Oldal: 9 / 21

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2018.07.26., csüt. 02:09
Szerző: Aszpirin
svedmalac írta:
2018.07.26., csüt. 00:23
Ezt ismeritek?

https://shop.pto.hu/grill-feliratozo.html
No, ez tényleg pazar cucc :smile29:
Nem fogok rohanni érte a boltba, de azért jópofa :D

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2018.07.26., csüt. 00:23
Szerző: svedmalac

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2018.07.25., szer. 10:29
Szerző: Vinkler
Egy kis nyársalás a családdal.
7538EE8C-8159-401B-B1D2-C3144955F2E5.jpeg
7538EE8C-8159-401B-B1D2-C3144955F2E5.jpeg (1.15 MiB) Megtekintve 749 alkalommal

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2018.07.21., szomb. 08:57
Szerző: Vasti
Kb. egy hónapja vettem ilyet itt Ausztriában a Penny-ben, 4,99€ volt! Kétszer megnéztem, hogy nincs-e a szám előtt egy egyes ;-) Nem lehetett nem megvenni, és tényleg hasznos cucc.

(Bár otthon grillezünk mindig a családdal, van műhely, és a bátyám - unokaöcsém lazán megoldja a grillgyújtást: sűrített levegővel beizzítják úgy 10 perc alatt, hogy gyönyörű homogén vörös akármi az egész ;-)

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2018.07.20., pén. 18:25
Szerző: tanczi
lehoako írta:
2018.06.18., hétf. 17:36
1 hour ago, Vinkler said:

Szerintem bárhol. Láttam Auchanban, Tescoban, Metroban, szakboltokban.

Ez nem a Gulyáságyú mobil aljzata? 
(Bakker, pont most nem találok róla rendes képet a guglival...)
https://edigital.hu/grill-tartozekok/la ... 31-p373583

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2018.07.20., pén. 10:30
Szerző: Vinkler
Lemmy9 írta:
2018.07.20., pén. 10:27
A munkafevevőnké a Csillaghegyi Megálló nevű tejbisztró.
Az a hévmegállónál van, ahogy tudom, ott több tulajdonos is van.
Mi a Cserfalvi cukrászda mellett vagyunk. Mátyás kiraly 16.

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2018.07.20., pén. 10:02
Szerző: Vinkler
Lemmy9 írta:
2018.07.20., pén. 09:52
Milyen üzleted van, és merre?
Csillaghegyen a Mátyás király úton van egy bioboltunk. Mellette meg egy salátabár.

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2018.07.20., pén. 07:49
Szerző: Vinkler
Lemmy9 írta:
2018.07.20., pén. 07:42
Van nem organikus nádcukor?
:P Vagy Mauritius-on mit tud a cukornád?
A nátrium kloridot is el lehet adni homokkal-kövekkel szennyezve, Himalája sónak :)
Persze értem, hogy örökké akar mindenki élni...
Ja és a bio is az, amit éjszaka permeteznek. :smile29:
Na megyek a kábeles topikba is :fekverohog:
Organikus = bio.
Ezt áruljuk az üzletben is. Nem eszek sok cukrot, viszont, ha édesítek, akkor ezt használom. A különböző édesítő vackok hidegen hagynak.

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2018.07.19., csüt. 17:01
Szerző: Vinkler
Mi is ezzel a módszerrel rakjuk el a lekvárokat.
Most volt sárgabarack. Mauritius-i organikus nádcukorral lett eltéve, a felébe, pedig tettünk levendulát is. :rolleyes: 👌
Lefotóztam egy kis üveggel neked. 🍑
47A79830-69D0-4C26-A9FF-DF39EE625EAE.jpeg
47A79830-69D0-4C26-A9FF-DF39EE625EAE.jpeg (1.71 MiB) Megtekintve 661 alkalommal

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2018.07.19., csüt. 15:09
Szerző: Aszpirin
Vasti írta:
2018.06.27., szer. 16:20
Vinkler írta:
2018.06.24., vas. 14:47
Császármorzsa, házi baracklekvárral.
Na ez az, amit nehéz felülmúlni - a jó házi lekvárt! A boltiak az ehetetlen és az ehető, de meghatározhatatlan ízű - állagú valami között vannak általában, igazán jót nem is tudom, ettem-e már? Pedig néha kipróbálunk valami drágább, minőségibbnek tűnőt, de nem az igaziak. Talán a Lidl-ben vettem régebben valami saját márkás gyümölcsakármiket, amik egészen jók voltak.
Tavaly október második felében - életemben először - egymagam főztem házi fügelekvárt, saját kertből származó fügével. Egy hétvégén ment az akció egyik nap egy 8 literes, második nap egy 15 literes fazéknyi lett. Előzőhöz minimális nyírfacukrot (kb 60 deka a 8 literhez) és több citromot, a második főzethez 1 kg finomítatlan nádcukrot adtam, és arányaiban kevesebb citrommal (szóval kísérletezős fajta vagyok). Tartósítószermentes "technológiával" (kifőzött, fövő vízből kivett befőttesüvegekbe azonnal még majdnem fövő állapotban bemerve, szintén kifőzott tetőkkel leszorítva, leforgatva, 2 napig hálózsákokból és paplanokból készített vastag szárazdunsztban).

Olyan sikere lett, hogy több mint felét el kellett ide-oda ajándékoznom. Az utolsó üvegnyit kb egy hónappal ezelőtt fogyasztottuk el. A tartósítás így tökéletesen működött, de ha már megbont az ember egy üveggel, akkor azt max 1-másfél héten belül el kell fogyasztani, különben "megbuggyan".

A nádcukros, kevesebb citromos változat lett a finomabbik.

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2018.07.19., csüt. 15:00
Szerző: Vinkler
Aszpirin írta:
2018.07.19., csüt. 14:53
Vinkler írta:
2018.07.19., csüt. 13:47
Vega nap a grillen. 😀
Grillezett provance-i gombafej, cheddarral töltve. 👌

65B223D4-A5E8-4E49-BACF-DE89C8BF23BF.jpegDDFC5912-4703-48CF-AC92-786FD325925D.jpegEF505EDC-C52F-49C9-8919-CFD19163F610.jpegE63BEED2-F603-4280-B535-190337928154.jpeg
Ez az amit lesportoltál előre? :D
Jól néz ki...
Ez! 😀

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2018.07.19., csüt. 14:53
Szerző: Aszpirin
Vinkler írta:
2018.07.19., csüt. 13:47
Vega nap a grillen. 😀
Grillezett provance-i gombafej, cheddarral töltve. 👌

65B223D4-A5E8-4E49-BACF-DE89C8BF23BF.jpegDDFC5912-4703-48CF-AC92-786FD325925D.jpegEF505EDC-C52F-49C9-8919-CFD19163F610.jpegE63BEED2-F603-4280-B535-190337928154.jpeg
Ez az amit lesportoltál előre? :D
Jól néz ki...

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2018.07.19., csüt. 13:47
Szerző: Vinkler
Vega nap a grillen. 😀
Grillezett provance-i gombafej, cheddarral töltve. 👌
65B223D4-A5E8-4E49-BACF-DE89C8BF23BF.jpeg
65B223D4-A5E8-4E49-BACF-DE89C8BF23BF.jpeg (391.2 KiB) Megtekintve 518 alkalommal
DDFC5912-4703-48CF-AC92-786FD325925D.jpeg
DDFC5912-4703-48CF-AC92-786FD325925D.jpeg (360.51 KiB) Megtekintve 518 alkalommal
EF505EDC-C52F-49C9-8919-CFD19163F610.jpeg
EF505EDC-C52F-49C9-8919-CFD19163F610.jpeg (319.62 KiB) Megtekintve 518 alkalommal
E63BEED2-F603-4280-B535-190337928154.jpeg
E63BEED2-F603-4280-B535-190337928154.jpeg (305 KiB) Megtekintve 518 alkalommal

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2018.06.27., szer. 16:20
Szerző: Vasti
Vinkler írta:
2018.06.24., vas. 14:47
Császármorzsa, házi baracklekvárral.
Na ez az, amit nehéz felülmúlni - a jó házi lekvárt! A boltiak az ehetetlen és az ehető, de meghatározhatatlan ízű - állagú valami között vannak általában, igazán jót nem is tudom, ettem-e már? Pedig néha kipróbálunk valami drágább, minőségibbnek tűnőt, de nem az igaziak. Talán a Lidl-ben vettem régebben valami saját márkás gyümölcsakármiket, amik egészen jók voltak.

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2018.06.27., szer. 16:17
Szerző: Vasti
svedmalac írta:
2018.06.27., szer. 01:25
Zalalövő felé (Borostyán tó) többször járok, ezért merült fel bennem, hátha valahol meg lehet kóstolni az említett csodákat...
Leírva persze tök jól hangzik, egyszerű kajának tűnik, de baromira nem mindegy, ki és milyen tapasztalattal készíti el.
Á, ilyen étteremben nem volt, és nem is lesz ;-)

A friss paprikás változatot nehéz elrontani, a lényeg a jó paprikán van: a bolti, nagyon vizes húsú nem jó, mert csak szétfő, és íze sincsen. A jó házi paprika majdnem olyan, mint amit felfűznek hüvelyes paprikának: kemény, vékony húsa van, és ízletes! Csak éppen zöld, sárga, meg persze piros, mehet bele erősebb fajta is :-) Gyorsan kell sütni, folyamatosan kevergetve, hogy elpárologjon a nedvesség, nem árt bele egy kicsi vöröshagyma sem, azon kívül csak só, és annyi.. A csirkesütés meg értelemszerűen ;-) Aztán a végén fokhagyma, de nem nyomva, hanem apróra vágva. És tényleg sok kell bele!
A francba, de sokára lesz még anyu kertjében paprika... ;-)
Persze azért ha nincs más, jobbfajta bolti paprika is megteszi, mi sem bírjuk általában kivárni a házi paprikát ;-) A lényeg a vékony és kemény húson van.

A savanyú paprikás változatot meg itt mutatják meg a szomszéd faluban :-)

https://www.youtube.com/watch?v=Ey1fUnR2Sag&t=2090s

Jó sütögetést :-)

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2018.06.27., szer. 01:25
Szerző: svedmalac
...az egyszerű ételeket általában nehéz igazán jól elkészíteni...


Na ezért kérdeztelek ;)
Zalalövő felé (Borostyán tó) többször járok, ezért merült fel bennem, hátha valahol meg lehet kóstolni az említett csodákat...
Leírva persze tök jól hangzik, egyszerű kajának tűnik, de baromira nem mindegy, ki és milyen tapasztalattal készíti el.
Az ötleteket köszönöm, próbálkozok :D

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2018.06.26., kedd 23:38
Szerző: Vasti
svedmalac írta:
2018.06.23., szomb. 23:31
Ez az otthon és 10km merre található pontosan?
Esetleg valamilyen étteremben ki lehet próbálni?
Vagy annyira otthoni, hogy nem elérhető?
Helló!

Dióskálban éltem úgy 14 éves koromig, meg a suli után még egy pár évet. Ez egy eléggé kicsi zalai falu ;-)
Van néhány ilyen étel, ami nálunk teljesen mindennapos, de a legközelebbi kisvárosban (Keszthelyen) sem hallottak róla, pedig az csak 24km :-) Szóval a 10km talán túlzás volt ;-)

Étteremben ilyet biztosan nem kapsz... Ennél sokkal hétköznapibb ételeket sem találok a tőlünk 15km-re lévő, amúgy piszok jó kis vidéki étteremben (Zalaapáti, Zöld Elefánt: ha a környéken jársz, és ennél valamit, feltétlenül oda menj! Akár Keszthelyről is érdemes azt a 10km-t megtenni)

Amúgy egyszerűen elérhető: el kell készíteni otthon ;-) Nem egy nagy dolog, ha érdekel, szívesen megírom privátban a receptet. Mit annyi más parasztételnek, ennek is az egyszerűségében van a nagyszerűsége. Ja, meg persze abban, hogy ez aztán tényleg az otthon íze :-) Ilyen szerintem a világon máshol nincs.

De ez csak az egyik, ráadásul legritkábban készített variációja a sült paprikának!
Nyáron friss (házi, kemény húsú, ízletes, nem vizes bolti vacak) paprikát sütünk, mellé csirkehúst, akár csak szárnyat meg combot, szép pirosra. Amikor mindkettő megsült, összekeverjük, bele sok fokhagyma, mellé főtt burgonya, meg jó házias fehér kenyér.
Télen savanyított paprikát sütünk, mellé kb. 2 centis kockára vágott disznóhúst, szintén szép pirosra sütve. Amikor mindkettő megsült, hihetetlen módon összekeverjük, bele sok fokhagyma, mellé főtt burgonya, meg jó házias fehér kenyér :-)

Imádom az ilyen ételeket, a legtöbbet még a nagyanyámtól lestem el, nagyon kicsi koromban. De az egyszerű ételeket általában nehéz igazán jól elkészíteni... Imádok főzni, ha tehetem, mindig magamra vállalom itthon a konyhai munkát. Megcsinálok akármit, tészta, főzelék, nemzetközi vackok. De amit már többször próbáltam, és nem lett belőle semmi, az a "Stercgánica" :-) Hivatalos nevén lisztes sterz, pl.: http://www.nosalty.hu/recept/lisztes-sterz
Pedig egy piszok egyszerű(nek tűnő) étel... És mégsem. Nagyanyám olyat csinált, hogy ahhoz képest a Kaiserschmarrn egy nagy semmi ;-) Házi baracklekvárral ettük, csakis. Nagyon, de tényleg nagyon finom! A hétvégén megpróbálom újra, hát sikerül ;-)

Bocs a sok szövegért: nem kellett volna késő délután két kávét meginnom, azt hiszem :-)

Üdv: Vasti

Sütés-főzés

Elküldve: 2018.06.24., vas. 14:47
Szerző: Vinkler


Fehérboros fokhagymakrémleves, parmezános krutonnal.







Császármorzsa, házi baracklekvárral.






Sütés-főzés

Elküldve: 2018.06.23., szomb. 23:31
Szerző: svedmalac



2018. 06. 22. at 10:06, Vasti írta:




Sziasztok!



Elég gyakran indítja be a nyálelválasztásomat ez a topci :-) Mutatok én is két kaját, Ausztriában élő zalaiként egy szerintem csak egy kb. otthon +10km sugarú körben ismert zalai, és egy tipikus Osztrák ételt.



Az első a boros hús, ami sült füstölt hús, sok feldarabolt hüvelyes paprikával, vörösborral, sok fokhagymával, mellé meg főtt burgonya. Hát, mint mondjak - mennyei kaja ;-)



 



 





Szia!

Ez az otthon és 10km merre található pontosan?



Esetleg valamilyen étteremben ki lehet próbálni?



Vagy annyira otthoni, hogy nem elérhető?



üdv


Sütés-főzés

Elküldve: 2018.06.22., pén. 10:06
Szerző: Vasti


Sziasztok!



Elég gyakran indítja be a nyálelválasztásomat ez a topci :-) Mutatok én is két kaját, Ausztriában élő zalaiként egy szerintem csak egy kb. otthon +10km sugarú körben ismert zalai, és egy tipikus Osztrák ételt.



Az első a boros hús, ami sült füstölt hús, sok feldarabolt hüvelyes paprikával, vörösborral, sok fokhagymával, mellé meg főtt burgonya. Hát, mint mondjak - mennyei kaja ;-) A másik meg a Kümmelbraten zsemlegombóccal és főtt burgonyával, meleg szalonnás-köményes káposztával, és sörös hagymaszósszal. Ez sem rossz :-) Annyi csalás van benne, hogy a jobb oldali husi készen vett pácolt, a baloldali viszont teljesen saját pácolás stb. Bocs a tálalásért, de ezeket csak úgy lekaptam az asztalon...




Sütés-főzés

Elküldve: 2018.06.21., csüt. 21:56
Szerző: Vinkler


Bbq csirkeszárny, sajt és más...






Sütés-főzés

Elküldve: 2018.06.19., kedd 14:04
Szerző: Vinkler



3 hours ago, greenbio said:




nekem jobban bejött a brikett. párszor meg kell kocogtatni őket, és leesik a hamu róla, nem egy nagy meló


bár szaladtam már bele rossz minőségű brikettbe is...



apropró, ki mit használ? milyen típusú faszenet? ami szembejön a benzinkúton/teszkóban, vagy van kedvenc márka?





A brikett is jó lehet, de nem mindenre, viszont van, amire jobb, mint a faszén. Pl lassú bbq-nál félkörívben szépen lassan begyújtja magát körbe.



Faszénből kipróbáltam mindent is. Mindenből van jó és rossz is. Tapizással szoktam kiválasztani a megfelelőt, lenyeg, hogy kevés morzsalék legyen benne.


Sütés-főzés

Elküldve: 2018.06.19., kedd 13:49
Szerző: Vinkler



2 hours ago, Lemmy9 said:




Kis apró gyújtósfával, vegyszert nem használok. 





Én papírkígyót tekerek be az aljába és azt gyújtom meg. Vegyszert én sem használok esetleg van az a fakanósgombolyag viasszal átitatva, ha sietek.


Sütés-főzés

Elküldve: 2018.06.19., kedd 10:36
Szerző: greenbio



1 hour ago, Lemmy9 said:




A brikettet nem szeretem, mert szekálni kell a vastag hamurétegét, különben nem elég forró. 





nekem jobban bejött a brikett. párszor meg kell kocogtatni őket, és leesik a hamu róla, nem egy nagy meló


bár szaladtam már bele rossz minőségű brikettbe is...



apropró, ki mit használ? milyen típusú faszenet? ami szembejön a benzinkúton/teszkóban, vagy van kedvenc márka?


Sütés-főzés

Elküldve: 2018.06.19., kedd 09:13
Szerző: Vinkler



Just now, Lemmy9 said:




Évekig szívtam eme remek szerkezet beszerzése előtt. 



Begyújtod, 10 perc és kész a tökéletesen egyformán izzó faszén. 





És te, hogyan használod?