Nem minden kávé való presszónak, és nem minden kávéfőzővel lehet mindenfajta kávét lefőzni. Mármint ha az íz is számít. Ezen sajnos túl kell lépni. A kávé, okosan megkötött kompromisszumokat kíván, ha az ember nem akarja/tudja a gatyáját rákölteni.bober írta: ↑2024.03.18., hétf. 20:10Sziasztok!
Nemrég merültem bele a kávéfőzés részletes világába. Meg nem oldott problémával küzdök, amihez kérném a segítségetek.
Kaptam egy új házi pörkölésű friss kávét (közepes pörkölés, csoki íz).
Rettentően sok héj van benne, ami az őrleményben is látszódik (már amivel megbirkódik az őrlő). Ez nem tudom, hogy mennyire probléma.
Lefőzésnél a crema gyönyörű, de az íze jellegtelen, sós.
Próbáltam kisebb/nagyobb őrlés mérettel és lefőzési aránnyal, több/kevesebb őrleménnyel, de a probléma lényege nem változott. A kávéfőző (delonghi dedica, bottomless) és őrlő (kingrinder K4) rendszeresen karbantartott, az őrlemény eloszlatása és tamperelése nem hanyag, "puck hibák" nincsenek. A hőfok ugyan csak részben állítható, de felmelegítem használat előtt a gépet, szűrőt, poharat.
Abban 99%-ban biztos vagyok, hogy a sósságát a lefőzéssel rontom el, de mivel mindent próbáltam már, így hozzátok fordulok segítségért. A netes videók szerint alulextraktált gond van, de az őrlés finomságát hiába csökkentem az átfolyás egyenletességéért és hiába növelem az extrakciós időtartamért, vagy a lefőzési arányt növelem.....de íz nincs, csak a só.
2x-es tej mennyiséggel a sóssága elveszik, viszont a kávé ízetlen marad, csokinak nyoma sincs.
Egyedül lavazza kávéval volt hasonló problémám, másik ~10 fajtával nem.
Várom a tippeket.
Köszi
Sajnos a sok pelyva képes gátolni a rendes kilúgozódást. Ezt a zacc pogácsából észre veheted.
A pelyvát egyébként ki tudod pörgetni egy sima tésztaszűrővel és érdemes is, de eléggé macerás.
Van hogy nem elég rázogatni és kézzel rá kell segíteni.
A sós ízzel kapcsolatban amit leírtál azt gyanítom, hogy kiszáradt a kávé.