...Szóval Chord Dave és M-scaler…
Azzal kezdeném, hogy soha nem voltam különösebben angol Hi-Fi, High-End rajongó.
Sok negatív tapasztalatot szereztem az évek során brit gyártmányokkal, ami miatt erős prekoncepciókkal küzdöttem.
Olvastam a sok terjengő, méltató írást a szaksajtóban és pár ismerős is áradozott a Chord átalakítók képességeiről de annyi mindenben csalódtam már, hogy nem vettem komolyan ezeket a hangokat.
Mikor sikerült saját láncban meghallgatnom a DAVE-et, már az első pár nap után tudtam, hogy valami egészen különleges dolognak vagyok fültanúja és viszonylag rövid idő alatt bőröm alá fészkelt az a bizonyos „kell” érzés.
Már ezt megelőzően is tudtam, hogy a CHORD tervezője, bizonyos Rob Watts úr, aki a piac egyik legelismertebb DAC tervezője és imponált, hogy külön utakon jár, egyedi, senki által nem alkalmazott megoldások tucatjait alkalmazva készülékeiben.
Túlságosan nem mennék bele a technikai részletekbe, mert akit érdekel a neten mindent megtalál, beleértve Watts többórás előadásait az általa tervezett készülékekről, hallásmechanizmusról, pszichoakusztikáról.
Legyen elég annyi, hogy a DAVE és az M-scaler nem a szokásos DAC chip köré épül, hanem FPGA(Xilinx XC7A200T) alapokon nyugvó, egyedi programkódot futtató szerkezet.
Tudását tekintve ez a kombináció egy valóságos technológiai Tour de France és kétségtelen, hogy kiérdemelte helyét a ma létező legjobb átalakítók között.
Rengeteg DAC-ot kipróbáltam a neves gyártmányoktól a „mindentől is jobb” óriásölőkig és meglepetésemre, jellegüket, megszólalásukat tekintve alig pár készülék felelt meg az az összes elvárásomnak.
Természetesen mindegyik hozta az árkategóriában jogosan elvárható minőséget, viszont az a bizonyos plusz hiányzott a legtöbb esetben, ami felvillanyoz és hosszú órákra a rendszer elé ragaszt, száműzve a kütyüzés, „hifiskedés” bűnös gondolatát.
Sokáig a totaldac d1seven-el volt a DAVE versenyben de az M-scaler megjelenése véglegesen eldöntötte a versengést. Az is a Chord felé billentette a mérleg nyelvét, hogy a totaldac elég kisipari kivitel, szakkörös illesztésekkel és bármennyire is jó, engem az ilyen dolgok rettentően tudnak zavarni.
Formavilágát tekintve a két Chord készülék egyáltalán nem illeszkedik egymáshoz. A DAVE a Choral széria tagja, míg az Hugo M-scaler, ahogyan az elnevezésből is kikövetkeztethető a Hugo-hoz lett öltöztetve.
A Choral szériába tartozó DAC megjelenése erősen megosztó lehet az extrém design miatt, viszont a hozzá tervezett alumínium tartóval nagyon jól mutat pl. egy Blu II társaságában.
Nekem kifejezetten tetszik a DAVE formavilága, ami kicsit olyan mintha Stanley Kubrick rendelte volna a 2001: Űrodüsszeia díszletmestereitől.
A scaler külső megjelenése már kevésbé tetszik a Chord sajátságosan elmebeteg színkódos nyomógombjaival egyetemben de pár nap használat után a színekhez készség szinten társítja az ember az egyes mintavételezési frekvenciákat.
Az M-Scaler-ben a nagy dobás az, hogy a referencia Blu MKII lejátszóban alkalmazott upscaler technológiát egy az egyben átemelték az olcsóbb Hugo termékcsoportba, így kevesebb mint fele áron elérhetővé tették ugyan azt a (hang)minőséget.
A készülékek alumínium háza, kapcsolók minősége, tapintása, megmunkálása hibátlan, öröm megérinteni a különleges formatervű tárgyakat.
A vastag alumínium burkolat nem funkció nélküli design kellék, mivel az FPGA működés közben jelentős hőt termel, így a készülékház hűtőbordaként is funkcionál a készülék(ek) esetében.
A távirányítókról különösebben nincs mit elmélkedni, ugyan az a helyzet, mint a PS Audio P20 esetében, filléres, gumi nyomógombos kínai. Viszont valamiért nagyon lényeges volt a cégnek, hogy a gagyi műanyag távokhoz, Chord feliratos AAA-s elemeket mellékeljen!
Az M-Scaler-hez alapból egy szintén tucat kínai, 15v-os notebook tápot csomagolnak, ami korlátozza a hangminőségét. Használatával az átláthatóság és az amúgy tűéles pozíciók enyhén elmosódnak és az alsó oktávok is csorbát szenvednek. Pár óra hallgatás után próbaként rákötöttem egy HD-Plex lineáris táp 12v-os kimenetére, amivel jelentősen jobb hangot kaptam. (A kritikus meghallgatásokat már így végeztem.) Egyébként 9v-15v-ig bármivel működik, ezért Power Bank-ról is bátran üzemeltethető.
A DAVE tartalmaz fejhallgató erősítőt, digitális előfokot a DAC mellett és mindhárom feladatát igyekszik a lehető legmagasabb szinten ellátni, több-kevesebb sikerrel. Inkább több! :)
A neten sokan bizonygatják, hogy olyan jó a DAVE-be épített digit előfok, hogy teljesen fölösleges a sok nehézsúlyú referencia előfok és hű meg há... Az igaz, hogy tényleg a legkevesebb kompromisszumot tartalmazó digit hangerőszabályozás ebben a készülékben található amit eddig próbáltam, ám nem vált ki referencia minőségű előfokot.
Persze ez nem igazán róható fel negatívumként a készüléknek, hogy nem olyan jó az előfok rész, mint egy sokszorosába kerülő Soulution, Nagra, CH-Precision vagy egyéb más referencia minőségű készülék.
A kompromisszum mentes minőségű, forrásba integrált digit hangerőszabályzó mellett kardoskodó Chord, Soulution, Boulder, stb. is tart a termékpalettán gigantikus méretű, árú referencia előfokot, biztos ami biztos alapon a finnyásabbak számára.
Világosak és érthetőek a cégek marketing szempontjai de még mindig nem tartunk ott, hogy egy hamutartó méretű, desktop lifestyle készülékbe épített digit előfok nyugdíjazhatna egy korrekt preamp-ot.
A készülékek a Chord speciális, dual BNC csatlakozása miatt, kettő darab Aura Reference V3.1 digit kábelre volt szükség a hálózati kábel az Aura Reference V3.1 volt.
A kombó hangzásvilágát tekintve, szürreálisan nagy felbontású, nyitott, szellős, artikulált.
Szinte elektrosztatikus jelleget, transzparenciát kölcsönöz bármilyen kiváló felbontású dinamikus doboznak. A dinamikai kontrasztok több, mint figyelemre méltóak. Ahogyan a zajtalan, éjfekete semmiből előtörnek, szinte berobbannak a végsőkig kontroll alatt tartott hangszerhangok az egészen megdöbbentő.
Külön öröm, hogy ezt a nagyfokú transzparenciát, átláthatóságot nem a hosszan hallgathatóság kárára éri el.
Az utóbbi napokban, rám nem igazán jellemzően, szokatlanul magas hangerővel hallgattam kedvenc felvételeimet, méghozzá órákon át és még így sem fárasztott...
A felskálázásban sosem hittem igazán de itt valami boszorkányság történik, mert képes a 44.1-ből közel DSD jellegű élvezeti faktort csiholni. Azt eddig is vallottam, hogy amelyik digitális forrás nem képes a sokat szidott 16/44.1 anyagokkal élvezetesen megszólalni ott a készülék(ek)ben, lánc egészében kell keresni a hibát és zömében nem a felvételekben. Mindezek ellenére ez a fajta megtapasztalás még nekem is új, szoknom kell a minőségileg jelentősen kibővült, fejlesztéshez, teszteléshez is kiválóan alkalmazható könyvtárát. A legtöbb drága DAC amit jelen láncomban hallottam, nagyságrendileg DSD128-al volt képes erre a teljesítményre amit a DAVE+M-scaler-ből megkap az ember a 16/44.1-től.
A nagy felbontású felvételek még tovább árnyalják a hangzást, nagyobb zenei perspektívát nyújtva de ennél a gépnél sokkal közelebb állnak egymáshoz a redbook és high res PCM + DSD fájlok, mint ahogyan ezt a hasonló árú chip DAC-ok esetében tapasztaltam.
Egy ismerőshöz is átvittem a cumót, ahol a kisebb felbontású készülékekkel, gyengébb kábelezéssel már nem érezte annyira elemében magát... Szóval ezek a készülékek is, mint minden nagy felbontású digitális forrás a létező legjobb minőségű komponenseket igénylik maguk körül, akkor élnek igazán.
A Chord referencia kombó meggyőzött és képes volt porig rombolni az évtizedes angol hifivel kapcsolatos előítéleteim legjavát!