A fórum általános részén és az adás vételi topikokban is elszaporodott off-ok és trollkodás okán innentől warning-al jutalmazzuk az elkövetőket, ismételt viselkedés esetén ideiglenes vagy végleges kitiltás is járhat.Kérünk mindenkit, hogy normális mederben folytassa a diskurzust !
A szabályzat adás-vételi részre vonatkozó követelményei 2020. Január 06. 00:00 kezdeti hatállyal megváltoznak!Kérünk mindenkit, hogy olvassa át és annak megfelelően adja fel hirdetését.Köszönjük!

Sütés-főzés

Avatar
svedmalac
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1235
Csatlakozott: 2012.06.28., csüt. 18:34
Értékelés: 386

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: svedmalac » 2018.06.07., csüt. 23:32



Ha már van rozsdamentes grill, beszerezte a különleges füstöt eregető szénkockákat is, már csak azt lenne jó tudni, hogy vajon a hús mikor sült át rendesen. A telefonnal összepárosítható húshőmérő ezért lehet nagy találmány, mert előre szól, hogy mikor készült el az ebéd.  




Például így:




https://www.youtube.com/watch?v=wlhfY8OriwU



Avatar
Elmo
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 619
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 113

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo » 2018.06.06., szer. 12:33




14 órája, nor írta:




Ha nem akartok venni füstölőt, akkor kell egy régi kacsasütő, aminek van fedele, arra fúrni pár lukat, alulra rácsot, alá a tölgyfa vagy más chips és mehet a füstölés :)






Szerintem egy grillsütő is jó a célra, ha van teteje és lehet szellőztetni



Avatar
Hat Te
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 292
Csatlakozott: 2010.12.23., csüt. 22:20
Értékelés: 190
Tartózkodási hely: Pest megye

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Hat Te » 2018.06.06., szer. 08:46



Így is lehet, füstölni:  










 



Avatar
nor
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 428
Csatlakozott: 2010.03.07., vas. 18:45
Értékelés: 370

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: nor » 2018.06.05., kedd 21:36



Sőt pontyból is!




Ha nem akartok venni füstölőt, akkor kell egy régi kacsasütő, aminek van fedele, arra fúrni pár lukat, alulra rácsot, alá a tölgyfa vagy más chips és mehet a füstölés :)


CD: Arcam alpha One, Laptop: DELL Latitude e6420, Innacoustic DAC mod., LP: Sonab 85S, DPA A-3 előfok, DPA 6C33C SE monoblokkok, Hangsugárzó: Focal Onyx, kábelek DIY (Schmidt Ferenc), tápkábelek (saját DIY)

Avatar
Lemmy9
Őslakos
Őslakos
Hozzászólások: 4787
Csatlakozott: 2012.07.24., kedd 08:02
Értékelés: 1950

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Lemmy9 » 2018.06.05., kedd 08:17


Dehogynem. 

Szerintem.
És kijelentem, hogy recece!

Avatar
svedmalac
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1235
Csatlakozott: 2012.06.28., csüt. 18:34
Értékelés: 386

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: svedmalac » 2018.06.04., hétf. 21:52



A füstölt pisztráng a legfincsibb hal szerintem.




A lazac is isteni, csak teljesen más karakter ugye...




Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de harcsából nem lehet ilyet csinálni vajon?



Avatar
Elmo
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 619
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 113

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo » 2018.06.04., hétf. 12:58



A hétvégén elkészült a füstölt pisztráng.




Pikkelyezés után 2l vízben úsztak fél napig, amihez adtam 1 ek. cukrot és 4 ek. sót. Szárítás után mentek a füstölőbe és kb. 45 perc után készen is lettek. Kis bors, füstölt paprika, citrom, rukkolával és retekkel az egyik legfinomabb halétel volt amit valaha ettem. Ja, a száraz fehérbor sem maradt el.:D



Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3475
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 769

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: avl2 » 2018.06.03., vas. 14:48




14 hours ago, nor said:




Íme a képek...mellesleg a szenyóhoz szintén én sütöttem a kenyeret és kevertem egy kis guacamolét :)...






azert "downvote"-ot nem adtam a kepekre !  :D




en kifliket szoktam sütni, kenyer talan nagyobb falat/darab. erdekesebb reszletei erdekelnenek.




kiflit en fele feher, fele teljes kiörlesü (buza vagy rozsliszt) lisztböl szoktam, kinyujtas utan aszalt paradicsomdarabaok, es/vagy tökmag, szezammag ra, es ugy tekerem össze, nehanyra reszelt sajt. a sütö aljan edeny vizzel.   nem szokott rank szaradni.



Avatar
nor
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 428
Csatlakozott: 2010.03.07., vas. 18:45
Értékelés: 370

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: nor » 2018.06.02., szomb. 23:55




11 hours ago, avl2 said:




tilos kepet felrakni !   hogy gondolod ?  igy is alig birom ki !    :D    jó lehet.






Íme a képek...mellesleg a szenyóhoz szintén én sütöttem a kenyeret és kevertem egy kis guacamolét :)




IMG_20171224_104130.jpg.988bbf8e865b78d435f5182ea05c3b58.jpg




IMG_20171224_104950.jpg.9559a5774973896216c35451513117a8.jpg




IMG_20171224_105335.jpg.08e00ab63a9fea8283564ba190afe241.jpg




 




IMG_20171231_202559.jpg.c4447b1fe883286833b7e7b3816afe49.jpg




IMG_20171231_202724.jpg.8a14ca5bbc11fa0742d849464e73b320.jpg


CD: Arcam alpha One, Laptop: DELL Latitude e6420, Innacoustic DAC mod., LP: Sonab 85S, DPA A-3 előfok, DPA 6C33C SE monoblokkok, Hangsugárzó: Focal Onyx, kábelek DIY (Schmidt Ferenc), tápkábelek (saját DIY)

Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3475
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 769

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: avl2 » 2018.06.02., szomb. 12:35




3 hours ago, nor said:




A lazacot én tisztítás után whiskyvel locsolgatom, kap némi borsot és utána a barnacukor és só keverék kérget. Egy műanyag dobozban egymásra rakom a darabokat (egy filét 3 részre vágok) és lenyomtatom egy kilós sóval. Általában egy hétig érlelem a hűtőben. Utána mosás, majd szeletelés. Este rakok fel képet. :)






tilos kepet felrakni !   hogy gondolod ?  igy is alig birom ki !    :D    jó lehet.



Avatar
nor
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 428
Csatlakozott: 2010.03.07., vas. 18:45
Értékelés: 370

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: nor » 2018.06.02., szomb. 09:20


A lazacot én tisztítás után whiskyvel locsolgatom, kap némi borsot és utána a barnacukor és só keverék kérget. Egy műanyag dobozban egymásra rakom a darabokat (egy filét 3 részre vágok) és lenyomtatom egy kilós sóval. Általában egy hétig érlelem a hűtőben. Utána mosás, majd szeletelés. Este rakok fel képet. :)

CD: Arcam alpha One, Laptop: DELL Latitude e6420, Innacoustic DAC mod., LP: Sonab 85S, DPA A-3 előfok, DPA 6C33C SE monoblokkok, Hangsugárzó: Focal Onyx, kábelek DIY (Schmidt Ferenc), tápkábelek (saját DIY)

Avatar
svedmalac
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1235
Csatlakozott: 2012.06.28., csüt. 18:34
Értékelés: 386

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: svedmalac » 2018.06.01., pén. 19:56




58 perce, Elmo írta:




Vettem egy szelet lazacot is. Ne füstöljem együtt a pisztránggal?






Szerintem ne... :ohnoohnoohno:




Ezt esetleg érdemes átolvasni, nem rossz:




http://blogkocsma.blog.hu/2017/01/13/fustolt_pacolt_lazacfile_hazilag



Avatar
Elmo
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 619
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 113

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo » 2018.06.01., pén. 19:20


Így szoktam én is, de füstölve még nem ettem.


Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3475
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 769

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: avl2 » 2018.06.01., pén. 19:16




12 minutes ago, Elmo said:




Vettem egy szelet lazacot is. Ne füstöljem együtt a pisztránggal?






ne.  nekem ma ez volt: kis so+bors örölve ra, forro serpenyöben 2-2 perc (vastagsagfüggö, nekem egyik oldala börös volt, ott kezdve) es hami-hami.  kicsit draganak tartom, de finom



Avatar
Elmo
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 619
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 113

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo » 2018.06.01., pén. 19:02




3 órája, svedmalac írta:




A lazac olajos hal, teljesen másképp viselkedik.






Vettem egy szelet lazacot is. Ne füstöljem együtt a pisztránggal?



Avatar
svedmalac
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1235
Csatlakozott: 2012.06.28., csüt. 18:34
Értékelés: 386

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: svedmalac » 2018.06.01., pén. 15:53



A lazac olajos hal, teljesen másképp viselkedik.




A füstölőm tetejét résnyire nyitva szoktam hagyni...



Avatar
Lemmy9
Őslakos
Őslakos
Hozzászólások: 4787
Csatlakozott: 2012.07.24., kedd 08:02
Értékelés: 1950

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Lemmy9 » 2018.05.31., csüt. 19:03


Ha pisztrángot csinálsz, és mondjuk vacsira, akkor ezek a kis mobilfüstölők jók. De ha mondjuk lazacot mint mi, egy másfélkilós darabot, akkor egy jó 24-30 órás hidegfüstölés jobb, mert jobban átjárja, megszikkad kissé, így eláll egy-másfél hétig is. A maradék meg fagyasztható. Mellé szoktunk akasztani trapistasajtokat is, iszonyat finom lesz az is, és hetekig nem penészedik. A kollégám csinált OSB lapból füstölőt, kb akkora az alapterülete mint egy sámli, és 2 méter magas.

Szerintem.
És kijelentem, hogy recece!

Avatar
Elmo
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 619
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 113

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo » 2018.05.31., csüt. 00:31




1 órája, svedmalac írta:




Ez kb. egy két darab egymás mellé fektetett hal szélességű és hal hosszúságú doboz (talán 40x30x15cm), melynek a teteje nyitható. (Mint egy régi fém sütis doboz)




Benne rács a halnak, alatta egy tálca fűrészpornak (van többféle "ízben").




Alulról spiritusz melegíti






Eddig ugyanaz. Gondolom, ez meleg füstölésnek számít. Az enyém lent - fent szellőztethető. Addig értem, hogy alul adok neki levegőt de fent is kell egy kis nyílás, vagy zárjam le teljesen? Még soha nem füstöltem halat, csak ettem. https://www.google.hu/search?q=redfish+smoking+halfüstölő&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjH6N2Rvq7bAhWOOSwKHeRbDWAQ_AUICigB&biw=1182&bih=564#imgrc=uiuftnSvM7VjhM:



Avatar
svedmalac
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1235
Csatlakozott: 2012.06.28., csüt. 18:34
Értékelés: 386

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: svedmalac » 2018.05.30., szer. 22:52



Nekem van svédből származó (amúgy kanadai) cuccom pisztráng méretű halak füstöléséhez.




Ez kb. egy két darab egymás mellé fektetett hal szélességű és hal hosszúságú doboz (talán 40x30x15cm), melynek a teteje nyitható. (Mint egy régi fém sütis doboz)




Benne rács a halnak, alatta egy tálca fűrészpornak (van többféle "ízben").




Alulról spiritusz melegíti. Kb. 15 perc múlva brutál finom halacskák jönnek ki belőle! Sajnos épp nem tudom, hol van, az asszonyt majd megkérdezem. :rolleyes:




Volt valami gaszto műsor tavaly a tévében, amit csak úgy hallgattam unalmamban, erre a műsorvezető és a vendége kimentek valami sziklás partra és egy régi fém süteményes dobozt használtak hasonló módon...




Láttam a Marcsi műsorában olyat is, ami valami zalai módszer volt régen.




Egy darab deszkára (bükk?) két szöggel felrakták a halat és a parázs felett kb. 30 centivel volt a hal feje.




A deszka egy fának volt támasztva.



Avatar
Elmo
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 619
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 113

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo » 2018.05.30., szer. 12:40


Ezt a módszert még nem hallottam; már érdemes volt megkérdezni. Pisztrángot fogok füstölni, majd leírom, hogy milyen lett.


Avatar
Lemmy9
Őslakos
Őslakos
Hozzászólások: 4787
Csatlakozott: 2012.07.24., kedd 08:02
Értékelés: 1950

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Lemmy9 » 2018.05.30., szer. 11:37


Nem. Száraz cukorral, sóval  betemeted, másnapra megkérgesedik a hal olajától, és le tudod szedni róla. Egy nagyobb lazachoz kell 2-3 kiló keverék,  ha nem több. 

Szerintem.
És kijelentem, hogy recece!

Avatar
Elmo
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 619
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 113

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo » 2018.05.30., szer. 11:03




3 órája, Lemmy9 írta:




Lazacot csináltunk bőrösen! 1/1 cukor-só keverékkel betakarni 24 órára, majd hidegfüstölés bükkfával. Mi nem fűszereztük. Isteni lett. 






A sót-cukrot vízbe kevertétek és ellepte a halakat? Ha igen, meg kellett szárítani őket?



Avatar
Lemmy9
Őslakos
Őslakos
Hozzászólások: 4787
Csatlakozott: 2012.07.24., kedd 08:02
Értékelés: 1950

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Lemmy9 » 2018.05.30., szer. 07:20


Lazacot csináltunk bőrösen! 1/1 cukor-só keverékkel betakarni 24 órára, majd hidegfüstölés bükkfával. Mi nem fűszereztük. Isteni lett. 

Szerintem.
És kijelentem, hogy recece!

Avatar
Elmo
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 619
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 113

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo » 2018.05.29., kedd 18:19


Hétvégén halat szeretnék füstölni. Csinált már valaki ilyet? Elfogadnék néhány ötletet, tanácsot. 


Avatar
Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2409
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 1441
Tartózkodási hely: Szár
Kapcsolat:

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Aszpirin » 2018.05.25., pén. 15:37




3 órája, lehoako írta:




Van ablak a konyhán, úgy látom. Nem bonyolítanék be szagelszívóval, minden szempontból felesleges. SZVSZ. 






Köszi a választ! Azt mondod ezzel, hogy minden konyhában, ahol van ablak, fölösleges a páraelszívó?




Nekem ez jó hír (lenne), mert kedvem sincs nagyon a macerához, illetve a pénzt is van mire egyébre elköltenem... 




Tarsuk mindig nyitva az ablakot? Télen is? 


  • Thorens 206 + Goldring 2200 + Pointe Record TS | Linn Unidisk 1.1 | Mac + Core Audio Karuna + Wadia 121 → PrimaLuna ProLogue Premium → Audio Physic Classic 10
  • Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon 5.0 + Alteco C1 + BKE DoubleGem
  • BlueSound Powernode 2 → Dali Zensor 1

Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”