Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327

Sütés-főzés

Online
Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4395
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 2382

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

cables írta:
2021.02.21., vas. 20:50
A mai ebéd (nem az én művem) vajjal és finomra szeletelt Gyulaival készült rakott krumpli volt, amihez valami extra finom krumlit vett a nejem. Szuper volt!

2042.jpg

2043.jpg

2045.jpg
Eh, nálunk is ez volt az ebéd. :D
Annyi volt a "különleges", hogy pulyka kolbász volt, nem klasszikus.
Csak a Marantz! :-D

Online
Avatar
cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5070
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 2050

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: cables »

A mai ebéd (nem az én művem) vajjal és finomra szeletelt Gyulaival készült rakott krumpli volt, amihez valami extra finom krumlit vett a nejem. Szuper volt!
2042.jpg
2042.jpg (165.46 KiB) Megtekintve 1598 alkalommal
2043.jpg
2043.jpg (211.89 KiB) Megtekintve 1598 alkalommal
2045.jpg
2045.jpg (198.42 KiB) Megtekintve 1598 alkalommal

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 858
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 307
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Aszpirin írta:
2021.01.14., csüt. 08:41
egyáltalán nem biztos, hogy a különbséget valóban érzékelni is tudja. És ennek lehet, hogy van némi “áthallása” a hifi-világba is ;)
Ez szinte biztosan így van. A hifi világban is ;-)

Valamelyik német adón több ilyen műsort is láttam, amiben kóstoltatták a népet az olcsó és a drága (esetleg közte még pár kategória) , a házi-bio-akármi és a nagyüzemi stb. összehasonlítása végett. Néha vaktesztben, amikor nem lehet tudni, hogy melyik melyik, néha meg átvágósan, az olcsót drágábbnak feltüntetve.

Érdekes eredmények születnek mindig ;-)

Konkrétan borra is emlékszem, amikor valami filléres DOBOZOS :-) bort öntöttek két üvegebe, egyedileg készített, nem létező címkékkel felcímkézve: az egyik olyan egyszerű "áruházi" volt, a másik meg valami menő francia bor címkéjére hasonlított ;-) Természetesen mindenki a francia címkéset találta finomabbnak, eleve úgy is ízlelgették, mintha valami kincs lenne ;-)

Aztán volt ásványvíz teszt is, a csapvíztől a Fiji-ig, talán 5-6 különböző vizet kóstoltattak a járókelőkkel, és értékelni kellett őket. A csapvíz nyert...

Avatar
greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1816
Csatlakozott: 2008.01.26., szomb. 18:22
Értékelés: 382

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: greenbio »

sziasztok!

ajánljatok már nekem légyszi asztali elekromos grillt, ami két dolgot kellene, hogy teljesítsen:
-legyen fedele ergo ne fröcsögjön szanaszét sütés közben
-ne úgy tartsa a hőmérsékletet, hogy 3 percenként kapcsol be és ki (bekapcsoláskor túl forró, kikapcsolva nem sül rendesen), tehát valami finomabb szabályozással kellene, hogy rendelkezzen.

köszönöm!

Online
Avatar
cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5070
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 2050

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: cables »

Holnap csülkös bableves lesz az ebéd. Ma vettünk a piacon füstölt csülköt azt megfőzve ma azt ebédeltük frissen reszelt tormával, mustárral. A füstölt csülök lé lesz a bableves alapanyaga. A hús szuper volt, de tudatosan, megfontoltan elkövettünk egy orbitális bor-etikai hibát. Így utólag szerencsénkre. Hill Top Irsai Olivér volt nyitva, azt ittuk hozzá. Nagyon illett ízben a markáns húshoz.

1.jpg
1.jpg (115.26 KiB) Megtekintve 1801 alkalommal
2.jpg
2.jpg (90.62 KiB) Megtekintve 1801 alkalommal

Online
Avatar
Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 6090
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 5144
Tartózkodási hely: Szár

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

cables írta:
2021.01.14., csüt. 08:21
Akik a drága bort rendelték azok a cikk szerint is észre vették hogy nem a kiválasztott bort kapták, az meg, hogy fiatal pár nem figyel a borra tök normális.

Nálunk ha bontanak bort komoly étteremben ott a vendég előtt bontják és megkóstoltatják, még a dugó is ott marad. Nehezen tudom elhinni, hogy ez megtörténhetett, amit a cikk említ.

Ha valaki ebből azt akarja leszűrni, hogy csak áráért, sznobságból kedvelnek drága borokat a gazdagok az szerintem téved.
Még komolyabb helyen (gondolom) a bontás, a dugó megszagoltatása és a kóstoltatás után elviszik a bort és kitöltik dekanterbe, majd újgy viszik vissza, hogy levegőzni tudjon. Az is lehet, hogy az ügyfél ezt kifejezetten kérte. Egyébként meg ne feledd, kérlek, hogy a világ különböző pontjain igen nagyok tudnak lenni a kulturális különbségek egymáshoz képest, és ez (enyhébb formában) az éttermi etikettben és protokollban is megnyilvánul.

Persze ettől még lehet az egész egy kamu, mert én is nehezen hiszem el....

A cikknek egyébként egyáltalán nem az a lényege, hogy ki milyen motivációból rendel nagyon drága bort (sznobság vagy valódi hozzáértés), hanem, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a különbséget valóban érzékelni is tudja. És ennek lehet, hogy van némi “áthallása” a hifi-világba is ;)
  • All-in-one Hifi: NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett + B.K.Electrinics DoubleGem

Online
Avatar
Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 6090
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 5144
Tartózkodási hely: Szár

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Erről egyébként egy számomra nagyon érdekes és emlékezetes cikk jut eszembe, amit még eredeti nyomtatott formájában olvastam anno (évekig voltam megrendelője a Scientific American-nak, amíg az internet fölöslegessé nem tette a papíralapú ujságok megrendelését), ez a közönséges (amerikai) csapvíz és a palackozott vizek érdekes “viszonyáról” szól, és persze sikerűlt megtalálnom most az interneten: https://michaelshermer.com/sciam-column ... d-twaddle/

Innen idéznék egy rövid részletet, de érdemes elolvasni az egész cikket:
The most telling taste test was conducted by the Showtime television series Penn & Teller: Bullshit! The hosts began with a blind comparison in which 75 percent of New Yorkers preferred city tap to bottled waters. They then went to the Left Coast and set up a hidden camera at a trendy southern California restaurant that featured a water sommelier who dispensed elegant water menus to the patrons. All bottles were filled out of the same hose in the back of the restaurant; nevertheless, Angelenos were willing to plunk down nearly $7 a bottle for L’eau Du Robinet (French for “faucet water”), Agua de Culo (Spanish for “ass water”) and Amazone (“filtered through the Brazilian rain forest’s natural filtration system”), declaring them all to be far superior to tap water. There’s no accounting for taste.
“Agua de Culo” (“Seggvíz”) :kapdelm:
  • All-in-one Hifi: NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett + B.K.Electrinics DoubleGem

Online
Avatar
cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5070
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 2050

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: cables »

Akik a drága bort rendelték azok a cikk szerint is észre vették hogy nem a kiválasztott bort kapták, az meg, hogy fiatal pár nem figyel a borra tök normális.

Nálunk ha bontanak bort komoly étteremben ott a vendég előtt bontják és megkóstoltatják, még a dugó is ott marad. Nehezen tudom elhinni, hogy ez megtörténhetett, amit a cikk említ.

Ha valaki ebből azt akarja leszűrni, hogy csak áráért, sznobságból kedvelnek drága borokat a gazdagok az szerintem téved.

Online
Avatar
Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 6090
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 5144
Tartózkodási hely: Szár

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Lemmy9.1 írta:
2021.01.13., szer. 21:37
Hogyan cserélték el a két bort? Nem volt rajtuk cimke? Ugyanmár. gondolkodik.gif
Ott a váladz a cikkben:
There had been a mix-up. The staff had poured the two wines into two decanters and sent the wrong decanter to the table.
Tehát: a személyzet nindkét bort kitöltötte dekanterbe (ahogy az illik), és (véletlenül) az olcsó bort tartalmazó dekantert küldték a drága bort rendelő asztalhoz.
  • All-in-one Hifi: NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett + B.K.Electrinics DoubleGem

Avatar
ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1818
Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
Értékelés: 1651
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Lemmy9.1 írta:
2021.01.13., szer. 21:37
Hogyan cserélték el a két bort? Nem volt rajtuk cimke? Ugyanmár. gondolkodik.gif
Gondolom kitöltötték üvegbe.
https://www.boraszportal.hu/borvilag/mi ... ukseg-7278
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Avatar
Lemmy9.1
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 864
Csatlakozott: 2020.05.18., hétf. 08:51
Értékelés: 579

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

Hogyan cserélték el a két bort? Nem volt rajtuk cimke? Ugyanmár. gondolkodik.gif
Szerintem!

Avatar
ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1818
Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
Értékelés: 1651
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

avl2 írta:
2021.01.12., kedd 18:54
https://kenthendricks.com/does-expensiv ... te-better/ akinek inge.... akinek nem inge ....
Nagyon jó cikk. Legyünk őszinték, ennek elolvasása 10x többet ér, mint egy átlag kötelező olvasmány az iskolában.
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4707
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1623

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: avl2 »

https://kenthendricks.com/does-expensiv ... te-better/ akinek inge.... akinek nem inge ....

Online
Avatar
cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5070
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 2050

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: cables »

Még egy apró megjegyzés az alább magasztalt székelykáposztához. A héten a munkahelyemen egyik nap töltött káposzta volt. A büfében egy idősebb sváb házaspár főz, általában szuperul. Nagy elvárásokkal kezdtem enni a töltött káposztát, de hamar kiábrándultam, alig tudtam legyűrni. Ez a kaja nem jött össze nekik. Este mesélem a nejemnek és kérdeztem tőle: Hogy hogy a tied olyan fantasztikusan izes volt, az a benti meg íztelen. Azt mondta, hogy sokan kimossák vízzel a savanyú káposztát, pedig nem szabad, mert a levétől van a jó íz. Na csak ennyi. Lehet, hogy itt az audiós séfek ezt alapból tudják.

Hat Te
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 586
Csatlakozott: 2010.12.23., csüt. 22:20
Értékelés: 455
Tartózkodási hely: Pest megye

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Hat Te »

Jól kezdődött ez az év is:
F669A3C3-C49B-48EB-A17B-C8240136A51A.jpeg
F669A3C3-C49B-48EB-A17B-C8240136A51A.jpeg (2.79 MiB) Megtekintve 1745 alkalommal
1E61F17A-9A75-4E49-9FFF-4152DBDAFA52.jpeg
1E61F17A-9A75-4E49-9FFF-4152DBDAFA52.jpeg (3.37 MiB) Megtekintve 1745 alkalommal
2909AB94-2AD9-46C7-BA72-8EBEE05D8A0E.jpeg
2909AB94-2AD9-46C7-BA72-8EBEE05D8A0E.jpeg (2.57 MiB) Megtekintve 1745 alkalommal
E4E294A2-8707-430B-8777-52D034C8D8C0.jpeg
E4E294A2-8707-430B-8777-52D034C8D8C0.jpeg (2.68 MiB) Megtekintve 1745 alkalommal

Online
Avatar
cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5070
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 2050

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: cables »

A Szilveszteri székely káposzta utolsó adagja, a fantasztikus íze mondanom se kell - nem engem dicsér
0.jpg
0.jpg (159.79 KiB) Megtekintve 1776 alkalommal

Online
Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5162
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3135

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

trane írta:
2021.01.03., vas. 21:55
AAttila írta:
2021.01.03., vas. 21:48
Ez az én adagom :D Tudod,az edzés,a kalóriák és fogyni szeretnék márciusig 6kg-t. De valóban, a 12 éves nagyobbik fiam többet eszik egyszerre. ;peace;
hááát, te tudod :yingyang: - merazé' ezekből én tuttira nem tudnék annyit enni csak :ohnoohnoohno: :smile53:
Igazi kihívás volt,mert tényleg minden jól sikerült. A gyerkőcök is nyomták befelé, pedig a kisebbik nem is szereti/tte a kacsát :D

Online
Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5162
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3135

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

trane írta:
2021.01.03., vas. 21:43
AAttila írta:
2021.01.03., vas. 21:34
Volt még ilyen is:
20201113_182102.jpg

Fincsi kacsacomb öntöttvas serpenyőben, hozzá sütőtökpüré szőlőmártással és párolt káposztával.
Tesó, ezeket (az adagok alapján) a macskának szedted gondolkodik.gif :rolleyes: :quetionmark:
Ez az én adagom :D Tudod,az edzés,a kalóriák és fogyni szeretnék márciusig 6kg-t. De valóban, a 12 éves nagyobbik fiam többet eszik egyszerre. ;peace;

Online
Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5162
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3135

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

Volt még ilyen is:
20201113_182102.jpg
20201113_182102.jpg (2.11 MiB) Megtekintve 1749 alkalommal
Fincsi kacsacomb öntöttvas serpenyőben, hozzá sütőtökpüré szőlőmártással és párolt káposztával.

Online
Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5162
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3135

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

2 napig pácolva a szarvas husi. Alacsony hőfokon megsütve. Hozzá a páclében v.borral,áfonya lekvár felfőzve, redukálva mártásnak. Hagymás krumplipürére halmozva. :D
20210103_180828.jpg
20210103_180828.jpg (1.97 MiB) Megtekintve 1767 alkalommal
Sajna a tányér nem volt jó választás, a mélyedéseiben csúnyán körbefutott a mártás.

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 858
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 307
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Ez a robotgépre hasonlító sütő ;-) egy érdekes cucc...

Egy rendes sütőben a kaja kapja alulról is a meleget, körben, mindenhol.

Ebben főleg felülről, meg azért biztosan oldalra is téved valami, de mivel körben nem tud kialakulni a légáramlás, kérdés, hogy mennyi az annyi? Szóval felülről kapja a 200 fokos levegőt a csirke (a korábban linkelt képed alapján ;-) , és mellette még köret is van: alul megsül, vagy hideg marad? ;-)

Komolyan érdekel, mert el sem tudom képzelni, hogy hogyan működik egy ilyen!

Pár ismerősnek van forrólevegős fritőze, háát...
A csirkecom-csirkeszárny az, ami befűszerezve, egy kicsit beolajozva tényleg prímán, ropogósra meg tud sülni benne.
A hasábburgonya szerintem az alig ehető kategória: igaz, én a sütőben süthető mirelit hasábburgonyát is inkább olajba dobom, mert attól lesz olyan, amilyen egy hasábburgonya ;-)
Kísérleteztek még pl. az anyósék rántott cuccokkal - katasztrófa, az már az ehetetlen kategória.

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1864
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 605

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Palm »

Nemrég bukkantam rá egy számomra érdekes szakácskönyve, mely a halogén sütőkhöz íródott:

Robin Donovan - Legjobb receptek légkeveréses sütőhöz

Kép
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 858
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 307
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

cables írta:
2020.12.22., kedd 20:10
Jó étvágyat! Ehhez?
Most miért?! Nagyon étvágygerjesztő ;-)
...pont olyan, mint otthon elvitelre a cipösz cirke ;-)

Avatar
stx
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 746
Csatlakozott: 2011.06.15., szer. 09:13
Értékelés: 358
Tartózkodási hely: Csonka-Magyarország, Középfölde
Kapcsolat:

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: stx »

Disznótoros káposzta, korondi cserépedényben, 16 töltelék > https://www.dropbox.com/s/9c3lcvcjeji8h ... 4.jpg?dl=0

11-től, negyed ötig rotyogott. Klasszikusan: kolbászhúsból, abalén.

Avatar
Arpi82
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 307
Csatlakozott: 2009.02.08., vas. 21:41
Értékelés: 120

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Arpi82 »

Pork belly burnt ends
3 óra 130 fokon, utána 2 óra alutálcába csomagolva 2 óra majd nyakon öntöttem házi bbq szósszal és ment vissza fél órára fedetlenül.
IMG_20201223_105756.jpg
IMG_20201223_105756.jpg (3.04 MiB) Megtekintve 1932 alkalommal
IMG_20201223_111907.jpg
IMG_20201223_111907.jpg (3.91 MiB) Megtekintve 1932 alkalommal
IMG_20201223_113025.jpg
IMG_20201223_113025.jpg (4.65 MiB) Megtekintve 1932 alkalommal
IMG_20201223_125449.jpg
IMG_20201223_125449.jpg (4.02 MiB) Megtekintve 1932 alkalommal
IMG_20201223_142106.jpg
IMG_20201223_142106.jpg (4.75 MiB) Megtekintve 1932 alkalommal
Csatolmányok
IMG_20201223_170300.jpg
IMG_20201223_170300.jpg (4.16 MiB) Megtekintve 1932 alkalommal
Naim Nd5xs2 ---->Naim Supernait 2 ---->Dynaudio Special 25

 

Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”