Vinkler írta: ↑2023.08.27., vas. 19:29
zoli73 írta: ↑2023.08.27., vas. 18:26
Vinkler írta: ↑2023.08.27., vas. 09:36
Persze azért pörög a grill is hetente párszor…
IMG_6630.jpegIMG_7551.jpegIMG_7736.jpegIMG_7783.jpeg
Mint "feketeöves" grillezőtől kérdezem, általában mivel grillezel? Ezt itt, a képeken faszénnek látom, de brikettet is használsz, használtál már? Legutóbbi alkalommal(2 hete) brikettel grilleztünk, mert nem néztem, hogy mit veszek el a boltban, csak felkaptam a zsákot, amiről itthon derült ki, hogy brikett.
A tapasztalatom jó volt vele, sokáig, és egyenletesen adta a hőt, viszont én sok negatív véleményt(vélekedés?) hallottam róla, hogy hosszú távon nem egészséges, mert mesterséges anyagokat is tartalmaz, ami, ártalmasak lehetnek. Neked mi a véleményed, tapasztalatot ezzel kapcsolatban? Mit tudsz róla?
Gyanítom, mindegyőnknél több faszenet elfüstöltél már...
Köszönöm!
Megtisztelőek a szavaid, de nyilván vannak nálam pallérozottabb grillezők is.
A brikett egy melléktermék. A faszén gyártás során megmaradt törmeléket, port nagy nyomáson összepréselik, van olyan, ahol adnak hozzá állagjavító kötőszert, de ezt nem tudjuk, hogy melyikben van, melyikben nincs.
Én alapvetően nem szeretem, nem azért, mert lehet benne vegyszer, hanem, mert folyamatosan füstöl, viszonylag rövid ideig izzik és a hő leadása sem konstans. Végső esetben persze volt, hogy én is ráfanyalodtam, de ha tehetem csak faszén, abból is a keményfa. A vegyes gyümölcsfa is jobb, mint a brikett, de a keményfa más. Mostanában megjelentek a piacon a különlegesebb Kubai marabu és a Paraguayi quebracho blanco faszenek is. Első körben azt hittem, h parasztvakítás, de próba után rájöttem, hogy más kategória. Jól gyullad, nagyon-nagyon hosszan tartja a hőt és nem füstöl. Szóval mostanában ezeket is veszem.
Az áruházi faszenet nem erőltetem, mert nem jó a minősége. Általában apró, nehezen gyullad és hamar elmegy a hőtartása. Néha persze ki lehet fogni jót a Metróban és az Obiban is, de ritka. Én a Black Rock faszéntől szoktam rendelni 10-15 db 10 kilós faszenet, és azzal egy darabig elvagyok.
Hiába tiltakozol, itt Te vagy a legnagyobb grillguru!
Keményfa, gyümölcsfa, trópusifa szén? Ezek nekem így újak.
Számomra a faszén, eddig azt jelentette, amit a nagy bevásárlóközpontok kínáltak. Azok zsákján is keményfa felirat szerepel, kérdés mennyire fedi a valógágot? A minőségük nem túl kiemelkedő, sokszor morzsalékos, poros. Ebben Alexnek igaza van, ezeknél a brikett tartósabb, egyenletesebb hőt ad, viszont igen nehezen gyullad be.
Most először grilleztem brikettel, viszonylag sokáig füstölt, miután begyújtottam, jóval tovabb mint a faszén, és addig nem is mertem rátenni a húst, kolbászt.
Minőségi faszenek amiket említesz, nekem eddig ismeretlenek voltak, de most utánanézek, kiváncsivá tettél.
A begyújtást mivel végzed? Hátha ebben is tanulok(lunk) valamit. Én szintén a nagyárúházakban kapható, grillbegyújtó folyadékot(olaj?) használom. Ebből is van "high-end" minőség?
MoFi - Funk Firm - "Palotás" phono - Audio Research - JBL - Neotech - LessLoss - WireWorld - UsaAudio