Figyelem! Az ártrollkodást, ill. az eladási ár kritizálását a hirdetési topikokban ezentúl első alkalommal 1 hét pihenővel, másodjára végleges kitiltással szankcionáljuk. További részletek itt:viewtopic.php?p=2759456#p2759456

Kávéházi csevegő

Avatar
opel123
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2027
Csatlakozott: 2009.02.19., csüt. 21:00
Értékelés: 420

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: opel123 »


Ma a bolhán találtam LaCimbali espressos csészéket alátéttel.  Nem mertem elhozni többet, csak egy párat, mert nagyon mocskosak voltak.  Megmosva gyönyörű fehérek lettek és az arany csík és a felirat is csak egy kicsit van megkopva.  Volt még 3 meg egy 6-os szett cappuccinos, talán jövő héten ott lesz a fazon, akkor elhozok még párat.
Eszméletlen mi mindent dobnak ki az emberek...bár lehet, hogy egy kávézóból került ki.  A múltkori ristrettos csészékkel együtt már gyarapszik a készlet.  Szép súlyuk is van ezeknek a csészéknek a dupla-tripla falvastagság miatt.  Mondjuk a ristrettonál kell is, mert pillanatok alatt kihűlne egy vékony csészében.

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 58949
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3301

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »



Nem akarom a karos históriát tovább bonyolítani, csak kikívánkozik, hogy szerintem hogy van ez. A Pavoni egyértelmű, ott direkt a kapcsolat a kar és a dugattyú között, tehát a nyomás azzal arányos, amekkora erővel nyomom lefele a kart, tehát 0-tól a kar elgörbüléséig vagy eltöréséig bármekkora.
A rugós karos gépeken az elején felhúzom a rugót, és csapolásnál a visszatáguló rugó dolgozik a karom helyett. A karral visszatartani ezt a rugóerőt minden rugós karos gépen lehet, és ha a pogácsa kifejt valamekkora ellenállást, akkor a karunkkal már sokkal kisebb erővel is visszatarthatjuk, hiszen a pogácsa fojtása már felveszi az erő jelentős részét. Tehát a nagyon erős rugójú kart, amit üresen nehéz felhúzni, és ennek megfelelően visszatartani is, (pontosan ugyanakkora az erő mindkét irányban), csapolás közben, ha csak kicsit folyik bővebben a kávé az optimálisnál, le lehet lassítani pár kg-os ellentartással.
A rásegítés, ha nagyon fojt a pogácsa (vagyis lassan folyik a lé), már nehezebb ügy, mert ehhez olyan mechanizmus kell, ami ezt tudja. Vagyis ez gépfüggő, és csak ott lehetséges, ahol ezt a trükkös lehetőséget a gyártó a gép mechanikájának megfircangolásával biztosítja. A karos Elektrámon ezt nem lehet megtenni, Béla gépén nem tudom, de azt gondolom, hogy ott sem, de történetesen nekem is mesélte Pázsit Laci, hogy az ő gépén erre lehetőség van.

Olyankor szoktam mégegyszer lehúzni, ha szinte semmi sem jön ki.Így meg lehet oldani, de nem az igazi.Utána érdemes a darálón állítani.

Avatar
hifis
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2477
Csatlakozott: 2007.09.08., szomb. 20:27
Értékelés: 353
Tartózkodási hely: Budapest

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: hifis »


Nem akarom a karos históriát tovább bonyolítani, csak kikívánkozik, hogy szerintem hogy van ez. A Pavoni egyértelmű, ott direkt a kapcsolat a kar és a dugattyú között, tehát a nyomás azzal arányos, amekkora erővel nyomom lefele a kart, tehát 0-tól a kar elgörbüléséig vagy eltöréséig bármekkora.
A rugós karos gépeken az elején felhúzom a rugót, és csapolásnál a visszatáguló rugó dolgozik a karom helyett. A karral visszatartani ezt a rugóerőt minden rugós karos gépen lehet, és ha a pogácsa kifejt valamekkora ellenállást, akkor a karunkkal már sokkal kisebb erővel is visszatarthatjuk, hiszen a pogácsa fojtása már felveszi az erő jelentős részét. Tehát a nagyon erős rugójú kart, amit üresen nehéz felhúzni, és ennek megfelelően visszatartani is, (pontosan ugyanakkora az erő mindkét irányban), csapolás közben, ha csak kicsit folyik bővebben a kávé az optimálisnál, le lehet lassítani pár kg-os ellentartással.
A rásegítés, ha nagyon fojt a pogácsa (vagyis lassan folyik a lé), már nehezebb ügy, mert ehhez olyan mechanizmus kell, ami ezt tudja. Vagyis ez gépfüggő, és csak ott lehetséges, ahol ezt a trükkös lehetőséget a gyártó a gép mechanikájának megfircangolásával biztosítja. A karos Elektrámon ezt nem lehet megtenni, Béla gépén nem tudom, de azt gondolom, hogy ott sem, de történetesen nekem is mesélte Pázsit Laci, hogy az ő gépén erre lehetőség van.

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 58949
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3301

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »



 
Nem hiszem, hogy még egy a dolgát jól tevő barista a kávézóban a bejáratott kávéjánál az őrlés finomságát állítaná az eszpresszó és a ristretto között.  Meg is kérdezem legközelebb a kedvenc helyemen, hogy ők mivel játszanak, mert a doserban levő darált kávé az állandó, mégis más kávét hoznak ízre és mennyiségre is, ha ristrettot vagy espressot kérek, ugyanabból a kávéfajtából.
   

A darálón nem állítanak.
Picit többet tömött a szűrőbe és erősebben tamperolt.
Semmit sem mérnek.
Lehet érdemes lenne egy picit jobb dárólót venned, ami könnyebben állítható.
Ha most kb kijön az 1,6-os arány és még ízlik is, akkor ne tovább.

Avatar
opel123
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2027
Csatlakozott: 2009.02.19., csüt. 21:00
Értékelés: 420

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: opel123 »



Én a helyedben csak a darálóhoz nyúlnék.
Addig állítanám a darálón a szemcsenagyságot, hogy 25 mp alatt 16 gramm kávéból kb 25 gramm kávé follyon ki.
A ristretto lényegesen sűrűbb, mint az espresso.
Az espressonál kb 2-es a szorzó.A ristrettonál meg kb 1,5-1,6.
Ennyi.
Próbálgasd és sikerülni fog.
Ha az íze megfelelő, akkor ne nyúlj a nyomáshoz.Ha nem ízlik, akkor azzal is lehet játszani, de ekkor megint mindent előlről kell kezdeni.
Minimum 4-5 beállítás után fog sikerülni tökéletesre.
250 grammos csomagnál ilyenkor már a fele el is ment.
 
Biztonság kedvéért a darálót először állítsd a durvább állásba.

Az a gond, hogy a darálóm nagyon finom és fokozatmentes állításra nem képes.  A másik pedig, hogy egy állítás után, ha alig akar átjönni a kávé (ristretto fele folyik le), akkor 1-2 löket után mégiscsak ez lesz a jó beállítás, mert a mennyiség mindig megnő, ha párat húzok az új beállítással, aztán ez beáll állandóra.  Lehet, hogy a darálómmal van gond, de ilyen.  
Nem hiszem, hogy még egy a dolgát jól tevő barista a kávézóban a bejáratott kávéjánál az őrlés finomságát állítaná az eszpresszó és a ristretto között.  Meg is kérdezem legközelebb a kedvenc helyemen, hogy ők mivel játszanak, mert a doserban levő darált kávé az állandó, mégis más kávét hoznak ízre és mennyiségre is, ha ristrettot vagy espressot kérek, ugyanabból a kávéfajtából.
   

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 58949
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3301

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »



Sziasztok,
Mivel én eléggé zöldfülű vagyok a kávézásban, kéne tanács a tapasztalt rókáktól, hogy mi a ristretto vagy espresso helyes technikája. Az oké, hogy 22 és 30ml, de a normál espresso beállításhoz képest mivel kell variálni a ristrettohoz és fordítva.  Idő, kávé mennyiség, tömörítés?
 
A mostanában főzött kávém az ristretto mennyiség, és nagyon finom Danesi Doppio, ezt 16-18 g kávé a tripla szűrőben, 25mp alatt két személyre.  Ha ehhez képest eszpressot akarok, mit változtassak?  
 
A cappuccinóhoz mi az ideális, az espresso vagy a ristretto?
 
Szerintem nem csak nálam van homály, világosítsatok fel légyszi!  Linkeket inkább ne, mert sokat olvasgattam és homlokegyenest ellentétes irományokkal találkoztam.  Esetleg egy topik a kávékészítés technikájáról? 
Köszi előre is!
NL

Én a helyedben csak a darálóhoz nyúlnék.
Addig állítanám a darálón a szemcsenagyságot, hogy 25 mp alatt 16 gramm kávéból kb 25 gramm kávé follyon ki.
A ristretto lényegesen sűrűbb, mint az espresso.
Az espressonál kb 2-es a szorzó.A ristrettonál meg kb 1,5-1,6.
Ennyi.
Próbálgasd és sikerülni fog.
Ha az íze megfelelő, akkor ne nyúlj a nyomáshoz.Ha nem ízlik, akkor azzal is lehet játszani, de ekkor megint mindent előlről kell kezdeni.
Minimum 4-5 beállítás után fog sikerülni tökéletesre.
250 grammos csomagnál ilyenkor már a fele el is ment.
 
Biztonság kedvéért a darálót először állítsd a durvább állásba.

Avatar
opel123
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2027
Csatlakozott: 2009.02.19., csüt. 21:00
Értékelés: 420

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: opel123 »


Sziasztok,
Mivel én eléggé zöldfülű vagyok a kávézásban, kéne tanács a tapasztalt rókáktól, hogy mi a ristretto vagy espresso helyes technikája. Az oké, hogy 22 és 30ml, de a normál espresso beállításhoz képest mivel kell variálni a ristrettohoz és fordítva.  Idő, kávé mennyiség, tömörítés?
 
A mostanában főzött kávém az ristretto mennyiség, és nagyon finom Danesi Doppio, ezt 16-18 g kávé a tripla szűrőben, 25mp alatt két személyre.  Ha ehhez képest eszpressot akarok, mit változtassak?  
 
A cappuccinóhoz mi az ideális, az espresso vagy a ristretto?
 
Szerintem nem csak nálam van homály, világosítsatok fel légyszi!  Linkeket inkább ne, mert sokat olvasgattam és homlokegyenest ellentétes irományokkal találkoztam.  Esetleg egy topik a kávékészítés technikájáról? 
Köszi előre is!
NL

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 58949
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3301

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »



Most újrakóstolom a Kapucziner Kenya Nyeri-t.
Ezt még a legelején kóstoltuk a feleségemmel.Azóta elég sokat tesztelgettünk.Kíváncsi vagyok, hogy 25-30 féle kávé után hogy fog ízleni.
Akkor ez nagyon ízlett:Picit a Kalmár féle Nepáli alá sorolnám, de ez is nagyon finom volt.

Újra megkóstoltam.
Picit még állítok a nyomáson.
Az esti lesz az igazi, de már így is egész finom lett.
Ezt elsők között teszteltem.
A Stradivari ettől jobban ízlett egy hete, de megvárom az esti adagot.
 
 
 
Ha most kellene vásárolnom, akkor az alábbiak biztosan lennének:
Kávékalmár:Nepáli
Blue Mountain
Sandalj Stradivari.
 
A többit még ízlelgetem kicsit.
A Kona-t a jövőhéten kipróbálom minden beállításban.

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 58949
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3301

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »



A Blue Mountain-hez nem tudok hozzaszolni, nem ittam még olyat, pontosan egyszer vettem tiz dkg-ot belole, nem mondom meg kitol, de olyan fos semmilyen volt, hogy kidobtam. 
 
 

Én is így jártam pár éve.Egy bedöglött vackot vettem.
A mostani egy frissebb szállítmány.A német cégtől vettem.
Isteni finom.Ilyen krémes istení ízt nem tapasztaltam a többinél.Valahogy más, mint a többi.
Kíváncsi vagyok  kopi Luwakra is nagyon.
 
Ilyet kóstoltál már?
NDONESIEN - Fässchen Kaffee mit Sulawesi Tongkonan Toraja Gunun

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 58949
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3301

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »



Meg az Apricot Illusionra lettem volna kivancsi, hogy izlett-e, de szerintem amiket eddig megtartottal, azok mar halvany arnyekuk csak mondjuk 1-2 hetes onmaguknak.
 
quote name="atc" post="1508878" timestamp="1377946517"]
 
.

Az még megvan.
Jövő héten megkóstolom.Tudom, hogy az is gyümölcsös, savas ízű.

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 58949
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3301

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »



Persze hogy nem az a rugo, az egy masik karos gep. Ezzel tisztaban vagyok, mint sok minden massal is e teren.
 

Láttam, hogy gép vásárlás előtt állsz.
Szerintem egy ilyen próbát ne hagyj ki.Utána vegyél mást.

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 58949
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3301

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »



A tobbi HX gepnel is, ahol a pumpa nyomja a vizet a pogacsara, ott sincs lehetoseg masra. A pumpa nyomja a vizet, az OPV hatarolja a nyomast 9 bar kornyekere. Ezen nem kell tobbet allitgatni. OPV-t egyszer be kell allitani 9-10 bar kornyekere. Ettol fogva a daralassal lehet jatszani, meg a bojler nyomassal, amivel a viz homerekletet szabalyzod.
 

Egy ideig a tamperrel is variáltam, de vettem egy olyat, ami szintén határolós, de az erejét nem lehet állítgatni.
Már az sem jó, ha túl sok mindent állítunk.
Mindig úgy kezdem, hogy 120 fok és a daráló 5-ös  középső állásban.
Utána ha túl híg, akkor állítgatom a darálót.
Ha zavar a savassága a kávénak, akkor picit állítok a bojler hőmérséleten.
Az sem zavar, ha picit néha kiszőkül a hab, ha ízlik.
Egy két főokos még ebbe is belekötött.Nehogy már más mondja meg, hogy nekem hogy a legjobb.
Alapvetően nem szeretem a túlságosan  savas kávékat, de újabban szeretem, ha picit gyümölcsös ízű.
A nagyon csokis olaszos vonal már nem annyira ízlik.
Kubait biztosan nem rendelek többet.
 
Szerinted melyik az a kávé, melynek íze a legjobban hasonlít a Blue Mountain-hez? Az a kedvencem.
Én a nepálira tippeltem, habár azt már túl rég kóstoltam.
Majd veszek Kalmártól belőle.

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 58949
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3301

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »



Sehogy. Silverskin feltett egy elmeleti kerdest ezzel kapcsolatban, erre reagaltam, hogy SID-nel lattam ilyen trukkot, hogy a vegen rasegitett, mert gyenge volt a rugo. Kulon leirtam, hogy a te gepednel erre valszeg nincs szukseg. Abban aminel ezt alkalmazta, faradt volt a rugo, a vege alig jott a kavenak, igy ott picit rasegitett. Remelem ertheto amit irtam, ha nem akkor feladom!
 

Ez a rugó lehet nem az a rugó.
Ezt a Bosco kart nem könnyű össze-vissza állítgatni.
Pázsit Laci is rájött, hogy ez úgy jó, ahogy van.A második próbálkozás után feladta.Iszonyatos erővel húzza a kart felfelé a rugó.
Nagyon vigyázni kell vele, mert az első nap szó szerint állonvágott.Nem is akárhogyan.
Ha az elején,mikor még a nyomás nem épült fel, a kart hírtelen visszaengeded, az teljes erővel felcsapódik.
Ez nem egy kis karos Elektra.Az egy játékszer ehhez képest.

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 58949
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3301

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »



Sajnalom ha hasfájást okoztam a Kenyával. :-(
 

A múltkor a feleségem eléggé rosszul lett tőle.Nekem csak a hasam fájdult meg.
Utána ment az észosztás, hogy mennyire béna vagyok.
Ma 3 félképpen beállítottam.
Mint már tudjuk, nálam csak a darálóval és a nyomással lehet játszani, ehhez nem kell akkora ásznak lenne, hogy jól beállítsam.

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 58949
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3301

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »



Pazsit Laci gepen pont SID mutatta hogy picit rasegitett a karra, mikor gyenge volt a rugoja. Ugyanis Laci tole vette. :-) Erre gondoltam.
 

Pázsit Laci nálunk is járt.
Itt már nem próbálkozott, de mint nem is ez a lényeg.
Folyamatosan azt írják a szakik, hogy még fél fok is számít.
Ha összevissza húzom, tolom a kart, azt hogy kellene csinálnom, hogy mindig egyforma erővel történjen.

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 58949
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3301

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »


Vettem ma 3 régi kávéscsészét.
Nem egyformák, de nekem így is tetszik.




Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 58949
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3301

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »


Ha egyszer lesz egy ilyen is eladó, akkor lecserélem.
la Pavoni Romantica Brass Espresso Machines


Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 58949
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3301

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »


Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 58949
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3301

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »



Ma bővítettem a gyűjteményem egy igazán szép darabbal.
La Pavoni Europiccola

Örülök, hogy ezt még ma is gyártják, éppúgy, mint az Elektra karos gépem.
http://www.olcsobbat.hu/termek/la_pavon ... 3godQlcAaQ


Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 58949
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3301

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »


Ma bővítettem a gyűjteményem egy igazán szép darabbal.
La Pavoni Europiccola
 



Avatar
opel123
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2027
Csatlakozott: 2009.02.19., csüt. 21:00
Értékelés: 420

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: opel123 »


Azért ez a sport presso se kutya.  Pár éve a bolhán találtam egy ilyet.  Külön művészet a dobozba elpakolni.
Biztosan borzasztó a kávé amit csinál...elképzelem amint a 70-es években ezzel valaki kávét főz a kempingben.  Spiritusztabletta kell hozzá és a kis dobozkákban pedig cukor és kávé tárolható. 
http://antik.vatera.hu/haztartasi_etkez ... 87089.html

Avatar
hifis
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2477
Csatlakozott: 2007.09.08., szomb. 20:27
Értékelés: 353
Tartózkodási hely: Budapest

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: hifis »


Egy csodás, és gyönyörűen restaurált karos Faema:
 
http://www.chromesdantan.com/?lang=en
 

 

 
 

Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 58949
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3301

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »


Ezt lehet, hogy megvettem.
Most jár le a licit:
http://antik.vatera.hu/haztartasi_etkez ... 27244.html ANTIK KÁVÉFŐZŐ HIBÁTLAN talán HASZNÁLATLANA lényeg az utolsó szón van.
Én az ilyeneket csípem.
 





Avatar
AVX
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 58949
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3301

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »



valószínűleg eltörött a műanyag tekerőgomb és egy ilyen kerti csapra való tekerővel helyettesítették.
nem éppen elegáns megoldás.

490000 Ft-ért ajándék.
http://www.expressz.hu/elektra-kezzel-f ... -44134996/

Avatar
SiD-
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Hozzászólások: 48
Csatlakozott: 2013.07.12., pén. 14:19
Értékelés: 5

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: SiD- »


valószínűleg eltörött a műanyag tekerőgomb és egy ilyen kerti csapra való tekerővel helyettesítették.
nem éppen elegáns megoldás.

Válasz küldése

Vissza: “Kávés csevegő”