Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327

Sütés-főzés

Hat Te
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 586
Csatlakozott: 2010.12.23., csüt. 22:20
Értékelés: 455
Tartózkodási hely: Pest megye

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Hat Te »

Dödölle kukoricalisztből..


IMG_4638.jpeg
IMG_4634.jpeg
IMG_4635.jpeg
IMG_4636.jpeg

Online
Avatar
-CB-
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1752
Csatlakozott: 2019.04.12., pén. 13:29
Értékelés: 937
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: -CB- »

stx írta:
2023.11.07., kedd 19:39
Mai vadászat - fenyő tinóru
Zsírban, kis hagyma, fokhagyma, bors, só, majoranna, tojás.
Atom.
Mutasd a kezed😉

Online
Avatar
-CB-
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1752
Csatlakozott: 2019.04.12., pén. 13:29
Értékelés: 937
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: -CB- »

Én babos-vörösboros csülökpörköltet csinálok. Fő az egészség! Ja nem,a csülök😄

Online
Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4395
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 2382

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Kell a Karácsonyra már előmelegíteni.
Gyerekek formálták, majd kenték a mázat. :rolleyes:

.
20231208_144327.jpg
Csak a Marantz! :-D

Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12631
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7304
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

stx írta:
2023.11.07., kedd 19:39
Mai vadászat - fenyő tinóru
Zsírban, kis hagyma, fokhagyma, bors, só, majoranna, tojás.
Atom.
Ez csak nyers gomba!
Tessék valamit mutatni is! ;peace;
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 858
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 307
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Hú de szeretem a gombát - ami nem a bolti szabvány csiperke vagy mi ;-)

Amíg kisgyerek voltam falun éltünk, és éltek a nagyszüleim is. Mennyi mindenfajta gombát megettünk, Istenem... Az öregek még tudtak!

Aztán később a piacon szoktam venni egy adag vegyes erdei kis gombát, szokták úgy is árulni a nénik és bácsik ;-) Aztán adj neki, tejfölös gombaleves (krumplival, zöldségekkel) Azok a kis zamatos, ropogós gombák, azok aztán finomak voltak!

A másik kedvencem volt gyerekkoromban az óriás pöfeteg. Apu vadász volt, tudta, hogy hol teremnek focilabdányiak: anyu szeletelte tenyérnyi szeletekre, és rántva isteni volt. Vagy felkockázva paprikásnak.

Itt a közelünkben van egy étterem, ahol kiemelten saját maguk által szedett gombából vannak gombás ételek, pl. 3 fajta gomba rántva, stb. De még nem értem oda... Pedig tuti nagyon fincsi lenne az is :-)

Avatar
stx
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 746
Csatlakozott: 2011.06.15., szer. 09:13
Értékelés: 358
Tartózkodási hely: Csonka-Magyarország, Középfölde
Kapcsolat:

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: stx »

Mai vadászat - fenyő tinóru
Zsírban, kis hagyma, fokhagyma, bors, só, majoranna, tojás.
Atom.
Csatolmányok
fenyotinoru.jpg

Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12631
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7304
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Vasti írta:
2023.10.18., szer. 16:39
Vinkler írta:
2023.10.17., kedd 07:49
Nem gondoltam túl, leírtam, h mi a lényege a panírnak. :smile29:
A mondandóm lényege az utolsó bekezdés volt: hogy a panír az nem egy Sci-Fi filmekből ismert mindent kibíró, és mindentől megvédő pajzs, hanem egy vékony kis semmi ;-) Nem szigetel tökéletesen (gázok, gőzök) , és a hőtől sem védi meg a benne lévőt (hiszen ha megvédené, egy szép pirult panírban a sütés után egy ugyanolyan nyers akármi lenne, mint amilyen a folyamat elején volt ;-)

Szóval a karfiolra visszatérve: az amennyire lehet, tökéletes ;-) panír alatt is tud finom barnás - édes lenni, ha nem volt előfőzve, és elég időt tölt a forró olajban.

De egyébként én is szeretem a káoszt ;-) Azzal sincs semmi bajom, ha pl. a bundás kenyér kis részei nem tökéletesen bundázódtak be, ezért egy másfajta, pirult részt is el kell rágcsálnom ;-) ;-)
A főtt karfiol is édeskés, és az tuti nem a karamelltől. Szóval a karfiol íze ilyen. :rolleyes:
Nah mindegy elengedem a témát, nincs ebben ennyi.
A bundás kenyér teljesen más műfaj, hisezen az nem is panír, de ebbe már ne is menjünk bele… :ohnoohnoohno:

Dobjatok a mókusok elé, de én a tökéletes panír híve vagyok, és, ha látom, hogy beleszúrt villával forgatják sütés közben a panírozott cuccost, akkor egy akkora tockost tudnék kiosztani, hogy a fal adja a másikat! ;peace;
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 858
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 307
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Vinkler írta:
2023.10.17., kedd 07:49
Nem gondoltam túl, leírtam, h mi a lényege a panírnak. :smile29:
A mondandóm lényege az utolsó bekezdés volt: hogy a panír az nem egy Sci-Fi filmekből ismert mindent kibíró, és mindentől megvédő pajzs, hanem egy vékony kis semmi ;-) Nem szigetel tökéletesen (gázok, gőzök) , és a hőtől sem védi meg a benne lévőt (hiszen ha megvédené, egy szép pirult panírban a sütés után egy ugyanolyan nyers akármi lenne, mint amilyen a folyamat elején volt ;-)

Szóval a karfiolra visszatérve: az amennyire lehet, tökéletes ;-) panír alatt is tud finom barnás - édes lenni, ha nem volt előfőzve, és elég időt tölt a forró olajban.

De egyébként én is szeretem a káoszt ;-) Azzal sincs semmi bajom, ha pl. a bundás kenyér kis részei nem tökéletesen bundázódtak be, ezért egy másfajta, pirult részt is el kell rágcsálnom ;-) ;-)

Online
Avatar
fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1284
Csatlakozott: 2017.07.10., hétf. 10:30
Értékelés: 775
Tartózkodási hely: Kápolna

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Ha ez így van, akkor a rántott ételeknél én is az elrontottat szeretem jobban. :napsut:
Egyébként is, félek mindentől, ami hibátlan.
Nem szotkam hibázni.

Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12631
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7304
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Vasti írta:
2023.10.16., hétf. 22:40
Vinkler írta:
2023.10.15., vas. 22:33
Ez nagyon fontos. Ha a panír “lejön”, akkor egy lényeges előnye odavész.
Nem kell ezt ennyire túlgondolni ;-)
A rántott karfiolnál (ahogy én szeretem) pont az a jó, ha egy kicsit hiányos helyenként a panír, és a karfiol szép barnára sül.
De a panír amúgy sem egy áthatolhatatlan pajzs ;-) Átmegy rajta az olaj, kijönnek rajta a gőzök-gázok, és ha elég ideig éri a hőhatás a paníron keresztül a cuccot, akkor az bizony megbarnul, kiszárad, stb.
Szerintem mindenki látott már hibátlan panír alatt kiszáradt rántott husit... ;-)
Ok, de az úgy nincs jól elkészítve!

Nem gondoltam túl, leírtam, h mi a lényege a panírnak. :smile29:
Az más dolog, ha valaki nem a célnak megfelelően használja, vagy azt elrontva kedveli.
Jó példa erre a sütés közben kifolyt rántott sajt, se kívül, sem belül nem lesz jó, ettől függetlenül szeretheted úgy.
Én maradok a tökéletesen elkészített rántott ételeknél.
Pölö:
IMG_8093.jpeg
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 858
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 307
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Vinkler írta:
2023.10.15., vas. 22:33
Ez nagyon fontos. Ha a panír “lejön”, akkor egy lényeges előnye odavész.
Nem kell ezt ennyire túlgondolni ;-)
A rántott karfiolnál (ahogy én szeretem) pont az a jó, ha egy kicsit hiányos helyenként a panír, és a karfiol szép barnára sül.
De a panír amúgy sem egy áthatolhatatlan pajzs ;-) Átmegy rajta az olaj, kijönnek rajta a gőzök-gázok, és ha elég ideig éri a hőhatás a paníron keresztül a cuccot, akkor az bizony megbarnul, kiszárad, stb.
Szerintem mindenki látott már hibátlan panír alatt kiszáradt rántott husit... ;-)

Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12631
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7304
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Vasti írta:
2023.10.15., vas. 19:27
Vinkler írta:
2023.10.15., vas. 19:20
Mitől karamellizálódik meg?
Gondolom a karfiolnak is van valamennyi cukor(szerű anyag ;-) tartalma, és az?
Én főzés nélkül panírozom: mire megpuhul - megpirul, helyenként (ahol lejött, vagy vékonyabb a panír, és közvetlenül éri az olaj, de a panír alatt is tud ilyen történni vele) barnára és édeskésre sül.
Én erre azt mondom, hogy karamellizálódik - mert a karamell édes és barna ;-)
Ha keserű és barna lenne, akkor megégne.
A panírnak az a lényege, hogy a benne lévő étel megpárolódik, míg a panír kívül ropogóssá válik. Kívül ropogós, belül puha és bazárja az ízeket és illatokat! Ez nagyon fontos. Ha a panír “lejön”, akkor egy lényeges előnye odavész.
Benne már nem nagyon karemellizálódik semmi.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2509
Csatlakozott: 2014.06.26., csüt. 12:00
Értékelés: 2306
Tartózkodási hely: Kistarcsa

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Vasti írta:
2023.10.15., vas. 19:38
Tctronic írta:
2023.10.15., vas. 19:24
Mi kicsit előfőzzük sós vízben.
Szerintem kb. mindenki előfőzi, de nekem az úgy túl nehéz, tömör.
Őszinte leszek, mi (szüleink is) így csináltuk mindig. De legközelebb letesztelem fele így- fele úgy. :smile32:
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 858
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 307
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Tctronic írta:
2023.10.15., vas. 19:24
Mi kicsit előfőzzük sós vízben.
Szerintem kb. mindenki előfőzi, de nekem az úgy túl nehéz, tömör.

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 858
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 307
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Vinkler írta:
2023.10.15., vas. 19:20
Mitől karamellizálódik meg?
Gondolom a karfiolnak is van valamennyi cukor(szerű anyag ;-) tartalma, és az?
Én főzés nélkül panírozom: mire megpuhul - megpirul, helyenként (ahol lejött, vagy vékonyabb a panír, és közvetlenül éri az olaj, de a panír alatt is tud ilyen történni vele) barnára és édeskésre sül.
Én erre azt mondom, hogy karamellizálódik - mert a karamell édes és barna ;-)
Ha keserű és barna lenne, akkor megégne.

Avatar
Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2509
Csatlakozott: 2014.06.26., csüt. 12:00
Értékelés: 2306
Tartózkodási hely: Kistarcsa

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Vasti írta:
2023.10.15., vas. 19:15
Előfőzöd, vagy nem?

Én nagyon szeretem a rántott karfiolt - brokkolit, de előfőzés nélkül. Amikor megkaramellizálódik egy kicsit, mire megpuhul :-)
Általában a feleségem csinálja, ezt most nekem "kellett" összehoznom (ezért is lett ilyen sok :D ). Mi kicsit előfőzzük sós vízben.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12631
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7304
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Vasti írta:
2023.10.15., vas. 19:15
Előfőzöd, vagy nem?

Én nagyon szeretem a rántott karfiolt - brokkolit, de előfőzés nélkül. Amikor megkaramellizálódik egy kicsit, mire megpuhul :-)
Mitől karamellizálódik meg?
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 858
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 307
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Előfőzöd, vagy nem?

Én nagyon szeretem a rántott karfiolt - brokkolit, de előfőzés nélkül. Amikor megkaramellizálódik egy kicsit, mire megpuhul :-)

Avatar
Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2509
Csatlakozott: 2014.06.26., csüt. 12:00
Értékelés: 2306
Tartózkodási hely: Kistarcsa

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Rántott karfiolból semennyi nem elég. ;)
20231014_125838.jpg
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Avatar
stx
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 746
Csatlakozott: 2011.06.15., szer. 09:13
Értékelés: 358
Tartózkodási hely: Csonka-Magyarország, Középfölde
Kapcsolat:

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: stx »

Mai vadászat: sárga gévagomba.
sarga_gevagomba.jpg

Online
Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5162
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3135

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

Én most a könnyebb végén fogtam meg a dolgokat :D
20231001_140720.jpg

Online
Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4395
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 2382

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Vinkler írta:
2023.10.01., vas. 17:14
Volt egy kis pizza sütés.
Amihez nem árt egy kis mákos guba :D

.
20231001_173818.jpg
Csak a Marantz! :-D

Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12631
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7304
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Volt egy kis pizza sütés.
.
.
D5158B01-8CFC-4B04-A2CA-CBA962F4B585.jpeg
D415CAA7-592E-49AC-871F-B8492BA8CACC.jpeg
1DBF205A-495B-4620-A67E-3F160058F03A.jpeg
DCE8EB8D-85F0-4BE4-AF47-C7107D53CFA1.jpeg
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
Kellnerművek
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 493
Csatlakozott: 2014.01.19., vas. 13:50
Értékelés: 500
Tartózkodási hely: Fejér megye

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Kellnerművek »

Egy kis szombati érdekesség.
Sós torta.
Minden ehető rajta, egy kis remekmű.
A buli végéig megmaradt, senki sem merte megkezdeni, csak néztük, eszméletlenül jól nézett ki.
Csatolmányok
20230916_203600.jpg

Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”