Alex_Aston írta: ↑2021.03.27., szomb. 13:16
Palm írta: ↑2021.03.27., szomb. 13:03
Alex_Aston írta: ↑2021.03.27., szomb. 12:48
Én inkább úgy látom, hogy hordó nélkül ihatatlan löttyök (kevés kivételtől eltekintve), míg a pálinka magában is iható. Tehát igen, a hordó hozzá ad, de szerintem inkább ugyanolyan eleme. Jo példa erre a JW, ami alap esetben ihatatlan sz@r, míg blue label kiadásban már egész jó. De hát ugye itt igazából a 20-30 évig benne álló pénz kamatát fizetjük meg, nem a tényleges tartalmat.
Szerintem még nem ittál jó pálinkát, azért mondod ezt. Szívesen látlak vendégül, mert van kb. 40 féle itthon. Biztos vagyok benne, hogy találsz benne megfelelőt. Ha meg nem, van 30 éves Armanac, meg egy 12 éves Aberlour is, ha minden kötél szakad
Szerintem az összes lepárolt ital alapból sz*r kategória, ha nincs hordózva.
Ittam jó pálinkát. Nagyapámét, az Ő pálinkája óta jót nem ittam (sajnos már nem él). Ő is azt mondta, hogyha nincs hordóban érlelve, akkor az csak hagyjuk kategória.
Armanac-ot még nem ittam.
A JW számomra a szutyok kategória! A Whisky számomra a Dalmore és a Macallan.
Az Aberlour jó ár/érték arányú whisky, ittam 12 évest.
Nálam semmi sem marad az enyészetre.
Akkor ajánlom figyelmedbe a Márton és Lányai Irsai Olivér, vagy gurulós málna pálinkát. Utóbbi a fajta miatt borsos árú, viszont attól jobbat én még nem ittam, pedig volt közte az említett 30 éves Armanac, 18 éves Talisker, 18 éves Aberlour, stb.
Mindig van itthon belőle egy üveg (meg 6-7 féle egyéb Márton termék) nehogy baj legyen...
Ha ennyire konyakos vagy, akkor ott van a szintén magyar Bardin brandy, tudom ajánlani. Házi vak teszten elverte a közel 2x annyiba kerülő Henesseyt. Persze ez nyilván szubjektív, de azért csak megkapta a franciáktól az XO minősítést.
Mindenkinek más az ílése.
Nem tudom honnét vetted, hogy nagy konyakos vagyok.
Tequila, Whisky és rum inkább. Ha iszok konyakot, akkor Hennessy alá nem szeretem adni.
Az XO nem minősítés, hanem az összetevők korát jelöli.
Korok és jelölések:
VS - Very Special (nagyon különleges) - *** három csillag - a legfiatalabb összetevője is legalább két évig hordóban érlelt
VSOP - Very Superior Old Pale (nagyon kitűnő régi cognac) - a legfiatalabb összetevője is legalább négy évig hordóban érlelődött, de az átlagos kora ennél sokkal magasabb
XO - Extra Old (rendkívül régi) - a legfiatalabb összetevő legalább hat évig érlelt, de az átlag 20 év fölött van
Bővebben:
https://idrinks.hu/korok-es-jelzesek-xo-459
Itt szóba kerülnek más italok is.
Rumoknál is van XO, pl. Dictador.