Én korábban a klasszikust használtam úgy, hogy a fél kristálycukrot belekevertem darálás előtt. Nem tapadt le és jó lett a mákos töltelék. Valóban több órás izomlázas projekt volt a bejglibevalót ledarálni (be is rúgtam a végére). Evvel a módszerrel nem éreztem a fogam alatt a mák szemességét. Vettünk valami új kézi kis bigyeszdarálót, az végülis nem rossz amennyi időt és energiát spórolok vele. De lehet, hogy mégis visszaállok a régi módszerre, mert szemcsés a darálás vele, hiába veszek darált mákot. Szóval értem a problémát - szerintem vissza a mama öntöttvas darálójáraAlex_Aston írta: ↑2022.03.03., csüt. 09:04Ki tud jó mák darálót?
Én kb. hetente eszek mákos cuccot, és mindig frissen készítem hozzá a mákot, így fontos, hogy jól működjön.
Bő 25 évig egy jó kis 91-92-es évjáratú Philips-et használtam, amit még a szülői lakból mentettem meg anno. De amikor harmadszor lett zárlatos, elengedtem. A Bosch-Siemens kávédarálók nem alkalmasak a mákhoz, nem bírja a mechanikájuk. Vettem 2-3 éve egy Hauser márkájút, ami alkalmas a célra. De ház ez kb. ennyit is bírt. Sokkal silányabb volt a minősége, mint a régi Philips.
Na, mondom, akkor veszek klasszikus modellt (anno dédinél sokat használtam, teljesen jó, sőt). JUPITER kézi mákdarálót szereztem be, massziv, öntöttvas. Na, ezt tegnap vittem vissza, mert egy adag (kb. 15 evőkanál) mák darálása kb. 25 perc volt vele. Ugyanis az préselt mákolaj visszamegy a kürtőbe, így összetapad a mák a szájánál, és nem esik bele a csigába, úgy kell tönķödni, és lekaparni a mákot...
Szóval most nem tudom, mi lenne a jó megoldás. 2-3 évente nem szeretnék elektromos modelleket venni, mert úgy látom, csak a gagyik vannak a piacon :(
Nem könnyű olyat találni a piacon, ami nincs széthajtva, befestve (befojt a festék a darálórészbe), rozsdakupac