A Fórum 2020-09-18-án pénteken frissítésre került.
Ha problémát láttok vagy hiányzik valami, kérjük jelezzétek!
Figyelem: a szabályzat 6.8.3.1 - es pontja alapján az adás vételi részen a "pü ment" és "válasz ment" jellegű hozzászólásokat törölni fogjuk, csakúgy mint a hely / posta adatok és ár nélkül feladott hirdetéseket.

Sütés-főzés

Online
Avatar
nor
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 416
Csatlakozott: 2010.03.07., vas. 18:45
Értékelés: 371

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: nor »


A lazacot én tisztítás után whiskyvel locsolgatom, kap némi borsot és utána a barnacukor és só keverék kérget. Egy műanyag dobozban egymásra rakom a darabokat (egy filét 3 részre vágok) és lenyomtatom egy kilós sóval. Általában egy hétig érlelem a hűtőben. Utána mosás, majd szeletelés. Este rakok fel képet.
CD: Arcam alpha One, Laptop: DELL Latitude e6420, Innacoustic DAC mod., LP: Sonab 85S, DPA A-3 előfok, DPA 6C33C SE monoblokkok, Hangsugárzó: Focal Onyx, kábelek DIY (Schmidt Ferenc), tápkábelek (saját DIY)

Avatar
svedmalac
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1231
Csatlakozott: 2012.06.28., csüt. 18:34
Értékelés: 386

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: svedmalac »




58 perce, Elmo írta:




Vettem egy szelet lazacot is. Ne füstöljem együtt a pisztránggal?





Szerintem ne... 


Ezt esetleg érdemes átolvasni, nem rossz:



http://blogkocsma.blog.hu/2017/01/13/fu ... le_hazilag


Online
Avatar
Elmo
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 700
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 135
Tartózkodási hely: Regöly

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »


Így szoktam én is, de füstölve még nem ettem.

Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3854
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1039

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: avl2 »




12 minutes ago, Elmo said:




Vettem egy szelet lazacot is. Ne füstöljem együtt a pisztránggal?





ne.  nekem ma ez volt: kis so+bors örölve ra, forro serpenyöben 2-2 perc (vastagsagfüggö, nekem egyik oldala börös volt, ott kezdve) es hami-hami.  kicsit draganak tartom, de finom


Online
Avatar
Elmo
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 700
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 135
Tartózkodási hely: Regöly

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »




3 órája, svedmalac írta:




A lazac olajos hal, teljesen másképp viselkedik.





Vettem egy szelet lazacot is. Ne füstöljem együtt a pisztránggal?


Avatar
svedmalac
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1231
Csatlakozott: 2012.06.28., csüt. 18:34
Értékelés: 386

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: svedmalac »



A lazac olajos hal, teljesen másképp viselkedik.



A füstölőm tetejét résnyire nyitva szoktam hagyni...


Online
Avatar
Elmo
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 700
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 135
Tartózkodási hely: Regöly

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »




1 órája, svedmalac írta:




Ez kb. egy két darab egymás mellé fektetett hal szélességű és hal hosszúságú doboz (talán 40x30x15cm), melynek a teteje nyitható. (Mint egy régi fém sütis doboz)



Benne rács a halnak, alatta egy tálca fűrészpornak (van többféle "ízben").



Alulról spiritusz melegíti





Eddig ugyanaz. Gondolom, ez meleg füstölésnek számít. Az enyém lent - fent szellőztethető. Addig értem, hogy alul adok neki levegőt de fent is kell egy kis nyílás, vagy zárjam le teljesen? Még soha nem füstöltem halat, csak ettem. https://www.google.hu/search?q=redfish+ ... tnSvM7VjhM:


Avatar
svedmalac
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1231
Csatlakozott: 2012.06.28., csüt. 18:34
Értékelés: 386

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: svedmalac »



Nekem van svédből származó (amúgy kanadai) cuccom pisztráng méretű halak füstöléséhez.



Ez kb. egy két darab egymás mellé fektetett hal szélességű és hal hosszúságú doboz (talán 40x30x15cm), melynek a teteje nyitható. (Mint egy régi fém sütis doboz)



Benne rács a halnak, alatta egy tálca fűrészpornak (van többféle "ízben").



Alulról spiritusz melegíti. Kb. 15 perc múlva brutál finom halacskák jönnek ki belőle! Sajnos épp nem tudom, hol van, az asszonyt majd megkérdezem. 


Volt valami gaszto műsor tavaly a tévében, amit csak úgy hallgattam unalmamban, erre a műsorvezető és a vendége kimentek valami sziklás partra és egy régi fém süteményes dobozt használtak hasonló módon...



Láttam a Marcsi műsorában olyat is, ami valami zalai módszer volt régen.



Egy darab deszkára (bükk?) két szöggel felrakták a halat és a parázs felett kb. 30 centivel volt a hal feje.



A deszka egy fának volt támasztva.


Online
Avatar
Elmo
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 700
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 135
Tartózkodási hely: Regöly

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »


Ezt a módszert még nem hallottam; már érdemes volt megkérdezni. Pisztrángot fogok füstölni, majd leírom, hogy milyen lett.

Online
Avatar
Elmo
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 700
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 135
Tartózkodási hely: Regöly

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »




3 órája, Lemmy9 írta:




Lazacot csináltunk bőrösen! 1/1 cukor-só keverékkel betakarni 24 órára, majd hidegfüstölés bükkfával. Mi nem fűszereztük. Isteni lett. 





A sót-cukrot vízbe kevertétek és ellepte a halakat? Ha igen, meg kellett szárítani őket?


Online
Avatar
Elmo
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 700
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 135
Tartózkodási hely: Regöly

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »


Hétvégén halat szeretnék füstölni. Csinált már valaki ilyet? Elfogadnék néhány ötletet, tanácsot. 

Online
Avatar
Aszpirin
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 3198
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 2007
Tartózkodási hely: Szár

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »




3 órája, lehoako írta:




Van ablak a konyhán, úgy látom. Nem bonyolítanék be szagelszívóval, minden szempontból felesleges. SZVSZ. 





Köszi a választ! Azt mondod ezzel, hogy minden konyhában, ahol van ablak, fölösleges a páraelszívó?



Nekem ez jó hír (lenne), mert kedvem sincs nagyon a macerához, illetve a pénzt is van mire egyébre elköltenem... 



Tarsuk mindig nyitva az ablakot? Télen is? 

  • Thorens 206 + Goldring 2200 + Pointe Record TS | Linn Unidisk 1.1 | Mac + Core Audio Karuna + Wadia 121 → PrimaLuna ProLogue Premium → Audio Physic Classic 10
  • Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon 5.0 + Alteco C1 + BKE DoubleGem
  • BlueSound Powernode 2 → Dali Zensor 1

Avatar
greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1506
Csatlakozott: 2008.01.26., szomb. 18:22
Értékelés: 180

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: greenbio »


köszi a válaszokat. gondolom minél vastagabb lemezből van (vagy netalán önöttvas) annál drágább. de 6 számjegyet nem feltétlenül szeretnék erre költeni, nem grillezünk minden második/harmadik nap. pedig jó lenne

Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3854
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1039

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: avl2 »




1 minute ago, Vinkler said:




Nézd meg, hogy milyen vastag az anyaga. Ha nagyon vékony, akkor nem hőstabil. Általában ennyiert az velük a baj.





hötartas: kinel mennyivel a tervezett sütes elött indul a "befütes" ?  es plane: mennyivel az elsö elkeszült "husfalatok" elött ?



hötartas kapcsan: mi gyakran mar mindent befejezünk, lehet mosogatni, mikor meg böven annyi maradekhö van, amivel ujra lehetne kezdeni a grillezest


Online
Avatar
Vinkler
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 9152
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 3666
Tartózkodási hely: Szentendre

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »




3 minutes ago, Elmo said:




Szerintem ez jó. Van most 10% kedvezmény rá. https://www.praktiker.hu/kert/grill/fas ... n-panel2-1





Nézd meg, hogy milyen vastag az anyaga. Ha nagyon vékony, akkor nem hőstabil. Általában ennyiert az velük a baj.

Apple / Parasound / Pro-Ject / Diy ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
Elmo
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 700
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 135
Tartózkodási hely: Regöly

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »




2 órája, greenbio írta:




sziasztok!



valami jobb minőségő faszenes grillt szeretnék venni. legyen benne hőmérő és lehajtható fedele legyen és ne legyen atom drága. tudtok valami jó tippet? Köszi





Szerintem ez jó. Van most 10% kedvezmény rá. https://www.praktiker.hu/kert/grill/fas ... n-panel2-1


Avatar
greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1506
Csatlakozott: 2008.01.26., szomb. 18:22
Értékelés: 180

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: greenbio »



sziasztok!



valami jobb minőségő faszenes grillt szeretnék venni. legyen benne hőmérő és lehajtható fedele legyen és ne legyen atom drága. tudtok valami jó tippet? Köszi


Avatar
lehoako
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5503
Csatlakozott: 2009.05.06., szer. 13:30
Értékelés: 982

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: lehoako »




On 2018. 05. 08. at 10:05 PM, Sonny said:




Mai vacsi 


 









Próbáld sima vöröshagymából készült lekvárral (minimális szárított fügével benne), sima félbarna kenyérrel és rá búzasör. Csúnyán odabax :-))). Tudom, nekem ebben a műfajban ez a kedvencem :-).



Egs! 


Avatar
lehoako
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5503
Csatlakozott: 2009.05.06., szer. 13:30
Értékelés: 982

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: lehoako »




On 2018. 05. 09. at 3:17 PM, Aszpirin said:




Sziasztok! Mivel már volt itt páraelszívós téma, hátha akad itt válasz a kérdésre... 



Az alábbi képen látható, hogy hová kellene nekem egy páraelszívó: a sarokba helyezett főzőlap fölé.



A sarok elszívók, amit néztem, egyrészt nem nyúlnak be eléggé, másrészt magasra is kellene tennem, harmadrészt pedig rohadtdrága egy normálisabb megoldás. Ezért olyan jutott eszembe, hogy a mennyezetről lógatok be egy sziget elszívót. Ez jó ötlet, vagy inkább másban gondolkodjak?



A páraelvezetésre pedig két megoldás jönne szóba:



- a baloldali falon ki kellene hozni az ablak fölé, akkor a szabadba menne. Ha hátrébb viszem ki, akkor a garázsba menne, ami nem annyira jó ötlet, azt hiszem (ahol a vízforraló látható, ott a fal túloldalán már a garázs van)



- vagy a mennyezeten át a padlástérbe (??? - a padlás nincs használatban, de mégsem biztos, hogy jó odavezetni a párát) vagy még tovább ki a háztetőn/cserepeken keresztül?



Ötlet esetleg? Páraelszívóra és elvezetésre is jól jönnének alternatív ötletek...



 





Van ablak a konyhán, úgy látom. Nem bonyolítanék be szagelszívóval, minden szempontból felesleges. SZVSZ. 


Online
Avatar
Elmo
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 700
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 135
Tartózkodási hely: Regöly

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »




10 órája, svedmalac írta:




Egy kis friss infó a grillezés káros hatásairól...



https://index.hu/tudomany/egeszseg/2018 ... grillezes/





Olvastam én is. Rendeltem is gyorsan egy halfüstölőt/grillezőt.

Avatar
svedmalac
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1231
Csatlakozott: 2012.06.28., csüt. 18:34
Értékelés: 386

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: svedmalac »



Egy kis friss infó a grillezés káros hatásairól...



https://index.hu/tudomany/egeszseg/2018 ... grillezes/


Online
Avatar
Vinkler
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 9152
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 3666
Tartózkodási hely: Szentendre

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »




On 2018. 05. 22. at 1:28 AM, Elmo said:




Ahogy a nagykönyvben. Csorog a nyálam. 





Köszi! Ez most tényleg nagyon jól sikerült!
Apple / Parasound / Pro-Ject / Diy ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
Elmo
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 700
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 135
Tartózkodási hely: Regöly

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »




6 órája, Vinkler írta:




Bélszín grillen.




Ahogy a nagykönyvben. Csorog a nyálam. 


Online
Avatar
Vinkler
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 9152
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 3666
Tartózkodási hely: Szentendre

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »



Bélszín grillen.


 


Apple / Parasound / Pro-Ject / Diy ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Sonny

Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Sonny »



Kipróbáltam végre tarjával is.



Kettő személyre tökéletes. Gyors, könnyű elmosni. Panini is jó lett benne.



Zöld helyett most pale ale . . . 


 



ui: töröltem a képet, rajta volt a sör 


 


Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”