Oldal: 144 / 265

Kávéházi csevegő

Elküldve: 2015.09.25., pén. 12:57
Szerző: AVX


Szerintem Matt Perger ilyenirányú megközelítése abszolút zsákutca. 
 

Nagyon jó olvasni ezt az eszmecserét. 

Kávéházi csevegő

Elküldve: 2015.09.25., pén. 12:53
Szerző: Vendég


Szerintem Matt Perger ilyenirányú megközelítése abszolút zsákutca. Gondoljuk végig mondjuk a saját karos QM-em hogyan működik:
 
Lehúzom a kart bojler nyomással (ha tarályos, vagy víznyomással ha direkbekötött) megtölti a hengert. Itt ha nagyon akarom ürescsapolással mérhetem a vízhozamot, felesleges. Ha felengedem a kart semmilyen vízhozam nincs, mivel egyből lezára a további bejövő vizet a dugattyú, és a rugó nyomja a vizet át.
 
Motoros gépnél az egész rendszer úgy néz ki hogy a motor és a kávépogácsa között felépül egy nyomás. Hogy milyen gyorsan épül fel abban az egy kérdésben számít a vízhozam. Ami miatt Matt érvelése szerintem rossz az az ha megnézzük csapolás közben a pogácsát. A felső részén 9 bar a nyomás az alján (ahol kifolyik a kávé) 1. Eszerint 1-2cm kávén esik 8 bar-t a nyomás. Maga a kávé a "nyomásszűkítő".
A csapolás első harmadában eloszlatott finom szemeket 4baros nyomással nem lehet szépen kivonatolni - kipróbáltam. Minél lejjebb vesszük a nyomást, annál kevesebb ellenállás kell - durvábbra kell őrölni. A mai össznépi álláspont szerint ez kimondottan nem kívánatos.
Nem véletlen írtam korábban, hogy óvatosan kell bánni ezekkel a kérdésekkel. A HB-n egy kicsit is komolyabb home barista mielőtt ilyet leír vagy 2 hónapig kutat, mér, majd közzéteszi vitára a tapasztalásait. Így ebben a formában ezt a posztot túl felszínesnek gondolom ahoz képest amilyen komoly témákat érint. A nyomásprofilozásnak van némi háttere, de nem sok. A vízhozam változtatásnak semmilyen. A gyakorlatban akik próbálkoztak igazán nem jutottak semmire - vagy én nem olvastam.

Ezt igazolja a következő bejegyzés is: https://www.home-barista.com/howto-make ... resso.html
Increase the Pressure: I set my espresso machine's maximum brewing pressure up from 9 bar to 10 bar by adjusting the over-pressure valve (OPV, also sometimes called an expansion valve). Machines with rotary pumps have an adjustment on the pump. Some blends respond well to higher-pressure extraction. I especially love the Espresso Delight Blend from Mitalena Coffee as ristretto (the thicker I can draw a shot, the sweeter and more chocolaty it gets). I find that you can get a syrupy body and sweeter taste that lingers in the middle of the palate when pulling at higher pressure.

Kávéházi csevegő

Elküldve: 2015.09.25., pén. 11:52
Szerző: Asgard


Ebben az írásban számomra két figyelemre méltó dolgot találtam:
"Flow Rate: I’ve seen some unrestricted machines approaching 600ml per 30 seconds where it’s nearly impossible to grind fine enough. The ideal range for me is 150-250ml per 30 seconds."
Múltkor hosszasan kerestem, hol lehet "hivatalosan" megtalálni a jónak tartott vízhozam értéket, de nem találtam ilyen leírást. Még azt sem tudtam visszakeresni, ahonnan én tudtam a dologról, de úgy rémlik, SID egyik tesztjében szerepelt a 60 - 90 ml / 10 sec érték. Most itt látható, hogy Matt Perger még ennél is kicsit kevesebbre taksálja az optimumot: 50 - 80 ml / 10 sec, ha osztjuk hárommal az általa megadott értéket.
A másik:
"Pump Pressure: Pressure and flow rate are kind of the same thing in espresso."
A múltkor pont erről írtam hosszasan a nyomásprofilozás kapcsán.
Annyiban azért nem teljesen csereszabatos a dolog, hogy csak nyomáscsökkentéssel nem lehet produkálni azt az üzemmódot, amit a Slayer az állítható tűszeleppel és a kétirányú vízbevezetéssel csinál: a nagyon hosszú előáztatást. Próbáltam utánozni a Shot Brewerrel, de a nagyon lassú vízáramot csak nyomáscsökkentéssel nem lehet helyettesíteni.

Szerintem Matt Perger ilyenirányú megközelítése abszolút zsákutca. Gondoljuk végig mondjuk a saját karos QM-em hogyan működik:
 
Lehúzom a kart bojler nyomással (ha tarályos, vagy víznyomással ha direkbekötött) megtölti a hengert. Itt ha nagyon akarom ürescsapolással mérhetem a vízhozamot, felesleges. Ha felengedem a kart semmilyen vízhozam nincs, mivel egyből lezára a további bejövő vizet a dugattyú, és a rugó nyomja a vizet át.
 
Motoros gépnél az egész rendszer úgy néz ki hogy a motor és a kávépogácsa között felépül egy nyomás. Hogy milyen gyorsan épül fel abban az egy kérdésben számít a vízhozam. Ami miatt Matt érvelése szerintem rossz az az ha megnézzük csapolás közben a pogácsát. A felső részén 9 bar a nyomás az alján (ahol kifolyik a kávé) 1. Eszerint 1-2cm kávén esik 8 bar-t a nyomás. Maga a kávé a "nyomásszűkítő".
A csapolás első harmadában eloszlatott finom szemeket 4baros nyomással nem lehet szépen kivonatolni - kipróbáltam. Minél lejjebb vesszük a nyomást, annál kevesebb ellenállás kell - durvábbra kell őrölni. A mai össznépi álláspont szerint ez kimondottan nem kívánatos.
Nem véletlen írtam korábban, hogy óvatosan kell bánni ezekkel a kérdésekkel. A HB-n egy kicsit is komolyabb home barista mielőtt ilyet leír vagy 2 hónapig kutat, mér, majd közzéteszi vitára a tapasztalásait. Így ebben a formában ezt a posztot túl felszínesnek gondolom ahoz képest amilyen komoly témákat érint. A nyomásprofilozásnak van némi háttere, de nem sok. A vízhozam változtatásnak semmilyen. A gyakorlatban akik próbálkoztak igazán nem jutottak semmire - vagy én nem olvastam.

Kávéházi csevegő

Elküldve: 2015.09.25., pén. 10:56
Szerző: hifis


Most maga a feltaláló jött rá hogy mégse jó a kóvályogtatás:
https://coffeehustle.com/posts/pEcQmYA3 ... an-apology

Ebben az írásban számomra két figyelemre méltó dolgot találtam:
"Flow Rate: I’ve seen some unrestricted machines approaching 600ml per 30 seconds where it’s nearly impossible to grind fine enough. The ideal range for me is 150-250ml per 30 seconds."
Múltkor hosszasan kerestem, hol lehet "hivatalosan" megtalálni a jónak tartott vízhozam értéket, de nem találtam ilyen leírást. Még azt sem tudtam visszakeresni, ahonnan én tudtam a dologról, de úgy rémlik, SID egyik tesztjében szerepelt a 60 - 90 ml / 10 sec érték. Most itt látható, hogy Matt Perger még ennél is kicsit kevesebbre taksálja az optimumot: 50 - 80 ml / 10 sec, ha osztjuk hárommal az általa megadott értéket.
A másik:
"Pump Pressure: Pressure and flow rate are kind of the same thing in espresso."
A múltkor pont erről írtam hosszasan a nyomásprofilozás kapcsán.
Annyiban azért nem teljesen csereszabatos a dolog, hogy csak nyomáscsökkentéssel nem lehet produkálni azt az üzemmódot, amit a Slayer az állítható tűszeleppel és a kétirányú vízbevezetéssel csinál: a nagyon hosszú előáztatást. Próbáltam utánozni a Shot Brewerrel, de a nagyon lassú vízáramot csak nyomáscsökkentéssel nem lehet helyettesíteni.

Kávéházi csevegő

Elküldve: 2015.09.23., szer. 06:25
Szerző: Vendég


Most maga a feltaláló jött rá hogy mégse jó a kóvályogtatás:https://coffeehustle.com/posts/pEcQmYA3 ... an-apology
Nálam nem is az egyenletességgel volt a baj, hanem a kioldással. Mi lesz most a pergtampokkal?
Most arra jött rá, hogy nem tampereléssel kell ellenállást csökkenteni (nutating), hanem a gép nyomását levenni. Szerintem vennie kellene egy stradat ott úgy állítgatja ahogy tetszik. És majd ha rájön hogy mégse kell levenni a nyomást, mert akkor az illóolajok java része nem oldódik, akkor egy mozdulattal vissza tudja venni.
Ez valóban érdekes. De hát volt már ilyen a történelemben ld Stephen Hawking fekete lyuk elmélete. A reakciója is érdekes, mert az egyik hozzászólóra (aki 2 éve teljes megelégedéssel használja ezt a technikát) írt válasza szerint a jó eredmény az ördög műve

Kávéházi csevegő

Elküldve: 2015.09.22., kedd 21:24
Szerző: Asgard

Most lehet ez végletesen hangzik, de én a kosárformához választok technikát és tampert. Az LM kosarak alja egyenes, az Ims, reneka ívelt. A kosárformának megfelelő tampert használok. Régebben feltűnt, hogy ims szűrőt egyenes tamperrel tömítve középen lazább lett a tömörítés mint a szélén. A kovályogtatással ki lehet kerülni, de valamiért én nem szeretem használniMost maga a feltaláló jött rá hogy mégse jó a kóvályogtatás:https://coffeehustle.com/posts/pEcQmYA3 ... an-apology
Nálam nem is az egyenletességgel volt a baj, hanem a kioldással. Mi lesz most a pergtampokkal?
Most arra jött rá, hogy nem tampereléssel kell ellenállást csökkenteni (nutating), hanem a gép nyomását levenni. Szerintem vennie kellene egy stradat ott úgy állítgatja ahogy tetszik. És majd ha rájön hogy mégse kell levenni a nyomást, mert akkor az illóolajok java része nem oldódik, akkor egy mozdulattal vissza tudja venni.

Kávéházi csevegő

Elküldve: 2015.09.14., hétf. 10:00
Szerző: zoom

Ettől olcsóbb már nem lesz: 
Egy képpel én is beszállnék:
 
 


Kávéházi csevegő

Elküldve: 2015.09.13., vas. 21:26
Szerző: AVX

Ettől olcsóbb már nem lesz: 


Kávéházi csevegő

Elküldve: 2015.09.12., szomb. 21:39
Szerző: Asgard
Nekem Cuflat van. Meg flat. Mindkettőt szoktam használni.

Kávéházi csevegő

Elküldve: 2015.09.12., szomb. 18:04
Szerző: Vendég


Értem, és szerinted melyik lehet jobban használható, vagy másképp kérdezve, de nemcsak tőled hanem mindenkitől, melyikben láttok több rációt?
 
Nekem EU curve van, de szerintem ez már kicsit hitvitaba hajló Nyilván van/lehet különbség, amit korrekten akkor tudsz/tudnál ellenőrizni, ha minden más paraméter azonos lenne. Ezt pedig nehéz összehozni

Kávéházi csevegő

Elküldve: 2015.09.12., szomb. 12:31
Szerző: zoom

nekem semmilyennel, egyelőre csak pergtamp klónom, meg sima aljú 58-as tamperem van. 
Értem, és szerinted melyik lehet jobban használható, vagy másképp kérdezve, de nemcsak tőled hanem mindenkitől, melyikben láttok több rációt? 


Kávéházi csevegő

Elküldve: 2015.09.12., szomb. 12:05
Szerző: AVX

Nagyon érdemes végignézni a filmet:
https://www.youtube.com/watch?v=-BT7-yOUMDM

Kávéházi csevegő

Elküldve: 2015.09.11., pén. 12:44
Szerző: lagoon79

Az íves aljú tamperek közül melyikkel van jobb tapasztalatod, az amerikai vagy az európai ívűvel? 
nekem semmilyennel, egyelőre csak pergtamp klónom, meg sima aljú 58-as tamperem van. 

Kávéházi csevegő

Elküldve: 2015.09.11., pén. 12:30
Szerző: zoom

 kovex tamperrel is az eredményt. 
Az íves aljú tamperek közül melyikkel van jobb tapasztalatod, az amerikai vagy az európai ívűvel? 

Kávéházi csevegő

Elküldve: 2015.09.11., pén. 12:28
Szerző: hifis

előbb ütegetek kicsit (zömítés), aztán közvetlen tamperelés előtt simítok. ott már pont az a lényeg, h utána az eloszlatást ne mozgassam. 
Akkor ezt ki kell hogy próbáljam, mert eddig pont fordítva csináltam.

Kávéházi csevegő

Elküldve: 2015.09.11., pén. 11:19
Szerző: lagoon79

Már nem emlékszem, hogy ezt a simítást az ütögetés előtt használod, vagy a legvégén, a tamperelés előtt?
előbb ütegetek kicsit (zömítés), aztán közvetlen tamperelés előtt simítok. ott már pont az a lényeg, h utána az eloszlatást ne mozgassam. 
 
egyébként amit Asgard írt az előbb, engem is erősen foglalkoztat. konkrétan, h az íves kártyás simításnál érdesek lenne megnézni kovex tamperrel is az eredményt. 

Kávéházi csevegő

Elküldve: 2015.09.11., pén. 11:15
Szerző: hifis

szvsz sosem lesz teljesen homogén ha csak ütögeted. ahogy láttad múltkor nálam, én a scottie callaghan dosing tools mintájára otthon készített lappal simítok.
Már nem emlékszem, hogy ezt a simítást az ütögetés előtt használod, vagy a legvégén, a tamperelés előtt?

Kávéházi csevegő

Elküldve: 2015.09.11., pén. 10:59
Szerző: Vendég


1. szvsz sosem lesz teljesen homogén
2. néha előfordul, h darálás, ütögetés és kevergetés után egyenletesnek tűnik a felszín, így nem babrálom. na, itt egyből kijön, h az bizony csak szemre homogén, a lefolyás viszont mást mutat. 

1. Szerintem sem lesz teljesen homogén
2. Ebbe én is belefutottam párszor. Büszke voltam az előkészítésre, aztán jött a fekete leves

Kávéházi csevegő

Elküldve: 2015.09.11., pén. 10:49
Szerző: Asgard

Most lehet ez végletesen hangzik, de én a kosárformához választok technikát és tampert. Az LM kosarak alja egyenes, az Ims, reneka ívelt. A kosárformának megfelelő tampert használok. Régebben feltűnt, hogy ims szűrőt egyenes tamperrel tömítve középen lazább lett a tömörítés mint a szélén. A kovályogtatással ki lehet kerülni, de valamiért én nem szeretem használni.
Ugyanezt a logikát követem az előkészítésnél, azaz egyenes szűrőnél ujjal, ivesnél házi ivelt simitoval. Én tamperelés előtt két három koppantással zömítek is.
Próbálgattam régebben a linkelt technikát, szitálásnál jó volt, sima őrlésnél volt hogy ferde lett a tamper...

Kávéházi csevegő

Elküldve: 2015.09.11., pén. 09:25
Szerző: lagoon79

Az asztalhoz csapkodást én is csinálom, de tetszik ez az alulról - oldalról ütögetés. Ha ettől tényleg vízszintbe rendeződik az őrlemény, akkor ez jobb módszer, mint a tetejét tologatni ujjal vagy valamilyen kartonlappal.
szvsz sosem lesz teljesen homogén ha csak ütögeted. ahogy láttad múltkor nálam, én a scottie callaghan dosing tools mintájára otthon készített lappal simítok. nekem ez nagyon bejött. főleg mivel 15-16 gramm környékén vannak a dupláim (azaz ebből egy rövid dupla ristrettónyi), plusz ütögetés, kevergetés után nem ér túl a széleken. lehúzni nem lehet, de a fent említett eszközzel tökéletes eredményt lehet elérni. a mennyiségtől függ, h a kisebb vagy a nagyobb ívet használom, de van hogy előbb a nagyobbat, aztán a kisebbel befejezek. tudom, macera, de nekem már a mindennapok részévé vált és ha a kioldódás tekintetében többet tudok elérni, akkor bőven megéri. néha előfordul, h darálás, ütögetés és kevergetés után egyenletesnek tűnik a felszín, így nem babrálom. na, itt egyből kijön, h az bizony csak szemre homogén, a lefolyás viszont mást mutat. 

Kávéházi csevegő

Elküldve: 2015.09.11., pén. 08:07
Szerző: hifis

Nekem nagyjából jól érkezik meg az őrlemény, általában azt a mozdulatot amivel a daráló alól kiveszem, hogy tampereljem, azt kell kicsit erősebbre venni, így nem jelent külön gondot. Tehát daráló alól kiveszem a kart, leütöm, letamperelem. Annyi előnyt biztosítottam magamnak, hogy egy kis tölcsérbe darálok és ebben ütöm le, így nem szóródik szét az őrlemény. 
Nagyon klassz a tölcsér!
Ma reggel próbáltam ezt az ütögetést, úgy tűnik működik. De így elsőre az jött ki, hogy nem elég egy irányból csinálni, mert így kicsit féloldalassá válik az őrlemény eloszlása. De ha ott ütöm ahol kell, akkor jó.

Kávéházi csevegő

Elküldve: 2015.09.10., csüt. 23:19
Szerző: zoom

Az asztalhoz csapkodást én is csinálom, de tetszik ez az alulról - oldalról ütögetés. Ha ettől tényleg vízszintbe rendeződik az őrlemény, akkor ez jobb módszer, mint a tetejét tologatni ujjal vagy valamilyen kartonlappal.
 
Nekem nagyjából jól érkezik meg az őrlemény, általában azt a mozdulatot amivel a daráló alól kiveszem, hogy tampereljem, azt kell kicsit erősebbre venni, így nem jelent külön gondot. Tehát daráló alól kiveszem a kart, leütöm, letamperelem. Annyi előnyt biztosítottam magamnak, hogy egy kis tölcsérbe darálok és ebben ütöm le, így nem szóródik szét az őrlemény. 


Kávéházi csevegő

Elküldve: 2015.09.10., csüt. 21:28
Szerző: AVX

Én jópár évig megelégedéssel használtam HX es e61-et. Kimondottan szerettem. Miért gondolod hogy nem jó ha többféle kávéval használják?
Jó pár éve még én is szívesen használtam volna, de most már nem.
Még 4 éve nekem is egy GC volt. Ahhoz képest valóban más dimenzió, de mai fejjel inkább vennék egy használt 2 kazánost, mint egy új HX-es gépet.
Baromira nehéz beállítani a HX-es masináknál a fej hőmérsékletét.
Játszadoztam egy darabig a 2 fejes Faema géppel, de pont elég volt.
Most jól mutat a bemutatóban.
Amikor a QM karos gépet vettem, előtte sokáig agyaltam, hogy mit vegyek.
Volt egy felesleges köröm még a GC után egy Elektra-val. Az egy zsákutca volt.
Annyiért vehettem volna akkor egy E61-es gépet is. Az lehet jobb lett volna.

Kávéházi csevegő

Elküldve: 2015.09.10., csüt. 20:49
Szerző: hifis


http://www.baristahustle.com/how-to-dis ... y-tapping/
Újabb előkészítési fogás.

Az asztalhoz csapkodást én is csinálom, de tetszik ez az alulról - oldalról ütögetés. Ha ettől tényleg vízszintbe rendeződik az őrlemény, akkor ez jobb módszer, mint a tetejét tologatni ujjal vagy valamilyen kartonlappal.

Kávéházi csevegő

Elküldve: 2015.09.10., csüt. 20:36
Szerző: Asgard


Ha csak a látvány fontos, akkor ilyet kell venni.
Nekem a HX-es masinák nem igazán álmaim gépeit képviselik.
 
Egy irodában, ahol folyamatosan egy-féle kávéból nyomják, jó lehet, de aki szereti sűrűn váltogatni a kávékat, azoknak nem.
Én jópár évig megelégedéssel használtam HX es e61-et. Kimondottan szerettem. Miért gondolod hogy nem jó ha többféle kávéval használják?