Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327

Sütés-főzés

Avatar
tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 12088
Csatlakozott: 2008.12.12., pén. 11:49
Értékelés: 5728
Tartózkodási hely: SO15 0SB

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

AAttila írta:
2021.02.22., hétf. 11:47
tonee73 írta:
2021.02.22., hétf. 11:30
AAttila írta:
2021.02.22., hétf. 10:29
Nálunk az utóbbi időben, a feleségem virslivel készítette. Borzasztó. Az egészet hazavágta vele. Odalett a rakottkrumpli jellege. Ma már szerencsére nem tesz ilyen butaságot.
Mi még itt Angliában is csak gyulaival csináljuk (hál' istennek van egy bolt ahol vannak magyar áruk)-ha épp nincs náluk akkor spanyol Chorizo kolbász megy bele.Nem teljesen olyan, de nagyon hasonló...
Nem utasítom el az újítást a konyhában, de van amin lehet, érdemes javítani, megmásítani, de a rakottkrumpli az pont a kolbásztól (is) olyan,amilyen. Nagyban meghatározza az étel jellegét.
Igen, a Chorizo finom, bár kicsit több benne a szalonnás rész. 3 hónapot sikerült Spanyolo-ban és Portugáliában eltölteni nagy kedvencem mindkét konyha, illetve az olaszt is kedvelem.
Én sem, bár ez a nejem területe-néha sokszor javít ő is recepteken, de a rakottkrumpli az csak kolbásszal az. A Chorizo-t csak végszükség esetén vetjük be mi is.Épp tegnapelőtt csinált házi pizzát olasz tészta recept alapján (persze nyilván az alapanyagok nem olaszok voltak) és valami hihetetlen jó lett!
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5219
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3170

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

tonee73 írta:
2021.02.22., hétf. 11:30
AAttila írta:
2021.02.22., hétf. 10:29
Nálunk az utóbbi időben, a feleségem virslivel készítette. Borzasztó. Az egészet hazavágta vele. Odalett a rakottkrumpli jellege. Ma már szerencsére nem tesz ilyen butaságot.
Mi még itt Angliában is csak gyulaival csináljuk (hál' istennek van egy bolt ahol vannak magyar áruk)-ha épp nincs náluk akkor spanyol Chorizo kolbász megy bele.Nem teljesen olyan, de nagyon hasonló...
Nem utasítom el az újítást a konyhában, de van amin lehet, érdemes javítani, megmásítani, de a rakottkrumpli az pont a kolbásztól (is) olyan,amilyen. Nagyban meghatározza az étel jellegét.
Igen, a Chorizo finom, bár kicsit több benne a szalonnás rész. 3 hónapot sikerült Spanyolo-ban és Portugáliában eltölteni nagy kedvencem mindkét konyha, illetve az olaszt is kedvelem.

Avatar
tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 12088
Csatlakozott: 2008.12.12., pén. 11:49
Értékelés: 5728
Tartózkodási hely: SO15 0SB

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

AAttila írta:
2021.02.22., hétf. 10:29
Nálunk az utóbbi időben, a feleségem virslivel készítette. Borzasztó. Az egészet hazavágta vele. Odalett a rakottkrumpli jellege. Ma már szerencsére nem tesz ilyen butaságot.
Mi még itt Angliában is csak gyulaival csináljuk (hál' istennek van egy bolt ahol vannak magyar áruk)-ha épp nincs náluk akkor spanyol Chorizo kolbász megy bele.Nem teljesen olyan, de nagyon hasonló...
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5219
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3170

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

Alex_Aston írta:
2021.02.22., hétf. 10:55
AAttila írta:
2021.02.22., hétf. 10:29
Ma már szerencsére nem tesz ilyen butaságot.
Elástad....? :D ;)
Megmutattam neki, mi a különbség virsli és kolbász között :smile52:

Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4413
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 2412

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

AAttila írta:
2021.02.22., hétf. 10:29
Ma már szerencsére nem tesz ilyen butaságot.
Elástad....? :D ;)
Csak a Marantz! :-D

Avatar
earforce
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5789
Csatlakozott: 2009.01.21., szer. 00:18
Értékelés: 2804

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: earforce »

Rakottkrumpliba rendszerint szoktam rakni lilahagymát. Sokat dob rajta!
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO

Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5219
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3170

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

Nálunk az utóbbi időben, a feleségem virslivel készítette. Borzasztó. Az egészet hazavágta vele. Odalett a rakottkrumpli jellege. Ma már szerencsére nem tesz ilyen butaságot.

Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4413
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 2412

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

cables írta:
2021.02.21., vas. 20:50
A mai ebéd (nem az én művem) vajjal és finomra szeletelt Gyulaival készült rakott krumpli volt, amihez valami extra finom krumlit vett a nejem. Szuper volt!

2042.jpg

2043.jpg

2045.jpg
Eh, nálunk is ez volt az ebéd. :D
Annyi volt a "különleges", hogy pulyka kolbász volt, nem klasszikus.
Csak a Marantz! :-D

Avatar
cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5084
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 2057

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: cables »

A mai ebéd (nem az én művem) vajjal és finomra szeletelt Gyulaival készült rakott krumpli volt, amihez valami extra finom krumlit vett a nejem. Szuper volt!
2042.jpg
2042.jpg (165.46 KiB) Megtekintve 1605 alkalommal
2043.jpg
2043.jpg (211.89 KiB) Megtekintve 1605 alkalommal
2045.jpg
2045.jpg (198.42 KiB) Megtekintve 1605 alkalommal

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 861
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 308
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Aszpirin írta:
2021.01.14., csüt. 08:41
egyáltalán nem biztos, hogy a különbséget valóban érzékelni is tudja. És ennek lehet, hogy van némi “áthallása” a hifi-világba is ;)
Ez szinte biztosan így van. A hifi világban is ;-)

Valamelyik német adón több ilyen műsort is láttam, amiben kóstoltatták a népet az olcsó és a drága (esetleg közte még pár kategória) , a házi-bio-akármi és a nagyüzemi stb. összehasonlítása végett. Néha vaktesztben, amikor nem lehet tudni, hogy melyik melyik, néha meg átvágósan, az olcsót drágábbnak feltüntetve.

Érdekes eredmények születnek mindig ;-)

Konkrétan borra is emlékszem, amikor valami filléres DOBOZOS :-) bort öntöttek két üvegebe, egyedileg készített, nem létező címkékkel felcímkézve: az egyik olyan egyszerű "áruházi" volt, a másik meg valami menő francia bor címkéjére hasonlított ;-) Természetesen mindenki a francia címkéset találta finomabbnak, eleve úgy is ízlelgették, mintha valami kincs lenne ;-)

Aztán volt ásványvíz teszt is, a csapvíztől a Fiji-ig, talán 5-6 különböző vizet kóstoltattak a járókelőkkel, és értékelni kellett őket. A csapvíz nyert...

Avatar
greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1817
Csatlakozott: 2008.01.26., szomb. 18:22
Értékelés: 383

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: greenbio »

sziasztok!

ajánljatok már nekem légyszi asztali elekromos grillt, ami két dolgot kellene, hogy teljesítsen:
-legyen fedele ergo ne fröcsögjön szanaszét sütés közben
-ne úgy tartsa a hőmérsékletet, hogy 3 percenként kapcsol be és ki (bekapcsoláskor túl forró, kikapcsolva nem sül rendesen), tehát valami finomabb szabályozással kellene, hogy rendelkezzen.

köszönöm!

Avatar
cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5084
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 2057

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: cables »

Holnap csülkös bableves lesz az ebéd. Ma vettünk a piacon füstölt csülköt azt megfőzve ma azt ebédeltük frissen reszelt tormával, mustárral. A füstölt csülök lé lesz a bableves alapanyaga. A hús szuper volt, de tudatosan, megfontoltan elkövettünk egy orbitális bor-etikai hibát. Így utólag szerencsénkre. Hill Top Irsai Olivér volt nyitva, azt ittuk hozzá. Nagyon illett ízben a markáns húshoz.

1.jpg
1.jpg (115.26 KiB) Megtekintve 1808 alkalommal
2.jpg
2.jpg (90.62 KiB) Megtekintve 1808 alkalommal

Avatar
Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 6124
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 5179
Tartózkodási hely: Szár

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

cables írta:
2021.01.14., csüt. 08:21
Akik a drága bort rendelték azok a cikk szerint is észre vették hogy nem a kiválasztott bort kapták, az meg, hogy fiatal pár nem figyel a borra tök normális.

Nálunk ha bontanak bort komoly étteremben ott a vendég előtt bontják és megkóstoltatják, még a dugó is ott marad. Nehezen tudom elhinni, hogy ez megtörténhetett, amit a cikk említ.

Ha valaki ebből azt akarja leszűrni, hogy csak áráért, sznobságból kedvelnek drága borokat a gazdagok az szerintem téved.
Még komolyabb helyen (gondolom) a bontás, a dugó megszagoltatása és a kóstoltatás után elviszik a bort és kitöltik dekanterbe, majd újgy viszik vissza, hogy levegőzni tudjon. Az is lehet, hogy az ügyfél ezt kifejezetten kérte. Egyébként meg ne feledd, kérlek, hogy a világ különböző pontjain igen nagyok tudnak lenni a kulturális különbségek egymáshoz képest, és ez (enyhébb formában) az éttermi etikettben és protokollban is megnyilvánul.

Persze ettől még lehet az egész egy kamu, mert én is nehezen hiszem el....

A cikknek egyébként egyáltalán nem az a lényege, hogy ki milyen motivációból rendel nagyon drága bort (sznobság vagy valódi hozzáértés), hanem, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a különbséget valóban érzékelni is tudja. És ennek lehet, hogy van némi “áthallása” a hifi-világba is ;)
  • All-in-one Hifi: NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett + B.K.Electrinics DoubleGem

Avatar
Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 6124
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 5179
Tartózkodási hely: Szár

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Erről egyébként egy számomra nagyon érdekes és emlékezetes cikk jut eszembe, amit még eredeti nyomtatott formájában olvastam anno (évekig voltam megrendelője a Scientific American-nak, amíg az internet fölöslegessé nem tette a papíralapú ujságok megrendelését), ez a közönséges (amerikai) csapvíz és a palackozott vizek érdekes “viszonyáról” szól, és persze sikerűlt megtalálnom most az interneten: https://michaelshermer.com/sciam-column ... d-twaddle/

Innen idéznék egy rövid részletet, de érdemes elolvasni az egész cikket:
The most telling taste test was conducted by the Showtime television series Penn & Teller: Bullshit! The hosts began with a blind comparison in which 75 percent of New Yorkers preferred city tap to bottled waters. They then went to the Left Coast and set up a hidden camera at a trendy southern California restaurant that featured a water sommelier who dispensed elegant water menus to the patrons. All bottles were filled out of the same hose in the back of the restaurant; nevertheless, Angelenos were willing to plunk down nearly $7 a bottle for L’eau Du Robinet (French for “faucet water”), Agua de Culo (Spanish for “ass water”) and Amazone (“filtered through the Brazilian rain forest’s natural filtration system”), declaring them all to be far superior to tap water. There’s no accounting for taste.
“Agua de Culo” (“Seggvíz”) :kapdelm:
  • All-in-one Hifi: NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett + B.K.Electrinics DoubleGem

Avatar
cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5084
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 2057

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: cables »

Akik a drága bort rendelték azok a cikk szerint is észre vették hogy nem a kiválasztott bort kapták, az meg, hogy fiatal pár nem figyel a borra tök normális.

Nálunk ha bontanak bort komoly étteremben ott a vendég előtt bontják és megkóstoltatják, még a dugó is ott marad. Nehezen tudom elhinni, hogy ez megtörténhetett, amit a cikk említ.

Ha valaki ebből azt akarja leszűrni, hogy csak áráért, sznobságból kedvelnek drága borokat a gazdagok az szerintem téved.

Avatar
Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 6124
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 5179
Tartózkodási hely: Szár

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Lemmy9.1 írta:
2021.01.13., szer. 21:37
Hogyan cserélték el a két bort? Nem volt rajtuk cimke? Ugyanmár. gondolkodik.gif
Ott a váladz a cikkben:
There had been a mix-up. The staff had poured the two wines into two decanters and sent the wrong decanter to the table.
Tehát: a személyzet nindkét bort kitöltötte dekanterbe (ahogy az illik), és (véletlenül) az olcsó bort tartalmazó dekantert küldték a drága bort rendelő asztalhoz.
  • All-in-one Hifi: NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett + B.K.Electrinics DoubleGem

Online
Avatar
ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1823
Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
Értékelés: 1658
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Lemmy9.1 írta:
2021.01.13., szer. 21:37
Hogyan cserélték el a két bort? Nem volt rajtuk cimke? Ugyanmár. gondolkodik.gif
Gondolom kitöltötték üvegbe.
https://www.boraszportal.hu/borvilag/mi ... ukseg-7278
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Avatar
Lemmy9.1
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 874
Csatlakozott: 2020.05.18., hétf. 08:51
Értékelés: 589

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

Hogyan cserélték el a két bort? Nem volt rajtuk cimke? Ugyanmár. gondolkodik.gif
Szerintem!

Online
Avatar
ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1823
Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
Értékelés: 1658
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

avl2 írta:
2021.01.12., kedd 18:54
https://kenthendricks.com/does-expensiv ... te-better/ akinek inge.... akinek nem inge ....
Nagyon jó cikk. Legyünk őszinték, ennek elolvasása 10x többet ér, mint egy átlag kötelező olvasmány az iskolában.
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4707
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1623

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: avl2 »

https://kenthendricks.com/does-expensiv ... te-better/ akinek inge.... akinek nem inge ....

Avatar
cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5084
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 2057

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: cables »

Még egy apró megjegyzés az alább magasztalt székelykáposztához. A héten a munkahelyemen egyik nap töltött káposzta volt. A büfében egy idősebb sváb házaspár főz, általában szuperul. Nagy elvárásokkal kezdtem enni a töltött káposztát, de hamar kiábrándultam, alig tudtam legyűrni. Ez a kaja nem jött össze nekik. Este mesélem a nejemnek és kérdeztem tőle: Hogy hogy a tied olyan fantasztikusan izes volt, az a benti meg íztelen. Azt mondta, hogy sokan kimossák vízzel a savanyú káposztát, pedig nem szabad, mert a levétől van a jó íz. Na csak ennyi. Lehet, hogy itt az audiós séfek ezt alapból tudják.

Hat Te
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 586
Csatlakozott: 2010.12.23., csüt. 22:20
Értékelés: 455
Tartózkodási hely: Pest megye

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Hat Te »

Jól kezdődött ez az év is:
F669A3C3-C49B-48EB-A17B-C8240136A51A.jpeg
F669A3C3-C49B-48EB-A17B-C8240136A51A.jpeg (2.79 MiB) Megtekintve 1752 alkalommal
1E61F17A-9A75-4E49-9FFF-4152DBDAFA52.jpeg
1E61F17A-9A75-4E49-9FFF-4152DBDAFA52.jpeg (3.37 MiB) Megtekintve 1752 alkalommal
2909AB94-2AD9-46C7-BA72-8EBEE05D8A0E.jpeg
2909AB94-2AD9-46C7-BA72-8EBEE05D8A0E.jpeg (2.57 MiB) Megtekintve 1752 alkalommal
E4E294A2-8707-430B-8777-52D034C8D8C0.jpeg
E4E294A2-8707-430B-8777-52D034C8D8C0.jpeg (2.68 MiB) Megtekintve 1752 alkalommal

Avatar
cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5084
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 2057

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: cables »

A Szilveszteri székely káposzta utolsó adagja, a fantasztikus íze mondanom se kell - nem engem dicsér
0.jpg
0.jpg (159.79 KiB) Megtekintve 1783 alkalommal

Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5219
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3170

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

trane írta:
2021.01.03., vas. 21:55
AAttila írta:
2021.01.03., vas. 21:48
Ez az én adagom :D Tudod,az edzés,a kalóriák és fogyni szeretnék márciusig 6kg-t. De valóban, a 12 éves nagyobbik fiam többet eszik egyszerre. ;peace;
hááát, te tudod :yingyang: - merazé' ezekből én tuttira nem tudnék annyit enni csak :ohnoohnoohno: :smile53:
Igazi kihívás volt,mert tényleg minden jól sikerült. A gyerkőcök is nyomták befelé, pedig a kisebbik nem is szereti/tte a kacsát :D

Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5219
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3170

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

trane írta:
2021.01.03., vas. 21:43
AAttila írta:
2021.01.03., vas. 21:34
Volt még ilyen is:
20201113_182102.jpg

Fincsi kacsacomb öntöttvas serpenyőben, hozzá sütőtökpüré szőlőmártással és párolt káposztával.
Tesó, ezeket (az adagok alapján) a macskának szedted gondolkodik.gif :rolleyes: :quetionmark:
Ez az én adagom :D Tudod,az edzés,a kalóriák és fogyni szeretnék márciusig 6kg-t. De valóban, a 12 éves nagyobbik fiam többet eszik egyszerre. ;peace;

Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”