Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327
Sütés-főzés
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 12631
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7304
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Sütés-főzés
A kertészkedős hsz-eket átraktam a kertészkedjünk topicba.
Sajnos nekem is az a tapasztalatom, hogy igazán jó sült krumplit, csak előkészített cuccból lehet készíteni. Frissből nem volt igazán jó, kicsit főtt, kicsit bőrös lesz a végeredmény mindig.
Illetve annyi, hogy vékonyabb karikára vágva lehet egész értékelhető, de az ugye nem hasáb, gondolom itt a kérdés arra irányult.
Sajnos nekem is az a tapasztalatom, hogy igazán jó sült krumplit, csak előkészített cuccból lehet készíteni. Frissből nem volt igazán jó, kicsit főtt, kicsit bőrös lesz a végeredmény mindig.
Illetve annyi, hogy vékonyabb karikára vágva lehet egész értékelhető, de az ugye nem hasáb, gondolom itt a kérdés arra irányult.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
- Vasti
- Fórumlakó
- Hozzászólások: 858
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 307
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Sütés-főzés
Fontos a megfelelő és stabil hőmérsékletü olaj. 175 fok körül (többet nem bír az olaj) , és ne hűljön vissza, mert akkor elkezd főni a krumpli... Ezt serpenyőben kis adagok sütésével lehet megoldani.
Aztán az alapanyag: az Iglo szerintem nem rossz, meg talán a Penny vagy Lidl saját márkás zigzag krumlija ;-)
Vannak olyanok, amikkel akármit csinálsz, akkor is gumi lesz, és rossz ízű.
A friss krumpli bajosabb, mert kell találni megfelelő fajtát hozzá, ami nem egyszerű, mert a boltban kapsz valamit, aztán az véletlenül vagy jó lesz, vagy teljesen vacak.
Aztán az alapanyag: az Iglo szerintem nem rossz, meg talán a Penny vagy Lidl saját márkás zigzag krumlija ;-)
Vannak olyanok, amikkel akármit csinálsz, akkor is gumi lesz, és rossz ízű.
A friss krumpli bajosabb, mert kell találni megfelelő fajtát hozzá, ami nem egyszerű, mert a boltban kapsz valamit, aztán az véletlenül vagy jó lesz, vagy teljesen vacak.
- tamagaba
- Törzsvendég
- Hozzászólások: 1341
- Csatlakozott: 2021.11.07., vas. 18:03
- Értékelés: 595
- Tartózkodási hely: Budapest
- Kapcsolat:
Re: Sütés-főzés
Hogy lehet jó sűtkrumplit csinálni?
Frituban, olajban. Nem érdekel a modern konyha sütőben olaj nélkül ...
Nálam még a tejberizs is szalonna-hagyma na jó az nem
Kislányomnak igaza lesz, hogy nem sütöm eléggé. Aranybarna, mondja
Nem lett jó a mostani, Spar-os krumpli
Frituban, olajban. Nem érdekel a modern konyha sütőben olaj nélkül ...
Nálam még a tejberizs is szalonna-hagyma na jó az nem
Kislányomnak igaza lesz, hogy nem sütöm eléggé. Aranybarna, mondja
Nem lett jó a mostani, Spar-os krumpli
... Mire jó a kerekes kút? Oda lehet tolni, ahol víz van - Hofi Géza ...
Online
- -CB-
- Törzsvendég
- Hozzászólások: 1752
- Csatlakozott: 2019.04.12., pén. 13:29
- Értékelés: 937
- Tartózkodási hely: Budapest
Re: Sütés-főzés
Amúgy a füst szenzációsan tartósít. legutóbb lusta voltam takarítani, és úgy, ahogy volt zsírosan, szenesen eltettem a szettet (grillkocsi). kb. egy hónapot állt a meleg garázsban. Semmiféle büdösség, avasodás nem volt. ledrótkeféztem a rácsot, eltörölgettem egy ronggyal mindent, aztán bevetésre kész is volt. Egy darabig próbálkoztam régebben a lidl féle grill tisztítóval, aztán egyéb zsíroldó sprével, de lófingot nem ért a mechanikus tisztításhoz képest.ZolaBA írta: ↑2023.08.29., kedd 21:41Elmondom én hogy csinálom a grill tárcsával. Amikor előveszem szükség szerint dörzsi tisztítás, vagy épp drótkefe Ez attól függ milyen lustán sikerült elrakni és mióta állt. Ha korrekten rakom el akkor nem kell dörzsölni. Megrakom a tüzet, ráteszem a tárcsát és jól felhevítem. Majd leveszem egy vasvillával és leslaggolom hideg vízzel, kb. ledob mindent is, szép tiszta lesz. Vissza a tűzre, aztán zsírral bekenem mindenhol és mehet a sütés. Sütés végén ha már nem túl meleg én törlőpapírral szoktam letörölni majd egy kis slagg - de mivel nem meleg már ilyenkor a zsírt nem mossa le. Így szoktam eltenni kicsit zsírosan... Persze ez tárcsa és a pincében a helye.... egy wok-ot lehet inkább elmosogatnék tisztára :)) A legszarabb a mosogatásban nem is zsír hanem a kormos alsó oldala.
Egyébként mióta meg van a tárcsa eszembe nem jutna faszenezni meg grill rácsozni... tudom, hogy az menő, de a tárcsa olyan kényelmes, a közepén szaftos, és csak fa kell hozzá az meg mindig van a ház körül :)
Online
- -CB-
- Törzsvendég
- Hozzászólások: 1752
- Csatlakozott: 2019.04.12., pén. 13:29
- Értékelés: 937
- Tartózkodási hely: Budapest
Re: Sütés-főzés
Re: Sütés-főzés
- ZolaBA
- Törzsvendég
- Hozzászólások: 1818
- Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
- Értékelés: 1651
- Tartózkodási hely: Pilisvörösvár
Re: Sütés-főzés
Elmondom én hogy csinálom a grill tárcsával. Amikor előveszem szükség szerint dörzsi tisztítás, vagy épp drótkefe Ez attól függ milyen lustán sikerült elrakni és mióta állt. Ha korrekten rakom el akkor nem kell dörzsölni. Megrakom a tüzet, ráteszem a tárcsát és jól felhevítem. Majd leveszem egy vasvillával és leslaggolom hideg vízzel, kb. ledob mindent is, szép tiszta lesz. Vissza a tűzre, aztán zsírral bekenem mindenhol és mehet a sütés. Sütés végén ha már nem túl meleg én törlőpapírral szoktam letörölni majd egy kis slagg - de mivel nem meleg már ilyenkor a zsírt nem mossa le. Így szoktam eltenni kicsit zsírosan... Persze ez tárcsa és a pincében a helye.... egy wok-ot lehet inkább elmosogatnék tisztára :)) A legszarabb a mosogatásban nem is zsír hanem a kormos alsó oldala.
Egyébként mióta meg van a tárcsa eszembe nem jutna faszenezni meg grill rácsozni... tudom, hogy az menő, de a tárcsa olyan kényelmes, a közepén szaftos, és csak fa kell hozzá az meg mindig van a ház körül :)
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 12631
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7304
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Sütés-főzés
Mármint mi ne égjen oda?
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Online
- -CB-
- Törzsvendég
- Hozzászólások: 1752
- Csatlakozott: 2019.04.12., pén. 13:29
- Értékelés: 937
- Tartózkodási hely: Budapest
Re: Sütés-főzés
Én tavasszal egy grillsütőhöz kapott öntöttvas edényszettel voltam ugyanígy. Először szalonnával kenegettem és füstölésig hevítettem benne, az első zsírt kiöntöttem. Aztán dörzsi szivaccsal elmostam, azóta vígan sütök-főzök benne a kerti grillen parázs felett. Az öntvényben eleve nem nagyon ég le semmi, meg mondjuk bőven szalonnával szoktam többnyire alföldi kajákat csinálni benne. Ha jól rémlik a wokot az ázsiaiak csak vmi spec kefével, meg forró vízzel mossák el. Nyilván ők minden nap használják, nem gond ha marad benne némi ízanyag :-). Egy bevonat nélküli öntöttvas edény ha nincs leolajozva akkor megkapja a rozsda, és azzal nehezebb lesz elbánnod, mint az esetleg rászáradt zsírral.
Re: Sütés-főzés
sziasztok!
vettem egy öntöttvas sütőlapot és egy öntöttvas wokot is, de a tisztán tartásával, illetve azzal, hogy ne égjen oda, problémák vannak. van valakinek tapasztalata ilyen eszközökkel? mire kell itt figyelni? hogyan tartsam tisztán?
köszi
vettem egy öntöttvas sütőlapot és egy öntöttvas wokot is, de a tisztán tartásával, illetve azzal, hogy ne égjen oda, problémák vannak. van valakinek tapasztalata ilyen eszközökkel? mire kell itt figyelni? hogyan tartsam tisztán?
köszi
Online
Köszönöm a gyorstalpalót!
- zoli73
- V.I.P.
- Hozzászólások: 3748
- Csatlakozott: 2010.01.16., szomb. 22:11
- Értékelés: 2350
- Tartózkodási hely: 2465
Re: Sütés-főzés
Ilyen grillgyújtó kéményem még nincs, de lesz. Mivel egy filléres, de nagyon praktikus segédeszköz, így mindenképpen beszerzek egyet.Vinkler írta: ↑2023.08.27., vas. 21:28A brikett mindig kevesebb hőt ad és rövidebb ideig, mint egy igazi keményfa faszén. Ez tény. Sajnos végig füstöl is, nemúgy, mint a faszén.zoli73 írta: ↑2023.08.27., vas. 20:24Hiába tiltakozol, itt Te vagy a legnagyobb grillguru!Vinkler írta: ↑2023.08.27., vas. 19:29
Megtisztelőek a szavaid, de nyilván vannak nálam pallérozottabb grillezők is.
A brikett egy melléktermék. A faszén gyártás során megmaradt törmeléket, port nagy nyomáson összepréselik, van olyan, ahol adnak hozzá állagjavító kötőszert, de ezt nem tudjuk, hogy melyikben van, melyikben nincs.
Én alapvetően nem szeretem, nem azért, mert lehet benne vegyszer, hanem, mert folyamatosan füstöl, viszonylag rövid ideig izzik és a hő leadása sem konstans. Végső esetben persze volt, hogy én is ráfanyalodtam, de ha tehetem csak faszén, abból is a keményfa. A vegyes gyümölcsfa is jobb, mint a brikett, de a keményfa más. Mostanában megjelentek a piacon a különlegesebb Kubai marabu és a Paraguayi quebracho blanco faszenek is. Első körben azt hittem, h parasztvakítás, de próba után rájöttem, hogy más kategória. Jól gyullad, nagyon-nagyon hosszan tartja a hőt és nem füstöl. Szóval mostanában ezeket is veszem.
Az áruházi faszenet nem erőltetem, mert nem jó a minősége. Általában apró, nehezen gyullad és hamar elmegy a hőtartása. Néha persze ki lehet fogni jót a Metróban és az Obiban is, de ritka. Én a Black Rock faszéntől szoktam rendelni 10-15 db 10 kilós faszenet, és azzal egy darabig elvagyok.
Keményfa, gyümölcsfa, trópusifa szén? Ezek nekem így újak.
Számomra a faszén, eddig azt jelentette, amit a nagy bevásárlóközpontok kínáltak. Azok zsákján is keményfa felirat szerepel, kérdés mennyire fedi a valógágot? A minőségük nem túl kiemelkedő, sokszor morzsalékos, poros. Ebben Alexnek igaza van, ezeknél a brikett tartósabb, egyenletesebb hőt ad, viszont igen nehezen gyullad be.
Most először grilleztem brikettel, viszonylag sokáig füstölt, miután begyújtottam, jóval tovabb mint a faszén, és addig nem is mertem rátenni a húst, kolbászt.
Minőségi faszenek amiket említesz, nekem eddig ismeretlenek voltak, de most utánanézek, kiváncsivá tettél.
A begyújtást mivel végzed? Hátha ebben is tanulok(lunk) valamit. Én szintén a nagyárúházakban kapható, grillbegyújtó folyadékot(olaj?) használom. Ebből is van "high-end" minőség?
Begyújtót ne használjatok, ha egymód van rá!
Mindenkinek javaslom a begyújtó kéményt! Beleöntöd a faszenet. A zsákból letépsz egy csíkot, csigát formázol belőle és beteszed a kémény alá. Azt begyújtva pár perc után elkezd izzani a faszén. Nincs szükség semmilyen szintetikus anyagra és ha elfogadtok egy javaslatot nem is használtok!
Köszönöm a gyorstalpalót!
MoFi - Funk Firm - "Palotás" phono - Audio Research - JBL - Neotech - LessLoss - WireWorld - UsaAudio
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 12631
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7304
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Sütés-főzés
A brikett mindig kevesebb hőt ad és rövidebb ideig, mint egy igazi keményfa faszén. Ez tény. Sajnos végig füstöl is, nemúgy, mint a faszén.zoli73 írta: ↑2023.08.27., vas. 20:24Hiába tiltakozol, itt Te vagy a legnagyobb grillguru!Vinkler írta: ↑2023.08.27., vas. 19:29Megtisztelőek a szavaid, de nyilván vannak nálam pallérozottabb grillezők is.zoli73 írta: ↑2023.08.27., vas. 18:26
Mint "feketeöves" grillezőtől kérdezem, általában mivel grillezel? Ezt itt, a képeken faszénnek látom, de brikettet is használsz, használtál már? Legutóbbi alkalommal(2 hete) brikettel grilleztünk, mert nem néztem, hogy mit veszek el a boltban, csak felkaptam a zsákot, amiről itthon derült ki, hogy brikett.
A tapasztalatom jó volt vele, sokáig, és egyenletesen adta a hőt, viszont én sok negatív véleményt(vélekedés?) hallottam róla, hogy hosszú távon nem egészséges, mert mesterséges anyagokat is tartalmaz, ami, ártalmasak lehetnek. Neked mi a véleményed, tapasztalatot ezzel kapcsolatban? Mit tudsz róla?
Gyanítom, mindegyőnknél több faszenet elfüstöltél már...
Köszönöm!
A brikett egy melléktermék. A faszén gyártás során megmaradt törmeléket, port nagy nyomáson összepréselik, van olyan, ahol adnak hozzá állagjavító kötőszert, de ezt nem tudjuk, hogy melyikben van, melyikben nincs.
Én alapvetően nem szeretem, nem azért, mert lehet benne vegyszer, hanem, mert folyamatosan füstöl, viszonylag rövid ideig izzik és a hő leadása sem konstans. Végső esetben persze volt, hogy én is ráfanyalodtam, de ha tehetem csak faszén, abból is a keményfa. A vegyes gyümölcsfa is jobb, mint a brikett, de a keményfa más. Mostanában megjelentek a piacon a különlegesebb Kubai marabu és a Paraguayi quebracho blanco faszenek is. Első körben azt hittem, h parasztvakítás, de próba után rájöttem, hogy más kategória. Jól gyullad, nagyon-nagyon hosszan tartja a hőt és nem füstöl. Szóval mostanában ezeket is veszem.
Az áruházi faszenet nem erőltetem, mert nem jó a minősége. Általában apró, nehezen gyullad és hamar elmegy a hőtartása. Néha persze ki lehet fogni jót a Metróban és az Obiban is, de ritka. Én a Black Rock faszéntől szoktam rendelni 10-15 db 10 kilós faszenet, és azzal egy darabig elvagyok.
Keményfa, gyümölcsfa, trópusifa szén? Ezek nekem így újak.
Számomra a faszén, eddig azt jelentette, amit a nagy bevásárlóközpontok kínáltak. Azok zsákján is keményfa felirat szerepel, kérdés mennyire fedi a valógágot? A minőségük nem túl kiemelkedő, sokszor morzsalékos, poros. Ebben Alexnek igaza van, ezeknél a brikett tartósabb, egyenletesebb hőt ad, viszont igen nehezen gyullad be.
Most először grilleztem brikettel, viszonylag sokáig füstölt, miután begyújtottam, jóval tovabb mint a faszén, és addig nem is mertem rátenni a húst, kolbászt.
Minőségi faszenek amiket említesz, nekem eddig ismeretlenek voltak, de most utánanézek, kiváncsivá tettél.
A begyújtást mivel végzed? Hátha ebben is tanulok(lunk) valamit. Én szintén a nagyárúházakban kapható, grillbegyújtó folyadékot(olaj?) használom. Ebből is van "high-end" minőség?
Begyújtót ne használjatok, ha egymód van rá!
Mindenkinek javaslom a begyújtó kéményt! Beleöntöd a faszenet. A zsákból letépsz egy csíkot, csigát formázol belőle és beteszed a kémény alá. Azt begyújtva pár perc után elkezd izzani a faszén. Nincs szükség semmilyen szintetikus anyagra és ha elfogadtok egy javaslatot nem is használtok!
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Online
A folyadék tényleg büdös, de mire a szén kellőképp begyullad, izzik, már nem érezhető a szaga.
Brikett alatt nem tudom milyet értesz, amilyet én használtam, az kb. 5cm átmérőjű lapított golyók.
- zoli73
- V.I.P.
- Hozzászólások: 3748
- Csatlakozott: 2010.01.16., szomb. 22:11
- Értékelés: 2350
- Tartózkodási hely: 2465
Re: Sütés-főzés
Gondolom a grillgyújtó kocka alatt ezt https://grilltarsasag.hu/weber-termesze ... mnEALw_wcB érted. Ilyet még nem használtam.Alex_Aston írta: ↑2023.08.27., vas. 20:42Ezek a folyadékok ugyan valóban egyszerűek, praktikusak, de szerintem nagyon büdösek, és ezek tényleg vegyszerek, és füstölnek. Nekem nagyon nem szimpatikus.
Lehet venni szilárd begyújtó cuccot, amik nagyjából parafa keménységű, sokáig égő anyagok. Füstmentesesn égnek, bőven annyi ideig, hogy a faszén vagy brikett simán át tud izzadni annyi idő alatt. Ilyesmi begyújtó kémény aljára szoktam tenni 4-5 kis kockát, meggyújtom őket, majd fél perc múlva, mikor szépen lángolnak, mehet rájuk a faszén/brikett, és kész is. Amikor pedig izzik már mind, rá lehet borítani a rácsra.
https://www.merkurymarket.hu/uzlet-term ... YeEALw_wcB
De amúgy a rőzse is jó, ha más nincs kéznél
A folyadék tényleg büdös, de mire a szén kellőképp begyullad, izzik, már nem érezhető a szaga.
Brikett alatt nem tudom milyet értesz, amilyet én használtam, az kb. 5cm átmérőjű lapított golyók.
MoFi - Funk Firm - "Palotás" phono - Audio Research - JBL - Neotech - LessLoss - WireWorld - UsaAudio
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 12631
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7304
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Sütés-főzés
Én is kizárólag saját tapasztalatot osztottam meg.Alex_Aston írta: ↑2023.08.27., vas. 20:36Azért szerintem ilyen kifejezéseket ne használjunk már egymás között.
Én ezt tapasztaltam, mint írtam.
Legutóbb két hete szombaton 14 fős családi ebédre grilleztem összesen 8-10db brikettel, akkora adagot, amiből másnap is ebédeltünk még, illetve hétfőn maradék kolbászt még a munkahelyre is elvittem ebédre. Persze ez Weber márkájú volt, de vettem már másik hasonló jót is. Nekem kb. semennyire sem füstöl.
Nálam a faszén mindig előbb le szokott égni, mindig utána kellett tölteni, meg nagy részük lemállott a zacskóban.
Szerintem ezt is mindigenki magának elődönti, hogy melyik a neki jobban fekvő.
Nem baj, ha nem értünk egyet, a weber brikett sem kivétel. A brikett sajnos végig füstöl, ha minimálisan is, de füstöl sajnos. A kiskereskedelemben kapható faszén minősége eléggé aggályos, de, ott is ki lehet fogni néha egész jót! Aztán, ha egyszer megtapasztalod, hogy milyen is lehet egy igazán jó faszén, akkor érteni fogod…
Felőlem persze grillezhetsz brikettel, meg mindenki azzal grillez, amivel akar, nekem teljesen mindegy!
Ui. Én nem grillezek direkt hőn. Szinte kizárólag reverese sear metódust alkalmazom. Ott kell a hosszabb, konstans hőleadás.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Online
Lehet venni szilárd begyújtó cuccot, amik nagyjából parafa keménységű, sokáig égő anyagok. Füstmentesesn égnek, bőven annyi ideig, hogy a faszén vagy brikett simán át tud izzadni annyi idő alatt. Ilyesmi begyújtó kémény aljára szoktam tenni 4-5 kis kockát, meggyújtom őket, majd fél perc múlva, mikor szépen lángolnak, mehet rájuk a faszén/brikett, és kész is. Amikor pedig izzik már mind, rá lehet borítani a rácsra.
https://www.merkurymarket.hu/uzlet-term ... YeEALw_wcB
De amúgy a rőzse is jó, ha más nincs kéznél
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Hozzászólások: 4395
- Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
- Értékelés: 2382
Re: Sütés-főzés
Ezek a folyadékok ugyan valóban egyszerűek, praktikusak, de szerintem nagyon büdösek, és ezek tényleg vegyszerek, és füstölnek. Nekem nagyon nem szimpatikus.
Lehet venni szilárd begyújtó cuccot, amik nagyjából parafa keménységű, sokáig égő anyagok. Füstmentesesn égnek, bőven annyi ideig, hogy a faszén vagy brikett simán át tud izzadni annyi idő alatt. Ilyesmi begyújtó kémény aljára szoktam tenni 4-5 kis kockát, meggyújtom őket, majd fél perc múlva, mikor szépen lángolnak, mehet rájuk a faszén/brikett, és kész is. Amikor pedig izzik már mind, rá lehet borítani a rácsra.
https://www.merkurymarket.hu/uzlet-term ... YeEALw_wcB
De amúgy a rőzse is jó, ha más nincs kéznél
Csak a Marantz! :-D
Online
Én ezt tapasztaltam, mint írtam.
Legutóbb két hete szombaton 14 fős családi ebédre grilleztem összesen 8-10db brikettel, akkora adagot, amiből másnap is ebédeltünk még, illetve hétfőn maradék kolbászt még a munkahelyre is elvittem ebédre. Persze ez Weber márkájú volt, de vettem már másik hasonló jót is. Nekem kb. semennyire sem füstöl.
Nálam a faszén mindig előbb le szokott égni, mindig utána kellett tölteni, meg nagy részük lemállott a zacskóban.
Szerintem ezt is mindigenki magának elődönti, hogy melyik a neki jobban fekvő.
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Hozzászólások: 4395
- Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
- Értékelés: 2382
Re: Sütés-főzés
Azért szerintem ilyen kifejezéseket ne használjunk már egymás között.
Én ezt tapasztaltam, mint írtam.
Legutóbb két hete szombaton 14 fős családi ebédre grilleztem összesen 8-10db brikettel, akkora adagot, amiből másnap is ebédeltünk még, illetve hétfőn maradék kolbászt még a munkahelyre is elvittem ebédre. Persze ez Weber márkájú volt, de vettem már másik hasonló jót is. Nekem kb. semennyire sem füstöl.
Nálam a faszén mindig előbb le szokott égni, mindig utána kellett tölteni, meg nagy részük lemállott a zacskóban.
Szerintem ezt is mindigenki magának elődönti, hogy melyik a neki jobban fekvő.
Csak a Marantz! :-D
Online
Keményfa, gyümölcsfa, trópusifa szén? Ezek nekem így újak.
Számomra a faszén, eddig azt jelentette, amit a nagy bevásárlóközpontok kínáltak. Azok zsákján is keményfa felirat szerepel, kérdés mennyire fedi a valógágot? A minőségük nem túl kiemelkedő, sokszor morzsalékos, poros. Ebben Alexnek igaza van, ezeknél a brikett tartósabb, egyenletesebb hőt ad, viszont igen nehezen gyullad be.
Most először grilleztem brikettel, viszonylag sokáig füstölt, miután begyújtottam, jóval tovabb mint a faszén, és addig nem is mertem rátenni a húst, kolbászt.
Minőségi faszenek amiket említesz, nekem eddig ismeretlenek voltak, de most utánanézek, kiváncsivá tettél.
A begyújtást mivel végzed? Hátha ebben is tanulok(lunk) valamit. Én szintén a nagyárúházakban kapható, grillbegyújtó folyadékot(olaj?) használom. Ebből is van "high-end" minőség?
- zoli73
- V.I.P.
- Hozzászólások: 3748
- Csatlakozott: 2010.01.16., szomb. 22:11
- Értékelés: 2350
- Tartózkodási hely: 2465
Re: Sütés-főzés
Hiába tiltakozol, itt Te vagy a legnagyobb grillguru!Vinkler írta: ↑2023.08.27., vas. 19:29Megtisztelőek a szavaid, de nyilván vannak nálam pallérozottabb grillezők is.zoli73 írta: ↑2023.08.27., vas. 18:26Mint "feketeöves" grillezőtől kérdezem, általában mivel grillezel? Ezt itt, a képeken faszénnek látom, de brikettet is használsz, használtál már? Legutóbbi alkalommal(2 hete) brikettel grilleztünk, mert nem néztem, hogy mit veszek el a boltban, csak felkaptam a zsákot, amiről itthon derült ki, hogy brikett.
A tapasztalatom jó volt vele, sokáig, és egyenletesen adta a hőt, viszont én sok negatív véleményt(vélekedés?) hallottam róla, hogy hosszú távon nem egészséges, mert mesterséges anyagokat is tartalmaz, ami, ártalmasak lehetnek. Neked mi a véleményed, tapasztalatot ezzel kapcsolatban? Mit tudsz róla?
Gyanítom, mindegyőnknél több faszenet elfüstöltél már...
Köszönöm!
A brikett egy melléktermék. A faszén gyártás során megmaradt törmeléket, port nagy nyomáson összepréselik, van olyan, ahol adnak hozzá állagjavító kötőszert, de ezt nem tudjuk, hogy melyikben van, melyikben nincs.
Én alapvetően nem szeretem, nem azért, mert lehet benne vegyszer, hanem, mert folyamatosan füstöl, viszonylag rövid ideig izzik és a hő leadása sem konstans. Végső esetben persze volt, hogy én is ráfanyalodtam, de ha tehetem csak faszén, abból is a keményfa. A vegyes gyümölcsfa is jobb, mint a brikett, de a keményfa más. Mostanában megjelentek a piacon a különlegesebb Kubai marabu és a Paraguayi quebracho blanco faszenek is. Első körben azt hittem, h parasztvakítás, de próba után rájöttem, hogy más kategória. Jól gyullad, nagyon-nagyon hosszan tartja a hőt és nem füstöl. Szóval mostanában ezeket is veszem.
Az áruházi faszenet nem erőltetem, mert nem jó a minősége. Általában apró, nehezen gyullad és hamar elmegy a hőtartása. Néha persze ki lehet fogni jót a Metróban és az Obiban is, de ritka. Én a Black Rock faszéntől szoktam rendelni 10-15 db 10 kilós faszenet, és azzal egy darabig elvagyok.
Keményfa, gyümölcsfa, trópusifa szén? Ezek nekem így újak.
Számomra a faszén, eddig azt jelentette, amit a nagy bevásárlóközpontok kínáltak. Azok zsákján is keményfa felirat szerepel, kérdés mennyire fedi a valógágot? A minőségük nem túl kiemelkedő, sokszor morzsalékos, poros. Ebben Alexnek igaza van, ezeknél a brikett tartósabb, egyenletesebb hőt ad, viszont igen nehezen gyullad be.
Most először grilleztem brikettel, viszonylag sokáig füstölt, miután begyújtottam, jóval tovabb mint a faszén, és addig nem is mertem rátenni a húst, kolbászt.
Minőségi faszenek amiket említesz, nekem eddig ismeretlenek voltak, de most utánanézek, kiváncsivá tettél.
A begyújtást mivel végzed? Hátha ebben is tanulok(lunk) valamit. Én szintén a nagyárúházakban kapható, grillbegyújtó folyadékot(olaj?) használom. Ebből is van "high-end" minőség?
MoFi - Funk Firm - "Palotás" phono - Audio Research - JBL - Neotech - LessLoss - WireWorld - UsaAudio
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 12631
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7304
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Sütés-főzés
Ez konkrétan nem igaz!Alex_Aston írta: ↑2023.08.27., vas. 19:16Az olcsó brikettben valóban lehet valami olyan ragasztó anyag, ami büdös. Érdemes olyat venni, ami természetes anyagot tartalmaz. Nem sokkal drágább.
Én a brikett mellett tettem le a voksom, mert jobban kiszámítható, tovább izzik, azaz adott mennyiséggel másfél-kétszer annyi ideig lehet grillezni, mint a faszénnel. Hátránya, hogy több idő kell neki az átizzáshoz. De ez mondjuk kb. 15 perc. Ezt bele kell kalkulálni.
Illetve a brikett nem esik szét, könnyebb vele bánni, és egyenletesebb is a hőleadása.
Ezek az én tapasztalatam.
Keményfa faszén BIZTOSAN tovább izzik, mint bármely brikett, de szerintem a vegyes faszén is!
Ráadásul a hőleadása is rosszabb, mert, mikor “elizott” akkor a hamuréteg leszigeteli, szóval egyáltalán nem neveznem jónak grillezésre, de lehet vele…
Nálam egyébként most is izzik a faszén…
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 12631
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7304
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Sütés-főzés
Megtisztelőek a szavaid, de nyilván vannak nálam pallérozottabb grillezők is.zoli73 írta: ↑2023.08.27., vas. 18:26Mint "feketeöves" grillezőtől kérdezem, általában mivel grillezel? Ezt itt, a képeken faszénnek látom, de brikettet is használsz, használtál már? Legutóbbi alkalommal(2 hete) brikettel grilleztünk, mert nem néztem, hogy mit veszek el a boltban, csak felkaptam a zsákot, amiről itthon derült ki, hogy brikett.
A tapasztalatom jó volt vele, sokáig, és egyenletesen adta a hőt, viszont én sok negatív véleményt(vélekedés?) hallottam róla, hogy hosszú távon nem egészséges, mert mesterséges anyagokat is tartalmaz, ami, ártalmasak lehetnek. Neked mi a véleményed, tapasztalatot ezzel kapcsolatban? Mit tudsz róla?
Gyanítom, mindegyőnknél több faszenet elfüstöltél már...
Köszönöm!
A brikett egy melléktermék. A faszén gyártás során megmaradt törmeléket, port nagy nyomáson összepréselik, van olyan, ahol adnak hozzá állagjavító kötőszert, de ezt nem tudjuk, hogy melyikben van, melyikben nincs.
Én alapvetően nem szeretem, nem azért, mert lehet benne vegyszer, hanem, mert folyamatosan füstöl, viszonylag rövid ideig izzik és a hő leadása sem konstans. Végső esetben persze volt, hogy én is ráfanyalodtam, de ha tehetem csak faszén, abból is a keményfa. A vegyes gyümölcsfa is jobb, mint a brikett, de a keményfa más. Mostanában megjelentek a piacon a különlegesebb Kubai marabu és a Paraguayi quebracho blanco faszenek is. Első körben azt hittem, h parasztvakítás, de próba után rájöttem, hogy más kategória. Jól gyullad, nagyon-nagyon hosszan tartja a hőt és nem füstöl. Szóval mostanában ezeket is veszem.
Az áruházi faszenet nem erőltetem, mert nem jó a minősége. Általában apró, nehezen gyullad és hamar elmegy a hőtartása. Néha persze ki lehet fogni jót a Metróban és az Obiban is, de ritka. Én a Black Rock faszéntől szoktam rendelni 10-15 db 10 kilós faszenet, és azzal egy darabig elvagyok.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Online
Én a brikett mellett tettem le a voksom, mert jobban kiszámítható, tovább izzik, azaz adott mennyiséggel másfél-kétszer annyi ideig lehet grillezni, mint a faszénnel. Hátránya, hogy több idő kell neki az átizzáshoz. De ez mondjuk kb. 15 perc. Ezt bele kell kalkulálni.
Illetve a brikett nem esik szét, könnyebb vele bánni, és egyenletesebb is a hőleadása.
Ezek az én tapasztalatam.
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Hozzászólások: 4395
- Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
- Értékelés: 2382
Re: Sütés-főzés
Az olcsó brikettben valóban lehet valami olyan ragasztó anyag, ami büdös. Érdemes olyat venni, ami természetes anyagot tartalmaz. Nem sokkal drágább.
Én a brikett mellett tettem le a voksom, mert jobban kiszámítható, tovább izzik, azaz adott mennyiséggel másfél-kétszer annyi ideig lehet grillezni, mint a faszénnel. Hátránya, hogy több idő kell neki az átizzáshoz. De ez mondjuk kb. 15 perc. Ezt bele kell kalkulálni.
Illetve a brikett nem esik szét, könnyebb vele bánni, és egyenletesebb is a hőleadása.
Ezek az én tapasztalatam.
Csak a Marantz! :-D
Online
A tapasztalatom jó volt vele, sokáig, és egyenletesen adta a hőt, viszont én sok negatív véleményt(vélekedés?) hallottam róla, hogy hosszú távon nem egészséges, mert mesterséges anyagokat is tartalmaz, ami, ártalmasak lehetnek. Neked mi a véleményed, tapasztalatot ezzel kapcsolatban? Mit tudsz róla?
Gyanítom, mindegyőnknél több faszenet elfüstöltél már...
Köszönöm!
- zoli73
- V.I.P.
- Hozzászólások: 3748
- Csatlakozott: 2010.01.16., szomb. 22:11
- Értékelés: 2350
- Tartózkodási hely: 2465
Re: Sütés-főzés
Mint "feketeöves" grillezőtől kérdezem, általában mivel grillezel? Ezt itt, a képeken faszénnek látom, de brikettet is használsz, használtál már? Legutóbbi alkalommal(2 hete) brikettel grilleztünk, mert nem néztem, hogy mit veszek el a boltban, csak felkaptam a zsákot, amiről itthon derült ki, hogy brikett.
A tapasztalatom jó volt vele, sokáig, és egyenletesen adta a hőt, viszont én sok negatív véleményt(vélekedés?) hallottam róla, hogy hosszú távon nem egészséges, mert mesterséges anyagokat is tartalmaz, ami, ártalmasak lehetnek. Neked mi a véleményed, tapasztalatot ezzel kapcsolatban? Mit tudsz róla?
Gyanítom, mindegyőnknél több faszenet elfüstöltél már...
Köszönöm!
MoFi - Funk Firm - "Palotás" phono - Audio Research - JBL - Neotech - LessLoss - WireWorld - UsaAudio
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 12631
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7304
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Sütés-főzés
Néha bográcsolunk is. Gulyás, a kedvencem!
.
.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Re: Sütés-főzés
Igen, a vajmártást vagy legalábbis, hogy valami vajasban készült, azt láttam rögtön a telefonon is, de a papírra nem figyeltem.
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 12631
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7304
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Sütés-főzés
Azért ez nem ennyire egyszerű. Kell egy panír a csirkéhez, meg egy kis vajmártás a citrom mellé…
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Re: Sütés-főzés
Még sosem próbáltam citrom karikákat a csirke sütéséhez. Hirtelen először azt hittem, hal készül