Oldal: 5 / 43
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.12.26., kedd 15:53
Szerző: Vinkler
Én akkor sütök, amikor jól esik!
.
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.12.24., vas. 20:09
Szerző: cables
----
Békés, boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek! Egy kép a vacsoránkról: sült pulykacombok itt még érintetlenül...
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.12.12., kedd 19:34
Szerző: Hat Te
Van egy kedvenc étterem Pécs-Harkány-Villány háromszögben a Tenkes Csárda.
https://tenkescsarda.hu/
Ott minden alkalommal eszem az ő, kukoricás kenyerüket.
Langyosam, nagyon ropogósan hozzák ki a kemencében melegítve.
Innen jött az ötlet, hogy a ropogósság a dödölle esetében “sültség” nem lehet rossz kombináció.
A fő ok: a feleségem glutén érzékenysége.
Így, ezzel a kompromisszummal, mindenki boldog lett.
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.12.12., kedd 02:00
Szerző: Vasti
Hát igen, nehéz szakma ez ;-)
Tényleg sok neve lehet egy ételnek az ország különböző részein, de amivel a Marcsi kezdi a videót, már az is furcsa.
Mert a Gánica, az Öhöm és a Dödölle az három totál különböző étel, szerintem ;-)
A Gánica mifelénk: pirított liszt, forró zsírral és forró vízzel megdolgozva, olyan lesz, mint egy császármorzsa - csak sokkal finomabb ;-) Ausztriában élünk, itt is készítik, mifelénk otthon Stercgánica a teljes neve, itt Stercnek hívják.
Az Öhöm (Slambuc) meg elvileg egy pásztorétel, nyomokban sem hasonlít a Gánicára és a Dödöllére.
Kukoricalisztet (pl. kukoricaprószához) és kukoricadarát (pl. kukoricakásához, ami majdnem Polenta ;-) bőven használtak a nagyszüleim (a nagymamitól tanultam gyerekkoromban ezeket az ételeket) , de még véletlenül sem a Dödölléhez...
Na mindegy, manapság mindent újragondolnak, aztán ha egy kicsit hasonlít az eredeti ételhez a végeredmény, akkor már ugyanúgy hívják, összezavarva ezzel a szegény egyszerű parasztgyerekeket ;-)
Pl. cigánypecsenyét - olyat, amilyen szerintem a cigánypecsenye - már igen régen ettem étteremben. Szinte mindenhol van, de kb. sehol sem hasonlít a cigánypecsenyéhez... A múlt héten pl. Budapesten a Red Pepper étteremben volt szerencsém ennyi egy cigánypecsenye nevű ételt: az sem sok mindenben hasonlított a klasszikus cigánypecsenyéhez, de ennek ellenére piszok jó volt :-)
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.12.11., hétf. 18:08
Szerző: Hat Te
Vasti írta: ↑2023.12.10., vas. 09:22
Hat Te írta: ↑2023.12.09., szomb. 14:27
Dödölle kukoricalisztből..
Zalai származásúként már az is furcsa, hogy sütőben készül. Persze ettem már sütőben sütöttet, mert pl. ha vendégek jöttek és dödölle volt, anyu a sütőbe is szokott tolni belőle, mert serpenyőben annyinak hely sincs: teljesen más íz ugyanott, ugyanakkor, ugyanabból az alapanyagból - a serpenyőben pirongatott szerintem sokkal jobb!
(Ugyanez a helyzet a krumpliprószával: ugyanaz az anyag, sütőben készítve egy teljesen más ízű és állagú étel lesz belőle, és ott is szerintem a serpenyőben készült az igazi)
A kukoricaliszt meg még furcsább ;-)
De már egy ideje minden ételt "újragondolva" készítenek az emberek, hát miért ne?! :-)
https://mediaklikk.hu/video/borbas-marc ... 19-i-adas/
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.12.10., vas. 09:22
Szerző: Vasti
Hat Te írta: ↑2023.12.09., szomb. 14:27
Dödölle kukoricalisztből..
Zalai származásúként már az is furcsa, hogy sütőben készül. Persze ettem már sütőben sütöttet, mert pl. ha vendégek jöttek és dödölle volt, anyu a sütőbe is szokott tolni belőle, mert serpenyőben annyinak hely sincs: teljesen más íz ugyanott, ugyanakkor, ugyanabból az alapanyagból - a serpenyőben pirongatott szerintem sokkal jobb!
(Ugyanez a helyzet a krumpliprószával: ugyanaz az anyag, sütőben készítve egy teljesen más ízű és állagú étel lesz belőle, és ott is szerintem a serpenyőben készült az igazi)
A kukoricaliszt meg még furcsább ;-)
De már egy ideje minden ételt "újragondolva" készítenek az emberek, hát miért ne?! :-)
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.12.09., szomb. 19:37
Szerző: AAttila
Hat Te írta: ↑2023.12.09., szomb. 14:27
Dödölle kukoricalisztből..
IMG_4638.jpeg
IMG_4634.jpeg
IMG_4635.jpeg
IMG_4636.jpeg
Még életemben nem ettem dödöllét,viszont kipróbálnám
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.12.09., szomb. 14:27
Szerző: Hat Te
Dödölle kukoricalisztből..
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.12.08., pén. 15:44
Szerző: -CB-
stx írta: ↑2023.11.07., kedd 19:39
Mai vadászat - fenyő tinóru
Zsírban, kis hagyma, fokhagyma, bors, só, majoranna, tojás.
Atom.
Mutasd a kezed
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.12.08., pén. 15:08
Szerző: -CB-
Én babos-vörösboros csülökpörköltet csinálok. Fő az egészség! Ja nem,a csülök
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.12.08., pén. 14:46
Szerző: Alex_Aston
Kell a Karácsonyra már előmelegíteni.
Gyerekek formálták, majd kenték a mázat.
.
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.11.07., kedd 21:54
Szerző: Vinkler
stx írta: ↑2023.11.07., kedd 19:39
Mai vadászat - fenyő tinóru
Zsírban, kis hagyma, fokhagyma, bors, só, majoranna, tojás.
Atom.
Ez csak nyers gomba!
Tessék valamit mutatni is!
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.11.07., kedd 20:35
Szerző: Vasti
Hú de szeretem a gombát - ami nem a bolti szabvány csiperke vagy mi ;-)
Amíg kisgyerek voltam falun éltünk, és éltek a nagyszüleim is. Mennyi mindenfajta gombát megettünk, Istenem... Az öregek még tudtak!
Aztán később a piacon szoktam venni egy adag vegyes erdei kis gombát, szokták úgy is árulni a nénik és bácsik ;-) Aztán adj neki, tejfölös gombaleves (krumplival, zöldségekkel) Azok a kis zamatos, ropogós gombák, azok aztán finomak voltak!
A másik kedvencem volt gyerekkoromban az óriás pöfeteg. Apu vadász volt, tudta, hogy hol teremnek focilabdányiak: anyu szeletelte tenyérnyi szeletekre, és rántva isteni volt. Vagy felkockázva paprikásnak.
Itt a közelünkben van egy étterem, ahol kiemelten saját maguk által szedett gombából vannak gombás ételek, pl. 3 fajta gomba rántva, stb. De még nem értem oda... Pedig tuti nagyon fincsi lenne az is :-)
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.11.07., kedd 19:39
Szerző: stx
Mai vadászat - fenyő tinóru
Zsírban, kis hagyma, fokhagyma, bors, só, majoranna, tojás.
Atom.
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.10.18., szer. 18:25
Szerző: Vinkler
Vasti írta: ↑2023.10.18., szer. 16:39
Vinkler írta: ↑2023.10.17., kedd 07:49
Nem gondoltam túl, leírtam, h mi a lényege a panírnak.
A mondandóm lényege az utolsó bekezdés volt: hogy a panír az nem egy Sci-Fi filmekből ismert mindent kibíró, és mindentől megvédő pajzs, hanem egy vékony kis semmi ;-) Nem szigetel tökéletesen (gázok, gőzök) , és a hőtől sem védi meg a benne lévőt (hiszen ha megvédené, egy szép pirult panírban a sütés után egy ugyanolyan nyers akármi lenne, mint amilyen a folyamat elején volt ;-)
Szóval a karfiolra visszatérve: az amennyire lehet, tökéletes ;-) panír alatt is tud finom barnás - édes lenni, ha nem volt előfőzve, és elég időt tölt a forró olajban.
De egyébként én is szeretem a káoszt ;-) Azzal sincs semmi bajom, ha pl. a bundás kenyér kis részei nem tökéletesen bundázódtak be, ezért egy másfajta, pirult részt is el kell rágcsálnom ;-) ;-)
A főtt karfiol is édeskés, és az tuti nem a karamelltől. Szóval a karfiol íze ilyen.
Nah mindegy elengedem a témát, nincs ebben ennyi.
A bundás kenyér teljesen más műfaj, hisezen az nem is panír, de ebbe már ne is menjünk bele…
Dobjatok a mókusok elé, de én a tökéletes panír híve vagyok, és, ha látom, hogy beleszúrt villával forgatják sütés közben a panírozott cuccost, akkor egy akkora tockost tudnék kiosztani, hogy a fal adja a másikat!
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.10.18., szer. 16:39
Szerző: Vasti
Vinkler írta: ↑2023.10.17., kedd 07:49
Nem gondoltam túl, leírtam, h mi a lényege a panírnak.
A mondandóm lényege az utolsó bekezdés volt: hogy a panír az nem egy Sci-Fi filmekből ismert mindent kibíró, és mindentől megvédő pajzs, hanem egy vékony kis semmi ;-) Nem szigetel tökéletesen (gázok, gőzök) , és a hőtől sem védi meg a benne lévőt (hiszen ha megvédené, egy szép pirult panírban a sütés után egy ugyanolyan nyers akármi lenne, mint amilyen a folyamat elején volt ;-)
Szóval a karfiolra visszatérve: az amennyire lehet, tökéletes ;-) panír alatt is tud finom barnás - édes lenni, ha nem volt előfőzve, és elég időt tölt a forró olajban.
De egyébként én is szeretem a káoszt ;-) Azzal sincs semmi bajom, ha pl. a bundás kenyér kis részei nem tökéletesen bundázódtak be, ezért egy másfajta, pirult részt is el kell rágcsálnom ;-) ;-)
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.10.17., kedd 08:01
Szerző: fererencz
Ha ez így van, akkor a rántott ételeknél én is az
elrontottat szeretem jobban.
Egyébként is, félek mindentől, ami
hibátlan.
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.10.17., kedd 07:49
Szerző: Vinkler
Vasti írta: ↑2023.10.16., hétf. 22:40
Vinkler írta: ↑2023.10.15., vas. 22:33
Ez nagyon fontos. Ha a panír “lejön”, akkor egy lényeges előnye odavész.
Nem kell ezt ennyire túlgondolni ;-)
A rántott karfiolnál (ahogy én szeretem) pont az a jó, ha egy kicsit hiányos helyenként a panír, és a karfiol szép barnára sül.
De a panír amúgy sem egy áthatolhatatlan pajzs ;-) Átmegy rajta az olaj, kijönnek rajta a gőzök-gázok, és ha elég ideig éri a hőhatás a paníron keresztül a cuccot, akkor az bizony megbarnul, kiszárad, stb.
Szerintem mindenki látott már hibátlan panír alatt kiszáradt rántott husit... ;-)
Ok, de az úgy nincs jól elkészítve!
Nem gondoltam túl, leírtam, h mi a lényege a panírnak.
Az más dolog, ha valaki nem a célnak megfelelően használja, vagy azt elrontva kedveli.
Jó példa erre a sütés közben kifolyt rántott sajt, se kívül, sem belül nem lesz jó, ettől függetlenül szeretheted úgy.
Én maradok a tökéletesen elkészített rántott ételeknél.
Pölö:
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.10.16., hétf. 22:40
Szerző: Vasti
Vinkler írta: ↑2023.10.15., vas. 22:33
Ez nagyon fontos. Ha a panír “lejön”, akkor egy lényeges előnye odavész.
Nem kell ezt ennyire túlgondolni ;-)
A rántott karfiolnál (ahogy én szeretem) pont az a jó, ha egy kicsit hiányos helyenként a panír, és a karfiol szép barnára sül.
De a panír amúgy sem egy áthatolhatatlan pajzs ;-) Átmegy rajta az olaj, kijönnek rajta a gőzök-gázok, és ha elég ideig éri a hőhatás a paníron keresztül a cuccot, akkor az bizony megbarnul, kiszárad, stb.
Szerintem mindenki látott már hibátlan panír alatt kiszáradt rántott husit... ;-)
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.10.15., vas. 22:33
Szerző: Vinkler
Vasti írta: ↑2023.10.15., vas. 19:27
Vinkler írta: ↑2023.10.15., vas. 19:20
Mitől karamellizálódik meg?
Gondolom a karfiolnak is van valamennyi cukor(szerű anyag ;-) tartalma, és az?
Én főzés nélkül panírozom: mire megpuhul - megpirul, helyenként (ahol lejött, vagy vékonyabb a panír, és közvetlenül éri az olaj, de a panír alatt is tud ilyen történni vele) barnára és édeskésre sül.
Én erre azt mondom, hogy karamellizálódik - mert a karamell édes és barna ;-)
Ha keserű és barna lenne, akkor megégne.
A panírnak az a lényege, hogy a benne lévő étel megpárolódik, míg a panír kívül ropogóssá válik. Kívül ropogós, belül puha és bazárja az ízeket és illatokat! Ez nagyon fontos. Ha a panír “lejön”, akkor egy lényeges előnye odavész.
Benne már nem nagyon karemellizálódik semmi.
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.10.15., vas. 19:42
Szerző: Tctronic
Vasti írta: ↑2023.10.15., vas. 19:38
Tctronic írta: ↑2023.10.15., vas. 19:24
Mi kicsit előfőzzük sós vízben.
Szerintem kb. mindenki előfőzi, de nekem az úgy túl nehéz, tömör.
Őszinte leszek, mi (szüleink is) így csináltuk mindig. De legközelebb letesztelem fele így- fele úgy.
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.10.15., vas. 19:38
Szerző: Vasti
Tctronic írta: ↑2023.10.15., vas. 19:24
Mi kicsit előfőzzük sós vízben.
Szerintem kb. mindenki előfőzi, de nekem az úgy túl nehéz, tömör.
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.10.15., vas. 19:27
Szerző: Vasti
Vinkler írta: ↑2023.10.15., vas. 19:20
Mitől karamellizálódik meg?
Gondolom a karfiolnak is van valamennyi cukor(szerű anyag ;-) tartalma, és az?
Én főzés nélkül panírozom: mire megpuhul - megpirul, helyenként (ahol lejött, vagy vékonyabb a panír, és közvetlenül éri az olaj, de a panír alatt is tud ilyen történni vele) barnára és édeskésre sül.
Én erre azt mondom, hogy karamellizálódik - mert a karamell édes és barna ;-)
Ha keserű és barna lenne, akkor megégne.
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.10.15., vas. 19:24
Szerző: Tctronic
Vasti írta: ↑2023.10.15., vas. 19:15
Előfőzöd, vagy nem?
Én nagyon szeretem a rántott karfiolt - brokkolit, de előfőzés nélkül. Amikor megkaramellizálódik egy kicsit, mire megpuhul :-)
Általában a feleségem csinálja, ezt most nekem "kellett" összehoznom (ezért is lett ilyen sok
). Mi kicsit előfőzzük sós vízben.
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.10.15., vas. 19:20
Szerző: Vinkler
Vasti írta: ↑2023.10.15., vas. 19:15
Előfőzöd, vagy nem?
Én nagyon szeretem a rántott karfiolt - brokkolit, de előfőzés nélkül. Amikor megkaramellizálódik egy kicsit, mire megpuhul :-)
Mitől karamellizálódik meg?