Oldal: 10 / 42
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.01.27., pén. 20:47
Szerző: earforce
Alex_Aston írta: ↑2023.01.27., pén. 19:46
Érdemes ezt is kipróbálni, nekem bevált
Pici olvasztott kent vaj alá és pont elég zsiradékot kap, az íze/illata pedig még jobb lesz!
Mini zsiradék kell alá hogy ne legyen száraz a tészta.
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.01.27., pén. 19:46
Szerző: Alex_Aston
zoli73 írta: ↑2023.01.27., pén. 19:25
Teljesen tévúton jársz, ami a palacsita sütést illeti. A jó palacsinta nem az ilyen teflon sz@rban keszül, hanem az olyan "1000" éves palacsintasütőben, amilyen a feleségemnek van, amit a dédnagyanyjától örökölt.
Elnézést kérek a totál off témáért!
Inkább itt válaszok, és akkor nem OFF a téma.
Maradjunk annyiban, hogy az egy másik út, amit te mondasz. Ismerem azt is. Nem arra gondolsz ami már szinte fekete színű serpenyő, és igazából nem látni, milyen volt az eredeti színe?
Én úgy tapasztaltam (mivel kiskorom óta magam keszítem a palacsintákat), hogy az ilyen, te általad említett serpenyőben csak tocsogó olajban lehet elkészíteni, hogy ne égjen oda, míg jó állapotú teflonban szinte nem is kell alá semmi. A végtermék ez utóbbi esetben nem olajos felületű, és ízében sincs semmi napraforgó olajos "borzalom" (évek ota száműztük az életünkből az étolajat), no meg a lakás is szagmentes marad, csak szó szerint a palacsinta illata járja be a konyhát.
Szóval nem gondolom, hogy tévúton járok, csak egy másikon. Érdemes ezt is kipróbálni, nekem bevált
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.01.21., szomb. 12:45
Szerző: Tctronic
Aranygaluska. Vaníliasodóval. Előtte gulyásleves. Azokat most nem fotóztam.
- 20230121_123743.jpg (1.21 MiB) Megtekintve 5995 alkalommal
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.01.16., hétf. 11:16
Szerző: Vinkler
earforce írta: ↑2023.01.16., hétf. 08:25
Pazar! Erről ez jut eszembe:
1. Gondolj egy jó pizzára!
2. Előtte 2 nappal gyúrd meg a tésztát
3.
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.01.16., hétf. 08:25
Szerző: earforce
Pazar! Erről ez jut eszembe:
1. Gondolj egy jó pizzára!
2. Előtte 2 nappal gyúrd meg a tésztát
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.01.15., vas. 20:12
Szerző: Vinkler
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.01.15., vas. 18:13
Szerző: Alex_Aston
Na, jöhet a lekvár
- 20230115_181244.jpg (2.57 MiB) Megtekintve 5742 alkalommal
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2023.01.15., vas. 17:17
Szerző: Vinkler
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2022.12.30., pén. 13:52
Szerző: Lemmy9.1
Úh, ezek a kölkök.
A rizi-bizi bizitlenítése.
- IMG_20221230_134838.jpg (3.85 MiB) Megtekintve 5802 alkalommal
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2022.12.27., kedd 14:17
Szerző: Vinkler
AAttila írta: ↑2022.12.27., kedd 14:11
Vinkler írta: ↑2022.12.27., kedd 09:24
earforce írta: ↑2022.12.26., hétf. 23:01
Soha. Minek?
Én mindig.
És valóban van különbség? Gondolom mivel készítésnél fontos a hőfok, az sem mindegy mennyire "hideg" a csésze. (Gyorsabban hül vissza,stb) de tényleg van érezhető különbség?
Presszónál, ristrettonál van. Tejes italoknál nem releváns.
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2022.12.27., kedd 14:11
Szerző: AAttila
Vinkler írta: ↑2022.12.27., kedd 09:24
earforce írta: ↑2022.12.26., hétf. 23:01
AAttila írta: ↑2022.12.26., hétf. 22:45
A csészét elő szoktátok melegíteni vagy esetleges vagy egyáltalán nem foglalkoztok vele?
Soha. Minek?
Én mindig.
És valóban van különbség? Gondolom mivel készítésnél fontos a hőfok, az sem mindegy mennyire "hideg" a csésze. (Gyorsabban hül vissza,stb) de tényleg van érezhető különbség?
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2022.12.27., kedd 09:24
Szerző: Vinkler
earforce írta: ↑2022.12.26., hétf. 23:01
AAttila írta: ↑2022.12.26., hétf. 22:45
A csészét elő szoktátok melegíteni vagy esetleges vagy egyáltalán nem foglalkoztok vele?
Soha. Minek?
Én mindig.
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2022.12.26., hétf. 23:08
Szerző: AAttila
earforce írta: ↑2022.12.26., hétf. 23:01
AAttila írta: ↑2022.12.26., hétf. 22:45
A csészét elő szoktátok melegíteni vagy esetleges vagy egyáltalán nem foglalkoztok vele?
Soha. Minek?
Én még nem főztem és máshol sem ittam előmelegített csészéből, csak kíváncsi vagyok,hogy más csinál-e ilyet és az valóban (pozitívan) befolyásolja az élvezetet.
Akkor a legfontosabb dolog a tuti merőleges,egyenletes tamperolás. Köszi
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2022.12.26., hétf. 23:01
Szerző: earforce
AAttila írta: ↑2022.12.26., hétf. 22:45
A csészét elő szoktátok melegíteni vagy esetleges vagy egyáltalán nem foglalkoztok vele?
Soha. Minek?
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2022.12.26., hétf. 22:59
Szerző: earforce
AAttila írta: ↑2022.12.26., hétf. 22:42
Hogyan lehet egyforma mennyiséget húzni a két kifolyón? Ez most tényleg érdekel. Én valóban azt gondoltam, hogy ez random módon vagy egyforma vagy eltérő. Hogyan lehet befolyásolni a víz egyenlő mértékű átfolyását?
Kezdjük ott hogy azért nekem zömében sikerül ugyannyit húznom a dupla kifolyóssal bár valóban nem egyszerű mutatvány. Pár ml eltérés soxor előfordulhat ahogy az lent is látszik.
Miután tizedgrammra pontosan (ez nem vicc) annyi őrlemény ment a portafilterbe amennyit szántam és épp sok időm van, egy hústű segítségével sok-sok szúrást csinálok darálmányba rögösítés mentesítve azt. Majd tamperolok. Nincs disztributorom, így ez a lépés nálam kimarad.
Fontos hogy az őrleményre pontosan 90°-ban merőlegesen tamperolj és erre fokozottan törekedj, különben a kávépogácsa ferde lesz, ergo mindez aszimmetrikus lefolyást fog eredményezni.
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2022.12.26., hétf. 22:52
Szerző: AAttila
A kávé kifolyásánál gondoltam arra is hogy nem egyenletesen van tömörítve az őrlemény, így van ahol könnyebben, van ahol nehezebben hatol át a víz és ezért nem egyforma a mennyiség. De azt nem tudom elképzelni, hogy teljesen egyforma az őrlemény sűrűsége,tómörítettsége mindenhol.
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2022.12.26., hétf. 22:45
Szerző: AAttila
A csészét elő szoktátok melegíteni vagy esetleges vagy egyáltalán nem foglalkoztok vele?
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2022.12.26., hétf. 22:42
Szerző: AAttila
Hogyan lehet egyforma mennyiséget húzni a két kifolyón? Ez most tényleg érdekel. Én valóban azt gondoltam, hogy ez random módon vagy egyforma vagy eltérő. Hogyan lehet befolyásolni a víz egyenlő mértékű átfolyását?
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2022.12.26., hétf. 20:30
Szerző: Vinkler
earforce írta: ↑2022.12.26., hétf. 17:56
cables írta: ↑2022.12.10., szomb. 23:32
Gondolom a villamos cuccok mind fázishelyesen voltak csatlakoztatva... mert anélkül...
Igen, de a Te virtuális földed nélkül fabatkát sem ér az egész!
Dobok én is egy kávésat.
IMG_20221210_074640.jpg
IMG_20221210_074702_Bokeh.jpg
IMG_20221210_075030_Bokeh.jpg
Látom nálad is balra húz a Gaggia Classic szakkolléga! Szinte (de nem) lehetetlen azonos mennyiséget húzni a két kifolyón.
Legyen itt egy másik kép az új gunpuwder színű legújabb kedvenc kávéscsészémben.
- 4113D68E-5A1D-431B-9E82-5E78657AA465.jpeg (1.86 MiB) Megtekintve 3891 alkalommal
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2022.12.26., hétf. 19:47
Szerző: Alex_Aston
earforce írta: ↑2022.12.26., hétf. 19:13
AAttila írta: ↑2022.12.26., hétf. 18:52
Ha még azt a gyári hálózati kábelt lecserélnéd, még pompásabb lenne az eredmény
Próbáltam egy Silversmith audio palladium kábellel, de túl fémes lett a kávé íze
Próbáltad úgy is, hogy nem a kávéba tunkolod?
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2022.12.26., hétf. 19:13
Szerző: earforce
AAttila írta: ↑2022.12.26., hétf. 18:52
Ha még azt a gyári hálózati kábelt lecserélnéd, még pompásabb lenne az eredmény
Próbáltam egy Silversmith audio palladium kábellel, de túl fémes lett a kávé íze
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2022.12.26., hétf. 18:52
Szerző: AAttila
earforce írta: ↑2022.12.26., hétf. 17:56
cables írta: ↑2022.12.10., szomb. 23:32
Gondolom a villamos cuccok mind fázishelyesen voltak csatlakoztatva... mert anélkül...
Igen, de a Te virtuális földed nélkül fabatkát sem ér az egész!
Dobok én is egy kávésat.
IMG_20221210_074640.jpg
IMG_20221210_074702_Bokeh.jpg
IMG_20221210_075030_Bokeh.jpg
Ha még azt a gyári hálózati kábelt lecserélnéd, még pompásabb lenne az eredmény
Ügyes vagy
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2022.12.26., hétf. 17:56
Szerző: earforce
cables írta: ↑2022.12.10., szomb. 23:32
Gondolom a villamos cuccok mind fázishelyesen voltak csatlakoztatva... mert anélkül...
Igen, de a Te virtuális földed nélkül fabatkát sem ér az egész!
Dobok én is egy kávésat.
- IMG_20221210_074640.jpg (4.93 MiB) Megtekintve 3471 alkalommal
- IMG_20221210_074702_Bokeh.jpg (1.9 MiB) Megtekintve 3471 alkalommal
- IMG_20221210_075030_Bokeh.jpg (2.09 MiB) Megtekintve 3471 alkalommal
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2022.12.26., hétf. 15:28
Szerző: Vinkler
Az idei karácsonyi wellington. Most 5 napig pácoltam a bélszínt előtte. Megérte! Isteni lett!
- 05EE013B-1ADC-4D26-8729-2FA18B7C2349.jpeg (4.05 MiB) Megtekintve 3492 alkalommal
Re: Sütés-főzés
Elküldve: 2022.12.26., hétf. 15:14
Szerző: Lemmy9.1
Igen, fedett edényben sokkal jobb lesz.
Mi öntöttvas edényben csináljuk.
Ez a mai sütés.
- IMG_20221226_151127.jpg (3.59 MiB) Megtekintve 3352 alkalommal