Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327

Kávéházi csevegő

Avatar
spencer-hill
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 223
Csatlakozott: 2015.03.03., kedd 16:57
Értékelés: 37

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: spencer-hill »


Érdekes téma. Járjuk körbe együtt. Megkérdezem Jánost is, hogy neki mi a véleménye erről.
Jó ötlet. Egy véleménynek nem rossz. 

Avatar
Asgard
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 550
Csatlakozott: 2012.11.05., hétf. 13:00
Értékelés: 193

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Asgard »


Igazából a többször emlegetett Casino Mocca egyes kávéinál említett pár napos sziporka utáni hanyatlás oka gondolkodtatott el, hogy vajon a világos pörinél lehet, hogy jobb lenne inkább bent tartani azt a kis termelődő gázt, mint ahogy azt a Gardelli is csinálja (emiatt mondjuk valami külön technika kéne az oxigén kivonására) és így akkor talán nyernénk pár napot a frissességből.
Otthoni körülmények közt nem könnyű a helyzet, amit írtam az a pörkölés utáni csomagolásra vonatkozik. A már kibontott kávé szerintem olyan durván telítődik hogy azt visszafordítani nem egyszerű.
A legegyszerűbb amit láttam az az adagonkénti lég minimalizáló csomagolás. Ebből csak hifis szettjét láttam, nekem nincs vele tapasztalatom, de szerinte jól működik - mindenesetre nagyon jól néz ki.
Hogy őszinte legyek én otthon azért nem biztos hogy nagyon beleállnék ebbe a kérdésbe. Egy korrekt kávénak azért pörköléstől számított 5-20 nap között megbontva is elég jónak kellene lennie. Ennyi idő alatt el is fogy egy 20dkg-s zacsi, aztán lehet bontani a következőt. CM kávét nagyon ritkán iszok, nem tudom mennyire erős az a sziporka utáni lecsengés. 

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29303
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »


Igazából a többször emlegetett Casino Mocca egyes kávéinál említett pár napos sziporka utáni hanyatlás oka gondolkodtatott el, hogy vajon a világos pörinél lehet, hogy jobb lenne inkább bent tartani azt a kis termelődő gázt, mint ahogy azt a Gardelli is csinálja (emiatt mondjuk valami külön technika kéne az oxigén kivonására) és így akkor talán nyernénk pár napot a frissességből.
Érdekes téma. Járjuk körbe együtt. Megkérdezem Jánost is, hogy neki mi a véleménye erről.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29303
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »


Ott voltam jó volt, ha megint megyünk, akkor iszok kávét is. 
Most is ittál kávét. 
Jó az az ECM gép. könnyű volt jókat húznom vele.

Avatar
spencer-hill
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 223
Csatlakozott: 2015.03.03., kedd 16:57
Értékelés: 37

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: spencer-hill »



Optimális az lenne ha sikerülne 2-3%-ra szorítani a zacsiban az oxigén tartalmat. Ennek elérésére több módszer alakult ki. A legegyszerűbb, ha egyből bezacsizzuk a kávét, olyan szelepes zacsiba ahol minél feljebb van a szelep, és a tetejét lehegesztjük. A CO2 nehezebb a levegőnél, tehát a termelődő pont kinyomja felül a maradék oxigént. Így valamelyest javítható a polcon tárolhatóság. Persze ahogy kinyitod annyi az egésznek. Gyakorlatban azért ehhez jó zacsi kell, nekünk volt olyan ami nem volt nagy barátja ennek az eljárásnak. A pihentetett kávék mért oxigéntartalma akár 5-9% is lehet. Ennél persze vannak profibb megoldások, nitrogénezés, membránozás, stb.
Szerintem a legegyszerűbb ha egyszer rászánja az ember az időt, - méregeti hogy különböző zacsik mit mutatnak oxigén tekintetében a 4. napon, aztán a legjobbat fel lehet design-olni.
Vevőként két hetes pörköléseknél tök mindegy melyiket választjuk, mind jó, sőt. Ha hónapon túli a tétel akkor érdemes priorizálni szerintem a csomagolást a fentiek alapján.
Minden olyan zacsi ami nem heggesztett felül vehetjük úgy minta kimérnék tálba a kávét és úgy vennénk meg a levegő tempósan öregíti, ez ha 2-3 héten belül fogyasztjuk pont jó utána nem annyira. Mondjuk szerintem olyan kévét ami nem heggesztett zacsiba lenne nem is nagyon lehet kapni, legalább is én rég nem láttam.
Igazából a többször emlegetett Casino Mocca egyes kávéinál említett pár napos sziporka utáni hanyatlás oka gondolkodtatott el, hogy vajon a világos pörinél lehet, hogy jobb lenne inkább bent tartani azt a kis termelődő gázt, mint ahogy azt a Gardelli is csinálja (emiatt mondjuk valami külön technika kéne az oxigén kivonására) és így akkor talán nyernénk pár napot a frissességből.

Avatar
Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 459
Csatlakozott: 2015.09.04., pén. 21:04
Értékelés: 60

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Katoci »



Vélemények Kávézókról
 
ECM Controvento

Ott voltam jó volt, ha megint megyünk, akkor iszok kávét is. Ez az első ilyen strand caffee

Avatar
Asgard
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 550
Csatlakozott: 2012.11.05., hétf. 13:00
Értékelés: 193

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Asgard »


Különböző kávék kóstolgatása közben elgondolkodtam azon, hogy mi alapján választják ki az egyes pörkölő cégek a csomagolás módját. Van a klasszikus, amikor egyjáraú szelepes csomag a felszabaduló gázok hatására fel tud puffadni a csomag és lehet kinyomkodva szagolgatni, aztán most már nem először találkozok olyannal ahhol vissza van hajtva a csomag teteje és le van ragsztva. Így nem tud kialakulni a gáz tér, viszont a szelep elengedi amit el kell. És van olyan például a Gardelli-nél, ahol nincs is szelep. Lehet-e valamelyik technológiának jótékonyabb hatása a többi csomagoláshoz képest a frissesség megőrzésében?
Optimális az lenne ha sikerülne 2-3%-ra szorítani a zacsiban az oxigén tartalmat. Ennek elérésére több módszer alakult ki. A legegyszerűbb, ha egyből bezacsizzuk a kávét, olyan szelepes zacsiba ahol minél feljebb van a szelep, és a tetejét lehegesztjük. A CO2 nehezebb a levegőnél, tehát a termelődő pont kinyomja felül a maradék oxigént. Így valamelyest javítható a polcon tárolhatóság. Persze ahogy kinyitod annyi az egésznek. Gyakorlatban azért ehhez jó zacsi kell, nekünk volt olyan ami nem volt nagy barátja ennek az eljárásnak. A pihentetett kávék mért oxigéntartalma akár 5-9% is lehet. Ennél persze vannak profibb megoldások, nitrogénezés, membránozás, stb.
Szerintem a legegyszerűbb ha egyszer rászánja az ember az időt, - méregeti hogy különböző zacsik mit mutatnak oxigén tekintetében a 4. napon, aztán a legjobbat fel lehet design-olni.
Vevőként két hetes pörköléseknél tök mindegy melyiket választjuk, mind jó, sőt. Ha hónapon túli a tétel akkor érdemes priorizálni szerintem a csomagolást a fentiek alapján.
Minden olyan zacsi ami nem heggesztett felül vehetjük úgy minta kimérnék tálba a kávét és úgy vennénk meg a levegő tempósan öregíti, ez ha 2-3 héten belül fogyasztjuk pont jó utána nem annyira. Mondjuk szerintem olyan kévét ami nem heggesztett zacsiba lenne nem is nagyon lehet kapni, legalább is én rég nem láttam.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29303
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »


Csak egy helyen láttam rendes kávét. Nem tudom melyik kéne legyen a fő hely. Melyik ecm van náluk?
Vélemények Kávézókról
 
ECM Controvento



Avatar
Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 459
Csatlakozott: 2015.09.04., pén. 21:04
Értékelés: 60

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Katoci »



Van a strand részen egy Simonelli. Az a Gáboré.
A fő helyen van a mi gépünk: ECM+ F8.
 
Most rendeltek 30 kilót a Goldból.
 
Visszatérve a kapcsolatról.
A volt kolléga (Gergö), akinek jobban oda kellene figyelnie erre a helyre, mert ez neki jó reklám lehetne.
Ő lenne később a pesti képviselőnk.
Van még pár komoly gépünk, amiket ki lehetne helyezni pár helyre.
Van még 3db V. Arduino is.

Csak egy helyen láttam rendes kávét. Nem tudom melyik kéne legyen a fő hely. Melyik ecm van náluk?

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29303
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »


A Gold mix van. Nem tudom melyik a fő hely, én ma körbejártam, csak egy helyet találtam, ahol nem a saeco automatából árulták a feketelevest. Nem tudom melyik ecm van náluk, ha adsz egy típus nevet rákeresek és megmondom azt láttam-e.
Van a strand részen egy Simonelli. Az a Gáboré.
A fő helyen van a mi gépünk: ECM+ F8.
 
Most rendeltek 30 kilót a Goldból.
 
Visszatérve a kapcsolatról.
A volt kolléga (Gergö), akinek jobban oda kellene figyelnie erre a helyre, mert ez neki jó reklám lehetne.
Ő lenne később a pesti képviselőnk.
Van még pár komoly gépünk, amiket ki lehetne helyezni pár helyre.
Van még 3db V. Arduino is.

Avatar
Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 459
Csatlakozott: 2015.09.04., pén. 21:04
Értékelés: 60

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Katoci »


A mi gépünk van a fő helyen, de a stand részen nem. A kávét sem tudom ott mi van. 
A Gold mix van. Nem tudom melyik a fő hely, én ma körbejártam, csak egy helyet találtam, ahol nem a saeco automatából árulták a feketelevest. Nem tudom melyik ecm van náluk, ha adsz egy típus nevet rákeresek és megmondom azt láttam-e.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29303
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »


Megvolt az AVX Mix Gold kóstolás a Paskalban.
Jó lenne, ha otthon is megkóstolnád.
Ennyi pénzért nem sok hasonló kávét fogsz találni.
Nézd meg mik vannak benne.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29303
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »


Megvolt az AVX Mix Gold kóstolás a Paskalban. Kedves aranyos hölgy készítette, úgy olaszosan használva a tampert, de nagyon szépen indult meg, és jött le a kávé. A vége kicsit eltáncolt, ott lehet leállítottam volna, de a végeredmény jó klasszikus kávé lett, jelentős keserű utóíz nélkül. Kicsit hangsúlyosabb az AVX megjelenése lehetne, de biztosan oka van, hogy nincs. A hölgy csak annyit tudott, hogy a főnöke forgalmazza, de kérésre szívesen elővette a zacskót, így biztos lehettem abban, hogy jó helyen járok. Duplát kértem, az nem volt hideg, sőt. A műanyag pohár még említhető negatívumnak, de ez mégis csak egy strand .  Távozáskor láttam, hogy a strand mellett van egy Paskal kávézó is (a strand épületén kívül). Ott is ugyanez a kávé van?
Ez egy nagyon laza kapcsolat.
Én nem jártam még ott.
A mi gépünk van a fő helyen, de a stand részen nem. A kávét sem tudom ott mi van.

Avatar
Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 459
Csatlakozott: 2015.09.04., pén. 21:04
Értékelés: 60

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Katoci »

Megvolt az AVX Mix Gold kóstolás a Paskalban. Kedves aranyos hölgy készítette, úgy olaszosan használva a tampert, de nagyon szépen indult meg, és jött le a kávé. A vége kicsit eltáncolt, ott lehet leállítottam volna, de a végeredmény jó klasszikus kávé lett, jelentős keserű utóíz nélkül. Kicsit hangsúlyosabb az AVX megjelenése lehetne, de biztosan oka van, hogy nincs. A hölgy csak annyit tudott, hogy a főnöke forgalmazza, de kérésre szívesen elővette a zacskót, így biztos lehettem abban, hogy jó helyen járok. Duplát kértem, az nem volt hideg, sőt. A műanyag pohár még említhető negatívumnak, de ez mégis csak egy strand .  Távozáskor láttam, hogy a strand mellett van egy Paskal kávézó is (a strand épületén kívül). Ott is ugyanez a kávé van?

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29303
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »


Különböző kávék kóstolgatása közben elgondolkodtam azon, hogy mi alapján választják ki az egyes pörkölő cégek a csomagolás módját. 
A szelepes csomagolás akkor fontos, ha szinte alig várnak a pörkölés után és azonnal belerakják a zacsikba.
Mi másképp csináljuk. 1 napot szellőznek a kávék a pörkölés után. Emiatt jóval kevesebb széndioxid képződik később, tehát a szelepes zacsikra sem lenne szükség, de ha nem ilyenbe csomagolnánk, az sok vevőt zavarna, pedig szerintem jobb lenne, mint a szelepes, mert így biztosan nem jön ki semennyi gáz sem.

Avatar
spencer-hill
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 223
Csatlakozott: 2015.03.03., kedd 16:57
Értékelés: 37

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: spencer-hill »

Különböző kávék kóstolgatása közben elgondolkodtam azon, hogy mi alapján választják ki az egyes pörkölő cégek a csomagolás módját. Van a klasszikus, amikor egyjáraú szelepes csomag a felszabaduló gázok hatására fel tud puffadni a csomag és lehet kinyomkodva szagolgatni, aztán most már nem először találkozok olyannal ahhol vissza van hajtva a csomag teteje és le van ragsztva. Így nem tud kialakulni a gáz tér, viszont a szelep elengedi amit el kell. És van olyan például a Gardelli-nél, ahol nincs is szelep. Lehet-e valamelyik technológiának jótékonyabb hatása a többi csomagoláshoz képest a frissesség megőrzésében?

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29303
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »


Használt alap Lelit ár:270 EUR*315=85050 Ft  Espressomaschine Lelit

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29303
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »


A németek sem veszik az új GC-ot.
 
Rancilio Silvia vagy Lelit PL41-kell nekik. Suche gebrauchte Einsteigermaschine: Lelit, Rancilio Silvia, 
Ich bin Einsteiger und auf der suche nach einer gebrauchten und gut erhaltenen Espresso-Einsteigermaschine. Ich hab gerade eine Gaggia Classic Light (neue Version) erhalten und schicke diese nun leider wieder zurück, da ich von ihrer Qualität nicht überzeugt bin.

Mögliche Modelle sind: Rancilio Silvia, Lelit Pl41EM, etc.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29303
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »



Szia Béla!
 
Leadtam egy rendelést, rendeltem a nagy szemű kávéból is amit ajánlottál! Ráírtam, h kiszállitással kérem, a pénzt átutaltam.
 
Köszi!

OK, köszi.

Avatar
tigris
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 460
Csatlakozott: 2012.08.27., hétf. 15:07
Értékelés: 119

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: tigris »


Szia Béla!
 
Leadtam egy rendelést, rendeltem a nagy szemű kávéból is amit ajánlottál! Ráírtam, h kiszállitással kérem, a pénzt átutaltam.
 
Köszi!
Sztereó: Parasound végfok,Origen S16T zenei HTPC, iPad Air 5, Topping D30 Pro DAC, Transparent Audio Hangsugárzó kábelezés, Paradigm Monitor SE3000.

Mozi: Onkyo TX-NR809 erősítő, Synology NAS218 plus, Paradigm hangsugárzók, Jamo J110Sub, Optoma UHD35, Viablue SC2 kábelezés, Dune Pro Vision 4K Solo.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29303
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »



 
Mi van a M1 darálóddal, hogy 2 hónapja másikat használsz?
 

Az M1 a bamutatóban van, mint eddig. Nem kívánom lecserélni.
A Mythos itthon volt, de mivel ősszel valamikor megjön az EG1, így eladtam, mikor volt rá vevő.

Avatar
veng123
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 592
Csatlakozott: 2014.01.02., csüt. 12:13
Értékelés: 30

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: veng123 »



Apropó hogy vált be a kis Faema masinád?
A múltkor vettem én is egy ilyen szettet darálóval, de még nem csináltam vele semmit.
 
Lehet megkérem az új kollégát, hogy újítsa fel.
 
Még valami. Szerintem ne add el a Simonelli darálót. 150-ért sosem fogsz ilyen jó darálót mégegyszer venni.
Már 2 hónapja használom én is itthon. Azon kívül, hogy túl gyorsan ledarálja, az örlemény minősége nem rosszabb, mint a 4-szer drágább Mythos-szal.
Lehet veszek egy fordulatszám szabályzót, de így is tök jól darál.

A faema jó, de van pár bosszantó dolog vele. Kényeskedik  a szűrőkkel. Pl vakszűrővel ledobja a kart, IMS-el fel se megy a kar.... Úgy kellett vadászni hozzá szűrőt amivel rendesen üzemel. Csepptálca kicsi, hamar túlcsordul. A PID-et elég lassan ismertem ki. 
Pozitívum, hogy finom kávét készít, a gőze egy álom. Oda-vissza pofán veri az Izzo gőzét. Olyan tejhabokat készítek vele, hogy öröm önteni. 
 
A mythos egyelőre még marad. 150 ezerért tuti nem adom el. ~200-230 között fogom majd meghirdetni, ha egyszer úgy döntök, hogy eladom. Ha ennyiért nem kelne el, akkor se fogok bosszankodni
 
Mi van a M1 darálóddal, hogy 2 hónapja másikat használsz?
 
Amúgy nekem továbbra sincs semmi bajom az aluval. A GB még megvan, ha úgy hozza a sors, hogy csatarendbe kell állítani, nyugodt szívvel fogom majd használni a brikkával együtt. 

Avatar
verti
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Hozzászólások: 30
Csatlakozott: 2016.05.27., pén. 15:26
Értékelés: 1

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: verti »


Én nem az aluminiumot mentegetem, mindenki el tudja dönteni, hogy mit akar, hogyan tartja karban a dolgait stb..csak azt akartam mondani, hogy senki ne gondolja, hogy ha réz kazános gépeket vásárol akkor jobban vigyáz az egészségére. Azért terjedt el a sárgaréz a kávégépeknél, mert ellenálló a savakkal szemben, baromi jó a hőstabilitása stb...itt is van a link amit tegnap mondtam:
 
http://www.home-barista.com/espresso-ma ... 19928.html
 
Ettől még az aluminum nem egészséges mondom mégegyszer...

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29303
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »


Ha én használom a brikkát, akkor soha nem szerelem össze főzés után, hanem szétszedve elrakom.
Ok, de akkor gondolj bele, hogy egy zárt ALU bojler mit kap.
A legjobb, ha sosem használnak citrom és bórkősavat sem, mert abból is tuti bennemarad valamennyi.
Szerintem az egyetlen megoldás, ha időnként szétszedik és kimossák a kazánt, de ezt egy átlag user nem tudja megcsinálni és nem is foglalkozik vele.
Nekem 1 évig volt GC gépem. A Momentitől vettem annó 5-6 éve. Ők még adtak is hozzá egy szuper erős maró szert. Azt mondták, hogy ezt szokták használni, ha a citromsav sem segít. Na akkor ők is ennyire értettek hozzá.
5-6 éve nekem sem volt lövésem sem ahhoz, hogy baj lehet a citromsavazás. 1 évig azt használtam havonta, ahogy a forgalmazó kérte.
Frankó.

Avatar
veng123
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 592
Csatlakozott: 2014.01.02., csüt. 12:13
Értékelés: 30

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: veng123 »



Szárazra kell törölni. Az a baj, hogy ezt nem tette.
Anyu úgy szokta, hogy lefordítja, miután kitisztította, hogy ne maradjon benne víz.
Ahogy látom itt lenne az ideje, hogy a Brikkát is átdolgozzák. Az ALU menetek is jobban kopnak az összetekerés során.
 
 
A kávé is marja, de ha szépen kialakul egy oxidált bevonat, akkor állítólag nincs gond.

Ha én használom a brikkát, akkor soha nem szerelem össze főzés után, hanem szétszedve elrakom.

Válasz küldése

Vissza: “Kávés csevegő”