Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327
Kávéházi csevegő
Re: Kávéházi csevegő
A Loring működése totál más. Érdemes megnézni ezt a kisfilmet:
https://www.youtube.com/watch?v=miFbXyiPkzw
Itt egy kis film a pörkölésről is:
https://www.youtube.com/watch?v=K319ruxYpzI
Náluk is Loring van:
https://www.coffeexperts.eu/
https://www.youtube.com/watch?v=eszT5b3FHXY
Loring gyártás:
https://www.youtube.com/watch?v=ekfzdbDivbM&t=124s
Látszik a filmen is, hogy itt nem nagyon vastag kazánlemezből készítik a pörkölőt, hanem saválló vékonyabb lemezekből. Mindene saválló. Kb 30 perc alatt bemelegszik, a mostani minimum 1 órával szemben.
Napi két óra elmegy a felmelegítéssel és a lehűtéssel.
https://www.youtube.com/watch?v=miFbXyiPkzw
Itt egy kis film a pörkölésről is:
https://www.youtube.com/watch?v=K319ruxYpzI
Náluk is Loring van:
https://www.coffeexperts.eu/
https://www.youtube.com/watch?v=eszT5b3FHXY
Loring gyártás:
https://www.youtube.com/watch?v=ekfzdbDivbM&t=124s
Látszik a filmen is, hogy itt nem nagyon vastag kazánlemezből készítik a pörkölőt, hanem saválló vékonyabb lemezekből. Mindene saválló. Kb 30 perc alatt bemelegszik, a mostani minimum 1 órával szemben.
Napi két óra elmegy a felmelegítéssel és a lehűtéssel.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Re: Kávéházi csevegő
Ha jók az infóim, pesten egyedül a CM-nek van kőtelenítője. Ők 1 éve vettek. Nekik sem volt több évig. A Loringnak és a Giesen-nek nagyon profi a kőtelenítője. A CM is Giesent vett a Probat gépükhöz. Már nagyon várom, hogy megérkezzen a Loring szett. Feltétlenül érdemes mindenkinek megkóstolnia az ezzel pörkölt kávékat, mert tényleg nagy a különbség a hagyományos dobbal pörkölt kávékhoz képest. Égett szemek biztosan nem lesznek. Még a teljesen olajos pörkölésű kévé sem volt olyan keserű, mint a normál pörkölő gépekkel pörkölve, hanem helyette édes volt.SeLe írta: ↑2019.12.08., vas. 14:13Ok, megértettem!AVX írta: ↑2019.12.07., szomb. 15:19Ez OK, de ha előtte bekapott egy kisebb kavicsot, az biztosan az élét kinyomta.
A pörkőben van egy kis Fred. Azon poénból kipróbáltuk mit tesz vele egy kisebb kavics.
Már egy babszem méretű is kicseszte az élét. Utána annyit vettünk észre, hogy gyorsabb lett a lefolyás.
Mint említettem még nem érzem szükségét a cserének, változást nem látok az örleményen, lefolyáson.
Mióta megvan csak AVX ÉS P&Y kávékat vásárolok.
Köszönöm!
- Csatolmányok
-
- Loring.jpg (58.43 KiB) Megtekintve 10863 alkalommal
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Re: Kávéházi csevegő
Ok, megértettem!AVX írta: ↑2019.12.07., szomb. 15:19Ez OK, de ha előtte bekapott egy kisebb kavicsot, az biztosan az élét kinyomta.SeLe írta: ↑2019.12.07., szomb. 14:40Köszönöm a válaszod!AVX írta: ↑2019.12.07., szomb. 14:35
2-300kg elvileg.
Sajnos ha néha sikerült egy két kavicsot is lenyomni a kések torkán, akkor jóval kevesebb időt bírnak.
Mindenki tájékozódjon azoknál a cégeknél, akiktől kávékat rendel, hogy van e kőtelenítőjök. Pesten a CM-en kívül talán még egy van valakinek. A kb 70 hazai pörkölő kb tizedének van ilyen eszköze.
Utóbbi időben Tőletek vásárolok
A pörkőben van egy kis Fred. Azon poénból kipróbáltuk mit tesz vele egy kisebb kavics.
Már egy babszem méretű is kicseszte az élét. Utána annyit vettünk észre, hogy gyorsabb lett a lefolyás.
Mint említettem még nem érzem szükségét a cserének, változást nem látok az örleményen, lefolyáson.
Mióta megvan csak AVX ÉS P&Y kávékat vásárolok.
Köszönöm!
Re: Kávéházi csevegő
Ez OK, de ha előtte bekapott egy kisebb kavicsot, az biztosan az élét kinyomta.SeLe írta: ↑2019.12.07., szomb. 14:40Köszönöm a válaszod!AVX írta: ↑2019.12.07., szomb. 14:352-300kg elvileg.SeLe írta: ↑2019.12.07., szomb. 14:31Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy véleményetek szerint mennyi kávé leörlése után érdemes/kell cserélni az örlőkéseket ?
Konkrétan egy Lelit PL72 William darálóról lenne szó.
Jelenleg még nem érzem szükségét, csak kiváncsi vagyok.
Úgy saccolom, hogy kb. 23-25kg mehetett át rajta.
Köszönöm!
Sajnos ha néha sikerült egy két kavicsot is lenyomni a kések torkán, akkor jóval kevesebb időt bírnak.
Mindenki tájékozódjon azoknál a cégeknél, akiktől kávékat rendel, hogy van e kőtelenítőjök. Pesten a CM-en kívül talán még egy van valakinek. A kb 70 hazai pörkölő kb tizedének van ilyen eszköze.
Utóbbi időben Tőletek vásárolok
A pörkőben van egy kis Fred. Azon poénból kipróbáltuk mit tesz vele egy kisebb kavics.
Már egy babszem méretű is kicseszte az élét. Utána annyit vettünk észre, hogy gyorsabb lett a lefolyás.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Re: Kávéházi csevegő
Köszönöm a válaszod!AVX írta: ↑2019.12.07., szomb. 14:352-300kg elvileg.SeLe írta: ↑2019.12.07., szomb. 14:31Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy véleményetek szerint mennyi kávé leörlése után érdemes/kell cserélni az örlőkéseket ?
Konkrétan egy Lelit PL72 William darálóról lenne szó.
Jelenleg még nem érzem szükségét, csak kiváncsi vagyok.
Úgy saccolom, hogy kb. 23-25kg mehetett át rajta.
Köszönöm!
Sajnos ha néha sikerült egy két kavicsot is lenyomni a kések torkán, akkor jóval kevesebb időt bírnak.
Mindenki tájékozódjon azoknál a cégeknél, akiktől kávékat rendel, hogy van e kőtelenítőjök. Pesten a CM-en kívül talán még egy van valakinek. A kb 70 hazai pörkölő kb tizedének van ilyen eszköze.
Utóbbi időben Tőletek vásárolok
Re: Kávéházi csevegő
2-300kg elvileg.SeLe írta: ↑2019.12.07., szomb. 14:31Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy véleményetek szerint mennyi kávé leörlése után érdemes/kell cserélni az örlőkéseket ?
Konkrétan egy Lelit PL72 William darálóról lenne szó.
Jelenleg még nem érzem szükségét, csak kiváncsi vagyok.
Úgy saccolom, hogy kb. 23-25kg mehetett át rajta.
Köszönöm!
Sajnos ha néha sikerült egy két kavicsot is lenyomni a kések torkán, akkor jóval kevesebb időt bírnak.
Mindenki tájékozódjon azoknál a cégeknél, akiktől kávékat rendel, hogy van e kőtelenítőjök. Pesten a CM-en kívül talán még egy van valakinek. A kb 70 hazai pörkölő kb tizedének van ilyen eszköze.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Re: Kávéházi csevegő
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy véleményetek szerint mennyi kávé leörlése után érdemes/kell cserélni az örlőkéseket ?
Konkrétan egy Lelit PL72 William darálóról lenne szó.
Jelenleg még nem érzem szükségét, csak kiváncsi vagyok.
Úgy saccolom, hogy kb. 23-25kg mehetett át rajta.
Köszönöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy véleményetek szerint mennyi kávé leörlése után érdemes/kell cserélni az örlőkéseket ?
Konkrétan egy Lelit PL72 William darálóról lenne szó.
Jelenleg még nem érzem szükségét, csak kiváncsi vagyok.
Úgy saccolom, hogy kb. 23-25kg mehetett át rajta.
Köszönöm!
Re: Kávéházi csevegő
Szeretett volna szembe jönni velem az Organo-féle MLM-terjesztés. Ez nem is kíván sokkal több karaktert, csak nem bírtam magamban tartani. Mind a termék, mind a szereplői és azok módszerei, hát, befordítóak.
Re: Kávéházi csevegő
Sziasztok !
Tudnátok megbízható kávégép szerelőt ajánlani Budapesten ? Egy karos Bezzerával kéne foglalkozni.
Előre is köszönöm.
Markoo
Tudnátok megbízható kávégép szerelőt ajánlani Budapesten ? Egy karos Bezzerával kéne foglalkozni.
Előre is köszönöm.
Markoo
AVM Evolution CD 5.2 ; Usher Audio ; Ayon Spirit III MK III. - KT150 ; Valhalla Aura V2 ; DH labs ; Tellurium Q ; Pointe ; Bodor +; TIDAL
Re: Kávéházi csevegő
Sziasztok!
Szeretnék feljebb lépni kávéfőzővel. Jelenleg egy Gaggia Evolution-om van. Mivel környezetbarátabb irányban mozgok, felmerült ennek a kávégépnek a felújítása, tuningolása is. Tudtok valakit, aki ilyesmivel foglalkozik? Mik a lehetőségek és megéri-e tuningolni, vagy inkább keressek másik, jobb kategóriás kávéfőzőt?
Köszi!
Szeretnék feljebb lépni kávéfőzővel. Jelenleg egy Gaggia Evolution-om van. Mivel környezetbarátabb irányban mozgok, felmerült ennek a kávégépnek a felújítása, tuningolása is. Tudtok valakit, aki ilyesmivel foglalkozik? Mik a lehetőségek és megéri-e tuningolni, vagy inkább keressek másik, jobb kategóriás kávéfőzőt?
Köszi!
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 12683
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7377
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Kávéházi csevegő
Nyaralás alatt nyomom a filterezést, de már hiányzik egy jó presszó!
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
- BÓTAJÓZSEF
- V.I.P.
- Hozzászólások: 2518
- Csatlakozott: 2006.08.04., pén. 15:03
- Értékelés: 250
Re: Kávéházi csevegő
Ez jó hír. A Britára többen panaszkodtak.bluesfan írta: ↑2019.08.12., hétf. 14:24Ennél azért kissé árnyaltabb a kép. Sokféle szűrőbetét létezik. A mineral balance betétek pl.semleges kémhatásúak, de vannak kimondottan kávé és teafőzéshez ajánlott típusok is. Én Laica kancsót használok mineral balance betéttel+lágyítom Oscar gyantával, mert felénk is nagyon kemény a víz, és semmi bajom vele.AVX írta: ↑2019.08.12., hétf. 13:47A Brita kancsós variáció az egyik legrosszabb. Állítólag nagyon savas lesz a kávé íze tőle. Inkább használj síma vizet + Oscar vízlágyító párnát. https://www.avxcafe.hu/avxcafe/eshop/12 ... k/0/0/9/1/
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Re: Kávéházi csevegő
Ennél azért kissé árnyaltabb a kép. Sokféle szűrőbetét létezik. A mineral balance betétek pl.semleges kémhatásúak, de vannak kimondottan kávé és teafőzéshez ajánlott típusok is. Én Laica kancsót használok mineral balance betéttel+lágyítom Oscar gyantával, mert felénk is nagyon kemény a víz, és semmi bajom vele.AVX írta: ↑2019.08.12., hétf. 13:47A Brita kancsós variáció az egyik legrosszabb. Állítólag nagyon savas lesz a kávé íze tőle. Inkább használj síma vizet + Oscar vízlágyító párnát. https://www.avxcafe.hu/avxcafe/eshop/12 ... k/0/0/9/1/
Re: Kávéházi csevegő
A Brita kancsós variáció az egyik legrosszabb. Állítólag nagyon savas lesz a kávé íze tőle. Inkább használj síma vizet + Oscar vízlágyító párnát. https://www.avxcafe.hu/avxcafe/eshop/12 ... k/0/0/9/1/BÓTAJÓZSEF írta: ↑2019.08.12., hétf. 11:15Azzal kezdeném, hogy nem találtam megfelelőbb topikot a kérdésemnek, ha van, akkor irányítsatok oda!
A téma a víz lágyítása lenne:
Nálunk nagyon kemény a víz, a vízkő megjelenése nagyon gyakori. Sokfelé olvasgattam, de több a marketing duma, mint az értelmes tényleírás véleményem szétint. A kérdéseim:
1. Érdemes-e Birta kancsóval készíteni a vizet kávéhoz, teához, csak simán inni. Nem akarok többé műanyag flakonos vizet venni egyáltalán.
2. Jobb-e a csaptelepre szerelhető víztisztító berendezés (Aquaphon pl). Fix megoldás jelenleg nem jöhet szóba.
Ha más javaslat van, akkor azt is megköszönöm.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
- BÓTAJÓZSEF
- V.I.P.
- Hozzászólások: 2518
- Csatlakozott: 2006.08.04., pén. 15:03
- Értékelés: 250
Re: Kávéházi csevegő
Azzal kezdeném, hogy nem találtam megfelelőbb topikot a kérdésemnek, ha van, akkor irányítsatok oda!
A téma a víz lágyítása lenne:
Nálunk nagyon kemény a víz, a vízkő megjelenése nagyon gyakori. Sokfelé olvasgattam, de több a marketing duma, mint az értelmes tényleírás véleményem szétint. A kérdéseim:
1. Érdemes-e Birta kancsóval készíteni a vizet kávéhoz, teához, csak simán inni. Nem akarok többé műanyag flakonos vizet venni egyáltalán.
2. Jobb-e a csaptelepre szerelhető víztisztító berendezés (Aquaphon pl). Fix megoldás jelenleg nem jöhet szóba.
Ha más javaslat van, akkor azt is megköszönöm.
A téma a víz lágyítása lenne:
Nálunk nagyon kemény a víz, a vízkő megjelenése nagyon gyakori. Sokfelé olvasgattam, de több a marketing duma, mint az értelmes tényleírás véleményem szétint. A kérdéseim:
1. Érdemes-e Birta kancsóval készíteni a vizet kávéhoz, teához, csak simán inni. Nem akarok többé műanyag flakonos vizet venni egyáltalán.
2. Jobb-e a csaptelepre szerelhető víztisztító berendezés (Aquaphon pl). Fix megoldás jelenleg nem jöhet szóba.
Ha más javaslat van, akkor azt is megköszönöm.
Naim-ZU
Re: Kávéházi csevegő
Ha valóban ennyire közel vannak egymáshoz, akkor azért egyeztess az eladóval. Ha tényleg ütésről van szó, akkor az 20-30k körüli munka, és Fragolát keresd vele (Caffe35, Ballószög)NewCaffe írta: ↑2019.08.03., szomb. 23:05Sikerült finomítsak finoman az örleményen a dupla ristrettohoz. Remek lett a végén a flat white ristrettóval. Ennek nagyon örülük! :)
Igy már nagyon közel van az a pont ahol elkedz összecsiszolódni a két örlőkés. Igazatok lesz, valószínüleg fel kell szabályozni az örlőt. Erre találtam egy házi megoldást, azt megpróbálom( alufólia rétegekkel alátámasztani az alacsonyabb felöleteket)...és a másik persze az esztergályos munka. Tudnátok ajánlani valakit aki felszabályzást vállal?
Re: Kávéházi csevegő
Sikerült finomítsak finoman az örleményen a dupla ristrettohoz. Remek lett a végén a flat white ristrettóval. Ennek nagyon örülük! :)NewCaffe írta: ↑2019.08.03., szomb. 16:27Expolygon Delizioso 20-80 keverek. Ha hazaérek nekifutok megegyszer.mdav88 írta: ↑2019.08.03., szomb. 08:33Tegnap valamiért nem tudtam írni, milyen kávéról van szó pontosan? Nekem gyanús, hogy ott is lehet hiba, hiszen az őrlő, ha jól tudom új volt. És bár a márkáról nem zengenek ódákat, azért a standartot hoznia kéne.bluesfan írta: ↑2019.08.03., szomb. 08:13
Szia!
Az én meglátásom szerint a ristrettot nem a csapolási idővel, hanem az őrlemény finomságával rövidítjük az espressohoz képest. Ha az őrlődet nem lehet annyira finomra állítani, hogy akár be is fullassza az Ascasot, az eléggé gáz, én ott kezdenék el kutakodni először. Lehet, hogy egy késcsere megoldja a dolgot, ha nem, akkor bizony szabályozni kellene a késtartót, mert elképzelhető, hogy üt.
Igy már nagyon közel van az a pont ahol elkedz összecsiszolódni a két örlőkés. Igazatok lesz, valószínüleg fel kell szabályozni az örlőt. Erre találtam egy házi megoldást, azt megpróbálom( alufólia rétegekkel alátámasztani az alacsonyabb felöleteket)...és a másik persze az esztergályos munka. Tudnátok ajánlani valakit aki felszabályzást vállal?
Re: Kávéházi csevegő
Expolygon Delizioso 20-80 keverek. Ha hazaérek nekifutok megegyszer.mdav88 írta: ↑2019.08.03., szomb. 08:33Tegnap valamiért nem tudtam írni, milyen kávéról van szó pontosan? Nekem gyanús, hogy ott is lehet hiba, hiszen az őrlő, ha jól tudom új volt. És bár a márkáról nem zengenek ódákat, azért a standartot hoznia kéne.bluesfan írta: ↑2019.08.03., szomb. 08:13Szia!NewCaffe írta: ↑2019.08.02., pén. 17:12Sziasztok!
Ma végre volt időm játszani kicsit és kicsit jobban próbálgatni az ascassot és a quamar m80-at. Vettem egy jó kiló kávét, amivel a tanuló pénz nem tízezrekre rug kilogrammonként.
16gr dupla szűrőbe 17,5gr kávéval sikerült stabil 25-27 másodperces lefolyást elérni 2x30 ml kávéhoz. 16 grammal nem ment, mert annyira finomat nem lehet őrölni, mert összeérnek a kések.
Az lenne a kérdésem - és ez lehet hogy nagyon amatőr kérdés - hogy ha 2x20ml-t szeretnék készíteni, akkor is 25-27 másodperces kellene legyen a lefolyás, vagy ha megvan 19-21 másodperc alatt, akkor ott lezárom és kész.
Kicsit másképp fogalmazva a kérdést, a kávécsapolásnál melyik a fontosabb a "nagy könyv" szerint.
A) Az hogy 25-30 másodperc alatt oldódik ki a kávéból a finomság, és a több vagy kevesebb idővel még nem érjük el a jó ízt vagy már rontunk rajta.
B)Az adott nyomáson az átfolyó vízmennyiség hozama hozza ki a jobb ízt. Vagyis ha be van állítva a jó átfolyási anyagáram, akkor hamarabb kell lekapcsolni a főzést, és úgy születik a ristretto.
Fórumokon mind a két esetre találtam több hozzászólást pl:
A)"With the equivalent amount of ground coffee as a classic espresso shot (aiming for 25-30 seconds extraction for 30 mL) but only aiming for 15 ml, a ristretto extraction time should fall around the 15 second mark."
B)"Ristretto means "restricted" I think, referring to the flow rather than the volume (although the volume is restricted too, because the extraction is thicker and slower). IMO you should be grinding finder or dosing slightly higher and tamping harder to achieve vs a regular shot."
Tudom hogy a végén az számít hogy melyiknek jobb az íze, de érdekel hogy Ti mit tanácsolnátok.
Az én meglátásom szerint a ristrettot nem a csapolási idővel, hanem az őrlemény finomságával rövidítjük az espressohoz képest. Ha az őrlődet nem lehet annyira finomra állítani, hogy akár be is fullassza az Ascasot, az eléggé gáz, én ott kezdenék el kutakodni először. Lehet, hogy egy késcsere megoldja a dolgot, ha nem, akkor bizony szabályozni kellene a késtartót, mert elképzelhető, hogy üt.
Re: Kávéházi csevegő
Tegnap valamiért nem tudtam írni, milyen kávéról van szó pontosan? Nekem gyanús, hogy ott is lehet hiba, hiszen az őrlő, ha jól tudom új volt. És bár a márkáról nem zengenek ódákat, azért a standartot hoznia kéne.bluesfan írta: ↑2019.08.03., szomb. 08:13Szia!NewCaffe írta: ↑2019.08.02., pén. 17:12Sziasztok!
Ma végre volt időm játszani kicsit és kicsit jobban próbálgatni az ascassot és a quamar m80-at. Vettem egy jó kiló kávét, amivel a tanuló pénz nem tízezrekre rug kilogrammonként.
16gr dupla szűrőbe 17,5gr kávéval sikerült stabil 25-27 másodperces lefolyást elérni 2x30 ml kávéhoz. 16 grammal nem ment, mert annyira finomat nem lehet őrölni, mert összeérnek a kések.
Az lenne a kérdésem - és ez lehet hogy nagyon amatőr kérdés - hogy ha 2x20ml-t szeretnék készíteni, akkor is 25-27 másodperces kellene legyen a lefolyás, vagy ha megvan 19-21 másodperc alatt, akkor ott lezárom és kész.
Kicsit másképp fogalmazva a kérdést, a kávécsapolásnál melyik a fontosabb a "nagy könyv" szerint.
A) Az hogy 25-30 másodperc alatt oldódik ki a kávéból a finomság, és a több vagy kevesebb idővel még nem érjük el a jó ízt vagy már rontunk rajta.
B)Az adott nyomáson az átfolyó vízmennyiség hozama hozza ki a jobb ízt. Vagyis ha be van állítva a jó átfolyási anyagáram, akkor hamarabb kell lekapcsolni a főzést, és úgy születik a ristretto.
Fórumokon mind a két esetre találtam több hozzászólást pl:
A)"With the equivalent amount of ground coffee as a classic espresso shot (aiming for 25-30 seconds extraction for 30 mL) but only aiming for 15 ml, a ristretto extraction time should fall around the 15 second mark."
B)"Ristretto means "restricted" I think, referring to the flow rather than the volume (although the volume is restricted too, because the extraction is thicker and slower). IMO you should be grinding finder or dosing slightly higher and tamping harder to achieve vs a regular shot."
Tudom hogy a végén az számít hogy melyiknek jobb az íze, de érdekel hogy Ti mit tanácsolnátok.
Az én meglátásom szerint a ristrettot nem a csapolási idővel, hanem az őrlemény finomságával rövidítjük az espressohoz képest. Ha az őrlődet nem lehet annyira finomra állítani, hogy akár be is fullassza az Ascasot, az eléggé gáz, én ott kezdenék el kutakodni először. Lehet, hogy egy késcsere megoldja a dolgot, ha nem, akkor bizony szabályozni kellene a késtartót, mert elképzelhető, hogy üt.
Re: Kávéházi csevegő
Szia!NewCaffe írta: ↑2019.08.02., pén. 17:12Sziasztok!
Ma végre volt időm játszani kicsit és kicsit jobban próbálgatni az ascassot és a quamar m80-at. Vettem egy jó kiló kávét, amivel a tanuló pénz nem tízezrekre rug kilogrammonként.
16gr dupla szűrőbe 17,5gr kávéval sikerült stabil 25-27 másodperces lefolyást elérni 2x30 ml kávéhoz. 16 grammal nem ment, mert annyira finomat nem lehet őrölni, mert összeérnek a kések.
Az lenne a kérdésem - és ez lehet hogy nagyon amatőr kérdés - hogy ha 2x20ml-t szeretnék készíteni, akkor is 25-27 másodperces kellene legyen a lefolyás, vagy ha megvan 19-21 másodperc alatt, akkor ott lezárom és kész.
Kicsit másképp fogalmazva a kérdést, a kávécsapolásnál melyik a fontosabb a "nagy könyv" szerint.
A) Az hogy 25-30 másodperc alatt oldódik ki a kávéból a finomság, és a több vagy kevesebb idővel még nem érjük el a jó ízt vagy már rontunk rajta.
B)Az adott nyomáson az átfolyó vízmennyiség hozama hozza ki a jobb ízt. Vagyis ha be van állítva a jó átfolyási anyagáram, akkor hamarabb kell lekapcsolni a főzést, és úgy születik a ristretto.
Fórumokon mind a két esetre találtam több hozzászólást pl:
A)"With the equivalent amount of ground coffee as a classic espresso shot (aiming for 25-30 seconds extraction for 30 mL) but only aiming for 15 ml, a ristretto extraction time should fall around the 15 second mark."
B)"Ristretto means "restricted" I think, referring to the flow rather than the volume (although the volume is restricted too, because the extraction is thicker and slower). IMO you should be grinding finder or dosing slightly higher and tamping harder to achieve vs a regular shot."
Tudom hogy a végén az számít hogy melyiknek jobb az íze, de érdekel hogy Ti mit tanácsolnátok.
Az én meglátásom szerint a ristrettot nem a csapolási idővel, hanem az őrlemény finomságával rövidítjük az espressohoz képest. Ha az őrlődet nem lehet annyira finomra állítani, hogy akár be is fullassza az Ascasot, az eléggé gáz, én ott kezdenék el kutakodni először. Lehet, hogy egy késcsere megoldja a dolgot, ha nem, akkor bizony szabályozni kellene a késtartót, mert elképzelhető, hogy üt.
Re: Kávéházi csevegő
Sziasztok!
Ma végre volt időm játszani kicsit és kicsit jobban próbálgatni az ascassot és a quamar m80-at. Vettem egy jó kiló kávét, amivel a tanuló pénz nem tízezrekre rug kilogrammonként.
16gr dupla szűrőbe 17,5gr kávéval sikerült stabil 25-27 másodperces lefolyást elérni 2x30 ml kávéhoz. 16 grammal nem ment, mert annyira finomat nem lehet őrölni, mert összeérnek a kések.
Az lenne a kérdésem - és ez lehet hogy nagyon amatőr kérdés - hogy ha 2x20ml-t szeretnék készíteni, akkor is 25-27 másodperces kellene legyen a lefolyás, vagy ha megvan 19-21 másodperc alatt, akkor ott lezárom és kész.
Kicsit másképp fogalmazva a kérdést, a kávécsapolásnál melyik a fontosabb a "nagy könyv" szerint.
A) Az hogy 25-30 másodperc alatt oldódik ki a kávéból a finomság, és a több vagy kevesebb idővel még nem érjük el a jó ízt vagy már rontunk rajta.
B)Az adott nyomáson az átfolyó vízmennyiség hozama hozza ki a jobb ízt. Vagyis ha be van állítva a jó átfolyási anyagáram, akkor hamarabb kell lekapcsolni a főzést, és úgy születik a ristretto.
Fórumokon mind a két esetre találtam több hozzászólást pl:
A)"With the equivalent amount of ground coffee as a classic espresso shot (aiming for 25-30 seconds extraction for 30 mL) but only aiming for 15 ml, a ristretto extraction time should fall around the 15 second mark."
B)"Ristretto means "restricted" I think, referring to the flow rather than the volume (although the volume is restricted too, because the extraction is thicker and slower). IMO you should be grinding finder or dosing slightly higher and tamping harder to achieve vs a regular shot."
Tudom hogy a végén az számít hogy melyiknek jobb az íze, de érdekel hogy Ti mit tanácsolnátok.
Ma végre volt időm játszani kicsit és kicsit jobban próbálgatni az ascassot és a quamar m80-at. Vettem egy jó kiló kávét, amivel a tanuló pénz nem tízezrekre rug kilogrammonként.
16gr dupla szűrőbe 17,5gr kávéval sikerült stabil 25-27 másodperces lefolyást elérni 2x30 ml kávéhoz. 16 grammal nem ment, mert annyira finomat nem lehet őrölni, mert összeérnek a kések.
Az lenne a kérdésem - és ez lehet hogy nagyon amatőr kérdés - hogy ha 2x20ml-t szeretnék készíteni, akkor is 25-27 másodperces kellene legyen a lefolyás, vagy ha megvan 19-21 másodperc alatt, akkor ott lezárom és kész.
Kicsit másképp fogalmazva a kérdést, a kávécsapolásnál melyik a fontosabb a "nagy könyv" szerint.
A) Az hogy 25-30 másodperc alatt oldódik ki a kávéból a finomság, és a több vagy kevesebb idővel még nem érjük el a jó ízt vagy már rontunk rajta.
B)Az adott nyomáson az átfolyó vízmennyiség hozama hozza ki a jobb ízt. Vagyis ha be van állítva a jó átfolyási anyagáram, akkor hamarabb kell lekapcsolni a főzést, és úgy születik a ristretto.
Fórumokon mind a két esetre találtam több hozzászólást pl:
A)"With the equivalent amount of ground coffee as a classic espresso shot (aiming for 25-30 seconds extraction for 30 mL) but only aiming for 15 ml, a ristretto extraction time should fall around the 15 second mark."
B)"Ristretto means "restricted" I think, referring to the flow rather than the volume (although the volume is restricted too, because the extraction is thicker and slower). IMO you should be grinding finder or dosing slightly higher and tamping harder to achieve vs a regular shot."
Tudom hogy a végén az számít hogy melyiknek jobb az íze, de érdekel hogy Ti mit tanácsolnátok.
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 12683
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7377
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Kávéházi csevegő
Én viszek ethiopot is.AVX írta: ↑2019.07.26., pén. 13:21Mi törökbe pont emiatt vittünk a Béla Papa kedvencéből. Ez mindkettőtöknek iható lenne. A másik a Choco. Az picivel savasabb.Vinkler írta: ↑2019.07.26., pén. 12:54Sziasztok!
Segítsetek már légyszi!
Lassan elutazunk, ahová viszem a V60 filter cuccomat. Ezt otthon szinte csak én használom, ráálltam az Ethiop, hamburgi vonalra, amit imádok, de a feleségem nem szereti az efajta, szinte earl grey teára emlékeztető kellems, lágy kávét. Ő presszó/sok tej kombó mellett tette le a voksát.
Szóval olyen kávét keresnék V60-hoz, ami tejhabbal hasonló ízélményt hoz, mint egy átlagos kolumbiai presszó/tej kombó. Tudom, hogy nem lehet ugyan az, de próbálnék a kedvében járni és valami olyan kávét is magunkal vinni, amit ő is szívesen fogyasztana!
Előre is köszi!
Savas jelleg kevésbé jön be neki. A karakteresebb, csokis, mogyorós (hagyományos) ízvilág a nyerő. Akkor lehet kipróbálom a Béla Papa kedvencét, úgy sem kóstoltam még.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Re: Kávéházi csevegő
Mi törökbe pont emiatt vittünk a Béla Papa kedvencéből. Ez mindkettőtöknek iható lenne. A másik a Choco. Az picivel savasabb.Vinkler írta: ↑2019.07.26., pén. 12:54Sziasztok!
Segítsetek már légyszi!
Lassan elutazunk, ahová viszem a V60 filter cuccomat. Ezt otthon szinte csak én használom, ráálltam az Ethiop, hamburgi vonalra, amit imádok, de a feleségem nem szereti az efajta, szinte earl grey teára emlékeztető kellems, lágy kávét. Ő presszó/sok tej kombó mellett tette le a voksát.
Szóval olyen kávét keresnék V60-hoz, ami tejhabbal hasonló ízélményt hoz, mint egy átlagos kolumbiai presszó/tej kombó. Tudom, hogy nem lehet ugyan az, de próbálnék a kedvében járni és valami olyan kávét is magunkal vinni, amit ő is szívesen fogyasztana!
Előre is köszi!
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/