Figyelem! Az ártrollkodást, ill. az eladási ár kritizálását a hirdetési topikokban ezentúl első alkalommal 1 hét pihenővel, másodjára végleges kitiltással szankcionáljuk. További részletek itt:viewtopic.php?p=2759456#p2759456

Sütés-főzés

Avatar
Vinkler
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 11777
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 6267
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Lányom a szülinapjára PHO levest rendelt. Megfőztem, jó lett!
:smile32:
80D00104-1FC5-4EE0-91E6-B9E72E94A2A6.jpeg
80D00104-1FC5-4EE0-91E6-B9E72E94A2A6.jpeg (2.73 MiB) Megtekintve 541 alkalommal
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4494
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 2591

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

Egy kis töltött cukkini,hogy kicsit szolidabbaklegyünk :D
20230219_153554.jpg
20230219_153554.jpg (3.85 MiB) Megtekintve 1068 alkalommal

Avatar
Vinkler
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 11777
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 6267
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Kisfiam, a névnapjára garnélás spagettit rendelt. Együtt készítettük el! :smile32:
.
.
16C22DEE-3E1D-4E49-A566-62E74EABE907.jpeg
16C22DEE-3E1D-4E49-A566-62E74EABE907.jpeg (2.48 MiB) Megtekintve 1430 alkalommal
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 784
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 280
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

A palacsinta vitához ;-)

A gasztronómia nem egyszerű, fekete - fehér.

Pl. egy rántottának is több verziója van, és én úgy készítem, ahogy éppen megenném!
Kicsit felverve, vagy botmixerrel megdolgozva. Kevés vagy sok zsiradékban (ami lehet olaj, vaj, vagy akár szalonna - kolbász kiolvasztott zsírja) , alacsonyabb vagy magasabb hőfokon. Mind más, de mindegyik tud finom lenni!

A palacsinta is ilyen :-)

Van nekem itthon teflonos palacsintasütőm, de egy De Buyer vas palacsintasütőm is, szép patinával. Van, amikor a könnyű, szinte száraz, teflonosban sült palacsintát kívánom, és van, amikor nem. A gyerekeim (19 éve lányok) vigyáznak az alakjukra, ők mindig teflonosban sütik ;-) De én szeretek jókat enni, + vidéki gyerek vagyok. Nekem a palacsinta a vas serpenyőben sült, bő zsiradékban - és aki hozzám hasonló gyökerekkel rendelkezik, de már felejtett ;-) , próbálja ki: nem olajban, hanem zsírban! Disznózsírban (direkt nem sertészsírt írtam ;-) Na nekem az az igazi palacsinta: az kicsit rusztikusabbra sül, nem száraz (de nem is kell úsznia a zsírban, meg lehet azt úgy is sütni, hogy nem csöpög - tocsog) , megszórni fahéjas cukorral forrón, és kész. Vagy ugyanígy kelt palacsinta... Alig több meló, és még jobb.

Szóval kár összeveszni ezen: a lecsó pontos receptjén is felesleges lenne vitatkozni, mert mindenki csinálja és egye úgy, ahogy szereti! :-)

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 784
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 280
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

SoundMania írta:
2023.01.28., szomb. 09:26
Pizzát, tésztát azt hiszik sokan, hogy egyszerű csinálni..... Olaszoknál azért jól csinálják.
Még nem voltam Olaszországban (pedig mindig elhatározzuk, hogy Horvátországból hazafelé útba ejtjük, és eszünk egy "igazi" pizzát, csak addigra elfáradunk, és tűzünk haza inkább...)

De itt a kisvárosunkban van egy pizzéria, ami egy olasz fickóé, és a pizzaszakács is mindig olaszból importált ;-) Na azt szeretem. Azon kívül itt csak törökök árulnak pizzát a kebab és hamburger mellett (Ausztria) , meg pár helyi étteremben is van, de a török ehetetlen szerintem, a helyi meg még mindig nem az igazi.

Igazából a tésztája miatt imádom az olasztól hozott pizzát (nem szállít ki, mert szerinte azt nem nagyon lehet, annyira frissen kell enni - lehet rendelni elvitelre, sütőből ki, dobozba be (amin vannak lyukak, hogy a gőz ne maradjon bent) , tűz haza (annyira kicsi város, hogy 2-3 perc az út ;-) , nyami :-)
Az csak ráadás, hogy a feltétek is tisztességesek szerintem, jófajta olasz szalámik, a sonka sem olcsó toast sonka, hanem valami rendes főtt vagy nyers, szóval teljesen OK.

És annyiért adja, mint a törökök...

Online
Avatar
Alex_Aston
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3717
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 1557

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Lemmy9.1 írta:
2023.01.28., szomb. 18:14
Hol vannak azok a randa palacsinták? Törölve lett, olyan szégyellnivaló? gondolkodik.gif
Másik (általában a hifiről) topik volt, de ott off lett volna a válasz, amit egyesek következtettek valami okból a dologról.

De itt egy korábbi, általában ilyen szokott lenni (túró gombóccal ritkán készül együtt, bár úgy az igazi :rolleyes: )

viewtopic.php?p=2706313#p2706313
Csak a Marantz! :-D

Avatar
tonya
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1238
Csatlakozott: 2003.10.22., szer. 16:46
Értékelés: 822

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: tonya »

Igaz nem palacsinta, de reggelire, teflonos serpenyőben egy kis shiitake gomba....
1675068944596.jpg
1675068944596.jpg (4.64 MiB) Megtekintve 2324 alkalommal
Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......

Avatar
Lemmy9.1
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 716
Csatlakozott: 2020.05.18., hétf. 08:51
Értékelés: 443

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

Hol vannak azok a randa palacsinták? Törölve lett, olyan szégyellnivaló? gondolkodik.gif
Szerintem!

Online
Avatar
SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5013
Csatlakozott: 2011.05.06., pén. 20:57
Értékelés: 899

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

ZolaBA írta:
2023.01.28., szomb. 06:58
Ha én pizzát csinálok akkor kézzel gyúrom a tésztát. Van egy jó hangulata, szeretem. A feleségem viszont géppel dagaszt. A végeredmény meg leginkább ezer más dologtól függ. Szerintem így van ez a teflon edénnyel is... ;)
Pizzát, tésztát azt hiszik sokan, hogy egyszerű csinálni..... Olaszoknál azért jól csinálják.

Avatar
ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1679
Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
Értékelés: 1444
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Ha én pizzát csinálok akkor kézzel gyúrom a tésztát. Van egy jó hangulata, szeretem. A feleségem viszont géppel dagaszt. A végeredmény meg leginkább ezer más dologtól függ. Szerintem így van ez a teflon edénnyel is... ;)
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Avatar
a.gabriel
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 428
Csatlakozott: 2014.10.05., vas. 09:11
Értékelés: 71

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: a.gabriel »

Nem bántani akarlak, de abban a Tefal edényekben nem lehet normális palacsintát készíteni. Azt csak vas igazi palacsinta 🥞 sütővel lehet.
Egyszerűen nem értem, aki olyan igényes a pálinkára, hogy állíthat olyant, mint ami.
Persze lehet készíteni Tefal-al, és lehet inni földgázból készítetett pálinkát is.

Van a falból kilóg vezetékek esete, látszatra mindegyik egyforma, csak az egyiknek más a fogása!

Online
Avatar
SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5013
Csatlakozott: 2011.05.06., pén. 20:57
Értékelés: 899

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Alex_Aston írta:
2023.01.27., pén. 21:27
SoundMania írta:
2023.01.27., pén. 20:41

Igazából ezzel csak annyit mutattál, hogy nem értesz a palacsintasütéshez. Már az eszközeid sem jók hozzá amivel csinálnád.
Téged Gyurcsók is megirigyelne, hogy ennyi infóból, távolról ilyen pontos következtetést tudsz levonni.
Kerlek segíts, mi a jó megoldás.

Bár lehet inkább azokra (kollégák, barátok, ismerősök, stb.) hallgatok, akik szerint a palacsintám jobb, mint amit a nagyijuk készített, vagy már nagyon régen ettek ilyen finomat, és hasonló vélemények voltak róla, akik KÓSTOLTÁK.

De tényleg szívesen veszem az építő jellegű kritikát, mert kb. 35 év alatt, amióta palacsintát sütök, azt gondoltam, azért nem olyan rossz. Főleg az alapján, amit én is kóstoltam máshol, akár neves helyeken is.
Látom mellbe vágott, hogy meri bárki kritizálni a főztöd. Párhuzam: a hangminőséget, amit elérsz otthon?
Nem kell ehhez távollátónak lenni. Ránézésre látni, tipikus teflonokban sült palacsinták. Egyik rondább mint a másik.
Az ízéről nincs mit beszélni, arról te sem írtál, csak azt hogy te szereted. A hifid hangját is szeretheted úgy, hogy neked tetszik. Sőt itt általános, hogy ezzel nyugtatják az embert, hogy lényeg, hogy neked teccen. :)
De a valóságban ez nem igaz. Az sokszor nagyon kevés, ha a tulajnak tetszik, az is sokszor kevés, ha a meghívottaknak is tetszik.
Azt azért elárulom, hogy palacsintát azt papacsintasütőben kellene sütni. Ha abban csak olyat tudsz amit láttunk, ne azzal magyarázd, hogy olcsó. Meg ne azzal, hogy mindenkinek ízlik. Egyrészt nem néz ki jól, másrészt sokszor hallottam már olyan hifi cuccot, amire ájuldozott a tulaj, de meghallgatáskor kiderült, hogy elég béna a hangja és a készülékeit is amiket olyan marha jó hangúnak gondol, mind rosszul szól és bármelyilet kicseréljük sokkal jobb lesz.... Na szóval süsd majd jobbra a palacsintáidat legalább, ha a hifidre már nem akarsz is több energiát fordítani. :)
Legalább a palacsintáknál ne elégedj meg azzal, hogy neked már így is ízlik.... Remélem meg tudod érteni amit ki szerettem volna fejezni.....
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára SoundMania 2023.01.27., pén. 22:40-kor.

Online
Avatar
Alex_Aston
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3717
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 1557

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

SoundMania írta:
2023.01.27., pén. 20:41

Igazából ezzel csak annyit mutattál, hogy nem értesz a palacsintasütéshez. Már az eszközeid sem jók hozzá amivel csinálnád.
Téged Gyurcsók is megirigyelne, hogy ennyi infóból, távolról ilyen pontos következtetést tudsz levonni.
Kerlek segíts, mi a jó megoldás.

Bár lehet inkább azokra (kollégák, barátok, ismerősök, stb.) hallgatok, akik szerint a palacsintám jobb, mint amit a nagyijuk készített, vagy már nagyon régen ettek ilyen finomat, és hasonló vélemények voltak róla, akik KÓSTOLTÁK.

De tényleg szívesen veszem az építő jellegű kritikát, mert kb. 35 év alatt, amióta palacsintát sütök, azt gondoltam, azért nem olyan rossz. Főleg az alapján, amit én is kóstoltam máshol, akár neves helyeken is.
Csak a Marantz! :-D

Online
Avatar
earforce
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 6057
Csatlakozott: 2009.01.21., szer. 00:18
Értékelés: 2645

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: earforce »

Alex_Aston írta:
2023.01.27., pén. 19:46
Érdemes ezt is kipróbálni, nekem bevált ;)
Pici olvasztott kent vaj alá és pont elég zsiradékot kap, az íze/illata pedig még jobb lesz!
Mini zsiradék kell alá hogy ne legyen száraz a tészta.
SYNOLOGY|ZIDOO|METRUM|MUSICAL FIDELITY|MAGNEPAN|REL

Online
Avatar
Alex_Aston
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3717
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 1557

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

zoli73 írta:
2023.01.27., pén. 19:25

Teljesen tévúton jársz, ami a palacsita sütést illeti. A jó palacsinta nem az ilyen teflon sz@rban keszül, hanem az olyan "1000" éves palacsintasütőben, amilyen a feleségemnek van, amit a dédnagyanyjától örökölt.
Elnézést kérek a totál off témáért!
Inkább itt válaszok, és akkor nem OFF a téma. :D

Maradjunk annyiban, hogy az egy másik út, amit te mondasz. Ismerem azt is. Nem arra gondolsz ami már szinte fekete színű serpenyő, és igazából nem látni, milyen volt az eredeti színe? ;)
Én úgy tapasztaltam (mivel kiskorom óta magam keszítem a palacsintákat), hogy az ilyen, te általad említett serpenyőben csak tocsogó olajban lehet elkészíteni, hogy ne égjen oda, míg jó állapotú teflonban szinte nem is kell alá semmi. A végtermék ez utóbbi esetben nem olajos felületű, és ízében sincs semmi napraforgó olajos "borzalom" (évek ota száműztük az életünkből az étolajat), no meg a lakás is szagmentes marad, csak szó szerint a palacsinta illata járja be a konyhát.

Szóval nem gondolom, hogy tévúton járok, csak egy másikon. Érdemes ezt is kipróbálni, nekem bevált ;)
Csak a Marantz! :-D

Avatar
Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2217
Csatlakozott: 2014.06.26., csüt. 12:00
Értékelés: 1924
Tartózkodási hely: Kistarcsa

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Aranygaluska. Vaníliasodóval. Előtte gulyásleves. Azokat most nem fotóztam. :napsut:
20230121_123743.jpg
20230121_123743.jpg (1.21 MiB) Megtekintve 3097 alkalommal
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Avatar
Vinkler
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 11777
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 6267
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

earforce írta:
2023.01.16., hétf. 08:25
Pazar! Erről ez jut eszembe:
1. Gondolj egy jó pizzára!
2. Előtte 2 nappal gyúrd meg a tésztát :tutiok:
3. :fekverohog:
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
earforce
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 6057
Csatlakozott: 2009.01.21., szer. 00:18
Értékelés: 2645

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: earforce »

Pazar! Erről ez jut eszembe:
1. Gondolj egy jó pizzára!
2. Előtte 2 nappal gyúrd meg a tésztát :tutiok:
SYNOLOGY|ZIDOO|METRUM|MUSICAL FIDELITY|MAGNEPAN|REL

Avatar
Vinkler
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 11777
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 6267
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Ma is pizza. Közönségkedvenc!
3ECBC57F-B609-4EB1-B3C2-342F585D050D.jpeg
3ECBC57F-B609-4EB1-B3C2-342F585D050D.jpeg (4.27 MiB) Megtekintve 3542 alkalommal
16BD6572-D298-4C36-9601-6E1E3211BE8C.jpeg
16BD6572-D298-4C36-9601-6E1E3211BE8C.jpeg (718.18 KiB) Megtekintve 3542 alkalommal
A5C44B83-D2B3-4F37-A4D8-B69456F2E395.jpeg
A5C44B83-D2B3-4F37-A4D8-B69456F2E395.jpeg (377.19 KiB) Megtekintve 3542 alkalommal
835962F8-80FA-43EC-9A5B-19BA9142FCAB.jpeg
835962F8-80FA-43EC-9A5B-19BA9142FCAB.jpeg (394.61 KiB) Megtekintve 3542 alkalommal
7CB1C977-C6DB-40F7-821C-D3D6C0A02D5A.jpeg
7CB1C977-C6DB-40F7-821C-D3D6C0A02D5A.jpeg (480.62 KiB) Megtekintve 3542 alkalommal
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
Alex_Aston
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3717
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 1557

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Na, jöhet a lekvár ;peace;

20230115_181244.jpg
20230115_181244.jpg (2.57 MiB) Megtekintve 3557 alkalommal
Csak a Marantz! :-D

Avatar
Vinkler
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 11777
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 6267
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Pizza & kv ;peace;
5625E72B-F247-42F1-9BA5-20D491537A4F.jpeg
5625E72B-F247-42F1-9BA5-20D491537A4F.jpeg (4.3 MiB) Megtekintve 3572 alkalommal
C60107C1-9B58-4D69-BC62-BBC5463A259A.jpeg
C60107C1-9B58-4D69-BC62-BBC5463A259A.jpeg (1.85 MiB) Megtekintve 3572 alkalommal
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
Lemmy9.1
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 716
Csatlakozott: 2020.05.18., hétf. 08:51
Értékelés: 443

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

Úh, ezek a kölkök.
A rizi-bizi bizitlenítése. :D
IMG_20221230_134838.jpg
IMG_20221230_134838.jpg (3.85 MiB) Megtekintve 3778 alkalommal
Szerintem!

Avatar
Vinkler
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 11777
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 6267
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

AAttila írta:
2022.12.27., kedd 14:11
Vinkler írta:
2022.12.27., kedd 09:24
earforce írta:
2022.12.26., hétf. 23:01


Soha. Minek?
Én mindig.
És valóban van különbség? Gondolom mivel készítésnél fontos a hőfok, az sem mindegy mennyire "hideg" a csésze. (Gyorsabban hül vissza,stb) de tényleg van érezhető különbség?
Presszónál, ristrettonál van. Tejes italoknál nem releváns.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4494
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 2591

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

Vinkler írta:
2022.12.27., kedd 09:24
earforce írta:
2022.12.26., hétf. 23:01
AAttila írta:
2022.12.26., hétf. 22:45
A csészét elő szoktátok melegíteni vagy esetleges vagy egyáltalán nem foglalkoztok vele?
Soha. Minek?
Én mindig.
És valóban van különbség? Gondolom mivel készítésnél fontos a hőfok, az sem mindegy mennyire "hideg" a csésze. (Gyorsabban hül vissza,stb) de tényleg van érezhető különbség?

Avatar
Vinkler
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 11777
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 6267
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

earforce írta:
2022.12.26., hétf. 23:01
AAttila írta:
2022.12.26., hétf. 22:45
A csészét elő szoktátok melegíteni vagy esetleges vagy egyáltalán nem foglalkoztok vele?
Soha. Minek?
Én mindig.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”