekkorában elkezdte, 1981-1987-ig zongora tanszakon a miskolci Egressy Béni Zeneiskola növendéke volt. 1995-ben diplomázott a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazzének szakán. Számos lemezen és koncerten közreműködött mint szólista (Babos Gyula zenekara, Tomsits Rudolf zenekara, Gonda János zenekara, László Attila Band), mint zeneszerző és mint háttérvokalista (Katona Klári, Presser Gábor, Charlie, Cserháti Zsuzsa stb. mögött). 1994-ben világhírű jazz-zenészekkel lépett fel Mándoki László People projektjében. 1998-ban Oláh Kálmán szextettjével I. helyezést értek el a Stella Artois zenei versenyen. Két jazz album jelent meg a neve alatt, az “Autumn Leaves” és az “Island”. Rendszeresen fellépett Budapest zenés klubjaiban; saját szerzeményeit és klasszikus jazz standardeket adott elő. 2003 februárjában meghívást kapott a londoni 606 jazz Clubba. A fellépés bombasikerének köszönhetően került Angliában kiadásra saját szerzeményeit is tartalmazó lemeze “Bea” címmel. Ez a bombasiker alapozta meg a londoni jazz szentély és a Budapest Jazz Club között idővel létrejött és ma is nagy sikerrel működő zenei csereakciót. 2003 szeptemberétől pedig felkérték a Csepeli Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Tanszékére, illetve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszékére énektanárnak. Felkészítő énektanárként közreműködött a Megasztár című tehetségkutató TV-műsorban. Az ezt követő években rengeteget utazott, külföldön szerepelt és most tér vissza első szerelméhez, a jazzhez. Az osztályon felüli kíséretet CSEKE GÁBOR zongorán, HÁRS VIKTOR bőgőn és PUSZTAI CSABA dobon szolgáltatja.


Belépőjegy:1600 forint diákigazolvánnyal rendelkezőknek és nyugdíjasoknak: 1200 forint

A BJC CÍME: BP.XIII. HOLLÁN ERNŐ U. 7

Online
Avatar
cables
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3458
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 839

Re: Lemezek, zenék

Hozzászólás Szerző: cables » 2018.11.13., kedd 09:43

VÖRÖS NIKI MÁSODIK NEKIFUTÁSRA MEGHÓDÍTJA A 606-OT. - Pallai Péter - fotó: Dr. Kádas Tamás

Az első nekifutásra 2013. október 9-én került sor, egy háromnapos BJC@606 klubközi fesztivál nyitó napján, amikor Nikié volt a második félidő. Mindössze egy egy órás szettet énekelt, félig "hazai pályán", hiszen bátyja, a kiváló zongorista Vörös Laci kísérte a nagyszerű Steve Wattsszal a bőgőn és Tim Gilesszal a dobokon. Niki jól szerepelt, jó fogadtatásban részesült. A klubtulajdonos fuvolista és zenekarvezető, Steve Rubie akkor úgy vélte, hogy "ez a lány jó, de még van hová fejlődnie". Amikor aztán Steve pár hónapja meghallgatott néhány nemrég készült felvételt tőle, rádöbbent, hogy ez a fejlődés öt év alatt végbe is ment, és ezt a felismerést azonnali meghívás követte. November 8-án, csütörtökön állt ismét a pódiumra Niki a legendás londoni jazz szentélyben.
A koncertet megelőző néhány óra nem volt feszültségmentes. Ez volt az első tét koncert, ahol Nikit kiragadták eddigi komfort zónájából, vagyis minden zenei rezdülését ismerő bátyja nélkül utazott ki a brit fővárosba, ahol vadidegen zenészekkel lett volna két órája, hogy felkészüljön a megmérettetésre. A londoni közlekedés megint kitett magáért és Niki 25 percig várt a 22-es buszra, ami végül, valamelyik vele várakozó angol digitális kütyüje szerint valószínűleg még 25 percet késett volna. Pont ilyenkor taxi sem jött és Niki, mondhatni kerülő úton érkezett meg közel háromnegyed órás késéssel. Ez lett volna az első alkalom, hogy a magyar vendégművész késik és nem a helybéliek, akik persze javarészt mind munkából kell hogy odaérjenek. De a londoni csúcsforgalom velük sem volt könyörületesebb és a dobos, Will Glaser kivételével mindnyájan túlkésték Nikit, akit ez legfeljebb a lelkiismeret-furdalás alól mentesített.
Ilyen körülmények között a próba inkább beállásra emlékeztetett. Néhány perc jutott, néha még annyi sem mindegyik számra, így a terjedelmes repertoár utolsó négy dalát már megbeszélni sem volt alkalmuk, nem hogy elpróbálni, mert jött a közönség. Várható lett volna, hogy Niki iszonyatosan feszült legyen, ráadásul olyan zenészekkel, akikkel életében akkor találkozott először. De nem volt feszült, mert a hevenyészett próba során is kiderült, hogy első osztályú muzsikusokkal énekel.
A zongoristát nem kell bemutatni, legalábbis nem a Harmónia Jazzműhely törzsközönségének a Budapest Jazz Clubban, hiszen a kiváló Tim Lapthorn már kétszer szerepelt náluk tomboló sikerrel, és a két budapesti koncerttel együtt, ez volt a nyolcadik alkalom, hogy magyarokkal játszik. Niki előtt a néhai Fábián Julit, Winand Gábort, Claudia Campagnolt (Dancs), Bolla Gabit és Sárközi Lalit is ő kísérte a 606-ban. A bőgős Mick Hutton is a brit élvonalból való, aki az előbb említettek közül Julival és Lalival zenélt, ugyancsak Tim társaságában. A dobos, Will Glaser számomra is új volt, de ugyanazon a szinten volt, mint a többiek. Őt Tim választotta.
Döbbenetesen jó ház volt, nem hogy csütörtök estéhez képest, de minden mércével mérve, ami nagyon jót tesz a fellépőknek és ugyanakkor nagy terhet is ró rájuk. Vörös Niki egyik nagy erőssége, hogy ez a kettőség hatalmas adrenalin tolulást vált ki belőle. Itt ráadásul még az is aggasztotta, hogy az angolsága nem folyékony. Ezt azonban az első pillanatban áthidalta, mert nem hogy mersze volt megszólítani a közönséget, de közölte, hogy angolul könnyebb énekelni, mint beszélni, és a közönség ettől azonnal a szívébe zárta, hiszen az angolok imádják a közvetlen nyíltságot és - csatornán túli francia szomszédaiktól eltérően - abszolút nem akadnak fenn azon, hogy valaki nem tökéletesen beszéli a nyelvüket.
A nyitó szám egy 1934-es musical dala volt, "You And The Night And The Music", amit Mick Hutton vezetett fel és Niki már az elején jó erős hangban volt, de még próbálta érzékelni a lehetőségeket. Erre Tim Lapthorn is azonnal ráérzett és - próba híján - kiolvasták egymás tekintetéből, hogy itt még a zongoristáé kell hogy legyen a vezető szerep. Tim olyan zenész, aki azonnal képes áradó szenvedéllyel belevetni magát a muzsikába és egy parádés szólót produkált. A második számot Will Glaser dobjátéka alapozta meg, aki egy húzós duettet adott elő Timmel, míg Niki, még jobb hangban, de a témára szorítkozott. A frontális áttörés a harmadik számmal következett be. Itt villant fel először együtt mindaz, ami ezt az énekesnőt különlegessé teszi. Niki mindig roppant igényes és szokatlan repertoárt állít össze magának. Én magyar énekesnőtől még nem hallottam a "Blues In The Night"-ot, egy 1941-es film dalbetétjét, de amúgy világviszonylatban sem volt sok példa rá az elmúlt fél évszázadban. A hatvanas években Ella és Sinatra, az ötvenesekben Rosemary Clooney, és 1942-ben Dinah Shore produkált emlékezetesebb feldolgozásokat, de minden sovinizmus nélkül állíthatom, hogy Nikié volt a legjobb. Teljesen magáévá tette a számot, hatalmas átérzéssel, roppant dögösen és igen egyéni frazírral énekelt. Lenyűgöző volt. Ezt a jól ismert Brubeck sikerszám, a "Take 5" követte, ahol Niki egy nagy scat produkcióval mutatta meg, miként kell az emberi hangot hangszerként használni. Rögtön utána kihúzott a kalapból két, a nagyközönség előtt alig ismert dalt, mindkettő a csodálatos Abbey Lincoln szerzeménye, a "Throw It Away", illetve a "Down Here Below". Niki fantasztikus hangereje, hangterjedelme és nagyon nagy szíve teljesen érvényesült. Áradt belőle a szenvedély és vokál improvizációja a "Throw It Away"-en lélegzetelállítóra sikeredett. A közönség most már teljesen tisztában volt azzal, kivel áll szemben. Egyre lelkesebb lett a hangulat a teremben.
Itt ejtenék szót arról, amit angolul "stage presence"-nek, színpadi jelenlétnek hívnak. Ennek egy részét nem lehet tanítani. Vagy van vagy nincs. Nikinél a testmozgás, a hang és az érzelem teljes szinkronban van. Az, hogy mennyire élvezi társainak a zenéjét, az arcára van írva, ami a zenekar egészét, de a közönséget is inspirálja. Már egyszer megírtam róla, de nem árt még egyszer hangsúlyozni, hogy előadásmódjában jóformán egyszerre van jelen a kedves-kislányos, a dögösen érzéki és a humoros. Ez nagyon ritka kombináció. Az érzéki és a humoros kombinációja nagyszerűen érvényesült a csodálatos duettben Mick Huttonnal, amikor a "Peel Me A Grape"-et énekelte. Noha nem hiszem, hogy Niki valaha is látta volna a hasonló vidám érzékiséggel megáldott filmsztár, a néhai Mae West 1933-as, "I'm No Angel" című filmjét, amelyben elhangzik ez az emlékezetes felszólító mondat, "Hámozz meg egy szőlőszemet" melynek margójára írta Dave Frishberg a dalt 1962-ben és Anita O'Day énekelte elsőként. Hallottuk azóta a néhai Dusty Springfielddel, később Diana Krallal is, de merem állítani, Niki énekelte ezt leginkább Mae West szellemében. A nagyszerű Mick Hutton pedig egymagában megtestesített itt egy egész ritmus szekciót. A következő szám a zongorista Randy Weston "Little Niles" című, eredetileg hangszerre írt darabja volt, amelyre Jon Hendricks írt szöveget és roppant nehéz leénekelni, de Niki megint csak kiverte a rezet egy fantasztikus dramaturgiájú változattal. Az első szett záró száma, a valamikor a bebop zenészek egyik himnuszának számító "What Is This Thing Called Love" volt, ahol ismét Tim és Will mérte össze számottevő tudását.
Mivel a zene a klubban csak este fél 9-kor kezdődik, a második szettre általában megcsappan a közönség, de most annyian maradtak, hogy az egy normális csütörtök este első félidejére is elfogadható közönségnek számítana. Will dallamos dobjátéka nyitott, másképp nem is tudnám jellemezni a stílusát. Az Ellington repertoárból jól ismert "Caravan" alapozta meg a hangulatot, majd Niki egy erős, tempós változatát énekelte a "You'd Be So Nice To Come Home To"-t. Ezt követte két Thelonious Monk szám. A "Well, You Needn't" Niki hatalmas scat produkciójában csúcsosodott ki, amely egyszerre volt nagyon karakteres és terjedelmében mértéktartó. Az "Ask Me Now", Monk egyik legszebb balladája, - valahogy nekem jobban bejön, mint a "Round Midnight" - az Niki felfogásában könnyeket csalt az ember szemébe. Tim, akinek szólójátéka azt sejteti, hogy képtelen visszafogni magát, ugyanakkor kíséretben maximális szakmai alázattal funkcionál, itt mindkét oldalát felvillantotta. Gyönyörűen játszott Monkot lapthorni felfogásban. Niki ezután kedvenc sanzonját, az "Avec Les Temps"-t énekelte franciául nagy érzéssel, de mindenki feszülten figyelte a többieket, mert a próbán ennek a számnak még a csontvázszerű áttekintését is meg kellett szakítani, mert érkeztek a vacsoravendégek. A ráadással együtt még négy szám volt hátra, amit egyáltalán nem próbáltak el. Itt hol ráérzésre, hol a szám előtti rövid konferenciára hagyatkoztak, nem csekély vidámsággal. Niki néha jóformán vezényelni volt kénytelen, de ezt a közönség és a zenészek is egyaránt nagyon élvezték. Ellington "Sophisticated Lady"-je világszintű értelmezést kapott Nikitől, aki óriási balladistává nőtte ki magát az elmúlt évek során. Az "It Might As Well Be Spring" című, eredetileg balladának szánt örökzöldet viszont alaposan felturbózta és itt felkérte Steve Rubie-t, a tulajdonost is, hogy szálljon be fuvolán. Steve szintén inspirált formában játszott, mert ráragadtak az addig hallottak. Ami még azelőtt nem történt meg, Niki kérésére végig a pódiumon maradt ő is és hatékonyan asszisztált Niki hihetetlen drámai feszültséget sugárzó Billie Holiday feldolgozásához, a "God Bless The Child"-hoz, majd a ráadásnak szánt, kőkemény és vidám Horace Silver szerzeményhez, a "Sister Sadie"-hez. Sokan a közönségből még mindig nem mentek el, hogy gratulálhassanak Nikinek. Az egyikük azt találta mondani: "Nem tudom, hogy jöhet ki egy ilyen vékony nőből ennyi hang." Egy férfi pedig, aki nevét és elérhetőségét is megadta, meghívta Nikit az amerikai St.Louis város egyik újonnan megnyílt jazz klubjába. Hatalmas élmény volt ez az egész koncert és nem csak Nikit, de az angol közönséget is hatalmas dicséret illeti, hogy ilyen sokan eljöttek meghallgatni egy számukra teljesen ismeretlen magyar énekesnőt és felismerni benne, a nagy név híján is, a hatalmas tehetséget. Lehet, hogy egyszer a saját hazájában is prófétává válhat?

VorosNiki.jpg
VorosNiki.jpg (120 KiB) Megtekintve 1564 alkalommal

Online
Avatar
stx
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 491
Csatlakozott: 2011.06.15., szer. 09:13
Értékelés: 199
Tartózkodási hely: Csonka-Magyarország, Középfölde
Kapcsolat:

Re: Lemezek, zenék

Hozzászólás Szerző: stx » 2018.11.04., vas. 19:03

cables írta:
2018.11.03., szomb. 07:58
Hír az Index-en

https://index.hu/kultur/zene/2018/11/02 ... _vezetoje/

Nem hiszem, hogy sok embernek mond valamit ez a hír cím, engem viszont megérintett. Már többször írtam erről, volt egy időszak a 90-es években, amikor sokat jártam a Fekete Lyukba elsősorban az újságíró vénám (pici véna) lehetett az oka, meg az, hogy felléptek ott híres vagy inkább hírhedt USA punk zenekarok, amelyek érdekeltek. Ijesztő hely volt, talán Gyulának köszönhetem, hogy kicsit odaszoktam. Értékelte az újságírókat, így kaptam tőle egy állandó belépőt, amivel sorbaállás nélkül mindig bemehettem. Többször beszélgettünk, érdekes figura volt, flegmának tünhetett első látásra, de nem volt az és meglepő rendet tartott ebben a nem mindennapi klubban. Nyugodj békében Gyula!
Huh,
a 90-es években és is sok koncerten voltam ott. Sajnálom Gyulát.

Online
Avatar
cables
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3458
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 839

Re: Lemezek, zenék

Hozzászólás Szerző: cables » 2018.11.04., vas. 18:44

pali923 írta:
2018.10.31., szer. 21:27
... Egyszer egy hájend forgalmazónál lelkesen mesélték, hogy az Apple-n futó x lejátszónak az új verziójával mennyivel jobban szólnak a zenék... És annak a programnak azóta biztosan van még újabb, még jobb verziója. És ez csak a software...
Bármilyen forrás anyag lejátszása esetén is van némi bizonytalanság a hangminőségben. Egyszer gyt járt nálam és elhozott két különböző nyomatot a Verve Ella and Louis albumból. Ő, ha jól emlékszem német és japán pressingeket hozott, nekem egy hollad van. Mindhárom másképpen szólt. Ha ott lett volna egy eredeti nyomat valószínüleg elképedtünk volna, hogy az mennyivel jobban szól.

Ma járt nálam valaki LP témában és meghallgattunk pár lemezt. Többek közt ezt
CsehTLevel.jpg
CsehTLevel.jpg (104.83 KiB) Megtekintve 1618 alkalommal
Tetszett mindkettőnknek. Azt eszembe jutott, hogy ráteszem az LP Demagra. Meghallgattuk megint és meglepődtünk, hogy mennyivel tisztább lett a hangzás. Sokkal szebben énekelt Cseh Tamás. Annyival szebben, lágyabban, finomabban, hogy én arra gondoltam utána, hogy érdemes-e LP-ket Demag nélkül hallgatni. (Mielőtt valaki arra gondolna, hogy ez Demag reklám, elmondom, hogy csak egy darabom van, a sajátom és nem fogok bele még egy sorozat gyártásába, mert nagyon utálják az ilyen munkákat a gépműhelyek.)

Sokan és sokszor leírják, hogy nem a hangminőség a fontos, hanem maga a zene. Mindkettő nagyon fontos. Van a hanghűségnek egy szintje, ami felett nagyon könnyű a zene befogadása. Én ma ezt úgy vettem észre, hogy nem akartam felállni egy szám után, hogy lemezt cseréljek.

Visszatérve az alapkérdéshez - lemez vagy fájl - én azt hiszem a fájl hallgatásnál sokkal több a bizonytalanság azt illetően, hogy lejátszáskor mit hallunk a felvett zenéből, énekből.

Online
Avatar
cables
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3458
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 839

Re: Lemezek, zenék

Hozzászólás Szerző: cables » 2018.11.03., szomb. 07:58

Hír az Index-en

https://index.hu/kultur/zene/2018/11/02 ... _vezetoje/

Nem hiszem, hogy sok embernek mond valamit ez a hír cím, engem viszont megérintett. Már többször írtam erről, volt egy időszak a 90-es években, amikor sokat jártam a Fekete Lyukba elsősorban az újságíró vénám (pici véna) lehetett az oka, meg az, hogy felléptek ott híres vagy inkább hírhedt USA punk zenekarok, amelyek érdekeltek. Ijesztő hely volt, talán Gyulának köszönhetem, hogy kicsit odaszoktam. Értékelte az újságírókat, így kaptam tőle egy állandó belépőt, amivel sorbaállás nélkül mindig bemehettem. Többször beszélgettünk, érdekes figura volt, flegmának tünhetett első látásra, de nem volt az és meglepő rendet tartott ebben a nem mindennapi klubban. Nyugodj békében Gyula!

Online
Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2989
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 579

Re: Lemezek, zenék

Hozzászólás Szerző: avl2 » 2018.11.01., csüt. 21:59

cables írta:
2018.10.31., szer. 19:13
Azt hiszem - a lemez vagy fájl, melyik jobb - vitában olyan emberek véleményét lenne érdemes meghallgatni akik mindkét forrást tekintve jó készülékekkel rendelkeznek és rendszeresen hallgatnak lemezeket is és fájlokat is. Nekik lehet mérvadó véleményük arról, hogy merre érdemes mozdulni a jövőben.
erre nem "mertem" írni, hisz tutti nem nekem szol a "jó készülékekkel rendelkeznek" rész.
en hallgatok CD-röl es Squeezebox Tocuh-rol is zenet, nincs egyikkel sem bajom. nem gondolom, hogy kellene lennie, siman lehet többfajta forraskeszülek hasonlo illetve: elegendöen jó színvonalú. ...másnak meg nem. Azt az esetek döntö részében túlzásnak talalom, ha valaki barmelyik forrasra kijelenti, hogy az nem lehet jo. mert barmelyikkel igen-igen messze el lehet jutni,

cables írta:
2018.11.01., csüt. 20:28
Én azt gondolom, hogy a lemezeket és a fájlokat hallgató tábor nem igazán ismeri a másik forrás nyújtotta lehetőségeket, az elérhető legjobb hangzást. És nem is egyszerű azt megismerni....
"elerhetö legjobb hangzas": de biztos cél ez ? vagy csak adott keretek között érted ? adott keretek között (mondjuk van X Ft-om, mi legyen belöle ?) rendben, de abszolut ertelemben szerintem felesleges kergetni a delibabokat, jatekkent lehet, hobbikent is, csak tudni kell, hol a helyünk (olyan mint a sufnis tuning, felragasztott hatso szarny, vagy akár elismert tuningceg atlagos magyar vasarlo altal megfizethetö dolga a legjobb, specialis jarganyokhoz kepest; lehet ez F1, Rallyauto, ... amik arra irdatlan összegböl vannak tenyesztve, de masra nem igazan jok, elettartamuk, hasznalhatosaguk nem nagyon van)

Online
Avatar
cables
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3458
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 839

Re: Lemezek, zenék

Hozzászólás Szerző: cables » 2018.11.01., csüt. 20:28

Én azt gondolom, hogy a lemezeket és a fájlokat hallgató tábor nem igazán ismeri a másik forrás nyújtotta lehetőségeket, az elérhető legjobb hangzást. És nem is egyszerű azt megismerni.

Megpróbálnám ennek okát az általam ismert lemez játszás oldaláról megvilágítani. Mondjuk valaki kiépített egy szuper fájl alapú lejátszó rendszert, aztán kap valakitől egy LP játszót és elhatározza, hogy kipróbálja hogy szólnak a szuper LPk. Vesz pár lemezt, pl. a Rezső shown, mert ha valahol, ott aztán vannak jó lemezek.

Láttam is jó pár embert LP-vel a hóna alatt járkálni a folyósókon és mindig válogatott valaki a lemez pultnál. Gondolom 180 gr-os különleges nyomatokat vittek haza nagy örömmel. Pedig egyáltalán nem biztos, hogy jóféle lemezeket vettek. Van ehhez egy történetem. Kb. egy éve vidékre utaztam kábelekkel és meglehetősen meglepődtem azon, ami az ügyfélnél fogadott. Majnem a legcsúcsabb Audio Note rendszer és a lakásban lemezek, lemezek, lemezek. Fantasztikus audiofil nyomatok a legnevesebb jazz és blues előadóktól. Azt hittem itt nem lesz gond találni szuper hangú felvételt a teszteléshez. De volt gond. Tettük fel sorban a lemez csodákat, az egyik laposabban szólt mint a másik. Aztán az egyik sarokban találtunk egy régi ütött koptt Columbia jazz lemezt. Na az szólt. Azóta amerikai fórumokon is olvastam erről, ott már köztudott, hogy csinján kell vásárolni az audiofil utánnyomatokat, mert jó részük silány hangú. Persze azért vannak ma is jó LP gyártók.

Például az MFSL azaz a MoFi, azaz a Mobile Fidelity Sound Lab, amely 1977 óta gyárt audiofil minőségű lemezeket, mint az alábbi

https://www.youtube.com/watch?v=dDydWYrAUfI

Avatar
pali923
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 680
Csatlakozott: 2008.11.08., szomb. 13:42
Értékelés: 155

Re: Lemezek, zenék

Hozzászólás Szerző: pali923 » 2018.10.31., szer. 21:27

cables írta:
2018.10.31., szer. 19:13
Azt hiszem - a lemez vagy fájl, melyik jobb - vitában olyan emberek véleményét lenne érdemes meghallgatni akik mindkét forrást tekintve jó készülékekkel rendelkeznek és rendszeresen hallgatnak lemezeket is és fájlokat is.
Mindig is azt gondoltam, hogy akik a hifiben keresik a legjobb hangot, azok egy sűrű dzsungelben keresik a legjobb utat valami cél felé, amiről ráadásul semmit nem tudnak. Annyi a készülék mindenből, hogy elképzelni sem tudjuk a variációs lehetőségeket. Ha viszont ebbe még belekeverjük a számítógépes lejátszást is, akkor ez a dzsungel hirtelen nagyobb, sűrűbb lesz, és még víz alá is kerül az éjszakai sötétségben . Egyszer egy hájend forgalmazónál lelkesen mesélték, hogy az Apple-n futó x lejátszónak az új verziójával mennyivel jobban szólnak a zenék... És annak a programnak azóta biztosan van még újabb, még jobb verziója. És ez csak a software...
Én már túl öreg vagyok ahhoz, hogy ebbe a dzsungelbe betévedjek, és itt keresgéljem a szent grált. Azt megtalálni úgysem lehet. Legfeljebb beletörődni, hogy az a bögre, ami a mienk, van olyan jó, mint az a bizonyos serleg. :smile29:

erősítő: Creek Destiny + Arcam AVR300, cd: Marantz CD5000, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB251+Ortofon M20E, média: iamm Novatron NTR82, front: Triangle Antal EX, center: Celestion F48c, megjelenítő: Hisense 42"plazma, hangfalkábel: DNM, IC: Valhalla CuAgSS, tápkábel: Valhalla CuIV
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A helyzet reménytelen, de nem komoly...


Online
Avatar
cables
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3458
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 839

Re: Lemezek, zenék

Hozzászólás Szerző: cables » 2018.10.31., szer. 19:13

Azt hiszem - a lemez vagy fájl, melyik jobb - vitában olyan emberek véleményét lenne érdemes meghallgatni akik mindkét forrást tekintve jó készülékekkel rendelkeznek és rendszeresen hallgatnak lemezeket is és fájlokat is. Nekik lehet mérvadó véleményük arról, hogy merre érdemes mozdulni a jövőben.

Online
Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2989
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 579

Re: Lemezek, zenék

Hozzászólás Szerző: avl2 » 2018.10.31., szer. 12:39

cables írta:
2018.10.30., kedd 05:29
...Tudom népszerűtlen lesz a véleményem, de vállalom. A fájlokból való zenehallgatás lesz az audió hobbi halála. ...

a "minden lemezhez hozzáférek" szemlélet miatt. Talán már sokan rájöttek, hogy a minden az lényegében a semmi.
az elsö resszel nem ertek egyet ("fájlokból való zenehallgatás lesz az audió hobbi halála") - szerintem ugyanis nem az eszközön, lehetösegen mulik, hanem inkabb az alkalmazón a felhasználón; legfeljebb (azert ez sem kicsi, mint tudjuk alkalom szüli a tolvajt ...és remelem érted a tréfát is: alkalom szüli a a kabelverziot is; tenyleg nem bantasnak szanom !! :-))) nagyobb a kísértés a "korlatlan" hozzaferes miatt, de ugye alkoholistanak meg dohanyozonak sem kell lenni, csak mert könnyü hozzajutni.


a masodik fent idezett resszel viszont nagyon egyetertek.

nemetül ehhez hasonlora van a die Qual der Wahl.
illetve a vicc: a specialista kis területen tud sokat. elete soran egyre inkabb specializalodik, egyre kisebb szakterületröl tud egyre többet. a vegen: a semmiröl tud mindent. a generalista, polihisztor: sokmindenröl tud egy keveset. ahogy fejlödik a "poli"sága, ugy egyre több dologrol tud egyre kevesebbet. a végén eljut oda, hogy mindenröl tud semmit.

az biztos, hogy "résen kell lenni", tudatosan kell élni, választani, "fogyasztani" (zenét, "ressource"-t, eröforrást, levegöt, benzint, élemiszert, ...), mert a mai világban sok talmival félre tudnak vinni

Avatar
pali923
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 680
Csatlakozott: 2008.11.08., szomb. 13:42
Értékelés: 155

Re: Lemezek, zenék

Hozzászólás Szerző: pali923 » 2018.10.31., szer. 08:33

nickjames írta:
2018.10.30., kedd 22:11
Mindennek vannak előnyei, és hátrányai. Az igaz, hogy veszít a "varázsából" valamennyit a zenehallgatás, egész más rákészülni egy Vinyl vagy CD hallgatásra.
Szerintem arra gondol nickjames - és ebben sajnos igaza van, hogy ami könnyen hozzáférhető, aminek nincs ára, azt úgy is kezeljük, és nem értékeljük a helyén. Mint ahogy a vizet, levegőt, az erdőket adottságnak vesszük, és pazaroljuk. Ha a zenékhez könnyen, olcsón, sőt ingyen hozzá lehet férni, addig a zenének, a zenehallgatásnak nem lesz értéke. Már nem kell vigyázni arra az LP-re, cd-re, ami esetleg sokba is került, a fájlok eldobhatók, úgyis megvannak valahol.

erősítő: Creek Destiny + Arcam AVR300, cd: Marantz CD5000, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB251+Ortofon M20E, média: iamm Novatron NTR82, front: Triangle Antal EX, center: Celestion F48c, megjelenítő: Hisense 42"plazma, hangfalkábel: DNM, IC: Valhalla CuAgSS, tápkábel: Valhalla CuIV
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A helyzet reménytelen, de nem komoly...


Avatar
nickjames
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 79
Csatlakozott: 2016.08.10., szer. 22:27
Értékelés: 51

Re: Lemezek, zenék

Hozzászólás Szerző: nickjames » 2018.10.30., kedd 22:11


Még valami. ... Tidalról kezdtem el hallgatni...

Tudom népszerűtlen lesz a véleményem, de vállalom. A fájlokból való zenehallgatás lesz az audió hobbi halála. Nemcsak a hangminőség miatt, hanem a "minden lemezhez hozzáférek" szemlélet miatt. Talán már sokan rájöttek, hogy a minden az lényegében a semmi.


Szia!

Mindennek vannak előnyei, és hátrányai. Az igaz, hogy veszít a "varázsából" valamennyit a zenehallgatás, egész más rákészülni egy Vinyl vagy CD hallgatásra. Tény, hogy van annak hatása, ha kezedben tartod a lemezt, érzed súlyát, illatát, látod a borítót nagy méretben. És igen, még nagy lemezgyűjtemény esetén is korlátozott a választék. (Nekem akkor sem okozott gondot, amikor csak a CD gyűjteményem állt rendelkezésre, a zenefogyasztási szokásaim is ahhoz igazodtak).

A streaming megnyit lehetőségeket. Azért, mert minden elérhető, még nem kezdek el ész nélkül "mindent" hallgatni. De tény, hogy a kérdéses albumok meghallgatása más módon nehézkes lett volna (annyi energiát meg nem fektettem volna bele). Így sem érhető el az összes lemez, de a legtöbb igen, ráadásul nagy felbontásban.

Számomra a legtöbbet az új/más zenék megismerése terén nyújtja. Az ízlésemet "tanuló" algoritmus zenéket ajánl, el lehet indulni egy szálon, rá lehet találni együttesekre, melyekről amúgy nem hallanék. A Youtube is jó ebből a szempontból, de hangminőség szempontjából az azért más. Elismerem, megváltoztatja a zene fogyasztási szokásokat, aminek vannak árnyoldalai is. Leginkább az "elmélyedés" terén, könnyebben "ugrál" az ember a zenék között, ritkábban marad bent végig egy album. De sok előnye is van, melyeknek csak egy részét említettem. Nem HIFI kategória, de egy kedves vendég ajánlását, az általa kedvelt zenét meghallgatni sokkal nehezebb lenne.

Szerintem a fájl alapú zenehallgatásnak meg van a maga helye az audio világban, és minél több gyártó fejleszt, minél több használói tapasztalat (tuning, "mágia", stb.) gyűlik össze, annál jobb hangminőséget lehet elérni. Emlékszem egy fiatalkori barátom gondolataira, amikor megjelentek az első jobb digitális gépek: már elviselhető képet lehet készíteni velük, de a jótól még nagyon messze vannak. Sosem fogják megközelíteni a hagyományos fényképezők képminőségét. És mi lett? Ma sehol nincsenek a hagyományos gépek, és rendkívüli képeket lehet készíteni velük. A hagyományos gépeknek mindig lesznek híveik (egy kedves ismerősöm még lyukkamerát is használ), lesznek előnyeik, de sok minőségi/profi felhasználó már átállt az új technológiára. Ez lesz (van) a Hifi terén is, a CD háttérbe szorul.

Online
Avatar
cables
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3458
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 839

Re: Lemezek, zenék

Hozzászólás Szerző: cables » 2018.10.30., kedd 05:29

nickjames írta:
2018.10.29., hétf. 22:06
cables írta:
2018.10.21., vas. 12:08
... és ez valóban igaz? Tényleg ezek a legjobb hangú CD lemezek?

https://www.stuff.tv/features/47-essent ... diophiles
Hát... Szerintem a "legjobb" az mindig problémás. Még csak az elején tartok, Tidalról kezdtem el hallgatni. Hangminőségben tényleg nem rosszak, de azért sok jó hangú album van még a világon. Zenei vonalon meg nem érdemes minősíteni, ízlések és pofonok... Számos stílus vonul fel, nem hinném, hogy túl sok ember lehet, akinek mind tetszik. Vagy akár csak "elviselhető". Már pedig ha zeneileg "szenvedés", akkor a hangminőséget is nehezebb megítélni.Én nagyon hadilábon állok a legjobb kifejezéssel, számomra értelmezhetetlen.
Teljesen igazad van! Pont ezért tettem fel a topikba, mert én sem gondolom, hogy vannak legjobb lemezek és pont ezek lennének azok. A zene élvezete szubjektív élmény, mindenkinek más a legjobb.

Még valami. ... Tidalról kezdtem el hallgatni...

Tudom népszerűtlen lesz a véleményem, de vállalom. A fájlokból való zenehallgatás lesz az audió hobbi halála. Nemcsak a hangminőség miatt, hanem a "minden lemezhez hozzáférek" szemlélet miatt. Talán már sokan rájöttek, hogy a minden az lényegében a semmi.

Idéznék egy összehasonlítást, amelyben egy analóg és egy digitális masterről készült LP hangját lehet összevetni. Érdemes a videó alatti véleményeket is elolvasni.

https://www.youtube.com/watch?v=DK_kjGkQQN8&t=187s

Avatar
nickjames
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 79
Csatlakozott: 2016.08.10., szer. 22:27
Értékelés: 51

Re: Lemezek, zenék

Hozzászólás Szerző: nickjames » 2018.10.29., hétf. 22:06

cables írta:
2018.10.21., vas. 12:08
... és ez valóban igaz? Tényleg ezek a legjobb hangú CD lemezek?

https://www.stuff.tv/features/47-essent ... diophiles
Hát... Szerintem a "legjobb" az mindig problémás. Még csak az elején tartok, Tidalról kezdtem el hallgatni. Hangminőségben tényleg nem rosszak, de azért sok jó hangú album van még a világon. Zenei vonalon meg nem érdemes minősíteni, ízlések és pofonok... Számos stílus vonul fel, nem hinném, hogy túl sok ember lehet, akinek mind tetszik. Vagy akár csak "elviselhető". Már pedig ha zeneileg "szenvedés", akkor a hangminőséget is nehezebb megítélni.Én nagyon hadilábon állok a legjobb kifejezéssel, számomra értelmezhetetlen.

Avatar
vidor2009
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 954
Csatlakozott: 2009.05.14., csüt. 11:52
Értékelés: 194

Re: Lemezek, zenék

Hozzászólás Szerző: vidor2009 » 2018.10.29., hétf. 09:38

cables írta:
2018.10.15., hétf. 09:41
Találtam egy jó képet Szabó Gáborról a Fortepan-on, aztán meglett a hozzá tartozó videó is. Tisztelettel ajánlom az olvasó figyelmébe. Ritkán hallunk magyar beszédet, ha a világ egyik legjobb gitárosa nyilatkozik, mesél.

SzaboGabor.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=hZkFpDxX0FM
Hát nagy baj lenne,ha nem lenne nála jobb gitáros a világon!Technikailag közepes,zeneileg sok lemeze katasztrófa!
Üdv.Gyuri :napsut:

Online
Avatar
cables
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3458
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 839

Re: Lemezek, zenék

Hozzászólás Szerző: cables » 2018.10.28., vas. 10:03

Jazz lemez újdonságok Seattle városából, az Origin és OA2 lemezkiadók terméséből

originOa2okt.jpg
originOa2okt.jpg (122.54 KiB) Megtekintve 1708 alkalommal

Online
Avatar
cables
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3458
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 839

Re: Lemezek, zenék

Hozzászólás Szerző: cables » 2018.10.24., szer. 06:54

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY szervezésében a Budapest Jazz Clubban

2018. OKTÓBER 26-án, PÉNTEKEN, 20.00 órai KEZDETTEL a

VÖRÖS NIKI QUARTET játszik
Vörös Niki nem egyike a számos jazz tanszakon végzett, jazz klubokban fellépő, de - talán érhető anyagi okokból - könnyedebb műfajokban utazó énekeseknek. Ő virtigli jazz énekesnő, aki bármilyen jó anyagból képes minőségi jazzt alkotni. Enyhén füstös hangja beleillik a hagyományba, ötletesen, de mértéktartóan rögtönöz, érzéssel énekel és nagyszerűösszhangban működik zenészeivel. Bemutatkozó albuma szenzációsan jól sikeredett. Eredetiségéhez kétség nem fér. Ami viszont meglehetősen példátlan, hogy öt évvel ezelőtti – lemezbemutatóval egybekötött – debütálása a BJC-ben telt házat vonzott és tomboló sikert aratott. Niki a legendás londoni 606 klubban, angol kísérettel is elvarázsolta a közönséget, olyannyira, hogy visszahívták újabb fellépésre. A kvartett másik három tagja is egészen kiváló zenész és roppant igényes, feszes, de ugyanakkor emészthető muzsikát produkál. Zongorán VÖRÖS LÁSZLÓ, bőgőn CSUHAJ-BARNA TIBOR és dobon a kiváló JESZENSZKY GYÖRGY kíséri az énekesnőt.

Belépőjegy:1600 forint

- diákigazolvánnyal rendelkezőknek és nyugdíjasoknak: 1200 forint, jazztanszakos hallgatóknak (diákigazolvány felmutatásával) ingyenes

A BJC CÍME: BP.XIII. HOLLÁN ERNŐU. 7.

Online
Avatar
cables
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3458
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 839

Re: Lemezek, zenék

Hozzászólás Szerző: cables » 2018.10.23., kedd 20:42

fülelek írta:
2018.10.22., hétf. 19:35
... a többi lóf@ß+esti fény.
A mindenkinél okosabb megmondóember stílusosan megnyilatkozott.

Egy kis gitár zene (érdemes beleolvasni a kommentekbe)

https://www.youtube.com/watch?v=miDIBbl7FZI

Online
Avatar
asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1551
Csatlakozott: 2017.11.26., vas. 10:59
Értékelés: 1261
Tartózkodási hely: Bokod

Re: Lemezek, zenék

Hozzászólás Szerző: asebestyen » 2018.10.22., hétf. 21:30

fülelek írta:
2018.10.22., hétf. 19:35
Dehogyis!, Talán 3-4 lemez ami valamikori mérföldkő, a többi lóf@ß+esti fény.

Szabó Gábor jó zenész volt, de messze nem volt "a" legnagyobb gitáros, az interjú amúgy érdekes, a műsorban Kovács Kati által énekelt nóta a legjobb, ha Ő kiment volna Amerikába, sokkal nagyobb karriert csinálhatott volna, mint SzG.
Hát, Zoli... gondolkodik.gif
Milyen értelemben legjobb gitáros? Technikailag biztos volt Nála jobb, de mint alkotó, korszakalkotó zenész nagyon kiemelkedő. Kovács Kati érdemei is vitathatatlanok, de nem gondolnám, hogy bárhol a világon élve többet adott volna a világnak, mint Szabó Gábor.
Szerintem.
Furutech e-TP60E | Auralic Aries LE + Sbooster PSU | Heed Obelisk DT | Heed Obelisk DA | Heed Obelisk Si3 + X2 | Heed Enigma 5 | SOL Kolibri Tribalstorm állványokon | DIY kábelezés 

Online
Avatar
Bécó
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1288
Csatlakozott: 2013.07.24., szer. 18:31
Értékelés: 557
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Lemezek, zenék

Hozzászólás Szerző: Bécó » 2018.10.22., hétf. 20:11

Magyarok közül az egyik legnagyobb.
Rega P8,Rega Aphelion,Rega Aura,Rega Isis,Flow One,Franco Serblin Ktêma,Viard,Yter.

Válasz küldése

Vissza: “Power-R kábelek”