stx írta: ↑2021.09.19., vas. 12:29
Ki, milyen fűszert vagy valamiket rak a lecsóba...
Helló!
Szerintem a lecsót sózni kell, meg egy kicsit cukrozni (paradicsomtól is függ) , és annyi... Minden más csak elviszi az ízét a helyes útról ;-)
Nálam a főzés úgy van, hogy már gyerekkoromban ellestem, megtanultam sok mindent, elég jól a nagymamától meg anyutól (zalai és magyar egyszerű, paraszti és proli ételeket főleg ;-) Egy ideig úgy készítettem őket, a klasszikus ízek, nyami! Aztán elkezdtem próbálgatni mindenféle fűszerezést, egy ideig kinyírtam szerintem mindet a hülyeségeimmel, de mindegy, akkor talán még ízlett is ;-) De egy ideje rájöttem, hogy a kevesebb több, és az étel (mármint az ilyen egyszerű étel) az alapanyagoktól lesz jó elsősorban...
Lecsót akkor főzök csak, évente néhányszor, amikor van hozzá rendes paprika és paradicsom valakinek a kertjéből. És nem lecsópaprika! Mert a bolti lecsópaprika nem azért lecsópaprika ám, mert attól lesz jó a lecsó, hanem mert vacak, és úgy gondolják, hogy lecsóba még azért elmegy, a következő lépcsőfok meg már a biohulladék lenne ;-) Egy puha, széteső, ízetlen vacak, fúj. A rendes paprika friss, roppanó, keményebb húsú, és van benne vegyesen mindenféle: zöldes, pirosas, barnás, sárgás, tarkabarka. És ízletes. Ehhez kell még valami nap érlelte, húsos paradicsom, vöröshagyma, és annyi: én pirítom a nagyobb kockákra vágott paprikát a szintén nagyobb darabokra vágott hagymával, megsózom, ráteszem a felkockázott paradicsomot (héjastól, mert lusta vagyok) , főzöm, ha nagyon savas, akkor dobok rá egy kis cukrot, és annyi. Bele lecsókolbász, ha már lecsó ;-) , maszek henteseknél lehet kapni egészen elfogadhatót... Nekem azzal az igazi, szalonna nem kell bele, a paprikás kolbászok totál nem bele valók, a virslifélék sem. (Felénk a lecsó = rizses lecsó, úgyhogy amikor kb. készen van, akkor mehet bele a közben elkészült rizs is, összeforgatni, egy kicsit, úgy egy órát "érni" hagyni, és mennyei :-)
Néha érdemes a megszokott recepteket elkészíteni kevesebb fajta, és mennyiségben is kevesebb fűszerrel, mert az ember ízlése egy idő után elmegy szerintem rossz irányba, igényelni fogja a túlfűszerezett ételeket. Én nagyon szeretek főzni, de a család nagyon örül, hogy elmúlt a "mindenbe szórjunk mindenből egy csomót" időszakom ;-) Amíg fűszereztem, addig is szerették a főztömet, de most még jobban.