Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327
Sütés-főzés
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 12683
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7377
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Sütés-főzés
Csináltam libacombot is valamikor. Nem vittem túlzásba a fotózást, csak egy képet készítettem. :)
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 12683
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7377
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Sütés-főzés
Rosé kacsamell, édesburgonya püré, friss kevert saláta és rösti. Nem bíbelődtem a fotózással, csak lőttem egy képet.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Re: Sütés-főzés
Én is tolnám a kicsinek a szalonnát, kolbászt, de most tejbegríz/gyümölcs korszaka van. :(
Kénytelen vagyok betolni én, nehogy megromoljon.
Kénytelen vagyok betolni én, nehogy megromoljon.
Szerintem!
Re: Sütés-főzés
Aztán csodálkozik, ha az egészsége beadja a kulcsot és bele betegszik.
A növények fogyasztása sem olyan egészséges, mint ahogy azt sokan hiszik és nem véletlenül minden evő az ember.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus
Re: Sütés-főzés
A zsír egészséges és szükséges is.Vasti írta: ↑2021.11.27., szomb. 20:34Ami finom, az ritkán egészséges - ezek annyira durván hangzanak szerintem egy müzlin nevelkedett városinak, hogy ha egyben elolvassa az utolsó pár hozzászólást, már attól kómába esik ;-)
...szerencsére én faluról is származok, és fiatal sem vagyok, úgyhogy amikor kritikus a dolog, fiatal korban, rendesen táplálkoztam ;-)
Nem véletlen a mondás: Reggelizz mint egy császár, ebédelj mint egy király és vacsorázz úgy, mint egy koldus.
Persze időt is kellene szánni az evésre. 10-20 perc alatt nem lehet normálisan enni. A gyors kajálás meg nem egészséges.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus
- Vasti
- Fórumlakó
- Hozzászólások: 862
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 308
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Sütés-főzés
Ami finom, az ritkán egészséges - ezek annyira durván hangzanak szerintem egy müzlin nevelkedett városinak, hogy ha egyben elolvassa az utolsó pár hozzászólást, már attól kómába esik ;-)
...szerencsére én faluról is származok, és fiatal sem vagyok, úgyhogy amikor kritikus a dolog, fiatal korban, rendesen táplálkoztam ;-)
Re: Sütés-főzés
Nagyon finom!
Ahány ház, annyi szokás.
A másik, amit szoktunk csinálni, hogy a főtt vagy sűlt szárnyas börét zsírral együtt lenyúzzuk, lekockázzuk és kisütjük. Gyorsan elkészűl. Ez is nagyon finom. Szoktunk hozzá tojást is néha sütni rántottának. Vagy tükörtojás mellé is nagyon finom köret.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus
Re: Sütés-főzés
Itt a Bakonyban is sok szokás van.Vasti írta: ↑2021.11.14., vas. 18:04Felénk szokás a végén egy kis tejet önteni bele, állítólag attól pirosabb és ropogósabb lesz.
Ja, ha készen van, a zsírból a krumplinyomóba szedjük, és alaposan kinyomjuk ;-) Frissen még kb. visszaugrik valamennyire az eredeti alakjára és méretére a kinyomás után, csak nem lesz tele zsírral -> könnyebb, ropogósabb.
De ahány ház (és tájegység) , annyi szokás: egy alföldi szakközepes kollégiumi haver "zsírkát" szokott hozni ;-) , jó nagy csíkokra volt szelve a szalonna, és nem volt kinyomva. Finom volt, de inkább sült szalonna, és nem tepertő (vagy töpörtyű ;-)
Elég ritkán eszek (a boltit nem szeretem) , anyu néha vesz szalonnát, és süt. A legjobb, amikor készen van, savanyú káposztát sütni, meg krumplit, amikor kész a káposzta, összekeverni némi friss ropogós tepertővel, és a sült krumplival betömni ;-)
Azt szoktuk, ha ropogósra akarjuk sütni, hogy folyamatosan merjük le a zsírt. Viszont azért hagyjuk puhábban zsírosra, mert így sokmindenhez ehető és tovább el áll. Meg ha rántottát akarunk csinálni, akkor csak egy kis töpörtyűt rakunk oda és abból sűl ki zsír és mehet rá a tojás.
Felénk nem szeretjük a káposztát. Krumpli "zabáló" és húsevő népség vagyunk.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus
- Vasti
- Fórumlakó
- Hozzászólások: 862
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 308
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Sütés-főzés
Felénk szokás a végén egy kis tejet önteni bele, állítólag attól pirosabb és ropogósabb lesz.
Ja, ha készen van, a zsírból a krumplinyomóba szedjük, és alaposan kinyomjuk ;-) Frissen még kb. visszaugrik valamennyire az eredeti alakjára és méretére a kinyomás után, csak nem lesz tele zsírral -> könnyebb, ropogósabb.
De ahány ház (és tájegység) , annyi szokás: egy alföldi szakközepes kollégiumi haver "zsírkát" szokott hozni ;-) , jó nagy csíkokra volt szelve a szalonna, és nem volt kinyomva. Finom volt, de inkább sült szalonna, és nem tepertő (vagy töpörtyű ;-)
Elég ritkán eszek (a boltit nem szeretem) , anyu néha vesz szalonnát, és süt. A legjobb, amikor készen van, savanyú káposztát sütni, meg krumplit, amikor kész a káposzta, összekeverni némi friss ropogós tepertővel, és a sült krumplival betömni ;-)
Ja, ha készen van, a zsírból a krumplinyomóba szedjük, és alaposan kinyomjuk ;-) Frissen még kb. visszaugrik valamennyire az eredeti alakjára és méretére a kinyomás után, csak nem lesz tele zsírral -> könnyebb, ropogósabb.
De ahány ház (és tájegység) , annyi szokás: egy alföldi szakközepes kollégiumi haver "zsírkát" szokott hozni ;-) , jó nagy csíkokra volt szelve a szalonna, és nem volt kinyomva. Finom volt, de inkább sült szalonna, és nem tepertő (vagy töpörtyű ;-)
Elég ritkán eszek (a boltit nem szeretem) , anyu néha vesz szalonnát, és süt. A legjobb, amikor készen van, savanyú káposztát sütni, meg krumplit, amikor kész a káposzta, összekeverni némi friss ropogós tepertővel, és a sült krumplival betömni ;-)
Re: Sütés-főzés
Most volt így hírtelen kb. 5-6kg "kese" disznó szalonám és azt gyorsan kisütöttem.
A mangalicát imádom. Nagyon finom. A kókusz olaj finom, de a zsírt nem pótolja (szüksége van az emberi szervezetnek a zsírra).
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus
Re: Sütés-főzés
Az se rossz. Liba zsírom van még.
Inkább libát tartok, mert az nem pazall annyit, mint a kacsa és ugyan annyi kajából sokkal nagyobbra nő. Ráadásul a kacsa mocskos egy állat. Iszonyatos mocskot hagy maga után. A húsa finom, de szerintem annyira nem, mint a libáé. Ráadásul a liba jó házörző is. Igaz olyan, mint a kecske: mindent megrág és mindenhová felmegy.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Hozzászólások: 4419
- Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
- Értékelés: 2420
Re: Sütés-főzés
Nekem a mangalica zsír jött be, ezen kívül vaj és kókuszolaj, amit használunk.
Csak a Marantz! :-D
Re: Sütés-főzés
A beszerzése a probléma "csak".
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus
Re: Sütés-főzés
Mi nem rakunk tejet a sülő zsírhoz SOHA! Tej nélkül sütjük ki. Az elején kis vizet rakunk alá, hogy le ne égjen. Ez elpárolog a sütés során. Amikor meg sült a töpörtyű lemerjük és lecsepegtetjük. A zsír megy a véndőbe, a töpörtyű meg külön edénybe. Sózni csak étkezés előtt sózzuk.
Már sül:
Alakul:
Leszűrhető:
Kész zsír (még forró):
és töpörtyű:
Van, aki szerint nem néz ki olyan szépen, de tovább eltartható és ízre sem rosszabb, mint a tejes verzió. Mi ezt jobban szeretjük és a tej mentes zsírt is. Szerintünk jobb is.
Már sül:
Alakul:
Leszűrhető:
Kész zsír (még forró):
és töpörtyű:
Van, aki szerint nem néz ki olyan szépen, de tovább eltartható és ízre sem rosszabb, mint a tejes verzió. Mi ezt jobban szeretjük és a tej mentes zsírt is. Szerintünk jobb is.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 12683
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7377
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Sütés-főzés
Én maradok a kacsazsírnál!
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Re: Sütés-főzés
Készűl a töpörtyű és a sütés-főzéshez való zsír.
A bálna és fóka zsírt nagyon megkóstolnám.
A bálna és fóka zsírt nagyon megkóstolnám.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus
- Vasti
- Fórumlakó
- Hozzászólások: 862
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 308
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Sütés-főzés
Ehhez még egy kis sörös-hagymás mártás, zsemlegombóc, és meleg köményes-szalonnás káposztasaláta... Nyami :-)
- new_dualcs5000
- Nincs visszaút
- Hozzászólások: 147
- Csatlakozott: 2018.11.22., csüt. 14:18
- Értékelés: 218
Re: Sütés-főzés
...megunhatatlan sült-császár.
(természetesen big greenegg-ben)
(természetesen big greenegg-ben)
Re: Sütés-főzés
Ma jutottam hozzá, hogy feltegyek néhány képet a vasárnapi ebédről.
Elsőként a díszvendég a 3 és fél éves dédunoka
Aztán a fő fogás: omlósra sütött tepsis tarja előkészítve és tálalva
Elsőként a díszvendég a 3 és fél éves dédunoka
Aztán a fő fogás: omlósra sütött tepsis tarja előkészítve és tálalva
- Vasti
- Fórumlakó
- Hozzászólások: 862
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 308
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Sütés-főzés
Hó, a rakott káposztát de szeretem én is :-)
És megint egy egyszerű étel, amihez nem kell más, csak rendes darált hús és rendes savanyú káposzta: ha ezek jó minőségűek, elrontani már nem nagyon lehet :-)
Mi sokszor csinálunk, ha előre kell főzni, mert viszonylag jól melegíthető (utálom a nem friss ételeket, illetve kevés olyan étel van, ami szerintem felmelegítve is ehető - na jó, van néhány, főleg levesek, amik meg kimondottan felmelegítve jók ;-)
Én hogy csinálom: dobok fel egy rizst, mert annak idő kell, hogy gurulós, de puha legyen. Aztán a pörköltet darált húsból: apróra vágott hagymát pirítok, rajta a húst, őrölt paprika, kömény és bors - sok bors, mert szerintem kívánja, borsosan finom. Egy kicsit megmosom a káposztát (de csak óvatosan, mert meg kell, hogy maradjon a savanyú káposzta íze, van aki ízelten valamivé áztatja...) Aztán lehet rétegezni jófajta tejföllel, megsütni, és ennyi :-)
Még a kényes tizenéves lányaim is bármikor, aztán még másnap is megeszik!
Ja, a tányéron is szoktunk rá még némi tejfölt dobni.
- Vasti
- Fórumlakó
- Hozzászólások: 862
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 308
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Lecsó
Helló!
Szerintem a lecsót sózni kell, meg egy kicsit cukrozni (paradicsomtól is függ) , és annyi... Minden más csak elviszi az ízét a helyes útról ;-)
Nálam a főzés úgy van, hogy már gyerekkoromban ellestem, megtanultam sok mindent, elég jól a nagymamától meg anyutól (zalai és magyar egyszerű, paraszti és proli ételeket főleg ;-) Egy ideig úgy készítettem őket, a klasszikus ízek, nyami! Aztán elkezdtem próbálgatni mindenféle fűszerezést, egy ideig kinyírtam szerintem mindet a hülyeségeimmel, de mindegy, akkor talán még ízlett is ;-) De egy ideje rájöttem, hogy a kevesebb több, és az étel (mármint az ilyen egyszerű étel) az alapanyagoktól lesz jó elsősorban...
Lecsót akkor főzök csak, évente néhányszor, amikor van hozzá rendes paprika és paradicsom valakinek a kertjéből. És nem lecsópaprika! Mert a bolti lecsópaprika nem azért lecsópaprika ám, mert attól lesz jó a lecsó, hanem mert vacak, és úgy gondolják, hogy lecsóba még azért elmegy, a következő lépcsőfok meg már a biohulladék lenne ;-) Egy puha, széteső, ízetlen vacak, fúj. A rendes paprika friss, roppanó, keményebb húsú, és van benne vegyesen mindenféle: zöldes, pirosas, barnás, sárgás, tarkabarka. És ízletes. Ehhez kell még valami nap érlelte, húsos paradicsom, vöröshagyma, és annyi: én pirítom a nagyobb kockákra vágott paprikát a szintén nagyobb darabokra vágott hagymával, megsózom, ráteszem a felkockázott paradicsomot (héjastól, mert lusta vagyok) , főzöm, ha nagyon savas, akkor dobok rá egy kis cukrot, és annyi. Bele lecsókolbász, ha már lecsó ;-) , maszek henteseknél lehet kapni egészen elfogadhatót... Nekem azzal az igazi, szalonna nem kell bele, a paprikás kolbászok totál nem bele valók, a virslifélék sem. (Felénk a lecsó = rizses lecsó, úgyhogy amikor kb. készen van, akkor mehet bele a közben elkészült rizs is, összeforgatni, egy kicsit, úgy egy órát "érni" hagyni, és mennyei :-)
Néha érdemes a megszokott recepteket elkészíteni kevesebb fajta, és mennyiségben is kevesebb fűszerrel, mert az ember ízlése egy idő után elmegy szerintem rossz irányba, igényelni fogja a túlfűszerezett ételeket. Én nagyon szeretek főzni, de a család nagyon örül, hogy elmúlt a "mindenbe szórjunk mindenből egy csomót" időszakom ;-) Amíg fűszereztem, addig is szerették a főztömet, de most még jobban.