A fórum 2019. február 1-én frissítésre került
Kérünk titeket, ha valami problémát találtok, jelezzétek a postmaster@avx.hu email címre

A legnagyobb változás, hogy a fájl csatolmány rendszernek most már rendesen kell működnie

Daido - Audiofil PC

Moderátorok: menyus2, wittao

Online
Avatar
marconi
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 106
Csatlakozott: 2011.03.30., szer. 08:42
Értékelés: 36

Re: Daido - Audiofil PC

Hozzászólás Szerző: marconi » 2019.01.21., hétf. 10:06

Core Audio Daido Reference AudioPC benyomások (a legújabb, masterclock os példány)

Sziasztok, beszámolnék kicsit bővebben az audio pcvel való tapasztalataimról.
Mivel évek óta egy Ayon CD-5s lejátszó/dac/előerősítőt egybefoglaló készülék tulajdonosa vagyok -mely korát megelőzve szinte mindenféle digitális/analóg ki és bemenettel rendelkezik, többek között USB lehetőséggel is- így még jóval a nagy file alapú lejátszás/streaming őrület előtt felötlöttek az ebben rejlő lehetőségek.
Persze hamar kiderült hogy normális usb kábel nélkül nem megy, jó lejátszó program is kell (Apple gépeket használtam), hogy az Ayonnak nem az igazi az USB bemenete, mekkora javulást hoz egy Core Audio USB/SPDIF transzport, hogy az általam (és ismeretségi körömben) szent grálnak tartott audio kábelem (VDH mcs1000) digitálisként használva is az, hogy hülyeség volt egy Macbook Airt használni lejátszó forrásként mikor a másik gépem, egy Macbook Pro sokkal jobb… szóval ezen minőségbeli fejlődési útvonal közben értesültem róla hogy bizony létezik olyan is hogy dedikált audio pc! Némi informálódás után a Menyusék által gyártottat véltem annyira szimpatikusnak tervezési és megközelítési filozófiájuk alapján hogy sort tudjunk keríteni egy meghallgatásra.
Akkor még potenciálisan az USB/SPDIF konverter érdekelt, s a meghallgatások után az akkor agyonhypeolt Audiobyte Hydra ellenében a Core Audiót választottam. Ekkor találkoztam először otthonomban egy teljes Core Audio PC + transzport + Dac készülékhármassal is. Eléggé felcsigáztak a hallottak, azelőtt nem találkoztam még ennyire természetes digitális hangal, (ekkor tűnt fel valójában hogy mennyi digitális zavar/torzítás keletkezhet a nem megfelelő digitális feldolgozás alatt), meggyőző volt az az informatív zeneiség amit mutatott a rendszeremen és távozása után megmaradt olyan emlékként amivel tudtam hogy még valamit kezdeni kell.
Legelőször a forrással akartam kezdeni az ismerkedést, pláne úgy hogy a konverter már megvolt. 2018 ősz végén terveztem hogy több forrásként szóba jöhető készüléket meg szeretnék hallgatni otthon. Így a Core Audio Daido masterclockos példánya után még Fapaci áthozta hozzám az ő Luxor PC jét, illetve nálam vendégeskedett egy hetet egy Ayon NW-T hálózati lejátszó, egy ideiglenesen, de jól kiépített hálózattal egyetemben. (köszönet érte az Ultimate audionak akik ebben élen járnak!).
Mindent a cd lejátszáshoz illetve a Macbook Pro-m produkciójához hasonlítottam (ami már szintén hallhatóan meghaladja a cd lejátszás minőségét). Azonos gyártmányként az Ayon NW-T helyzeti előnyben kellett volna hogy legyen, de a gyakorlatban mégis csak egy minimális minőségi, inkább ízlésbeli különbséget lehetett tapasztalni. Kicsit szebb, analógosabb hangszerhangok, kicsit természetesebb megszólalás, de mintha a dinamika, ritmika egy kicsit visszafogottabb lenne, összességében a hallott hang még nem motivált a váltásra.
A Luxor PC már nagyobb előrelépés volt minden téren, ahogy melegedett be a bő két órás meghallgatás során úgy nőtt a különbség a javára. Jóval természetsebb megszólalás, a digitális íz, digitális torzítások eltűntek a hangból ha ő szólalt meg, lényegesen több információt kaptunk a felvétel atmoszférájából, minden egy fokkal egyértelműbb, tisztább, zeneibb. Ez már gondolkodásra késztetett, elsősorban az ára miatt hiszen majdnem harmad annyi mint a Core Audio Daido, valamint filmlejátszásra is alkalmas amire Core Audio nem. De bizony ennek ára van a hangban…
Gondoltam alszom erre párat milyenek lesznek az utólagos benyomások. Sokat segíthet egy készülék megítélésében hogy milyen emlékeink maradnak róla. Nos a Core Audio produkciója nem tudott kimászni a fejemből, nem érdekelt hogy filmet sem tudok vele nézni, egyszerűen hangban ad annyival többet hogy ez nekem hosszú távon megérje. A Macbook Pro hoz képest hasonló vonalat képvisel hangban mint a Luxor PC, de a különbségeket még tovább fokozza (amit nyilván lehet még fokozni a dupla PC-s megoldással :). Abszolút tiszta és zavarmentes hang, véleményem szerint a Core Audio USB/SPDIF transzportal párban ízlés szerint bármilyen dacnak tökéletes forrást biztosít, én egyelőre nem tudok ennél jobb és észszerűbb megoldásról. Az AYON CD-5s ben lejátszott cd lemezekhez képest jó ripekkel (de igazából bármilyenekkel) óriásit tud hozni, az embernek nincs kedve többet cd lemezt helyezni a lejátszóba ha meghallotta a különbséget, egyszerűen minden tekintetben többet ad, főleg zeneiségben, az egész hangép tisztább, átláthatóbb, dinamikusabb, élőbb, természetesebbnek hallatszik az első kezdő taktusoktól kezdve. A felharmonikusok tökéletesen, mindenféle digitális zavartól mentesen jelennek meg és ez az egész hangképben meghallatszik bármilyen zenét is hallgatunk, persze leginkább az akusztikus hangszereket és emberi hangot tartalmazó élő felvételeknél mutatkozik meg. Olyan minőségi lépés ez amit. még az avatatlan fülek is azonnal detektálnak. Újra lehet hallgatni a kedvenc zenéinket mert sokkal többet mutat meg belőlük, közelebb kerülhetünk az alkotók eredeti elképzeléséhez, olyan finomságok jönnek ki amik azelőtt fel sem űntek, hogy egy énekes egy egy hangon belül is milyen finoman játszik a hangjával, éppen milyen hangulatban volt az előadás közben. A hangszeres játékok legapróbb finomságai is átjönnek, sok hangszer esetén is minden nehézség nélkül elmerülhetünk egy zenész játékában, ott. érezhetjük magunkat ahol és amikor mindezt rögzítették.
Aki a lehetséges legjobb minőségű forrást keresi, az feltétlenül hallgassa meg, és lehetőleg a saját rendszerében is.
Mindezeken túl ejtsünk szót a remek használhatóságról is, gyakorlatilag az egészet könnyűszerrel vezérelhetjük a telefonunkról vagy egy tabletről, bárki elboldogul vele, a Jremote remek információkkal is ellát bennünket a gépen található zenékről.
A Tidalt szeretőknek is jó hír hogy az integráció remekül megoldott, jelenleg 2 boot van a fő merevlemezenmaz egyik a file alapú lejátszásnak, a másik a Tidalnak hogy az eltérő beállításokat igénylő rendszerek ne zavarják egymást, ez a legjobb hangminőség érdekében így a legjobb. így bekapcsoláskor vagy a Jrivert tudjuk elindítani vagy pedig a Tidalt. Tapasztalatok szerint akár hálózati lejátszót akár Audio PCt használunk a Tidal minősége nem éri utol a fájl alapú lejátszásét. Nálam mégis annak ellenére egész jól hallgatható sőt a CD lejátszás minőségét is hallhatóan meghaladja úgy hogy egyelőre semmiféle normális hálózati kiépítéssel nem rendelkezem, teljesen mezei routerem és LAN kábelem van. Egy jól kiépített hálózat még biztosan nagy javulást hozna, hamarosan erre is sor kerül.
Nem tudom Menyusék bemutatóterme hogy áll, de aki kiváncsi nálam is meghallgathatja vagy összevetheti más készülékkel, pláne ha hozzám földrajzilag közelebb esik, én óbudán vagyok.
Pierre Lurne Romance/Romeo, Supex SD900 Super II, 47Lab Shigaraki(Kondo silver), Core Audio Daido PC, Core Audio USB/SPDIF konverter, Ayon CD5s, Takács Jenő OTL twin servo monoblokk, Takács Jenő vFET srpp végfok, Gryphon Guideline GOLD hangfalkábel, Parabox Ellipsus mkIII, Altec 604-8G

Avatar
wittao
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2737
Csatlakozott: 2017.01.29., vas. 12:19
Értékelés: 1060
Tartózkodási hely: Szigetszentmiklós

Re: Daido - Audiofil PC

Hozzászólás Szerző: wittao » 2018.11.03., szomb. 21:15

Egy kis történelemmel kezdeném a bevezetőt, így talán jobban lehet látni honnan jutott el Menyhárt Laci (vezető fejlesztője a cégnek) a "Menyus-féle audio PC" fejlesztésével a Core Audio által most kínált DAIDO Audio PC családig.

Menyus sok éve kezdte az AudioPC-k fejlesztését és már akkor hatalmas potenciált látott benne, amikor ezt a tudást egy PC-ből jóval nehezebb volt kiimátkozni mint manapság. Ha most megnézzük a nemzetközi kínálati piacot audioPC alkatrészek frontján, elég lehangoló amit láthatunk: rengeteg féle kapcsolóüzemű tápegység, sokféle bővítő kártya, értékelhetetlen minőségű táp panelek, órajelek amikből 8-10db kell, hogy 1 normális legyen, rosszul felépített passzív házak stb. A kapható AudioPC-nek hívott PC-k többsége ezekből az alkatrészekből építkezik. Persze ezekkel az alkatrészekkel is el lehet jutni valahová, ami sok kapható médialejátszónál jobb minőséget hoz, de nem szabad elmenni amellett, hogy ettől jóval van még feljebb.

Egy kép 2016-ból, amikor Menyus már full analóg tápkört használt a PC-k építéséhez:
MenyusPC_20160124.jpg
MenyusPC_20160124.jpg (666.13 KiB) Megtekintve 687 alkalommal
Már ekkor is valamennyi tápkör felépítése mentes volt a kapcsolóüzemű tápok használatától, a trafók rezgéscsillapítottak voltak, órajelgenerátorok kerültek alkalmazásra és a teljes PC ház passzív hűtésű volt, sehol egy ventillátor.

Szintén 2016-ot írunk, a lenti képen egy olyan Audio PC látható, ami már több fűtött órajelgenerátort tartalmazott...
Ezek nagyon kényesek a megfelelő tápellátásra, csak úgy tudják kifutni magukat megfelelően, alkalmazásuk jelentős előrelépést jelent a megfelelő hangminőség irányába.
Menyus PC_20160703.jpg
Menyus PC_20160703.jpg (541.63 KiB) Megtekintve 687 alkalommal
Ez a kép 2017 márciusában készült egy mérés során, mutatja a 10 MHz hogyan tartható egy jó órával
Ez is mutatja, mióta zajlik Menyus által a fűtött órákkal való ismerkedés és megfelelő alkalmazás keresése az Audio PC-be történő beépítés során.
Menyus_20170312_Clock.jpg
Menyus_20170312_Clock.jpg (340.24 KiB) Megtekintve 687 alkalommal
2017 novemberben már Core Audio néven, DAIDO család tagjaként
Ez a gép már a Core Audio nevével fémjelzett AudioPC, a DAIDO család első üdvöskéje. Innentől lehet az elkészült gépeket Core Audio PC-nek hívni. Fűtött órát láthatunk a megfelelő helyeken, de eközben laboratóriumi körülmények között már javában zajlott a Master Clock fejlesztése a háttérben, futottak a tesztek. A gépbe egy új - speciálisan a Core Audio által specifikált és a cég részére készített - trafó került. Sikerült nagyot előrelépni az audio anyagok lejátszásában. Kiemelt figyelmet fordított a cég, hogy a tápellátást a tápkörök úgy oldják meg, ha valami baj van azonnal áramtalanítsanak. Nem használ a gépekben könnyen gyúlékony anyagokat, mint például fát vagy parafát. Az egyes alkatrészek rögzítésére külön rögzítési eljárás készült.
DAIDO_PC_20171124_elso darab.jpg
DAIDO_PC_20171124_elso darab.jpg (558.55 KiB) Megtekintve 687 alkalommal
2018 szeptemberben már fűtött MasterClock-kal kerültek ki a Core Audio DAIDO PC-k
A lenti képen jól látható, hogy a Master Clock külön súlyozott alumínium szarkofágot kapott. Minden fontos részegységet már 1 db Master Clock felügyel és a lehető legpontosabb időzítést adja az eszközöknek.
DAIDO_MasterClock_20180920.jpg
DAIDO_MasterClock_20180920.jpg (482.53 KiB) Megtekintve 687 alkalommal
2018 október... bemutatkozik az új generációs analóg táp, 2 verzióban
Az előzőeknél jóval kisebb helyet foglal, miközben paramétere sok tekintetben javult. Az első tápverzió egy erős középkategóriás AudioPC építésére lehetőséget adó DAIDO Barbone Entry PC lelkét adja, a második tápverzió pedig már ellátja a Master Clock-ot is, fűtött órákat is. Emellett lehetővé teszi olyan eszközök alkalmazását, amikkel reményeink szerint 2019-ben már be tudunk mutatkozni a nagyközönségnek, egy felsőbb kategóriás PC személyében.
Próbáljuk a lehető legtöbbet kihozni az AudioPC adta lehetőségekből, és úgy érezzük, a hardverfejlesztésekkel párhuzamosan zajló egyedi Core Audio-s szoftveres fejlesztések együttesen már hozzák azokat az eredményeket amiket elterveztünk.
DAIDO_20181012_uj tap, masterclock.jpg
DAIDO_20181012_uj tap, masterclock.jpg (452.26 KiB) Megtekintve 687 alkalommal
Sztereo: Core Audio DAIDO Ryzen, Karuna ULTIMATE, DENPO DAC, DECHA végfok, FOCAL 1027BE
Kábel: AQ Carbon,Valhalla Aura V2/2 AES/EBU és XLR,Gryphon Guideline GOLD, ELROD tápok

Audio blogom: https://wittaozeneszobaja.blog.hu
Core Audio: http://www.avx.hu/forum/viewforum.php?f=166

Online
Avatar
Vinkler
Site Admin
Site Admin
Hozzászólások: 8930
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 2631
Tartózkodási hely: Budakalász

Daido - Audiofil PC

Hozzászólás Szerző: Vinkler » 2018.10.11., csüt. 21:46

Pc zenére...
Apple / Parasound / Audio-GD / Pro-Ject / Diy ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy folyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Válasz küldése

Vissza: “Core Audio”