Oldal: 1 / 42

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.03.16., szomb. 20:26
Szerző: Vasti
Sziasztok!

Tiszta gasztroblogger leszek, ha nem vigyázok :-)

Mivel zalai falusi gyerek vagyok, és az apai nagymamám jó paraszti konyhája meghatározó volt gyerekkoromban (egy házban, külön konyhán voltunk: anyu "modernül" főzött mindig, de azért átjártam a mamához, szinte mindig volt nála valami egyszerű de nagyszerű kaja ;-) , ma dödöllét csináltam.

Igen régen ettem (mármint házit, az éttermi valami az a legtöbbször nem is hasonlít rá) , finom volt!

"Sterc gánicát" akarom még csinálni egyszer (szárazon aranybarnára pirított liszt, rá forró zsír, átkeverni, aztán meg forró víz) baracklekvárral, mert azt tényleg nem ettem gyerekkorom óta - most 50 vagyok, már neki kéne ugranom ;-)
20240316_143334.jpg
20240316_143346.jpg

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.03.10., vas. 20:21
Szerző: Vasti
A steak-et egy kicsit elszúrtam :-(

Nem volt elég forró a serpenyőm az elején, aztán meg túl sokáig fürdettem a végén a fokhagymás - rozmaringos vajban.
(Úgy sütöm, hogy körbepirítom - pihentetem - egy kis sütő - pihentetem - a megmaradt szafthoz vaj, fokhagyma, rozmaring, és egy kicsit még körbelocsolgatom közepes hőfokon)

Sajnos későn jutottam el a boltba, és már csak Rump Steak volt: attól meg mindig megijedek, hogy majd nem lesz puha, ezért kiszárítom ;-) Na majd legközelebb!

(De a húsevőknek vettem három kb. 320g-os marhát, a halasoknak meg kettő kettő 350g-os lazacot, mellé egy tepsi krumpli, és egy kupac vajas kelbimbó: a két lazacfilé bőre maradt az ebéd végén, azon kívül tiszta volt minden tányér és edény, szóval alapjában véve elégedett volt a család ;-)
20240310_142334.jpg

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.03.10., vas. 12:00
Szerző: Vasti
Tegnap "Menzaleves"-t főztem (nálunk mindenki így hívja: daragaluska leves, a galuska nokedliszaggatóval készül ;-) plusz Cézár saláta garnélával vagy csirkehússal - én inkább a garnélát szeretem.
Jó lett nagyon, szerintem :-)

Ma steak-et sütök: lefotózom, ha eszembe jut, miután elkészült, és lehet falni ;-) ...de lehet, hogy csak akkor jut majd eszembe, ha már megettem... ;-)
20240309_141903.jpg
20240309_140857.jpg

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.03.10., vas. 11:50
Szerző: AAttila
Vinkler írta:
2024.03.10., vas. 09:31
Végül nem bonyolítottam túl a dolgot. Két féle tölteléket használtam. Az egyik gombás, a másik füstölt tarjás. Fehérboros, zsályás vajmártást készítettem hozzá, aztán jól befaltuk. :smile29:

.
IMG_0644.jpegIMG_0637.jpegIMG_0638.jpeg
Nálunk rajtam kívül senki nem eszi az ilyen jellegű tésztákat. :rolleyes:

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.03.10., vas. 09:31
Szerző: Vinkler
Végül nem bonyolítottam túl a dolgot. Két féle tölteléket használtam. Az egyik gombás, a másik füstölt tarjás. Fehérboros, zsályás vajmártást készítettem hozzá, aztán jól befaltuk. :smile29:

.
IMG_0644.jpeg
IMG_0637.jpeg
IMG_0638.jpeg

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.03.09., szomb. 12:38
Szerző: Vinkler
Alex_Aston írta:
2024.03.09., szomb. 09:28
Vinkler írta:
2024.03.09., szomb. 09:14
Van valakinek jó tortellini töltelék receptje? Szeretnék valami újat kipróbálni. :smile32:
Hagymás bab :smile29:
Totlellini, vagy ravioli, nem tortilla. :rolleyes:

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.03.09., szomb. 09:28
Szerző: Alex_Aston
Vinkler írta:
2024.03.09., szomb. 09:14
Van valakinek jó tortellini töltelék receptje? Szeretnék valami újat kipróbálni. :smile32:
Hagymás bab :smile29:

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.03.09., szomb. 09:14
Szerző: Vinkler
Van valakinek jó tortellini töltelék receptje? Szeretnék valami újat kipróbálni. :smile32:

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.03.07., csüt. 21:12
Szerző: Vinkler
Névnapi vacsim. :smile29:

.
IMG_0617.jpeg

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.02.26., hétf. 18:21
Szerző: Vasti
Mindig elgondolkodok, amikor valami főzős videóban olyan serpenyőt látok SZAKÁCS kezében, amiről már a fele bevonat lekopott, hogy azt a festéket valakik megették... :-(

Én használok "teflonos" serpenyőt is (bár már az sem sima teflonos, és a viszonylag alacsony hőmérsékleten állítólag rákkeltő anyagokat kibocsátó anyagokat rég kivonták a forgalomból) , mert van, amikor kell az a kis tapadásgátló bevonat.

De fazék - lábos csak rozsdamentes van itthon (egy zománcozott öntöttvason kívül) , a palacsintasütőm az vas, és van pár öntöttvas cuccom is bevonat nélkül - de azokat nehézkes használni nekem, lent vannak a pincében, gondolkodtam már azon, hogy el kellene adnom őket...

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.02.25., vas. 15:32
Szerző: AAttila
Nálunk van még bevonatos. Én nem használom. Amióta többféle öntöttvas edényt vettem,azóta a feleségem is egyre többet használja őket.

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.02.25., vas. 15:22
Szerző: Vinkler
BorisRgey írta:
2024.02.25., vas. 15:05
Olvastam a fórumot és gondoltam megosztom veletek ezt. Nagyon oda kell figyelni és az igazság szerint el is gondolkodtam egy öntvényes megoldáson, mivel gázégőm van.
https://buon.hu/szines/szakerto-egyes-s ... egeszsegre
Én nem is használok bevonatos serpenyőket. Nálam csak öntöttvas és rozsdamentes van a konyhában.

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.02.25., vas. 15:05
Szerző: BorisRgey
Olvastam a fórumot és gondoltam megosztom veletek ezt. Nagyon oda kell figyelni és az igazság szerint el is gondolkodtam egy öntvényes megoldáson, mivel gázégőm van.
https://buon.hu/szines/szakerto-egyes-s ... egeszsegre

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.02.24., szomb. 16:08
Szerző: AAttila
Ma megint tészta "másként" ;peace;
20240224_160715.jpg

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.02.18., vas. 11:56
Szerző: Vinkler
Én végig ettem kb az összes releváns hazai gyártó termékeit és elég sok külföldit is. Van saját chiliszószóm is saját paprikából. Én a Habanero mellett tettem le a voksom. Számomra az adja a legkomolexebb chili érzést, erősség íz összhagban. Imádom a yellow habanerot, de nagyon jó a chocolate is. A mindnnapok hőse nálam a Jalapeno! Imádom zölden, imádom pirosan. Imádom frissen, imádom savanyítva, imádom töltve sajttal, imádom töltve, panírozva, imádom töltve grillzve, pirosan megfüstölve. Imádom a chipotle szószt! A chipotle mayo pedig egy igazi allrounder a konyhában. ;peace;
Ha nem a saját, akkor én a Gabko chili termékeit részesítem előnyben.

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.02.18., vas. 11:37
Szerző: zoli73
Nálunk ez a favorit:https://chilis.hu/kegyes-halal-extra-ch ... l-limitalt
Például egy gulyás, vagy húslevest e nélkül már el sem tudok képzelni.
A brutál ereje mellett, van egy jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető, fínom íze.
Nem egy vendégünket tréfált már meg, mert azt gondolta, hogy ez csak valamiféle Erős Pista. :D
Tényleg csak "fekete öveseknek" ajánlott!

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.02.17., szomb. 21:33
Szerző: Tctronic
Erről a chili témáról ez a régi "történet" jutott eszembe :fekverohog:

https://www.vicclap.hu/vicc/19428/Chili ... rseny.html

Régebben én is kedveltem a pokol tüzét is (amikor úgy csípett, hogy viszketett a fejem teteje) de most már csak a light változatokat tudom megenni.

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.02.17., szomb. 21:21
Szerző: fererencz
Alex_Aston írta:
2024.02.17., szomb. 19:46
Csípőst kedvelők figyelmébe ajánlom ezt a remek szószt.
A képen látható mennyiséget kentem a tortillába, és bizony bőven elég volt. Átlag földi halandó ettől már meghalna :smile29: , nekem is égett az egész arcom, de én szeretem, ha fáj :napsut:

Szóval tényleg óvatosan, viszont erősen ajánlott kategória. 40ml, évekre elég lesz...
Akkor ez szerinted milyen, mit éreztem amikor megkóstoltam?? :D
IMG_20240217_211518.jpg
IMG_20240217_211609.jpg
Ilyen válogatásom van, mind finom egyébként:
https://www.chiliyard.hu/silver-selecti ... z-4-x-47ml

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.02.17., szomb. 21:12
Szerző: Vinkler
tamagaba írta:
2024.02.17., szomb. 21:09
Vinkler írta:
2024.02.17., szomb. 17:41
Készül a hagymalekvár. :smile29:

.
IMG_0379.jpeg
bakker ez mi? lekvár? de hogy?
nagyon jól néz ki
https://www.mindmegette.hu/pikans-karam ... ar.recept/
 
Hagymalekvárt készítettem a hamburgerhez.

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.02.17., szomb. 21:09
Szerző: tamagaba
Vinkler írta:
2024.02.17., szomb. 17:41
Készül a hagymalekvár. :smile29:

.
IMG_0379.jpeg
bakker ez mi? lekvár? de hogy?
nagyon jól néz ki

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.02.17., szomb. 19:46
Szerző: Alex_Aston
Csípőst kedvelők figyelmébe ajánlom ezt a remek szószt.
A képen látható mennyiséget kentem a tortillába, és bizony bőven elég volt. Átlag földi halandó ettől már meghalna :smile29: , nekem is égett az egész arcom, de én szeretem, ha fáj :napsut:

Szóval tényleg óvatosan, viszont erősen ajánlott kategória. 40ml, évekre elég lesz...

https://chillermanufaktura.hu/webshop/c ... alo-chili/

.
20240217_191712.jpg
20240217_191648.jpg

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.02.17., szomb. 17:41
Szerző: Vinkler
Készül a hagymalekvár. :smile29:

.
IMG_0379.jpeg

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.02.12., hétf. 21:52
Szerző: Elmo
Én Icel lapos fenőacélt használok, majd kerámiahengert.

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.02.12., hétf. 19:19
Szerző: Lemmy9.1

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.02.12., hétf. 19:09
Szerző: Tctronic
-CB- írta:
2024.02.12., hétf. 18:54
...

Kb. 4 kiló ipari fenőkövem van itthon. Mindenféle durvaságú. Az Ikea kerámia korongos késfenője mindnél jobb. Az igaz, hogy nem szabad hagyni nagyon eltompulni a késeket, mert elég keveset"visz", és akkor rengeteget kell huzigálni. Sima köszőrű eszedbe ne jusson, mert kilágyul a penge a hőtől.
Fenőköveim nekem is vannak de sokszor hosszas küzdelem után sem lesznek az igaziak az élek. Egyszer a kulcsmásolónál voltam (helyi mindenes emberke) akkor láttam, hogy vittek hozzá késeket, ollókat éleztetni. Először azt gondoltam, milyen hülyeség már, aztán egyszer kipróbáltam. Hát én valahogy soha nem tudtam úgy megélezni mint ő.