Oldal: 2 / 42

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.02.12., hétf. 19:02
Szerző: Vinkler
-CB- írta:
2024.02.12., hétf. 18:54

Kb. 4 kiló ipari fenőkövem van itthon. Mindenféle durvaságú. Az Ikea kerámia korongos késfenője mindnél jobb. Az igaz, hogy nem szabad hagyni nagyon eltompulni a késeket, mert elég keveset"visz", és akkor rengeteget kell huzigálni. Sima köszőrű eszedbe ne jusson, mert kilágyul a penge a hőtől.
Ikea-s van, minden használat előtt meghúzom, de időnként rendesen meg kell fenni.
Nem jut, azért írtam. :rolleyes:

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.02.12., hétf. 18:54
Szerző: -CB-
Tctronic írta:
2024.02.12., hétf. 18:28
Vinkler írta:
2024.02.12., hétf. 18:13
Srácok egy kérdés!

Tudtok ajánlani jó késélező, fenő szettet. Köszörűvel nem mennék neki, elvinni éleztetni nem szeretném, gondoltam megcsinálom magamnak itthon, csak kene egy jó fenőkő szett. Sok van a neten, de van esetleg valakinek saját tapasztalata valamelyikkel? Azokat szívesen fogadnám. :smile53:
Erre én is kíváncsi lennék. Van itthon 3 féle élezőm de egyik sem az igazi. Én el szoktam vinni megéleztetni (500 Ft/db) úgy nem tudom megélezni mint ott csinálják.
Kb. 4 kiló ipari fenőkövem van itthon. Mindenféle durvaságú. Az Ikea kerámia korongos késfenője mindnél jobb. Az igaz, hogy nem szabad hagyni nagyon eltompulni a késeket, mert elég keveset"visz", és akkor rengeteget kell huzigálni. Sima köszőrű eszedbe ne jusson, mert kilágyul a penge a hőtől.

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.02.12., hétf. 18:28
Szerző: Tctronic
Vinkler írta:
2024.02.12., hétf. 18:13
Srácok egy kérdés!

Tudtok ajánlani jó késélező, fenő szettet. Köszörűvel nem mennék neki, elvinni éleztetni nem szeretném, gondoltam megcsinálom magamnak itthon, csak kene egy jó fenőkő szett. Sok van a neten, de van esetleg valakinek saját tapasztalata valamelyikkel? Azokat szívesen fogadnám. :smile53:
Erre én is kíváncsi lennék. Van itthon 3 féle élezőm de egyik sem az igazi. Én el szoktam vinni megéleztetni (500 Ft/db) úgy nem tudom megélezni mint ott csinálják.

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.02.12., hétf. 18:13
Szerző: Vinkler
Srácok egy kérdés!

Tudtok ajánlani jó késélező, fenő szettet. Köszörűvel nem mennék neki, elvinni éleztetni nem szeretném, gondoltam megcsinálom magamnak itthon, csak kene egy jó fenőkő szett. Sok van a neten, de van esetleg valakinek saját tapasztalata valamelyikkel? Azokat szívesen fogadnám. :smile53:

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.02.12., hétf. 13:54
Szerző: tamagaba

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.02.12., hétf. 13:45
Szerző: AAttila
Igaz,ezt nem kell sütni-főzni,de néha kell egy kis regenerálódás. Olyan kellemes ez a színes kavalkád:
20240212_134315.jpg

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.02.10., szomb. 21:23
Szerző: Vasti
Tudsz valami "típust" mondani, amit érdemes megkóstolni?

Évtizedek ;-) óta szemezgetek az üzletek polcain a kaviárral, de valahogy mindig lebeszéltem magamat róla... Nem értek hozzá, és gondolom itt is belefuthatok olyanba, ami hmmmm, meg olyanba is, ami egy életre elveszi a kedvemet tőle.

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.02.10., szomb. 15:04
Szerző: Hat Te
A jó ikrának én is nagy kedvelője vagyok..
IMG_4861.jpeg
IMG_4861.jpeg (131.61 KiB) Megtekintve 621 alkalommal
tamagaba írta:
2024.01.31., szer. 19:43
Akkor én is rakok valamit mára
Gyerekeket nem kínáltam, túl hátul gombolósak. Asszonynak nem ízlett, úgyhogy sajna nekem kell megenni :D
(ettem már Moldáviából hozott kb. 5-6 mm-es nagy szemes átlátszót)

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.02.09., pén. 11:33
Szerző: -CB-
tamagaba írta:
2024.01.31., szer. 19:43
Akkor én is rakok valamit mára
Gyerekeket nem kínáltam, túl hátul gombolósak. Asszonynak nem ízlett, úgyhogy sajna nekem kell megenni :D
(ettem már Moldáviából hozott kb. 5-6 mm-es nagy szemes átlátszót)
Ez a színezett egérsz@r semmire való. A szürke, amit Moldáviából kaptál, na az igen. A múltkor a semerremotyói reptéren volt 3 óra csellengeni való időnk, nézegettük a Beluga kaviárokat, mert szinte csak az van az összes boltban ott, meg vodka.... De a 2-300 ezres kilóárak csak úgy röpködtek, úgyhogy maradt az otthonról hozott szendvics :-)

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.02.09., pén. 10:57
Szerző: tamagaba
Vasti írta:
2024.02.09., pén. 10:11

Ja, a "cukros geműze" mi??? Mert a geműze (Gemüse) az zöldség... Cukrozott zöldség desszertnek?! :-)
Oké, azt benéztem. Azt hittem a gemüze valami katyvaszt jelent

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.02.09., pén. 10:11
Szerző: Vasti
tamagaba írta:
2024.02.07., szer. 15:28
Nézzük meg a fogsorunkat, nem a húsfélékre vagyunk kitalálva
Ha jól tudom, akkor nagyon hivatalosan ;-) az ember gyümölcsevő: a fogazat, emésztőrendszer, bélrendszer hossza stb. mind erre utal.

Ugyanakkor biztosan dolgozott az evolúció is, mert ha egy dietetikusnak azt mondanád, hogy akkor most áttérsz a gyümölcsevésre, mit szól hozzá, tuti sikítva elmenekülne ;-)

Szerintem meg kell próbálni egészségesen táplálkozni (mindent enni) , ennyi. Erről mindenki tud mindent: nyers zöldség is, gyümölcs is, de hús is (lehetőleg fehér) , nem sok fűszer, nem sok só (de kell a só is!!!) , kevés cukor, a lehető legkevesebb feldolgozott élelmiszer, stb. stb.

Ja, a "cukros geműze" mi??? Mert a geműze (Gemüse) az zöldség... Cukrozott zöldség desszertnek?! :-)

Szóval meg van a helye és az ideje egy szép darab steak-nek is ;-)

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.02.07., szer. 17:44
Szerző: Lemmy9.1
Ugyan már! Vicc az egész.
Majd a kérődzés lesz a következő marhaság. ;)

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.02.07., szer. 15:28
Szerző: tamagaba
A minap hallottam a rádióban egy gasztro enterológus orvos riportot az étkezési szokásainkról
Tragikus mit tudunk rendezni ma modern civilizált emberek kajázás címszó alatt
A hús imádat, a füszeres katyvaszok a végén cukros geműzékkel befejezve
Csoda, hogy a szervezetünk ennyit tud korrigálni és elviselni
Nézzük meg a fogsorunkat, nem a húsfélékre vagyunk kitalálva
Magok és naponta fél kiló zöldség nyersen! Naponta!
Nincs semmilyen párolás meg öntet meg lffsz
Nyammogni, rágni és ropogtatni zöldet, növényi táplálékot
Oké utána mehet egy kis szték :)
Elhiszem, amit emberünk mondott és próbálom tartani az ajánlását

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.01.31., szer. 19:43
Szerző: tamagaba
Akkor én is rakok valamit mára
Gyerekeket nem kínáltam, túl hátul gombolósak. Asszonynak nem ízlett, úgyhogy sajna nekem kell megenni :D
(ettem már Moldáviából hozott kb. 5-6 mm-es nagy szemes átlátszót)

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.01.31., szer. 19:34
Szerző: AAttila
Az én desszertem: görögjoghurt,erdeigyümölcs (összeturmixolva),chiamag,pár gyümi egészben, anyának és a nagyobbik fiamnak tejszínhabbal a tetején:
20230205_200843.jpg

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.01.31., szer. 19:15
Szerző: Vinkler
AAttila írta:
2024.01.31., szer. 19:12
Vinkler írta:
2024.01.31., szer. 18:59
Én szeretem a humuszt. Rendszeresen fogyasztom. Magát a csicseri bosrsót egészben elvétve használom, mondjuk a tikka masala levesbe.
Te készíted?
Persze.

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.01.31., szer. 19:12
Szerző: AAttila
Vinkler írta:
2024.01.31., szer. 18:59
Én szeretem a humuszt. Rendszeresen fogyasztom. Magát a csicseri bosrsót egészben elvétve használom, mondjuk a tikka masala levesbe.
Te készíted?

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.01.31., szer. 18:59
Szerző: Vinkler
Én szeretem a humuszt. Rendszeresen fogyasztom. Magát a csicseri bosrsót egészben elvétve használom, mondjuk a tikka masala levesbe.

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.01.31., szer. 18:32
Szerző: tamagaba
AAttila írta:
2024.01.30., kedd 22:35
Pár hozzávaló és kész is ;peace;
20230218_171945.jpg
20230218_175145.jpg
Tök jól néz ki így ahogy van
Én kedvelem a csicseriborsót, az is valami török hozomány

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.01.31., szer. 18:23
Szerző: Vasti
Szóval a Buday-s három összetevős kaja olyan, mint a kőleves ;-) Elég csupán három összetevő - meg még gyorsan, amikor senki sem látja, hat másik a kamrából ;-)

Nincs semmi baj a csicseriborsóval, sőt! Szerintem tényleg jó cucc, igaz, én mindent szeretek, ami bab, vagy borsó... Meg hús... Krumpli... Zöldségek... Stb. ;-)

Egyébként én idén fogom az első öttel kezdődő szülinapomat ünnepelni, és én sem régóta főzök ilyeneket: de van két most már 20 éves lányok, és a "kisebbik" (ikrek, szóval amelyikük pár perccel később született ;-) pár éve néha úgy dönt, hogy vegetáriánus lesz, és akkor egy ideig (amíg meg nem unja) ezt erősen figyelembe kell venni a főzőcskénél. Ilyenkor mi is sokkal kevesebb húst eszünk, és az is olyan, hogy kihagyható a kajából (bár ha benne főtt némi húsféleség az ételben, attól szerencsére ő még megeszi, csak magát a húst nem)

Szóval pár éve van az, hogy választékosabban használom az alapanyagokat, főleg a zöldségféléket: én magam ellennék jófajta parasztkajákon életem végéig, pl. pár krumpli a tetején ropogósra sült jófajta füstölt szalonnával, mellé valami magyaros savanyúság, és ennyi nekem elég - lenne, na de az élet nem ilyen egyszerű ;-)

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.01.31., szer. 18:13
Szerző: AAttila
Vasti írta:
2024.01.31., szer. 15:43
Ez miez?!

Paprikás krumpli - helyett paprikás csicseriborsó??? ;-)

Én szeretem a csicseriborsót (curry-be, salátákban, a humuszt, stb.) , na de azért egy jó kolbászt nem rontanék el vele ;-)
Csak egy ilyen "majd a Buday" ;peace; volt az a rovata,hogy "mi van a dobozban". 3 összetevőből főz. Persze sosem,mert mindig jött azzal a dumával,hogy egy jó háziasszonynak mindig van a kamrájában ez,meg az,meg amaz. ;peace;

Figyu,50 vagyok és még életemben nem ettem csicseriborsót. Gondoltam,az összes többit szeretem,nagy baj nem lehet 31_1_21.gif
Nem paprikás, a paradicsomtól piros.

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.01.31., szer. 15:43
Szerző: Vasti
Ez miez?!

Paprikás krumpli - helyett paprikás csicseriborsó??? ;-)

Én szeretem a csicseriborsót (curry-be, salátákban, a humuszt, stb.) , na de azért egy jó kolbászt nem rontanék el vele ;-)

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.01.30., kedd 22:35
Szerző: AAttila
Pár hozzávaló és kész is ;peace;
20230218_171945.jpg
20230218_175145.jpg

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.01.26., pén. 14:31
Szerző: Alex_Aston
Nógrádi menü :D

.
IMG-1f9d2e93e3c9dbefa511d5014790b079-V.jpg
IMG-1f9d2e93e3c9dbefa511d5014790b079-V.jpg (34.12 KiB) Megtekintve 667 alkalommal

Re: Sütés-főzés

Elküldve: 2024.01.22., hétf. 12:54
Szerző: tanczi
Szombati menü - rakott krumpli, kicsit másképp ...
A hagyományoson kívül a chilis-pastás verzió nekem jobban ízlett (a hagyományoshoz ilyen kotyvalék keverve, összesütve): sztem kerekebb, teltebb, selymesebb lett az íze ...
És nem sikerült csípősre, majd legközelebb :-)

Eredeti recept: https://streetkitchen.hu/green-kitchen/ ... t-krumpli/
rakott kr 1.jpg
rakott kr 2.jpg
rakott kr 3.jpg
rakott kr 4.jpg