Oldal: 7 / 42

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2023.09.04., hétf. 18:48
Szerző: Vinkler
A kertészkedős hsz-eket átraktam a kertészkedjünk topicba.

Sajnos nekem is az a tapasztalatom, hogy igazán jó sült krumplit, csak előkészített cuccból lehet készíteni. Frissből nem volt igazán jó, kicsit főtt, kicsit bőrös lesz a végeredmény mindig.
Illetve annyi, hogy vékonyabb karikára vágva lehet egész értékelhető, de az ugye nem hasáb, gondolom itt a kérdés arra irányult.

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2023.09.03., vas. 18:04
Szerző: Vasti
Fontos a megfelelő és stabil hőmérsékletü olaj. 175 fok körül (többet nem bír az olaj) , és ne hűljön vissza, mert akkor elkezd főni a krumpli... Ezt serpenyőben kis adagok sütésével lehet megoldani.

Aztán az alapanyag: az Iglo szerintem nem rossz, meg talán a Penny vagy Lidl saját márkás zigzag krumlija ;-)
Vannak olyanok, amikkel akármit csinálsz, akkor is gumi lesz, és rossz ízű.
A friss krumpli bajosabb, mert kell találni megfelelő fajtát hozzá, ami nem egyszerű, mert a boltban kapsz valamit, aztán az véletlenül vagy jó lesz, vagy teljesen vacak.

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2023.09.02., szomb. 20:18
Szerző: tamagaba
Hogy lehet jó sűtkrumplit csinálni?
Frituban, olajban. Nem érdekel a modern konyha sütőben olaj nélkül ...
Nálam még a tejberizs is szalonna-hagyma :D na jó az nem
Kislányomnak igaza lesz, hogy nem sütöm eléggé. Aranybarna, mondja
Nem lett jó a mostani, Spar-os krumpli

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2023.08.30., szer. 12:07
Szerző: -CB-
ZolaBA írta:
2023.08.29., kedd 21:41
greenbio írta:
2023.08.29., kedd 14:50
vettem egy öntöttvas sütőlapot és egy öntöttvas wokot is, de a tisztán tartásával, illetve azzal, hogy ne égjen oda, problémák vannak. van valakinek tapasztalata ilyen eszközökkel? mire kell itt figyelni? hogyan tartsam tisztán?
Elmondom én hogy csinálom a grill tárcsával. Amikor előveszem szükség szerint dörzsi tisztítás, vagy épp drótkefe :D Ez attól függ milyen lustán sikerült elrakni és mióta állt. Ha korrekten rakom el akkor nem kell dörzsölni. Megrakom a tüzet, ráteszem a tárcsát és jól felhevítem. Majd leveszem egy vasvillával és leslaggolom hideg vízzel, kb. ledob mindent is, szép tiszta lesz. Vissza a tűzre, aztán zsírral bekenem mindenhol és mehet a sütés. Sütés végén ha már nem túl meleg én törlőpapírral szoktam letörölni majd egy kis slagg - de mivel nem meleg már ilyenkor a zsírt nem mossa le. Így szoktam eltenni kicsit zsírosan... Persze ez tárcsa és a pincében a helye.... egy wok-ot lehet inkább elmosogatnék tisztára :)) A legszarabb a mosogatásban nem is zsír hanem a kormos alsó oldala.
Egyébként mióta meg van a tárcsa eszembe nem jutna faszenezni meg grill rácsozni... tudom, hogy az menő, de a tárcsa olyan kényelmes, a közepén szaftos, és csak fa kell hozzá az meg mindig van a ház körül :)
Amúgy a füst szenzációsan tartósít. legutóbb lusta voltam takarítani, és úgy, ahogy volt zsírosan, szenesen eltettem a szettet (grillkocsi). kb. egy hónapot állt a meleg garázsban. Semmiféle büdösség, avasodás nem volt. ledrótkeféztem a rácsot, eltörölgettem egy ronggyal mindent, aztán bevetésre kész is volt. Egy darabig próbálkoztam régebben a lidl féle grill tisztítóval, aztán egyéb zsíroldó sprével, de lófingot nem ért a mechanikus tisztításhoz képest.

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2023.08.30., szer. 12:02
Szerző: -CB-
greenbio írta:
2023.08.30., szer. 11:49
Vinkler írta:
2023.08.29., kedd 17:56
greenbio írta:
2023.08.29., kedd 14:50
sziasztok!

vettem egy öntöttvas sütőlapot és egy öntöttvas wokot is, de a tisztán tartásával, illetve azzal, hogy ne égjen oda, problémák vannak. van valakinek tapasztalata ilyen eszközökkel? mire kell itt figyelni? hogyan tartsam tisztán?

köszi
Mármint mi ne égjen oda?
az étel ne égjen meg amit grillezek a vaslapon, illetve a wokban
Ha nem csirkemellel, meg hallal próbálkozol, hanem rendes disznóságokkal (tarja, mics), akkor az nem ég oda :-)

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2023.08.30., szer. 11:49
Szerző: greenbio
Vinkler írta:
2023.08.29., kedd 17:56
greenbio írta:
2023.08.29., kedd 14:50
sziasztok!

vettem egy öntöttvas sütőlapot és egy öntöttvas wokot is, de a tisztán tartásával, illetve azzal, hogy ne égjen oda, problémák vannak. van valakinek tapasztalata ilyen eszközökkel? mire kell itt figyelni? hogyan tartsam tisztán?

köszi
Mármint mi ne égjen oda?
az étel ne égjen meg amit grillezek a vaslapon, illetve a wokban

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2023.08.29., kedd 21:41
Szerző: ZolaBA
greenbio írta:
2023.08.29., kedd 14:50
vettem egy öntöttvas sütőlapot és egy öntöttvas wokot is, de a tisztán tartásával, illetve azzal, hogy ne égjen oda, problémák vannak. van valakinek tapasztalata ilyen eszközökkel? mire kell itt figyelni? hogyan tartsam tisztán?
Elmondom én hogy csinálom a grill tárcsával. Amikor előveszem szükség szerint dörzsi tisztítás, vagy épp drótkefe :D Ez attól függ milyen lustán sikerült elrakni és mióta állt. Ha korrekten rakom el akkor nem kell dörzsölni. Megrakom a tüzet, ráteszem a tárcsát és jól felhevítem. Majd leveszem egy vasvillával és leslaggolom hideg vízzel, kb. ledob mindent is, szép tiszta lesz. Vissza a tűzre, aztán zsírral bekenem mindenhol és mehet a sütés. Sütés végén ha már nem túl meleg én törlőpapírral szoktam letörölni majd egy kis slagg - de mivel nem meleg már ilyenkor a zsírt nem mossa le. Így szoktam eltenni kicsit zsírosan... Persze ez tárcsa és a pincében a helye.... egy wok-ot lehet inkább elmosogatnék tisztára :)) A legszarabb a mosogatásban nem is zsír hanem a kormos alsó oldala.
Egyébként mióta meg van a tárcsa eszembe nem jutna faszenezni meg grill rácsozni... tudom, hogy az menő, de a tárcsa olyan kényelmes, a közepén szaftos, és csak fa kell hozzá az meg mindig van a ház körül :)

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2023.08.29., kedd 17:56
Szerző: Vinkler
greenbio írta:
2023.08.29., kedd 14:50
sziasztok!

vettem egy öntöttvas sütőlapot és egy öntöttvas wokot is, de a tisztán tartásával, illetve azzal, hogy ne égjen oda, problémák vannak. van valakinek tapasztalata ilyen eszközökkel? mire kell itt figyelni? hogyan tartsam tisztán?

köszi
Mármint mi ne égjen oda?

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2023.08.29., kedd 15:55
Szerző: -CB-
greenbio írta:
2023.08.29., kedd 14:50
sziasztok!

vettem egy öntöttvas sütőlapot és egy öntöttvas wokot is, de a tisztán tartásával, illetve azzal, hogy ne égjen oda, problémák vannak. van valakinek tapasztalata ilyen eszközökkel? mire kell itt figyelni? hogyan tartsam tisztán?

köszi
Én tavasszal egy grillsütőhöz kapott öntöttvas edényszettel voltam ugyanígy. Először szalonnával kenegettem és füstölésig hevítettem benne, az első zsírt kiöntöttem. Aztán dörzsi szivaccsal elmostam, azóta vígan sütök-főzök benne a kerti grillen parázs felett. Az öntvényben eleve nem nagyon ég le semmi, meg mondjuk bőven szalonnával szoktam többnyire alföldi kajákat csinálni benne. Ha jól rémlik a wokot az ázsiaiak csak vmi spec kefével, meg forró vízzel mossák el. Nyilván ők minden nap használják, nem gond ha marad benne némi ízanyag :-). Egy bevonat nélküli öntöttvas edény ha nincs leolajozva akkor megkapja a rozsda, és azzal nehezebb lesz elbánnod, mint az esetleg rászáradt zsírral.

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2023.08.29., kedd 14:50
Szerző: greenbio
sziasztok!

vettem egy öntöttvas sütőlapot és egy öntöttvas wokot is, de a tisztán tartásával, illetve azzal, hogy ne égjen oda, problémák vannak. van valakinek tapasztalata ilyen eszközökkel? mire kell itt figyelni? hogyan tartsam tisztán?

köszi

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2023.08.27., vas. 21:51
Szerző: zoli73
Vinkler írta:
2023.08.27., vas. 21:28
zoli73 írta:
2023.08.27., vas. 20:24
Vinkler írta:
2023.08.27., vas. 19:29

Megtisztelőek a szavaid, de nyilván vannak nálam pallérozottabb grillezők is. :smile29:
A brikett egy melléktermék. A faszén gyártás során megmaradt törmeléket, port nagy nyomáson összepréselik, van olyan, ahol adnak hozzá állagjavító kötőszert, de ezt nem tudjuk, hogy melyikben van, melyikben nincs.
Én alapvetően nem szeretem, nem azért, mert lehet benne vegyszer, hanem, mert folyamatosan füstöl, viszonylag rövid ideig izzik és a hő leadása sem konstans. Végső esetben persze volt, hogy én is ráfanyalodtam, de ha tehetem csak faszén, abból is a keményfa. A vegyes gyümölcsfa is jobb, mint a brikett, de a keményfa más. Mostanában megjelentek a piacon a különlegesebb Kubai marabu és a Paraguayi quebracho blanco faszenek is. Első körben azt hittem, h parasztvakítás, de próba után rájöttem, hogy más kategória. Jól gyullad, nagyon-nagyon hosszan tartja a hőt és nem füstöl. Szóval mostanában ezeket is veszem.
Az áruházi faszenet nem erőltetem, mert nem jó a minősége. Általában apró, nehezen gyullad és hamar elmegy a hőtartása. Néha persze ki lehet fogni jót a Metróban és az Obiban is, de ritka. Én a Black Rock faszéntől szoktam rendelni 10-15 db 10 kilós faszenet, és azzal egy darabig elvagyok.
Hiába tiltakozol, itt Te vagy a legnagyobb grillguru! :D
Keményfa, gyümölcsfa, trópusifa szén? Ezek nekem így újak.
Számomra a faszén, eddig azt jelentette, amit a nagy bevásárlóközpontok kínáltak. Azok zsákján is keményfa felirat szerepel, kérdés mennyire fedi a valógágot? A minőségük nem túl kiemelkedő, sokszor morzsalékos, poros. Ebben Alexnek igaza van, ezeknél a brikett tartósabb, egyenletesebb hőt ad, viszont igen nehezen gyullad be.
Most először grilleztem brikettel, viszonylag sokáig füstölt, miután begyújtottam, jóval tovabb mint a faszén, és addig nem is mertem rátenni a húst, kolbászt.
Minőségi faszenek amiket említesz, nekem eddig ismeretlenek voltak, de most utánanézek, kiváncsivá tettél.
A begyújtást mivel végzed? Hátha ebben is tanulok(lunk) valamit. Én szintén a nagyárúházakban kapható, grillbegyújtó folyadékot(olaj?) használom. Ebből is van "high-end" minőség?
A brikett mindig kevesebb hőt ad és rövidebb ideig, mint egy igazi keményfa faszén. Ez tény. Sajnos végig füstöl is, nemúgy, mint a faszén.
Begyújtót ne használjatok, ha egymód van rá! :ohnoohnoohno:
Mindenkinek javaslom a begyújtó kéményt! Beleöntöd a faszenet. A zsákból letépsz egy csíkot, csigát formázol belőle és beteszed a kémény alá. Azt begyújtva pár perc után elkezd izzani a faszén. Nincs szükség semmilyen szintetikus anyagra és ha elfogadtok egy javaslatot nem is használtok! :tutiok:
Ilyen grillgyújtó kéményem még nincs, de lesz. Mivel egy filléres, de nagyon praktikus segédeszköz, így mindenképpen beszerzek egyet.
Köszönöm a gyorstalpalót!

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2023.08.27., vas. 21:28
Szerző: Vinkler
zoli73 írta:
2023.08.27., vas. 20:24
Vinkler írta:
2023.08.27., vas. 19:29
zoli73 írta:
2023.08.27., vas. 18:26


Mint "feketeöves" grillezőtől kérdezem, általában mivel grillezel? Ezt itt, a képeken faszénnek látom, de brikettet is használsz, használtál már? Legutóbbi alkalommal(2 hete) brikettel grilleztünk, mert nem néztem, hogy mit veszek el a boltban, csak felkaptam a zsákot, amiről itthon derült ki, hogy brikett.
A tapasztalatom jó volt vele, sokáig, és egyenletesen adta a hőt, viszont én sok negatív véleményt(vélekedés?) hallottam róla, hogy hosszú távon nem egészséges, mert mesterséges anyagokat is tartalmaz, ami, ártalmasak lehetnek. Neked mi a véleményed, tapasztalatot ezzel kapcsolatban? Mit tudsz róla?
Gyanítom, mindegyőnknél több faszenet elfüstöltél már...
Köszönöm!
Megtisztelőek a szavaid, de nyilván vannak nálam pallérozottabb grillezők is. :smile29:
A brikett egy melléktermék. A faszén gyártás során megmaradt törmeléket, port nagy nyomáson összepréselik, van olyan, ahol adnak hozzá állagjavító kötőszert, de ezt nem tudjuk, hogy melyikben van, melyikben nincs.
Én alapvetően nem szeretem, nem azért, mert lehet benne vegyszer, hanem, mert folyamatosan füstöl, viszonylag rövid ideig izzik és a hő leadása sem konstans. Végső esetben persze volt, hogy én is ráfanyalodtam, de ha tehetem csak faszén, abból is a keményfa. A vegyes gyümölcsfa is jobb, mint a brikett, de a keményfa más. Mostanában megjelentek a piacon a különlegesebb Kubai marabu és a Paraguayi quebracho blanco faszenek is. Első körben azt hittem, h parasztvakítás, de próba után rájöttem, hogy más kategória. Jól gyullad, nagyon-nagyon hosszan tartja a hőt és nem füstöl. Szóval mostanában ezeket is veszem.
Az áruházi faszenet nem erőltetem, mert nem jó a minősége. Általában apró, nehezen gyullad és hamar elmegy a hőtartása. Néha persze ki lehet fogni jót a Metróban és az Obiban is, de ritka. Én a Black Rock faszéntől szoktam rendelni 10-15 db 10 kilós faszenet, és azzal egy darabig elvagyok.
Hiába tiltakozol, itt Te vagy a legnagyobb grillguru! :D
Keményfa, gyümölcsfa, trópusifa szén? Ezek nekem így újak.
Számomra a faszén, eddig azt jelentette, amit a nagy bevásárlóközpontok kínáltak. Azok zsákján is keményfa felirat szerepel, kérdés mennyire fedi a valógágot? A minőségük nem túl kiemelkedő, sokszor morzsalékos, poros. Ebben Alexnek igaza van, ezeknél a brikett tartósabb, egyenletesebb hőt ad, viszont igen nehezen gyullad be.
Most először grilleztem brikettel, viszonylag sokáig füstölt, miután begyújtottam, jóval tovabb mint a faszén, és addig nem is mertem rátenni a húst, kolbászt.
Minőségi faszenek amiket említesz, nekem eddig ismeretlenek voltak, de most utánanézek, kiváncsivá tettél.
A begyújtást mivel végzed? Hátha ebben is tanulok(lunk) valamit. Én szintén a nagyárúházakban kapható, grillbegyújtó folyadékot(olaj?) használom. Ebből is van "high-end" minőség?
A brikett mindig kevesebb hőt ad és rövidebb ideig, mint egy igazi keményfa faszén. Ez tény. Sajnos végig füstöl is, nemúgy, mint a faszén.
Begyújtót ne használjatok, ha egymód van rá! :ohnoohnoohno:
Mindenkinek javaslom a begyújtó kéményt! Beleöntöd a faszenet. A zsákból letépsz egy csíkot, csigát formázol belőle és beteszed a kémény alá. Azt begyújtva pár perc után elkezd izzani a faszén. Nincs szükség semmilyen szintetikus anyagra és ha elfogadtok egy javaslatot nem is használtok! :tutiok:

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2023.08.27., vas. 21:23
Szerző: zoli73
Alex_Aston írta:
2023.08.27., vas. 20:42
zoli73 írta:
2023.08.27., vas. 20:24
Én szintén a nagyárúházakban kapható, grillbegyújtó folyadékot(olaj?) használom. Ebből is van "high-end" minőség?
Ezek a folyadékok ugyan valóban egyszerűek, praktikusak, de szerintem nagyon büdösek, és ezek tényleg vegyszerek, és füstölnek. Nekem nagyon nem szimpatikus.

Lehet venni szilárd begyújtó cuccot, amik nagyjából parafa keménységű, sokáig égő anyagok. Füstmentesesn égnek, bőven annyi ideig, hogy a faszén vagy brikett simán át tud izzadni annyi idő alatt. Ilyesmi begyújtó kémény aljára szoktam tenni 4-5 kis kockát, meggyújtom őket, majd fél perc múlva, mikor szépen lángolnak, mehet rájuk a faszén/brikett, és kész is. Amikor pedig izzik már mind, rá lehet borítani a rácsra.
https://www.merkurymarket.hu/uzlet-term ... YeEALw_wcB

De amúgy a rőzse is jó, ha más nincs kéznél :D
Gondolom a grillgyújtó kocka alatt ezt https://grilltarsasag.hu/weber-termesze ... mnEALw_wcB érted. Ilyet még nem használtam.
A folyadék tényleg büdös, de mire a szén kellőképp begyullad, izzik, már nem érezhető a szaga.
Brikett alatt nem tudom milyet értesz, amilyet én használtam, az kb. 5cm átmérőjű lapított golyók.

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2023.08.27., vas. 20:57
Szerző: Vinkler
Alex_Aston írta:
2023.08.27., vas. 20:36
Vinkler írta:
2023.08.27., vas. 19:42
[quote=Alex_Aston post_id=2811442
Ez konkrétan nem igaz!
Azért szerintem ilyen kifejezéseket ne használjunk már egymás között. :cheers1:

Én ezt tapasztaltam, mint írtam.
Legutóbb két hete szombaton 14 fős családi ebédre grilleztem összesen 8-10db brikettel, akkora adagot, amiből másnap is ebédeltünk még, illetve hétfőn maradék kolbászt még a munkahelyre is elvittem ebédre. Persze ez Weber márkájú volt, de vettem már másik hasonló jót is. Nekem kb. semennyire sem füstöl.

Nálam a faszén mindig előbb le szokott égni, mindig utána kellett tölteni, meg nagy részük lemállott a zacskóban.

Szerintem ezt is mindigenki magának elődönti, hogy melyik a neki jobban fekvő.
Én is kizárólag saját tapasztalatot osztottam meg.
Nem baj, ha nem értünk egyet, a weber brikett sem kivétel. A brikett sajnos végig füstöl, ha minimálisan is, de füstöl sajnos. A kiskereskedelemben kapható faszén minősége eléggé aggályos, de, ott is ki lehet fogni néha egész jót! Aztán, ha egyszer megtapasztalod, hogy milyen is lehet egy igazán jó faszén, akkor érteni fogod… ;)
Felőlem persze grillezhetsz brikettel, meg mindenki azzal grillez, amivel akar, nekem teljesen mindegy! ;peace;

Ui. Én nem grillezek direkt hőn. Szinte kizárólag reverese sear metódust alkalmazom. Ott kell a hosszabb, konstans hőleadás.

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2023.08.27., vas. 20:42
Szerző: Alex_Aston
zoli73 írta:
2023.08.27., vas. 20:24
Én szintén a nagyárúházakban kapható, grillbegyújtó folyadékot(olaj?) használom. Ebből is van "high-end" minőség?
Ezek a folyadékok ugyan valóban egyszerűek, praktikusak, de szerintem nagyon büdösek, és ezek tényleg vegyszerek, és füstölnek. Nekem nagyon nem szimpatikus.

Lehet venni szilárd begyújtó cuccot, amik nagyjából parafa keménységű, sokáig égő anyagok. Füstmentesesn égnek, bőven annyi ideig, hogy a faszén vagy brikett simán át tud izzadni annyi idő alatt. Ilyesmi begyújtó kémény aljára szoktam tenni 4-5 kis kockát, meggyújtom őket, majd fél perc múlva, mikor szépen lángolnak, mehet rájuk a faszén/brikett, és kész is. Amikor pedig izzik már mind, rá lehet borítani a rácsra.
https://www.merkurymarket.hu/uzlet-term ... YeEALw_wcB

De amúgy a rőzse is jó, ha más nincs kéznél :D

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2023.08.27., vas. 20:36
Szerző: Alex_Aston
Vinkler írta:
2023.08.27., vas. 19:42
[quote=Alex_Aston post_id=2811442
Ez konkrétan nem igaz!
Azért szerintem ilyen kifejezéseket ne használjunk már egymás között. :cheers1:

Én ezt tapasztaltam, mint írtam.
Legutóbb két hete szombaton 14 fős családi ebédre grilleztem összesen 8-10db brikettel, akkora adagot, amiből másnap is ebédeltünk még, illetve hétfőn maradék kolbászt még a munkahelyre is elvittem ebédre. Persze ez Weber márkájú volt, de vettem már másik hasonló jót is. Nekem kb. semennyire sem füstöl.

Nálam a faszén mindig előbb le szokott égni, mindig utána kellett tölteni, meg nagy részük lemállott a zacskóban.

Szerintem ezt is mindigenki magának elődönti, hogy melyik a neki jobban fekvő.

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2023.08.27., vas. 20:24
Szerző: zoli73
Vinkler írta:
2023.08.27., vas. 19:29
zoli73 írta:
2023.08.27., vas. 18:26
Vinkler írta:
2023.08.27., vas. 09:36
Persze azért pörög a grill is hetente párszor… :tutiok:

IMG_6630.jpegIMG_7551.jpegIMG_7736.jpegIMG_7783.jpeg
Mint "feketeöves" grillezőtől kérdezem, általában mivel grillezel? Ezt itt, a képeken faszénnek látom, de brikettet is használsz, használtál már? Legutóbbi alkalommal(2 hete) brikettel grilleztünk, mert nem néztem, hogy mit veszek el a boltban, csak felkaptam a zsákot, amiről itthon derült ki, hogy brikett.
A tapasztalatom jó volt vele, sokáig, és egyenletesen adta a hőt, viszont én sok negatív véleményt(vélekedés?) hallottam róla, hogy hosszú távon nem egészséges, mert mesterséges anyagokat is tartalmaz, ami, ártalmasak lehetnek. Neked mi a véleményed, tapasztalatot ezzel kapcsolatban? Mit tudsz róla?
Gyanítom, mindegyőnknél több faszenet elfüstöltél már...
Köszönöm!
Megtisztelőek a szavaid, de nyilván vannak nálam pallérozottabb grillezők is. :smile29:
A brikett egy melléktermék. A faszén gyártás során megmaradt törmeléket, port nagy nyomáson összepréselik, van olyan, ahol adnak hozzá állagjavító kötőszert, de ezt nem tudjuk, hogy melyikben van, melyikben nincs.
Én alapvetően nem szeretem, nem azért, mert lehet benne vegyszer, hanem, mert folyamatosan füstöl, viszonylag rövid ideig izzik és a hő leadása sem konstans. Végső esetben persze volt, hogy én is ráfanyalodtam, de ha tehetem csak faszén, abból is a keményfa. A vegyes gyümölcsfa is jobb, mint a brikett, de a keményfa más. Mostanában megjelentek a piacon a különlegesebb Kubai marabu és a Paraguayi quebracho blanco faszenek is. Első körben azt hittem, h parasztvakítás, de próba után rájöttem, hogy más kategória. Jól gyullad, nagyon-nagyon hosszan tartja a hőt és nem füstöl. Szóval mostanában ezeket is veszem.
Az áruházi faszenet nem erőltetem, mert nem jó a minősége. Általában apró, nehezen gyullad és hamar elmegy a hőtartása. Néha persze ki lehet fogni jót a Metróban és az Obiban is, de ritka. Én a Black Rock faszéntől szoktam rendelni 10-15 db 10 kilós faszenet, és azzal egy darabig elvagyok.
Hiába tiltakozol, itt Te vagy a legnagyobb grillguru! :D
Keményfa, gyümölcsfa, trópusifa szén? Ezek nekem így újak.
Számomra a faszén, eddig azt jelentette, amit a nagy bevásárlóközpontok kínáltak. Azok zsákján is keményfa felirat szerepel, kérdés mennyire fedi a valógágot? A minőségük nem túl kiemelkedő, sokszor morzsalékos, poros. Ebben Alexnek igaza van, ezeknél a brikett tartósabb, egyenletesebb hőt ad, viszont igen nehezen gyullad be.
Most először grilleztem brikettel, viszonylag sokáig füstölt, miután begyújtottam, jóval tovabb mint a faszén, és addig nem is mertem rátenni a húst, kolbászt.
Minőségi faszenek amiket említesz, nekem eddig ismeretlenek voltak, de most utánanézek, kiváncsivá tettél.
A begyújtást mivel végzed? Hátha ebben is tanulok(lunk) valamit. Én szintén a nagyárúházakban kapható, grillbegyújtó folyadékot(olaj?) használom. Ebből is van "high-end" minőség?

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2023.08.27., vas. 19:42
Szerző: Vinkler
Alex_Aston írta:
2023.08.27., vas. 19:16
zoli73 írta:
2023.08.27., vas. 18:26

A tapasztalatom jó volt vele, sokáig, és egyenletesen adta a hőt, viszont én sok negatív véleményt(vélekedés?) hallottam róla, hogy hosszú távon nem egészséges, mert mesterséges anyagokat is tartalmaz, ami, ártalmasak lehetnek.
Az olcsó brikettben valóban lehet valami olyan ragasztó anyag, ami büdös. Érdemes olyat venni, ami természetes anyagot tartalmaz. Nem sokkal drágább.
Én a brikett mellett tettem le a voksom, mert jobban kiszámítható, tovább izzik, azaz adott mennyiséggel másfél-kétszer annyi ideig lehet grillezni, mint a faszénnel. Hátránya, hogy több idő kell neki az átizzáshoz. De ez mondjuk kb. 15 perc. Ezt bele kell kalkulálni.
Illetve a brikett nem esik szét, könnyebb vele bánni, és egyenletesebb is a hőleadása.

Ezek az én tapasztalatam.
Ez konkrétan nem igaz!
Keményfa faszén BIZTOSAN tovább izzik, mint bármely brikett, de szerintem a vegyes faszén is!
Ráadásul a hőleadása is rosszabb, mert, mikor “elizott” akkor a hamuréteg leszigeteli, szóval egyáltalán nem neveznem jónak grillezésre, de lehet vele…
Nálam egyébként most is izzik a faszén… :kiss:
IMG_7917.jpeg

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2023.08.27., vas. 19:29
Szerző: Vinkler
zoli73 írta:
2023.08.27., vas. 18:26
Vinkler írta:
2023.08.27., vas. 09:36
Persze azért pörög a grill is hetente párszor… :tutiok:

IMG_6630.jpegIMG_7551.jpegIMG_7736.jpegIMG_7783.jpeg
Mint "feketeöves" grillezőtől kérdezem, általában mivel grillezel? Ezt itt, a képeken faszénnek látom, de brikettet is használsz, használtál már? Legutóbbi alkalommal(2 hete) brikettel grilleztünk, mert nem néztem, hogy mit veszek el a boltban, csak felkaptam a zsákot, amiről itthon derült ki, hogy brikett.
A tapasztalatom jó volt vele, sokáig, és egyenletesen adta a hőt, viszont én sok negatív véleményt(vélekedés?) hallottam róla, hogy hosszú távon nem egészséges, mert mesterséges anyagokat is tartalmaz, ami, ártalmasak lehetnek. Neked mi a véleményed, tapasztalatot ezzel kapcsolatban? Mit tudsz róla?
Gyanítom, mindegyőnknél több faszenet elfüstöltél már...
Köszönöm!
Megtisztelőek a szavaid, de nyilván vannak nálam pallérozottabb grillezők is. :smile29:
A brikett egy melléktermék. A faszén gyártás során megmaradt törmeléket, port nagy nyomáson összepréselik, van olyan, ahol adnak hozzá állagjavító kötőszert, de ezt nem tudjuk, hogy melyikben van, melyikben nincs.
Én alapvetően nem szeretem, nem azért, mert lehet benne vegyszer, hanem, mert folyamatosan füstöl, viszonylag rövid ideig izzik és a hő leadása sem konstans. Végső esetben persze volt, hogy én is ráfanyalodtam, de ha tehetem csak faszén, abból is a keményfa. A vegyes gyümölcsfa is jobb, mint a brikett, de a keményfa más. Mostanában megjelentek a piacon a különlegesebb Kubai marabu és a Paraguayi quebracho blanco faszenek is. Első körben azt hittem, h parasztvakítás, de próba után rájöttem, hogy más kategória. Jól gyullad, nagyon-nagyon hosszan tartja a hőt és nem füstöl. Szóval mostanában ezeket is veszem.
Az áruházi faszenet nem erőltetem, mert nem jó a minősége. Általában apró, nehezen gyullad és hamar elmegy a hőtartása. Néha persze ki lehet fogni jót a Metróban és az Obiban is, de ritka. Én a Black Rock faszéntől szoktam rendelni 10-15 db 10 kilós faszenet, és azzal egy darabig elvagyok.

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2023.08.27., vas. 19:16
Szerző: Alex_Aston
zoli73 írta:
2023.08.27., vas. 18:26

A tapasztalatom jó volt vele, sokáig, és egyenletesen adta a hőt, viszont én sok negatív véleményt(vélekedés?) hallottam róla, hogy hosszú távon nem egészséges, mert mesterséges anyagokat is tartalmaz, ami, ártalmasak lehetnek.
Az olcsó brikettben valóban lehet valami olyan ragasztó anyag, ami büdös. Érdemes olyat venni, ami természetes anyagot tartalmaz. Nem sokkal drágább.
Én a brikett mellett tettem le a voksom, mert jobban kiszámítható, tovább izzik, azaz adott mennyiséggel másfél-kétszer annyi ideig lehet grillezni, mint a faszénnel. Hátránya, hogy több idő kell neki az átizzáshoz. De ez mondjuk kb. 15 perc. Ezt bele kell kalkulálni.
Illetve a brikett nem esik szét, könnyebb vele bánni, és egyenletesebb is a hőleadása.

Ezek az én tapasztalatam.

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2023.08.27., vas. 18:26
Szerző: zoli73
Vinkler írta:
2023.08.27., vas. 09:36
Persze azért pörög a grill is hetente párszor… :tutiok:

IMG_6630.jpegIMG_7551.jpegIMG_7736.jpegIMG_7783.jpeg
Mint "feketeöves" grillezőtől kérdezem, általában mivel grillezel? Ezt itt, a képeken faszénnek látom, de brikettet is használsz, használtál már? Legutóbbi alkalommal(2 hete) brikettel grilleztünk, mert nem néztem, hogy mit veszek el a boltban, csak felkaptam a zsákot, amiről itthon derült ki, hogy brikett.
A tapasztalatom jó volt vele, sokáig, és egyenletesen adta a hőt, viszont én sok negatív véleményt(vélekedés?) hallottam róla, hogy hosszú távon nem egészséges, mert mesterséges anyagokat is tartalmaz, ami, ártalmasak lehetnek. Neked mi a véleményed, tapasztalatot ezzel kapcsolatban? Mit tudsz róla?
Gyanítom, mindegyőnknél több faszenet elfüstöltél már...
Köszönöm!

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2023.08.27., vas. 17:01
Szerző: Vinkler
Néha bográcsolunk is. Gulyás, a kedvencem! :tutiok:
.
IMG_6086.jpeg
IMG_6087.jpeg
IMG_6096.jpeg
IMG_6103.jpeg
IMG_6106.jpeg
IMG_6117.jpeg

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2023.08.27., vas. 16:54
Szerző: AAttila
Vinkler írta:
2023.08.27., vas. 16:14
AAttila írta:
2023.08.27., vas. 15:58
Vinkler írta:
2023.08.27., vas. 09:11
Rég postoltam ide, ritkábban fotózok, mint főzök. :D

Kislányommal a nyaralás alatt készítettük ezt a chicken francaise-t. Nagyon jó lett!
:smile32:
IMG_6755.jpegIMG_6760.jpegIMG_6753.jpeg
Még sosem próbáltam citrom karikákat a csirke sütéséhez. Hirtelen először azt hittem, hal készül :rolleyes:
Azért ez nem ennyire egyszerű. Kell egy panír a csirkéhez, meg egy kis vajmártás a citrom mellé… ;)
Igen, a vajmártást vagy legalábbis, hogy valami vajasban készült, azt láttam rögtön a telefonon is, de a papírra nem figyeltem.

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2023.08.27., vas. 16:14
Szerző: Vinkler
AAttila írta:
2023.08.27., vas. 15:58
Vinkler írta:
2023.08.27., vas. 09:11
Rég postoltam ide, ritkábban fotózok, mint főzök. :D

Kislányommal a nyaralás alatt készítettük ezt a chicken francaise-t. Nagyon jó lett!
:smile32:
IMG_6755.jpegIMG_6760.jpegIMG_6753.jpeg
Még sosem próbáltam citrom karikákat a csirke sütéséhez. Hirtelen először azt hittem, hal készül :rolleyes:
Azért ez nem ennyire egyszerű. Kell egy panír a csirkéhez, meg egy kis vajmártás a citrom mellé… ;)

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2023.08.27., vas. 15:58
Szerző: AAttila
Vinkler írta:
2023.08.27., vas. 09:11
Rég postoltam ide, ritkábban fotózok, mint főzök. :D

Kislányommal a nyaralás alatt készítettük ezt a chicken francaise-t. Nagyon jó lett!
:smile32:
IMG_6755.jpegIMG_6760.jpegIMG_6753.jpeg
Még sosem próbáltam citrom karikákat a csirke sütéséhez. Hirtelen először azt hittem, hal készül :rolleyes: