Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327

Sütés-főzés

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 858
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 307
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Sziasztok!

Tiszta gasztroblogger leszek, ha nem vigyázok :-)

Mivel zalai falusi gyerek vagyok, és az apai nagymamám jó paraszti konyhája meghatározó volt gyerekkoromban (egy házban, külön konyhán voltunk: anyu "modernül" főzött mindig, de azért átjártam a mamához, szinte mindig volt nála valami egyszerű de nagyszerű kaja ;-) , ma dödöllét csináltam.

Igen régen ettem (mármint házit, az éttermi valami az a legtöbbször nem is hasonlít rá) , finom volt!

"Sterc gánicát" akarom még csinálni egyszer (szárazon aranybarnára pirított liszt, rá forró zsír, átkeverni, aztán meg forró víz) baracklekvárral, mert azt tényleg nem ettem gyerekkorom óta - most 50 vagyok, már neki kéne ugranom ;-)
20240316_143334.jpg
20240316_143346.jpg

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 858
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 307
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

A steak-et egy kicsit elszúrtam :-(

Nem volt elég forró a serpenyőm az elején, aztán meg túl sokáig fürdettem a végén a fokhagymás - rozmaringos vajban.
(Úgy sütöm, hogy körbepirítom - pihentetem - egy kis sütő - pihentetem - a megmaradt szafthoz vaj, fokhagyma, rozmaring, és egy kicsit még körbelocsolgatom közepes hőfokon)

Sajnos későn jutottam el a boltba, és már csak Rump Steak volt: attól meg mindig megijedek, hogy majd nem lesz puha, ezért kiszárítom ;-) Na majd legközelebb!

(De a húsevőknek vettem három kb. 320g-os marhát, a halasoknak meg kettő kettő 350g-os lazacot, mellé egy tepsi krumpli, és egy kupac vajas kelbimbó: a két lazacfilé bőre maradt az ebéd végén, azon kívül tiszta volt minden tányér és edény, szóval alapjában véve elégedett volt a család ;-)
20240310_142334.jpg

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 858
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 307
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Tegnap "Menzaleves"-t főztem (nálunk mindenki így hívja: daragaluska leves, a galuska nokedliszaggatóval készül ;-) plusz Cézár saláta garnélával vagy csirkehússal - én inkább a garnélát szeretem.
Jó lett nagyon, szerintem :-)

Ma steak-et sütök: lefotózom, ha eszembe jut, miután elkészült, és lehet falni ;-) ...de lehet, hogy csak akkor jut majd eszembe, ha már megettem... ;-)
20240309_141903.jpg
20240309_140857.jpg

Online
Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5158
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3133

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

Vinkler írta:
2024.03.10., vas. 09:31
Végül nem bonyolítottam túl a dolgot. Két féle tölteléket használtam. Az egyik gombás, a másik füstölt tarjás. Fehérboros, zsályás vajmártást készítettem hozzá, aztán jól befaltuk. :smile29:

.
IMG_0644.jpegIMG_0637.jpegIMG_0638.jpeg
Nálunk rajtam kívül senki nem eszi az ilyen jellegű tésztákat. :rolleyes:

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12629
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7304
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Végül nem bonyolítottam túl a dolgot. Két féle tölteléket használtam. Az egyik gombás, a másik füstölt tarjás. Fehérboros, zsályás vajmártást készítettem hozzá, aztán jól befaltuk. :smile29:

.
IMG_0644.jpeg
IMG_0637.jpeg
IMG_0638.jpeg
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12629
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7304
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Alex_Aston írta:
2024.03.09., szomb. 09:28
Vinkler írta:
2024.03.09., szomb. 09:14
Van valakinek jó tortellini töltelék receptje? Szeretnék valami újat kipróbálni. :smile32:
Hagymás bab :smile29:
Totlellini, vagy ravioli, nem tortilla. :rolleyes:
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4395
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 2381

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Vinkler írta:
2024.03.09., szomb. 09:14
Van valakinek jó tortellini töltelék receptje? Szeretnék valami újat kipróbálni. :smile32:
Hagymás bab :smile29:
Csak a Marantz! :-D

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12629
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7304
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Van valakinek jó tortellini töltelék receptje? Szeretnék valami újat kipróbálni. :smile32:
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12629
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7304
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Névnapi vacsim. :smile29:

.
IMG_0617.jpeg
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 858
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 307
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Mindig elgondolkodok, amikor valami főzős videóban olyan serpenyőt látok SZAKÁCS kezében, amiről már a fele bevonat lekopott, hogy azt a festéket valakik megették... :-(

Én használok "teflonos" serpenyőt is (bár már az sem sima teflonos, és a viszonylag alacsony hőmérsékleten állítólag rákkeltő anyagokat kibocsátó anyagokat rég kivonták a forgalomból) , mert van, amikor kell az a kis tapadásgátló bevonat.

De fazék - lábos csak rozsdamentes van itthon (egy zománcozott öntöttvason kívül) , a palacsintasütőm az vas, és van pár öntöttvas cuccom is bevonat nélkül - de azokat nehézkes használni nekem, lent vannak a pincében, gondolkodtam már azon, hogy el kellene adnom őket...

Online
Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5158
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3133

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

Nálunk van még bevonatos. Én nem használom. Amióta többféle öntöttvas edényt vettem,azóta a feleségem is egyre többet használja őket.

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12629
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7304
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

BorisRgey írta:
2024.02.25., vas. 15:05
Olvastam a fórumot és gondoltam megosztom veletek ezt. Nagyon oda kell figyelni és az igazság szerint el is gondolkodtam egy öntvényes megoldáson, mivel gázégőm van.
https://buon.hu/szines/szakerto-egyes-s ... egeszsegre
Én nem is használok bevonatos serpenyőket. Nálam csak öntöttvas és rozsdamentes van a konyhában.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

BorisRgey
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2024.02.25., vas. 15:03
Értékelés: 0

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: BorisRgey »

Olvastam a fórumot és gondoltam megosztom veletek ezt. Nagyon oda kell figyelni és az igazság szerint el is gondolkodtam egy öntvényes megoldáson, mivel gázégőm van.
https://buon.hu/szines/szakerto-egyes-s ... egeszsegre

Online
Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5158
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3133

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

Ma megint tészta "másként" ;peace;
20240224_160715.jpg

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12629
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7304
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Én végig ettem kb az összes releváns hazai gyártó termékeit és elég sok külföldit is. Van saját chiliszószóm is saját paprikából. Én a Habanero mellett tettem le a voksom. Számomra az adja a legkomolexebb chili érzést, erősség íz összhagban. Imádom a yellow habanerot, de nagyon jó a chocolate is. A mindnnapok hőse nálam a Jalapeno! Imádom zölden, imádom pirosan. Imádom frissen, imádom savanyítva, imádom töltve sajttal, imádom töltve, panírozva, imádom töltve grillzve, pirosan megfüstölve. Imádom a chipotle szószt! A chipotle mayo pedig egy igazi allrounder a konyhában. ;peace;
Ha nem a saját, akkor én a Gabko chili termékeit részesítem előnyben.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3746
Csatlakozott: 2010.01.16., szomb. 22:11
Értékelés: 2349
Tartózkodási hely: 2465

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Nálunk ez a favorit:https://chilis.hu/kegyes-halal-extra-ch ... l-limitalt
Például egy gulyás, vagy húslevest e nélkül már el sem tudok képzelni.
A brutál ereje mellett, van egy jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető, fínom íze.
Nem egy vendégünket tréfált már meg, mert azt gondolta, hogy ez csak valamiféle Erős Pista. :D
Tényleg csak "fekete öveseknek" ajánlott!
MoFi - Funk Firm - "Palotás" phono - Audio Research - JBL - Neotech - LessLoss - WireWorld - UsaAudio

Avatar
Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2509
Csatlakozott: 2014.06.26., csüt. 12:00
Értékelés: 2306
Tartózkodási hely: Kistarcsa

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Erről a chili témáról ez a régi "történet" jutott eszembe :fekverohog:

https://www.vicclap.hu/vicc/19428/Chili ... rseny.html

Régebben én is kedveltem a pokol tüzét is (amikor úgy csípett, hogy viszketett a fejem teteje) de most már csak a light változatokat tudom megenni.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Online
Avatar
fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1284
Csatlakozott: 2017.07.10., hétf. 10:30
Értékelés: 773
Tartózkodási hely: Kápolna

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Alex_Aston írta:
2024.02.17., szomb. 19:46
Csípőst kedvelők figyelmébe ajánlom ezt a remek szószt.
A képen látható mennyiséget kentem a tortillába, és bizony bőven elég volt. Átlag földi halandó ettől már meghalna :smile29: , nekem is égett az egész arcom, de én szeretem, ha fáj :napsut:

Szóval tényleg óvatosan, viszont erősen ajánlott kategória. 40ml, évekre elég lesz...
Akkor ez szerinted milyen, mit éreztem amikor megkóstoltam?? :D
IMG_20240217_211518.jpg
IMG_20240217_211609.jpg
Ilyen válogatásom van, mind finom egyébként:
https://www.chiliyard.hu/silver-selecti ... z-4-x-47ml
Nem szotkam hibázni.

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12629
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7304
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

tamagaba írta:
2024.02.17., szomb. 21:09
Vinkler írta:
2024.02.17., szomb. 17:41
Készül a hagymalekvár. :smile29:

.
IMG_0379.jpeg
bakker ez mi? lekvár? de hogy?
nagyon jól néz ki
 
Hagymalekvárt készítettem a hamburgerhez.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1341
Csatlakozott: 2021.11.07., vas. 18:03
Értékelés: 595
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

Vinkler írta:
2024.02.17., szomb. 17:41
Készül a hagymalekvár. :smile29:

.
IMG_0379.jpeg
bakker ez mi? lekvár? de hogy?
nagyon jól néz ki
... Mire jó a kerekes kút? Oda lehet tolni, ahol víz van - Hofi Géza ...

Online
Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4395
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 2381

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Csípőst kedvelők figyelmébe ajánlom ezt a remek szószt.
A képen látható mennyiséget kentem a tortillába, és bizony bőven elég volt. Átlag földi halandó ettől már meghalna :smile29: , nekem is égett az egész arcom, de én szeretem, ha fáj :napsut:

Szóval tényleg óvatosan, viszont erősen ajánlott kategória. 40ml, évekre elég lesz...

https://chillermanufaktura.hu/webshop/c ... alo-chili/

.
20240217_191712.jpg
20240217_191648.jpg
Csak a Marantz! :-D

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12629
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7304
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Készül a hagymalekvár. :smile29:

.
IMG_0379.jpeg
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
Elmo
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 262
Tartózkodási hely: Regöly

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »

Én Icel lapos fenőacélt használok, majd kerámiahengert.
www.chiliout.hu

Hegel-REL-ATC

Avatar
Lemmy9.1
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 864
Csatlakozott: 2020.05.18., hétf. 08:51
Értékelés: 579

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

Szerintem!

Avatar
Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2509
Csatlakozott: 2014.06.26., csüt. 12:00
Értékelés: 2306
Tartózkodási hely: Kistarcsa

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

-CB- írta:
2024.02.12., hétf. 18:54
...

Kb. 4 kiló ipari fenőkövem van itthon. Mindenféle durvaságú. Az Ikea kerámia korongos késfenője mindnél jobb. Az igaz, hogy nem szabad hagyni nagyon eltompulni a késeket, mert elég keveset"visz", és akkor rengeteget kell huzigálni. Sima köszőrű eszedbe ne jusson, mert kilágyul a penge a hőtől.
Fenőköveim nekem is vannak de sokszor hosszas küzdelem után sem lesznek az igaziak az élek. Egyszer a kulcsmásolónál voltam (helyi mindenes emberke) akkor láttam, hogy vittek hozzá késeket, ollókat éleztetni. Először azt gondoltam, milyen hülyeség már, aztán egyszer kipróbáltam. Hát én valahogy soha nem tudtam úgy megélezni mint ő.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”