Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Elküldve: 2023.12.25., hétf. 18:36
Én is kipróbáltam az egyik magyar single malt whiskyt,nem sok köze van a jókhoz!pali923 írta: ↑2022.08.29., hétf. 23:27A fene tudja. Biztosan előítéletes vagyok, és/vagy nem vagyok eléggé magyar, de láttam már magyar whiskyt, ami drágább, mint egy jófajta skót single malt. Én inkább maradok annál, amit évszázadok óta párolgatnak ott a kies skót Felföldön, mint egy éppen most kitalált istenbizonynagyonfinom magyar verziónál.Alex_Aston írta: ↑2022.08.21., vas. 12:19Sok ilyen kéne még kishazánkba, nem pedig a likőr gyárak termékei...
Látatlanban az azt mondom, hogy kiváló lehet. Utána fogok járni majd.
Az csak mellékvágány, hogy néhány éve az indexre sem kattintok véletlenül sem.
Erre csak ennyit válaszolnék: igyál fiam, ne olvassál - az legalább meglátszik...
Osztrák-Olasz határon a mikroklíma miatt kb. a világ legjobb körtéi teremnek. Emiatt a legjobb pálinka is abból készül.
Ittam már nagyon finom osztrák körtét és meg jobb svájci málnát.tamagaba írta: ↑2022.08.30., kedd 13:37Én meg előitéletes vagyok sokmindenbenAlex_Aston írta: ↑2022.08.30., kedd 08:06Én sosem vagyok előítéletes.
Meg kell kóstolni, aztán úgy is rögtön kiderul, hogy csak marketing maszlag, vagy valódi érték van e az adott termék mögött.
Szimpatikus volt az, amit írtak róla, meg a látszólagos hozzáállás, ezért bátorkodtam írni, hogy jó lehet.
Persze lehet kóstoló után megváltozna a véleményem...
Van a jóféle magyar pálesz meg a többi
Egyébként nem zavar a korlátoltság, ha bent jól érzem magam
Én meg előitéletes vagyok sokmindenbenAlex_Aston írta: ↑2022.08.30., kedd 08:06Én sosem vagyok előítéletes.
Meg kell kóstolni, aztán úgy is rögtön kiderul, hogy csak marketing maszlag, vagy valódi érték van e az adott termék mögött.
Szimpatikus volt az, amit írtak róla, meg a látszólagos hozzáállás, ezért bátorkodtam írni, hogy jó lehet.
Persze lehet kóstoló után megváltozna a véleményem...
Én sosem vagyok előítéletes.pali923 írta: ↑2022.08.29., hétf. 23:27A fene tudja. Biztosan előítéletes vagyok, és/vagy nem vagyok eléggé magyar, de láttam már magyar whiskyt, ami drágább, mint egy jófajta skót single malt. Én inkább maradok annál, amit évszázadok óta párolgatnak ott a kies skót Felföldön, mint egy éppen most kitalált istenbizonynagyonfinom magyar verziónál.Alex_Aston írta: ↑2022.08.21., vas. 12:19Sok ilyen kéne még kishazánkba, nem pedig a likőr gyárak termékei...
Látatlanban az azt mondom, hogy kiváló lehet. Utána fogok járni majd.
Az csak mellékvágány, hogy néhány éve az indexre sem kattintok véletlenül sem.
A fene tudja. Biztosan előítéletes vagyok, és/vagy nem vagyok eléggé magyar, de láttam már magyar whiskyt, ami drágább, mint egy jófajta skót single malt. Én inkább maradok annál, amit évszázadok óta párolgatnak ott a kies skót Felföldön, mint egy éppen most kitalált istenbizonynagyonfinom magyar verziónál.Alex_Aston írta: ↑2022.08.21., vas. 12:19Sok ilyen kéne még kishazánkba, nem pedig a likőr gyárak termékei...
Látatlanban az azt mondom, hogy kiváló lehet. Utána fogok járni majd.
Egy szenvedélyi témakörbe való belemélyedéskor mindig felírható egy tőmondatos kivonat is egyben - igaztalanul, mert igényes ember nem egyszerűsíti le azt, amit bűn leegyszerűsíteni - mégis, jelen esetben az, hogy a whiskey és a whisky közti különbség az 'e', amiben benne van, az a silányabb, amiben nincs, az a jobb. Ennyit kiindulópontnak.Alex_Aston írta: ↑2022.08.21., vas. 12:19Sok ilyen kéne még kishazánkba, nem pedig a likőr gyárak termékei...
Látatlanban az azt mondom, hogy kiváló lehet. Utána fogok járni majd.
https://index.hu/belfold/2022/08/20/tok ... d-whiskey/
Én épp a 13 éves Chivas extrát öntöttem fel szódával, elmegy!Alex_Aston írta: ↑2022.08.18., csüt. 21:23Pannonhalmi az szerintem kifejezetten jó. Ajánlom.
Rézangyalt pedig csak az ellenségeimnek kívánom. Bár inkább azt sem, mert kimerítené a háborús bűn fogalmát, annyira alja pia...
Falun nőtem fel és házi pálinka mindig volt itthon, de a jó fajtából (válogatott jó gyümölcs, megfelelően előkészítve és cefrézve, normálisan lefőzve, tölgyfa vagy eperfa hordóban érlelve minimum 1 évig). Ennek ellenére sok sz*rt volt "szerencsém" megkóstolni.Alex_Aston írta: ↑2022.08.18., csüt. 19:27Gondolom ezt az utat is sokan bejárták, mire eljutottak oda, hogy mi jó és mi nem.
Közép suliban 16 évesen kerültem közelebbi kapcsolatba az alkohollal. Ittunk mindent, ami ütött. Boros kóla, Hubertus, gyümölcsös vodka, meg ouzo, és társaik. Később jött a whisky kóla, mert az olcsó (piros JW, és hasonlók) whiskyt nem tudtuk simán meginni. Aztán valahogy kikötöttunk a Zwack Vilmos körte pálinkánál, ami ugye nem az volt, de akkor még lehetett annak hívni. Ezt almalével tudtuk meginni, mert ugye ez sem volt az égetett szeszek csúcsa, sőt.
És pontosan emlékszem, mikor ittam először igazi pálinkát.
2004 január, egy jó barátom születésnapja, akivel együtt haladtunk az alkoholos italok szintjein. Bár inkább csak oldalaztunk...
Na szóval, vettem neki ajándékba egy jó kinézetű üveget, amiben 3,5dl ágyas szilva volt. A dugó szépen lekötve egy szép kendővel, meg minden. Drága is volt, jól is nézett ki, gondoltam megfelelő lesz az alkalomra. Szokás szerint kitöltöttük az almalét mindketten, majd megittuk a szilvát. És akkor ott, abban a pillanatban egymásra néztünk, és szinte egyszerre mondtuk, hogy "te, b...meg, ehhez nem kell kísérő. Miből van ez?!"
És ekkor jöttünk rá, hogy van más út. A többi meg már történelem.
A lényeg, hogy azóta nem iszunk mást, csak rendes italokat. Meglátogattunk pár főzdét is, beszélgettünk a tulajokkal, van akivel többször is találkoztunk, sőt, pálinka fesztiválon több ingyen körre is meghívott minket, amikor megismert.
Amit általában el lehet mondani, hogy kerülni érdemes minden, nagyobb megyeszékhelyről elnevezett likőrgyár termékeit, még akkor is, ha valódi pálinkák, mert csak rossz tapasztalatom volt velük, ahogy a Zwack tiszta pálinkával is.
Ami nekem bejött:
- Márton és Lányai. Számomra a No1. Nem lehet vele mellé fogni. Pár éve kiadta a Magamnak főztem termékeket, azok is kiválóak, bár a Márton és Lányai elnevezésű a tökéletes.
- Agárdi. Csak kiváló terméket ittam tőlük
- Brill. A legjobb torkoly pálinkákat tőlük ittam, és különleges gyümölcs, meg zöldség párlatokat is készítenek.
- Zsindelyes. A prémium termékei mind tökéletesek. Az egyszerűbbek inkább a "kínálós" kategória
- Szicsek. Szintén a prémium termékei amiben nem lehet kivetni valót találni. Az egyszerűbb kategória inkább az olcsó kocsma kategória. Jobb, mint a szeszesital, de a jó nem ilyen.
- Panyolai. Itt általában jó termékekkel lehet találkozni de sajnos mellé is lehet nyúlni, pl. a bodzával.
- Villányi Pálinkák. Nagyon ajánlott, és minőségéhez képes talán ez a legolcsóbb. A Mester párlat nevű borseprő meglepően gyümölcsös, és szinte fillérekért kapható, eddig barki kóstolta, meglepodott, milyen jó.
- Gyulai pálinkák. Ezek is jók. Ha nem is a top, de bőven jó.
- Bolyhos. Csak 50-es ágyast készítenek, de azok átlag felettiek szerintem.
- Csalló. Legjobb piros ribizli pálinkát tőle ittam. De bármit kóstoltam a kínálatából, mind átlag feletti volt.
Na, most így hirtelen ennyi jutott eszembe, de van még nyilván jó pár.
Amit még érdemes kerülni, az a Márkházi pálinka. Azt kíöntöttük, annyira borzasztó volt. Pedig ritka az ilyen, hogyha már megvettük, akkor nem isszuk meg.
Jó kis listát raktál össze. Brill és Márton nálam is dobogós, Agárdiból nekem csak a prémium, abból se mind, ami megérintett az Szivar Aszú törkölye. Szicsek Ó szilvája az egyik kedvencem, ebben a stílusban a cseh Zufanek érlelt szilvája és a Jelinek 10éves kóser szilva ami hasonlóan betalált nálam. Csalló birse, ami az ország pálinkája lett anno az zseniális volt, két évvel később vettem egy palackkal valakinek ajándékba, többen szilva utópárlatot véltünk felfedezni benne a semmi birs aromája mögött, nagy csalódás volt, azóta nem erőltetem.Alex_Aston írta: ↑2022.08.18., csüt. 19:27Gondolom ezt az utat is sokan bejárták, mire eljutottak oda, hogy mi jó és mi nem.
....