Egy nagyon jó összefoglaló írás látott napvilágot a Stereophile lapjain az általuk tesztelt elektrosztatikus modellekről, időrendi sorrendbe szedve azokat.
Az összes jelentősebb, ismert és kevésbé ismert modell megfordult a kezeik között...
Kezdve a sort az ős Servo Statik-al, Quad-al a korai Acoustat, Audiostatic, Soundlab-on át egészen az ultramodern Martin Logan Renaissance ESL 15A-ig.:
https://www.stereophile.com/content/pro ... _K92k6rmh8
Mindig hatalmas rajongója voltam az elektrosztatikus elven működő hangkeltő eszközöknek így a fenti linkgyűjtemény is a gép elé tudott szögezni hosszú órákra. (Nem beszélve arról, hogy a tesztelt modellek közül vagy 5-6típust én is birtokoltam.)
Olcsóbb legyárthatóságuk, egyszerűbb felépítésüknek köszönhetően mára sokkal olcsóbbnak, elterjedtebbnek, mindennapinak kellene lennie az elérhető(bb) árkategóriában, ahogyan a hagyományos dinamikus hangszóróknak.
Az a helyzet, hogy az olcsóbb típusok inkább design hybridek, talán a legkritikusabb(300-500Hz) sávban elváltva. Egyébiránt lehet még így is erős konkurencia bizonyos tekintetben a legtöbb 19mm-es mdf-ből összetákolt, High-End-nek hazudott dinamikus dobozhoz képest.
A másik véglet pedig a nehezen elhelyezhető, hajtható, hatalmas méretekkel rendelkező, kompromisszumokat mellőzni igyekvő típusok a teljesítményüknek kijáró árazással. (Lásd, Ferrari, Tesla és persze ugyan ez igaz a Magico, Rockport Technologies kiváló dinamikus elven működő modelljeire is.)
Sokan hajlamosak összemosni az elektrosztatikus és magnetosztatikus elvű dipólokat pedig semmi köze nincs a kettő megoldásnak egymáshoz a valóságban. Ami hasonlóság van az a külső megjelenésben szinte ki is merül.
A magnetosztatikus hangszóró leegyszerűsítve a gyakorlatban nem jelent mást, mint egy kilapított hagyományos dinamikus drivert. Nem beszélve arról, hogy itt már kénytelen-kelletlen szükségünk van aktív/passzív váltóra, hiszen több utas rendszerekről beszélünk, mivel a magas frekvenciák lesugárzását ribbon sugárzókra bízzák.
Az igazság, hogy a teljessávú elektrosztatikus, magnetosztatikus, dinamikus megoldások is ezer sebből véreznek így bármelyik táborban is veri le az ember a sátorvasat, csupán az általa legelviselhetőbb kompromisszumok köttetnek meg!
Számomra az elektrosztatikusok és azon belül is a teljes sávú elektrosztatikus hangkeltés örök szerelem marad(t), függetlenül attól, hogy ma már nem az én kompromisszumom ez a megoldás.